Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
broj dva

#1526 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by broj dva »

sehohari wrote: 30/05/2024 12:19
broj dva wrote: 30/05/2024 10:20
Sanjarko wrote: 30/05/2024 09:06

Ne kažem ja to, ja kažem strašno je do čega preljub dovesti može.

A znam slučajeva takvih puno gdje je čak i do ubistva došlo.
Jogging moze dovesti do srcanog udara.
Voznja autom moze dovesti do smrtne nesrece
Uzimanje LSDa moze uzrokovati nove spoznaje.
Lobotomija moze uzrokovati glasanje za SDA.

Svasta nesto moze uzrokovati svasta nesto, svjet je kompleksan, ljudi su kompleksni i sta's sad.
Zabranit i bicevati, po kuranu, ili neki drugi pristup ?
Da li Covid vakcina uzrokuje autizam?

Ne.
A nek si me prijavio za off topic :D
I ostao si duzan odgovor, da li kuran pripisuje kaznu bicevanja za nevjeru, ili ne ?
Necu te pitati da li je dobro se religije moderniziraju (vade im zube da ne ujedaju), znam sta ces reci.
toska

#1527 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by toska »

Sanjarko wrote: 30/05/2024 08:59
broj dva wrote: 30/05/2024 08:39
Sanjarko wrote: 30/05/2024 02:59

Strašno je do čega sve preljub može da dovede.

Kome je strašno ? Koga zakonom i kaznama natjerati na vjernot u vezi ? 80 % religiskog morala je regulacija jebačine..
Do čega sve mogu preljube dovesti. Od razora porodice do čak i ubistva.

Očito nemate dovoljno informacija o tome, niste dovoljno upućeni u to.
Preljuba u doba nepostojanja kontracepcije znači da niko nije siguran ko je otac, čak ni majka.
To je najveća i najgora posljedica.
Sanjarko

#1528 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Sanjarko »

toska wrote: 30/05/2024 14:32
Sanjarko wrote: 30/05/2024 08:59
broj dva wrote: 30/05/2024 08:39

Kome je strašno ? Koga zakonom i kaznama natjerati na vjernot u vezi ? 80 % religiskog morala je regulacija jebačine..
Do čega sve mogu preljube dovesti. Od razora porodice do čak i ubistva.

Očito nemate dovoljno informacija o tome, niste dovoljno upućeni u to.
Preljuba u doba nepostojanja kontracepcije znači da niko nije siguran ko je otac, čak ni majka.
To je najveća i najgora posljedica.
Ja za sad govorim, mahom zenama se desavalo sto sta, ostave ih itd.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1529 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by PreWiBa »

broj dva wrote: 30/05/2024 14:29
sehohari wrote: 30/05/2024 12:19
broj dva wrote: 30/05/2024 10:20

Jogging moze dovesti do srcanog udara.
Voznja autom moze dovesti do smrtne nesrece
Uzimanje LSDa moze uzrokovati nove spoznaje.
Lobotomija moze uzrokovati glasanje za SDA.

Svasta nesto moze uzrokovati svasta nesto, svjet je kompleksan, ljudi su kompleksni i sta's sad.
Zabranit i bicevati, po kuranu, ili neki drugi pristup ?
Da li Covid vakcina uzrokuje autizam?

Ne.
A nek si me prijavio za off topic :D
I ostao si duzan odgovor, da li kuran pripisuje kaznu bicevanja za nevjeru, ili ne ?
Necu te pitati da li je dobro se religije moderniziraju (vade im zube da ne ujedaju), znam sta ces reci.
Da li vakcina uzrokuje druge bolesti? Paracetamol?
Na svakom pakovanju za tablete piše "može uzrokovati bolesti X, Y".

Da li onda trebalo zabraniti tablete? Lijekove uopšte? Mislim, lijekovi prave ljude bolesnim, kakvi su to medikamenti?
Sanjarko

#1530 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Sanjarko »

Evo maloprije mi izbaci da je neku pjevačicu ostavio muž trudnu, a bilo je i gorih slučajeva, rekao sam i smrtnih.

Vi ne bi kaznili taj čin? Vjerovatno u pitanju preljub, i da je otišao s tom drugom.
toska

#1531 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by toska »

Sanjarko wrote: 30/05/2024 16:51 Evo maloprije mi izbaci da je neku pjevačicu ostavio muž trudnu, a bilo je i gorih slučajeva, rekao sam i smrtnih.

Vi ne bi kaznili taj čin? Vjerovatno u pitanju preljub, i da je otišao s tom drugom.
To o čemu pišeš ne ide u definiciju preljube već rastave, svakako poštenjije je od varanja. Rastava nikad nije bila kažnjiva.
Preljuba je varanje sa drugim/om dok su u braku.
Ludzak

#1532 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Ludzak »

Nije varanje ako se niste šerijatski vjenčali. 8)
PreWiBa

#1533 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by PreWiBa »

Ludzak wrote: 30/05/2024 23:00 Nije varanje ako se niste šerijatski vjenčali. 8)
Image
Sanjarko

#1534 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Sanjarko »

toska wrote: 30/05/2024 22:09
Sanjarko wrote: 30/05/2024 16:51 Evo maloprije mi izbaci da je neku pjevačicu ostavio muž trudnu, a bilo je i gorih slučajeva, rekao sam i smrtnih.

To o čemu pišeš ne ide u definiciju preljube već rastave, svakako poštenjije je od varanja. Rastava nikad nije bila kažnjiva.
Preljuba je varanje sa drugim/om dok su u braku.
MUŽ JE PREVARIO I OSTAVIO TRUDNU: Pjevačica iznijela užasne detalje
Ne uplaćuje ni alimentaciju po njenoj priči.

Ali eto preljub/varanje je OK i samim tim je OK i ženu trudnu do zuba ostaviti zbog toga.
broj dva

#1535 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by broj dva »

Varanje nije u redu ali mora biti nekažnjivo, ne možeš kazniti sex osim ako nije silovanje ili pedofilija, dobrovoljan sex je nelažnjiv BEZ OBZIRA šta kuran kaže jer ima bitniji stvari od kurana, recimo zemaljski zakoni.
Ludzak

#1536 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Ludzak »

Sve prolazi kroz reformu, zašto ne bi i Islam?
liyf

#1537 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by liyf »

Ludzak wrote: 02/06/2024 10:01 Sve prolazi kroz reformu, zašto ne bi i Islam?
Zato što se ne može reformirati, reforma Islama se direktno protivi glavnim islamskim učenjima i načelima vjere. Ko god zastupa reformu Islama, nije pročitao Kur'an i ne zna ništa o Islamu.
Karikaturist

#1538 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Karikaturist »

liyf wrote: 02/06/2024 18:47
Zato što se ne može reformirati, reforma Islama se direktno protivi glavnim islamskim učenjima i načelima vjere. Ko god zastupa reformu Islama, nije pročitao Kur'an i ne zna ništa o Islamu.
Jesi se nasao pravom objasnjavati :mrgreen:
iClass

#1539 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by iClass »

Karikaturist wrote: 02/06/2024 18:54
liyf wrote: 02/06/2024 18:47
Jesi se nasao pravom objasnjavati :mrgreen:
Mogao je komotno i zidu, isti bi efekat bio :-D
PreWiBa

#1540 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by PreWiBa »

broj dva wrote: 02/06/2024 09:39 Varanje nije u redu ali mora biti nekažnjivo, ne možeš kazniti sex osim ako nije silovanje ili pedofilija, dobrovoljan sex je nelažnjiv BEZ OBZIRA šta kuran kaže jer ima bitniji stvari od kurana, recimo zemaljski zakoni.
Ne slažem se sa tim.

Ako se ja ženim/udajem za nekoga, ja sa tom osobom ulazim u zajednički život, to podrazumijeva odgovornost, za budući život, za djecu i tkd.

Ako nisam u stanju da se kontrolišem, onda ne treba ni ulaziti u to.

Nepravedno je da ja cijeli svoj život gradim s nekim, zarađujem, stavljam dobro naše zajednice iznad ličnog dobra, samo da me druga pronevjeri.
I ne samo to, nego da onda i pola onoga što sam stekao moram da predam toj osobi, iako je često jedan supružnik zaslužniji za stvaranje tog imetka od drugog.

Ne kažem da treba biti nekakvo bićovanje, propise treba shvatiti prema kontekstu 21. stoljeća. Smatram da bi bilo pravedno da onaj koji je zaslužan za raspad bračne zajednice snosi i veći teret, da dobije makar manji dio imovine.

Trenutno stanje i jeste razlog zašto bračne zajednice polako izumiru u bogatijim zemljama. Moderna bračna zajednica je jedini slučaj u svijetu gdje sklopiš ugovor gdje strana koja se ne drži dogovorenog na kraju bude nagrađena.
Balkanski Gurman

#1541 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Balkanski Gurman »

Terorizam i renesansa u obliku lopovluka, prodavanja vakufa, dilanja droge i reisa alkoholičara kratak opis reforme
broj dva

#1542 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by broj dva »

sehohari wrote: 03/06/2024 01:07
broj dva wrote: 02/06/2024 09:39 Varanje nije u redu ali mora biti nekažnjivo, ne možeš kazniti sex osim ako nije silovanje ili pedofilija, dobrovoljan sex je nelažnjiv BEZ OBZIRA šta kuran kaže jer ima bitniji stvari od kurana, recimo zemaljski zakoni.
Ne slažem se sa tim.

Ako se ja ženim/udajem za nekoga, ja sa tom osobom ulazim u zajednički život, to podrazumijeva odgovornost, za budući život, za djecu i tkd.

Ako nisam u stanju da se kontrolišem, onda ne treba ni ulaziti u to.

Nepravedno je da ja cijeli svoj život gradim s nekim, zarađujem, stavljam dobro naše zajednice iznad ličnog dobra, samo da me druga pronevjeri.
I ne samo to, nego da onda i pola onoga što sam stekao moram da predam toj osobi, iako je često jedan supružnik zaslužniji za stvaranje tog imetka od drugog.

Ne kažem da treba biti nekakvo bićovanje, propise treba shvatiti prema kontekstu 21. stoljeća. Smatram da bi bilo pravedno da onaj koji je zaslužan za raspad bračne zajednice snosi i veći teret, da dobije makar manji dio imovine.

Trenutno stanje i jeste razlog zašto bračne zajednice polako izumiru u bogatijim zemljama. Moderna bračna zajednica je jedini slučaj u svijetu gdje sklopiš ugovor gdje strana koja se ne drži dogovorenog na kraju bude nagrađena.

Nisam siguran ali meni izgelda kao da brkas posljedice i kaznu. Nevjera pocesto ima posljedice u vidu razvoda, stresa, svadje, podjele imovine, djeljenje djece i sto sta drugo.
Kazna je nesto drugo. Kazna su sankcije drzavnog aparata (ili nedobog klerodrzavnog aparata, kao u Iranu ili Saudiskoj Shithole ) koji odluci da kazni odraslu osobu za dobrovoljan seks, a to je vec perverzija do daske. Jedno je ako cu se ja razvesti od moje rospije sto me prevari, i svadjat se sa njom oko para i djece i ko zna cega. Drugo je ako je tuzilastvo proganja i smjesi joj se zatvor ili bicevanje.
Vjecita_zavrzlama

#1543 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Vjecita_zavrzlama »

Ne mozes to kazniti, ostavio ju je nije je varao.To je njegovo pravo,sta bi ti uradio? Zakonski ga natjerao da zivi s zenom s kojom ne zeli?

Cak je posteno,zajubio se u drugu i otisao,shit happens
Sanjarko

#1544 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Sanjarko »

Najbolje da svi muskarci varaju svoje trudne zene ili partnerice i da ih do zuba takve ostavljaju jos i alimentaciju po mogucnosti da neplacaju kao ovaj krm*k i jos na osudu javnosti te zene da nailaze.
broj dva

#1545 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by broj dva »

Nama najbolje, o ljudima se radi. Jedino nazadna i zadrta društva kazneno progone nevjeru...
Alimentacija se plaća za djecu, možeš biti vjeran i plaćati je ili nevjeran i neplaćati, nije nikakva kazna za nevjeru nego kazna za djecu :D
Sanjarko

#1546 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Sanjarko »

Ja ti nisam zadrt i nazadan pa bi ovakve muškarce opalio po džepu samo tako, i za preljub, i za ostavljanje, i za alimentaciju, i još bi uzdržavanje im uveo imali djece s njima ili ne jer je se dešavalo i to.

Nemaju zajedno djecu ili djeca punoljetna, a žena bez posla i zavisila od muža.
Dilibus

#1547 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by Dilibus »

Islam moze biti nosioc reformi, kao sto je bio u zlatno doba Islama kada je centar nauke, kulture i prosperiteta bio Bagdad. Ali sam Islam sa svojim propisima i vjerovanjima, nije moguce reformisati ni milimetra, jer to onda vise nije Islam. Vjerujte ni u Arapskom svijetu nije kako se ovdje misli. I dole su se ljudi odaljili od vjere i prepustili se strastima, sva ulema koja nesto vrijedi i ciji se glas nije mogao kupiti je po zatvorima. Oni sto su na slobodi ne smiju ispovijedati istinu, onakva kakva jeste, nego onakva kakva odgovara vlasti. Svaki put kada se muslimani odalje od knjige i suneta bozijeg poslanika, bice ponizeni. Zato danas imamo situaciju u islamskom svijetu takva kakva jeste. Nema strasti a da muslimani nisu prvaci u njoj.
Vjecita_zavrzlama

#1548 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Dilibus wrote: 07/06/2024 14:27 Islam moze biti nosioc reformi, kao sto je bio u zlatno doba Islama kada je centar nauke, kulture i prosperiteta bio Bagdad. Ali sam Islam sa svojim propisima i vjerovanjima, nije moguce reformisati ni milimetra, jer to onda vise nije Islam. Vjerujte ni u Arapskom svijetu nije kako se ovdje misli. I dole su se ljudi odaljili od vjere i prepustili se strastima, sva ulema koja nesto vrijedi i ciji se glas nije mogao kupiti je po zatvorima. Oni sto su na slobodi ne smiju ispovijedati istinu, onakva kakva jeste, nego onakva kakva odgovara vlasti. Svaki put kada se muslimani odalje od knjige i suneta bozijeg poslanika, bice ponizeni. Zato danas imamo situaciju u islamskom svijetu takva kakva jeste. Nema strasti a da muslimani nisu prvaci u njoj.
Ne zelimo vjersku drzavu neka pravila mjesta nemaju u danasnjoj BIH jer BIH nece slijediti islamski stav na npr gay prava pravo na izbor itd

Prosto jednostavno

I tu ne treba traziti opravdanje islamu,islam kao i krscanstvo ima neke ideje koje nemaju mjesto u danasnjim vremenom
skupljac_zeljeza

#1549 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

Post by skupljac_zeljeza »

Vjecita_zavrzlama wrote: 07/06/2024 16:54

I tu ne treba traziti opravdanje islamu,islam kao i krscanstvo ima neke ideje koje nemaju mjesto u danasnjim vremenom
I ja sam pisao da ne treba više praviti predstave po Šekspirovim djelima jer nije više nikako aktuelno nešto iz 1595. nego da nam AI sastavi remake za Zvjezdane staze i čovjeka sa Kriptona. Sve biblioteke očistiti od te starudije 'koje nemaju mjesto u danasnjim vremenom'. A ne znam stvarno ko više normalan ide da gleda Kralja Edipa i Antigonu.
Vjecita_zavrzlama

#1550 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?

skupljac_zeljeza wrote: 07/06/2024 18:01
Vjecita_zavrzlama wrote: 07/06/2024 16:54

I ja sam pisao da ne treba više praviti predstave po Šekspirovim djelima jer nije više nikako aktuelno nešto iz 1595. nego da nam AI sastavi remake za Zvjezdane staze i čovjeka sa Kriptona. Sve biblioteke očistiti od te starudije 'koje nemaju mjesto u danasnjim vremenom'. A ne znam stvarno ko više normalan ide da gleda Kralja Edipa i Antigonu.
Dobro poredjenje i jedno i drugo su samo dobre price
Locked