Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Uz dužno poštovanje, ali, kada bi gledali iz perspektive nekog vjernika, mislim da je evropa koju spominješ užasan primjer.
Ne pretvara se po Skandinaviji niko da to pravilo ne postoji, već su se jednostavno odmakli od vjere. Ne vjeruju u boga i tjt.
Samo 22% Norvežana vjeruje da postoji bog, 18% Šveđana, 28% Danaca. Ovo su podaci ankete rađene 2010. godine, danas su ti postotci vjerovatno još manji.
Ti u biti ne zagovaraš fleksibilnost, već da muslimani prihvate da Allah ne postoji i da od islama ostanu još samo praznici.
Ovdašnji zagovarači (ili makar većina) toga da se evropa uzme kao primjer na ondašnju religioznost gledaju iz balkanske perspektive. Neobjašnjivo im je da postoje društva gdje je stanovništvo direktno ateističko, već misle da je se vjera samo adaptirala, modernizovala i tkd.
Nije, ili ako jeste to je samo sporedni fenomen.
U većini evrope ogromna većina stanovništva samo možda par puta godišnje u crkvu, veliki dio i nikako. Sakralni objekti su u nekim državama samo još istorijski spomenici, ili ni to, već se direktno premjenjuju u restorane, pivare, ponekad i u džamije.
Pa ne zagovaram ja to, nego je to neminovnost. Ali je vazno kao sto rekoh zadrzati svoju pripadnost, makar kulturoloski dijelu svijeta sa kojima smo nekad dijelili carstvo.
Ono sto se trazi od nas je da se otrgnemo kulturoloski od tog dijela svijeta i da se okrenemo zapadu, to su one price sa nama je mjesto u Europi. Sto realno i jeste, ja sam 100% za to, ali ne zelim da se odreknem nase proslosti, bit ce neki hibrid model.
Izvini, ali onda si u off-topicu.
Ovo je tema namjenjena reformi islamskih institucija, ne tiče se njihovog zatvaranja ili rasprava o kulturi.
Zaspamovali ste ovu stranicu svojim ateističkim stajalištima, drugi islamofobnim ili antiteističkim komentarima (ne obraćam se striktno tebi, ali neću da napravim 4 komentara od jednom).
Nekom vjerniku ovo što vi pišete je kao kada Dodik počne pričati kako bi se bosanski jezik trebao nazivati.
Last edited by PreWiBa on 29/05/2024 19:49, edited 1 time in total.
I onda kaže ne valja što se religija modernizovala..
Rekoh, ponašaš se kao neka QAnon-budala kada počne pričati o Corona vakcinama i obavezi za maske. Izražujem se namjerno plakativno, nije namjeneno kao uvreda.
Religija se uvijek modernizuje, spomenute riječi se uvijek moraju gledati u kontekstu sveopšteg napretka civilizacije.
Kažnjavanje preljube je iz perspektive modernog društva neprihvatljivo i tu diskusija nema smisla.
Medutim, za mnogo šta drugo nije i kazne se I danas provode, za krađu, nasilje, ubistvo kao i kršenje raznih drugih pravila društva.
Kazna je gotovo uvijek zatvor, a ponekad i pogubljenje.
U starim vremenima to nije bilo izvodivo, zatvora nema.
Kako onda kazniti kriminalca?
Ostaju dvije opcije: pogubljenje ili neka blaža kazna npr. bićevanje.
toska wrote: ↑29/05/2024 22:45
Kažnjavanje preljube je iz perspektive modernog društva neprihvatljivo i tu diskusija nema smisla.
Medutim, za mnogo šta drugo nije i kazne se I danas provode, za krađu, nasilje, ubistvo kao i kršenje raznih drugih pravila društva.
Kako nije bilo zatvora
Čak su ih i Rimljani već imali
sehohari wrote: ↑29/05/2024 19:42
Izvini, ali onda si u off-topicu.
Ovo je tema namjenjena reformi islamskih institucija, ne tiče se njihovog zatvaranja ili rasprava o kulturi.
Zaspamovali ste ovu stranicu svojim ateističkim stajalištima, drugi islamofobnim ili antiteističkim komentarima (ne obraćam se striktno tebi, ali neću da napravim 4 komentara od jednom).
Nekom vjerniku ovo što vi pišete je kao kada Dodik počne pričati kako bi se bosanski jezik trebao nazivati.
Pa to sta ja pricam je reforma islamskih institucija, na nacin kako se reformisala i katolicka crkva. Zadrzala je svoj politicki utjecaj nad burzoazijom i vladajucom kastom na nacin da crpi autoritet iz historije, i ceka povoljan trenutak.
Pa sta da ti kazem, nekom vjerniku je sama ova tema po sebi tabu, jer dobar dio njih ce reci da se ne moze i ne smije mjenjati, da se sve treba raditi kako je bilo za vrijeme Muhameda a.s.. I opet evo nas ovdje, znaci da stvari ne stimaju.
I onda kaže ne valja što se religija modernizovala..
Rekoh, ponašaš se kao neka QAnon-budala kada počne pričati o Corona vakcinama i obavezi za maske. Izražujem se namjerno plakativno, nije namjeneno kao uvreda.
Religija se uvijek modernizuje, spomenute riječi se uvijek moraju gledati u kontekstu sveopšteg napretka civilizacije.
Komentar ti je prijavljen za off-topic.
Da li je 100 udaraca bičem kazna za nevjeru propisana u kuranu ? Da ili ne, jednostavno pitanje.
Strašno je do čega sve preljub može da dovede.
Kome je strašno ? Koga zakonom i kaznama natjerati na vjernot u vezi ? 80 % religiskog morala je regulacija jebačine..
Strašno je do čega sve preljub može da dovede.
Kome je strašno ? Koga zakonom i kaznama natjerati na vjernot u vezi ? 80 % religiskog morala je regulacija jebačine..
Do čega sve mogu preljube dovesti. Od razora porodice do čak i ubistva.
Očito nemate dovoljno informacija o tome, niste dovoljno upućeni u to.
Sanjarko wrote: ↑30/05/2024 09:06
Ne kažem ja to, ja kažem strašno je do čega preljub dovesti može.
A znam slučajeva takvih puno gdje je čak i do ubistva došlo.
Mudro zboris, moze i te kako.
Imao sam kolegu sta je godinama varao, dobro mu islo, mislio je da za to ima nekog slifa i zaboravio rijeci babe Atifa u trenutcima kad je bio ovaj trijezan "zastitu sine".
I tako prenio kakvu zarazu na zenu, i to je bio zadnji tango sta je odigrao sa njom
Sanjarko wrote: ↑30/05/2024 09:06
Mudro zboris, moze i te kako.
Imao sam kolegu sta je godinama varao, dobro mu islo, mislio je da za to ima nekog slifa i zaboravio rijeci babe Atifa u trenutcima kad je bio ovaj trijezan "zastitu sine".
I tako prenio kakvu zarazu na zenu, i to je bio zadnji tango sta je odigrao sa njom
Da tako padne, a sve ostalo dobro odigrao, steta!
Nije to ništa do čega su nažalost mnoge preljube dovodile.
Sanjarko wrote: ↑30/05/2024 08:59
Do čega sve mogu preljube dovesti. Od razora porodice do čak i ubistva.
Očito nemate dovoljno informacija o tome, niste dovoljno upućeni u to.
Ko ce da vara on ce to uradit taman da je 200 udaraca bicem, a ne 100. Pi**a i k**ac su kao i kocka, ko se navuce tesko se izvuci.
Jogging moze dovesti do srcanog udara.
Voznja autom moze dovesti do smrtne nesrece
Uzimanje LSDa moze uzrokovati nove spoznaje.
Lobotomija moze uzrokovati glasanje za SDA.
Svasta nesto moze uzrokovati svasta nesto, svjet je kompleksan, ljudi su kompleksni i sta's sad.
Zabranit i bicevati, po kuranu, ili neki drugi pristup ?
Ko ce da vara on ce to uradit taman da je 200 udaraca bicem, a ne 100. Pi**a i k**ac su kao i kocka, ko se navuce tesko se izvuci.
Svasta nesto moze uzrokovati svasta nesto, svjet je kompleksan, ljudi su kompleksni i sta's sad.
Kuran spominje i druge nacine kazne, ne samo bicevanje, a ni kamenovanje, od progrona do smrtne kazne.
EDIT: Za ratne zlocince spominje smrtnu kaznu, a progron za sto sta drugo, i jos kazni spominje, novcane kazne, a spominje i oprost.
A sta su preljubnici zla nanijeli osobama koje su varali niko ni ne spominje, zavrsavale te osobe od samoubistava do toga da su ostajala bez icega, mahom zene.
Kuran spominje i druge nacine kazne, ne samo bicevanje, a ni kamenovanje, od progrona do smrtne kazne.
EDIT: Za ratne zlocince spominje smrtnu kaznu, a progron za sto sta drugo, i jos kazni spominje, novcane kazne, a spominje i oprost.
A sta su preljubnici zla nanijeli osobama koje su varali niko ni ne spominje, zavrsavale te osobe od samoubistava do toga da su ostajala bez icega, mahom zene.
"Kada neke od žena vaših blud počine, zatražite da to protiv njih četverica od vas posvjedoče, pa ako posvjedoče, držite ih u kućama sve dok ih smrt ne umori ili dok im Allah ne nađe izlaz neki." 4:15