Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Sanjarko

#66976 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Mene kad je auto udarilo tražili i našli i zbrinuli veoma brzo, na Hitnu mislim.

Našli me kilometar i više od mjesta udara. Nisam ni znao da me je udarilo auto.

Poslije u bolnici me nisu zbrinuli najbolje, nisu mi ranu na bradi i glavi ušili.

Ali ja ko Nesalomljivi bio, ko Brus Willis u tom filmu.
Shmeker

#66977 Re: Zeničani

Post by Shmeker »

xPaco1337 wrote: 07/06/2024 12:02 Ma mislim da su Hitne svugdje iste, ja sam u Dubrovniku prst rasjekao na mašini i čekao skoro 2 sata da me prozovu da mi ušiju
Ja nikad nisam čekao duže od 15-20 minuta na Hitnoj u Ze. Ovdje opet, nikad nisam čekao manje od 2h. Moja frustracija Hitnom ovdje i jeste uzrokovana zbog dobrog iskustva iz Ze.

Dosta stvari je sranje kod nas al treba i pohvaliti kad nešto frcera.
xPaco1337

#66978 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

Vidjet cemo ako ikad sagrede ovu hitnu kako ce biti :lol: Ja iskreno nisam ni išao od djetinjstva u hitnu kod nas, ali jesam jednom zvao hitnu covjeku kad je pozlilo navecer, nisu htjeli doc rekli da ja dovucem kao da nemaju vozila. :lol:
ShnjaZZZ

#66979 Re: Zeničani

Post by ShnjaZZZ »

Sanjarko wrote: 07/06/2024 12:27 Mene kad je auto udarilo tražili i našli i zbrinuli veoma brzo, na Hitnu mislim.

Poslije u bolnici me nisu zbrinuli najbolje, nisu mi ranu na bradi i glavi ušili.

Nisi znao da te udarilo auto?
Sanjarko

#66980 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

ShnjaZZZ wrote: 07/06/2024 12:51
Sanjarko wrote: 07/06/2024 12:27 Mene kad je auto udarilo tražili i našli i zbrinuli veoma brzo, na Hitnu mislim.

Nisi znao da te udarilo auto?
Ne, u deluziji bio, izletio iz kuce, i cestom takav hodao, i lupilo me auto, davno bilo i ne ponovilo se vise tako nesto, niti vise da bolnice i psihijatrije zaglavim, ali s obzirom na bolest moju, svako 2 ili 3 godine zavrsim, cak i godisnje znam, jednom u Korona sranju 2 puta zavrsim, zbog Korone i stari sto je imao mozdani preda mnom, izbezumilo me to tada, oboje.

Uvijek neki trigger bude, zadnji put ovo njesra u Gazi i Izraelu.
mahiraga

#66981 Re: Zeničani

Post by mahiraga »

anex wrote: 07/06/2024 10:22
Shmeker wrote: 07/06/2024 10:10 Kod nas je nekako normalno da se sere po svemu sto je naše. Ja ću samo iz licnog iskustva da kažem da je Hitna pomoć u Zenici svemirski brod po usluzi u odnosu na skandinavske zemlje.
Jel i kod njih oftamolog, oko 12:30h, kaže pacijentu da mora na džumu petkom?

Jel i kod njih doktori dolaze ili odlaze u 10h> iako je radno vrijeme od 7h do 15h? Pa ti na sistematskom pregledu moraš se dobro raspitati kad koji ide u privatluk da požuriš njemu...

Jel i kod njih doktor, u toku ljekarskog pregleda, kaže da je potrebno ponoviti nalaz krvi odnosno uraditi tromječni i dodatno UZV abdomena ( koji inace nije obuhvacen tim ljekarskim pregledom) pa ti ga naplati 34 KM + 50 KM iako je firma platila 120KM komplet pregled?

Pa te taj isti doktor pošalje specijalisti na pregled a ovaj te naruci za godinu dana tek...

Jel?

Nemojte molim vas pisati kako je negdje tamo daleko ista situacija kao kod nas....pogotovo kao ti, napisao da ne kod nas bolje nego u Svedskoj...
Ovo sve gore napisano, desilo mi se u 3 dana sve...

Hvala na paznji i do pisanja... :thumbup:
Doktori odlaze sa sistematskog u 12 jer su to penzioneri koji rade pola radnog vremena.

Sistematski se radi bas da bi se preventivno dijagbostikovale hronicne bolesti, a ako ti je na normalnom nalazu secera povišena vrijednost, logicno da će te uputiti da uradis tromjesecni I uz abdomena da provjeris jel ti gušterača u havariji. I logično da ćeš platit jer uz tvoja firma nije platila i neće ti ga dr u hajr uradit. Isto keramicar kad ti da cijenu plocica pa poslije naplati ravnanje zidova.

Problem je što mi na sistematski gledamo ko an papir koji nam treba. Ako ti mislis da se za 120 može uraditi kompletna osnovna i specifična dijagnostika, zajevo si se dobro.
Sanjarko

#66982 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

mahiraga wrote: 07/06/2024 13:20
anex wrote: 07/06/2024 10:22
Shmeker wrote: 07/06/2024 10:10 Kod nas je nekako normalno da se sere po svemu sto je naše. Ja ću samo iz licnog iskustva da kažem da je Hitna pomoć u Zenici svemirski brod po usluzi u odnosu na skandinavske zemlje.
Jel i kod njih oftamolog, oko 12:30h, kaže pacijentu da mora na džumu petkom?

Jel i kod njih doktori dolaze ili odlaze u 10h> iako je radno vrijeme od 7h do 15h? Pa ti na sistematskom pregledu moraš se dobro raspitati kad koji ide u privatluk da požuriš njemu...

Jel i kod njih doktor, u toku ljekarskog pregleda, kaže da je potrebno ponoviti nalaz krvi odnosno uraditi tromječni i dodatno UZV abdomena ( koji inace nije obuhvacen tim ljekarskim pregledom) pa ti ga naplati 34 KM + 50 KM iako je firma platila 120KM komplet pregled?

Pa te taj isti doktor pošalje specijalisti na pregled a ovaj te naruci za godinu dana tek...

Jel?

Nemojte molim vas pisati kako je negdje tamo daleko ista situacija kao kod nas....pogotovo kao ti, napisao da ne kod nas bolje nego u Svedskoj...
Ovo sve gore napisano, desilo mi se u 3 dana sve...

Hvala na paznji i do pisanja... :thumbup:
Doktori odlaze sa sistematskog u 12 jer su to penzioneri koji rade pola radnog vremena.

Sistematski se radi bas da bi se preventivno dijagbostikovale hronicne bolesti, a ako ti je na normalnom nalazu secera povišena vrijednost, logicno da će te uputiti da uradis tromjesecni I uz abdomena da provjeris jel ti gušterača u havariji. I logično da ćeš platit jer uz tvoja firma nije platila i neće ti ga dr u hajr uradit. Isto keramicar kad ti da cijenu plocica pa poslije naplati ravnanje zidova.

Problem je što mi na sistematski gledamo ko an papir koji nam treba. Ako ti mislis da se za 120 može uraditi kompletna osnovna i specifična dijagnostika, zajevo si se dobro.
Ne gledam ja, ali mene ne upucuju na sistematski nikako, a trebali bi svako barem godinu dana jer mi od terapije i bubrezi malo nedostajalo da otkazu. U HR pacijentima kao ja svako 3 mjeseca rade nalaze, a sistematski svako 6 mjeseci ako se ne varam.

Meni nista, a nisam ni fizicki zdrav.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#66983 Re: Zeničani

Post by Bobi »

anex wrote: 07/06/2024 10:29 Razumijem ja tebe moj Kiwi, ako ništa barem u prici oko zdravstva....a i ostalo nam je u qrcu...

Pa kad kaže, isto je u Švedskoj... :lol:
Ma idi to privatno povadi nalaze, ne cekaj nista, bolje sprijecit na vrijeme nego kad te zaboli. Vecina ovih bolesti kad se na vrijeme pronadju i izlijce se, kad krene bol, mantanje, umor, muka ovo ono sve su manje šanse izliječenju. To ti je najbolje potrošen novac, vjeruj.
scarr

#66984 Re: Zeničani

Post by scarr »

Zdravstveni sistem je preopterećen u velikoj mjeri. Razvedene i neudate žene, neoženjeni muškarci, babe i dede kojima je dosadno i idu doktoru eto onako uveliko troše primarni nivo zastite. Raznozrazne psihoze koji umjesto da idu psihijatrima oni dolaze u ambulante po lexilium. Onda sve te žene, babe i dede hoce po lajoratorijama da vade nalaze, da ih se pregleda jer ih bole noge i koljena. S 80 te moraju boljeti noge i nema tog doktora koji ce da pomogne. Riba smrdi od glave i zdravstveni sistem se mora rješavati s početka. Odlazak u hitnu bez razloga bi trebalo dobro naplatiti, takodjer izlazak hitne bez razloga bi isto tako trebalo dobro naplatiti, kao što je praksa u zapadnim zemljama.

Kada se doktoru bude išlo s razlogom, a ne zato što mali ima temperaturu 37.5 i materi mrsko obloge stavljat onda ce i biti bolje.

Da se razumijemo ovo sam napisao za hitnu/porodicnu. Takodjer da svako ko dadne doktoru na kafu napiše prijavu da je doktor uzeo mito, da prijavi doktora kada ga ne zatekne na radnom mjestu bilo bi opet pomaka.
Throttle

#66985 Re: Zeničani

Post by Throttle »

scarr wrote: 07/06/2024 13:54 Odlazak u hitnu bez razloga bi trebalo dobro naplatiti, takodjer izlazak hitne bez razloga bi isto tako trebalo dobro naplatiti, kao što je praksa u zapadnim zemljama.

Kada se doktoru bude išlo s razlogom, a ne zato što mali ima temperaturu 37.5 i materi mrsko obloge stavljat onda ce i biti bolje.
Pregled i terapija u hitnoj u Zenici se naplacuju ukoliko ljekar procijeni da nisi hitan slučaj. Kad su uveli da dežurna ambulanta radi do 19, a u kojoj se trebaš naručiti ili čekati na pregled, genijalcima palo na pamet da idu u 19.30 u hitnu gdje manje-vise odmah budu pregledani, jer-ambulanta ne radi. Onda je uvedeno plaćanje da se to eliminiše i da dolaze stvarno oni kojima pomoć treba a ne oni kojima je mrsko čekati
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#66986 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Na Almy-u parkirane elipse vjetroturbine :D, ogromne sve zauzele :D.
scarr

#66987 Re: Zeničani

Post by scarr »

Throttle wrote: 07/06/2024 14:03
scarr wrote: 07/06/2024 13:54 Odlazak u hitnu bez razloga bi trebalo dobro naplatiti, takodjer izlazak hitne bez razloga bi isto tako trebalo dobro naplatiti, kao što je praksa u zapadnim zemljama.

Pregled i terapija u hitnoj u Zenici se naplacuju ukoliko ljekar procijeni da nisi hitan slučaj. Kad su uveli da dežurna ambulanta radi do 19, a u kojoj se trebaš naručiti ili čekati na pregled, genijalcima palo na pamet da idu u 19.30 u hitnu gdje manje-vise odmah budu pregledani, jer-ambulanta ne radi. Onda je uvedeno plaćanje da se to eliminiše i da dolaze stvarno oni kojima pomoć treba a ne oni kojima je mrsko čekati
Isto tako znam da se ne naplacuje kada dodje osoba koja nema para iako je dzaba dosla, i onda doktor treba da bude kasirka da naplati 30KM i da se svadja sa majmunima, sto slozit ces se malo degradira to njegovo zanimanje.
Throttle

#66988 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Degradira al pricamo o normalnim ljudima, stoka napravi belaj svakako. To sto je vecina takvih vise govori o nama. U principu, smatram plaćanje dobrim rjesenjem da se rastereti hitna, koliko-toliko.
phillie

#66989 Re: Zeničani

Post by phillie »

Sto se tice hitne, licno nemam zamjerki. Uvijek kad smo trebali njihove usluge, bilo je profesionalno, brzo i ucinkovito. Doduse, kad god smo isli ne mogu reci da je bila guzva (dvoje do troje maksimalno). Nisam ih nikad zvao da dodju, jer nije tolika potreba bila.
Da Bog da ih nikad ne trebali, ali kad trebamo odlicni su.

A sto se tice pregleda, kontrola i narucivanja tu je haos. Nedavno trebao na kontrolu za sedam dana, narucise me za mjesec i po. Isto tako kad se trebaju zakazati fizikalne vjezbe. Kost i zaraste i zaboravi da je lomljena dok tebi termin dodje na red :D
Sanjarko

#66990 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Prije je se isto cekalo ali ne ovoliko ili se meni cini?
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#66991 Re: Zeničani

Post by anex »

Bobi wrote: 07/06/2024 13:37
anex wrote: 07/06/2024 10:29 Razumijem ja tebe moj Kiwi, ako ništa barem u prici oko zdravstva....a i ostalo nam je u qrcu...

Pa kad kaže, isto je u Švedskoj... :lol:
Ma idi to privatno povadi nalaze, ne cekaj nista, bolje sprijecit na vrijeme nego kad te zaboli. Vecina ovih bolesti kad se na vrijeme pronadju i izlijce se, kad krene bol, mantanje, umor, muka ovo ono sve su manje šanse izliječenju. To ti je najbolje potrošen novac, vjeruj.
Otišao sam odmah...
I termin u ponedeljak.
Shmeker

#66992 Re: Zeničani

Post by Shmeker »

I kako ljudi komentarišete da je Burini bilo 100 ljudi na dzenazi?

Hajd kontam da su kockasti preuzeli sve ali evo kad treba “gradska raja” dic dupe i otic na dzenazu ostanu kući uz internet.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#66993 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Raja sa kojom se Burina “druzio” je uglavnom raja koja ne ide na dzenaze..100 ljudi je jako fin broj.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#66994 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Upravo tako.
Shmeker

#66995 Re: Zeničani

Post by Shmeker »

gentoo wrote: 08/06/2024 09:15 Raja sa kojom se Burina “druzio” je uglavnom raja koja ne ide na dzenaze..100 ljudi je jako fin broj.
Onda očekuje čovjek vise ljudi na ukopu? Ili raja ne ide ni na ukope?

I meni kad umre neko od poznanika ili osoba koje poštujem prvo pitam kakva će biti ceremonija i onda odlučim da li da idem ili ne 🤮
Last edited by Shmeker on 08/06/2024 09:38, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#66996 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

kakve to osobe ne idu na dženaze?
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#66997 Re: Zeničani

Post by anex »

Haj 'vako...
Svi smo ga poštovali kao glumca i sugrađanina i onda se desi smrt a mi ne idemo na dženaze...
Ko će ga ukopati? Pokopno drustvo?
To prijatelji...?

Najgori izgovor "ne idem na dženaze.."

Nisam ni ja bio, zaboravio sam vjerovatno u mislima o drugim stvarima a bio sam blizu tu...u bolnici.
Casual's

#66998 Re: Zeničani

Post by Casual's »

gentoo wrote: 08/06/2024 09:15 Raja sa kojom se Burina “druzio” je uglavnom raja koja ne ide na dzenaze..100 ljudi je jako fin broj.
Ta raja je jucer bila na dzenazi. Raja iz gradske i mahalskih kafanica. Burina je zasluzio vece postovanje, jedan od rijetkih koji je o svom gradu pozitivno govorio, gradu koji mu nista nije dao.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#66999 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Ne znam za vas ali ja na dzenaze idem familiji, komsijama, roditeljima od kolega i sl. Dakle uglavnom nekom s kim sam imao “direktni kontakt” i odnos.

Burinu koliko god postovao kao Zenicanina i glumca nisam se nikad ni pozdravio sa njim. Radni je dan itd.. Kad situaciju shvatite iz te perspektive onda je 100 ljudi dobar broj.

Pogotovo sto mi djeluje da od tih 100 ljudi su vecina bili “obicni” ljudi.. ja sam prepoznao samo Bolica i Tulica na slikama ( doduse ja ne znam nikog generalno :D )

Edit: i Spahiju takodje
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#67000 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Naprotiv.
Ovaj grad mu je dao sve.
Ono odakle krenes je najvazniji dio tebe.

A dzenaza je bila u po' radne sedmice, u radno vrijeme, mislim da su trebali ako je bilo moguce naravno, sve ostaviti za subotu, narocito komemoraciju.
Post Reply