Sve dok nije u vidnom polju, nece praviti problem.
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Optimist
#51601 Re: Pitamo Mehanicare ?
- ZoomZoomKiwi
#51602 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ukoliko nije na onom dijelu kojeg prelaze brisači, nemaš problema.
Tako CVH radi na tehničkom, provjereno.
Tako CVH radi na tehničkom, provjereno.
- vjeshalica
#51603 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mozda nije torzija dobro namjestena mada bi u tom slucaju teze palioDilibus wrote: ↑05/06/2024 15:15Iko?Dilibus wrote: ↑05/06/2024 09:29 Nedavno sam radio veliki serivs za Golf 6 2.0 TDI 81kw. I nakon velikog servisa auto tacno na 950rpm pocinje kao da jadi, da stenje (kao zvuk turbine samo slabiji). Cim obrtaji odu vise 1000rpm + ili nize na ler 900rpm zvuk prestaje. Auto vuce normalno i radi normalno. Da li je moguce da je pretegnut zupcasti ili je do kvalitete samog zupcastog?
- vjeshalica
#51604 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja kad sam dopunjavala uvijek je na onoj masini bilo izvlacenje ulja,ostatka i ubacivanje novog, nekih 45min koliko se sjecamsale07 wrote: ↑05/06/2024 16:45Nedavno mi crko kompresor klime, i pitam majstora sta je fazon i kako sprjeciti da mi se to ponovo desi.
Kaze sljedece, servis klime nije samo dopunjavanje plina, nego se radi valjda i zamjena ulja koji koristi kompresor, pa ako se ne radi servis klime logicno da to staro ulje moze dovesti i do toga da kompresor klime crkne prije.
Ja sam prije kontao da je taj servis klime samo dopuna plina. Tako da kontam i ako klima dobro hladi da bi trebalo povremeno uraditi taj servis mozda svako 2 godine.
Al eto ako ko zna vise na temu neka bolje pojasni.
-
Piaty
#51605 Re: Pitamo Mehanicare ?
Renault Fluence 2011, dizel
Odjedanput se pojavi:
check injection system
engine failure hazard
check esp
Vozio na servis i tamo rekli da je auto prije mene vožen po gradu mnogo pa su zaprljane dizne (što je tačno) i da su ga oni odvezli na autoput pa ga malo gasali da to pročisti.
I stvarno je bio o.k ali evo peti dan se opet pojavi ova ista greška. Probao da ga vozim na 2500 i 3000 obrtaja ali bogme ništa.
Odjedanput se pojavi:
check injection system
engine failure hazard
check esp
Vozio na servis i tamo rekli da je auto prije mene vožen po gradu mnogo pa su zaprljane dizne (što je tačno) i da su ga oni odvezli na autoput pa ga malo gasali da to pročisti.
I stvarno je bio o.k ali evo peti dan se opet pojavi ova ista greška. Probao da ga vozim na 2500 i 3000 obrtaja ali bogme ništa.
- hopi
#51606 Re: Pitamo Mehanicare ?
Možda ga treba jače gasnut 
Joj servisa čuj rješenje gasanje po autoputu
Pa ako su dizne zaprljane ima rješenje za to
Valjda su ga skopčali na dijagnostiku
E sto ne volim kada mi post, bez citiranja, ode na novu stranicu
Joj servisa čuj rješenje gasanje po autoputu
Pa ako su dizne zaprljane ima rješenje za to
Valjda su ga skopčali na dijagnostiku
E sto ne volim kada mi post, bez citiranja, ode na novu stranicu
-
Piaty
#51607 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nema veze gdje je post otišao jer temu pratim ko ozeblo sunce.
A jel mislis da skinu te dizne pa da ih oni očiste? Jel to tako može?
I mogu li onda oni usput vidjeti ako je neka od dizni "otišla"?
- ZoomZoomKiwi
#51608 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da je dizna otišla se vidi dijagnostikom preko određenih parametara tokom rada motora.
Dizna se reparira na poseban način, to nije baš klasično “čišćenje”
Dizna se reparira na poseban način, to nije baš klasično “čišćenje”
- hopi
#51609 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa je li imaš nekih simptoma ili samo te greške izbacuje?
Od loših dizni zna da trese u leru, teže pali, problemi prilikom gasanja tj trzanje nešto od toga obično bude
Pa svakako bi trebalo spojiti na dijagnostiku ako nisu već
Od loših dizni zna da trese u leru, teže pali, problemi prilikom gasanja tj trzanje nešto od toga obično bude
Pa svakako bi trebalo spojiti na dijagnostiku ako nisu već
- canvra888
#51610 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne znam kod koga si bio, ali obično svaki iole korektan servis koji se specijalizuje oko nekih konkretnih brendova ti može tačno očitati rad dizni gdje piše tačno odstupanje svake od njih od referentnih vrijednosti. U najgorem slučaju, to možeš i u ovlaštneom provjeriti za nevelike pare.
-
Piaty
#51611 Re: Pitamo Mehanicare ?
U leru i u polasku tj prva i druga brzina teško nabijaju obrtaje i motor radi sa nekakvom teškoćom dok već na većim brzinama ide skoro pa normalno.
A jest spajao na dijagnostiku i onda mi rekao da ne garantira da neće opet biti greška (kao što se eto desilo se za 5 - 6 dana) i da ga je propuhao jer ako bude mijenjao dizne to je skupo pa hajd sad ovako neka bude.
E jbg nije ni spomenuo reparaciju nego ili da se propuše ili da se mijenja
- hopi
#51612 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vala ne znam "propuhivanje" dizni mi zvuči neozbiljno. Hajde egr dpf ali i to je kratkog daha.
Dizne se mogu očistiti, reparirati ili kupiti gajnc nove.
Šta s tvojima raditi, pa ima valjda stručan majstor da odredi, ako je naravno do njih.
Dizne se mogu očistiti, reparirati ili kupiti gajnc nove.
Šta s tvojima raditi, pa ima valjda stručan majstor da odredi, ako je naravno do njih.
-
Piaty
#51613 Re: Pitamo Mehanicare ?
pa valjda će tako biti jebem ga ja...
prvo me zeza opel koji vec mjesec dana stoji i sva briga oko njega da ga popravim pa da ga prodam. eh kurko, evo i fluensa kojeg sam taman poceo voziti i onda mi ovo sa fluensom posta prioritet, a opel na cekanje.
ma ko ima golfa hadzija je covjek
-
avijon
#51614 Re: Pitamo Mehanicare ?
jesu li sve greške odjednom, jel ista uradjeno da se greske dijagnosticiraju precizno, jel javlja generalno injection ili na cilindru nekom...
ima svasta da se pita tu ali ako ima greske "lakse" je rjesit ali za pocetak ces majstora morat mjenjat i nać nekoga ko ce ti naplatit dijagnosticiranje i da stoji iza popravke, umjesto mjenjanja dijelova dok ne pogode.
Dizne dok se ne skinu neces znat stanje a i sad ih skine i odnesu nekom, kažu sve 4 loše i sta ces ti tu
kurban bukvalno, sretno trebace ti u danasnje vrijeme i varalice na svakom koraku
ima svasta da se pita tu ali ako ima greske "lakse" je rjesit ali za pocetak ces majstora morat mjenjat i nać nekoga ko ce ti naplatit dijagnosticiranje i da stoji iza popravke, umjesto mjenjanja dijelova dok ne pogode.
Dizne dok se ne skinu neces znat stanje a i sad ih skine i odnesu nekom, kažu sve 4 loše i sta ces ti tu
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#51615 Re: Pitamo Mehanicare ?
jasta je hadzija 
- ZoomZoomKiwi
-
Piaty
#51617 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da. Te greske se jave odjednom ali onim redoslijedom koji sam napisao tj na displeju se smijenjuju jedna, druga i treca poruka (prva check injection system, druga engine failure hazard i treca je check ESP).avijon wrote: ↑06/06/2024 22:58 jesu li sve greške odjednom, jel ista uradjeno da se greske dijagnosticiraju precizno, jel javlja generalno injection ili na cilindru nekom...
Dizne dok se ne skinu neces znat stanje a i sad ih skine i odnesu nekom, kažu sve 4 loše i sta ces ti tukurban bukvalno, sretno trebace ti u danasnje vrijeme i varalice na svakom koraku
U knjizi od auta to dovode u vezu sa problemom ubrizgavanja goriva.
-
Piaty
#51618 Re: Pitamo Mehanicare ?
-
Naslovnica
#51619 Re: Pitamo Mehanicare ?
Piaty wrote: ↑06/06/2024 22:57pa valjda će tako biti jebem ga ja...
prvo me zeza opel koji vec mjesec dana stoji i sva briga oko njega da ga popravim pa da ga prodam. eh kurko, evo i fluensa kojeg sam taman poceo voziti i onda mi ovo sa fluensom posta prioritet, a opel na cekanje.
ma ko ima golfa hadzija je covjek

Prosječni vozači Golfa
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#51620 Re: Pitamo Mehanicare ?
-
avijon
#51621 Re: Pitamo Mehanicare ?
ne znam kako renault manifestuje greske mozda je to safe mod, ali ono prvo sto si napisao da slabije ubrzava treba krenut od vakuma pa do turbine, najjeftinije za provjeritPiaty wrote: ↑06/06/2024 23:03Da. Te greske se jave odjednom ali onim redoslijedom koji sam napisao tj na displeju se smijenjuju jedna, druga i treca poruka (prva check injection system, druga engine failure hazard i treca je check ESP).avijon wrote: ↑06/06/2024 22:58 jesu li sve greške odjednom, jel ista uradjeno da se greske dijagnosticiraju precizno, jel javlja generalno injection ili na cilindru nekom...
Dizne dok se ne skinu neces znat stanje a i sad ih skine i odnesu nekom, kažu sve 4 loše i sta ces ti tukurban bukvalno, sretno trebace ti u danasnje vrijeme i varalice na svakom koraku
- basicm
#51623 Re: Pitamo Mehanicare ?
Koji dizel? 1.5?Piaty wrote: ↑06/06/2024 20:04 Renault Fluence 2011, dizel
Odjedanput se pojavi:
check injection system
engine failure hazard
check esp
Te greske mogu biti od loseg akumulatora na renolu. Sporo ubrzava znaci ne puni turbo dovoljno, ili je zapusena usisna i egr (pod prepostavkom da je 1.5 pisem).
Pod trece, promijeni majstora, cim on propuhuje a ne gleda sta je ne treba ti.
- -Chesterfield-
#51625 Re: Pitamo Mehanicare ?
Provjeri sistem ubrizgavanja: Ovo upozorenje sugerira da možda postoji problem sa sistemom ubrizgavanja goriva. Injektori goriva su odgovorni za precizno dostavljanje goriva u motor. Problemi ovdje mogu dovesti do lošeg rada motora, povećanih emisija i smanjene efikasnosti goriva. Uobičajeni uzroci uključuju prljave ili začepljene injektore, neispravan pumpu goriva ili probleme s regulatorom pritiska goriva.Opasnost od kvara motora: Ovo je kritično upozorenje koje ukazuje na ozbiljan problem s motorom koji može dovesti do kvara ako se ne riješi odmah. Razlozi mogu biti različiti, kao što su pregrijavanje, nizak pritisak ulja ili ozbiljni problemi sa paljenjem. Bitno je odmah provjeriti ovo kako biste spriječili daljnju štetu na motoru.Provjeri ESP (Elektronski program stabilnosti): Ovo upozorenje ukazuje na problem sa sistemom stabilnosti vozila. ESP pomaže u održavanju kontrole nad vozilom tokom nepovoljnih uslova vožnje automatskim kočenjem pojedinačnih točkova. Problemi s ESP sistemom mogu uticati na upravljivost i sigurnost vozila, posebno u klizavim uvjetima.S obzirom na ozbiljnost ovih upozorenja, važno je da vaše vozilo što prije pregleda kvalificirani mehaničar. Ignorisanje ovih upozorenja može dovesti do značajnih oštećenja i potencijalno nesigurnih uslova vožnje.Piaty wrote: ↑06/06/2024 23:03Da. Te greske se jave odjednom ali onim redoslijedom koji sam napisao tj na displeju se smijenjuju jedna, druga i treca poruka (prva check injection system, druga engine failure hazard i treca je check ESP).avijon wrote: ↑06/06/2024 22:58 jesu li sve greške odjednom, jel ista uradjeno da se greske dijagnosticiraju precizno, jel javlja generalno injection ili na cilindru nekom...
ChatGPT