Otkupili stanove u Sarajevu--za ostala mjesta pojma nemam_BataZiv_0809 wrote: ↑06/06/2024 18:27Otkupili stanove u Jugi?muha_sa wrote: ↑06/06/2024 18:14Sve i jedan vojni stan je vracen prijeratnim stanarima jer su svi isti otkupili tik prije agresije tako da im nije trebo nikakav ahbab da ih pogura.dječak sa šibicama wrote: ↑06/06/2024 18:02
Nije mogao otvoreno reci "boli vas briga, sad su stanovi vasi" nego je vrdao kako stanarsko pravo nije isto sto i vlasnistvo pa bivsi stanari nemaju sta traziti jer stanovi nisu njihovo vlasnistvo.
Onda je OHR naredio da se stanovi vrate firmama i drugim vlasnicima, a njihov je izbor hoce li stan dati bivsem korisniku stanarskog prava /prijeratnom/ ili neko novom.
To je rezultiralo nizom glupavih situacija, recimo otac moje skolske je dobio stan nazad od Armije BiH i odmah ga prodao. Stan je bio vlasnistvo JNA, pa presao u vlanistvo Armije BiH, a on bio major na Gavrica brdu i komandovao artiljerijom koja tuce po Osmicama na Igmanu. Ko je njemu vratio stan, pa ga on otkupio i prodao, vjerovatno neki prijeratni ahbab sa ove strane.
Nije vracen samo onom ko nije preživio nit je imo živih nasljednika.
Istočno Sarajevo
- muha_sa
#6126 Re: Istočno Sarajevo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- muha_sa
#6128 Re: Istočno Sarajevo
Nema ti šta bit cudno
Vojnih stanova nije bilo u Lukavici, Vojkovicima i ostalim naseljima koje danas zovu istocno Sarajevo.
Vojni stanovi su bili na Grbavici, Kranjcevicevoj, Cvili, OtoKi, Alpašinom, Vojnickom, Dobrinji-Ilidzi i da ne nabrajam dalje
- Blek Stena
#6129 Re: Istočno Sarajevo
Tek 97 je u FBIH donesen zakon koji regulise otkup stanova sa stanarskim pravom. Tad su tek ljudi poceli sa otkupom sa onim sertifikatima ili obeznicama ako se ne varam. Prije toga nije bilo nista osim starog zakona SR BIH o stambenim odnosima a mislim da se po njemu nije mogao vrsit otkup drustvene svojine.
- muha_sa
#6130 Re: Istočno Sarajevo
Pogrešno misliš--rijec je o stanovima fonda JNA--o tim stanovima ja muhabetimBlek Stena wrote: ↑06/06/2024 18:41 Tek 97 je u FBIH donesen zakon koji regulise otkup stanova sa stanarskim pravom. Tad su tek ljudi poceli sa otkupom sa onim sertifikatima ili obeznicama ako se ne varam. Prije toga nije bilo nista osim starog zakona SR BIH o stambenim odnosima a mislim da se po njemu nije mogao vrsit otkup drustvene svojine.
-
PM72
#6131 Re: Istočno Sarajevo
Nije bilo vojnih stanova na Alipašinom,nemoj da se zamjeramomuha_sa wrote: ↑06/06/2024 18:36Nema ti šta bit cudnoovo ti je info iz prve ruke jer sam radio u jna-gradjansko lice
![]()
Vojnih stanova nije bilo u Lukavici, Vojkovicima i ostalim naseljima koje danas zovu istocno Sarajevo.
Vojni stanovi su bili na Grbavici, Kranjcevicevoj, Cvili, OtoKi, Alpašinom, Vojnickom, Dobrinji-Ilidzi i da ne nabrajam dalje![]()
To je bila viša gospoda a Alipašino je pravljeno kao naselje solidarnosti.Na Malti je bilo dosta oficira
- muha_sa
#6132 Re: Istočno Sarajevo
PM72 wrote: ↑06/06/2024 18:43Nije bilo vojnih stanova na Alipašinom,nemoj da se zamjeramomuha_sa wrote: ↑06/06/2024 18:36Nema ti šta bit cudnoovo ti je info iz prve ruke jer sam radio u jna-gradjansko lice
![]()
Vojni stanovi su bili na Grbavici, Kranjcevicevoj, Cvili, OtoKi, Alpašinom, Vojnickom, Dobrinji-Ilidzi i da ne nabrajam dalje![]()
![]()
To je bila viša gospoda a Alipašino je pravljeno kao naselje solidarnosti.Na Malti je bilo dosta oficira
Nemoj mi rec da moje radne kolege nisu imali stanove na Alpašinom--sad cu ti ih krenut nabrajat imenom i prezimenom
-
PM72
#6133 Re: Istočno Sarajevo
Na Alipašinom je možda bilo stanova za "građanska lica" pri JNA a nije bilo oficirskih.To sigurno znam.Milicijskih jestemuha_sa wrote: ↑06/06/2024 18:45PM72 wrote: ↑06/06/2024 18:43Nije bilo vojnih stanova na Alipašinom,nemoj da se zamjeramomuha_sa wrote: ↑06/06/2024 18:36
Nema ti šta bit cudnoovo ti je info iz prve ruke jer sam radio u jna-gradjansko lice
![]()
![]()
To je bila viša gospoda a Alipašino je pravljeno kao naselje solidarnosti.Na Malti je bilo dosta oficira![]()
Nemoj mi rec da moje radne kolege nisu imali stanove na Alpašinom--sad cu ti ih krenut nabrajat imenom i prezimenom![]()
- muha_sa
#6134 Re: Istočno Sarajevo
NIsam ni reko da su oficiri vec da su vojni stanovi. Gore preko puta policijske stanice --desetak mojih radnih kolega u istom ulazu stanove dobili.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6135 Re: Istočno Sarajevo
Prvi put cujem da je neko prije rata otkupio stanmuha_sa wrote: ↑06/06/2024 18:36Nema ti šta bit cudnoovo ti je info iz prve ruke jer sam radio u jna-gradjansko lice
![]()
- muha_sa
#6136 Re: Istočno Sarajevo
Svi smo otkupili-neko kešom neko na rate_BataZiv_0809 wrote: ↑06/06/2024 18:53Prvi put cujem da je neko prije rata otkupio stanmuha_sa wrote: ↑06/06/2024 18:36Nema ti šta bit cudnoovo ti je info iz prve ruke jer sam radio u jna-gradjansko lice
![]()
-
PM72
#6137 Re: Istočno Sarajevo
U pravu si,pogrešno sam se "odrazio".Moj dajdža je radio u Rajlovcu i znam da je promjenio bar 5 stanova na relaciji Grbavica-Malta i da je zadnji otkupio pred rat,što ti reče,u vojnom stambenom fondu
- Blek Stena
#6138 Re: Istočno Sarajevo
Ako su svi rjeseni ili vraceni kako ti tvrdis sto se onda radi na izmjenama zakona u FBIH? Javi im da se ne muce ipak si ti radio u JNA.muha_sa wrote: ↑06/06/2024 18:43Pogrešno misliš--rijec je o stanovima fonda JNA--o tim stanovima ja muhabetimBlek Stena wrote: ↑06/06/2024 18:41 Tek 97 je u FBIH donesen zakon koji regulise otkup stanova sa stanarskim pravom. Tad su tek ljudi poceli sa otkupom sa onim sertifikatima ili obeznicama ako se ne varam. Prije toga nije bilo nista osim starog zakona SR BIH o stambenim odnosima a mislim da se po njemu nije mogao vrsit otkup drustvene svojine.![]()
https://www.federalna.ba/zakonu-o-vojni ... crta-pvgg7
- dječak sa šibicama
#6139 Re: Istočno Sarajevo
Meni je receno da su stan nakon rata otkupili, ne prije rata.
Inace pune Ciglane posebno gornje, oficirskih stanova.
- muha_sa
#6140 Re: Istočno Sarajevo
Blek Stena wrote: ↑06/06/2024 18:56Ako su svi rjeseni ili vraceni kako ti tvrdis sto se onda radi na izmjenama zakona u FBIH? Javi im da se ne muce ipak si ti radio u JNA.muha_sa wrote: ↑06/06/2024 18:43Pogrešno misliš--rijec je o stanovima fonda JNA--o tim stanovima ja muhabetimBlek Stena wrote: ↑06/06/2024 18:41 Tek 97 je u FBIH donesen zakon koji regulise otkup stanova sa stanarskim pravom. Tad su tek ljudi poceli sa otkupom sa onim sertifikatima ili obeznicama ako se ne varam. Prije toga nije bilo nista osim starog zakona SR BIH o stambenim odnosima a mislim da se po njemu nije mogao vrsit otkup drustvene svojine.![]()
https://www.federalna.ba/zakonu-o-vojni ... crta-pvgg7
- muha_sa
#6141 Re: Istočno Sarajevo
Veze nemam zaista--znam za ove moje iz firme da je sve i jednom vracen stan---cim su dobili papire odmah ga tušnuli i vratili se tamo gdje su otišli pocetkom maja jer ne docekae oslobodiocedječak sa šibicama wrote: ↑06/06/2024 18:58 Meni je receno da su stan nakon rata otkupili, ne prije rata.
- dječak sa šibicama
#6142 Re: Istočno Sarajevo
Mogli su iznajmljivat 
Jos interesantnija prica, ko je kupio ovaj stan, ali necu dalje
Jos interesantnija prica, ko je kupio ovaj stan, ali necu dalje
- dječak sa šibicama
#6143 Re: Istočno Sarajevo
Inace ako su vlasnici stanova od prije rata, onda je to 1/1, privatno vlasnistvo nikome ne moze biti oduzeto nikada. Osim ako drzava nacionalizira, kao sto je SFRJ radila.
Sjecam se u ratu svjedocenja ljudi iz RS koji su bili natjerani od "nove vlasti" da prepisu imovinu na RS. Cak mi je jedan poznanik pokazivao kopiju "darovnice" koju je njegov otac potpisao, u Kotor Varosu. Sve je to kasnije oboreno, i ljudima vracena imovina.
Nakon rata najbizarnija stvar mi je bila ono "zauzeto" kad neko napise na kuci. Zauzeto Hrvat, Srbin. Bosnjak. Toga sam najvise vidio u Podlugovima, svaka druga kuca "Zauzeto" pa doda Bosnjak ili Srebrenica. Mozda jos bizarnije, skidanje svega sa kuce, vadjenje kablova iz zida, stemanje cigli i plocica, sve se nosilo.
Sjecam se u ratu svjedocenja ljudi iz RS koji su bili natjerani od "nove vlasti" da prepisu imovinu na RS. Cak mi je jedan poznanik pokazivao kopiju "darovnice" koju je njegov otac potpisao, u Kotor Varosu. Sve je to kasnije oboreno, i ljudima vracena imovina.
Nakon rata najbizarnija stvar mi je bila ono "zauzeto" kad neko napise na kuci. Zauzeto Hrvat, Srbin. Bosnjak. Toga sam najvise vidio u Podlugovima, svaka druga kuca "Zauzeto" pa doda Bosnjak ili Srebrenica. Mozda jos bizarnije, skidanje svega sa kuce, vadjenje kablova iz zida, stemanje cigli i plocica, sve se nosilo.
- muha_sa
#6144 Re: Istočno Sarajevo
dječak sa šibicama wrote: ↑06/06/2024 19:07 Inace ako su vlasnici stanova od prije rata, onda je to 1/1, privatno vlasnistvo nikome ne moze biti oduzeto nikada. Osim ako drzava nacionalizira, kao sto je SFRJ radila.
Mojoj sestri na Grbavici iz stana izvalili zazidanu jebenu kadu i usranu wc šolju
U kuhinji smo našli trpezarijski sto koji je imao ladicu a u ladici sve slike--to je vrijednije nego sve što su odnjeli
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6145 Re: Istočno Sarajevo
Pa jeste gledali bolji zivot kad je jezdimir uskokovic otkupio stan
A guza zelio kupiti stan da se ubrza proces
A guza zelio kupiti stan da se ubrza proces
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#6146 Re: Istočno Sarajevo
U pravu je Muha.
Dajdza je kao civilno lice radio pri JNA u kasarni Maršal Tito. Dobio stan na vrhu Ciglana, sad se ulica zove Dajanli Ibrahim-Bega. Otkupio ga pred sami rat
Dajdza je kao civilno lice radio pri JNA u kasarni Maršal Tito. Dobio stan na vrhu Ciglana, sad se ulica zove Dajanli Ibrahim-Bega. Otkupio ga pred sami rat
- dječak sa šibicama
#6147 Re: Istočno Sarajevo
Grbavicu su opuhali ko lesinari, meni se cini da je na ovoj strani cerupanje stanova bilo manje izrazeno, iznosio se namjestaj ne i skidali prozori. Bar se ja ne sjecam takvih stanova, kuce su druga prica, pljackalo se temeljito.
Malo je falilo da Grbavica, Ilidza, Nedzarici ostanu u IS, danas bi na Vrbanja mostu prelazili po jeftinije lijekove
Malo je falilo da Grbavica, Ilidza, Nedzarici ostanu u IS, danas bi na Vrbanja mostu prelazili po jeftinije lijekove
- Didier
#6148 Re: Istočno Sarajevo
To možda ne bi ni bilo loše, ako bismo se naselili u ta naselja. Sad možda Istočno Sarajevo ne bi ni postojalo, ili bi bilo preimenovano, jer bi bilo naše.dječak sa šibicama wrote: ↑06/06/2024 19:35 Grbavicu su opuhali ko lesinari, meni se cini da je na ovoj strani cerupanje stanova bilo manje izrazeno, iznosio se namjestaj ne i skidali prozori. Bar se ja ne sjecam takvih stanova, kuce su druga prica, pljackalo se temeljito.
Malo je falilo da Grbavica, Ilidza, Nedzarici ostanu u IS, danas bi na Vrbanja mostu prelazili po jeftinije lijekove![]()
Ali i ovako će jednog dana biti naše.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
-
PM72
#6150 Re: Istočno Sarajevo
Čije naše?Didier wrote: ↑06/06/2024 19:37To možda ne bi ni bilo loše, ako bismo se naselili u ta naselja. Sad možda Istočno Sarajevo ne bi ni postojalo, ili bi bilo preimenovano, jer bi bilo naše.dječak sa šibicama wrote: ↑06/06/2024 19:35 Grbavicu su opuhali ko lesinari, meni se cini da je na ovoj strani cerupanje stanova bilo manje izrazeno, iznosio se namjestaj ne i skidali prozori. Bar se ja ne sjecam takvih stanova, kuce su druga prica, pljackalo se temeljito.
Malo je falilo da Grbavica, Ilidza, Nedzarici ostanu u IS, danas bi na Vrbanja mostu prelazili po jeftinije lijekove![]()
Ali i ovako će jednog dana biti naše.