Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Inflacija i razne nestasice!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Ci-Nick

#376 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Ci-Nick »

Postoji li ijedan period u istoriji a da nije bilo klimatskih promjena ?
Uvijek je išlo ili ka toplijem ili ka hladnijem vremenu.
Zahvaljujući porastu CO2 u atmosferi koji nije ni blizu nekih istorijskih maksimuma, planeta je zelenija.
Na stranici koja se zove, nauka.de a ne zavjera.de

https://www.wissenschaft.de/erde-umwelt ... d-gruener/
Sanjarko

#377 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Sanjarko »

Bilo za vrijeme primjerice dinosaursa, bio jedan period sa malo skroz vode, i pretpostavljam da je i tad glad bila zbog toga, i žeđ.

Pustinja im bila i klima takva.

Ali to je ogroman vremenski period bio.

Ovo šta se nama sad dešava je u zadnjih 30 godina intenzivno, možda i manje.

Za jedno stoljeće ne želim ni zamisliti.
Ci-Nick

#378 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Ci-Nick »

Gledam podatak o broju automobila u Europi. Broj putničkih vozila oko 330 miliona.
Hoćemo li šta učiniti po pitanju ekologije ako ih zamjenimo sa 330 miliona elektro automobila ?
Da li izmještanje CO2 emisije iz gradova u rudnike i tvornice van gradova i zemalja koristi šta prirodi i ekologiji.
Zapravo pravi smijer bi bio odricanje od konzumerizma i kulture kupi-baci, kupi novo. Odricanje od posjedovanja svega i svačega.
Koliki je samo CO2 otisak izgradnje svih saobraćajnica. Koliko bi manje betona i asfalta bilo potrebno da se razvijao i razvija javni prijevoz. Čemu vozikanje automobilima posebno po gradovima koji bi mogli biti riješeni javnim prijevozom.
Tramvaj poveze 100 ljudi i njegov CO2 otisak je bar pet puta manji nego otisak 60 ili 70 elektro automobila koji prevoze isti broj ljudi.
Al ne idu privredni rast i ekologija skupa, to je kao da povećavaš štednju potrošnjom.
Sve je kapitalistička laž koju plaća krajnji potrošač, sa još više rada, više produktivnosti, više potrošnje.
corei3

#379 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by corei3 »

Šta je sa razinom mora? Puno se o tome pričalo, ne vidim ni 1cm neke razlike. Bar bi lokalci znali da je došlo do promjene pa bi se priča vrlo brzo raširila po svijetu, ovako niko ništa.
Sanjarko

#380 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Sanjarko »

Ratovi?
Sanjarko

#381 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Sanjarko »

ponedjeljak, 8. maj 2017

0:49:12

Zagadzivanje

Avioni i oruzje zagadzuje okolinu mozda vise nego svi automobili i fabrike u svijetu.

Oruzje zagadziva sa svojim eksplozijama i paljenjem goriva za njegovu upotrebu od eksploziva, baruta
pa nadalje do hemijskih djelovanja raznih od strane oruzja pa nadalje sa kojim se zagadzuje okolina.
Zagadzuje se cak i sa hemijskim i bioloskim oruzjima tajno i namjerno da se unisti protivnik na razne
nacine, da stanovnistvo njegovo oboli itd.

Znaci veoma oruzje sa svojim eksplozijama zagadzuje okolinu. Dokaz ovoga su ratovi u Bosni, na
Kosovu itd. gdje je nakon tih ratova masovno obolilo stanovnistvo od raznih bolesti kojih prije tu nije bilo,
kao rak, tumori, autoimune bolesti, srcani i mozdani udari umasovnoj pojavi sve do mentalnih bolesti,
autizma pa nadalje itd.

Nisu samo Bosna i Kosovo dokaz ovoga nego sva podrucja gdje ratovi izbiju nakon toga u tim
podrucjima se desi usporavanje rasta populacije i demografski pad populacije stanovnistva u tim
podrucjima. /Pisao sam o ovome u kompjuteru nesto ali ne znam sta i gdje. Sta sam tacno pisao o
ovome slicno ili bas nesto ovako./

Zato svesti upotrebu u ratu na najmanju mogucu mjeru. Samo oruzja upotrebljavati potrebna da se
odbrani a ne oruzja za razaranja. Da se ne bi zagadzivala okolina.

Isto i avioni puno zagadzuju okolinu a da narod toga nije ni svjestan. Mozda cak i vise zagadzuju nego
automobili jer vise goriva nose i ale za okretanje svojih motora. Negdje oko 10 tona goriva nosi avion i ali
u motoru pri letu od 1.000 kilometara ili 10 litara na 100 kilometara ili 2 litra pa mozda i vise od
automobila. Ima u svijetu na hiljade aviona koji svaki dan lete i to je kao da zagadzuje milioni automobila.
Tih hiljade aviona zagadzuju kao milioni automobila, sada koliko tacno zagadzuju to ne znam.

Znaci praviti i avione kao i automobile da manje zagadzuju i da su efikasni u trosenju i koristenju goriva
za let i pokretanje svojih motora.
Imam jos ovih radova negdje.
Sanjarko

#382 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Sanjarko »

ponedjeljak, 27. februar 2017

19:52:58

Zatrovanje Zemlje, Vode, Zraka u Ratovima
Mi smo na ovim prostorima svi u ratu tokom '90-tih godina zatrovali vodu, zrak i zemlju sa djelovanjem u
ratu i sa oruzjem u ratu. Sa hemijskim oruzjima, bioloskim oruzjima, sa radioaktivnim oruzjima, ali i sa
obicnim oruzjima koja zagadzuju okolinu. Ne samo mi Srbi, Hrvati, Bosanci, Boshnjaci, Crnogorci itd.
nego i Amerikanci, Nato itd.
Znaci mi smo svi zatrovali na ovim podrucjima, prirodu, okolis, okolinu sa oruzjima, sa bombama itd. mi
sa hemijskim supstancama iz oruzja, iz bombi a Nato, Amerikanci sa osiromasenim uranijumom itd.
Zato sada oboljevamo od raznih bolesti, sve smo bolesniji, manje zdravi itd.
Isto tako cudno je da bas tri stvari potrebne za zivot imaju u ovom svijetu. Znaci voda, zrak, i zemlja,
stvari potrebne za zivot svih bica, osnovne stvari.
Drevni, nasi pretci su smatrali da postoje cetri osnovna elementa, vatra, voda, zemlja zrak. Znaci slicno
ovome su smatrali da postoji i da je vazno za zivot, s tim sto vatra moze biti simbol toplote i svjetlost i
ona jeste to izvor toplote i svjetlosti. Munje su isto vatra samo neka drugacija vatra, i jedan oblik plazme.
Znaci vatra su i vatrom su i munje smatrane, i one su neki oblik plazme, vatre u obliku plazme ili plazma
naboja.
/Pisao sam o ovome svemu negdje ali ne mogu da nadzem nikako gdje i to danas ili prije neki dan. O
munji da je plazma i da je vatra. U ovome smo ratu mi zatrovali sve ovo djelovanjem nasim, ali su i stranci zatrovali sve ovo svojim
djelovanje u ratu isto tako, i da smo zbog toga sada svi bolesni, i sve bolesniji. Osjecamo posljedice toga
i tog trovanja./
Istina je da smo manje zagadzivali zemlju, vodu itd. prirodu, okolinu i manje smo je tada zagadili a u ratu
smo prirodu, okolinu i zemlju, vodu itd. zagadili sa oruzjem i njegovim nuspojavama, sa bombama,
eksplozivima itd. sa oruzjem svim smo zagadili sve to, i mi svi narodi sa ovih prostora Hrvati, Srbi,
Bosanci, Boshnjaci ali i Nato, Amerikanci itd. su zagadili sve ovo. Cak ne samo sa normalnim oruzjem i
njegovim djelovanjem, zagadzenjem itd. nego su zagadili sa radioaktivnim elementima i oruzjima od
osiromasenog uranijuma pa nadalje, cak sa hemijskim supstancama, bioagensima, hemijskim oruzjima
itd.

petak, 12. maj 2017
22:29:09

Zagadili smo u ratovima zrak, zemlju, vodu i zbog posljedica toga sada se pojavilo mnostvo bolesti, i
zbog ovoga populacija izumire, narod odumire. Cak i dugo nakon zavrsetka rata. Stoljece nakon rata pa
cak i duze mozda od toga. Dokaz ovoga sve drzave bivse Jugoslavije i Njemacka. Nakon II svjetskog
rata i ratova 1990-tih godina.
Toliko smo zagadili ovo sve da sada imamo posljedice ovoga i izumiremo zbog ovoga i imamo pojavu
mnogih bolesti radi ovog zagadzenja u ovim ratovima od tumora, raka pa nadalje boslesti koje su se
pojavile nakon ovih ratova.

nedjelja, 25. juni 2017
16:15:06

Mozda sa eksplozijima oruzja raznog od granata smo zagadili svu okolinu u cijelom svijetu ne samo na
prostorima bivse Jugoslavije, pa smo uzrokovali sa tim klimatske promjene i promjenu boje Sunca iz zute
u bijelu boju. Mozda smo uzrokovali promjenu atmosfere neku koja je uticala na promjenu boje Sunca
posmatrano sa Zemlje i promjenu klime, ne promjenu boje Sunca u svemiru, nego na nebu. Samo da
toga nismo mi obicni ljudi ni svjesni pa cak ni ljudi ali moguce da su svjesne elite toga i da se taj proces
ne moze ni obrnuti. Ne samo eksplozijama obicnog oruzja sa eksplozivnim barutnim i drugim hemijskim
punjenjima nego i sa eksplozijama nuklearnih bombi. Sa svim oruzjima smo zagadili okolinu, prirodu u
cijelom svijetu i atmosferu i uzrokovali smo mozda klimatske promjene pa cak i promjenu boje Sunca.

srijeda, 28. juni 2017
2:10:07

Uradili smo desetine, mozda stotine nuklearnih bombi testova i eksplozija i tako smo zagadili prirodu i
promjenili klimu. Cak smo klimu promjenili sa pregradzivanjem rijeka i pravljenjem umjetnih jezera pa
tako to geolosko doba danas naucnici zovu antropocenom, doba u kojem smo mi ljudi promjenili okolis,
prirodu ali i klimu i cijelu ovu nasu planetu Zemlju.

nedjelja, 9. juli 2017
1:57:14

Najgore je sto stalno ratove vodimo. Nije bila ni jedna godina u nasoj ljudskoj historiji da u svijetu nije
negdje bio neki rat, a sa ratovima najvise zagadzujemo okolis, prirodu i planetu i ratovi i rat su najveci
zagadzivaci od bilo kojih drugih i Holivuda, automobila itd. Najvise rat od svega zagadzuje a stalno
vodimo neke ratove negdje ili sirom planete. Nije prosla ni jedna godina u nasoj ljudskoj historiji bez
nekog rata mislim, ali mozda se varam.

ponedjeljak, 10. juli 2017
6:30:00

Cak i sa samom proizvodnjom toplote u razne svrhe od grijanja zimi, u industrijske svrhe kao topljenje
zeljeza i celika i metala, kao u paljenju goriva za rakete, avione, vozila razna od automobila pa nadalje,
kao u klima uredzajima i drugim uredzajima, sa stvaranjem i proizvodnjom toplote na razne nacine mi
smo ljudi klimu promjenili na planeti jer smo podigli toplotu planete ko zna koliko a topli zrak ide prema
gore i zadrzava se u visoj atmosferi i ko zna kako utice na nizi sloj atmosfere i na klimu.

petak, 21. juli 2017
17:13:58

Cak ova zagadzenja u ratovima mozda uzrokuju pad nataliteta i fertilitetan u podrucjima koja su
pogodzena ratom bila. Dokaz ovog prostori Bosne, Hrvatske, Srbije itd. i Njemacke koja mozda i dan
danas trpi posljedice II svjetskog rata a predvidzaju i pad TFR stopa sirom svijeta do 2100 godine koje ce
se desiti mozda zbog ratova. Mozda cak i promjena Sunca i klime uzrokuje pad ovih TFR stopa i nataliteta,
ali moguce je da najvise je uzrok zagadzenje razno od radiovalova mobilne telefonije i interneta, do automobila, ratova pa nadalje.

nedjelja, 23. juli 2017
16:06:21

Mozda nuklearne eksplozije i nesrece nuklearnih reaktora koje smo mi ljudska vrsta imali su uzrokovali
da se temperatura na planeti zbog radijacije poveca pa cak da se desi neka promjena Sunca, promjena
neka atmosferska koja je uzrokovala da se i boja Sunca sa Zemlje gledano na nebo promjeni iz bijele
boje u zutu boju. Mozda je radijacija atmosferu promjenila i uzrokovala zagrijavanje planete.

utorak, 1. august 2017
18:24:23

Mozda elite i rade sve vecu mehanizaciju, robotizaciju, automatizaciju svega, svih procesa i rada od
proizvodznje svega od hrane pa nadalje jer znaju da mi ljudi, ljudska vrsta izumiremo ili da smo pred
izumiranjem.
http://forum.klix.ba/demografija-p13798 ... #p13798262
Znaci zato sto ljudska vrsta, ljudi izumiru mozda upravo zbog toga elite razvijaju robote, masine itd. da
zamjene ljude u svemu a da oni elite opstanu sa ucitanom svijescu u robotima, masinama, ili ziveci pod
zemljom ili u nekim sklonistima dok roboti, masine za njih rade itd. Pisao sam o ovome samo ne znam
sta i gdje. Ali nemogu nista o ovome da nadzem.
Evo.
corei3

#383 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by corei3 »

Auta na baterije kao potpuna budalaština, je prevara modernog doba o ekologiji i očuvanju prirode, a koja se potura naravno radi profita pod okriljem nečeg novog a zelenog. I dok negdje po zemjama III svijeta rovokopači, damperi i cijela postrojenja na dizel vade rude za baterije, debeli Hanz se voza u svom novom električnom autu i sere o čistoći zraka.
O zagađenju planete i stakleničkim plinovima se priča godinama i većinom je sva halabuka ostala samo na papiru.
Nekako se više ne spominju ozonske rupe, UV zračenje i povezice za iste. Kako mediji utihnu tako problem i nestane.
Sve napore koji se ulažu u zelenilo planete niveliše i još više sroza obični rat bilo gdje na planeti, od zagađenja produktima sagorjevanja do uništenja plodne zemlje. Gdje su tenkovi i avioni na baterije, earth friendly bombs?
Da li čovjek stvarno utiče i koliko na klimu zemlje, zanemarivo ili dovoljno da je ugrozi, ne znam, ali da će se milioni fabrika zatvoriti radi jedne Grete, neće i nisu.
Ci-Nick

#384 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Ci-Nick »

Daleko od toga da ne treba voditi racuna o ekologiji, ali stvarna briga ne postoji. Da postoji prvo bi natjerali coca colu da koristi povratnu anbalazu.
Sanjarko

#385 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Sanjarko »

Tropska noć u Nicaze sad evo, 20 stepeni bilo maloprije 22.
Sanjarko

#386 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Sanjarko »

Sve vise na ove prostore ne znam za cijelu Europu dolazi Saharski pijesak, kaze meni stara kad smo o tome malo pricali, da toga prije nije bilo, i ja kako se sjecam nije toga bilo prije bas ovoliko, sve se vise intenzivira ova pojava.

A raja se zali da je alergicnija sve vise, kontam da nema veze ovo neke s tim?
Haris.ba

#387 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Haris.ba »

Ja predvidjam da ce Iracani kad tad naseliti Bosnu.

https://youtu.be/OqH_Wi5rcfw?si=mNHQGn7SdfnyynU2
Sanjarko

#388 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Sanjarko »

Haris.ba wrote: 11/06/2024 19:58 Ja predvidjam da ce Iracani kad tad naseliti Bosnu.

https://youtu.be/OqH_Wi5rcfw?si=mNHQGn7SdfnyynU2
Trebao imati do kraja stoljeca oko 160 miliona stanovnika, revidirana ta prognoza na 100 miliona, sve zbog rata i iseljavanja, ali najvise rata. Ako se dobro sjecam trebao je imati 160, pa sad kazu 100. Ima negdje na Demografija tema u mojim komentarima u vezi toga.

Kazivao sam o tome davno, tad mi je jos nick bio Vizionar ovdje ako se ne varam.
Sanjarko

#389 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Sanjarko »

Dva puta u RS su se desila mini tornada tj pijavice, u roku oko 7 dana.

Danas u Srbcu i nedavno ne znam tačno gdje.

Kod Banja Luke negdje ako sam dobro zapamtio.

Pola kuća oštećeno, drugi dio ništa.
banjaluka078
Moderator

#390 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by banjaluka078 »

Sanjarko wrote: 12/06/2024 12:11 Dva puta u RS su se desila mini tornada tj pijavice, u roku oko 7 dana.

Nedavno, u Mišinom Hanu kod BL.

https://www.rtvbn.com/4060656/dvadeseta ... sinom-hanu
Sanjarko

#391 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Sanjarko »

banjaluka078 wrote: 12/06/2024 12:21
Sanjarko wrote: 12/06/2024 12:11 Dva puta u RS su se desila mini tornada tj pijavice, u roku oko 7 dana.

Nedavno, u Mišinom Hanu kod BL.

https://www.rtvbn.com/4060656/dvadeseta ... sinom-hanu
+1
Sanjarko

#392 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Sanjarko »

Kako li ovo sve djeluje na struje sve i vodene i zračne baš je pitanje? Ako se prekine okeanska beskonačna traka to je end game za 90+ posto života na ovoj planeti.
Sanjarko

#393 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Sanjarko »

Ja nevremena ovdje u Nicaze, ko u Americi da smo.

Pogođen region solidno, SLO i HR.

Edit: Evo sad javlja na TV i da je palo kiše kao u jednom mjesecu dana.
Grb1

#394 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Grb1 »

corei3 wrote: 06/06/2024 12:12 Auta na baterije kao potpuna budalaština, je prevara modernog doba o ekologiji i očuvanju prirode, a koja se potura naravno radi profita pod okriljem nečeg novog a zelenog. I dok negdje po zemjama III svijeta rovokopači, damperi i cijela postrojenja na dizel vade rude za baterije, debeli Hanz se voza u svom novom električnom autu i sere o čistoći zraka.
O zagađenju planete i stakleničkim plinovima se priča godinama i većinom je sva halabuka ostala samo na papiru.
Nekako se više ne spominju ozonske rupe, UV zračenje i povezice za iste. Kako mediji utihnu tako problem i nestane.
Sve napore koji se ulažu u zelenilo planete niveliše i još više sroza obični rat bilo gdje na planeti, od zagađenja produktima sagorjevanja do uništenja plodne zemlje. Gdje su tenkovi i avioni na baterije, earth friendly bombs?
Da li čovjek stvarno utiče i koliko na klimu zemlje, zanemarivo ili dovoljno da je ugrozi, ne znam, ali da će se milioni fabrika zatvoriti radi jedne Grete, neće i nisu.
Kao neko ko radi na projektima zelene agende, mogu ti reci ovako...
Sto se tice elektr.auta, upravu si, apsolutna prevara po pitanju zastite okolisa
Sto se tice klimatskih promjena, da stvarne su, ali su dio prirodnog ciklusa planete zemlje te samim tim nije moguce ih zaustavit ili sl
Sto se tice ozonskih rupa, atmosfera i svi nivoi su sposobni sami da se regeneriraju ali da smo nastavili u svijet s onom industrijom kao onda ranijih godina, vjv se ne bi jos regenerirali,
Sto se tice zagadjenja, da , oprostite na izrazu ali us**li smo zemlju, trentno ne postoji na zemlji m2 zemlje da nema u sebi neku kolicinu stetnih hemikalija...zasto? Pa industrijska poljoprivreda , o kojoj smo nazalost ovisni, jer su velike mogracije stanovnika u urbane sredine, a i oni sto su u ruralnim, ne bave se toliko poljoprivredom.
Postoji dosta dobrih stvari u vezi zelene agende ali opet s druge strane moram da kazem da vecinom ispasta "obicni" stanovnik. Metalnska industtija, rude, cementare uveliko moraju savijat kicmu da se uzelene a opet svi obnovljovi izvori energije su napravljeni od metala, rude i sl ( fne, vjetrenjace.. ) Mi moramo nosati cekere, dok kojekave megazvjezde putuju avionom 15min leta na neku destinaciju. Moramo generaono mijenjati svijest ali to trebaju svi a ne samo sitna buranija, al nece se to nikad desit.
Posdite sebi povrce i voce ili podrzavajte male poljoprivrednika to je moj savjet
Sanjarko

#395 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Sanjarko »

Blackout u Nicaze 2 dana zaredom sad u čitavoj Nicaze ili u dijelovima Nicaze ne znam.

Aparati mnogima mogu crknuti, a većina ljudi nema osiguranje na njih.
Peacean

#396 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Peacean »

Grb1 wrote: 20/07/2024 14:16 Sto se tice klimatskih promjena, da stvarne su, ali su dio prirodnog ciklusa planete zemlje te samim tim nije moguce ih zaustavit ili sl
Klimatske promjene jesu prirodni ciklus ali mora se napomenuti da su ih ljudske aktivnosti drastično ubrzale. Za manje od 200 godina zahvaljujući ogromnim količinama štetnih gasova koje smo oslobodili u atmosferu došli smo do tačke koja bi normalnim prirodnim putem došla tek za nekoliko hiljada godina. Štetu više ne možemo da popravimo ali možemo da usporimo promjene na prirodnu brzinu ako danas reagujemo na globalnom nivou.
SmokingMan

#397 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by SmokingMan »

Sanjarko

#398 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Sanjarko »

Nikad prije ovoliko Mediteran nije bio topao, mislim na more.

Neki naučnici iz Norveške ako se ne varam mjerili temperaturu Mediterana i ovo otkrili.

Bilo neki dan na televiziji.
Sanjarko

#399 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Sanjarko »

Ja sranja od kiše ovdje u okolici. Puko i odnesen put, Stranjani u pitanju mislim da su. Za istinu, to je sve potkopano ali opet.

Ekstremi, sve ih je više, i sve su jači.
Sanjarko

#400 Re: Klimatske promjene i njene posljedice, kao primjerice Glad!

Post by Sanjarko »

Ne piše se svijetu dobro i bez silnih ratova i zagađenja od strane njih i drugih industrijskih i prijevoznih zagađivača.

Plastika u raznim česticama zagadila sve skoro. Pri tome ne mislim na kese i slično nego na čestice plastike kako sam već rekao.

Bio neki dan dokumentarac u vezi toga od DW kanala i nedavno sam gledao neki dokumentarac u vezi toga ne znam čiji.

Ušla plastika u tijela svih skoro bića i ne znaju koliko će utjecati na nas sve, sva bića.

Od trovanja polaganog do steriliteta.

EU hoće da zabrani svu plastiku pogotovo opasne neke, a samo u medicini i sličnim hazardnim granama industrije i oblastima hoće da ih ostavi.

Tone i tone tih čestica plastike svuda prisutno. Čak u jezeru Ženeva iako ljudi na prvu smatraju to jezero čistim.

Oko 50 tona čestica plastike otkriveno u tom jezeru.

Zagadili smo planetu pravo, a najgore je da mnoge te čestice nekih plastika se ne mogu razgraditi milionima godina.
S druge teme kopirano.
Post Reply