U ovim stvarima SAD nam ne trebaju biti uzori
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ShnjaZZZ
#66927 Re: Zeničani
Sestra mi je završila zdravstveni fakultet u USA i radi tamo na odjelu kardiologije i vjeruj da je američki sistem zadnji sistem na koji se trebamo ugledat kad je u pitanju zdravstvo.iClass wrote: ↑06/06/2024 06:58Slažem seZoomZoomKiwi wrote: ↑05/06/2024 23:12 Samo bruto plata i privatna osiguranja. Zdravstveno, životno, štedno, kako god hoćeš i šta god hoćeš.
To je najbolje![]()
Američki sistem najbolji u ovom slučaju.
Nije problem ni državno, ali neka imam opcionalno. Ako ne želim državno neka mi isplate bruto i neka mi ne daju da se liječim u bolnici državnoj ili neka platim.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#66928 Re: Zeničani
Zdravstvo ZDK - 6. Dan
Zaduži broj i čekaj...
Uzmeš ovaj broj, kao da cekaš hljeb 1993 u IGASA-I...

upload
Zaduži broj i čekaj...
Uzmeš ovaj broj, kao da cekaš hljeb 1993 u IGASA-I...

upload
-
Ci-Nick
#66929 Re: Zeničani
Da, Ne daj bože američkog zdravstvenog sistema.ShnjaZZZ wrote: ↑06/06/2024 07:59Sestra mi je završila zdravstveni fakultet u USA i radi tamo na odjelu kardiologije i vjeruj da je američki sistem zadnji sistem na koji se trebamo ugledat kad je u pitanju zdravstvo.iClass wrote: ↑06/06/2024 06:58Slažem seZoomZoomKiwi wrote: ↑05/06/2024 23:12 Samo bruto plata i privatna osiguranja. Zdravstveno, životno, štedno, kako god hoćeš i šta god hoćeš.
To je najbolje![]()
Američki sistem najbolji u ovom slučaju.
Nije problem ni državno, ali neka imam opcionalno. Ako ne želim državno neka mi isplate bruto i neka mi ne daju da se liječim u bolnici državnoj ili neka platim.
Odeš na hitnu i pošalju ti račun od 3000 dolara.
Zdravstveni sistem isto kao i penzioni mora fukcionisati na solidarnosti. Zdravi plaćaju liječenje bolesnih.
Ili bi neko radije da gleda ljude koji umiru na ulici.
- ZoomZoomKiwi
#66930 Re: Zeničani
Sve sam ja to prošao u periodu 2008-2015. sa starom.
I kad sam dobio dijete i vidio da se od tad do danas nismo mrdnuli s mjesta i da su neke stvari čak i gore nego što su bile... Nemam više riječi jebiga, samo gasss odavle, prođe život u čekanju da se neke stvari poprave/poboljšaju/implementiraju.
- ShnjaZZZ
#66931 Re: Zeničani
Na iste stvari ćeš naići i u mnogo uređenijim sistemima kad dođe vrijeme za to ali dobro.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#66932 Re: Zeničani
Zato sto i cekamo da se stvari poprave zato nam i jest sve ovako kako jeste 
- ZoomZoomKiwi
#66933 Re: Zeničani
A šta ja da uradim konkretno u zdravstvu u našem kantonu/entitetu/državi osim da izađem na izbore što do sad nikad nisam propustio._BataZiv_0809 wrote: ↑06/06/2024 08:17 Zato sto i cekamo da se stvari poprave zato nam i jest sve ovako kako jeste![]()
Na koji način da poboljšam kvalitetu zdravstva eto, pa jebote jedan dan na ATD-u došao prije par godina ne radi bukvalno 50 od 54 fluo cijevi u čitavom ATD-u. Mislim nema veze konkretno sa zdravstvenom uslugom al' hajd.
I ja popizdim odem do firme uzmem dva paketa Osramovih fluo cijevi da im ih doniram, evo vam reko zovite domara/električara da vam odmah to postavi. Dođe frajer, kaže ne može to tako, moramo mi poslati zahtjev za donaciju pa da ti odobriš pa da to bude zaprimljeno na skladištu pa ja moram trebovanje. Reko jaro de ti to postavi papire ćemo završiti kakve god hoćeš odmah evo imam i pečat tu. Ma nema boga buraz treba ovo treba ono... Doviđenja i prijatno.
- ZoomZoomKiwi
- iClass
#66935 Re: Zeničani
Imaš ljude iz Amerike ovdje, pitaj ih koliko oni plaćaju liječenje.
Na kraju ne ispadne pretjerano skuplje a dobiješ kraljevski tretman kao da si u hotelu uz najbolje doktore svijeta.
Znam dosta ljudi iz USA koji su običan radni narod, 9-5 najbočniji i imaju zdravstvene usluge kakve u BiH nemaju ovi sa desetinama miliona KM.
Najbolje je imati opciju gdje i kako pa ako želim u državni onda da tu i uplatim a ako ne želim onda dobijem bruto pa gdje hoću.
Last edited by iClass on 06/06/2024 08:38, edited 1 time in total.
- xPaco1337
#66936 Re: Zeničani
Kakav naš sistem, kod mene u ambulanti u centru grada nema doktora, kažu otiso na godisnji doslovno niko ne radi osim medicinskih sestara 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#66937 Re: Zeničani
Jebiga lafe neko mora proknjiziti tvoju donaciju, napravit odluke i sve to arhiviratZoomZoomKiwi wrote: ↑06/06/2024 08:27A šta ja da uradim konkretno u zdravstvu u našem kantonu/entitetu/državi osim da izađem na izbore što do sad nikad nisam propustio._BataZiv_0809 wrote: ↑06/06/2024 08:17 Zato sto i cekamo da se stvari poprave zato nam i jest sve ovako kako jeste![]()
Na koji način da poboljšam kvalitetu zdravstva eto, pa jebote jedan dan na ATD-u došao prije par godina ne radi bukvalno 50 od 54 fluo cijevi u čitavom ATD-u. Mislim nema veze konkretno sa zdravstvenom uslugom al' hajd.
I ja popizdim odem do firme uzmem dva paketa Osramovih fluo cijevi da im ih doniram, evo vam reko zovite domara/električara da vam odmah to postavi. Dođe frajer, kaže ne može to tako, moramo mi poslati zahtjev za donaciju pa da ti odobriš pa da to bude zaprimljeno na skladištu pa ja moram trebovanje. Reko jaro de ti to postavi papire ćemo završiti kakve god hoćeš odmah evo imam i pečat tu. Ma nema boga buraz treba ovo treba ono... Doviđenja i prijatno.
-
Ci-Nick
#66938 Re: Zeničani
Ti pričaš o onima koji mogu platiti a ja onima koji ne mogu platiti.iClass wrote: ↑06/06/2024 08:33Imaš ljude iz Amerike ovdje, pitaj ih koliko oni plaćaju liječenje.
Na kraju ne ispadne pretjerano skuplje a dobiješ kraljevski tretman kao da si u hotelu uz najbolje doktore svijeta.
Znam dosta ljudi iz USA koji su običan radni narod, 9-5 najbočniji i imaju zdravstvene usluge kakve u BiH nemaju ovi sa desetinama miliona KM.
Najbolje je imati opciju gdje i kako pa ako želim u državni onda da tu i uplatim a ako ne želim onda dobijem bruto pa gdje hoću.
-
mahiraga
#66939 Re: Zeničani
U javnoj ustanovi doktor radi vise od predvidjene norme. U zavisnosti od usmjerenja, tu ima i veliki broj hitnih slucajeva, intervencija, operacija, papirologije i kapak. Ne vidim problem da poslije toga ode privatno raditi! Cak sto vise, da ne dodje privatno ne bih imao alternativu!
Zamisli da su sve trudnice osudjene na dom zdravlja, ako je iko imao u svom okruzenju takvu zna o cemu pricam
Zamisli da na ljekarsko za zaposljenje moras cekati termin 10 dana
Znam veliki broj spasenih zivota zahvaljujuci privatnoj praksi, i veliko im hvala na tome. Pa nek i kosta, kako god okrenes jeftinije se citav pregledat nego zamjenit ramena na autu
Veliki broj laboratorijskih analiza privatne ustanove u Zenici ispostavljaju u druge drzave kako bi pruzili uslugu ljudima jer javne ustanove ne rade sve specificne analize
Najbolji zdravstveni sistem imaju britanci. Oni su involvirali veliki broj visokoobrazovanog zdravstvenog kadra da budu ispomoc doktoru. Jeftiniji su a mogu zavrsiti dosta poslova relaksirajuci doktore. Vise medicinske sestre previjaju rane, produzavaju terapiju, zavrsavaju administraciju, dok kod nas jedan doktor na naselje ima dnevno 50 doznaka, 50 terapija produzit i onda se tek moze truditi biti doktor. Na jedno prosjecno naselje imaju ambulantu velicine doma zdravlja gdje sedmicno dolaze i pedijatar i internista i ginekolog. Na taj nacin, djelujuci preventivno i kvalitetno odradjujuci primarnu zdravstvenu zastitu, ustedi se enormna kolicina para ne saljuci pacijente na sekundarni i tercijerni nivo zdravstvene zastite.
Zamisli da su sve trudnice osudjene na dom zdravlja, ako je iko imao u svom okruzenju takvu zna o cemu pricam
Zamisli da na ljekarsko za zaposljenje moras cekati termin 10 dana
Znam veliki broj spasenih zivota zahvaljujuci privatnoj praksi, i veliko im hvala na tome. Pa nek i kosta, kako god okrenes jeftinije se citav pregledat nego zamjenit ramena na autu
Veliki broj laboratorijskih analiza privatne ustanove u Zenici ispostavljaju u druge drzave kako bi pruzili uslugu ljudima jer javne ustanove ne rade sve specificne analize
Najbolji zdravstveni sistem imaju britanci. Oni su involvirali veliki broj visokoobrazovanog zdravstvenog kadra da budu ispomoc doktoru. Jeftiniji su a mogu zavrsiti dosta poslova relaksirajuci doktore. Vise medicinske sestre previjaju rane, produzavaju terapiju, zavrsavaju administraciju, dok kod nas jedan doktor na naselje ima dnevno 50 doznaka, 50 terapija produzit i onda se tek moze truditi biti doktor. Na jedno prosjecno naselje imaju ambulantu velicine doma zdravlja gdje sedmicno dolaze i pedijatar i internista i ginekolog. Na taj nacin, djelujuci preventivno i kvalitetno odradjujuci primarnu zdravstvenu zastitu, ustedi se enormna kolicina para ne saljuci pacijente na sekundarni i tercijerni nivo zdravstvene zastite.
- ZoomZoomKiwi
#66940 Re: Zeničani
Pošteno_BataZiv_0809 wrote: ↑06/06/2024 08:38Jebiga lafe neko mora proknjiziti tvoju donaciju, napravit odluke i sve to arhiviratZoomZoomKiwi wrote: ↑06/06/2024 08:27A šta ja da uradim konkretno u zdravstvu u našem kantonu/entitetu/državi osim da izađem na izbore što do sad nikad nisam propustio._BataZiv_0809 wrote: ↑06/06/2024 08:17 Zato sto i cekamo da se stvari poprave zato nam i jest sve ovako kako jeste![]()
I ja popizdim odem do firme uzmem dva paketa Osramovih fluo cijevi da im ih doniram, evo vam reko zovite domara/električara da vam odmah to postavi. Dođe frajer, kaže ne može to tako, moramo mi poslati zahtjev za donaciju pa da ti odobriš pa da to bude zaprimljeno na skladištu pa ja moram trebovanje. Reko jaro de ti to postavi papire ćemo završiti kakve god hoćeš odmah evo imam i pečat tu. Ma nema boga buraz treba ovo treba ono... Doviđenja i prijatno.![]()
Dok smo na rasvjeti...
Pošto postoji više osoba koje primaju plaću za planiranje i implementaciju javnih nabavki u našem javnom zdravstvu u ZDK, da ne bi došlo da sjedimo u ovom konkretnom slučaju u mraku, trebalo je da te osobe u suradnji sa tehničkim osobljem:
- predvide potrebnu količinu zamjenskih žarulja svih vrsta i tipova kako se ne bi desilo da istih nema na zalihi kada pregore i sprovedu javnu nabavku u skladu sa ZJN na vrijeme i u adekvatnom obimu
- rade na poboljšanju efikasnosti i dugotrajnosti navedene rasvjete i pripremaju projekte zamjene postojeće rasvjete efikasnijom i dugotrajnijom LED rasvjetom adekvatno i na vrijeme
Znači korijen problema je takav da teško da ja kao individua mogu utjecati na isti kako bi se on u kratkom roku riješio.
Ja kao individua u svojoj moći mogu ponuditi samo takve donacije ili konkretne postupke kao vatrogasne mjere da bi se posljedice nerada otklonile u što kraćem roku.
Deset godina trubim svim JP i JU u gradu kako se većina visokotlačnih žarulja sa halogenim i nehalogenim gasovima neće više moći nabaviti jer su u phase-out-u i niko to ne jebe ni 2%. Zašto, zato što se nikom ne radi njegov posao.
Šta ja kao individua kojoj je u interesu pored vlastitog dobra i to javno dobro i ljepša i funkcionalnija rasvjeta u cijelom gradu i svim objektima mogu još da uradim osim toga?
Kako ja da natjeram službe za javne nabavke u svim tim organima i preduzećima da konačno počnu raditi svoj posao?
Kako da natjeram tužilaštvo i sudstvo da konačno počnu da rade svoj posao i da adekvatno sankcioniraju nerad ovih prethodno navedenih?
Kako ja da poboljšam kvalitetu usluga u javnom zdravstvu u našem kantonu?
Svi se uhvate floskule "najlakše je otići treba nešto uraditi", buraz ja se evo borim s vjetrenjačama već dva desetljeća i gledam kako unatoč toj borbi sve više propadamo, a ima mnogo ljudi koji se itekako više bore nego ja, svako na svoj način, i sve to slabo da urodi plodom ikad.
Je l' treba da potrošim životni vijek koji nije neograničen i svoje najbolje godine da bih pokušao ispraviti krivu Drinu koja je sa katastrofalnih početnih postavki nakon rata otišla u još katastrofalniji sunovrat umjesto da je gazila naprijed u troskocima?
-
Throttle
#66941 Re: Zeničani
Otpremnica iz firme u 2 primjerka, napises napomenu da je donacija, udare ti pecat na tvoj primjerak a kasnije nek provode kroz svoje ćitabe, nije tvoj problem. Par puta donirali namještaj na interno, kad je džaba niko ne pravi problem. Što su zezali Kiwija, samo oni znaju_BataZiv_0809 wrote: ↑06/06/2024 08:38 Jebiga lafe neko mora proknjiziti tvoju donaciju, napravit odluke i sve to arhivirat![]()
- ZoomZoomKiwi
#66942 Re: Zeničani
Zato što mu je mrsko bilo mijenjati FC taj dan, eto što.Throttle wrote: ↑06/06/2024 09:27Otpremnica iz firme u 2 primjerka, napises napomenu da je donacija, udare ti pecat na tvoj primjerak a kasnije nek provode kroz svoje ćitabe, nije tvoj problem. Par puta donirali namještaj na interno, kad je džaba niko ne pravi problem. Što su zezali Kiwija, samo oni znaju_BataZiv_0809 wrote: ↑06/06/2024 08:38 Jebiga lafe neko mora proknjiziti tvoju donaciju, napravit odluke i sve to arhivirat![]()
Nego sjedi u mraku i šuti.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#66943 Re: Zeničani
Zavisi kome je donirao.Throttle wrote: ↑06/06/2024 09:27Otpremnica iz firme u 2 primjerka, napises napomenu da je donacija, udare ti pecat na tvoj primjerak a kasnije nek provode kroz svoje ćitabe, nije tvoj problem. Par puta donirali namještaj na interno, kad je džaba niko ne pravi problem. Što su zezali Kiwija, samo oni znaju_BataZiv_0809 wrote: ↑06/06/2024 08:38 Jebiga lafe neko mora proknjiziti tvoju donaciju, napravit odluke i sve to arhivirat![]()
@ZoomZoomKiwi
- ZoomZoomKiwi
#66944 Re: Zeničani
Jebiga, ja se umorio od "pravljenja države".
Svaka čast svakome ko nije
Svaka čast svakome ko nije
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#66945 Re: Zeničani
Mislim da odustajes u prelomnom trenutku, ali to je moje misljenje samo.
- ZoomZoomKiwi
#66946 Re: Zeničani
Ja bih volio da je to istina, radi svih nas.
Lako se ja vratim
Lako se ja vratim
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#66947 Re: Zeničani
Odeš direktorici kući u strpaš joj te sijalice u auto i kazes da ujutro kad bude dosla na posao da domaru da zamijeni te pregorjele
.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#66948 Re: Zeničani
Taj prelomni trenutak imam osjecaj traje vec unazad 30-40 godina_BataZiv_0809 wrote: ↑06/06/2024 09:43 Mislim da odustajes u prelomnom trenutku, ali to je moje misljenje samo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#66949 Re: Zeničani
Bobi wrote: ↑06/06/2024 09:52Taj prelomni trenutak imam osjecaj traje vec unazad 30-40 godina_BataZiv_0809 wrote: ↑06/06/2024 09:43 Mislim da odustajes u prelomnom trenutku, ali to je moje misljenje samo..

- ZoomZoomKiwi
#66950 Re: Zeničani
Bobi wrote: ↑06/06/2024 09:52Taj prelomni trenutak imam osjecaj traje vec unazad 30-40 godina_BataZiv_0809 wrote: ↑06/06/2024 09:43 Mislim da odustajes u prelomnom trenutku, ali to je moje misljenje samo..
_BataZiv_0809 wrote: ↑06/06/2024 09:56Bobi wrote: ↑06/06/2024 09:52Taj prelomni trenutak imam osjecaj traje vec unazad 30-40 godina_BataZiv_0809 wrote: ↑06/06/2024 09:43 Mislim da odustajes u prelomnom trenutku, ali to je moje misljenje samo..
![]()