Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#37051 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

dvajt wrote: 04/06/2024 14:59 Najveći zajeb čovjeka a pobjeda robota je upravo ovo - da se priča o stereotipima - prije valjalo sad ne valja. Nikad bolje vrijeme za pojedinca nije bilo, kako sebi napraviš i ugodiš tako će ti biti. Izobilje svega, od putovanja, hrane, kulture .. sve što je dostupno bogatašima uglavnom je dostupno i običnom čovjeku, kao što rekoh, sve je do čovjeka i znali se oko sebe.
Tacno.
Sada su i obicnim ljudima dostupne stvari koje su prije 20 godina bile dostupne samo zvijezdama.
darius_maximus

#37052 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by darius_maximus »

dale cooper wrote: 04/06/2024 15:12
Pa naravno da usmjeravaju, isto kao što je to radio i MTV. I sveprisutni su isto kao što je to bio MTV. I možeš isto tako slušati i jedne i druge
i treće spomenute. A možeš i filtrirati, izabrati da ne čuješ ništa od navedenog, ako ne želiš. Isto kao što si mogao izabrati da ignorišeš
radio i MTV nekada, možeš izabrati da ignorišeš i popularne Spotify playliste i današnje popularne izvođače.

Osim toga zanemaruje se još jedna stvar. U eri radia i MTV-a se čitalo i informisalo, barem oni koji su stvarno volili muziku i htjeli
da znaju više. Tako su se otkrivale nove stvari, tako su se čitave scene probijale. Recimo grunge nije postao popularan, jer ga je iznenada
MTV okrio. Oni su samo skočili na bandwagon kada je pokret počeo da eksplodira. Ali se word of mouth širio kroz muzičke časopise
i kroz pisanje muzičke kritike koja je bila tu kad se sve počinjalo formirati. A to je bio dug proces koji je počeo još od početka 80-tih
i alternativne i undeground scene tog perioda.

Tako i sada imaš dobrih muzičkih novinara koji pišu o stvarima koje Spotify algoritmi i playliste ne forsiraju i jedan je od načina kako otkriti nove
dobre stvari. Čekati da ti MTV nekada ili Spotify danas serviraju nešto je po meni ljenost.
Mislim da ginemo na dva različita brda, što bi Englezi rekli. :D

Ja pričam o mainstream muzici, ti pričaš o muzici općenito i postoji li danas dobra muzika.
Ja nisam muzičar i nisam nikada istraživao muziku.
Ja sam filmofil i to sam volio oduvijek i to jesam istraživao i istražujem i danas.
Bitan dio filmova je muzika i soundtrack, pa je to moja poveznica (pored tog čuvenog MTV-a, VIVA-e, itd.).

Moje mišljenje je da su mainstream muzika i filmovi/serije skupa u padu od 2000-ih.
Jedan od glavnih razloga je streaming, način na koji se sadržaj konzumira, sve kraći fokus, uređaji na kojima se sadržaj gleda, pa i algoritmi koji danas mogu matematički izračunati šta "funkcioniše" i šta je sigurno, tako da stvari postaju bezbojne.

Kada muzici dodaš dodatni kontekst, kao što je film (ili video), dodatno jačaš i poboljšavaš oboje.
Možemo se mi zezati koliko hoćemo s Nicklebackom, ali Hero koji su snimili za prvog Spider-Mana je filmu legao k'o budali šamar.
Što se videa tiče, sjećam se Aerosmithovih videa s Aliciom Silverstone i Liv Tyler, kao da je juče bilo. :D

Hiljade takvih primjera u kojima su film i muzika išli ruku pod ruku, pogotovo period 70-ih do 2000-ih.
I onda...

Ja lično mislim da je veliki gubitak što mainstream više nije dobar, bez obzira da li radi o muzici ili filmovima (filmovi se još pomalo koprcaju, ali neće dugo jer i kina će uskoro početi propadati).
To meni ne može nadoknaditi Spotify i sloboda da nađem frajera koji odlično svira flautu u Venecueli, niti npr. Netflix i mogućnost da sav sadržaj nađem i bingeam odmah.
billy organ

#37053 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by billy organ »

Nije problem sto se ljudi sjecaju vlastite proslosti sa dozom srece. Problem je kad pocnu nametati kao narativ i ubjedjivati mladje oko sebe da je jedino njihova mladost ispravna bila. A ne mogu da shvate vecinu mladjih boli k sto su gledali Brus Leeja u kino Romaniji, sto su guzili Cehinje po moru, sto su bili pioniri etc.
billy organ

#37054 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by billy organ »

Serije nikad bolje se nisu snimale ali eto hajmo gledat Kafic Uzdravlje i ubjedjivat sebe da je to nesto najbolje.
billy organ

#37055 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by billy organ »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 02/06/2024 17:30 Sada je nemjerljivo lakse idiotima nego prije.

Za knjigu treba para, za stampu i distribuciju.

Za post ili video na internetu ti samo treba konekcija, i to na 5 minuta.

Ali generalno, tiktok i slicni su samo pogurali ono najgore i najbolje u covjecanstvu na povrsinu.

Tiktokera i jutjubera se ni mati rodjena nece sjecati za deset godina sta su radili. Poslije njih doce neki novi influenseri ali i tu ce doci do zasicenja. Neka nova generacija ce naci neke nove stvari. A Mein Kampf ce se i dalje prodavati .
moimoi

#37056 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moimoi »

billy organ wrote: 04/06/2024 16:37 Nije problem sto se ljudi sjecaju vlastite proslosti sa dozom srece. Problem je kad pocnu nametati kao narativ i ubjedjivati mladje oko sebe da je jedino njihova mladost ispravna bila. A ne mogu da shvate vecinu mladjih boli k sto su gledali Brus Leeja u kino Romaniji, sto su guzili Cehinje po moru, sto su bili pioniri etc.
To je vjerovatno istina.
Samo sto ce i oni isto raditi :D
Tako da…
Svako ima pravo da se sjeca svoje mladosti u najboljem svjetlu. To te valjda i odrzava pozitivnim :D
billy organ

#37057 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by billy organ »

moimoi wrote: 04/06/2024 16:43
billy organ wrote: 04/06/2024 16:37 Nije problem sto se ljudi sjecaju vlastite proslosti sa dozom srece. Problem je kad pocnu nametati kao narativ i ubjedjivati mladje oko sebe da je jedino njihova mladost ispravna bila. A ne mogu da shvate vecinu mladjih boli k sto su gledali Brus Leeja u kino Romaniji, sto su guzili Cehinje po moru, sto su bili pioniri etc.
To je vjerovatno istina.
Tako da…
Svako ima pravo da se sjeca svoje mladosti u najboljem svjetlu. To te valjda i odrzava pozitivnim :D
Poenta mladosti je da budes majmun. Da se imas cega sjecati i smijati se kad udjes u svijet odgovornosti. Bez da ,naravno, nameces svoja zivotna iskustva kao jedina koja valjaju.
dječak sa šibicama

#37058 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dječak sa šibicama »

A boli i mene kurko za njihove tiktok gluposti izazove i ostala glupiranja, pa smo isti.

Mogu samo konstatirati, a gledam tu klincadiju svakodnevno, da ove generacije kurca o zivotu ne znaju. Toliko vise mogucnosti imaju, oni idu da ih onaj udara patikom po glavi i bleje u "influensere" na pametnom telefonu. Sto samo po sebi ne bi bilo niti lose, da svi ti influenseri do zadnjega nisu notorni idioti. Sve skupa kad ih sastavis, ne mozes jednog pametnog napraviti.
moimoi

#37059 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moimoi »

billy organ wrote: 04/06/2024 16:45
moimoi wrote: 04/06/2024 16:43
To je vjerovatno istina.
Tako da…
Poenta mladosti je da budes majmun. Da se imas cega sjecati i smijati se kad udjes u svijet odgovornosti. Bez da ,naravno, nameces svoja zivotna iskustva kao jedina koja valjaju.
Al svi to rade. I uvijek je isto bilo.
Generacijski jaz
Normala. Ne bi ni valjalo da je drugacije. Zamisli starce koji sjede sa mladima i uzivaju u istim stvarima :lol:
Ovako se nadopunjujemo
dale cooper

#37060 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dale cooper »

darius_maximus wrote: 04/06/2024 16:30
dale cooper wrote: 04/06/2024 15:12
Pa naravno da usmjeravaju, isto kao što je to radio i MTV. I sveprisutni su isto kao što je to bio MTV. I možeš isto tako slušati i jedne i druge
i treće spomenute. A možeš i filtrirati, izabrati da ne čuješ ništa od navedenog, ako ne želiš. Isto kao što si mogao izabrati da ignorišeš
radio i MTV nekada, možeš izabrati da ignorišeš i popularne Spotify playliste i današnje popularne izvođače.

Osim toga zanemaruje se još jedna stvar. U eri radia i MTV-a se čitalo i informisalo, barem oni koji su stvarno volili muziku i htjeli
da znaju više. Tako su se otkrivale nove stvari, tako su se čitave scene probijale. Recimo grunge nije postao popularan, jer ga je iznenada
MTV okrio. Oni su samo skočili na bandwagon kada je pokret počeo da eksplodira. Ali se word of mouth širio kroz muzičke časopise
i kroz pisanje muzičke kritike koja je bila tu kad se sve počinjalo formirati. A to je bio dug proces koji je počeo još od početka 80-tih
i alternativne i undeground scene tog perioda.

Tako i sada imaš dobrih muzičkih novinara koji pišu o stvarima koje Spotify algoritmi i playliste ne forsiraju i jedan je od načina kako otkriti nove
dobre stvari. Čekati da ti MTV nekada ili Spotify danas serviraju nešto je po meni ljenost.
Mislim da ginemo na dva različita brda, što bi Englezi rekli. :D

Ja pričam o mainstream muzici, ti pričaš o muzici općenito i postoji li danas dobra muzika.
Ja nisam muzičar i nisam nikada istraživao muziku.
Ja sam filmofil i to sam volio oduvijek i to jesam istraživao i istražujem i danas.
Bitan dio filmova je muzika i soundtrack, pa je to moja poveznica (pored tog čuvenog MTV-a, VIVA-e, itd.).

Moje mišljenje je da su mainstream muzika i filmovi/serije skupa u padu od 2000-ih.
Jedan od glavnih razloga je streaming, način na koji se sadržaj konzumira, sve kraći fokus, uređaji na kojima se sadržaj gleda, pa i algoritmi koji danas mogu matematički izračunati šta "funkcioniše" i šta je sigurno, tako da stvari postaju bezbojne.

Kada muzici dodaš dodatni kontekst, kao što je film (ili video), dodatno jačaš i poboljšavaš oboje.
Možemo se mi zezati koliko hoćemo s Nicklebackom, ali Hero koji su snimili za prvog Spider-Mana je filmu legao k'o budali šamar.
Što se videa tiče, sjećam se Aerosmithovih videa s Aliciom Silverstone i Liv Tyler, kao da je juče bilo. :D

Hiljade takvih primjera u kojima su film i muzika išli ruku pod ruku, pogotovo period 70-ih do 2000-ih.
I onda...

Ja lično mislim da je veliki gubitak što mainstream više nije dobar, bez obzira da li radi o muzici ili filmovima (filmovi se još pomalo koprcaju, ali neće dugo jer i kina će uskoro početi propadati).
To meni ne može nadoknaditi Spotify i sloboda da nađem frajera koji odlično svira flautu u Venecueli, niti npr. Netflix i mogućnost da sav sadržaj nađem i bingeam odmah.
Muzika je muzika. Dosta stvari koje su postale mainstream to nisu bile, posebno kada govorimo o rock muzici. Neke stvari se ne dešavaju preko noći, ako nisi baš neko koga od samog početka gura industrija.

Meni se čini da tebi jednostavno fali MTV kao neki centralni hub oko kojeg se kroji ukus masama i oko čijih spotova se vodi razgovor. I ne sviđa ti
se ovolika sloboda izbora, gdje ti se sve čini kao beskrajna rijeka sadržaja u kojoj se ne možeš snaći. Takav dojam imam.

I da je MTV još uvijek glavni, i da nema streamera i društvenih mreža nisam siguran da bi mainstream bio nešto posebno drugačiji.
Trendovi i ukusi se jednostavno mijenjaju.
Last edited by dale cooper on 04/06/2024 17:03, edited 1 time in total.
billy organ

#37061 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by billy organ »

moimoi wrote: 04/06/2024 15:33
ultima_palabra wrote: 04/06/2024 15:24
moimoi wrote: 04/06/2024 08:44 A da li vam se desava da sada volite nekog izvodjaca kojeg u mladosti niste mogli organski smisliti? :D

Ili vrstu muzike?

Ja tek sad mogu M.Jacksona slusati.. nekad sam rigala na njega.
I sve mi se vise svidja “hillbilly” americka muzika :lol: na fazon “Man of constant sorrow”
Old school hip-hop tipa Dre, 2Pac, Snoop... nekad mi je to bilo bezveze nafuravanje, a recimo kad sam vidio onaj nastup na Superbowlu kontam ovo nije lose nimalo :D
Meni je cypress hill wazda bio dobar
cypress zakletva :D ... temple of boom
detroit-mercy

#37062 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by detroit-mercy »

dječak sa šibicama wrote: 04/06/2024 16:46 A boli i mene kurko za njihove tiktok gluposti izazove i ostala glupiranja, pa smo isti.

Mogu samo konstatirati, a gledam tu klincadiju svakodnevno, da ove generacije kurca o zivotu ne znaju. Toliko vise mogucnosti imaju, oni idu da ih onaj udara patikom po glavi i bleje u "influensere" na pametnom telefonu. Sto samo po sebi ne bi bilo niti lose, da svi ti influenseri do zadnjega nisu notorni idioti. Sve skupa kad ih sastavis, ne mozes jednog pametnog napraviti.
Pogledati samo vrisku siparica i padanja u nesvijest kada bi se Beatles pojavili, preko pokazivanja kurcine raji ili pisanja po raji od strane glamuroznih rock zvijezda. Gluposti je uvijek bili i biti ce, sam su sada kanali informacija drugaciji pa neke stvari mozemo instantno da dobijemo.
Svaka predhodna generacija u principu tvrdi da generacija poslije nje nije sposobna za zivot, ali svijet nekako ide dalje i napreduje.
billy organ

#37063 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by billy organ »

Podsjetilo me na onu scenu iz Breakfast Club kad se direktor skole zali domaru da strahuje kako ce ga ta djeca sutra lijeciti.
moimoi

#37064 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moimoi »

Vjeruj mi da shvatis koliko si ostario tek kada udjes u ordinaciju i doceka te balavac :lol:
dječak sa šibicama

#37065 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Samo sto ne mozes porediti Bitlse i Kanye Westa ili Desingericu.

Mislim da se i propast generacija ocituje u broju umjetnika, pjesnika, slikara. Ja sumnjam da nove generacije imaju dati nekog Duska Radovica, Balasevica, Arsena Dedica. Nije ni moja dala, a tek ovi nece.
moimoi

#37066 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moimoi »

dječak sa šibicama wrote: 04/06/2024 17:14 Samo sto ne mozes porediti Bitlse i Kanye Westa ili Desingericu.

Mislim da se i propast generacija ocituje u broju umjetnika, pjesnika, slikara. Ja sumnjam da nove generacije imaju dati nekog Duska Radovica, Balasevica, Arsena Dedica. Nije ni moja dala, a tek ovi nece.
To nisu pjevaci, to su ipak poeti. Vjerovatno nije u nase doba bilo toliko IN
Meni Gibonni ima dobre tekstove.. a zahvaljujuci Bratosu i dobar aranzman.
dječak sa šibicama

#37067 Re: Popularne stvari koje ne kontam

I mislim na poete, nevezano za muziku. Pjesnici, knjizevnici, muzicari svjetskog glasa, gdje je danas jedan Hendrix da odsvira lijevom rukom na desnorukoj gitari.

Iako je to sejtanska stvar :D

iClass

#37068 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by iClass »

Što ne mogu toga da nove generacije ne valjaju.
Evo Sokrat prije hiljade godina rekao kako su nove generacije loše.

Šta mislite šta bi ta djeca koju je Sokrat opisao rekli za djecu prije 100 godina npr.
Image
kakavdanakneiskustvu

#37069 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by kakavdanakneiskustvu »

billy organ wrote: 04/06/2024 16:38 Serije nikad bolje se nisu snimale ali eto hajmo gledat Kafic Uzdravlje i ubjedjivat sebe da je to nesto najbolje.
pa meni od Mućki bolje humoristične serije nema
moimoi

#37070 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moimoi »

dječak sa šibicama wrote: 04/06/2024 17:44

:D :thumbup:
moimoi

#37071 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moimoi »

iClass wrote: 04/06/2024 18:09 Što ne mogu toga da nove generacije ne valjaju.
Evo Sokrat prije hiljade godina rekao kako su nove generacije loše.

Šta mislite šta bi ta djeca koju je Sokrat opisao rekli za djecu prije 100 godina npr.
Image
Najveci izazov u danasnjem vaktu je razluciti istinu i laz.

Ovo bi bio jedan primjer.
Hakiz

#37072 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

kakavdanakneiskustvu wrote: 04/06/2024 18:46
billy organ wrote: 04/06/2024 16:38 Serije nikad bolje se nisu snimale ali eto hajmo gledat Kafic Uzdravlje i ubjedjivat sebe da je to nesto najbolje.
Isto.

A iza Mućki slijede, opet, britanske.

Koja današnja humoristička serija se može porediti sa Mućkama?

A isto vrijedi za detektivske/policijske serije. Ma, sve.

Nama leži britanski humor, više nego američki. I način na koji su britanske serije pravljene, format, barem meni više leži.
kakavdanakneiskustvu

#37073 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by kakavdanakneiskustvu »

Hakiz wrote: 04/06/2024 19:38
Isto.

Nama leži britanski humor, više nego američki. I način na koji su britanske serije pravljene, format, barem meni više leži.
što se tiče detektivskih, vala ima u današnje vrijeme odličnih,da ne nabrajam sad
Ludzak

#37074 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ludzak »

nepass1 wrote: 04/06/2024 15:09
moimoi wrote: 04/06/2024 08:44 A da li vam se desava da sada volite nekog izvodjaca kojeg u mladosti niste mogli organski smisliti? :D

Ili vrstu muzike?

Ja tek sad mogu M.Jacksona slusati.. nekad sam rigala na njega.
I sve mi se vise svidja “hillbilly” americka muzika :lol: na fazon “Man of constant sorrow”
Slabo, evo razmisljam niko mi ne pada na pamet. Mada sam ja tip muzika se slusa samo u autu. Nemam vremena kuci sjesti i slusati muziku, pogotovo nemam vremena jos to nesta dubokoumno secirati sta je pisac htio reci.
Tako da kad sam u autu samo provjereno slusam.
Jedino sto sam prije mogao nasu narodnu slusati, halid, toma, dzinovic itd. Sad nema sanse.
Od narodnjaka mogu samo Tomu Zdravkovića. Ipak je on kralj tog žanra. Ostali narodnjaci ne trebaju ni da postoje, bar za mene. Ja sam osoba koja sam izuzetno teška na muziku. Meni su nejasni tipovi koji kažu da sve slušaju, ja to ne mogu nikako.
Hakiz

#37075 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

kakavdanakneiskustvu wrote: 04/06/2024 19:41
Hakiz wrote: 04/06/2024 19:38

Isto.

što se tiče detektivskih, vala ima u današnje vrijeme odličnih,da ne nabrajam sad
I oni" reality" programi o automobilima su mi najbolji britanski. Grand designs ima bitanska, novozelandska, australijska, švedska verzija. Opet britanska najbolja.

Od ovih anglosaksonskokomonvelćanskih najmanje volim australijske programe, serije, filmove itd. :mrgreen:
Last edited by Hakiz on 04/06/2024 19:51, edited 1 time in total.
Post Reply