Hebiga, kao pravi i već dokazani "mentalni kepec i drugoligaš", ja se opet neću koristiti propagandnim floskulama (posebno ne onim agresorskim), već dosadnim "vremenskim serijama i empirijskim (dakle iskustveno dokazanim) mjerenjima suvislih i provjerljivih podataka".
Tako npr. @warspotting (još konzervativniji "brojač" od oryx-ovaca) nudi interesantan podatak o gubicima ruskih tenkova po eri proizvodnje u dvije kategorije.
1. Ruska proizvodnja ili ruska modernizacija/upgrade sovjetske proizvodnje tzv. novih i
2. nemodernizovani tenkovi iz sovjetske proizvodnje tzv. starih.
Tako po warspottingu u prvih 3 mjeseca invazije (mart-maj 2022) agresor gubi ukupno 600 tenkova od čega 54% nove proizvodnje/modernizacije, a 46% stare, sovjetske.
Nakon prvih 12 mjeseci agresije taj omjer u feb. 2023 već pada na 49% novih i 51% starih (ukupni gubici blizu 1400 borbenih tenkova)
U sljedećih 12 mjeseci Rusi po Warspottingu imaju znatno manje gubitke tenkova nego u prvih 12 mjeseci (feb. 2024 ukupno cca. 2200 - znači 800 u drugoj godini), ali udio starih se u ukupnom broju nastavlja povećavati. Od ovih cca. 800 56% su sovjetski, nemodernizovani modeli.
Ovi podaci se odnose samo na vizualno, nedvosmisleno identificirane modele po warspotting-u. Cca. 10% gubitaka (tu pretežno oni novijeg datuma) su neidentificirani modeli tenkova.
E sada... "intelektualni prvoligaši" će naravno bez ikakvih pokazatelja ili mjerenja suvislih inputa nastaviti guslati npr. o "mogućnostima Ruske industrije".
Ja ću iz zadnjih osmomjesečnih glavinjanja, bez ikakvih značajnih taktičkih ili strateških pomaka, bez ikakvog značajnog teritorijalnog napredovanja, sa nevjerovatnim i nesrazmjernim gubicima u ljudstvu i (pretežno prastaroj) tehnici, zaključiti da je ruska vojna industrija (baš kao i vojska im, baš kao i političko i vojno rukovodstvo u Kremlju im, baš kao i globalni saveznici im, baš kao i prvoligaški im navijači)...
Qrac od ovce.
Ne postoji nijedan, empirijski provjerljiv i suvisli input, a koji bi sugerisao "da će Rusi imati uspjeha, (samo) je pitanje kakvog".
Uostalom, sve je fino Cooper to pojasnio.
Disclaimer: Ovo je samo moja "pretpostavka šta je izgledno da se desilo"