Ukrajina

melac

#201426 Re: Ukrajina

Post by melac »

kluz franjo wrote: 03/06/2024 21:32
drug_profi wrote: 03/06/2024 20:15
melac wrote: 03/06/2024 20:05

Ja postujem svaki trud ulozen u analizu stanje, procjenu buducih kretanja, kao i promasaj. Jer je neko ulozio trud, ne da napise post, vec da procita sve te vijesti, procjene analize, odovji vrijeme i sl.

I trudim se procitati svaki napisan post, koji ima u sebi neku analiticku vrijednost, jer postujem trud.
Svaki post koji ne vrijeđa inteligenciju pročitam.
Čak i one koji direktno upravo vrijeđaju inteligenciju? ;-)
Ali hebo to... nego me 'nako zaintrigiralo ovo gore.
Koja je po tebi razlika između "prognoze" i "pretpostavke šta je izgledno da se desi"?
I jedno i drugo jednako "gleda u budućnost". A ako je kvalitetno, onda to čini na bazi provjerljivih činjenica i pouzdanih izvora, zar ne?
Ako mene pitas onda je ovako:
- Prognoza je empirijski model zasnovan na suvislim inputima i mjerenjima.
- Procjena je vise iskustveno vrednovanje odredjenih pokazatelja koji imaju iste ili slicne tezinske fakture kod vrednovanja.
Peacean

#201427 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Izgleda ode još jedna baterija S-300/400 u vječna lovišta. Znaćemo više sutra

zigzag

#201428 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Sa prošlomjesečnim prelaskom granice, rusi su napravili ratnu zonu unutar Rusije. Sad ukrajinci mogu otvoreno udarati kako hoće svaki pokret preko granice , što se pokazalo kod Sumija, a mogu i oni prelaziti granicu ako se ukaže potreba.
kluz franjo

#201429 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

melac wrote: 03/06/2024 21:53

Koja je po tebi razlika između "prognoze" i "pretpostavke šta je izgledno da se desi"?
I jedno i drugo jednako "gleda u budućnost". A ako je kvalitetno, onda to čini na bazi provjerljivih činjenica i pouzdanih izvora, zar ne?
- Procjena je vise iskustveno vrednovanje odredjenih pokazatelja koji imaju iste ili slicne tezinske fakture kod vrednovanja.
Sve OK. I hvala na tvojoj interpretaciji/definiciji.

Da zaključim.
"Prognoza": empirijski (=iskustveno dokazani?) modeli vrijednovanja... suvislih inputa (=pokazatelja?)... i (suvislih) mjerenja (... inputa iste ili prilbližno iste težine utjecaja na konačan rezultat?)
"Procjena (=pretpostavka?) izglednosti": iskustveni (=vremenski/istorijski?) modeli vrijednovanja... određenih pokazatelja (=inputa?)... iste ili približno iste težine utjecaja na konačan rezultat.

:wink: :thumbup:
drndalo

#201430 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

lajkujMe wrote: 03/06/2024 19:08U biti ono je privatni mlazni avion. Nije predvidjen da radi neke manevre izbjegavanja.
Ali ti avioni nece ici na front ili blizu njega.

Sve dok se drze nekih 250km do 300km od fronte bice relativno sigurni.
Samo mala korekcija, koja ne mijenja sustinu, SAAB 340 je nastao kao turbo-prop avion za regionalni putnicki saobracaj, kapaciteta do 35 putnika. Sa max, krstarecom brzinom oko 500 km/h, sto je za 300-tinjak km/h sporije od varijanti koje koriste mlazni biznis avion.
kluz franjo

#201431 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

Hebiga, kao pravi i već dokazani "mentalni kepec i drugoligaš", ja se opet neću koristiti propagandnim floskulama (posebno ne onim agresorskim), već dosadnim "vremenskim serijama i empirijskim (dakle iskustveno dokazanim) mjerenjima suvislih i provjerljivih podataka".
Tako npr. @warspotting (još konzervativniji "brojač" od oryx-ovaca) nudi interesantan podatak o gubicima ruskih tenkova po eri proizvodnje u dvije kategorije.
1. Ruska proizvodnja ili ruska modernizacija/upgrade sovjetske proizvodnje tzv. novih i
2. nemodernizovani tenkovi iz sovjetske proizvodnje tzv. starih.

Tako po warspottingu u prvih 3 mjeseca invazije (mart-maj 2022) agresor gubi ukupno 600 tenkova od čega 54% nove proizvodnje/modernizacije, a 46% stare, sovjetske.
Nakon prvih 12 mjeseci agresije taj omjer u feb. 2023 već pada na 49% novih i 51% starih (ukupni gubici blizu 1400 borbenih tenkova)
U sljedećih 12 mjeseci Rusi po Warspottingu imaju znatno manje gubitke tenkova nego u prvih 12 mjeseci (feb. 2024 ukupno cca. 2200 - znači 800 u drugoj godini), ali udio starih se u ukupnom broju nastavlja povećavati. Od ovih cca. 800 56% su sovjetski, nemodernizovani modeli.

Ovi podaci se odnose samo na vizualno, nedvosmisleno identificirane modele po warspotting-u. Cca. 10% gubitaka (tu pretežno oni novijeg datuma) su neidentificirani modeli tenkova.

E sada... "intelektualni prvoligaši" će naravno bez ikakvih pokazatelja ili mjerenja suvislih inputa nastaviti guslati npr. o "mogućnostima Ruske industrije".

Ja ću iz zadnjih osmomjesečnih glavinjanja, bez ikakvih značajnih taktičkih ili strateških pomaka, bez ikakvog značajnog teritorijalnog napredovanja, sa nevjerovatnim i nesrazmjernim gubicima u ljudstvu i (pretežno prastaroj) tehnici, zaključiti da je ruska vojna industrija (baš kao i vojska im, baš kao i političko i vojno rukovodstvo u Kremlju im, baš kao i globalni saveznici im, baš kao i prvoligaški im navijači)...
Qrac od ovce.

Ne postoji nijedan, empirijski provjerljiv i suvisli input, a koji bi sugerisao "da će Rusi imati uspjeha, (samo) je pitanje kakvog".
Uostalom, sve je fino Cooper to pojasnio.

Disclaimer: Ovo je samo moja "pretpostavka šta je izgledno da se desilo" :wink:
drndalo

#201432 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Ko ne bi pozelio dijeliti sudbinu s ovim divnim ljudima...?

drndalo

#201433 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Zasjeda pjesadijskim naoruzanjem, a onda dokrajcivanje.

drndalo

#201434 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Ups, sta bi...?

DebelinJoe

#201435 Re: Ukrajina

Post by DebelinJoe »

drndalo wrote: 04/06/2024 00:06 Ko ne bi pozelio dijeliti sudbinu s ovim divnim ljudima...?

Sa ovakvom vojskom rašistički režim planirao je doći do Portugala...Samo pusti snovi dječaka sa trobojkama...

Sto bi i rekla stara kineska poslovica, Boze, baci dron i budi precizan...
drug_profi

#201436 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Eto ljepše si od mene to rekao.
Ja bih to onako prostacki: svako ima misljenje i guzicu.
A ja nisam toliko prepotentan da mislim da sve znam i da sam uvijek u pravu, pa se preispitujem i rado slusam sta neko drugi ima reci, ako je iole smisleno.
Drug madner ide i meni nekad na živce, ali predmetni post mu je korektan.
Njegov stav, uz djelimicnu ogradu. Ne tvrdi, ali zaključuje vjerovatnoću. Meni sasvim korektno za forum.
kluz franjo

#201437 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

drug_profi wrote: 04/06/2024 01:28
Eto ljepše si od mene to rekao.
Ja bih to onako prostacki: svako ima misljenje i guzicu.
A ja nisam toliko prepotentan da mislim da sve znam i da sam uvijek u pravu, pa se preispitujem i rado slusam sta neko drugi ima reci, ako je iole smisleno.
Drug madner ide i meni nekad na živce, ali predmetni post mu je korektan.
Njegov stav, uz djelimicnu ogradu. Ne tvrdi, ali zaključuje vjerovatnoću. Meni sasvim korektno za forum.
Ma sve OK.
Dovoljno da te ne proglasi "mentalnim kepecom".
Zaslužio si.
emirolini

#201438 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

DebelinJoe wrote: 04/06/2024 00:41
drndalo wrote: 04/06/2024 00:06 Ko ne bi pozelio dijeliti sudbinu s ovim divnim ljudima...?
Spoiler
Show
Sa ovakvom vojskom rašistički režim planirao je doći do Portugala...Samo pusti snovi dječaka sa trobojkama...

Sto bi i rekla stara kineska poslovica, Boze, baci dron i budi precizan...
:lol:
Crvene_brigade

#201439 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Slava herojima, braniocima i oslobodiocima Ukrajine...

Image

https://x.com/wojtcky_nafo/status/17976 ... 2Fpage-458
lajkujMe

#201440 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Kod Vochanska

Lyptsi je vracen

Vovchansk izgleda samo sto nije opet bracen na 100% kontrolu

A gledajuci posljednja 2 dana ovo sto se desava oko Sumija je trebalo da bude ovdje izvedeno.
A to je preventivno marisanje okupljanja neprijatelja sa svime sto Ukrajina ima u Arsenalu i prije nego sto napadnu Sumi.
JovicSA

#201441 Re: Ukrajina

Post by JovicSA »

Spoiler
Show
:-) Likovi k'o iz crtanih filmova
madner

#201442 Re: Ukrajina

Post by madner »

geralt wrote: 03/06/2024 18:08
madner wrote: 03/06/2024 10:59 Paket pomoci: nema novih najava, od strane USA je receno da je to to u sljedecih godinu dana.
Fulio si ne loptu vec igraliste.

Odobrena je 61 milijarda, od toga je potroseno 6 milijardi u jednom velikom paketu, i dva manja paketa po 400 i 275 miliona. Ukrajina ima jos "na racunu" samo kod Amerike oko 54 milijarde od kojih ce se odbijati naredni paketi pomoci.
Mislim da si fulio ovaj dio, to je to za sljedecu godinu, mada bi preciznije bilo za sljedecih godinu dana.

Pogledaj grafikon 05
https://www.csis.org/analysis/what-ukra ... future-war

Pomoc nije nikad ni stala, a uz pomoc smanjivanje stvarne vrijednosti je produzena i bez paketa.

Ako je USA pomoc teg za Ukrainu znamo koliko je tezak taj teg i da je malo manji nego prosle godine. EU je malo veci dakle za analizu nema neke razlike.
I znamo da se omjer pogorsava, dakle trebali bi novi paketi da taj teg balansira Ruska ulaganja.

Koliko naravno ne znam tacno, da li bi 12 milijardi mjesecno bilo dovoljno ili bi trebalo 24 ili 48 za pobjedu. Ali znam da ovaj nivo nije dovoljan.
JMGuti

#201443 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

lajkujMe wrote: 03/06/2024 19:08 Transpondere sigurno ne pale nisu toliki retardi.
To samo znaci da Ukrajinci znaju da su poletjeli ali to gdje se tacno nalaze u datom trenutku ne znaju.

Prije par mjeseci je KyivPost objavio jedan interesantan članak u kojem se između ostalog pisalo o uzbunama za zračne napade, te ruskim bombarderima koji polijeću sa uključenim transponderima i nakon određenog perioda se vraćaju u baze bez da uopće gađaju ciljeve u Ukrajini. To svaki put dovodi do paljenja uzbune za zračne napade u Kijevu, zbog čega su svi primorani zaključavati radnje i trgovine. Ukrajinci vjeruju da to Rusi rade upravo s takvom namjerom, da Ukri trpe ekonomsku štetu.
lajkujMe

#201444 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Sad nakon par sedmica pracenja situacije oko Kharkiva mozemo dati sud o situaciji.

Ukratko Rusi su sami sebi pucali u nogu.

Ovo sto vidim po Twitteru i Telegramu, Ruski gubitci su ogromni, veci nego 2022.
Sjeverna grupa je deklasirana i tesko potucena.
Prvobitni uspjesi sad propadaju jer gube tlo pod nogama.
Ukrajinci imaju sad nadmoc.

Pored toga Rusi ocigledno nisu racunali na to da ce Zapad dopustiti upotrebu njihovog naoruzanja.
U pozadini se desavaju ogromni gubitci zbog cinjenice da to nisu ocekivali.

Kolone kamiona bivaju potuceni u Belgorod oblasti.
PVO Belgorodski je uzas nacet.

S300 koji su korisitli za bombardovanje Kharkiva su jucer unisteni.
Plus s400 baterija koja je cuvala Belgorod je unistena sinoc.

Predalo se 60 Rusa odjednom u Vovchansku a u toku je evakuacija pojednih Rusa iz pojedinih lokacija i to s Golf auticima (pogledaj Davidov post).
Neke jedinice su u poluokruzenju.

A kod Sumija Ukrajinci nisu cekali da Rusi prvi napadnu, udaraju artiljerijom, dronovima i Himarsima po staging grounds u Kurskoj oblasti.

Rusi su opet ucinili pogresnu procjenu, vjerovatno misleci da su Ukrajinci toliko oslabili da ce relativno lako uzeti sjevernu Harkivsku oblast i ovo oko Kupianska.
Ovo je puna lopata zlata za Ukrajince jer im omogucava da tesko poraze citavu sjevernu grupu.

Ako su Rusi htjeli da urade nove napade na Harkiv i Sumi a mozda i poslije na Kijev to pisi propalo a nisu ni krocili preko granice kako treba.
zigzag

#201445 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

potpisuj zelenski vidiš da rusi imaju incijativu :lol: :lol:
Peacean

#201446 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Navikli da se zapadne države povlače kad god se zaprijeti pa ih ovo uhvatilo sa spuštenim pantalonama.
lajkujMe

#201447 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Plus sto sam zaboravio napomenuti Lyptsi koji je prvobitno bio pao je skroz vracen.
Vovchansk istocni krak je vracen ostaje jos sjeverni dio grada i tu ce biti vraceni.
Na 3 km od granice i daleko od pravih utvrda za odbranu tj prva linija utvrda se nalazi na 10 km od Vovchanska.
madner

#201448 Re: Ukrajina

Post by madner »

Bitka kod Kurska, drugi dio ispade od ovog napada jako ogranicenim sredstvima. Pogledajte Kriegsforscher na twitteru, njegova jedinica je tu. Nema jednostavno nesto puno ruske tehnike od pocetka.

Dobro ce doci kepecu za PR, najveca pobjeda u zadnjih 500 dana.
DebelinJoe

#201449 Re: Ukrajina

Post by DebelinJoe »

lajkujMe

#201450 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

I jos jedna info koja je nepotvrdjena za to cekam rasplet situacije.

Ali izgleda da nikakva reakcije Rusije na to sto Himarsi udaraju i po 80 km u dubinu u Belgorodu i sto Scalp i shadowsi isto udaraju duboko u Belgorod i Kursk.
Biden zatrazio ispitivanje odluke o zabrani udara na Rusiju (ovo sad je privremena mjera zbog Ruske ofanzive na Kharkiv).

Mozda ce najveci belaj po Ruse iz ove ofanzive biti to sto ce zapad reci koristi sve sto ste dobili po Rusiji.
Ako padne zabranja koristenja zapadnog oruzija po Rusiji e to ce biti pravi pravcati harikiri za Ruse.

Zbog te zabrane, Rusi su to iskoristili i dobar dio onoga sto je je bitno za funkcionisanje Ruske armije je pomjeren u samu Rusiju.

Avijacija, logisticki centri, komande grupacija, centri za popravku odrzavanje.
Sve to je off limit trenutno ako padne zabrana Rusima se ne pise lijepo.

Ali kao sto sam rekao cekamo rasplet situacije.
Post Reply