Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#31026 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Kod mene auto vrijedi 2000 KM. Imam 8 guma i felgi. Ne gori nijedna lampica. Jedino sto imam uraditi je zamijeniti kinetički i to cu odraditi u narednim danima. Ide cijela poluosovina.
Ovdje je emko u pravu. Raspar gume, slabo ofarban na slikama (mogu misliti uzivo) i sl sportovi realno trebaju da upale lampicu upozorenja kod kupca.
Ovdje je emko u pravu. Raspar gume, slabo ofarban na slikama (mogu misliti uzivo) i sl sportovi realno trebaju da upale lampicu upozorenja kod kupca.
- drug_profi
#31027 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ma ona crvena alfa je vala krš
šarena, neupasovana...
šarena, neupasovana...
-
citroen xm
#31028 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ako je auto višak, ne vidim razlog da drži auto sa pola rezervoara benzina koji svakako stari. Ali hajde, mogao ga je napuniti još malo.
Ali gume... Joj šta zagledate. To su više izmišljeni razlozi da se ne kupi auto. Čovjek rekao da su zimske skoro nove, a ljetne za zamjenu. Ja ne mogu primjetiti tip guma, ali sve i da su različite po zakonu su i ne pokazuju apsolutno ništa. Ja imam 2 seta guma i oba su raspar. A sve gume su stare godinu i dvije. Jednostavo, kupovao po dvije i kada sam kupovao druge naletim na akciju gdje za cijenu Save od prošle godine(lupam) kupim Continental. I sada će neko reći da mi je auto loše održavano, a dobija sa njim praktično 8 novih guma.
To krene tako što kupiš auto sa dvije nove gume i dvije polovične. Izvozaš ga godinu i one što su bile polovične zamjeniš novim. Zašto bi mijenjao ove koje su bile nove i sada vožene gosinu? I tako se nastavi niz.
Ova koju sam zakačio je netipičan primjerak AR147 u jako dobrom stanju.
Ali gume... Joj šta zagledate. To su više izmišljeni razlozi da se ne kupi auto. Čovjek rekao da su zimske skoro nove, a ljetne za zamjenu. Ja ne mogu primjetiti tip guma, ali sve i da su različite po zakonu su i ne pokazuju apsolutno ništa. Ja imam 2 seta guma i oba su raspar. A sve gume su stare godinu i dvije. Jednostavo, kupovao po dvije i kada sam kupovao druge naletim na akciju gdje za cijenu Save od prošle godine(lupam) kupim Continental. I sada će neko reći da mi je auto loše održavano, a dobija sa njim praktično 8 novih guma.
To krene tako što kupiš auto sa dvije nove gume i dvije polovične. Izvozaš ga godinu i one što su bile polovične zamjeniš novim. Zašto bi mijenjao ove koje su bile nove i sada vožene gosinu? I tako se nastavi niz.
- kabal1337
#31029 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
ponasate se kao da kupujete auto od 20 000 KM
-
emko1234
#31030 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa dobro ali vodeći se tvojom logikom o gumama, to možda znači da si nasuo slabije ulje od propisanog zato što je bilo jeftinije, da si servisne intervale pomjerao po 1000km jer nisi imao love, da je na autu set zupčastog od nekog kineskog proizvođača jer je bio jeftiniji od njemačkog i slično.citroen xm wrote: ↑03/06/2024 13:31 Ako je auto višak, ne vidim razlog da drži auto sa pola rezervoara benzina koji svakako stari. Ali hajde, mogao ga je napuniti još malo.
Ti si faktički opet potvrdio moju priču. Da na autu trebaju biti raspar gume, na svim autima bi bile raspar gume. To što nešto može ne znači da je ispravno.
Mogu ja ajfon puniti punjačem od iqosa ali to ne znači da ga trebam time puniti ako neću da izjebem bateriju ( karikiram ). Meni je to iskreno nešto što gledam. Ti si kupovao po dvije gume što znači da nisu ni isto stare ni korištene niti imaju iste DOTove. Što opet govori da u momentu kupovine možda nisi imao love za sve četiri nove što je legitimno ali je meni lično znak da si se možda precjenio po pitanju odabira auta i ulaganja prilikom održavanja istog.
Ako si štedio na gumama tj kupovao kako ti šta izleti, zar nije osnovano posumnjati da si isto radio i sa ostatkom održavanja? To je sasvim logičan zaključak. I kad kažem TI ne mislim lično na tebe nego na svakoga koji auto održava po tom principu.
Evo ja sam picajzla. Nikad ne bih sjeo u auto na kojem su raspar gume. Pritom je jedan set od premium proizvođača a drugi od budget proizvođača. Pa tu logiku samo bošnjo može opravdat.
Drug ima auto na kojem prednji i zadnji set nisu istih dimenzija. Pa je nazad continental a naprijed pirelli jer u momentu kupovine nisu imali conti u toj dimenziji i to ima smisla. Ali četiri iste dimenzije ali različite gume su meni NO GO.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#31031 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Puno seres emko, .a malo mlijeka dajes . 
- kravamuzara
-
citroen xm
#31033 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
A da su naprijed Mišelinke nove, nazad Continental stare godinu? Tvoje legitimno pravo je da posumnjaš u šta hoćeš. Moje legitimno pravo je da ti ne spustim cijenu ni za 1 KM na konto tvojih sumnji.
U svoje auto sipam ulje prizvođača i gradacije koju je propisao proizvođač. Veliki servis radim sa kvalitetnim dijelovima.... Uglavnom, auto održavam po propisu. Na autu su uvijek gume sa dobrom šarom i zadovoljavajuće starosti te iste dimenzije propisane od strane proizvođača. To što ne želim da bacam pare mijenjajući dobre dijelove ne znači da auto ne održavam dobro. Tako da, što se mene tiče, to da li bi ti sjeo u to auto me apsolutno ne zanima. A i na konto te sumnje sigurno ne bi dobio nižu cijenu. Izvoli probaj, zaviruj, dovedi majstora sa sobom... za eventualne mane i obaranje cijene na konto njih se može razgovarati. Na konto sumnje u održavanje ne može.
Da isto to kao ja radi i ovaj vlasnik Alfe mogu da vjerujem. Auto izgleda pismeno, oglas je pismen bez suvišnih stvari, auto košta realno. Jedan od onih auta koje bi skoro mogao da kupim i preko oglasa, bez gledanja.
Da isto to kao ja radi i ovaj vlasnik Alfe mogu da vjerujem. Auto izgleda pismeno, oglas je pismen bez suvišnih stvari, auto košta realno. Jedan od onih auta koje bi skoro mogao da kupim i preko oglasa, bez gledanja.
-
citroen xm
#31034 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Da budemo kulturniji
-
Throttle
#31035 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja ne bih sjeo u auto u kojem rezervna nije isti brend i dot kao i 4 namontirane 
-
citroen xm
#31036 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Naravno, samo u slučaju kada ti drug vozi prejebeno auto za koje niko ne nudi 4 gume istog brenda. 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#31037 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
To je opravdano.. 
-
Throttle
#31038 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nije mi to neka odbijenica za auto, ako nisu stare i ako su iste po osovini, svejedno mi. Doduse, na svom autu nisam nikad imao naprijed i nazad razlicite gume, kupovao uvijek po 4 istovremeno. Sto ne znaci da necu kupit 2 ako 2 brze potrosim. Mijenjam ih po osovinama svake sezone i sve se otprilike isto trose. Ako razgulis novu gumu a nema iste kupit, kupis 2 druge neke i to je to.
-
Qwerty1234
#31039 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
I ja iskreno imam fobiju od raspar guma.
Doduse ja vozim i gledam samo auta sa 4x4 pogonom a tu je to bas BIG NO.
Ako na 4x4 vozilu vlasnil nema 4 iste gume, vjrv nije ni odrzavao taj pogon…znas, lifetame je to ulje isl prica
Doduse ja vozim i gledam samo auta sa 4x4 pogonom a tu je to bas BIG NO.
Ako na 4x4 vozilu vlasnil nema 4 iste gume, vjrv nije ni odrzavao taj pogon…znas, lifetame je to ulje isl prica
-
kenomax
-
emko1234
#31041 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Sta je cudno majstore? Auto 2023.godiste.
Naravno da mi raspar guma dva premium brenda nije problem na autu od 200.000 maraka. Hem znam da je odrzavano hem znam da je situacija takva jer guma i dimenzija istog proizvodjaca nije bila na stanju u momentu kupovine.
-
emko1234
#31042 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ma mozes ti pricat sta hoces. Raspar gume i bitte tanken na slici auta koje se prodaje su indikativan znak kako je auto odrzavano.citroen xm wrote: ↑03/06/2024 14:14 A da su naprijed Mišelinke nove, nazad Continental stare godinu? Tvoje legitimno pravo je da posumnjaš u šta hoćeš. Moje legitimno pravo je da ti ne spustim cijenu ni za 1 KM na konto tvojih sumnji.U svoje auto sipam ulje prizvođača i gradacije koju je propisao proizvođač. Veliki servis radim sa kvalitetnim dijelovima.... Uglavnom, auto održavam po propisu. Na autu su uvijek gume sa dobrom šarom i zadovoljavajuće starosti te iste dimenzije propisane od strane proizvođača. To što ne želim da bacam pare mijenjajući dobre dijelove ne znači da auto ne održavam dobro. Tako da, što se mene tiče, to da li bi ti sjeo u to auto me apsolutno ne zanima. A i na konto te sumnje sigurno ne bi dobio nižu cijenu. Izvoli probaj, zaviruj, dovedi majstora sa sobom... za eventualne mane i obaranje cijene na konto njih se može razgovarati. Na konto sumnje u održavanje ne može.
Napisao sam ti da ne govorim licno tebi, nego o ljudima koji imaju metod odrzavanja “nisam stavio ovo jer sam stavio ovo” i logiku iza toga.
Gume se kupuju u setu i kompletu s razlogom. A sto se mene tice, ti i svi koji misle ko ti mozete voziti auta s gumama od bicikla ako ih mozete namontirati na auto.
- canvra888
#31043 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Kakve veze ima novina auta i što su premium brendovi u pitanju ako je opet raspar u pitanju 
- kravamuzara
- canvra888
#31045 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
To nisam ni htio pominjati, hajd rekoh možda je fabrika fakat rekla tako ako je kakav MB ili BMW u pitanju, ali ovo drugo opet...
-
preludezalude
#31046 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja ne vidim neki narociti problem u tome sto auto ima razlicite prednje i zadnje gume ako vozilo ne zahtjeva potpuno iste gume radi pogona. Neko mijenja tj kupuje dvije po dvije gume. Kod mene na Mercu su razlicite prednje i zadnje gume tj razlicit proizvodjac i da li to znaci lose odrzavanje? A kupljene nove i jedne i druge. Kupio prvo nove 4 gume 245 gledajuci dimenzije naprijed. Kad su se trebale namontirati vulkanizer me blijedo pogleda i kaze da su mi zadnje gume sire i da ova guma je preuska za siru felgu. Jbg moj zajeb...nisam ni gledao. Onda kupim nove jos dvije gume 275 drugog proizvodjaca jer nisam uspio naci istog proizvodjaca. Jel to znaci da lose odrzavam auto iako sam lijepo iskesirao za ove gume, pogotovo zadnje?
- B6Redhell
#31047 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
-
citroen xm
#31048 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nije stvar da li govoriš lično o meni ili ne, nisam ja baš neka uvrjedljiva djevojčica. Ja samo kažem kakvo je stanje i da to nije nikakav pokazatelj. To što je ova 147 u ovakvom stanju nakon 20 godina, nije razlupana i useljačena je bolji dokaz da je fino održavana nego raspar gume da nije.emko1234 wrote: ↑03/06/2024 17:31
Ma mozes ti pricat sta hoces. Raspar gume i bitte tanken na slici auta koje se prodaje su indikativan znak kako je auto odrzavano.
Napisao sam ti da ne govorim licno tebi, nego o ljudima koji imaju metod odrzavanja “nisam stavio ovo jer sam stavio ovo” i logiku iza toga.
Gume se kupuju u setu i kompletu s razlogom. A sto se mene tice, ti i svi koji misle ko ti mozete voziti auta s gumama od bicikla ako ih mozete namontirati na auto.
Istu stvar braniš kod prijatelja jer je auto skupo i kao novo. Nema to nikakve veze, po tvom sudu on nakaradno održava auto od starta. Neki dan vidim C klasu, staru 2-3 godine(procjena na osnovu modela) čini mi se C63, uglavnom AMG čistokrvni. Na njoj 4 Sailun gume... A tipa iz viđenja znam i znam da ima lovu da iznese kupovinu i održavanje tog auta kako treba. I šta sad misliti...
-
moee
#31049 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Top Clio.husoboss wrote: ↑03/06/2024 00:30https://olx.ba/artikal/61285008
Ovako nešto, ovdje kupljeno s malo km i održavano. Ovakav je prijatelj imao, kupljen ovdje, bio zadovoljan, vozio nekoliko godina i prodao za više nego je platio![]()
@kenomax baci oko na ovakvo nesto, kakav jaguar i e46
Moram sad popraviti likvidnost prodajom Focusa, uvalio sam se za Octaviu
- hopi
#31050 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Previše filozofirate za kola od 3000 KM.
Ne možeš tu tražiti neka održavana po ps-u, pogledaš pregledaš i probereš najbolja koja misliš.
Dereš ih, voziš, krpiš, održavaš neki minimum da se mogu voziti i ćao.
Ne možeš tu tražiti neka održavana po ps-u, pogledaš pregledaš i probereš najbolja koja misliš.
Dereš ih, voziš, krpiš, održavaš neki minimum da se mogu voziti i ćao.