"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
akcija007

#7401 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by akcija007 »

Slaganje robe, naplata na kasi, stavljanje u pecnice hljeba i peciva da se ispece pa punjenje ladica , prihvat ambalaze povratne, sortiranje iste, presovanje..., rad na kasi , naplata... svi sve rade u Lidl. I razumije sada domace sto nece da rade u trgovinama
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7402 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

po meni je to humano
da sve radis
da bude razlicito...da ne budes ko onaj na traci...ili robot stavljaj samo na policu
mislim da je mijenjanje ok osim mozda kase gdje moze biti gubitka love i tu nek ide ko zeli

ja bih volio da jedan dan jedno drugi daN DRUGO ITD
Truba

#7403 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Romeo 80 wrote: 02/06/2024 22:44
Truba wrote: 02/06/2024 22:16
Romeo 80 wrote: 02/06/2024 21:54 Ma ti pakiji, bangle i slicni mogu imati prodju u BiH samo u ugostiteljstvu i mozda donekle trgovini i gradjevini. Bilo kakvi poslovi gdje je potrebno komunicirati s ljudima i njima je tapija.
Ne zamajavajte se ljudi. Ovo je Bosna. Nas standard ne dozvoljava veliki priliv ino radne snage, jer i oni za sebe zele bolje.
A ako ces preko agencije stalno rotirati radnike svako malo, sretno ti bilo sa biznisom :-)
Izvini bhs jeste tezak jezik...ali se moze nauciti u prosjeku za...pazi sad...300 dana

Za osnovnu komunikaciju vjerujem i manje...ako iskljucimo pisanje lat/cirl
relativno mlada osoba iz azije koja zeli raditi moze osnove naucit vjerujem za 30 dana

Pazi...nama dolaze ambicozni...mladi ljudi zeljni para...
Bas kao sto slicni odlazeiz bosne u njemacku
Moj Truba, takvi ti idu u EU. Nije njima ova naša prćija zanimljiva.
mladi sirijac je oborio rekord...norveski naucio za 14 dana
melac

#7404 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by melac »

sehohari wrote: 02/06/2024 20:34
goredole wrote: 02/06/2024 20:29
Lajavikrelac wrote: 02/06/2024 20:22 Taj skupi VK majstor iz Indije je po našim standardima jeftin. Oni rade za 100 $ mjesečno po indijkim slamovima i zabitima.

A sad, što se tiče Norveške i Skadninavije nije im baš lako tamo ići...kulturna i jezička barijera na koju naši ne gledaju. Njima je bitan samo profit :oops:
majstor kojem moras crtati sve i ici iza njega i govoriti mu kako se radi nije VK majstor, a pravi VK je svugdje skup. a u Skandinaviji imas i Indijaca i Nepalaca i Filipinaca...sa svih strana ;)
Pitaj ove po Kataru ili Emiratima koliko ne valjaju.

Rade oni dobro, još su ostalim strancima koji nisu iz EU ili SAD-a oborili cijenu rada i poštivanje radnika.
Imam jednog sirijca koji je radio u Emiratima, Abu Dhabi. I kaze da su Indija/Pakistan samo tegleca marva odnosno da ih tako tretiraju arapi, da arapi iz okolnih zemalja, tipa sirija, jordan, irak, su rukovodioci neposredni. A europljani na visim pozicijama. I to pricam o gradjevinarstvu. A sto se tice toga da Indijac nije VkV, mislim da se takvih mnogo i ne trazi, poskupi.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#7405 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

melac wrote: 02/06/2024 23:07
sehohari wrote: 02/06/2024 20:34
goredole wrote: 02/06/2024 20:29
majstor kojem moras crtati sve i ici iza njega i govoriti mu kako se radi nije VK majstor, a pravi VK je svugdje skup. a u Skandinaviji imas i Indijaca i Nepalaca i Filipinaca...sa svih strana ;)
Pitaj ove po Kataru ili Emiratima koliko ne valjaju.

Rade oni dobro, još su ostalim strancima koji nisu iz EU ili SAD-a oborili cijenu rada i poštivanje radnika.
Imam jednog sirijca koji je radio u Emiratima, Abu Dhabi. I kaze da su Indija/Pakistan samo tegleca marva odnosno da ih tako tretiraju arapi, da arapi iz okolnih zemalja, tipa sirija, jordan, irak, su rukovodioci neposredni. A europljani na visim pozicijama. I to pricam o gradjevinarstvu. A sto se tice toga da Indijac nije VkV, mislim da se takvih mnogo i ne trazi, poskupi.
Kao što rekoh, ima njih tamo i na višim pozicijima, tipa doktori npr.
Fazon s njima je što oni i svoje tretiraju tako (ne umanjujući ono što trpe tamo), taj njihov sistem kasta je fakat strašan. Čitao sam jednom da čak i u američkim kompanijama, u jebenom IT-u, maltretiraju jedni druge kad saznaju da su u nižoj kasti :-)
PreWiBa

#7406 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 02/06/2024 21:57
sehohari wrote: 02/06/2024 21:54
_BataZiv_0809 wrote: 02/06/2024 20:49

Ma u Kataru i Emiratima je roblje koje drzis ko stoku.
Otmes pasos, drzis u kolektivnom smjestaju, ne mogu nigdje mrdnut, ako ko i pogine niko se nece pocesat.

BiH je u Evropi, toga nema, a EU mu je toliko blizu da je kamenom moze pogodit. Ode on pa se ti pusi.
Ma to sa pasošima nije više raspostranjeno kao prije, makar ne po onome što sam čuo od nekih poznanika.

Većina tih Indijaca rade kod svojih, on ih dovede iz nekog sela, plaća im smještaj, hranu da žive po 10-ero u jednom stanu, a ono što zarade bukvalno sve šalju kući. Većini je i to bolje nego kući.

Onda tamo i nisu samo građevinci, ipak bukvalno 40% tamošnjeg stanovništva danas čine Indijci. Rade kao doktori, advokati, i svugdje imaju istu radnu "etiku" i uticaj na radne uslove.
Ma od inzinjera sa Balkana uzimaju pasose a kamoli od ovih zmlj drzava.
Znam iz prve ruke za KSA i iskustvo je iz 2018.
Ne znam, dosad sam samo čuo samo pozitivna iskustva.

Komšiju ortopeda Sebija otjerala sa kliničkog centra, pa bio u Saudiji par godina, evo sad kupio par stanova po Sarajevu.
Od poznanika neko radi u IT, sad kupuju tamo kuću ili stan. Doduše, Emirati su u pitanju.
melac

#7407 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by melac »

sehohari wrote: 02/06/2024 23:17
sehohari wrote: 02/06/2024 21:54

Ma to sa pasošima nije više raspostranjeno kao prije, makar ne po onome što sam čuo od nekih poznanika.

Većina tih Indijaca rade kod svojih, on ih dovede iz nekog sela, plaća im smještaj, hranu da žive po 10-ero u jednom stanu, a ono što zarade bukvalno sve šalju kući. Većini je i to bolje nego kući.

Onda tamo i nisu samo građevinci, ipak bukvalno 40% tamošnjeg stanovništva danas čine Indijci. Rade kao doktori, advokati, i svugdje imaju istu radnu "etiku" i uticaj na radne uslove.

Komšiju ortopeda Sebija otjerala sa kliničkog centra, pa bio u Saudiji par godina, evo sad kupio par stanova po Sarajevu.
Od poznanika neko radi u IT, sad kupuju tamo kuću ili stan. Doduše, Emirati su u pitanju.
Ma uzimaju pasose, samo ne EU drzavljanima, njima se mogu kurca napusiti. Ali ove ostale pacenike jebu ko budale. Ali ono ste me iznenadilo dole jeste koncept radne vize, niko ne dobija stalnu, a pogotovo ne drzavljanstvo. Vec se viza dobija na osnovu radnog odnosa, i sve dok traje radni odnos traje i viza. Recimo ovi sto rade u gradjevini, viza ima je povezana sa trajanjem projekta. Danas projekat zavrsi, imas mjesec dana da se ispalis iz Emirata, i zatvaraju ti bankovne racune nakon 30 dana, brisu te iz evidencije i sl. Pa sad ako ne nadjes drugi posao u medjuvremenu moras izaci iz Emirata.
PreWiBa

#7408 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

melac wrote: 02/06/2024 23:21
sehohari wrote: 02/06/2024 23:17

Ma uzimaju pasose, samo ne EU drzavljanima, njima se mogu kurca napusiti. Ali ove ostale pacenike jebu ko budale. Ali ono ste me iznenadilo dole jeste koncept radne vize, niko ne dobija stalnu, a pogotovo ne drzavljanstvo. Vec se viza dobija na osnovu radnog odnosa, i sve dok traje radni odnos traje i viza. Recimo ovi sto rade u gradjevini, viza ima je povezana sa trajanjem projekta. Danas projekat zavrsi, imas mjesec dana da se ispalis iz Emirata, i zatvaraju ti bankovne racune nakon 30 dana, brisu te iz evidencije i sl. Pa sad ako ne nadjes drugi posao u medjuvremenu moras izaci iz Emirata.
Da, klasni sistem na djelu.
I plate su po nacionalnosti.

Ali odošmo u off.
Ne bih želio da me opet pošalju u Banoviće.
Haris.ba

#7409 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

Sarajevo Amar Trbović kazao je da potražnje za konobarima ima, ali ne u mjeri kakva je postojala prošle godine.
-
Sada je dobro jer ima par firmi koje dovode radnike iz Azije tako da će od ove godine u većoj mjeri biti uvezeni strani radnici tako da nećemo imati problema kao prošle i pretprošle godine - kazao nam je Trbović.

Plaća koja im se nudi je, ističe, 1.200 maraka
Bice zanimljivo.
Last edited by Haris.ba on 12/06/2024 19:31, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7410 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 12/06/2024 19:29
Sarajevo Amar Trbović kazao je da potražnje za konobarima ima, ali ne u mjeri kakva je postojala prošle godine.
-
Sada je dobro jer ima par firmi koje dovode radnike iz Azije tako da će od ove godine u većoj mjeri biti uvezeni strani radnici tako da nećemo imati problema kao prošle i pretprošle godine - kazao nam je Trbović.

Plaća koja im se nudi je, ističe, 1.200 maraka
Bomba
Truba

#7411 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Naguzeni smo opet
Kolektivno
fortaleza

#7412 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by fortaleza »

Haris.ba wrote: 02/06/2024 08:10 Nedavno mi monter klime prica da ima 8KM satnicu, ali da se zna raditi prekovremeno koje se ne placa.
Sad poslije 1.juna ide na 16eura satnicu sa obezbjedjenim smjestajem vani.

Poznanik radio kao gradjevinac. Trazio povisicu plate, gazda poceo kukati komda prosi. Napustio i otisao vani, gazda angazuje neke strance. Mora im obezbjediti smjestaj i ishranu. Troskovi mjesecni ga izadju oko 500KM po radniku. U jesto da je to dao domacem i zadrzao ga, sada stranca placa.
Nije vlasnik gledao dugoročno, te je otezao sa povišicom dokle je god mogao, za svaki mjesec šta je ovaj domaći hamal radio, njemu je to par stotina KM plus i zarada.

Nakon odlaska hamala, koji se više neće vratiti niti za tu spomenutu povišicu onda traži moguće opcije i ispadne najjeftinija i vrlo vjerojatno jedina opcija taj stranac kojem sad treba platiti +500 KM za smještaj i hranu.

Gurao vlasnik sa uskraćivanjem dok je mogao. I to je to.
Truba

#7413 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Bice situacija radnik od 20 godina
Imat ce manju placu od stranca s 0 dana staza
U istoj firmi
To je znak da se kupe prnje
fortaleza

#7414 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by fortaleza »

Fora je što je on domaćeg radnika uzeo zdravo za gotovo, bez razmišljanja da se nešto može promjeniti, ovaj tražiti bolje uvjete, vize, državljanstva i šta ti ja znam, pogotovo tako postupaju kad naviknu na šutljivog dobrog radnika.

I onda se poslije čude kako je otišao.

Ništa drugo nego kratkovidnost vlasnika, a Indijac je onda daj šta daš. I nastavak priče.
last mohicans

#7415 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by last mohicans »

Sjedoh u Evropinu bastu neku noć, dođe Nepalac da nas usluži, mi na naški, kad on sorry ja jos ne znam vaš jezik, ako može na engleskom. Poslije vidim još jednog. Ima ko hoće raditi :mrgreen:
Last edited by last mohicans on 13/06/2024 09:18, edited 1 time in total.
Karikaturist

#7416 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Karikaturist »

Bravo, to su europske vrijednosti. :bih:
Plus nepalska hrana je jako ukusna.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7417 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mk ultra »

last mohicans wrote: 13/06/2024 09:14 Sjedoh u Evropa basta neku noć, dođe Nepalac da nas usluži, mi na naški, kad on sorry ja jos ne znam vaš jezik, ako može na engleskom. Poslije vidim još jednog. Ima ko hoće raditi :mrgreen:
dobro je jedan hrvat prije par dana spomenuo
ovdje se može stanovništvo zamijeniti za 20g bez problema.
jazzer

#7418 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by jazzer »

Bosanski poslodavac mašta kako će jednog dana kupiti 100 robota što jeftinije, i onda otpustiti 100 domaćih radnika pa neće imati trošak plata, doprinosa. I sva zarada će ići samo njemu.

A da mu neko danas traži 1000 KM da uloži u razvoj takvog robota, on bi ga odjebao konstatacijom "jasta cu, na tu budalaštinu ulagati pare. Bolje uložiti u novog Mercedesa".
rikta123

#7419 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by rikta123 »

Ti dodjes ko privatnika pola je familije zaposleno, svi bravari, moleri, keramicari koji imaju vecu platu od tebe i dodje ti nesto pametuje kako trebas radit, a ti zavrsio 5godina magisterija i gledas gdje si dosao. Zalosno, ali istinito...
elcaliente

#7420 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by elcaliente »

akcija007 wrote: 02/06/2024 22:46 Slaganje robe, naplata na kasi, stavljanje u pecnice hljeba i peciva da se ispece pa punjenje ladica , prihvat ambalaze povratne, sortiranje iste, presovanje..., rad na kasi , naplata... svi sve rade u Lidl. I razumije sada domace sto nece da rade u trgovinama
Pa svi Lildi na svijetu tako rade. Sto je i ispravno. Tako da sa malo osoblja 3-4 radnika u prosjeku opsluzuju 1000 kvadrata.

Tako ce biti i u BiH.

Ako se neko razboli uvjek ga neko drugi moze zamjeniti u podpunosti.

To je super sistem.
zubi

#7421 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zubi »

elcaliente wrote: 13/06/2024 17:54
akcija007 wrote: 02/06/2024 22:46 Slaganje robe, naplata na kasi, stavljanje u pecnice hljeba i peciva da se ispece pa punjenje ladica , prihvat ambalaze povratne, sortiranje iste, presovanje..., rad na kasi , naplata... svi sve rade u Lidl. I razumije sada domace sto nece da rade u trgovinama
Pa svi Lildi na svijetu tako rade. Sto je i ispravno. Tako da sa malo osoblja 3-4 radnika u prosjeku opsluzuju 1000 kvadrata.

Tako ce biti i u BiH.

To je super sistem.
Odlican :lol:
elcaliente

#7422 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by elcaliente »

zubi wrote: 13/06/2024 18:04

Tako ce biti i u BiH.

To je super sistem.

Naravno, optimirali su sistem i to naravno utice na cijene proizvoda.
Za kupce odlican sistem.

I sto je najbolje nema dugih cekanja na kasi.
Svi radnici rade kasu, moraju brzo skenirati i kasa nema onaj dio gdje neka baba stavlja pet minuta stvari u kolica.
Last edited by elcaliente on 13/06/2024 18:14, edited 1 time in total.
Truba

#7423 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Crnci slave misu na bistriku sad bio
:bih: to su oni afrkanci sto se skoluju za fratre u visokom i na nedzaricma
zubi

#7424 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zubi »

elcaliente wrote: 13/06/2024 18:12

Tako ce biti i u BiH.

To je super sistem.

Za kupce odlican sistem.
Da. Jbo radnike.
elcaliente

#7425 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by elcaliente »

zubi wrote: 13/06/2024 18:14
elcaliente wrote: 13/06/2024 18:12

Za kupce odlican sistem.
Da. Jbo radnike.
Ocigledno je da ima ljudi kojima to tako odgovara worldwide.

Pa evo u BiH citas non stop kako trgovci zele da rade u lidlu.
Post Reply