pemanapemani wrote: ↑30/05/2024 23:02
Jordan1961 wrote: ↑30/05/2024 22:46
pemanapemani wrote: ↑30/05/2024 22:34
Evo, stavio je kolega @_BataZiv_0809 .
Dakle, imamo izjave Covica, Konakovica i Komsica. Ti vjerujes Covicu i Konakovicu, a ja Komsicu.
Da je Komsic htio u vlast sa trojkom, mogao bi Covic svoje ucjene i megalomanske zahtjeve okaciti macku o rep.
Tada bi imali situaciju da HDZ mora uci u vlast sa trojkom i DF ili ce izletiti na ledinu kao oni koji blokiraju i ostavljaju tehnicku vladu drugi mandat.
Znaci, imali su jedinstvenu priliku da kontrolisu HDZ, a oni su izabrali da ostanu sa SDA, kontajuci da je trojka totalno nesposobna, da ce podleci pritisku i da ce ih SDA masinerija samljeti.
Koji su to ublehasi na celu sa Komsicem - do jucer tvrdili da stranci rade protiv drzave i da mrze Bosnjake, jer su vecinom religijski muslimani, a danas verglaju pricu kako su stranci, a ne trojka, zasluzni za napredak drzave, otvaranje pregovora sa EU i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u UN.
Ja vjerujem svoj trojici. I Covicu i Konakovicu i Komsicu.
Covic i Konakovic tvrde da je HDZ stavi uvjet da DF ne moze u koaliciju.
Komis tvrdi da nije htjeo biti dio vlasti koja je sa Covicem (izmedju ostalog) dogovorila i imenovanje Vukoje.
A vjerujem i Damiru Niksicu:
Niksic proceduru i spor oko imenovanja Vukoje pojasnjava na sljedeci nacin:
"HNS i HDZ legitimno predstavljaju neke ljude, oni su željeli Vukoju u zamjenu da lobiraju za nas i da dobijemo pristupne pregovore sa EU. Mi smo trebali izglasati njegovo (Marin Vukoja) imenovanje. Tražili smo da bude po zakonu, oni su rekli da ne treba biti po zakonu, ponovo smo tražili da bude po zakonu i insistirali na spisku, oni su rekli da neće po zakonu. Onda smo mi rekli u redu, neka bude tako, ako nećete vi nećemo ni mi, neka ide tako. Mi smo uradili svoj dio. OHR je to potvrdio i to je sva priča oko toga. Nismo napravili veću izdaju od Alije Izetbegovića u Daytonu", zaključio je Nikšić.
Dobar rezon, izdali jesmo ali manje od Alije. Nasli su u cemu ce se takmiciti sa SDA.
Ljudi igraju igru po pravilima koja su pisali SDA i partneri od kraja agresije na RBiH do 2022.
Jedino da se pravimo budale kao DF i da tvrdimo da je trojka dobila prazan papir i sad pregovaraju oko pravila igre.
Niksicu svaka cast, sve je iskreno rekao, pa kako je tako je. Sta treba ublehariti i supljirati kao Mesalic ili da mu padne secer kao Zildzicu.
Vidi oko tih "pravila". Evo recimo izbor sudija za US. Ustav kaze da se iz FBiH biraju 4. Isto tako da ih bira Predstavnicki dom FBiH. SDA je ustanovila praksu da se biraju 2 Bosnjaka i dva Hrvata (nikakvo pravilo, nigdje propisano, Trojka nicim obavezana da ga prati). I kod izbora Palavricke i Cemana, bila su makar 2 kandidata i PD je imao sta da bira (kako Ustav propisuje). Politicki izbor naravno, nema zbora - nikakvi kandidati izabrani sa stanovista struke.
Svo to vrijeme, tada opozicija, SDP a zatim in NIP i (H)NS kritikuju SDA (s pravom) i obecavaju da ce "novi pregovaraci" donijeti novi nacin rada, postovanje Ustava, "rijeke pravde", mahalo se papirima sa "dokazima o visemilionskom kriminalu itd. Entuzijazam i ocekivanja velika.
I sta sada konkretno imas (da se koncentrisemo samo na izbor sudije za sada)? Gori proces nego pod SDA. Em je politicko namjestenje HDZ-ovog kandidata po nepisanom 2:2 pravilu (praksa SDA), em PD nije ni imao izmedju cega da bira (sto ni SDA nije radila). Ako je utjeha to sto je napravljena izdaja "manja od one u Daytonu", i sto je iskreno priznato, trebamo li biti sretni zbog toga?
I jos jedna stvar a vidi se evo i na forumu. Bosnjaci su duboko podjeljena politicka zajednica. Em sto se dijelimo po politickim uvjerenjima, imas i regionalne animozitete a evo i jos poneke. I dok SNS(H)D(Z) strateski i dugorocno na razvaljivanju drzave i eventualnom svodjenu Bosnjaka na beznacajnu vjersku skupinu, nasa se politicka strategija svodi na medjusobne licne animozitete i obracune. Nigdje strategije, jedino razjedinjene (dijametralne) reakcije na poteze SNS(H)D(Z). A idu jos ozbiljnije stvari: drzavna imovina, izborni zakon, zakon o ustavnom sudu itd (uz mogucu uspostavu treceg, ne samo virtualnog, entiteta) i svodjenje drzave na besmislenu zajednicu tri drzave u kojoj bosnjacima sljeduje qurac od ovce.
Mladic tj. Karadzic u Srebrenici, Visegradu, Prijedoru ..... nisu marili za politicka uvjerenja, regionalnu pripadnost itd. Dovoljno ti je bilo ime i prezime. I od tada se nista nije promijenilo - samo se ceka prilika (nije to Dodik jednom rekao, povoljne geo-politicke prilike i nema za Bosnjake vise ni zraka tamo gdje on bude u mogucnost da ostvari ovo o cemu govori).