Tender iznad svega!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

ZoomZoomKiwi

#51 Re: Tender iznad svega!!!

Post by ZoomZoomKiwi »

Zato što neznalice rade.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#52 Re: Tender iznad svega!!!

Post by Truba »

znači mač ima 2 oštrice
ZoomZoomKiwi

#53 Re: Tender iznad svega!!!

Post by ZoomZoomKiwi »

Truba wrote: 31/05/2024 12:22 znači mač ima 2 oštrice
Ooo itekako.

Imao sam par tendera gdje sam, umjesto da se žalim, poslao dopis, čak sam jednom i usmeno ukazao na neke greške da ih poprave čisto da ne gubimo vrijeme ni mi ni oni.

Strašno je kakvi "pravnici" rade u JP i JU i organima uprave.
Laplace

#54 Re: Tender iznad svega!!!

Post by Laplace »

ZoomZoomKiwi wrote: 03/04/2024 14:19 Pa ima, svako koristi priliku.

Al' napravi bulletproof TD i nema teorije da može ikakva žalba proći.

Ovo sve govorim iz iskustva, i sâm sam se žalio na mnoštvo tendera, a isto tako sam i sudjelovao u kreiranju tenderskih dokumentacija. Nikad se niko nije žalio na moj tender.
- Uputi neosnovanu žalbu.
- Ne uplati taksu, tako da ga ništa ne košta.
- Time razvuče postupak javne nabavke bezikakvih posljedica po sebe (ali sa posljedicama po onkološke pacijente).
ZoomZoomKiwi

#55 Re: Tender iznad svega!!!

Post by ZoomZoomKiwi »

Laplace wrote: 31/05/2024 12:36
ZoomZoomKiwi wrote: 03/04/2024 14:19 Pa ima, svako koristi priliku.

Al' napravi bulletproof TD i nema teorije da može ikakva žalba proći.

Ovo sve govorim iz iskustva, i sâm sam se žalio na mnoštvo tendera, a isto tako sam i sudjelovao u kreiranju tenderskih dokumentacija. Nikad se niko nije žalio na moj tender.
- Uputi neosnovanu žalbu.
- Ne uplati taksu, tako da ga ništa ne košta.
- Time razvuče postupak javne nabavke bezikakvih posljedica po sebe (ali sa posljedicama po onkološke pacijente).
Dobro to je idiotluk. Ja govorim o situaciji kad je u pitanju pravno osnovana žalba, jer onda tu advokati traže bukvalno zarez na pogrešnom mjestu kako bi naplatili sastav žalbe iako posljedična izmjena predmetne tenderske dokumentacije nije suštinska niti utiče na ishod postupka.

To su profesionalni žalitelji, jer oni na tim žalbama zarađuju, naplaćuju ih od Ugovornih organa.

To žaljenje u prazno samo da bi nekom napakostio je već za psihološkog vještačenja.
teuta06

#56 Re: Tender iznad svega!!!

Post by teuta06 »

znam jednog kolegu pravnika koji je radio po privatnim firmama, na tenderima, obarao tendere kad nije njegova firma prosla na tenderu. Toliko je dobar da je jednoj opcini (da je ne imenujem) non-stop obarao tendere, da ga je lično načelnik zvao da radi kao pravnik u opcini na javnim nabavkama...trenutno je šef javnih nabavki u toj opcini

državni službenici i osobe koji raspisuju tendere nemaju nikakve posljedice ako im padne tender, tako se vele i ne brinu, a i ne znaju
međutim na tim javnim nabavkama rijetko tko hoce radit i ja sam svaku osobu koju sam upoznala žalila se na taj posao, osim gore navedenog kolege koji bas uziva u tome
Laplace

#57 Re: Tender iznad svega!!!

Post by Laplace »

ZoomZoomKiwi wrote: 31/05/2024 12:21 Zato što neznalice rade.
Ne znaju ni firme poslati urednu dokumentaciju, naročito domaće.

Swjećam se prvih tendera koje smo imali, niko od nas nema formalno obrazovanje za provođenje tendera, na mjestu sekretarice nam je pravnica toliko "stručna" da o pravu bolje znam ja nego ona (primljena na osnovu kriterija po kojima se više bodova dobije za 20 godina sjedenja kod kuće nego za 10 godina rada u struci). I onda se na tender jave tri firme sa dokumentacijama, a svaka dokumentacija je neuredna i amaterski sklepana. S vremenom smo ponešto naučili, a i angažovali vanjskog stručnjaka pa sad ide lakše ijavne nabavke prođu glatko.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#58 Re: Tender iznad svega!!!

Post by Truba »

ja sam sudjelovao na 2 3 tendera

minut do dvanest se javi favoritu da da 100 maraka nižu cijenu
a sve ostalo otvoreno da vidimo koliko su oni dali

jednom smo išli eci peci pec natječaj za katarinu kosacu neki literarni rad

drugi put 1 pristigao njemu dali

itd
ZoomZoomKiwi

#59 Re: Tender iznad svega!!!

Post by ZoomZoomKiwi »

To je nekad moglo, sad kad je e-aukcija tu, svi po defaultu idu na maksimalnu - procijenjenu vrijednost nabavke, a onda se kolju na aukciji do u minus ili se dogovore pa podijele maksimalnu maržu.
oldtajmer

#60 Re: Tender iznad svega!!!

Post by oldtajmer »

https://avaz.ba/vijesti/bih/920091/poli ... onudjacima

ovakve monstrume je malo na vjesala, vec zavezati za konje pa da ga rastrgaju malo po malo na sred trga
zigson

#61 Re: Tender iznad svega!!!

Post by zigson »

oldtajmer wrote: 29/07/2024 11:41 https://avaz.ba/vijesti/bih/920091/poli ... onudjacima

ovakve monstrume je malo na vjesala, vec zavezati za konje pa da ga rastrgaju malo po malo na sred trga
Samo dozivotna/40 godina napraviti primjer na ovom bogalju pa da vidimo ko ce naredni ovo raditi
hzsa22

#62 Re: Tender iznad svega!!!

Post by hzsa22 »

Truba wrote: 31/05/2024 12:20 a zašto se ne napravi tender da ga se ne može oboriti?

prosvetlite me
Zato sto onda ides u zatvor zbog stimanja :D

Jako je tesko kod nas napraviti posteni bulletproof tender koji bi zadovoljio nacelo konkurentnosti postupka iz razloga sto kod nas tendere pisu osobe koje u isto vrijeme nabavljaju toalet papir i ct uredjaj.

Svi bulletproof tenderi su u 99.999% slucajeva pisani/uticani od firme koja dobije posao.
bosanka hercegovic

#63 Re: Tender iznad svega!!!

Post by bosanka hercegovic »

Truba wrote: 31/05/2024 12:20 a zašto se ne napravi tender da ga se ne može oboriti?

prosvetlite me
zato sto ne zele, uvijek treba nesto zakukuljiti u TD i za to samo favorizovani ponudjac zna potrefiti ponudu po mjeri, normalno da se ostali zale....i eto otezanja postupka
Post Reply