Samo što nosi tri laptopa, pa je sumnjivije nego da nosi jedan. A onda mu se može desiti da jedan prihvate kao lični, a da kaznu, carinu i PDV mora platiti za 2. Starost nema veze, meni su carinili fotoaparat iz 1960-ih poslan kao poklon. Ako nema račun, ide procjena. Jedan fotograf sa Baščaršije je za carinu vršio procjenu vrijednosti foto opreme. Koliko on kaže da vrijedi, po tome odrede carinu za opremu bez računa. Ili sa sumnjivim računom.kB27 wrote: ↑23/05/2024 13:35 Sto bi rekli u USA, "nije carinski savjet" ali ne prijavljuj nikom nista. Ako ces sam sebe prijaviti za jedan od dva laptopa koje si ponio odavde, onda prijavi i da imas vise od troje gace (prema nasim pametnim carinicima, svaka kolicina preko tri komada smatra se da nije za licnu upotrebu vec za dalju prodaju) pa plati porez na cetvrte i svake naredne. A da ti je "nijet" platiti carinske troskove za novi Mac koji nosis, valjda ga onda ne bi ni kupio gore nego ovdje jer te sa carinom nece jeftinije doci.
Raspitaj se kolike su kazne, mislim da ti je isplatnije platiti kaznu + carinske troskove ako te slucajno neko zaustavi i nesto pita. A sansa je da nece.
Ja sa uvozom i carinom imam posla tamo negdje od 1997-8. Svašta se izdešavalo.