Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post Reply
GandalfSivi

#1151 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by GandalfSivi »

Sto ga na faktore rastavi…

sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#1152 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sime_cipol »

GandalfSivi wrote: 30/05/2024 21:18 Sto ga na faktore rastavi…

Pogledao 5 minuta, vec me bilo sramota za njega.
GandalfSivi

#1153 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by GandalfSivi »

sime_cipol wrote: 30/05/2024 21:32
Spoiler
Show
GandalfSivi wrote: 30/05/2024 21:18 Sto ga na faktore rastavi…

Pogledao 5 minuta, vec me bilo sramota za njega.
I mene je na pocetku vise nerviralo nego ista drugo, ali samo polako, navlaci ga…
ultima_palabra

#1154 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by ultima_palabra »

Sta je sad ovo?
Egypt has reacted with a wall of silence to the Israeli takeover of a buffer zone in southern Gaza, in apparent defiance of a decades-old peace agreement, as Cairo sought to keep a lid on simmering public anger while also avoiding an escalation in tensions with Israel.
Israel said on Wednesday that its forces had gained “operational” control over the Philadelphi corridor – the Israeli military’s code name for the 9-mile-long (14km) strip of land along the Gaza-Egypt border. Under the terms of the 1979 peace accord between Egypt and Israel, each side is allowed to deploy only a small number of troops or border guards in a demilitarised zone that stretches along the entire Israel-Egypt border and encompasses the corridor.
TAFKAP

#1155 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by TAFKAP »

Na šta ti liči? Podvila kuja rep, sve u cilju dobrosusjedskih odnosa.

(Prek)Jučer jedan egipatski granični vojnik ubijen i jedan ranjen u tom području, ali idemo dalje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1156 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Truba »

Koliko je jna granicara poginulo nije tito pokrenuo rat
Kujica :mrgreen:

Kakvo je to razmisljanje?
dr_Evil

#1157 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

Benjo34 wrote: 30/05/2024 17:25 Fino, evo i Slovenija. Podrska Izraelu na međunarodnoj sceni, nikad jača :bih:
Nek je Janezima hairli! Stvarno mi nije jasno sta su trazili sa nama juznim slavenima u drzavi :D

https://bljesak.info/vijesti/svijet/slo ... inu/456096

CIm predjes granicu HR-SLo vidis da je drugi svijet
dr_Evil

#1158 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

jeza u ledja wrote: 30/05/2024 16:16 Arapski svijet i/ili Iran bi sigurno napali Izrael kada bi on trajno izgubio podrsku Amerike. Samo je pitanje koliko bi u tome bili uspjesni. Kada bi bili uspjesni, nema nikakve sumnje da bi se desio novi holokaust. Ali eto desava se sada u Gazi pa niko nista.

Odvadi druze malo, sigurno, cime garantujes. Ko bi se usudio napasti nuklearnu silu, koja je pri tome jos dokazala da joj ljudska prava i zivoti djece ne znace ni pisljivog boba.
jeza u ledja

#1159 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by jeza u ledja »

dr_Evil wrote: 31/05/2024 08:34
jeza u ledja wrote: 30/05/2024 16:16 Arapski svijet i/ili Iran bi sigurno napali Izrael kada bi on trajno izgubio podrsku Amerike. Samo je pitanje koliko bi u tome bili uspjesni. Kada bi bili uspjesni, nema nikakve sumnje da bi se desio novi holokaust. Ali eto desava se sada u Gazi pa niko nista.

Odvadi druze malo, sigurno, cime garantujes. Ko bi se usudio napasti nuklearnu silu, koja je pri tome jos dokazala da joj ljudska prava i zivoti djece ne znace ni pisljivog boba.
Hamas, Hezbollah redovno napadaju i prije par sedmica Iran su napali Izrael. Ili si prespavao?

Cuj cime garantujem…kristalnom kuglom. :roll:
dr_Evil

#1160 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

jeza u ledja wrote: 31/05/2024 14:25
Hamas, Hezbollah redovno napadaju i prije par sedmica Iran su napali Izrael. Ili si prespavao?

Za Hamas necu ni da pricam, posto znas moje misljenje o njima. Za mene su to cionisti.

Prespavao sam taj napad, ili mislis na onaj sterilni odgovor za krezubu iransku masu sta mase zastavama. Da ponovimo Izrael fakinski unisti ambasadu i digne u zrak generala sa svim osobljem ambasade, Iran javi u toliko sati saljemo toliko projektila prema pustinji, spremite komplet saveznike da ih obore.Toliko o Iranskim kujonima.

Hezbollah, posalje jednu raketu na svakih 10 samara koje primi od Izraela, cisto da moze prikazati nesto poslusnicima. Daj uozbilji se, niko vec 30 godina ne smije da pogleda Izrael. Oni odrzavaju stanje napetosti koji odgovoara svim rezimima.

Te price o ugrozenosti Izraela su ravne vucicevim pricama da su se svi urodili protiv slobodarskog naroda.
jeza u ledja

#1162 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by jeza u ledja »

dr_Evil wrote: 31/05/2024 15:21

Za Hamas necu ni da pricam, posto znas moje misljenje o njima. Za mene su to cionisti.

Prespavao sam taj napad, ili mislis na onaj sterilni odgovor za krezubu iransku masu sta mase zastavama. Da ponovimo Izrael fakinski unisti ambasadu i digne u zrak generala sa svim osobljem ambasade, Iran javi u toliko sati saljemo toliko projektila prema pustinji, spremite komplet saveznike da ih obore.Toliko o Iranskim kujonima.

Hezbollah, posalje jednu raketu na svakih 10 samara koje primi od Izraela, cisto da moze prikazati nesto poslusnicima. Daj uozbilji se, niko vec 30 godina ne smije da pogleda Izrael. Oni odrzavaju stanje napetosti koji odgovoara svim rezimima.

Te price o ugrozenosti Izraela su ravne vucicevim pricama da su se svi urodili protiv slobodarskog naroda.
Govorimo o eventualnom ukidanju podrske Izraelu od strane SAD i kako bi se to odrazilo na sigurnost Izraela.

Ti tvrdis da je nuklearno oruzje dovoljno da ih niko ne dira. (Kako se toga nisu sjetili Ameri? :roll: ) Ja ti dajem jasne primjere napada, unatoc americkog podrsci i unatoc nuklearnom oruzju. Doslovce uletili i pobili hiljadu ljudi, nako, bez ikakvog strateskog smisla, i ti pricas o nekoj izmisljenoj ugrozenosti? Pa sam taj napad mi govori da oni koji bi napadali ne mare za svoje eventulane zrtve.

Sta bi sa napadima Hezbollaha? Sta bi sa ratom iz 2006-e? Mozda se ne sjecas, taj je rat slavljen ovdje kao velika pobjeda Hezbollaha. Ko bi zaustavio balisticke napade Irana od neki dan?
Ludzak

#1163 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Ludzak »

jeza u ledja wrote: 31/05/2024 15:48

Govorimo o eventualnom ukidanju podrske Izraelu od strane SAD i kako bi se to odrazilo na sigurnost Izraela.

Ti tvrdis da je nuklearno oruzje dovoljno da ih niko ne dira. (Kako se toga nisu sjetili Ameri? :roll: ) Ja ti dajem jasne primjere napada, unatoc americkog podrsci i unatoc nuklearnom oruzju. Doslovce uletili i pobili hiljadu ljudi, nako, bez ikakvog strateskog smisla, i ti pricas o nekoj izmisljenoj ugrozenosti? Pa sam taj napad mi govori da oni koji bi napadali ne mare za svoje eventulane zrtve.

Sta bi sa napadima Hezbollaha? Sta bi sa ratom iz 2006-e? Mozda se ne sjecas, taj je rat slavljen ovdje kao velika pobjeda Hezbollaha. Ko bi zaustavio balisticke napade Irana od neki dan?
Ja se ne sjećam rata 2006. Vjerovatno jer nije bio medijski popraćen kao sada, ali zašto se slavilo kao pobjedu Hezbollaha? Šta je Hezbollah napravio pa da se okarakteriše kao pobjedu?
jeza u ledja

#1164 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by jeza u ledja »

Ludzak wrote: 31/05/2024 16:29

Ja se ne sjećam rata 2006. Vjerovatno jer nije bio medijski popraćen kao sada, ali zašto se slavilo kao pobjedu Hezbollaha? Šta je Hezbollah napravio pa da se okarakteriše kao pobjedu?
Dobro pitanje. Treba pitati ove sto tako misle.
ultima_palabra

#1165 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by ultima_palabra »

Pa pobijedio je jer nije izgubio. Kao kad Osasuna izvuce x protiv Reala.
BiBi911

#1166 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by BiBi911 »

Ovaj bradati terorista sto je danas u Njemackoj napao civile bio rado vidjen na skupovima o palestini i hamasu.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1167 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by PreWiBa »

BiBi911 wrote: 31/05/2024 18:43 Ovaj bradati terorista sto je danas u Njemackoj napao civile bio rado vidjen na skupovima o palestini i hamasu.
Molimo izvore, hvala.

Ovako si samo ti ispadaš šovinistički islamo- i arabofob.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1168 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by PreWiBa »

Ludzak wrote: 31/05/2024 16:29

Odvraćeni su.

Svakako više prava imaju vidjeti kao pobjedu kraj okupacije južnog Libanona 2000.

Do dana današnjeg Hezbolah odatle crpi svoju popularnost među određenim krugovima, mada većina stanovništva baš nema neko pozitivno mišljenje o toj organizaciji.

Image
Image
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1169 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Velkoski »

Biden nudi neki deal i total ceasefire, vićemo šta će biti
1st phase: Complete ceasefire, freedom for hostages including many Palestinian prisoners. Palestinian civilians to return to their homes. Humanitarian aid would surge. Negotiations to phase 2. 6 weeks Ideally. Continue as last as necessary.

2nd phase: Permanent end of hostilities. Exchanges of prisoners, withdrawal of Israeli forces from Gaza.

3rd phase: reconstruction of Gaza, return of remains of hostages to their families.
SmokingMan

#1170 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by SmokingMan »

Da bi se izbjegla ponovna eksalacija, prvo bi se IDF trebao u potpunosti povuci iz pojasa Gaze, dati rok od 48 sati da se uslovi za razmjenu konsoliduju, pa tek onda odrediti mjesto razmjene zarobljenika, sve se ovo može organiirati u kratkom vremenskom roku da postoji volja. Zatim, ukloniti svakog doseljenika sa punktova gdje stoje kamioni, obezbjediti da apsolutno svi ti kamioni sa humanitarnom neometano dođu do organizovanih punktova unutar pojasa Gaze kako bi se humanitarna mogla ravnomjerno distribuirati do najugrpženijih dijelova. Ja bi ovo pojačao prisustvom mješovitih snaga koje bi obezbjeđivale konvoje do odredišta.

Ova prva etapa je sklepana da izdleda manje više neprihvatljiva, i nema se tu šta pregovarati o nekom povećavanju humanitarne pomoći "na kašičicu" koji bi trajao suviše dugo za ovako urgentnu situaciju. Ovdje se jedino daje prednost Izraelskoj vladi, i ovo im je prilika da malo arikulišu bijes javnog mjenja, i nekako se pokuša spasiti Natenjahu. Meni već kandiše na to da ovaj preijdlog ili mora proći kroz još neku preinaku, ili će kao ovakav propasti.
jeza u ledja

#1171 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by jeza u ledja »

SmokingMan wrote: 31/05/2024 20:07 Da bi se izbjegla ponovna eksalacija, prvo bi se IDF trebao u potpunosti povuci iz pojasa Gaze, dati rok od 48 sati da se uslovi za razmjenu konsoliduju, pa tek onda odrediti mjesto razmjene zarobljenika, sve se ovo može organiirati u kratkom vremenskom roku da postoji volja. Zatim, ukloniti svakog doseljenika sa punktova gdje stoje kamioni, obezbjediti da apsolutno svi ti kamioni sa humanitarnom neometano dođu do organizovanih punktova unutar pojasa Gaze kako bi se humanitarna mogla ravnomjerno distribuirati do najugrpženijih dijelova. Ja bi ovo pojačao prisustvom mješovitih snaga koje bi obezbjeđivale konvoje do odredišta.

Ova prva etapa je sklepana da izdleda manje više neprihvatljiva, i nema se tu šta pregovarati o nekom povećavanju humanitarne pomoći "na kašičicu" koji bi trajao suviše dugo za ovako urgentnu situaciju. Ovdje se jedino daje prednost Izraelskoj vladi, i ovo im je prilika da malo arikulišu bijes javnog mjenja, i nekako se pokuša spasiti Natenjahu. Meni već kandiše na to da ovaj preijdlog ili mora proći kroz još neku preinaku, ili će kao ovakav propasti.
Ti ovo pises kao da Hamas drzi sve karte u rukama pa da mogu uslovljavati. U stvari je potpuno obratno.
Civili ginu svakodnevno, valjda bi oni trebali biti u fokusu, a ne status Netanyahua?
SmokingMan

#1172 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by SmokingMan »

Pa prijedlog je došao u trenutku kada su zatvorili prilaz sa Egiptom, zar ti to nije malo neobično? I vjerovatno su oni preko amerikanaca poslali svoj prijedlog, ovi ga malo doradili, rukovali se, "Hajde, pristat će, jer nemaju nekog izbora. Držimo ih u hermetički zatvorenom prostoru". I fino piše "Humanitarna pomoć bi se povećala" (a nikako "Će se povećati"), što znači da uopšte ne postoji garancija da će ovo ići bez savijanja ruku kroz daljnje pregovore. U ovom slučaju kao apsolutni baja u skučenom prostoru, u pokušaju sprovođenja ovog suludog prijedloga može doći do velikog stampeda među ionako skučenim izgladnjelim izbjeglicama u malom prostoru. Na postlijetku i da se ovo sprovede, misliš da će Izrael ispođštovati dio svog dogovora, hajde da vidimo. Mislim na povlačenje snaga, ja sumnjam u to!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1173 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Truba »

Prijedlog je zali Boze ratovanja
Eto sutra opet sukoba
last mohicans

#1174 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by last mohicans »

Šta kaže senilko da se Palestinci vrate svojim kućama, :lol: hudnik ne zna da su im sravnili sa zemljom sve što su imali, da nemaju više ni kuća, ni bolnica, ni škola, ni dzamija. Nešto izlapi borba protiv terorista hamasa u cijeloj Gazi.
GandalfSivi

#1175 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by GandalfSivi »

last mohicans wrote: 31/05/2024 21:56 Šta kaže senilko da se Palestinci vrate svojim kućama, :lol: hudnik ne zna da su im sravnili sa zemljom sve što su imali, da nemaju više ni kuća, ni bolnica, ni škola, ni dzamija. Nešto izlapi borba protiv terorista hamasa u cijeloj Gazi.
A sta bi ti da kaze?
Post Reply