Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post Reply
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#1126 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sime_cipol »

Dope_Man

#1127 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Dope_Man »

apsidejzi wrote: 29/05/2024 08:47 Al jebo njih, oni su svakako cifutska djeca, jel da?
Na to se svodi. Svi ovi iranofili bi likovali da sutra Iran moze izvrsiti napad i da su ulice Izraela krvave kao ove po Palestini.
Al dobro si ranije napisao onaj presjek ko je sta dobio/izgubio do sad. Izrael je definitivno dosta izgubio i moraju promijeniti vlast na neku koja ce se izviniti za sve zlocine trenutne, osuditi je i pomoci obnovi.
alijagoro

#1128 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by alijagoro »

Pa koji je omjer ubijene djece 100 prema 1 i opet se nadju izraelci da taj broj nekako umanje,racionalizuju,ismiju.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1129 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by PreWiBa »

dr_Evil wrote: 29/05/2024 10:19
apsidejzi wrote: 29/05/2024 10:02
Upravo. I to je sigurno kap koja je prelila casu hamasu i Iranu. Saudija i Izrael su bili na korak od potpisivanja medjusobnog sporazuma i onda Hamas uradi ono 7/10 i sad je zastoj.

Jedno je sigurno. Ovdje nema pravde. Najebace najslabiji a to je trenutno palestinski narod. Ispostavilo se da Izrael ima dobru vojsku al slabu obavkestajnu sluzbu. Mosad je postao karina. Vjerovatno se nakotilo kamara uhljeba. Cijena toga je da im hamas ulijece s vremena na vrijeme i da ce imati malo zrtava, ali ce se i svetiti nemilosrdno granatirajuci narod. U cijenu ulazi i kritika od strane zapada. Vec su tri nove drzave priznale palestinu i to sve zbog mosada i reakcije izraela. Oboje nesposobni i nisu na visini zadatka.

A ne treba biti ni skroz naivan. Vjerovatno je izrael mislio da ce se moci izvuci sa genocidom kao i do sada. Zato i nije bilo tenzija sa mosadom i unutrasnjih previranja. Oni hoce cijelu palestinu i ne zele da ih se priznaje. No sad uvidjaju da su se zajebali, bas kao sto je i Putin to uvidio u ukrajini.

Ovdje je jedino rjesenje: dvije drzave. Izrael mora prihbatiti Palestinu i prestati se siriti na njihovu teritoriju a istovremeno ojacati Mosad kako bi sprijecio 7/10. Palestinci moraju pronaci nacin da se odbrane a da to nije hamas. Mnogo vise uloziti u diplomatiju, sto i rade. Samo ovo je krvava diplomatija nazalost.
Sve se slazemo osim interpretacije prve recenice. Ja kazem, Hamas je uvijek tu da upropasti bilo kakav diplomatski napor koji moze dovesti do poboljsanja stanja Palestinaca. I taj ugovor Izraela i Saudijaca je trebao imati clan poboljsanja stanja Palestine. A takvo sto Izrael nije mogao dopustiti.
Veoma naivno razmišljanje.

Kakva su to poboljšanja Palestincima donijeli sporazumi sa UAE, Bahrainom, Sudanom, Marokom?
To što Maroko sada proizvodi dronove za Izrael?

Te klauzule o "poboljšanju statusa" su samo mrtvo slovo na papiru, ili nešto potpuno beznačajno.
Saudija ima specifičan status u islamskom svijetu, ne mogu sebi dopustiti da tek tako potpišu ugovor sa Tal Abibom kao ostali, moraju imati nešto čime im vehabije mogu opravdati status kao ultra-muslimani.

U praksi, tako nešto bi se možda svodilo na veći broj radnih dozvola za Palestince, veći budžet za vladu u Ramali ili nešto treće što suštinski ništa ne mjenja.

Tvrđi su sad Saudijci kada im stanovništvo, ali i ostali oko svijeta gledaju svakodnevno gledaju slike ratnih zločina.
Ne kažem da taj cilj opravdava ovolika zvjerstva i uništavanja, ali je naivno razmisliti da bi taj sporazum bilo šta, bilo šta donijelo Palestincima.

Deal je da Saudija dobije NATO zaštitu i pristup izraelskoj vojnoj industriji, a ovi zauzvrat prodaju Palestince.
Ne da Rijad dobije zaštitu od Irana i još isposluje neku jaču palestinsku državu.
PreWiBa

#1130 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by PreWiBa »

Dope_Man wrote: 29/05/2024 12:57
apsidejzi wrote: 29/05/2024 08:47 Al jebo njih, oni su svakako cifutska djeca, jel da?
Na to se svodi. Svi ovi iranofili bi likovali da sutra Iran moze izvrsiti napad i da su ulice Izraela krvave kao ove po Palestini.
Al dobro si ranije napisao onaj presjek ko je sta dobio/izgubio do sad. Izrael je definitivno dosta izgubio i moraju promijeniti vlast na neku koja ce se izviniti za sve zlocine trenutne, osuditi je i pomoci obnovi.
Naravno, ako si za jedne, odmah si protiv drugih. Pravo animalističko gledanje na svijet.

Da nastavim tvoju logiku, vidim da ti onda valjda opravdavaš ubijanje ove djece u izbjegličkom kampu, jer, ako si protiv ubijanja djece u Izraelu, odmah si za ubijanje palestinske.
SmokingMan

#1131 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by SmokingMan »

Neki mnogo griješe ako vjeruju da se Izrael mijenja u Tel Avivu I da će izraelci preko noći postati otvorenije društvo prema Palestincima i okruženja u kojem se osjeća izolovano. Politika Izraela je i dalje učvršćena na američkom tlu kroz stvarno jak lobiji koji nije toliko bio uticajan na američke političare, ili predsjedničke kandidate u 70.tim koliko je taj trend sada postao razgranat, napredniji, povezaniji, financijski stabilniji, i on obuhvaća šta više i odbore univerziteta. PA i tamo sjede ljudi zaduženi da upravljaju finansijama, i kako će taj novac biti preusmjeravan i kome.

Recimo da se od početka 21 stoljeća dešavalo da je vršen pritisak na neke od američkih univerziteta zbog toga što su se fondovi nerijetko preusmjeravali na projekte visokog obrazovanja instituta na bliskom istoku, čije javno mnjenje nije bilo pro.-izraelski raspoloženo. Tako da je organizovanim instaliranim pro-Izraelskim grupama dato dovoljno prostora da mogu vršiti određen pritisak na odbore univerziteta i pisati apelacije / prigovore zbog, kako su oni to smatrali, određene vrste "naklonjenosti kritičkog mišljenja" prema Izraelu. Evo jedan kratak istorijski pregled tokova novca kada je u pitanju investiranje u "budućnost izraelskog viđenja stvari".

https://www.opensecrets.org/industries/ ... 20&ind=Q05
dr_Evil

#1132 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

Medicinska sestra u Medicinskom centru Langone Univerziteta u New Yorku otpuštena je zbog spominjanja genocida u Gazi tijekom govora na kojem je primila nagradu ranije ovog mjeseca, prenosi Anadolu. Hesen Jabr, palestinsko-američka medicinska sestra, objavila je na Instagramu da je 7. svibnja održala prigodni govor za nagradu koju je dobila za rad s majkama koje su izgubile djecu tijekom trudnoće i porođaja.

"Dvadese drugog svibnja stigla sam u prvu smjenu nakon što sam primila nagradu. Čim sam ušla na odjel, uvedena sam na sastanak s predsjednikom i potpredsjednikom sestrinstva NYU Langonea kako bih razgovarala o tome kako sam druge 'dovela u opasnost' i 'pokvarila ceremoniju' te 'uvrijedila ljude' jer je dio mog govora odao počast majkama u mojoj zemlji", rekla je Jabr. Dodala je da je odradila svoju smjenu, dok je bolnička uprava provela dan "smišljajući" što će s njom.

"Nakon što sam odradila skoro cijelu smjenu, ponovo su me odveli u ured gdje mi je otkazno pismo pročitao direktor ljudskih resursa Austin Bender i ispratio me policajac u civilu", rekla je Jabr. U videu koji je objavila na svom Instagramu kazala je kako je boli što "gleda patnju kroz koju žene u njenoj zemlji (Palestini op.a.) prolaze tijekom genocida u Gazi". - Pročitajte više na: https://bljesak.info/vijesti/svijet/bol ... azi/456015
Nema u amera labavo, nisu dzaba nase kolege forumasi iz cemerike ovako strogi!
Point.

#1133 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Point. »

Land of the free :oops:
armin071

#1134 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by armin071 »

apsidejzi wrote: 29/05/2024 08:47
sehohari wrote: 29/05/2024 01:09 ...
Nek Amerika prestane podržavati i finansirati ove da ne im ubijaju djecu, ruše škole, bolnice, univerzitete, parlamente, i otimaju zemlju, mislim da bi Palestinci onda mogli i lako bez tog pristaništa.
I sta ce se desiti? Arapski svijet i Iran ce napasti Izrael i iste sekunde cemo dobiti novi Holokaust i isto takvo ubijanje djece samo sada sa druge strane. Umjesto palestinske, ginuce izraelska. Al jebo njih, oni su svakako cifutska djeca, jel da?
Nekad je bolje ne napisati ništa nego izvaliti ovaku glupost…
apsidejzi

#1135 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by apsidejzi »

armin071 wrote: 30/05/2024 14:01
sehohari wrote: 29/05/2024 01:09 ...
Nek Amerika prestane podržavati i finansirati ove da ne im ubijaju djecu, ruše škole, bolnice, univerzitete, parlamente, i otimaju zemlju, mislim da bi Palestinci onda mogli i lako bez tog pristaništa.
I sta ce se desiti? Arapski svijet i Iran ce napasti Izrael i iste sekunde cemo dobiti novi Holokaust i isto takvo ubijanje djece samo sada sa druge strane. Umjesto palestinske, ginuce izraelska. Al jebo njih, oni su svakako cifutska djeca, jel da?
Pa haj nas ti prosvijetli nekom pametnom, za promjenu! Sta ce se desiti kad ih amerika prestane podrzavati?
Hakiz

#1136 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Hakiz »

apsidejzi wrote: 30/05/2024 14:29
Pa haj nas ti prosvijetli nekom pametnom, za promjenu! Sta ce se desiti kad ih amerika prestane podrzavati?
Velika je razlika između toga da Amerika pomogne Izraelu da ne ginu izraelska djeca i toga da ne zaustavi Izrael da ubija palestinsku djecu.

U ovom trenutku niko ne ubija izraelsku djecu, ali Izrael ubija palestinsku. Podržavjući Izrael u ovom trenutku, podržava se ubijanje palestinske djece. Šta bi bilo kada bi bilo, to možemo znati samo kada i ako bude.
Hakiz

#1137 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Hakiz »

dr_Evil wrote: 30/05/2024 10:14
Medicinska sestra u Medicinskom centru Langone Univerziteta u New Yorku otpuštena je zbog spominjanja genocida u Gazi tijekom govora na kojem je primila nagradu ranije ovog mjeseca, prenosi Anadolu. Hesen Jabr, palestinsko-američka medicinska sestra, objavila je na Instagramu da je 7. svibnja održala prigodni govor za nagradu koju je dobila za rad s majkama koje su izgubile djecu tijekom trudnoće i porođaja.

"Dvadese drugog svibnja stigla sam u prvu smjenu nakon što sam primila nagradu. Čim sam ušla na odjel, uvedena sam na sastanak s predsjednikom i potpredsjednikom sestrinstva NYU Langonea kako bih razgovarala o tome kako sam druge 'dovela u opasnost' i 'pokvarila ceremoniju' te 'uvrijedila ljude' jer je dio mog govora odao počast majkama u mojoj zemlji", rekla je Jabr. Dodala je da je odradila svoju smjenu, dok je bolnička uprava provela dan "smišljajući" što će s njom.

"Nakon što sam odradila skoro cijelu smjenu, ponovo su me odveli u ured gdje mi je otkazno pismo pročitao direktor ljudskih resursa Austin Bender i ispratio me policajac u civilu", rekla je Jabr. U videu koji je objavila na svom Instagramu kazala je kako je boli što "gleda patnju kroz koju žene u njenoj zemlji (Palestini op.a.) prolaze tijekom genocida u Gazi". - Pročitajte više na: https://bljesak.info/vijesti/svijet/bol ... azi/456015
Nema u amera labavo, nisu dzaba nase kolege forumasi iz cemerike ovako strogi!
U ovom slučaju nasilje prema ženama nije problem.
ultima_palabra

#1138 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by ultima_palabra »

apsidejzi wrote: 30/05/2024 14:29
To je “sta bi bilo kad bi bilo”. Isto kao sto u americkom Kongresu danima raspravljaju o hipotetickom genocidu nad Jevrejima, a ignorisu stvarni genocid koji se desava u tom trenutku.
jeza u ledja

#1139 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by jeza u ledja »

Arapski svijet i/ili Iran bi sigurno napali Izrael kada bi on trajno izgubio podrsku Amerike. Samo je pitanje koliko bi u tome bili uspjesni. Kada bi bili uspjesni, nema nikakve sumnje da bi se desio novi holokaust. Ali eto desava se sada u Gazi pa niko nista.

Ovisi sta se smatra pod tim "podrska". Postoji podrska i postoji podrska. Jedno je podrska ako te Iran napadne raketama, no ovo sto Amerika sada radi je bezrezervna podrska ovima da rade sta hoce i gdje hoce, bez ikakve odgovonornosti.

No ja opet ponavljam, sva je ova prica uzaludna jer u Americi jednostavno ne postoji kriticka masa za drasticni otklon od podrske Izraelu. Mozda se eventualno mogu malo naruziti i tu se sva prica zavrsava. Igraci poput Hamasa, Irana, tu sigurno ne pomazu. Da ne govorimo o generalnoj averziji prema "islamskim teroristima", generalnoj islamofobiji i rasizmu. Ne postoji carobni stapic koji ce taj generalni koncenzus americke javnosti u vezi Izraela i Bliskog Istoka rijesiti sa par poteza.

I dan danas, kako i ovdje, tako i u generalnoj javnosti imamo medju ljudima koji se bune protiv masakriranja civila i aparthejda grupu koja istovremeno svjesno ili ne pravi od Hamasa borce za pravdu, a od Izraela kao drzave tumor kojeg treba ukloniti. Ove druge, profasisticki izraelski lobi fantasticno koristi za svoju propagandu.

I tu se onda vracamo na ovo prvo - konfuziju izmedju teznje da se recimo napravi two-state solution i zaustavi masakr i ugnjetavanje Palestinaca, te teznje da se problem rijesi tako sto ce se Izrael kao takav ukloniti sa mape. Dok god se ovdje odgovor nije izkristalisao, pocevsi od protestanata na Zapadu, pa sve do rezima u Teheranu, fasisticki izraelski rezim i njegovi prijatelji na Zapadu ce protest protiv genocida ili onoga sto radi Izrael izjednacavati sa zeljom za unistenjem Izraela i brisanjem jevreja iz tog podrucja, ili antisemitizmom generalno.

Ova povlacenje izmedju dva tabora se ogleda cak i u polemici o tome sta znaci "cionizam". Pa tako anti-cionista, za one koji podrzavaju Izrael, znaci neko ko se zalaze za unistenje jevrejske drzave. Za one koji se proklamuju anticionistima, to moze znaciti to isto, ili moze jednostavno znaciti protivljenje ekspanzionizmu, aparthejdu, ratnim zlocinima, genocidu, itd. Da sjednes sa deset americkih samoproklamovanih anticionista i pitas ih sta za njih to znaci, ne bi dobio isti odgovor. Kako god, dovoljan ce biti onaj jedan koji kaze da Izrael kao takav vise ne treba postojati, da ih neko sve zajedno svrsta u antisemite (da ne ulazim uopste u polemiku i o tom terminu).

Po meni, ono sto je potrebno je gurati pricu da ovaj danas Izrael nije isti Izrael od prije 30 godina. Nije Izrael kojeg se sjeca deda Joe Biden. Vec jedna mnogo gora, fasisticka verzija toga. Ne gurati pricu da je sve to dio jednog te istog "cionistickog tumora" koji 80 godina radi isto. Problem je sto to malo ko razgranicava. Odstranis trenutnu vlast od same drzave, napravis od njih babaroge, ne od Izraela, i dalje guras u tom smjeru. To, po meni, moze biti jedina uspjesna strategija onih koji se zalazu za zaustavljanje aparthejda i genocida.
apsidejzi

#1140 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by apsidejzi »

@Hakiz , @ultima_palabra i @armin071 evo recimo gledam na svedskim vijestima prije pola sata, znaci svjeza vijest... Svedska obavjestajna sluzba i MUP drze preskonferenciju zajedno sa Ministrom sigurnosti i kazu da se u Svedskoj AKTIVNO provode mjere protiv iranskog obavjestajnog djelovanja koje je u toku a koje cilja na jevreje u svedskoj. Drugim rijecima, Iran kao drzava, promovise i podrzava narko kartele u Svedskoj i pored redovne djelatnosti koju imaju (promet i prodaja droga) nude im dodatnu djelatnost: pronalazak i atentati na jevreje. Zamisli, kad Iran aktivno djeluje na teritoriji druge drzave protiv jevreja, sta bi im uradili kad bi mogli da nema Amerike.

Mislim, vi vjerovatno zivite u nekom svijetu idealiziranih snova. Izrael provodi genocid na palestincima, ali one sekunde kad bi izgubili podrsku zapada, Iran i arapski svijet bi se okomili na njih. Iste sekunde. I onda bi imali genocid samo u drugom smjeru. Pa bolan, kad obavjestajna sluzba jedne Svedske javno proziva Iran da stoji iza narko kartela i pucnjava po svedskim gradovima.Sta bi bilo u Izraelu?
Ludzak

#1141 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Ludzak »

jeza u ledja wrote: 30/05/2024 16:16 Arapski svijet i/ili Iran bi sigurno napali Izrael kada bi on trajno izgubio podrsku Amerike. Samo je pitanje koliko bi u tome bili uspjesni. Kada bi bili uspjesni, nema nikakve sumnje da bi se desio novi holokaust. Ali eto desava se sada u Gazi pa niko nista.

Ovisi sta se smatra pod tim "podrska". Postoji podrska i postoji podrska. Jedno je podrska ako te Iran napadne raketama, no ovo sto Amerika sada radi je bezrezervna podrska ovima da rade sta hoce i gdje hoce, bez ikakve odgovonornosti.

No ja opet ponavljam, sva je ova prica uzaludna jer u Americi jednostavno ne postoji kriticka masa za drasticni otklon od podrske Izraelu. Mozda se eventualno mogu malo naruziti i tu se sva prica zavrsava. Igraci poput Hamasa, Irana, tu sigurno ne pomazu. Da ne govorimo o generalnoj averziji prema "islamskim teroristima", generalnoj islamofobiji i rasizmu. Ne postoji carobni stapic koji ce taj generalni koncenzus americke javnosti u vezi Izraela i Bliskog Istoka rijesiti sa par poteza.

I dan danas, kako i ovdje, tako i u generalnoj javnosti imamo medju ljudima koji se bune protiv masakriranja civila i aparthejda grupu koja istovremeno svjesno ili ne pravi od Hamasa borce za pravdu, a od Izraela kao drzave tumor kojeg treba ukloniti. Ove druge, profasisticki izraelski lobi fantasticno koristi za svoju propagandu.

I tu se onda vracamo na ovo prvo - konfuziju izmedju teznje da se recimo napravi two-state solution i zaustavi masakr i ugnjetavanje Palestinaca, te teznje da se problem rijesi tako sto ce se Izrael kao takav ukloniti sa mape. Dok god se ovdje odgovor nije izkristalisao, pocevsi od protestanata na Zapadu, pa sve do rezima u Teheranu, fasisticki izraelski rezim i njegovi prijatelji na Zapadu ce protest protiv genocida ili onoga sto radi Izrael izjednacavati sa zeljom za unistenjem Izraela i brisanjem jevreja iz tog podrucja, ili antisemitizmom generalno.

Ova povlacenje izmedju dva tabora se ogleda cak i u polemici o tome sta znaci "cionizam". Pa tako anti-cionista, za one koji podrzavaju Izrael, znaci neko ko se zalaze za unistenje jevrejske drzave. Za one koji se proklamuju anticionistima, to moze znaciti to isto, ili moze jednostavno znaciti protivljenje ekspanzionizmu, aparthejdu, ratnim zlocinima, genocidu, itd. Da sjednes sa deset americkih samoproklamovanih anticionista i pitas ih sta za njih to znaci, ne bi dobio isti odgovor. Kako god, dovoljan ce biti onaj jedan koji kaze da Izrael kao takav vise ne treba postojati, da ih neko sve zajedno svrsta u antisemite (da ne ulazim uopste u polemiku i o tom terminu).

Po meni, ono sto je potrebno je gurati pricu da ovaj danas Izrael nije isti Izrael od prije 30 godina. Nije Izrael kojeg se sjeca deda Joe Biden. Vec jedna mnogo gora, fasisticka verzija toga. Ne gurati pricu da je sve to dio jednog te istog "cionistickog tumora" koji 80 godina radi isto. Problem je sto to malo ko razgranicava. Odstranis trenutnu vlast od same drzave, napravis od njih babaroge, ne od Izraela, i dalje guras u tom smjeru. To, po meni, moze biti jedina uspjesna strategija onih koji se zalazu za zaustavljanje aparthejda i genocida.
Napadali su Arapi Izrael, i svaki put bezuspješno.
PreWiBa

#1142 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by PreWiBa »

apsidejzi wrote: 30/05/2024 16:42 @Hakiz , @ultima_palabra i @armin071 evo recimo gledam na svedskim vijestima prije pola sata, znaci svjeza vijest... Svedska obavjestajna sluzba i MUP drze preskonferenciju zajedno sa Ministrom sigurnosti i kazu da se u Svedskoj AKTIVNO provode mjere protiv iranskog obavjestajnog djelovanja koje je u toku a koje cilja na jevreje u svedskoj. Drugim rijecima, Iran kao drzava, promovise i podrzava narko kartele u Svedskoj i pored redovne djelatnosti koju imaju (promet i prodaja droga) nude im dodatnu djelatnost: pronalazak i atentati na jevreje. Zamisli, kad Iran aktivno djeluje na teritoriji druge drzave protiv jevreja, sta bi im uradili kad bi mogli da nema Amerike.

Mislim, vi vjerovatno zivite u nekom svijetu idealiziranih snova. Izrael provodi genocid na palestincima, ali one sekunde kad bi izgubili podrsku zapada, Iran i arapski svijet bi se okomili na njih. Iste sekunde. I onda bi imali genocid samo u drugom smjeru. Pa bolan, kad obavjestajna sluzba jedne Svedske javno proziva Iran da stoji iza narko kartela i pucnjava po svedskim gradovima.Sta bi bilo u Izraelu?
Niko ne govori Americi da ne treba podržavati Izrael.

Samo ih ne treba podržavati u pravljenju ratnih zločina ili gradnji ilegalnih naselja.
Da ih ne podržavaju bezuslovno, i da će njihove akcije imati konsekvence.

Nije to idealizirani svijet, već to nije crno-bijeli svijet u kojem postoje samo ili-ili opcije.
Hakiz

#1143 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Hakiz »

apsidejzi wrote: 30/05/2024 16:42 @Hakiz , @ultima_palabra i @armin071 evo recimo gledam na svedskim vijestima prije pola sata, znaci svjeza vijest... Svedska obavjestajna sluzba i MUP drze preskonferenciju zajedno sa Ministrom sigurnosti i kazu da se u Svedskoj AKTIVNO provode mjere protiv iranskog obavjestajnog djelovanja koje je u toku a koje cilja na jevreje u svedskoj. Drugim rijecima, Iran kao drzava, promovise i podrzava narko kartele u Svedskoj i pored redovne djelatnosti koju imaju (promet i prodaja droga) nude im dodatnu djelatnost: pronalazak i atentati na jevreje. Zamisli, kad Iran aktivno djeluje na teritoriji druge drzave protiv jevreja, sta bi im uradili kad bi mogli da nema Amerike.

Ne znam šta bi bilo u Izraelu.

Znam šta u Palestini jeste.

Nije problem u tome da se Izraelu pomogne u slučaju možebitnog napada Irana ili bilo koga. Problem je što mu se trenutno i aktivno pomaže u genocidu.

Zato što Iran može napasti Izrael, treba Izraelu dozvoliti i pomoći da vrši genocid u Palestini?

Zašto se Izraelu ne kaže, u slučaju napada Irana, pomoći će vam se na sve načine. Ali jedino ako prekinete genocid. Priznate Palestinu. Ostavite je da bude suverena država (da ne kontroliše Izrael struju, vodu, ekonomiju itd). Ako ne prekinete genocid i ne priznate Palestinu, neće vam se pomoći.

Izrael bi sam izabrao.

Sada ne mora birati, može izvršiti genocid uz pomoć i zaštitu.

Nevjerovatno je da se genocid može opravdati.

P. S. I Izrael djeluje aktivno u drugim državama. Svi to rade. To nije novost, niti čudno.
Last edited by Hakiz on 30/05/2024 17:28, edited 2 times in total.
Benjo34

#1144 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Benjo34 »

Fino, evo i Slovenija. Podrska Izraelu na međunarodnoj sceni, nikad jača :bih:
Sanjarko

#1145 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Sanjarko »

Ludzak wrote: 30/05/2024 16:55
jeza u ledja wrote: 30/05/2024 16:16 Arapski svijet i/ili Iran bi sigurno napali Izrael kada bi on trajno izgubio podrsku Amerike. Samo je pitanje koliko bi u tome bili uspjesni. Kada bi bili uspjesni, nema nikakve sumnje da bi se desio novi holokaust. Ali eto desava se sada u Gazi pa niko nista.

Napadali su Arapi Izrael, i svaki put bezuspješno.
Preventivno Izrael napadao Arape, čak s Britancima i Francuzima.
TAFKAP

#1146 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by TAFKAP »

Spying, hacking and intimidation: Israel’s nine-year ‘war’ on the ICC exposed

Investigation reveals how intelligence agencies tried to derail war crimes prosecution, with Netanyahu ‘obsessed’ with intercepts.

https://www.theguardian.com/world/artic ... cc-exposed

https://www.972mag.com/icc-israel-surve ... stigation/

Besprekorna demokratija, bedem okružen u okeanu varvarsta :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1147 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Truba »

danas mi iskoci prilog o izraelcu koji promovira multikultiralizam... u japanu...u japanu... advokat da japan postane multikulti

jutros citam prilog neke engelskinje tojest amerikanke koja promovira promiskuitet i neženjenje medju omladinom...izraelka porijekom zapravo zidovka samo treba guglati ime

ali bukvalno svaka pojava koja udara na obitelj, homogene zajednice ili zapadno društvo dolazi iz novinarske kuhinje osoba koje su židovske vjere

o migracijama od 2015. nećemo

nije mi jasno zašto ne pišu o multikulturalizmu u svetoj zemlji i neženjenju među doseljenicima...nek njih potiču na promiskuitet
armin071

#1148 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by armin071 »

Gledam danas dobar doku na AJ o Palestini i kako je nastajao Izrael i čovječe prvi pokolji nad Palestincima a snimci crno-bijeli…. I kontam sad pa svaki rat, pokolj, genocid ili sta god hoćeš traje određeno vrijeme i završi se…. Ovi ljudi “žive” u genocidu već 70 i kusur godina a ono meni ovdje priča šbbkbb, a “genocid show” na tv u live punih 70 godina… Ali ko vodi svijet i ko određuje šta je demokratija dobro je na svijetu danas iko živ….
anelsol

#1149 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by anelsol »

Značajno svjedočanstvo o tome kako se civili namjerno bombarduju, o neuhranjenosti i gladi, seljakanju i patnjama stanovništvu u Gazi, i o nekorištenju bolnica kao skloništa i civila u njima kao živog štita od strane Hamasa. Vrijedi pogledati.

https://x.com/amanpour/status/179623201 ... cu_5g&s=19

Christiane Amanpour :thumbup:
Last edited by anelsol on 30/05/2024 19:55, edited 1 time in total.
GandalfSivi

#1150 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by GandalfSivi »

Truba wrote: 30/05/2024 19:24
ali bukvalno svaka pojava koja udara na obitelj, homogene zajednice ili zapadno društvo dolazi iz novinarske kuhinje osoba koje su židovske vjere
Malo antisemantizma se prosipa, vidim…
Post Reply