SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- muha_sa
#80001 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mene nikad nisu druga djeca ni pokuašla zlostavljat a kamli zlostavljala
al kad me nastavnik Jamak sjekiricom (tako smo zvali karate udarac šakom
) opali odletim od njegovog stola do vrata
onda nastavnik Soko Mirza kad mi cvoku opali tintara mi po sata zvonila 
- drug_profi
#80002 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa po opisanom, lijepo je da djeca imaju takvog pedagoga koji će ih činiti tolerantnim ljudima.
A mislim da nije mali broj takvih vaspitača. Naročito mislim da je SG radi svoje tradicije tolerancije i suživota u mahalama prirodno mjesto gdje se njeguje takva filozofija života.
- Ateista
#80003 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U pravu si, i to je moguce. Mozda bi tacnije bilo da kazemo da je sistem zakazao, sad da li skola ili neka druga institucija ne znamo, ali neko je vjerovatno zakazao. Male su sanse da se mali nije zalio i da se nije znalo za to.Laplace wrote: ↑29/05/2024 16:11Moguće je da nije poduzeto sve što je trebalo, možda je i zataškavano, ali je moguće da je i sve poduzeto i da nije bilo nikakvih rezultata. Sve što škola može je obavljati razgovore (i izricati disciplinske mjere, koje su mrtvo slovo na papiru, za razliku od vremena kad sam ja išao u školu i kad je sniženje vladanja bilo sramota za učenika). Ne možeš ga prebaciti ni u drugu školu ako ta škola ne prihvati da primi učenika, bar koliko se sjećam procedura (odavno nisam radio u osnovnim školama). A takve učenike niko neće.Ateista wrote: ↑29/05/2024 08:13 Dosta je razlika izmedju ovog djecaka i Koste, po meni je najveca razlika ta sto je (ako je tacno ovo sto je navedeno) on direktno napao onoga ko ga je najvise maltretirao, dakle suprotstavio mu ste na malo ekstremniji nacin, dok je Kosta hladno poubijao nekoliko djece, cak i ako ga je svako od njih na neki nacin maltretirao opet je velika razlika direktno se suprotstaviti glavnom zlostavljacu od pravljenja masakra. Kao sto je receno, nema opravdanja da nekog napadnes nozem ako nije u tom momemtnu samoodbrana, ali velika razlika postoji. Ono gdje je odredjena slicnost u ta dva dogadjaja je da su vjerovatno u oba slucaja skole i pedagozi zakazali pa je do ovoga doslo. Ne znamo jos detalje, ali male su sanse da se nije znalo, da se mali nije zalio, da se roditelji nisu zalili i slicno i to definitivno treba dobro istraziti.
- Ateista
#80004 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I ja sam sa nasom skolom, a pogotovo uciteljicom prezadovoljan, puno nekih sitnica po kojim se bas dobro pokazala. Opet, ista ta skola kad sam ja isao je bilo slucajeva da je djeci na vjeronauci savjetovano da se ne druze sa djecom drugih vjera. Ovo je provjereno jer je citava frka oko toga ispala, roditelji koji su inace vjernici htjeli djecu da ispisu sa vjeronauke i ovi nisu dali.suspect_zero wrote: ↑30/05/2024 10:42drug_profi wrote: ↑30/05/2024 10:09 Bome su i meni djeca dolazila iz škole i žalili mi se da su im druga djeca govorila da su pogani jer je nastavnica vjeronauka podučavala da su ateisti takvi.
Mislim sreća pa sam imao vremena da ohladim glavu.
E fakat ne znam kakve su to škole odnosno nastavniciJa mogu sve suprotno reći za ovu koja predaje malcu, još škola u SG, mahalska prava.
Naučila ih je toleranciji, lijepom odnosu prema svim, obradili sve religije, sve priče su onako životne, poučne, odnos prema starijem, roditeljima, komšijama, životinjama, prirodi, higijeni, da ne spominjem ljudske pozitivne osobine koje se trudi da im prenese.
Niti jednom se nije desilo da je "izvalila" neku glupost a ja baš sve malog "ispitam i raskopam"![]()
Prošli čas su se djeca nešto zapričala oko Eurosonga i ona se uključila i rekla da je pratila i navijala za Hrvatsku i da joj je i pobjednička pjesma dopadljiva.
Ova naša ili odudara od većine ili ste vi manjina koje su potrefili ti ravnozemljaši![]()
Last edited by Ateista on 30/05/2024 11:26, edited 1 time in total.
- Laplace
- xoklix
#80006 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kad smo već na offtopicu je li ko išao kod profesora Idriza na instrukcije iz matematike(mislim i fizike) u Sokolović Koloniju? Taj čovjek je pola Bosne školovao.
Za mene jedan od ljudi koji su najviše pridonijeli ovoj državi.
Za mene jedan od ljudi koji su najviše pridonijeli ovoj državi.
- Ateista
#80007 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
iClass wrote: ↑29/05/2024 17:52 Najjači su ovi branitelji "Bosanskog islama", tradicije i sl. koji se sjete svoje Bosanskog islama samo onda kada treba selefijama nešto reći.
Branite turbe, to je kao Bosanski islam, tradicija itd. a nedavno vam istjeraše sestru koja je Bosanska muslimanka i nosi hidžab po pravilima IZ-a iz vojske koja treba da vam brani u državi u kojoj ste većina.
Niko se ne sjeti Bosanskog islama kada Aca Lukas napuni Zetru, kada se Bosanski muslimani razvale od alkohola i drugih stvari.
"Bosanski islam" je postao oružje ateista protiv selefija. Pa će onda postati i oružje ateista protiv Bosanskih imama.
Sta sve nalupa i udrobi u jednom postu...
Ateisti nemaju nikakvo oruzje protiv bilo koga, svako ima pravo na svoje misljenje i svoju vjeru dok je drugima ne namece. Kod vehabija je problem sto neki znaju agresivno nametati svoje stavove, nije bitno kakvi su oni, problem je u pristupu, i problem je u gomilanju oruzja, pucanju na ambasadu i ko zna sta sve sto se planira. Pretpostavljam da je to njihovo oruzje protiv kjafira, samo sto za njih nismo samo mi ateisti kjafiri vec i bilo koji drugi musliman koji ne misli kao oni.
A agresivno nametanje smeta od bilo koga, i od "bosanskog muslimana" nekog katolika, pravoslavca, budiste, pa cak i ateiste, agnostika ili bilo koga drugog ko namece svoj stav drugom. To je jedini problem normalnim ljudima, nije problem sama vjera u bilo sta.
- Laplace
#80008 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
To je to. Ne smeta meni Islam niti sam islamofob, meni smeta stvaranje klime da je sve što radim širk ili neislamski, da mi neko određuje šta smijem ili ne smijem, smetami radikalizacija Islama.Ateista wrote: ↑30/05/2024 11:24iClass wrote: ↑29/05/2024 17:52 Najjači su ovi branitelji "Bosanskog islama", tradicije i sl. koji se sjete svoje Bosanskog islama samo onda kada treba selefijama nešto reći.
Branite turbe, to je kao Bosanski islam, tradicija itd. a nedavno vam istjeraše sestru koja je Bosanska muslimanka i nosi hidžab po pravilima IZ-a iz vojske koja treba da vam brani u državi u kojoj ste većina.
Niko se ne sjeti Bosanskog islama kada Aca Lukas napuni Zetru, kada se Bosanski muslimani razvale od alkohola i drugih stvari.
"Bosanski islam" je postao oružje ateista protiv selefija. Pa će onda postati i oružje ateista protiv Bosanskih imama.![]()
Sta sve nalupa i udrobi u jednom postu...
Ateisti nemaju nikakvo oruzje protiv bilo koga, svako ima pravo na svoje misljenje i svoju vjeru dok je drugima ne namece. Kod vehabija je problem sto neki znaju agresivno nametati svoje stavove, nije bitno kakvi su oni, problem je u pristupu, i problem je u gomilanju oruzja, pucanju na ambasadu i ko zna sta sve sto se planira. Pretpostavljam da je to njihovo oruzje protiv kjafira, samo sto za njih nismo samo mi ateisti kjafiri vec i bilo koji drugi musliman koji ne misli kao oni.
A agresivno nametanje smeta od bilo koga, i od "bosanskog muslimana" nekog katolika, pravoslavca, budiste, pa cak i ateiste, agnostika ili bilo koga drugog ko namece svoj stav drugom. To je jedini problem normalnim ljudima, nije problem sama vjera u bilo sta.
Mi nismo jednodimenzionalni, osim religije imamo i druge identitete (BH državljanstvo, pripadnost Evropi,...). Ne može se sve posmatrati kroz filter Islama.
I trebamo pametnije birati prijatelje (vidi Albance na Kosovu). Primjer rezolucije o genocidu u Srebrenici: nisu je podržala "braća Muslimani" iz Sirije i UAE,.. a podržali su ih USA,Italija, GB,... OK, Turska je glasala ZA, ali je nisu ranije podržali u svojoj zemlji.
- Bullet Tooth Tony
#80009 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Iz danasnje rubrike "Sad sam siguran da se apsolutno nije desilo..."drug_profi wrote: ↑30/05/2024 10:38Da, ja inače tako dođem da nešto slažem.
Jedno je što ti ne želiš ili nećeš da vjeruješ.
Drugo je šta se djeci nameće.
Ne kažem da je sistemski. Ali se stalno dešava.
Korijen tome negdje postoji.
Sta kaze ovaj drugi .. ucili ih da je zemlja ravna
- basicm
#80010 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sunete li po haustorima?
-
BiBi911
- Laplace
#80012 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nikad čuo za onu hrvatsku nastavnicu matematike ravnozemljašicu?Bullet Tooth Tony wrote: ↑30/05/2024 11:55Iz danasnje rubrike "Sad sam siguran da se apsolutno nije desilo..."drug_profi wrote: ↑30/05/2024 10:38Da, ja inače tako dođem da nešto slažem.
Sta kaze ovaj drugi .. ucili ih da je zemlja ravna.. koji likovi
-
moimoi
#80013 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa ako u udzbenicima vuk zivi na grani… sto ne bi i zemlja bila ravna ploca 
- video
#80014 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
FUP izveo munjevito hapšenje: Sarajlija ucjenjivao žene, prijetio je da će objaviti njihove - privatne fotografije
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/crn ... ije-958139
je li ovo neko "nas" sa foruma
Gdje je onaj nesretnik sa C. Vile
- drug_profi
#80015 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jbg, šta ti ja mogu. Tvoj problem su tvoja ograničenja.Bullet Tooth Tony wrote: ↑30/05/2024 11:55Iz danasnje rubrike "Sad sam siguran da se apsolutno nije desilo..."drug_profi wrote: ↑30/05/2024 10:38Da, ja inače tako dođem da nešto slažem.
Sta kaze ovaj drugi .. ucili ih da je zemlja ravna.. koji likovi
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#80016 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Naravno da jeste, kako nije?moimoi wrote: ↑30/05/2024 09:15Ne, nije prirodno pljackati, krasti etc.sehohari wrote: ↑29/05/2024 23:14Vidimo kako to na kraju izgleda kada je "prirodno", pa je normalno da na sedmičnom nivou učestvuješ u nekakvim orgijama ili da ti školski drugovi mogu naći fotke općenja matere na OF-u. Naravno, minoran fenomen, ali to je krajnji rezultat "prirodnoga".
Taj argument "prirodnog" je koban. Prirodno je i da te pokradem, opljačkam, napravim slugu od tebe, jer, hej, ja imam nagon da što više imam, a osjetim da si slabiji od mene.
Društvene norme su ono što nas razdvaja od toga da živimo kao životinje.
Uopšte ne želim reći da je jedino ispravno "čuvati se", niti mislim da imam pravo na to, ali definitivno imam pravo reći da niko nema pravo kritikovati nekoga koji se drži i vjeruje u određena moralna načela.
zna se sta su osnovne prirodne potrebe svakog covjeka. Ti ono studiras medicinu? Cudi me da ti nije jasno o cemu govorim.
Osnovno načelo svake životinje je da ima što više, isto kao što je i muški nagon da ima odnos sa što većim brojem žena.
To je evolucionarna logika.
Ne možeš se sada hvatati "čovjeka", jer je čovjekovo ponašanje rezultat religije.
Htjela bi da imaš kolač i da ga jedeš.
- dječak sa šibicama
#80017 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Na katolickom vjeronauku, cuo sam, jedan profesor djecu kritikuje ako se krste sa "skupljenom sakom" jer "tako pravoslavci rade".
Bave se glupostima na tim vjeronaucima, uglavnom, cast izuzecima. Umjesto da ih uce religiji oni ih uce kako anamo oni ne valjaju. A svima su ateisti posebna meta.
Bave se glupostima na tim vjeronaucima, uglavnom, cast izuzecima. Umjesto da ih uce religiji oni ih uce kako anamo oni ne valjaju. A svima su ateisti posebna meta.
-
moimoi
#80018 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Od koga zivotinje kradu? I koje zivotinje su megalomani? (Osim covjeka)sehohari wrote: ↑30/05/2024 12:23Naravno da jeste, kako nije?moimoi wrote: ↑30/05/2024 09:15Ne, nije prirodno pljackati, krasti etc.sehohari wrote: ↑29/05/2024 23:14
Vidimo kako to na kraju izgleda kada je "prirodno", pa je normalno da na sedmičnom nivou učestvuješ u nekakvim orgijama ili da ti školski drugovi mogu naći fotke općenja matere na OF-u. Naravno, minoran fenomen, ali to je krajnji rezultat "prirodnoga".
Taj argument "prirodnog" je koban. Prirodno je i da te pokradem, opljačkam, napravim slugu od tebe, jer, hej, ja imam nagon da što više imam, a osjetim da si slabiji od mene.
Društvene norme su ono što nas razdvaja od toga da živimo kao životinje.
Uopšte ne želim reći da je jedino ispravno "čuvati se", niti mislim da imam pravo na to, ali definitivno imam pravo reći da niko nema pravo kritikovati nekoga koji se drži i vjeruje u određena moralna načela.
zna se sta su osnovne prirodne potrebe svakog covjeka. Ti ono studiras medicinu? Cudi me da ti nije jasno o cemu govorim.
Osnovno načelo svake životinje je da ima što više, isto kao što je i muški nagon da ima odnos sa što većim brojem žena.
Ne možeš se sada hvatati "čovjeka", jer je čovjekovo ponašanje rezultat religije.
Osim u vicevima
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#80019 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ja vjerujem da djeca na vjeronauci čuju i stvari o ravnoj ploči, otrovnim vakcinama i ostalim stvari. međutim, apsolutno nije u pitanju sadržaj kurikuluma već lični stavovi nastavnika predavača.
istu stvar može reći i nastavnik maternjeg, ali prosto takve stvari ne dolaze do izražaja jer na toj vjeronauci obično ima vremena na času da se truni o svemu i svačemu, pa onda idiotske ideje nastavnici prenose djeci.
kad se već poteglo to pitanje, da li uopšte postoji ikakav nastavni plan zavjeronauk ili to ono dođe efendija/mualima, odabere temu dana ko da je hutba i vazi o tome?
istu stvar može reći i nastavnik maternjeg, ali prosto takve stvari ne dolaze do izražaja jer na toj vjeronauci obično ima vremena na času da se truni o svemu i svačemu, pa onda idiotske ideje nastavnici prenose djeci.
kad se već poteglo to pitanje, da li uopšte postoji ikakav nastavni plan zavjeronauk ili to ono dođe efendija/mualima, odabere temu dana ko da je hutba i vazi o tome?
- PreWiBa
#80020 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da li si ikad čula za konkurenciju?moimoi wrote: ↑30/05/2024 12:41Od koga zivotinje kradu? I koje zivotinje su megalomani? (Osim covjeka)sehohari wrote: ↑30/05/2024 12:23Naravno da jeste, kako nije?
Osim u vicevima
https://www.nationalgeographic.com/anim ... ertebrates
Većina životinja i krade od drugih, to je valjda općepoznata činjenica?Cannibalism in animals is more common than you think - Many animals eat their parents, siblings, and offspring for different reasons.
- PreWiBa
#80021 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kod nas ga nije bilo.Chmoljo wrote: ↑30/05/2024 12:46 ja vjerujem da djeca na vjeronauci čuju i stvari o ravnoj ploči, otrovnim vakcinama i ostalim stvari. međutim, apsolutno nije u pitanju sadržaj kurikuluma već lični stavovi nastavnika predavača.
Mada je hodža ponekad ponavljao teme, čini mi se da je za sebe imao neki redoslijed kad će o određenim stvarima govoriti.
- nepass1
#80022 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mi jednom hodzi ili muftiji pomogli da nosi tepihe u mekteb i dobili svi peticu. To je moje jedino sjecanje na vjeronauku majke mi.Chmoljo wrote: ↑30/05/2024 12:46 ja vjerujem da djeca na vjeronauci čuju i stvari o ravnoj ploči, otrovnim vakcinama i ostalim stvari. međutim, apsolutno nije u pitanju sadržaj kurikuluma već lični stavovi nastavnika predavača.
-
moimoi
#80023 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zivotinja moze drugoj zivotinji oduzeti hranu.. a to uraditi samo onda kada ima potrebu da zadovolji svoj primarni instinkt-glad.sehohari wrote: ↑30/05/2024 12:49Da li si ikad čula za konkurenciju?moimoi wrote: ↑30/05/2024 12:41Od koga zivotinje kradu? I koje zivotinje su megalomani? (Osim covjeka)sehohari wrote: ↑30/05/2024 12:23
Naravno da jeste, kako nije?
Osim u vicevima
https://www.nationalgeographic.com/anim ... ertebrates
Većina životinja i krade od drugih, to je valjda općepoznata činjenica?Cannibalism in animals is more common than you think - Many animals eat their parents, siblings, and offspring for different reasons.
I kakve veze sada kanibalizam ima?
Govorimo o potiskivanju normalnih ljudskih osjecaja jer je neko prije 1000 i nesto godina rekao “nema sexa prije braka”…I hajde, tada je vjerovatno imalo smisla. A i lakse je bilo docekati
Kakvog smisla ima danas? Osim sto imas isfrustrirane mladice i djevojke i puno vise razvoda, jer u nekom momentu shvate da jednostavno ne odgovaraju jedno drugom.
Je li ti zaista vjera danas potrebna da znas sta trebas raditi,a sta ne?
- Comandini
#80024 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Stvarno klanjaju 5 namaza tokom Ramazana ? Kako znas da podrzavaju Rusiju, sta govore ?Laplace wrote: ↑30/05/2024 08:23Nekako sam se nadao da je bar Bošnjacima jasan princip sekularnosti, kad nije komšijama (koji svoje držve nazivaju "pravoslavnom" i "katoličkom"), ali uzalud.Naslovnica wrote: ↑29/05/2024 19:41OK, primio sam k znanju ovo vezano za ateiste. Ateisti ne rade ništa "selektivno", ateiste me interesuje religija i to je to.iClass wrote: ↑29/05/2024 19:23
Napisao sam fino da razumijem da ateisti rade selektivno njima vjera nije bitna. Ali da jeste problem kada vjernici selektivno rade.
Nemaju, nisam ih ni spomenuo u ovom kontekstu. Sa tim radnjama imaju veze ovi što selektivno uzimaju vjeru, pa će se boriti kada neki pojedinac napiše nešto na zidu ali se neće boriti za te gore nabrojane stvari koje su daleko gore.
To je bio ramazanski specijalitet u Sarajevu. U mnogim mjestima sa preko 90% muslimanskog stanovništva, djeca u osnovnoj i srednjoj ne mogu izaći 5 minuta ranije sa nastave da klanjaju džumu. O ovom problemu često piše i Islamska zajednica. Ovakva dešavanja pokazuju koliko je zaista stalo tim "muslimanima" za Bosanskim islamom. Muslimani tih mjesta često znaju da se sjete islama u ovakvim prilikama i da stanu u njegovu odbranu, često ti branionica islama (kada je "odbrana" od selefija u pitanju) znaju čak i podržavati da djeca nemaju pravo na obavljanje osnovne islamske dužnosti. Ovo je jasan znak licemerja (a i šizofrenije). Naravno nisu svi takvi, dosta muslimana tog mjesta zaista i praktikuje "Bosanski islam" ali su manjina.
Mjesta gdje se na popisu većina stanovnika izjašnjava kao pripadnici islamske vjeroispovjesti. Po defaultu u takvim mjestima se očekuje više razumijevanja za neka pravila islama kao i za praktikante islama. Na žalost, često praktikanti islama imaju isti tretman u mjestima sa 90% muslimana i sa 5% muslimana.
Ne postoje muslimanska mjesta.
Postoje mjesta sa većinski muslimanskim stanovništvom.
Što se tiče džume i izlaska sa nastave, siguran sam da je Allahu draže da se djeca obrazuju i uče nego da idu na džumu, na stranu to što postoje i izuzeci kada se džuma može naklanjati zbog spriječenosti.
Kome ne odgovara sekularna škola kao takva postoje i škole u kojima je vjerojatno dozvoljeno sve ovo što si nabrojao?
Kod nas je u posljednjih par godina moderno da učenici tokom Ramazana klanjaju svih pet namaza, tj. one koji su po rasporedu kad se zateknu u školi. Jasno, pri tome naprave haos dok prolaze kroz hodnike, galave, dovikuju se, glupiraju se i ometaju nastavu (na stranu što prekidaju čas u svom odjeljenju, nego i ometaju ostale časove). To je nemali broj učenika.
Isti ti učenici uništiše školu, zanemariv broj njih ima bar minimum poštovanja prema starijima, gušimo se u smeću a svako malo čuješ da slušaju Cecu, Čorbu i slične. I podržavaju našeg vječitog neprijatelja - Rusiju.
Pitam te jer ovo uopste nije bio slucaj kad sam ja isao u skolu.
- muha_sa