A jesu li?.ANamelessGhoul wrote: ↑29/05/2024 17:29Ne mogu ni plate ljudima biti na nivou iz 2010. Jel takoCi-Nick wrote: ↑29/05/2024 16:49Trebao si biti na skupstini Elektroprivrede pa da vidis sta smo trazili.no_sekirli wrote: ↑29/05/2024 14:37
Ne znam gdje sam profulao poentu, kad se definitivno slažemo. Barem ti i ja se slažemo.
Prvo smanjenje troškova, lopove u zatvor, pa onda i povećanje cijena. Može i prvo povećanje cijena, ali da odmah potpišu papir da će u roku 3 mjeseca izići sa konkretnom analizom ušteda, kao i većih lopovluka u zadnjih 20 godina, za koje će sadašnja Uprava podnijeti krivične prijave. U slučaju da ne izbace to što su obećali da odmah podnose ostavku i da se ne mogu uhljebiti nigdje više u JP dok su živi, kao i na bilo koju političku poziciju, od vijećnika do člana predsjedništva.
Da njihova većina u Vladi i Parlamentu pripremi i donese uredbu u kojoj će stajati da su daljnja povećanja cijena recipročna postotku racionalizacije, pa tako mogu do kraja mandata izvaditi cijelu EP iz dubioze.
Dioničari kupnjom dionica ulažu svjesni rizika, da će ta dionica za neko određeno vrijeme vrijediti nula, ako firma propadne. Naravno u našem društvu koje je tek mentalno u pelenama kad su dionice u pitanju, je uvriježeno razmišljanje je da se uvijek treba dijeliti profit, i da državna firma ne može i ne smije biti u gubitku.
Udruga koja je predstavila neke usporedbe žele dobit na uštrb povećanja cijene svim potrošačima električne energije, a profit da uzmu samo dioničari. Lako je s tuđim kurkom gloginje mlatit...
Prvo sto smo trazili je bilo da se struja prestane prodavati preko posrednika.
Koliko god bio ograničavajući Zakon o javnim nabavkama, treba sve uciniti da se ne poklanja zarada posrednicima.
Dva sata je trajala skupstina i ova Uprava je prva uprava Elektroprivrede koja je dozivjela pritisak od strane malih dioničara. Postavili smo desetine pitanja, obećali su ustede i brzu registraciju na nekoj od regionalnih berzi i da će sami prodavati viskove na berzi. A naravno da smo raspravljali i o cijeni elektricne energije za domaćinstva.
I da se ta pilula koju nisu uzimali redovno u posljednjih 9 godina mora progutati sada, jer cijena za domaćinstva je 6,24 feninga a prosjecna proizvodna 12,1 fening pa kad se to pomnozi sa 2,3 TWh stignemo do gubitka većeg od 10 miliona maraka,.. svaki mjesec, ima tu jos i gubitak na ostaloj potrosnji od 2 do 3 miliona mjesecno.
Kilogram grozđa na pijaci je 12 maraka u konzumu 17 maraka, kiliko je kostao 2015?
Dobit privrede FBiH preko 4 milijarde a 2015 bila 1,1 milijardu.
Svi imaju pravo podići cijene i zaraditi osim Elektroprivrede BiH .
Sve je poskupjelo, od hljeba pa nadalje, ne moze ni struja biti do sudnjeg dana na istoj cijeni.
ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Moderator: anex
-
Ci-Nick
#2401 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
- kabal1337
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2403 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Krivac na kraju moze biti samo Vlada FBiH i vladajuca politika zadnjih 30gHaris.ba wrote: ↑29/05/2024 16:56Pa to je privredni sistem koji imamo. Nijedna firma ne moze poslovati sa gubitkom da u nekom momentu ne ide stecaj ili likvidacija. Nije stvar je li drzavna firma ili privatna.no_sekirli wrote: ↑29/05/2024 14:37 Naravno u našem društvu koje je tek mentalno u pelenama kad su dionice u pitanju, je uvriježeno razmišljanje je da se uvijek treba dijeliti profit, i da državna firma ne može i ne smije biti u gubitku.
Udruga koja je predstavila neke usporedbe žele dobit na uštrb povećanja cijene svim potrošačima električne energije, a profit da uzmu samo dioničari. Lako je s tuđim kurkom gloginje mlatit...
Pare za pokrivanje minusa moraju odnekle doci. Odakle? Iz budzeta? Iz have?
Pa profit se samo i dijeli vlasnicima. Kome drugom? Komunizam propao.
I da, elektroprivreda je svu potencijalnu zaradu na temelju koje moze dici kredit za nove pogone trosila i trosi za pokrivanje prodaje u minusu
Jebote osnovna smisao ekonomije
Nije merhamet
Vec dd ili doo
Osnovano sa ciljem ostvarivanja profita
Ako vec mora da bude jeftino, pa neka ta Elektropruvreda bude barem na pozitivnoj nuli na određenim segmentima isporuke.
- no_sekirli
#2404 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Da, da. Profit se dijeli vlasnicima naravno. A saniranje, konsolidacija, pomoci idu iz budzeta, koji punimo svi mi. Za to se ti zalazes, ili zelis nesto drugo reci? Hocemo li mi svi skupa sanirati i moju firmu kad klekne, a dok do toga dodje, da profit ide samo meni?Haris.ba wrote: ↑29/05/2024 16:56Pa to je privredni sistem koji imamo. Nijedna firma ne moze poslovati sa gubitkom da u nekom momentu ne ide stecaj ili likvidacija. Nije stvar je li drzavna firma ili privatna.no_sekirli wrote: ↑29/05/2024 14:37 Naravno u našem društvu koje je tek mentalno u pelenama kad su dionice u pitanju, je uvriježeno razmišljanje je da se uvijek treba dijeliti profit, i da državna firma ne može i ne smije biti u gubitku.
Pare za pokrivanje minusa moraju odnekle doci. Odakle? Iz budzeta? Iz have?
Pa profit se samo i dijeli vlasnicima. Kome drugom? Komunizam propao.
@Ci-Nick
Cijena grozdja moze biti 3 miliona maraka po kili iz vinograda Pere Perica, koji je na njegovoj zemlji i u koji je sam ulozio, ukoliko nije duzan po pitanju PDVa, doprinosa, placa, da ga porezna nije zapecatila.
Mali dionicari imaju oko 10%, i sta vi mozete napraviti i uticati na mastodonta koji propada zbog lopovluka vecinskog vlasnika?
Vi cete im biti samo smokvin list, kao sto evo ispade ovdje na forumu. Bezze se zakacih sa drugom profijem, a on i sa mnom, zbog lopovluka iz partijskih sinekura. Drug profi zaradio ulaganjem 1000 KM (karikiram), a poslovodja smjene u rudniku unisti toliko firmu svaki sat nesavjesnim poslovanjem, dok radnik na stroju mazne toliko goriva svaku smjenu.
- ANamelessGhoul
#2405 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Pa u dobroj mjeri jesuCi-Nick wrote: ↑29/05/2024 17:33A jesu li?.ANamelessGhoul wrote: ↑29/05/2024 17:29Ne mogu ni plate ljudima biti na nivou iz 2010. Jel takoCi-Nick wrote: ↑29/05/2024 16:49
Trebao si biti na skupstini Elektroprivrede pa da vidis sta smo trazili.
Prvo sto smo trazili je bilo da se struja prestane prodavati preko posrednika.
Koliko god bio ograničavajući Zakon o javnim nabavkama, treba sve uciniti da se ne poklanja zarada posrednicima.
Dva sata je trajala skupstina i ova Uprava je prva uprava Elektroprivrede koja je dozivjela pritisak od strane malih dioničara. Postavili smo desetine pitanja, obećali su ustede i brzu registraciju na nekoj od regionalnih berzi i da će sami prodavati viskove na berzi. A naravno da smo raspravljali i o cijeni elektricne energije za domaćinstva.
I da se ta pilula koju nisu uzimali redovno u posljednjih 9 godina mora progutati sada, jer cijena za domaćinstva je 6,24 feninga a prosjecna proizvodna 12,1 fening pa kad se to pomnozi sa 2,3 TWh stignemo do gubitka većeg od 10 miliona maraka,.. svaki mjesec, ima tu jos i gubitak na ostaloj potrosnji od 2 do 3 miliona mjesecno.
Kilogram grozđa na pijaci je 12 maraka u konzumu 17 maraka, kiliko je kostao 2015?
Dobit privrede FBiH preko 4 milijarde a 2015 bila 1,1 milijardu.
Svi imaju pravo podići cijene i zaraditi osim Elektroprivrede BiH .
Sve je poskupjelo, od hljeba pa nadalje, ne moze ni struja biti do sudnjeg dana na istoj cijeni.
-
Ci-Nick
#2406 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
U prosjeku plate veće 60% nego 2015. Penzije 70%. Struja 0%.ANamelessGhoul wrote: ↑29/05/2024 18:51Pa u dobroj mjeri jesu
-
Ci-Nick
#2407 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
A ko ima pra o da prisutvuje skupstini?
Mi smo mali dionicari koji se bore da Elektroprivreda BiH ne zavrsi kao FDS ili Hidrogradnja ili mnoga druga većinski drzavna preduzeća, za čiju propast i prodaju u bescjenje niko nije odgovarao.
- Haris.ba
#2408 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Da ti radis ono sto radi uprava izabrana od vecinskog vlasnika u Elektroprivredi - bio bi tuzen od suvlasnika, i porezna bi ti kucala na vrata da objasnis sto prodajes u minusu, i onda te tuzilastvo gonilo za razne privredne prijestupe.no_sekirli wrote: ↑29/05/2024 17:48
Da, da. Profit se dijeli vlasnicima naravno. A saniranje, konsolidacija, pomoci idu iz budzeta, koji punimo svi mi. Za to se ti zalazes, ili zelis nesto drugo reci? Hocemo li mi svi skupa sanirati i moju firmu kad klekne, a dok do toga dodje, da profit ide samo meni?
- no_sekirli
#2409 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Pa naravno da bi me tuzila, da je to moja privatna firma.Haris.ba wrote: ↑29/05/2024 19:52Da ti radis ono sto radi uprava izabrana od vecinskog vlasnika u Elektroprivredi - bio bi tuzen od suvlasnika, i porezna bi ti kucala na vrata da objasnis sto prodajes u minusu, i onda te tuzilastvo gonilo za razne privredne prijestupe.no_sekirli wrote: ↑29/05/2024 17:48
Da, da. Profit se dijeli vlasnicima naravno. A saniranje, konsolidacija, pomoci idu iz budzeta, koji punimo svi mi. Za to se ti zalazes, ili zelis nesto drugo reci? Hocemo li mi svi skupa sanirati i moju firmu kad klekne, a dok do toga dodje, da profit ide samo meni?
Evo u firmi gdje radim bila nedavno PDV kontrola. Kad vidim za sta se oni hvataju i koja je prica inspektorima, vidi se sav jad i bijeda cjelokupnog sistema.
Ali ovdje je onaj slucaj, kadija te postavio, kadija te tuzi, kadija ti sudi. A kadija ti u biti kolega iz partije, ili iz neke druge partije koja je u dosluhu sa tvojom partijom
- basicm
#2410 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Treba poskupiti jer je sve poskupilo. Poskupila voda u rijeci, vjetar i sunce? Ima smisla poskupljenje, repromaterijal poskupio, kao za hljeb.
Kolji vola radi kile mesa.
Kolji vola radi kile mesa.
- tramvajtrojka
#2411 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
jes po tvom opisu i ti stavi dva slaufa u avliji pusti nek se voda sudara i imati ces mini hidrocentralu
sta sve ljudi pisu iznevjerovo bilje mi
- basicm
#2412 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Pogledaj sta ti napisa…tramvajtrojka wrote: ↑29/05/2024 22:43jes po tvom opisu i ti stavi dva slaufa u avliji pusti nek se voda sudara i imati ces mini hidrocentralu![]()
![]()
![]()
sta sve ljudi pisu iznevjerovo bilje mi![]()
- tramvajtrojka
#2413 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
jel ti shvacas kroz sta sve prodje ta električna energija dok dodje tebi do tvoje uticnice i sta se sve mora redovno održavati, remontovati, mijenjati, itd. itd. da bi imao 24/7 napajanje el.energijom, majke mi vecina naroda misli da je struja Allahova blagodet koja izvire podno Igmanabasicm wrote: ↑29/05/2024 22:46Pogledaj sta ti napisa…tramvajtrojka wrote: ↑29/05/2024 22:43jes po tvom opisu i ti stavi dva slaufa u avliji pusti nek se voda sudara i imati ces mini hidrocentralu![]()
![]()
![]()
sta sve ljudi pisu iznevjerovo bilje mi![]()
-
Ci-Nick
#2414 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Vjerovatno si čuo za pojam "inflacija".
Ako je inflacija u posljednjih 9 godina bila 35% onda marka koju si davao za 6 KWh ne vrijedi vise marku nego 0,65 KM.
Plata ti je veća 60% pa ne dobivaš vise 850 maraka nego 1350 i realno imas 4% veću platu nego 2015. a struju plaćaš realno 35% manje nego 2015.
El. energija je industrijski proizvod cija cijena se sastoji od troskova sirovina, rada i amortizacije.
Koliko kosta samo jedna trafostanica ili jedna turbina na HE, i ima svoj životni vijek.
Svako poređenje nafte ili gasa i el. energije je glupo jer tehnologija proizvodnje nije ni slična.
Slicnija je prizvodnja čelika sa proizvodnjom el. energije nego nafte, pa se ne prodaje čelik za domace stanovnistvo ispod proizvodne cijene iako je ruda iz BiH.
- Mea_parvitas
#2415 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Sizifov posao, samo dzaba pises nekolicini koja blage veze nema i nastavlja udarati po svom.
- shape of despair
#2416 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Jos samo plate ostaviti iste ali racunati u eurima i sve OK. Digne 100-200KM platu,troskovi skocili za 500-600
-
The BEN10
#2417 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ma ovdje većina ljudi nema blage veze sa životom, uopšte nemaju predstavu o kompleksnosti sistema i šta je sve potrebno obezbijediti da bi dobili struju u utičnici.Ci-Nick wrote: ↑30/05/2024 07:02
Ako je inflacija u posljednjih 9 godina bila 35% onda marka koju si davao za 6 KWh ne vrijedi vise marku nego 0,65 KM.
Plata ti je veća 60% pa ne dobivaš vise 850 maraka nego 1350 i realno imas 4% veću platu nego 2015. a struju plaćaš realno 35% manje nego 2015.
El. energija je industrijski proizvod cija cijena se sastoji od troskova sirovina, rada i amortizacije.
Koliko kosta samo jedna trafostanica ili jedna turbina na HE, i ima svoj životni vijek.
Svako poređenje nafte ili gasa i el. energije je glupo jer tehnologija proizvodnje nije ni slična.
Slicnija je prizvodnja čelika sa proizvodnjom el. energije nego nafte, pa se ne prodaje čelik za domace stanovnistvo ispod proizvodne cijene iako je ruda iz BiH.
10 000 trafostanica u sistemu, desetine hiljada kilometara dalekovoda, kablova, ostalih objekata. Sve to treba održavati jer im ističe radni vijek. Kao na polovnom autu starom 20+ godina: svako malo nešto moraš mijenjati.
- Sanjarko
#2418 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Koliki su troskovi EP BiH? Ne mogu da pronadzem nigdje na internetu o tome nista.
- drug_profi
#2419 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Evo izvod iz bilansa uspjeha u finansijskom izvještaju za 2023.

S tim da sam ja hide redove koji su prazni da je lakše uraditi screenshot.
Cijeli izvještaj je dostupan za preuzimanje na stranici SASE
http://www.sase.ba/v1/Tr%C5%BEi%C5%A1te ... mbol/JPESR

S tim da sam ja hide redove koji su prazni da je lakše uraditi screenshot.
Cijeli izvještaj je dostupan za preuzimanje na stranici SASE
http://www.sase.ba/v1/Tr%C5%BEi%C5%A1te ... mbol/JPESR
- Sanjarko
#2420 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Amortizacija kao i plate zaposlenika skoro. Oko 10% od rashoda ukupnog.
Ja znam da ima javašluka prilično u EP.
Ima i radnika
Nama nisu htjeli prebaciti s jednotarife, na dvotarifu iako je bilo prije tako.
U ratu ili malo tik iza rata gorila zgrada, i iako su zamijenili naknadno tarifno brojilo el. en, nikad nisu prebacili.
A mi htjeli ali odustali. Tražili tad 100 KM za to da urade. Tad je bila penzija 150 KM.
Neko nam poslije rekao da je bolja jednotarifa, nego dvotarifa.
Manje da mu je trošak dolazio prije kad mu je bila jednatarifa.
Ja znam da ima javašluka prilično u EP.
Ima i radnika
Nama nisu htjeli prebaciti s jednotarife, na dvotarifu iako je bilo prije tako.
U ratu ili malo tik iza rata gorila zgrada, i iako su zamijenili naknadno tarifno brojilo el. en, nikad nisu prebacili.
A mi htjeli ali odustali. Tražili tad 100 KM za to da urade. Tad je bila penzija 150 KM.
Neko nam poslije rekao da je bolja jednotarifa, nego dvotarifa.
Manje da mu je trošak dolazio prije kad mu je bila jednatarifa.
Last edited by Sanjarko on 30/05/2024 09:27, edited 1 time in total.
- VladaFBiH
#2421 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
zar za ovo ne plaćaš mrežarinu i nije predmet poskupljenja + imamo Elektroprenos u cijeloj priči?The BEN10 wrote: ↑30/05/2024 07:56Ma ovdje većina ljudi nema blage veze sa životom, uopšte nemaju predstavu o kompleksnosti sistema i šta je sve potrebno obezbijediti da bi dobili struju u utičnici.Ci-Nick wrote: ↑30/05/2024 07:02
10 000 trafostanica u sistemu, desetine hiljada kilometara dalekovoda, kablova, ostalih objekata. Sve to treba održavati jer im ističe radni vijek. Kao na polovnom autu starom 20+ godina: svako malo nešto moraš mijenjati.
Ispravi me ako griješim jer zaista ne znam šta sve ulazi u mrežarinu.
- basicm
#2422 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Sve lijepo, ali elektrkoprijenos je druga firma koja se bavi vecinom stvari koje ste nabrojali.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#2423 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
To treba pitati one sto nisu redovno 30 godina odrzavali vec se dovelo do toga da je sve odjednom toliko dotrajalo da valja ogromne pare ulozit.VladaFBiH wrote: ↑30/05/2024 09:25zar za ovo ne plaćaš mrežarinu i nije predmet poskupljenja + imamo Elektroprenos u cijeloj priči?The BEN10 wrote: ↑30/05/2024 07:56Ma ovdje većina ljudi nema blage veze sa životom, uopšte nemaju predstavu o kompleksnosti sistema i šta je sve potrebno obezbijediti da bi dobili struju u utičnici.Ci-Nick wrote: ↑30/05/2024 07:02
Ispravi me ako griješim jer zaista ne znam šta sve ulazi u mrežarinu.
Iste one koji su stotine miliona u rudnike potrosili da stvore stotine miliona minusa
- skupljac_zeljeza
#2424 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Valjda onaj ko se prihvati fotelje nije samo da prima dobru platu nego treba i dobro da zapne jer ja ni do sada nisam ni 1 kWh dobio džabe. Daj za potrošenu struju, isto toliko za mrežarinu, obnovljive.... pa na sve to još i PDV. Gledam na šalteru žena došla sa računom od 130 i kaže onoj što naplaćuje da joj naplati 30 da joj ne isključe, a ostalo će kada stigne. Sjedim kod majke i zvoni starija žena i prodaje svježu bamju povoljno, kupi mati, kupim i ja sve što je imala i mati joj kaže....potrošila u zdravlju. Ona odgovara.....ma trčim da platim struju da mi ne isključe. Niko više danas ne može bez struje, to je realnost, a nekima je problem platiti i ovaj račun bez poskupljenja. Postoji neusklađenost u bosanskom standardu. Čitam vijesti....The BEN10 wrote: ↑30/05/2024 07:56
Ma ovdje većina ljudi nema blage veze sa životom, uopšte nemaju predstavu o kompleksnosti sistema i šta je sve potrebno obezbijediti da bi dobili struju u utičnici.
Penzije u zemljama Zapadne Evrope, koje iznose preko 1.000 evra, za naše prilike su fantastika. Ako pitate penzionere koliki iznos penzije bi bio dovoljan za dostojan život, odgovor je: “Hiljadu maraka sigurno”.
Hiljada je samo san. A kad se uzme u obzir da se broj penzionera približio broju radnika, upitan je i opstanak penzionog fonda. On za sad opstaje zahvaljujući dotacijama iz budžeta.
“Na mjesečnom nivou trenutno iz redovnh budžetskih prihoda za Fond PIO se uplaćuju iznosi oko 20 miliona KM. U budućem vremenskom periodu može se očekivati samo povećanje ovog iznosa. Takođe, treba očekivati da isplata penzija iz obaveznog penzionog osiguranja bude realno sve niža”, kaže ekonomista Milenko Stanić.
https://www.rtvbn.com/4052734/sta-kazu- ... ojan-zivot
„Sram te bilo Egiću! Penzioneri i borci jedva preživljavaju, biraju da li da plate struju ili lijekove, a za hranu ako ostane, a ti 120 hiljada na službeno auto. Borcima 3 marke za mjesec dana rata, rova, borbe, kiše, snijega... a sebi 120 hiljada maraka."
https://www.rtvbn.com/4060407/sram-te-b ... zivljavaju
U samo šest godina broj korisnika penzija povećan je za 33.704. Podaci Agencije za statistiku pokazuju kako je tokom 2017. godine u BiH penziju primalo 663.826 stanovnika, dok je tokom 2022. godine taj broj porastao na čak 697.530.
https://www.rtvbn.com/4060272/za-sest-g ... vise-u-bih
- no_sekirli
#2425 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Pojedinci se istresu i prozovu ljuda da nemaju pojma sta pisu, lupetaju i slicno, a onda u svom postu udrobe prozvodnju, distribuciju i prijenos.