SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Laplace

#79976 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 29/05/2024 19:41
iClass wrote: 29/05/2024 19:23
Naslovnica wrote: 29/05/2024 19:06 Nadrobio si, kako nisi nadrobio.
Odakle sad ispadoše ateisti i kakve veze oni imaju sa ovo pričom?
Napisao sam fino da razumijem da ateisti rade selektivno njima vjera nije bitna. Ali da jeste problem kada vjernici selektivno rade.
Kakve veze imaju ateisti sa izbacivanjem sestre iz vojske, sa bludom, kladionicama, alkoholom itd?
Nemaju, nisam ih ni spomenuo u ovom kontekstu. Sa tim radnjama imaju veze ovi što selektivno uzimaju vjeru, pa će se boriti kada neki pojedinac napiše nešto na zidu ali se neće boriti za te gore nabrojane stvari koje su daleko gore.
Koja djeca ne smiju izaći sa časa 5 minuta ranije u 100% muslimanskim mjestima? Mojima su bili časovi skraćeni na 30 minuta tokom Ramazana, u Sarajevu.
To je bio ramazanski specijalitet u Sarajevu. U mnogim mjestima sa preko 90% muslimanskog stanovništva, djeca u osnovnoj i srednjoj ne mogu izaći 5 minuta ranije sa nastave da klanjaju džumu. O ovom problemu često piše i Islamska zajednica. Ovakva dešavanja pokazuju koliko je zaista stalo tim "muslimanima" za Bosanskim islamom. Muslimani tih mjesta često znaju da se sjete islama u ovakvim prilikama i da stanu u njegovu odbranu, često ti branionica islama (kada je "odbrana" od selefija u pitanju) znaju čak i podržavati da djeca nemaju pravo na obavljanje osnovne islamske dužnosti. Ovo je jasan znak licemerja (a i šizofrenije). Naravno nisu svi takvi, dosta muslimana tog mjesta zaista i praktikuje "Bosanski islam" ali su manjina.
Uostalom, kakva su to "muslimanska mjesta"?
Mjesta gdje se na popisu većina stanovnika izjašnjava kao pripadnici islamske vjeroispovjesti. Po defaultu u takvim mjestima se očekuje više razumijevanja za neka pravila islama kao i za praktikante islama. Na žalost, često praktikanti islama imaju isti tretman u mjestima sa 90% muslimana i sa 5% muslimana.
OK, primio sam k znanju ovo vezano za ateiste. Ateisti ne rade ništa "selektivno", ateiste me interesuje religija i to je to.
Ne postoje muslimanska mjesta.
Postoje mjesta sa većinski muslimanskim stanovništvom.
Što se tiče džume i izlaska sa nastave, siguran sam da je Allahu draže da se djeca obrazuju i uče nego da idu na džumu, na stranu to što postoje i izuzeci kada se džuma može naklanjati zbog spriječenosti.
Kome ne odgovara sekularna škola kao takva postoje i škole u kojima je vjerojatno dozvoljeno sve ovo što si nabrojao?
Nekako sam se nadao da je bar Bošnjacima jasan princip sekularnosti, kad nije komšijama (koji svoje držve nazivaju "pravoslavnom" i "katoličkom"), ali uzalud.

Kod nas je u posljednjih par godina moderno da učenici tokom Ramazana klanjaju svih pet namaza, tj. one koji su po rasporedu kad se zateknu u školi. Jasno, pri tome naprave haos dok prolaze kroz hodnike, galave, dovikuju se, glupiraju se i ometaju nastavu (na stranu što prekidaju čas u svom odjeljenju, nego i ometaju ostale časove). To je nemali broj učenika.

Isti ti učenici uništiše školu, zanemariv broj njih ima bar minimum poštovanja prema starijima, gušimo se u smeću a svako malo čuješ da slušaju Cecu, Čorbu i slične. I podržavaju našeg vječitog neprijatelja - Rusiju.
Laplace

#79977 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

bicakcic_solomon wrote: 29/05/2024 19:48 Nosi bradu, kaže Poslanik saws nosio.
Nosi kratke hlače, Poslanik saws nosio.
Sve što radi, prati Poslanika saws. Što je lijepo, podržavam
A što ne jašeš kamilu, kao Poslanik saws, šta će ti novotarija auto. Ne gleda televiziju, ali priča na tel.
Drži vaz ko da je Ashab.
.. i na kraju poentira da ateisti sve uzimaju selektivno.
Laplace

#79978 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

moimoi wrote: 29/05/2024 20:54
iClass wrote: 29/05/2024 20:49
BadBoy wrote: 29/05/2024 20:41 Znači već smo uspjeli na vidjelo izvući dvojicu-trojicu vehabija na forumu. Lipo :D
I jedno 3-4 islamofoba kojem bi i korisnici jednog drugog domaćeg foruma pozavidili na anti-islamskoj retorici, doduše na tom drugom forumu su otvoreniji ovdje ipak moraju to pakovati.
Sta ti je “islamofobija”? I ko su “islamofobi”?
Apsolutno je nebitno sta radite i kako zivite sve dok ne namecete svoje kao jedino ispravno. Ne zivis u islamskoj drzavi.. samim tim trebas prihvatati i pravila sekularne drzave. Bez kukanja.

Bajdvej.. burka i brada imaju logike u pustinjama.. haj se brij u pustinji, pusti da te sunce opali.. skini se… ko nije dozivio pustinjsku oluju ni ne moze znati… druga je stvar sto ne razmisljate o tome
Kako rekoh, mi nismo Arapi nego Evropljani i toga se trebamo držati. To sa pustinjom je jedan od dobrih primjera.
Laplace

#79979 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

tramvajtrojka wrote: 29/05/2024 21:12
iClass wrote: 29/05/2024 17:57
mc-twin wrote: 29/05/2024 17:55 Zanimljivo kako jedni te isti jedva cekaju svaku priliku da popljuju po islamu. Heh.
Pa to sam ja gore rekao, najlakše je preko selefija.

Umjesto da kažeš da je odlaženje u džamiju glupo samo reci "na vehabijskim predavanjima uče ih da idu u džamiju" i riješio si problem.

Evo ovdje, od toga što je neka budala išarala zid došlo se do kozojeba, gluposti poraćenja islama uopšteno, vjerska pravila (i ona osnovna) su glupa, kozojebi itd.

Baš me interesuje da je neko napisao 4C da li bi komentari protiv svih Srba bili opravdani ili bih dobio ban.
Samo da ti odgovorim sto si me upitao otkud znam da su vehabije u pitanju pa logicno kolicina revitalizacije i spinovanja na islamofobiju cim se cuje neugodna istina da je to jedan retrogradni element koji mora biti apsolutno bacen na margine kao u turskoj

A tek sto si ovo pod bold napisao ovo nije bilo koji zid ovo je nacionalni spomenik i kulturno naslijeđe prvog reda blago drzave i grada Sarajeva
Ovo je nedjelo vehabija, to je jasno kao dan. Komotno su se mogli i potpisati.
Laplace

#79980 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

iClass wrote: 29/05/2024 22:09
tramvajtrojka wrote: 29/05/2024 21:12 Samo da ti odgovorim sto si me upitao otkud znam da su vehabije u pitanju pa logicno kolicina revitalizacije i spinovanja na islamofobiju cim se cuje neugodna istina da je to jedan retrogradni element koji mora biti apsolutno bacen na margine kao u turskoj
Na koji način ćeš ovo uraditi a da dobro ne prekršiš demokratske i sekularne zakone. Okej, ove što prijete, uništavaju javno dobro i sl. poprilično lagano možeš riješiti.

Ali ako neko kaže da muslimani u BiH griješe, koji je zakon prekršio? Ako se 100 ljudi okupi i kaže mi smatramo da muslimani u BiH griješe, također hoćemo pustiti bradu i imati hlače 5-10cm kraće, koji zakon demokratske države krši?

To da Bošnjaci griješe u nekim stvarima, ne praktikuju vjeru i sl. to nije govor mržnje pa ne možeš ni tako riješiti.

Jedini način jest da preko vjeronauke, mekteba djecu bolje edukujuš oko vjere pa da onda ne mogu biti zbunjeni.
Na vjeronauci uče da je Zemlja ravna (prenose učenici), da su ateisti zli i treba ih ubiti, da su vakcine otrovi itd.
Laplace

#79981 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

dječak sa šibicama wrote: 30/05/2024 00:50 Ovo komentarise gro ljudi koji niti nisu iz Sarajeva, niti bi znali pronaci turbe sedam brace.
Taj sam. :D
Naslovnica

#79982 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Naslovnica wrote: 29/05/2024 21:04 Ako može objašnjenje zašto se puštaju brade ovakve kakve viđam po mahali (B-Faza), dočim gledam Reisa, učenike i profesore medrese, hadžije na poslu (za koje bih sutra dao zdrav bubreg ako treba), ili nemaju bradu ili imaju urednu bradicu, niko ne nosi kratke pantalone i slično...
Ne kontam
Ima li ko da mi objasni ba?!
tramvajtrojka

#79983 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tramvajtrojka »

Naslovnica wrote: 30/05/2024 08:58
Naslovnica wrote: 29/05/2024 21:04 Ako može objašnjenje zašto se puštaju brade ovakve kakve viđam po mahali (B-Faza), dočim gledam Reisa, učenike i profesore medrese, hadžije na poslu (za koje bih sutra dao zdrav bubreg ako treba), ili nemaju bradu ili imaju urednu bradicu, niko ne nosi kratke pantalone i slično...
Ne kontam
zato sto dužinom svoje brade kopiraju poslanikovu duzinu, samo sto vecina nema dovoljno gustu bradu pa to ispade trci trci dlaka na licu , i jos jedan im je trademark karirana sulja kratkih rukava :mrgreen:
dr_Evil

#79984 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dr_Evil »

Laplace wrote: 30/05/2024 08:39 Na vjeronauci uče da je Zemlja ravna (prenose učenici), da su ateisti zli i treba ih ubiti, da su vakcine otrovi itd.
Ti si ozbiljan forumas, dakle ne vjerujem da izmisljas, ali se nadam da si ironican.

Ako je to istina kako vi kao nastavni kadar to dopustate, ili je opcija da niko ne zeli da se bode sa rogatim(sto shvatam svakako).
Laplace

#79985 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Ne kontam
Kako mi je rođak pričao, prije dvadesetak godina je načelnik Lukavca rekao nekom vehabiji da šuti jer dobija pare za svaki centimetar dužine brade. ako su meni slagali i ja lažem vas.
zigson

#79986 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

Laplace wrote: 30/05/2024 09:07
Ne kontam
Kako mi je rođak pričao, prije dvadesetak godina je načelnik Lukavca rekao nekom vehabiji da šuti jer dobija pare za svaki centimetar dužine brade. ako su meni slagali i ja lažem vas.
Joj profa mislim da si ozbiljniji od ovoga...
Od akine matere zaova..
Laplace

#79987 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

dr_Evil wrote: 30/05/2024 09:07
Laplace wrote: 30/05/2024 08:39 Na vjeronauci uče da je Zemlja ravna (prenose učenici), da su ateisti zli i treba ih ubiti, da su vakcine otrovi itd.
Ti si ozbiljan forumas, dakle ne vjerujem da izmisljas, ali se nadam da si ironican.

Ako je to istina kako vi kao nastavni kadar to dopustate, ili je opcija da niko ne zeli da se bode sa rogatim(sto shvatam svakako).
Sa tim kolegom se izbjegavaju bosti i ovi u Ministarstvu i iz Pedagoškod zavoda. Ono, savjetnica mu iskritikuje čas, ovaj se drsko svađa s njom, i ona mu opet da visoku ocjenu.

Ovo za ravnu Zemlju sam čuo iz više izvora.
Laplace

#79988 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

zigson wrote: 30/05/2024 09:08
Laplace wrote: 30/05/2024 09:07

Joj profa mislim da si ozbiljniji od ovoga...
Od akine matere zaova..
Dobro, zakuhali smo pa bi bio red za završimo u revijalnom tonu.
Logovan

#79989 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

Ma šta bolan? :lol: Gdje to?
moimoi

#79990 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

iClass wrote: 29/05/2024 23:05
moimoi wrote: 29/05/2024 22:14 Nisu svi muslimani glupi, nego svi vjernici.
Ovo ti se dvoje negira.
Kako neko može biti nevjernik i musliman. Misliš reći "kulturološki musliman", to je druga stvar.

U osnovi rekao si šta sam i rekao, svi muslimani su glupi i to je to, pratio on selefizam ili islamsku zajednicu ili neke liberalnije i modernije učenjake - svi su glupi. Samo što ljudi neće a uvrijede ove Bošnjake dede i nane iz IZ pa kažu da su samo selefije ali misle i na ostale.
Nisi skontao… kada kazem “svi vjernici”, mislim na sve vjere… ili hajde da kazem ovako… svi oni koji i danas pokusavaju praktikovati vjeru od a do z. Koji imaju potrebu stavljati vjeru na prvo mjesto.
moimoi

#79991 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

sehohari wrote: 29/05/2024 23:14
moimoi wrote: 29/05/2024 21:14
iClass wrote: 29/05/2024 21:05

Nije islamofobija ako ti se ne sviđaju neka vjerska pravila, ali jeste islamofobija ako kažeš da samo bolesnici idu na neka predavanja, da samo glupani mogu reći da se treba čuvati za brak i sl.
Pa jeste. Potiskujes nesto sto je prirodno. Postajes “tempirana bomba”. Nisi svjestan sta svojoj psihi i tijelu radis.
Po vama je prirodnije klati se medjusobo nego sex.
Izvini al je tako.. niko halabuku ne dize oko nasilja… al je zato sex TABU.
Vidimo kako to na kraju izgleda kada je "prirodno", pa je normalno da na sedmičnom nivou učestvuješ u nekakvim orgijama ili da ti školski drugovi mogu naći fotke općenja matere na OF-u. Naravno, minoran fenomen, ali to je krajnji rezultat "prirodnoga".

Taj argument "prirodnog" je koban. Prirodno je i da te pokradem, opljačkam, napravim slugu od tebe, jer, hej, ja imam nagon da što više imam, a osjetim da si slabiji od mene.
Društvene norme su ono što nas razdvaja od toga da živimo kao životinje.

Uopšte ne želim reći da je jedino ispravno "čuvati se", niti mislim da imam pravo na to, ali definitivno imam pravo reći da niko nema pravo kritikovati nekoga koji se drži i vjeruje u određena moralna načela.
Ne, nije prirodno pljackati, krasti etc.
zna se sta su osnovne prirodne potrebe svakog covjeka. Ti ono studiras medicinu? Cudi me da ti nije jasno o cemu govorim.
Sid the sloth

#79992 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Sid the sloth »

canvra888 wrote: 30/05/2024 00:05
moimoi wrote: 29/05/2024 22:14
iClass wrote: 29/05/2024 21:56

Okej, razumijem šta želiš reći ali i najliberalniji današnji predavači islama su strogi po pitanju toga. Modernisti također su strogi po tom pitanju.
Islamska zajednica je također stroga po pitanju bluda i bilo kakvih veza.

Onda fino kažeš da su svi muslimani glupi, a ne da to kažeš indirektno preko selefija (nadam se da ti odgovor na ovo neće biti da ima muslimana koji bludnjiče pa oni nisu glupi, jer taj odgovor nema smisla).
Kakva ba blud,a vamo po cetiri zene?
Nisu svi muslimani glupi, nego svi vjernici.
Pocnite koristiti taj organ u glavi. Sve to sto se nekada pripovjedalo, od razmisljanja do oblacenja je imali smisla u tadasnje vrijeme.... danas vise NE. Isto kao sto kazes da se auto ne spominje jer nije postojao..internet… nije ni kondom.
Ne moze i jare i pare… ili brate zivite kao amisi u usa.
Fakat ne znam zašto nepotrebno postavljaš stvari kao crno/bijelo, kad uopće nije takvo stanje. Izvorna vjera se itekako može praktikovati bez da ikome škodiš, a da pri tome nisi ničim zakinut što se tiče današnjeg vremena.

I iskreno, ovo nazivanje svih vjernika glupim ti je pravo degutantno, u najmanju ruku. Tvoje je pravo da se ne slažeš s nečim, ovo što ti radiš je vrijeđanje. I ja, kao i svaki drugi čovjek, se ne slažem s mnogim stavovima i gledištima drugih ljudi pa ne padam dijaloški toliko nisko da ih po automatizmu nazivam glupim, nego prihvatim da neko ima drugačiji svjetonazor od mog.
Nazalost to je nekim osobama jedini nacin da oni "ispadnu pametni" pa eto ako im je neka utjeha ... :D
drug_profi

#79993 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Bome su i meni djeca dolazila iz škole i žalili mi se da su im druga djeca govorila da su pogani jer je nastavnica vjeronauka podučavala da su ateisti takvi.
Mislim sreća pa sam imao vremena da ohladim glavu.
Bullet Tooth Tony

#79994 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bullet Tooth Tony »

Iz danasnje rubrike "Nije se nikad desilo...."
darius_maximus

#79995 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

Ukratko rečeno, od svih razlika među ljudima i razloga za podjele, od boje kože do toga ko je gdje rođen i koji sport voli, najgluplji je rasprava o tome koja je vjera prava i čiji je bog jedini.
Svi ostali su barem opipljivi i možeš nešto učiniti da povežeš i obrazuješ ljude, da nađeš neki konsenzus.
Samo je vjera garant za raskol među ljudima dok je svijeta i vijeka.
drug_profi

#79996 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Bullet Tooth Tony wrote: 30/05/2024 10:23 Iz danasnje rubrike "Nije se nikad desilo...."
Da, ja inače tako dođem da nešto slažem.
Jedno je što ti ne želiš ili nećeš da vjeruješ.
Drugo je šta se djeci nameće.
Ne kažem da je sistemski. Ali se stalno dešava.
Korijen tome negdje postoji.
nepass1

#79997 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

tramvajtrojka wrote: 30/05/2024 09:02
Ne kontam
zato sto dužinom svoje brade kopiraju poslanikovu duzinu, samo sto vecina nema dovoljno gustu bradu pa to ispade trci trci dlaka na licu , i jos jedan im je trademark karirana sulja kratkih rukava :mrgreen:
I opel zafira ili vw turan :D
suspect_zero

#79998 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

drug_profi wrote: 30/05/2024 10:09 Bome su i meni djeca dolazila iz škole i žalili mi se da su im druga djeca govorila da su pogani jer je nastavnica vjeronauka podučavala da su ateisti takvi.

E fakat ne znam kakve su to škole odnosno nastavnici :-? Ja mogu sve suprotno reći za ovu koja predaje malcu, još škola u SG, mahalska prava.
Naučila ih je toleranciji, lijepom odnosu prema svim, obradili sve religije, sve priče su onako životne, poučne, odnos prema starijem, roditeljima, komšijama, životinjama, prirodi, higijeni, da ne spominjem ljudske pozitivne osobine koje se trudi da im prenese.
Niti jednom se nije desilo da je "izvalila" neku glupost a ja baš sve malog "ispitam i raskopam" :D
Prošli čas su se djeca nešto zapričala oko Eurosonga i ona se uključila i rekla da je pratila i navijala za Hrvatsku i da joj je i pobjednička pjesma dopadljiva.
Ova naša ili odudara od većine ili ste vi manjina koje su potrefili ti ravnozemljaši :oops:
drug_profi

#79999 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

suspect_zero wrote: 30/05/2024 10:42
drug_profi wrote: 30/05/2024 10:09 Bome su i meni djeca dolazila iz škole i žalili mi se da su im druga djeca govorila da su pogani jer je nastavnica vjeronauka podučavala da su ateisti takvi.

E fakat ne znam kakve su to škole odnosno nastavnici :-? Ja mogu sve suprotno reći za ovu koja predaje malcu, još škola u SG, mahalska prava.
Naučila ih je toleranciji, lijepom odnosu prema svim, obradili sve religije, sve priče su onako životne, poučne, odnos prema starijem, roditeljima, komšijama, životinjama, prirodi, higijeni, da ne spominjem ljudske pozitivne osobine koje se trudi da im prenese.
Niti jednom se nije desilo da je "izvalila" neku glupost a ja baš sve malog "ispitam i raskopam" :D
Prošli čas su se djeca nešto zapričala oko Eurosonga i ona se uključila i rekla da je pratila i navijala za Hrvatsku i da joj je i pobjednička pjesma dopadljiva.
Ova naša ili odudara od većine ili ste vi manjina koje su potrefili ti ravnozemljaši :oops:
Ja uopšte ne tvrdim da su oni većina. već samo da se dešava, a to su toliko strašne stvari da i u malim dozama mogu biti opasne.
suspect_zero

#80000 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

Onda mi imamo sreće :)
Post Reply