arman1 wrote: ↑29/05/2024 14:41Nekad davno jedan efendijica me podučavao vjeri din-islamu. I dan danas živim po pravilima koja mi je tad ugurao u glavu. Znao je lanuti počesto pa mi je tad sve to bilo interesantnije kao klincu, a kad se sjetim šta mi je sve pričao da će doći mogu reći da sam poznavao Balkanskog Nostradamusa.Ateista wrote: ↑29/05/2024 13:58dječak sa šibicama wrote: ↑29/05/2024 13:47 Niko bradonji ne brani da ima svoje misljenje o turbetu 7 brace, ali ovo je vandalizam i nadam se da ce tako biti tretirano.
Vjerska pitanja su za diskusiju, vandalizam je za krivicnu prijavu.![]()
Tako je, svako imapravo na svoj stav, ali i obavezu da ga ne namece drugima i unistava ono sa cim se ne slaze.
Prva stvar je da biti vjernik znaći vjerovati u nešto, a vjere je između tebe i onog u šta vjeruješ. Kod monoteističkih religija to je Bog (nematerijalan i sveprisutan). Po islamu svi koji vjeruju u jednog boga su vjernici bez obzira kako ga zovu i načina na koji tu vjeru ispoljavaju.
Druga stvar je da ako stvarno vjeruješ onda živiš to svoje vjerovanje, ponašaš se u skladu s vjerom u mjeri u kojoj je to moguće.
Treća stvar vjeruj svoje i pusti druga da vjeruju u šta vjeruju. Za svoje postupke svakom pripada njegova nagrada. Nekom možeš ponuditi da dobije uvid u šta ti vjeruješ ali nemaš pravo nikog tjerati.
Masa naših običaja je u osnovi ponašanje i vjerovanje koje nema veze s vjerom. Niko se nije molio mrtvima kad tih turbeta nego se na turbetu molio bogu, a to su posebna mjesta jer su sahranjeni nevini. To je u istu ravan kad dođeš na šehidsko mezarje i pročiš. Ujedno si proučio i "sjetio se " šehida.
Druga dimenzija je to što je to turbe jedna od znamenitosti grada i države i kao takva je dio nacionalnog identiteta. U mnogim državam za ovakve stvari ide malo duža robija.
Jedan derviš je prije par godina svojim sredstvima obnovio turbe jednog šejha koji je bio poznati graditelj. Turbe je decenijama bilo zapušteno i služilo kao odlagalište. Kad ga je obnovio turističke ture iz Turske u tom gradu su ga uvrštavale i još uvrštavaju u MUST SEE. Jednostavno je dio identiteta tog grada, a i dio identiteta nasljeđa Osmanske imperije.
Lično ovaj vandalizam je u ravni s terorizmom i agresijom mada većina to ne doživljava tako.
To je ATAK na ono što JESMO.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
Juni
#79876 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- karanana
#79877 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
+1. da je kojim slucajem vandal napisao 4C ili U, onda bi bio terorizam, a ovako nije. a nema razlike.Juni wrote: ↑29/05/2024 16:32arman1 wrote: ↑29/05/2024 14:41Nekad davno jedan efendijica me podučavao vjeri din-islamu. I dan danas živim po pravilima koja mi je tad ugurao u glavu. Znao je lanuti počesto pa mi je tad sve to bilo interesantnije kao klincu, a kad se sjetim šta mi je sve pričao da će doći mogu reći da sam poznavao Balkanskog Nostradamusa.
Prva stvar je da biti vjernik znaći vjerovati u nešto, a vjere je između tebe i onog u šta vjeruješ. Kod monoteističkih religija to je Bog (nematerijalan i sveprisutan). Po islamu svi koji vjeruju u jednog boga su vjernici bez obzira kako ga zovu i načina na koji tu vjeru ispoljavaju.
Druga stvar je da ako stvarno vjeruješ onda živiš to svoje vjerovanje, ponašaš se u skladu s vjerom u mjeri u kojoj je to moguće.
Treća stvar vjeruj svoje i pusti druga da vjeruju u šta vjeruju. Za svoje postupke svakom pripada njegova nagrada. Nekom možeš ponuditi da dobije uvid u šta ti vjeruješ ali nemaš pravo nikog tjerati.
Masa naših običaja je u osnovi ponašanje i vjerovanje koje nema veze s vjerom. Niko se nije molio mrtvima kad tih turbeta nego se na turbetu molio bogu, a to su posebna mjesta jer su sahranjeni nevini. To je u istu ravan kad dođeš na šehidsko mezarje i pročiš. Ujedno si proučio i "sjetio se " šehida.
Druga dimenzija je to što je to turbe jedna od znamenitosti grada i države i kao takva je dio nacionalnog identiteta. U mnogim državam za ovakve stvari ide malo duža robija.
Jedan derviš je prije par godina svojim sredstvima obnovio turbe jednog šejha koji je bio poznati graditelj. Turbe je decenijama bilo zapušteno i služilo kao odlagalište. Kad ga je obnovio turističke ture iz Turske u tom gradu su ga uvrštavale i još uvrštavaju u MUST SEE. Jednostavno je dio identiteta tog grada, a i dio identiteta nasljeđa Osmanske imperije.
Lično ovaj vandalizam je u ravni s terorizmom i agresijom mada većina to ne doživljava tako.
To je ATAK na ono što JESMO.![]()
-
moimoi
#79878 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma vala kada je ispit u pitanju molis i budu i alaha i isusa i sivu i 7 bracesime_cipol wrote: ↑29/05/2024 15:52 Kako nekoga dovodis u ravan sa Allahom ako mu proucis Fatihu, ne kontam![]()
Allaha molis za dobro, za zdravlje, za dug život, za polaganje ispit, za svasta nesta. Ucis dovu, da ti je ispuni, za nadu ako nista.
Ne molis 7 brace.
- Logovan
#79879 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zamisli posaras 7 brace.
Kakav debilizam jebo te. Ne znam sto bi nekome smetalo 7 brace. Kakvo saranje, kakvo ukidanje.
- Laplace
#79880 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ljudi vani od sličnih stvari naprave turističku atrakciju, ili bar dio na koji turistički vodiči skrenu pažnju (npr. u Milanu, ako se dobro sjećam, ne bio kao neki krug u kojem se kao neka procedura treba obaviti, čini mi se kao da treba obići krug skakućući na jednoj nozi ili šta već).DaysleepeR wrote: ↑29/05/2024 11:09 Nema niko pravo da dira i da ukida nešto što je simbol ovog grada.
Ja nisam vjernik, nikad nisam bio u 7 braće, ali niko nema pravo sebi da uzima za pravo da nešto ukida u ovom gradu.
Da ne znam ti šta da smatra kakav bog iza njega da stoji.
De se malo dozovite.
Kod nas je to širk.
- vjeshalica
#79881 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Niko nije prisiljen da ide na turbe, da moli i ubacuje pare.
Ovim vehabiljestinama je bolje da se uhvate zanatskog rada umjesto sto balegaju budalastine potiru se po bradama i beskorisno alahaju
Ovim vehabiljestinama je bolje da se uhvate zanatskog rada umjesto sto balegaju budalastine potiru se po bradama i beskorisno alahaju
-
moimoi
#79882 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jos interesantnije bi bilo citati komentare da nisu napisali “sirk”… odmah bi bili anamo oni krivi.karanana wrote: ↑29/05/2024 16:35+1. da je kojim slucajem vandal napisao 4C ili U, onda bi bio terorizam, a ovako nije. a nema razlike.Juni wrote: ↑29/05/2024 16:32arman1 wrote: ↑29/05/2024 14:41
Nekad davno jedan efendijica me podučavao vjeri din-islamu. I dan danas živim po pravilima koja mi je tad ugurao u glavu. Znao je lanuti počesto pa mi je tad sve to bilo interesantnije kao klincu, a kad se sjetim šta mi je sve pričao da će doći mogu reći da sam poznavao Balkanskog Nostradamusa.
To je ATAK na ono što JESMO.![]()
- karanana
#79883 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
isto ko sto oni gejevima govore da praktikuju seksualne i druge gej aktivnosti u svoja 4 zida, tako i oni trebaju da praktikuju svoje vjerske aktivnosti u svoja 4 zida i manu se sta drugi rade i vjeruju. zar nije filozofija da na kraju odgovaras za svoje grijehe i "shirkove"? koji klinac onda brines sta drugi shirkuju? ne dajem u turbe, ne idem na ajvaz dedu, ali isto tako me briga idu li ili ne idu drugi.
- Laplace
#79884 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne bih se čudio da poču kao Talibani da ruše sve spomenike i građevine koje nisu islamski.DaysleepeR wrote: ↑29/05/2024 11:17Ljudi koji su održavali ovo turbe toliko godina nisu imali ni Kur'an ni Ilmihal?Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑29/05/2024 11:16kakvi saudijci bolan ne bioDaysleepeR wrote: ↑29/05/2024 11:13
Neko dođe nakon 95 godine, nauči bošnjaka da ima neki "širk" koji je strašan grijeh.
I onda bošnjak uništava vlastitu tradiciju da se saudijac ne bi naljutio.
A saudijac svoju omladinu pošalje na zapad prije braka da se doooobro nažive pa tek onda idu u brak i lagano privid vjere.
Najgluplji narod matere mi.
otvoris Kur'an pa i Ilmihal i fino sve pise
jedno je vjera, a drugo tradicija koja cesto nema veze sa postulatima vjere
govorim o vjerskom aspektu, ako nisi musliman, ne znam sto te se to dotice
Čuj šta me se tiče, ja sam iz ovog grada i države, ne dam da mi bilo kakva mraka bjelosvjetska skrnavi grad.
-
Naslovnica
#79885 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovo je još uvijek na nivou dječjeg nestašluka.
Zamisli uđeš u džamiju petkom i razneseš se na džumi.
Ili se zaletiš sa kamionom punim TNT-a u neku od zapadnih ambasade.
I slično.
- Laplace
#79886 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Antenisti vjeruju u antene, bar pretpostavljam (prvi put čujem za te anteniste).basicm wrote: ↑29/05/2024 11:21Naravno da je smijesno. Isto da ja odredjujem sta je u Medjugorju.tramvajtrojka wrote: ↑29/05/2024 11:15sad je smijesno pisu se ha hu doskocice, a kad se krene po braci vehabijama ti ces prvi doci pisati o islamofobiji![]()
hej njemu je smijesbo unistavanje nacionalnog spomenika od strane vehabijskog pokreta
Jos gore antenisti ne vjeruju ni u sta a uredjivali bi sta je ok a sta nije u nekoj vjeri. Sve dusebriznici.
- iClass
#79887 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Reci fino da ti smeta čitav islam, bio to selefijski ili neki liberalniji, jer nijedan ne dopušta da se ganjaju cure, islamska zajednica je stroga po tom pitanju.DaysleepeR wrote: ↑29/05/2024 10:54 TInejdžer treba da izlazi, da se druži, da ganja curice, da ide na koncerte, kino, pozorište.
Da mu um doživi neko prosvljetljenje a ne da mantra nekakve mitove i legende od prije 1500 godina i da živi i konta šta se sve smije a šta ne smije...
Smiješno mi je ovako vidjeti kako ljudi svoju mržnju prema islamu najlakše ispoljavaju preko selefija jer bi preko IZ bilo ofirno.
-
Nebozemlja
#79888 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da da, imati mišljenje kontra tvoje ideologije je mržnja.iClass wrote: ↑29/05/2024 17:29Reci fino da ti smeta čitav islam, bio to selefijski ili neki liberalniji, jer nijedan ne dopušta da se ganjaju cure, islamska zajednica je stroga po tom pitanju.DaysleepeR wrote: ↑29/05/2024 10:54 TInejdžer treba da izlazi, da se druži, da ganja curice, da ide na koncerte, kino, pozorište.
Da mu um doživi neko prosvljetljenje a ne da mantra nekakve mitove i legende od prije 1500 godina i da živi i konta šta se sve smije a šta ne smije...
Smiješno mi je ovako vidjeti kako ljudi svoju mržnju prema islamu najlakše ispoljavaju preko selefija jer bi preko IZ bilo ofirno.
- canvra888
#79889 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jedno je imati mišljenje, drugo je nekome govoriti da je debil i govoriti mu da se ubije.Nebozemlja wrote: ↑29/05/2024 17:33Da da, imati mišljenje kontra tvoje ideologije je mržnja.iClass wrote: ↑29/05/2024 17:29Reci fino da ti smeta čitav islam, bio to selefijski ili neki liberalniji, jer nijedan ne dopušta da se ganjaju cure, islamska zajednica je stroga po tom pitanju.DaysleepeR wrote: ↑29/05/2024 10:54 TInejdžer treba da izlazi, da se druži, da ganja curice, da ide na koncerte, kino, pozorište.
To je i više od mržnje zapravo.
-
Nebozemlja
#79890 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja u ovoj citiranoj objavi ne vidim da je forumaš nekoga nazvao debiliom i rekao mu da se ubije.canvra888 wrote: ↑29/05/2024 17:35Jedno je imati mišljenje, drugo je nekome govoriti da je debil i govoriti mu da se ubije.Nebozemlja wrote: ↑29/05/2024 17:33Da da, imati mišljenje kontra tvoje ideologije je mržnja.iClass wrote: ↑29/05/2024 17:29
Reci fino da ti smeta čitav islam, bio to selefijski ili neki liberalniji, jer nijedan ne dopušta da se ganjaju cure, islamska zajednica je stroga po tom pitanju.
To je i više od mržnje zapravo.
- iClass
#79891 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Rekao sam da ljudi koji mrze islam najlakše to rade preko selefija. Uzmeš osnovno islamsko pravilo koje zagovara i Islamska zajednica ali umjesto da ga tako ismijavaš samo reci da to rade selefije i riješio si problem.Nebozemlja wrote: ↑29/05/2024 17:33Da da, imati mišljenje kontra tvoje ideologije je mržnja.iClass wrote: ↑29/05/2024 17:29Reci fino da ti smeta čitav islam, bio to selefijski ili neki liberalniji, jer nijedan ne dopušta da se ganjaju cure, islamska zajednica je stroga po tom pitanju.DaysleepeR wrote: ↑29/05/2024 10:54 TInejdžer treba da izlazi, da se druži, da ganja curice, da ide na koncerte, kino, pozorište.
Seks prije braka osnovni grijeh u skoro svakoj vjeri a pogotovo u islamu i samo reci da "vehabije" to ne daju i onda pljuj po tom grijehu da se opereš da ne ispadneš osoba koja mrzi islam nego samo "vehabizam".
Većina stvari za koje selefije dobijaju hejt zagovara i IZ samo što oni to i ne smiju tako glasno reći pred narodom. Islamska zajednica isto tako je protiv proslave Nove Godine pa ne dobijaju hejt koliko dobijaju selefija kada kažu isto što i IZ.
Last edited by iClass on 29/05/2024 17:47, edited 1 time in total.
- canvra888
#79892 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nebozemlja wrote: ↑29/05/2024 17:36Ja u ovoj citiranoj objavi ne vidim da je forumaš nekoga nazvao debiliom i rekao mu da se ubije.

Par stranica ranije, odakle je i krenula diskusija oko ovog na što si se osvrnuo.
- Logovan
#79893 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Samo sto djecji nestasluk moze izrasti u nesto gore.Naslovnica wrote: ↑29/05/2024 17:05Ovo je još uvijek na nivou dječjeg nestašluka.
Zamisli uđeš u džamiju petkom i razneseš se na džumi.
Ili se zaletiš sa kamionom punim TNT-a u neku od zapadnih ambasade.
I slično.
-
MinistarKulture
#79894 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vehabije imaju finansiranje iz Saudije i Katara da sire svoja zdrta vjerovanja na druge.
Oni ne mogu shvatiti da postoje razlicita vjerovanja i da gledaju svoja posla vec moraju to siliti na druge ljude.
Samo serijat i srednji vijek, nikakvog napretka tu nema.
Oni ne mogu shvatiti da postoje razlicita vjerovanja i da gledaju svoja posla vec moraju to siliti na druge ljude.
Samo serijat i srednji vijek, nikakvog napretka tu nema.
-
mali_balon
#79895 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I roditelji, koji su takodje kozojebi wannabe.....jucer u skoli priredba i naravno prvo himna i svi ustajemo samo ono bradato govno sa hanumom sjedi.....sekunda mi falila sa reagujem ali kontam djeca tu....ali sam ga namjerno gledao i mrskim gadljivom pogledom i vidio me i ja jos odmaknem stolicu od jnjga kad sam sjedao nazad....majku jebalo da je to neki uvozni bradonja nego jok nas isprdak.....taj uvozni bi ustao garant....Laplace wrote: ↑29/05/2024 16:23Tinejdžer kome je to u glavu utuvio nastavnik vjeronauke na časovima, na primjer.DonieBrasco wrote: ↑29/05/2024 10:45 Kakav debili moras da budes kao tinejđer u 2024. godini da ides slusati vjerska ispriranje mozgova, pogotovo ova vehabijska.![]()
- iClass
#79896 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Najjači su ovi branitelji "Bosanskog islama", tradicije i sl. koji se sjete svoje Bosanskog islama samo onda kada treba selefijama nešto reći.
Branite turbe, to je kao Bosanski islam, tradicija itd. a nedavno vam istjeraše sestru koja je Bosanska muslimanka i nosi hidžab po pravilima IZ-a iz vojske koja treba da vam brani u državi u kojoj ste većina.
Niko se ne sjeti Bosanskog islama kada Aca Lukas napuni Zetru, kada se Bosanski muslimani razvale od alkohola i drugih stvari.
"Bosanski islam" je postao oružje ateista protiv selefija. Pa će onda postati i oružje ateista protiv Bosanskih imama.
Branite turbe, to je kao Bosanski islam, tradicija itd. a nedavno vam istjeraše sestru koja je Bosanska muslimanka i nosi hidžab po pravilima IZ-a iz vojske koja treba da vam brani u državi u kojoj ste većina.
Niko se ne sjeti Bosanskog islama kada Aca Lukas napuni Zetru, kada se Bosanski muslimani razvale od alkohola i drugih stvari.
"Bosanski islam" je postao oružje ateista protiv selefija. Pa će onda postati i oružje ateista protiv Bosanskih imama.
- mc-twin
#79897 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zanimljivo kako jedni te isti jedva cekaju svaku priliku da popljuju po islamu. Heh.
- iClass
#79898 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa to sam ja gore rekao, najlakše je preko selefija.
Umjesto da kažeš da je odlaženje u džamiju glupo samo reci "na vehabijskim predavanjima uče ih da idu u džamiju" i riješio si problem.
Evo ovdje, od toga što je neka budala išarala zid došlo se do kozojeba, gluposti poraćenja islama uopšteno, vjerska pravila (i ona osnovna) su glupa, kozojebi itd.
Baš me interesuje da je neko napisao 4C da li bi komentari protiv svih Srba bili opravdani ili bih dobio ban.
- canvra888
#79899 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Što je najjače, niko se ne sjeti zara i feredže kad se priča o tradiciji i "bosanskom islamu", ali se zato uredno zgrožavaju na nikab i ujedno su među najvećim štovateljima turbeta kao esencijalnog dijela "bosanskog islama"iClass wrote: ↑29/05/2024 17:52 Najjači su ovi branitelji "Bosanskog islama", tradicije i sl. koji se sjete svoje Bosanskog islama samo onda kada treba selefijama nešto reći.
Isto kao i IZ - nije problem npr. navesti Sahih Muslim hadis kada se priča o obaveznosti davanja sadekatu-l-fitra, ali je problem zato navesti isto tako Sahih Muslim hadis koji govori o neutemeljenosti gradnje na mezarima. Pa ne možemo tako...
- Laplace
#79900 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ali, ovo što rade im je isplativije, donosi im više $$$$$$.vjeshalica wrote: ↑29/05/2024 16:44 Niko nije prisiljen da ide na turbe, da moli i ubacuje pare.