pa prepostavljam nije samo oprema potrebni su ti certifikati, standardi koje treba oprema zadovoljiti po nekim eu pravilima … kinezi eto mozemo mi proizvesti slicnu opremu i da li je cijena onda ista?JovicSA wrote: ↑29/05/2024 09:04Prodaja strancu EP BiH...ne znam, meni je to najgora varijanta.Problem je što naši političari nemju muda, evo recimo primjer novog bloka TE koja se ne gradi jer nema više dostupne opreme iz EU ili USA već iz Kine. Ja da sam neki faktor ja bih na vlastitu odgovornost izgradio sa kineksom tehnologijom ili tražio čak rješenje mikro nukleraki koje se na vraćaju na Zapad sa novom gotovo 100% sigurnom tenologijom. Ovako sjediti i raspravljati treba li ovo ili ono je suludo.iz zadnje klupe wrote: ↑29/05/2024 08:55Problem je što imamo, ali iz nekih meni potpuno nepoznatih razloga, vlada ZAKON ŠUTNJE, i niko neće da kaže očito, CAR JE GO, ne možemo prodavati struju ispod proizvodne cijene, koja je porasla zbog ogromnig skoska inflacije zadnjih 5 godina ( za koje mi nismo krivi, već EU koja je štamšanjem ogromne količine EURA be pokrića tokom korone da bi platila gubtike frimi)Problem je dodatni sto mi nemamo pismenog analiticara a i kad imamo takvim ljudima se ne daje medijski prostor.
Gledam intervju Jerlagića, koliko znam čovjek nije više poslanik , dakle ni on nema šta da izgubi ako kaže jednostavnu istinu, i on priča sat i po ničega, NIŠTA MI JE NIJE JASNO, neko pominje plan da se uradi isto ko i sa FDS, da se obezvrijedi pa onda proda za bagatelu nekom strancu, jer mi izgleda ne znamo sami upravljati energetikom
ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Moderator: anex
-
bob_1921
#2376 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
- Haris.ba
#2377 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Od novih blokova u termoelektranama nema nista. Ne zanosite se.
-
iz zadnje klupe
#2378 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Mislim da ljudi nisu svjesni u kojoj mjeri smo mi kolonija, i koliko moramo slušati šta nam se kaže, ja sam otprilike postao svjestan koliko se malo mi sami pitamo za neke stvari kada se uvodila putarina od 0,40 KM po litri goriva.Prodaja strancu EP BiH...ne znam, meni je to najgora varijanta.Problem je što naši političari nemju muda, evo recimo primjer novog bloka TE koja se ne gradi jer nema više dostupne opreme iz EU ili USA već iz Kine. Ja da sam neki faktor ja bih na vlastitu odgovornost izgradio sa kineksom tehnologijom ili tražio čak rješenje mikro nukleraki koje se na vraćaju na Zapad sa novom gotovo 100% sigurnom tenologijom. Ovako sjediti i raspravljati treba li ovo ili ono je suludo.
Takav je ogroman bio pritisak stranih emisara i ambasadora na poslanike da se to usvoji, da sam mislio da će izbiti treci svjestski rat ili Dejton se raspasti ako se ne usvoji.
Glede TE, Stanari su građeni sa kineskim generatorima, i ništa ne bi falilo da se i ovaj blok pravio sa istim, ali taj koji bi odlučio to, sutra bi ga gledo u spektakularnoj akciji hapšenja od strane SIPE koje bi direktno prenosila FTV, čovjek bi na kraju bio pušten nakon mjeseci mrcvarenja, ali mu nikad više ne bi palo na pamet uraditi nešto suprotno od onog što gazde kažu...
-
JovicSA
#2379 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Kinezi su ponudili zamjenksu po istoj cijeni. *ebeš certifikate u pitanju je energetski opstanak jednog naroda i većeg dijela F.BiH. Ovdje su mnogo veći ulozi od certifikata. jednostavno mi nemamo političare sa mudima kakav je svojevremeno bio recimo Emerik Blum.bob_1921 wrote: ↑29/05/2024 09:09pa prepostavljam nije samo oprema potrebni su ti certifikati, standardi koje treba oprema zadovoljiti po nekim eu pravilima … kinezi eto mozemo mi proizvesti slicnu opremu i da li je cijena onda ista?JovicSA wrote: ↑29/05/2024 09:04Prodaja strancu EP BiH...ne znam, meni je to najgora varijanta.Problem je što naši političari nemju muda, evo recimo primjer novog bloka TE koja se ne gradi jer nema više dostupne opreme iz EU ili USA već iz Kine. Ja da sam neki faktor ja bih na vlastitu odgovornost izgradio sa kineksom tehnologijom ili tražio čak rješenje mikro nukleraki koje se na vraćaju na Zapad sa novom gotovo 100% sigurnom tenologijom. Ovako sjediti i raspravljati treba li ovo ili ono je suludo.iz zadnje klupe wrote: ↑29/05/2024 08:55
Problem je što imamo, ali iz nekih meni potpuno nepoznatih razloga, vlada ZAKON ŠUTNJE, i niko neće da kaže očito, CAR JE GO, ne možemo prodavati struju ispod proizvodne cijene, koja je porasla zbog ogromnig skoska inflacije zadnjih 5 godina ( za koje mi nismo krivi, već EU koja je štamšanjem ogromne količine EURA be pokrića tokom korone da bi platila gubtike frimi)
Gledam intervju Jerlagića, koliko znam čovjek nije više poslanik , dakle ni on nema šta da izgubi ako kaže jednostavnu istinu, i on priča sat i po ničega, NIŠTA MI JE NIJE JASNO, neko pominje plan da se uradi isto ko i sa FDS, da se obezvrijedi pa onda proda za bagatelu nekom strancu, jer mi izgleda ne znamo sami upravljati energetikom
Slažem se i uviđam isto...ali evo ja bih dobrovoljno odležao godinu dana zbog toga ali bih sve uradio da se novi TE napravi ili da se dovede tehnologija mini nuklearnih elektrana makar mi to bilo zadnje. To više nije pitanje ekologije i čiste energije već opstanka Bošnjaka kao naroda, to mnogi ne kontaju.iz zadnje klupe wrote: ↑29/05/2024 09:18Mislim da ljudi nisu svjesni u kojoj mjeri smo mi kolonija, i koliko moramo slušati šta nam se kaže, ja sam otprilike postao svjestan koliko se malo mi sami pitamo za neke stvari kada se uvodila putarina od 0,40 KM po litri goriva.Prodaja strancu EP BiH...ne znam, meni je to najgora varijanta.Problem je što naši političari nemju muda, evo recimo primjer novog bloka TE koja se ne gradi jer nema više dostupne opreme iz EU ili USA već iz Kine. Ja da sam neki faktor ja bih na vlastitu odgovornost izgradio sa kineksom tehnologijom ili tražio čak rješenje mikro nukleraki koje se na vraćaju na Zapad sa novom gotovo 100% sigurnom tenologijom. Ovako sjediti i raspravljati treba li ovo ili ono je suludo.
Takav je ogroman bio pritisak stranih emisara i ambasadora na poslanike da se to usvoji, da sam mislio da će izbiti treci svjestski rat ili Dejton se raspasti ako se ne usvoji.
Glede TE, Stanari su građeni sa kineskim generatorima, i ništa ne bi falilo da se i ovaj blok pravio sa istim, ali taj koji bi odlučio to, sutra bi ga gledo u spektakularnoj akciji hapšenja od strane SIPE koje bi direktno prenosila FTV, čovjek bi na kraju bio pušten nakon mjeseci mrcvarenja, ali mu nikad više ne bi palo na pamet uraditi nešto suprotno od onog što gazde kažu...
Naravno da nema kada imamo mazlume i ljude koji nisu u stanju pogledati vremensku prognozu dva dana unaprijed a kamoli gledati 10-20 godina unaprijed.
- Haris.ba
#2380 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
To isto da kazes da Bosnjaci ne mogu opstati jer nemaju vlastite izvore nafte. Ili barem rafineriju.JovicSA wrote: ↑29/05/2024 09:31 Slažem se i uviđam isto...ali evo ja bih dobrovoljno odležao godinu dana zbog toga ali bih sve uradio da se novi TE napravi ili da se dovede tehnologija mini nuklearnih elektrana makar mi to bilo zadnje. To više nije pitanje ekologije i čiste energije već opstanka Bošnjaka kao naroda, to mnogi ne kontaju.
Ko sto se uvozi nafta i niko se prestaje kupovati, uvozice se i struja.
- Kiki_Musampa
#2381 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ako gledaš 10-20 godina unaprijed,tej se onda crnilo nadvija nad BiH. 30 godina se ništa novo nije izgradilo,niti ima planova-a to traje, a ovo staro je ko jugo,radi,al samo što nije lipsaloJovicSA wrote: ↑29/05/2024 09:31Kinezi su ponudili zamjenksu po istoj cijeni. *ebeš certifikate u pitanju je energetski opstanak jednog naroda i većeg dijela F.BiH. Ovdje su mnogo veći ulozi od certifikata. jednostavno mi nemamo političare sa mudima kakav je svojevremeno bio recimo Emerik Blum.bob_1921 wrote: ↑29/05/2024 09:09pa prepostavljam nije samo oprema potrebni su ti certifikati, standardi koje treba oprema zadovoljiti po nekim eu pravilima … kinezi eto mozemo mi proizvesti slicnu opremu i da li je cijena onda ista?JovicSA wrote: ↑29/05/2024 09:04
Prodaja strancu EP BiH...ne znam, meni je to najgora varijanta.Problem je što naši političari nemju muda, evo recimo primjer novog bloka TE koja se ne gradi jer nema više dostupne opreme iz EU ili USA već iz Kine. Ja da sam neki faktor ja bih na vlastitu odgovornost izgradio sa kineksom tehnologijom ili tražio čak rješenje mikro nukleraki koje se na vraćaju na Zapad sa novom gotovo 100% sigurnom tenologijom. Ovako sjediti i raspravljati treba li ovo ili ono je suludo.
Slažem se i uviđam isto...ali evo ja bih dobrovoljno odležao godinu dana zbog toga ali bih sve uradio da se novi TE napravi ili da se dovede tehnologija mini nuklearnih elektrana makar mi to bilo zadnje. To više nije pitanje ekologije i čiste energije već opstanka Bošnjaka kao naroda, to mnogi ne kontaju.iz zadnje klupe wrote: ↑29/05/2024 09:18Mislim da ljudi nisu svjesni u kojoj mjeri smo mi kolonija, i koliko moramo slušati šta nam se kaže, ja sam otprilike postao svjestan koliko se malo mi sami pitamo za neke stvari kada se uvodila putarina od 0,40 KM po litri goriva.Prodaja strancu EP BiH...ne znam, meni je to najgora varijanta.Problem je što naši političari nemju muda, evo recimo primjer novog bloka TE koja se ne gradi jer nema više dostupne opreme iz EU ili USA već iz Kine. Ja da sam neki faktor ja bih na vlastitu odgovornost izgradio sa kineksom tehnologijom ili tražio čak rješenje mikro nukleraki koje se na vraćaju na Zapad sa novom gotovo 100% sigurnom tenologijom. Ovako sjediti i raspravljati treba li ovo ili ono je suludo.
Naravno da nema kada imamo mazlume i ljude koji nisu u stanju pogledati vremensku prognozu dva dana unaprijed a kamoli gledati 10-20 godina unaprijed.
-
JovicSA
#2382 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Mislim ipak da se nafta i el. energija ne mogu porediti, naftu nikada nismo imali ali el. energiju izvozimo još uvijek i do skora su se ostvarivali visoki profiti. Osnov svake nacije i naroda je da imaju koliko-toliko vlastite izvore energije, redudantne izvore, da što manje budu zavisni od uvoza ili da barem imaju adekvatne skladišne kapacitete određenog energenta koji će moći barem na 60 dana amortizirati skokove cijena tog energenta. ne pričam ja ništa na pamet, to je k'o sabiranje i oduzimanje, zna se sve.Haris.ba wrote: ↑29/05/2024 09:43To isto da kazes da Bosnjaci ne mogu opstati jer nemaju vlastite izvore nafte. Ili barem rafineriju.JovicSA wrote: ↑29/05/2024 09:31 Slažem se i uviđam isto...ali evo ja bih dobrovoljno odležao godinu dana zbog toga ali bih sve uradio da se novi TE napravi ili da se dovede tehnologija mini nuklearnih elektrana makar mi to bilo zadnje. To više nije pitanje ekologije i čiste energije već opstanka Bošnjaka kao naroda, to mnogi ne kontaju.
Ko sto se uvozi nafta i niko se prestaje kupovati, uvozice se i struja.
Evo cca. izgradnja Bloka 7 je procijenjena na 900 miliona do 1.5 milijardi. Ok, ne može, evo mikro nuklearne elektrana od 300MW, što je prilbižna snaga kao planirani blok 7 TE, ali je oko 1 milijardu i nešto jeftinija. Treba samo imati inicijativu i muda da se određene stvari urade. Zamisli naslov BiH (Bošnjaci) kreću u izgradnju mini nuklearne elektrane, mislim da bi se digla kuka i motika da se to zaustavi.
Last edited by JovicSA on 29/05/2024 09:53, edited 2 times in total.
-
bumerangss
#2383 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Klasicna pljacka naroda od strane države
Zanima me koliko je gas u Moskvi ili nafta u Emiratima. Je li i oni pladaju tržišnu berzansku cijenu ili im je jeftinije jer izvoze te energente kao sto BiH izvozi struju?
Zanima me koliko je gas u Moskvi ili nafta u Emiratima. Je li i oni pladaju tržišnu berzansku cijenu ili im je jeftinije jer izvoze te energente kao sto BiH izvozi struju?
- Haris.ba
#2384 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Osnov svakog naroda je prvo da je pismen. Kod nas je svako drugo dijete od 15 godina funkcionalno nepismeno.JovicSA wrote: ↑29/05/2024 09:47 Osnov svake nacije i naroda je da imaju koliko-toliko vlastite izvore energije, redudantne izvore, da što manje budu zavisni od uvoza ili da barem imaju adekvatne skladišne kapacitete određenog energenta koji će moći barem na 60 dana amortizirati skokove cijena tog energenta. ne pričam ja ništa na pamet, to je k'o sabiranje i oduzimanje, zna se sve.
I kako ocekivati od takvog naroda da zna da sabira u opcu korist? Oduzimati u licnu i sabirati sa sebe zna.
Po stoti put - oni imaju jeftinu domacu naftu jer izvoze toliko da mogu pokriti razliku u cijeni. Mi jednostavno nemamo dovoljno struje da pokrijemo sve minuse ko te zemlje.bumerangss wrote: ↑29/05/2024 09:50 Klasicna pljacka naroda od strane države
Last edited by Haris.ba on 29/05/2024 09:57, edited 1 time in total.
- tramvajtrojka
#2385 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
pljacka jadnog i napacenog naroda glavna nasa uzrecica dok taj isti jadni i napaceni narod pokusava zajebati drzavu na svakom korakubumerangss wrote: ↑29/05/2024 09:50 Klasicna pljacka naroda od strane države
Cijene na evropskom tržištu na berzama vise nikada nece biti tako visoke kao 21 i 22e ostaje ti podigni cijene il ugasi elektroprivredu
-
bob_1921
#2386 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
pa ima li smisla cijena biti ista … ugovoris iphone ne mogu isporuciti al evo ti xiaomi sa istim teh karakteristikama mislim nije ista stvar al shvaras poentu …JovicSA wrote: ↑29/05/2024 09:31Kinezi su ponudili zamjenksu po istoj cijeni. *ebeš certifikate u pitanju je energetski opstanak jednog naroda i većeg dijela F.BiH. Ovdje su mnogo veći ulozi od certifikata. jednostavno mi nemamo političare sa mudima kakav je svojevremeno bio recimo Emerik Blum.bob_1921 wrote: ↑29/05/2024 09:09pa prepostavljam nije samo oprema potrebni su ti certifikati, standardi koje treba oprema zadovoljiti po nekim eu pravilima … kinezi eto mozemo mi proizvesti slicnu opremu i da li je cijena onda ista?JovicSA wrote: ↑29/05/2024 09:04
Prodaja strancu EP BiH...ne znam, meni je to najgora varijanta.Problem je što naši političari nemju muda, evo recimo primjer novog bloka TE koja se ne gradi jer nema više dostupne opreme iz EU ili USA već iz Kine. Ja da sam neki faktor ja bih na vlastitu odgovornost izgradio sa kineksom tehnologijom ili tražio čak rješenje mikro nukleraki koje se na vraćaju na Zapad sa novom gotovo 100% sigurnom tenologijom. Ovako sjediti i raspravljati treba li ovo ili ono je suludo.
pa nije bas jebes certifikate znas da je prije nekoliko godina elektroprivreda bila na crnoj listi zbog zelene energije banke nisu htjele davati garanciju bar ove vece hladno bi ti mogli zabraniti prodaji na berzi i slicno …
- basicm
#2387 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
A kako ce veca cijena spasiti nas mraka? Kojom logikom?
-
iz zadnje klupe
#2388 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ja mislim da bi bolje razumio šestogodišnjak. nije dovoljno zaraditi samo plate, svaka mašina ima amortizaciju, tokom koje se troši, cijene remonta su ogromne, i kada se konačno rashoduje nabavka novih turbina, el, motora, dampera, to su desetomilionske investicije, valjda trebas imas nesto i u steku, il ćes sve kreditom, a i taj kredit da bi vratio moras ostvariti para malo više iznad pozitivne nule da bi ga mogao vraćati, ovde sve živi socijalisti, dok se mogu isplaćivati plate, dobra firme, "jebi dobavljače (tj. odgađaj plaćanje dok sa kamatama ne platiš tri puta veći znos), šta ćeš remontovati, radi dok ne crkne, nove investicije, šta je to?A kako ce veca cijena spasiti nas mraka? Kojom logikom?
- basicm
#2389 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Drugim rijecima, treba ulagati u proizvodnju. Da li je do sada to bio problem? Kad je se EP pozalila na nedostatak sredstava za ulaganje?
- no_sekirli
#2390 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ti si spominješ dividendu, lijepiš pamflete Udruge dioničara i podvaljivaš kao valjan razlog za poskupljenje. Ja to nisam radio, niti spominjao komisije.drug_profi wrote: ↑29/05/2024 08:38O kakvoj ba dividendi pricas? Nema dividende dok 30% ne poskupi ili dok se ne privatizuje 51%.no_sekirli wrote: ↑29/05/2024 08:21 U raspravu sam se uključio samo kad sam vidio da se poskupljenje pravda isplatom dividende i pokrivanjem minusa poslovanja, ali se nigdje ne poziva na odgovornost (i slanje u zatvor) sve bivše uprave EPe koje su dovele do ovoga, uprave rudnika, ministre, i ostalu bagru u sistemu koji su izmuzli milijarde za 20 godina, ne milione. Kao i plan smanjenja troškova poslovanja i proizvodnje te iste EPa.
Ako je rješenje problema da u sistem za spaljivanje para, uguraš još para, onda sam ja u krivu i izvinjavam se svima na temi.
Sva se prica sa nase strane svodi na spasavanju sistema koji vise nema vremena. Otpustanje ni 1500 ljudi ne nadoknadilo 150 miliona minusa.
Vi bi sad nekakve komisije formirali da se nesto istrazuje, analizira.
Moze nakon sto se prestanu praviti gubici.
I ponavljam ti, ja kao dioničar navijam da struja NE poskupi jer će to onda garantovano za dvije do tri godine izbaciti Federaciju iz strukture vlasništva.
Dok god je Federacija vlasnik struja će biti socijalna kategorija bez profita i bez dividende.
Kriminal istražuje tužiteljstvo i drugi organi i agencije zaduženi za to, ne komisija. I da se to napravi, ili napravilo, oduzela protupravna imovina, koju je lako dokazati, eto nešto para.
Da je nova (ili stara) uprava utvrdila da ima 10 uhljeba na jednog rudara i to racionalizirala, eto para.
Nije rudar kriv što malo kopa sa unamjljenom opremom, dok se njihova prodaje u staro željezo ili stoji zbog namjernih kvarova, kriv je njegov nadređeni što to dupušta.
Ne znam gdje ti radiš, ali ako si kod privatnika, i da ga samo 2 mjeseca tjeraš u minus i praviš štetu, ne bi se ti dugo kod njega zadržao. Još bi te malo u gepeku provozao, ako skonta da si mu klepio npr.intercooler sa dozera koji košta 10000 KM, a na firminu mašinu postavio kumov koji je šupalj.
Dioničari bi kupili kajmak od profita, a kad je firma u minusu, onda cjelokupno pučanstvo to mora sanirati iz proračuna. Ili plaćati veću cijenu, za sistem koji nisu oni napravili. Baš me zanima jesu li dioničari dali prijedlog da donesu od kuće šta para da pokriju dubioze koje je "njihova" firma prouzročila?
Gigant Enron je propao zbog "kreativnog" knjigovodstva i računovodstva, te lošeg upravljanja, ne znam vidiš li ti neku sličnost u ovom slučaju.
EP u BiH su naslijeđene iz prethodne države, i niti jedna uprava nije njihov vlasnik, niti vlasnik partije koja ih je tu postavila, bez obzira što su se onu ufurali da im je babovina.
-
sahbazzz
#2391 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ja bih rekao da je stvar dosta jednostavna, moraju de desiti obje stvari.
- Neko poskupljenje koje bi realnije pokrivalo taj odnos proizvodne/prodajne cijene struje za domacinstva, jer ne znam da postoji ijedan proizvod da nije bar malo poskupio zadnjih 9 godina. Vlada FBiH treba da vodi racuna o socijalnim slucajevima i onima koji bi imalo problema sa placanjem.
- Mora se kompanija procesljat do maksimuma - sta bi to znacilo Bog sami zna, ali djelimicno otpustanje, ne popunjavanje administracije kad neko ode u penziju, obavezno rudnike sredit pa sta god i koliko god to bolno bilo, krivicne prijave podici ako ima osnova za svakog ko je muljao kroz tendere, zaposljavanje itd itd, milion stvari.
Koje su sanse da se to sve dogodi? Ja bi rekao slabe, ali da ima volje uopste ne bi bilo tesko.
- Neko poskupljenje koje bi realnije pokrivalo taj odnos proizvodne/prodajne cijene struje za domacinstva, jer ne znam da postoji ijedan proizvod da nije bar malo poskupio zadnjih 9 godina. Vlada FBiH treba da vodi racuna o socijalnim slucajevima i onima koji bi imalo problema sa placanjem.
- Mora se kompanija procesljat do maksimuma - sta bi to znacilo Bog sami zna, ali djelimicno otpustanje, ne popunjavanje administracije kad neko ode u penziju, obavezno rudnike sredit pa sta god i koliko god to bolno bilo, krivicne prijave podici ako ima osnova za svakog ko je muljao kroz tendere, zaposljavanje itd itd, milion stvari.
Koje su sanse da se to sve dogodi? Ja bi rekao slabe, ali da ima volje uopste ne bi bilo tesko.
-
iz zadnje klupe
#2392 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Mislim da si profulao poentu.Dioničari bi kupili kajmak od profita, a kad je firma u minusu, onda cjelokupno pučanstvo to mora sanirati iz proračuna.
Svako ko ulaže u dionice zna da je to rizik, koji može donijeti dobitak ali te odvesti i u dubiozu.
i Svi prihvataju ta pravila igre.
Ali kada imaš situaciju, Hrvatska HEP koja ima daleko manje kapaciteta od BIH, Crna Gora, Srbija održavala sisten na uveženom uglju, imaju 50,100 miliona dobiti, a realno strukturu elektro kapaciteta znatno nepovoljniju od BIH, tada svaki dioničar, tako je svugdje u svijetu, traži ako treba i krivičnu odgovornost menadžmenta od Uprave, u ovom slučaju EP BIH, u svijetu u ovakvim okonostima lete glave menadžmenta, već ga doživotno nema više nigdje
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2393 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
ko vas brani da kupite dionice eno bagatela su 11 km cini mi se
nek vlada dijeli svoj dio kolača kome hoće
ali meni treba ići moj dio
a ne da svu masu potroše na rudnike na subvencije itd
moj dio neće
mislim mogu oni to ali ima jačih dioničara sa po 100 000 uloženih
oni će da tuže
mojih je tu potencijalnih 100 000 a stvarnih 10x manje
nek vlada dijeli svoj dio kolača kome hoće
ali meni treba ići moj dio
a ne da svu masu potroše na rudnike na subvencije itd
moj dio neće
mislim mogu oni to ali ima jačih dioničara sa po 100 000 uloženih
oni će da tuže
mojih je tu potencijalnih 100 000 a stvarnih 10x manje
- drug_profi
#2394 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Bože kako ti lupaš.no_sekirli wrote: ↑29/05/2024 11:44Ti si spominješ dividendu, lijepiš pamflete Udruge dioničara i podvaljivaš kao valjan razlog za poskupljenje. Ja to nisam radio, niti spominjao komisije.drug_profi wrote: ↑29/05/2024 08:38O kakvoj ba dividendi pricas? Nema dividende dok 30% ne poskupi ili dok se ne privatizuje 51%.no_sekirli wrote: ↑29/05/2024 08:21 U raspravu sam se uključio samo kad sam vidio da se poskupljenje pravda isplatom dividende i pokrivanjem minusa poslovanja, ali se nigdje ne poziva na odgovornost (i slanje u zatvor) sve bivše uprave EPe koje su dovele do ovoga, uprave rudnika, ministre, i ostalu bagru u sistemu koji su izmuzli milijarde za 20 godina, ne milione. Kao i plan smanjenja troškova poslovanja i proizvodnje te iste EPa.
Ako je rješenje problema da u sistem za spaljivanje para, uguraš još para, onda sam ja u krivu i izvinjavam se svima na temi.
Sva se prica sa nase strane svodi na spasavanju sistema koji vise nema vremena. Otpustanje ni 1500 ljudi ne nadoknadilo 150 miliona minusa.
Vi bi sad nekakve komisije formirali da se nesto istrazuje, analizira.
Moze nakon sto se prestanu praviti gubici.
I ponavljam ti, ja kao dioničar navijam da struja NE poskupi jer će to onda garantovano za dvije do tri godine izbaciti Federaciju iz strukture vlasništva.
Dok god je Federacija vlasnik struja će biti socijalna kategorija bez profita i bez dividende.
Kriminal istražuje tužiteljstvo i drugi organi i agencije zaduženi za to, ne komisija. I da se to napravi, ili napravilo, oduzela protupravna imovina, koju je lako dokazati, eto nešto para.
Da je nova (ili stara) uprava utvrdila da ima 10 uhljeba na jednog rudara i to racionalizirala, eto para.
Nije rudar kriv što malo kopa sa unamjljenom opremom, dok se njihova prodaje u staro željezo ili stoji zbog namjernih kvarova, kriv je njegov nadređeni što to dupušta.
Ne znam gdje ti radiš, ali ako si kod privatnika, i da ga samo 2 mjeseca tjeraš u minus i praviš štetu, ne bi se ti dugo kod njega zadržao. Još bi te malo u gepeku provozao, ako skonta da si mu klepio npr.intercooler sa dozera koji košta 10000 KM, a na firminu mašinu postavio kumov koji je šupalj.
Dioničari bi kupili kajmak od profita, a kad je firma u minusu, onda cjelokupno pučanstvo to mora sanirati iz proračuna. Ili plaćati veću cijenu, za sistem koji nisu oni napravili. Baš me zanima jesu li dioničari dali prijedlog da donesu od kuće šta para da pokriju dubioze koje je "njihova" firma prouzročila?
Gigant Enron je propao zbog "kreativnog" knjigovodstva i računovodstva, te lošeg upravljanja, ne znam vidiš li ti neku sličnost u ovom slučaju.
EP u BiH su naslijeđene iz prethodne države, i niti jedna uprava nije njihov vlasnik, niti vlasnik partije koja ih je tu postavila, bez obzira što su se onu ufurali da im je babovina.
Ništa.
Živio.
- Indigont
#2395 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Nevjerovatno mi je kakvi se komentari daju, a nece da se kaze sustina. POVECANJE CIJENE i prica SAMO O POVECANJU CIJENE nije nista drugo nego produzenje agonije. To znaci da EP nece da se raspadne 2030, vec 2035, a u tom periodu uhljebi bez trunke odgovornosti ce da kupe ono sto su do sada navikli, BEZ IKAKVE ODGOVORNOSTI!
Opet glavni naratori spominju poskupljenje i poskupljenje. Ljudi, nije problem da poskupi i 30%, ali ne moze to biti ZADNJA ISTANCA za spasavanje kompanije. Ako je doslo do toga, batali, prodaj strancu, pa barem necemo imati iluziju da je to NASE i da se prema nasem odnose DOMACINSKI!
Gdje je odgovornost za sve propale projekte, propale menadzercice i razne druge palce? Gdje je analiza koliko bi profita bilo za HE Vranduk i blokom u TZ? Gdje su drugi propali projekti i placeni penali koji bi, pazi sada, SNIZILI CIJENU STRUJE, a ne kao sada povecali.
Da, cijenu treba povecati. Ne, ne na ovaj nacin i ne kao ovu tacku. Tek kada se provedu razne druge mjere, poboljsanja, usavrsavanja, etc, tek onda se moze pricati o OPRAVDANOM povecanju cijene.
Do tada, niko normalan ne moze podrzati povecanje cijene.
Opet glavni naratori spominju poskupljenje i poskupljenje. Ljudi, nije problem da poskupi i 30%, ali ne moze to biti ZADNJA ISTANCA za spasavanje kompanije. Ako je doslo do toga, batali, prodaj strancu, pa barem necemo imati iluziju da je to NASE i da se prema nasem odnose DOMACINSKI!
Gdje je odgovornost za sve propale projekte, propale menadzercice i razne druge palce? Gdje je analiza koliko bi profita bilo za HE Vranduk i blokom u TZ? Gdje su drugi propali projekti i placeni penali koji bi, pazi sada, SNIZILI CIJENU STRUJE, a ne kao sada povecali.
Da, cijenu treba povecati. Ne, ne na ovaj nacin i ne kao ovu tacku. Tek kada se provedu razne druge mjere, poboljsanja, usavrsavanja, etc, tek onda se moze pricati o OPRAVDANOM povecanju cijene.
Do tada, niko normalan ne moze podrzati povecanje cijene.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2396 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
mini nisu jasni ovi iz rajfajzen i ase sto ne potegnu priču
vidim imaju pofino dionica...barem 3 4 milijuna para realno
vidim imaju pofino dionica...barem 3 4 milijuna para realno
- no_sekirli
#2397 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ne znam gdje sam profulao poentu, kad se definitivno slažemo. Barem ti i ja se slažemo.iz zadnje klupe wrote: ↑29/05/2024 12:10Mislim da si profulao poentu.Dioničari bi kupili kajmak od profita, a kad je firma u minusu, onda cjelokupno pučanstvo to mora sanirati iz proračuna.
Svako ko ulaže u dionice zna da je to rizik, koji može donijeti dobitak ali te odvesti i u dubiozu.
Ali kada imaš situaciju, Hrvatska HEP koja ima daleko manje kapaciteta od BIH, Crna Gora, Srbija održavala sisten na uveženom uglju, imaju 50,100 miliona dobiti, a realno strukturu elektro kapaciteta znatno nepovoljniju od BIH, tada svaki dioničar, tako je svugdje u svijetu, traži ako treba i krivičnu odgovornost menadžmenta od Uprave, u ovom slučaju EP BIH, u svijetu u ovakvim okonostima lete glave menadžmenta, već ga doživotno nema više nigdje
Prvo smanjenje troškova, lopove u zatvor, pa onda i povećanje cijena. Može i prvo povećanje cijena, ali da odmah potpišu papir da će u roku 3 mjeseca izići sa konkretnom analizom ušteda, kao i većih lopovluka u zadnjih 20 godina, za koje će sadašnja Uprava podnijeti krivične prijave. U slučaju da ne izbace to što su obećali da odmah podnose ostavku i da se ne mogu uhljebiti nigdje više u JP dok su živi, kao i na bilo koju političku poziciju, od vijećnika do člana predsjedništva.
Da njihova većina u Vladi i Parlamentu pripremi i donese uredbu u kojoj će stajati da su daljnja povećanja cijena recipročna postotku racionalizacije, pa tako mogu do kraja mandata izvaditi cijelu EP iz dubioze.
Dioničari kupnjom dionica ulažu svjesni rizika, da će ta dionica za neko određeno vrijeme vrijediti nula, ako firma propadne. Naravno u našem društvu koje je tek mentalno u pelenama kad su dionice u pitanju, je uvriježeno razmišljanje je da se uvijek treba dijeliti profit, i da državna firma ne može i ne smije biti u gubitku.
Udruga koja je predstavila neke usporedbe žele dobit na uštrb povećanja cijene svim potrošačima električne energije, a profit da uzmu samo dioničari. Lako je s tuđim kurkom gloginje mlatit...
-
Ci-Nick
#2398 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Trebao si biti na skupstini Elektroprivrede pa da vidis sta smo trazili.no_sekirli wrote: ↑29/05/2024 14:37Ne znam gdje sam profulao poentu, kad se definitivno slažemo. Barem ti i ja se slažemo.iz zadnje klupe wrote: ↑29/05/2024 12:10Mislim da si profulao poentu.Dioničari bi kupili kajmak od profita, a kad je firma u minusu, onda cjelokupno pučanstvo to mora sanirati iz proračuna.
Prvo smanjenje troškova, lopove u zatvor, pa onda i povećanje cijena. Može i prvo povećanje cijena, ali da odmah potpišu papir da će u roku 3 mjeseca izići sa konkretnom analizom ušteda, kao i većih lopovluka u zadnjih 20 godina, za koje će sadašnja Uprava podnijeti krivične prijave. U slučaju da ne izbace to što su obećali da odmah podnose ostavku i da se ne mogu uhljebiti nigdje više u JP dok su živi, kao i na bilo koju političku poziciju, od vijećnika do člana predsjedništva.
Da njihova većina u Vladi i Parlamentu pripremi i donese uredbu u kojoj će stajati da su daljnja povećanja cijena recipročna postotku racionalizacije, pa tako mogu do kraja mandata izvaditi cijelu EP iz dubioze.
Dioničari kupnjom dionica ulažu svjesni rizika, da će ta dionica za neko određeno vrijeme vrijediti nula, ako firma propadne. Naravno u našem društvu koje je tek mentalno u pelenama kad su dionice u pitanju, je uvriježeno razmišljanje je da se uvijek treba dijeliti profit, i da državna firma ne može i ne smije biti u gubitku.
Udruga koja je predstavila neke usporedbe žele dobit na uštrb povećanja cijene svim potrošačima električne energije, a profit da uzmu samo dioničari. Lako je s tuđim kurkom gloginje mlatit...
Prvo sto smo trazili je bilo da se struja prestane prodavati preko posrednika.
Koliko god bio ograničavajući Zakon o javnim nabavkama, treba sve uciniti da se ne poklanja zarada posrednicima.
Dva sata je trajala skupstina i ova Uprava je prva uprava Elektroprivrede koja je dozivjela pritisak od strane malih dioničara. Postavili smo desetine pitanja, obećali su ustede i brzu registraciju na nekoj od regionalnih berzi i da će sami prodavati viskove na berzi. A naravno da smo raspravljali i o cijeni elektricne energije za domaćinstva.
I da se ta pilula koju nisu uzimali redovno u posljednjih 9 godina mora progutati sada, jer cijena za domaćinstva je 6,24 feninga a prosjecna proizvodna 12,1 fening pa kad se to pomnozi sa 2,3 TWh stignemo do gubitka većeg od 10 miliona maraka,.. svaki mjesec, ima tu jos i gubitak na ostaloj potrosnji od 2 do 3 miliona mjesecno.
Kilogram grozđa na pijaci je 12 maraka u konzumu 17 maraka, kiliko je kostao 2015?
Dobit privrede FBiH preko 4 milijarde a 2015 bila 1,1 milijardu.
Svi imaju pravo podići cijene i zaraditi osim Elektroprivrede BiH .
Sve je poskupjelo, od hljeba pa nadalje, ne moze ni struja biti do sudnjeg dana na istoj cijeni.
Last edited by Ci-Nick on 29/05/2024 17:11, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#2399 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Pa to je privredni sistem koji imamo. Nijedna firma ne moze poslovati sa gubitkom da u nekom momentu ne ide stecaj ili likvidacija. Nije stvar je li drzavna firma ili privatna.no_sekirli wrote: ↑29/05/2024 14:37 Naravno u našem društvu koje je tek mentalno u pelenama kad su dionice u pitanju, je uvriježeno razmišljanje je da se uvijek treba dijeliti profit, i da državna firma ne može i ne smije biti u gubitku.
Pare za pokrivanje minusa moraju odnekle doci. Odakle? Iz budzeta? Iz have?
Pa profit se samo i dijeli vlasnicima. Kome drugom? Komunizam propao.
- ANamelessGhoul
#2400 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ne mogu ni plate ljudima biti na nivou iz 2010. Jel takoCi-Nick wrote: ↑29/05/2024 16:49Trebao si biti na skupstini Elektroprivrede pa da vidis sta smo trazili.no_sekirli wrote: ↑29/05/2024 14:37Ne znam gdje sam profulao poentu, kad se definitivno slažemo. Barem ti i ja se slažemo.iz zadnje klupe wrote: ↑29/05/2024 12:10
Mislim da si profulao poentu.
Prvo sto smo trazili je bilo da se struja prestane prodavati preko posrednika.
Koliko god bio ograničavajući Zakon o javnim nabavkama, treba sve uciniti da se ne poklanja zarada posrednicima.
Dva sata je trajala skupstina i ova Uprava je prva uprava Elektroprivrede koja je dozivjela pritisak od strane malih dioničara. Postavili smo desetine pitanja, obećali su ustede i brzu registraciju na nekoj od regionalnih berzi i da će sami prodavati viskove na berzi. A naravno da smo raspravljali i o cijeni elektricne energije za domaćinstva.
I da se ta pilula koju nisu uzimali redovno u posljednjih 9 godina mora progutati sada, jer cijena za domaćinstva je 6,24 feninga a prosjecna proizvodna 12,1 fening pa kad se to pomnozi sa 2,3 TWh stignemo do gubitka većeg od 10 miliona maraka,.. svaki mjesec, ima tu jos i gubitak na ostaloj potrosnji od 2 do 3 miliona mjesecno.
Kilogram grozđa na pijaci je 12 maraka u konzumu 17 maraka, kiliko je kostao 2015?
Dobit privrede FBiH preko 4 milijarde a 2015 bila 1,1 milijardu.
Svi imaju pravo podići cijene i zaraditi osim Elektroprivrede BiH .
Sve je poskupjelo, od hljeba pa nadalje, ne moze ni struja biti do sudnjeg dana na istoj cijeni.