Ah pa mora neko da potrosi EU fondovske pare
BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Moderator: anex
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
-
belfy
#4427 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
da i to potvrdim. trose ih nemilice. sto meni pase, samo se pitam do kada ce trajati...mk ultra wrote: ↑28/05/2024 23:17Ah pa mora neko da potrosi EU fondovske pare![]()
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#4428 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Dokle god postoji EU
Bice neka novotarija koja se treba financirati
Al nadrazi su mi nasi domaci, sto automatski te novotarije mnoze sa nulom, umjesto da se očešu.
-
melac
#4429 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Ovo meni izgleda kao nekih 50tak metara elisa. Ali to nista ne mora da znaci na ukupnu snagu svake turbine. Recimo Enercon ima specifican dizajn i sa kratkin 40-50m proizvodi gotovo kao i GE sa 80m elisom. Naravno vazno je sve, ali drivetrain je najvazniji za izlaznu snagu turbine.
Radio sam na jednom projektu od 135 turbina izlazne snage od 5,7 MW visine sa elison 200m, sa GE proizvodom ukupno je kostala 3 milijarde eura, tako da dodje jedna turbina 20tak miliona EURA od 5,7 MW sto smo mi imali slucaj.
- ovo_malo_duse
#4430 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Kojih 6,6 MW ? Koji proizvodjac i koja specifikacija… Nevjerujem da je i jedna u BiH veca od 3,3 MW. Znam sigurno da su Ove u Podvelezju Siemens stara DD verzija 3,1 MW. Max 3.3 ako su kupljene sa boost verzijom.
Ove na Ivanu ce biti 2,5 ili 2,7 MW.
I ova krilla su u pricipu mala za ove turbine do MW nekog 60-80m. Krilo od 14 MW je duplo vece.
Simensova 5X serija propala totalno, Probalo se prodat Spansko Smece sa Siemens Etiketom.
Al zato imaju DD verzije koje idu na more od 6,7,8,9,11 MW .koje su se pokazale kao najbolje godinama. Ja licno bih po svim ovim vukojebinama dzidzao Ove 8 MW ona je najbolja, najrentabilnija i ima najbolju krivulju efikasnosti.
Gore na Bitovinju, na Zec na Vlasic na Tresku . Gore su uslovi idalni za Ove Turbine, jer su dizajnirane sa 25 godina garancije u sjevernom moru. A podloga dobra za fundamente ruze vjetra idealne.
I za tvoju Informaciju Bobi gore nema Ptica i ako ih ima ovo ne utice na njih 101 studija je uradjena do sad, nema uticaja na zivotnjiski svijet. Ovo je suplja Prica isto kao o metanu iz vjestackih jezera, a vise krave na vlasicu isprde za mjesec nego sve akumulacije u BiH nakupi za godinu….
Kako sve to znam. E pa vidio crno na bijelo….Veni, Vidi, Khm, khm
Helem 18 godina u Siemens R&D od Wind Power do Gemese. Jedan od 4 koji su radili mechanical dizajn prvog 6 MW Direct Drive generatora. Licno modelirao i nacrtao osovinu prvog off-shore 6 MW DD generatora 14;2 tone izljevena. 12,7 t nakon masinske obrade. 2,3 m u precniku na jednoj strani, 2,7 na drugog strani.2,8 m duga. Suplja sa 2 prstena za statorske ploce. Itd, itd.
Ista samo malo modifikovana u 7; 8, 9, 11 i 13 MW isti dizajn samo druga skala.
Za ovih 18 godina nagledao se studija, ispitivanja prognoza pa et reko da vam napisem par rijeci.
Anglosi su do sad instalirali preko 30 GW ovih vjetroelektrana. I oni su eto glupi a mi smo ko biva pametni. Prozvode godisnje 80-100 TW struje. Odjebali i Francuske nuks i Svabske termo i jos uvjek dzidzaju li ih dzidzaju . Danci nedavno donijeli plan o novih 5 GW parkova a ti se Mehmede kupaj i diskutuj imal ptica na Bitovinji i Zecu i Vranici iznad 1000 i kusur nadmorske gdje je pristup idealan, vjetar odlican i klimatiske uslovi a smetnja bilo komme ili cemu nikakva. recimo 100-200 kom ovih od 8 MW na Lancu od Bitovinje do Vranice. Sa ugovorom da se odredjene komponenter mirakuløs proizvest kod nas Pa samo 2 ovakva projekta bi namjensku ostavilo iz sebe bar 3 koplja sljedecih 20 godina. Jest da bi zavarivace morali uvozit iz SR Dojcland al to je nema druga prica..
Et.
-
melac
#4431 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Ne ulazim u tehnicke detalje turbina. Ali ko ce iSCerat sve one dzidze na te planincuge, tako veliki projekti zahtjevaju vrhunske puteve sa dosta prostora za manevar elisa. A plus sav taj materijal izvesti gore u planine, a mora ici preko morske luke, recimo Ploce, kroz cijelu Hercegovinu pa plus gore u te planine. Rekao bih da je logisticki vrlo zahtjevno to izvesti. Ja recimo iz tog razloga ne bih odabrao te planincuge, mozda nesto blize moru i sl.ovo_malo_duse wrote: ↑30/05/2024 23:20Kojih 6,6 MW ? Koji proizvodjac i koja specifikacija… Nevjerujem da je i jedna u BiH veca od 3,3 MW. Znam sigurno da su Ove u Podvelezju Siemens stara DD verzija 3,1 MW. Max 3.3 ako su kupljene sa boost verzijom.
I ova krilla su u pricipu mala za ove turbine do MW nekog 60-80m. Krilo od 14 MW je duplo vece.
Simensova 5X serija propala totalno, Probalo se prodat Spansko Smece sa Siemens Etiketom.
Al zato imaju DD verzije koje idu na more od 6,7,8,9,11 MW .koje su se pokazale kao najbolje godinama. Ja licno bih po svim ovim vukojebinama dzidzao Ove 8 MW ona je najbolja, najrentabilnija i ima najbolju krivulju efikasnosti.
Gore na Bitovinju, na Zec na Vlasic na Tresku . Gore su uslovi idalni za Ove Turbine, jer su dizajnirane sa 25 godina garancije u sjevernom moru. A podloga dobra za fundamente ruze vjetra idealne.
I za tvoju Informaciju Bobi gore nema Ptica i ako ih ima ovo ne utice na njih 101 studija je uradjena do sad, nema uticaja na zivotnjiski svijet. Ovo je suplja Prica isto kao o metanu iz vjestackih jezera, a vise krave na vlasicu isprde za mjesec nego sve akumulacije u BiH nakupi za godinu….
Helem 18 godina u Siemens R&D od Wind Power do Gemese. Jedan od 4 koji su radili mechanical dizajn prvog 6 MW Direct Drive generatora. Licno modelirao i nacrtao osovinu prvog off-shore 6 MW DD generatora 14;2 tone izljevena. 12,7 t nakon masinske obrade. 2,3 m u precniku na jednoj strani, 2,7 na drugog strani.2,8 m duga. Suplja sa 2 prstena za statorske ploce. Itd, itd.
Za ovih 18 godina nagledao se studija, ispitivanja prognoza pa et reko da vam napisem par rijeci.
Anglosi su do sad instalirali preko 30 GW ovih vjetroelektrana. I oni su eto glupi a mi smo ko biva pametni. Prozvode godisnje 80-100 TW struje. Odjebali i Francuske nuks i Svabske termo i jos uvjek dzidzaju li ih dzidzaju . Danci nedavno donijeli plan o novih 5 GW parkova a ti se Mehmede kupaj i diskutuj imal ptica na Bitovinji i Zecu i Vranici iznad 1000 i kusur nadmorske gdje je pristup idealan, vjetar odlican i klimatiske uslovi a smetnja bilo komme ili cemu nikakva. recimo 100-200 kom ovih od 8 MW na Lancu od Bitovinje do Vranice. Sa ugovorom da se odredjene komponenter mirakuløs proizvest kod nas Pa samo 2 ovakva projekta bi namjensku ostavilo iz sebe bar 3 koplja sljedecih 20 godina. Jest da bi zavarivace morali uvozit iz SR Dojcland al to je nema druga prica..
Et.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#4432 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Šta si se ti upalio
? Nema ptica, nema na Sjevernom moru ovo je bolan kontinent, šuma, priroda, nije sumorni sjever Evrope
. Jesu skandinavci napravili i jednu VE negdje u šumskom području...nisu
. Nemaju oni ptica, pojeli ih sve
.
-
Bobi
- Forum administrator
#4433 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Planinski tetrijeb (Tetrao urogallus) - Velika ptica koja živi u šumovitim planinskim predjelima.
Tetrijeb gluhan (Lyrurus tetrix) - Još jedna vrsta tetrijeba koja je karakteristična za planinske šume.
Jarebica kamenjarka (Alectoris graeca) - Ptica koja se često nalazi na stjenovitim planinskim područjima.
Orašan (Nucifraga caryocatactes) - Ptica iz porodice vrana koja se hrani sjemenkama i malim životinjama.
Šumska sova (Strix aluco) - Uobičajena sova u šumovitim predjelima, uključujući planinske regije.
Planinska siva sova (Aegolius funereus) - Manja sova koja naseljava visoke šume.
Planinska grmuša (Sylvia curruca) - Mala ptica pjevica koja se često može vidjeti u grmlju i šikarama planinskih predjela.
Pernata ćuka (Athene noctua) - Vrsta sove koja se može naći u planinskim područjima.
Djetlić (Dendrocopos major) - Česta ptica u šumama, uključujući planinske šume.
Jelova zeba (Pyrrhula pyrrhula) - Ptica koja se često može naći u borovim i jelovim šumama.
Smeđokrili strnad (Emberiza cia) - Ptica koja se nalazi u suhim, kamenitim planinskim područjima.
Bjeloglavi sup (Gyps fulvus) - Jedan od najpoznatijih lešinara u BiH. Ova ptica se uglavnom nalazi u planinskim područjima i kanjonima.
Crni lešinar (Aegypius monachus) - Rijetka vrsta lešinara koja povremeno naseljava planinske regije BiH.
Sivi sokol (Falco peregrinus) - Iako nije tradicionalni lešinar, ovaj sokol se ponekad hrani strvinom.
Suri orao (Aquila chrysaetos) - Veći orao koji se često hrani strvinom, iako također lovi živu lovinu.
Orao štekavac (Haliaeetus albicilla) - Ovaj veliki orao može se naći blizu vodenih površina, ali se povremeno hrani strvinom.
Sve ovo obitava u BiH...on meni nema ptica
.
Tetrijeb gluhan (Lyrurus tetrix) - Još jedna vrsta tetrijeba koja je karakteristična za planinske šume.
Jarebica kamenjarka (Alectoris graeca) - Ptica koja se često nalazi na stjenovitim planinskim područjima.
Orašan (Nucifraga caryocatactes) - Ptica iz porodice vrana koja se hrani sjemenkama i malim životinjama.
Šumska sova (Strix aluco) - Uobičajena sova u šumovitim predjelima, uključujući planinske regije.
Planinska siva sova (Aegolius funereus) - Manja sova koja naseljava visoke šume.
Planinska grmuša (Sylvia curruca) - Mala ptica pjevica koja se često može vidjeti u grmlju i šikarama planinskih predjela.
Pernata ćuka (Athene noctua) - Vrsta sove koja se može naći u planinskim područjima.
Djetlić (Dendrocopos major) - Česta ptica u šumama, uključujući planinske šume.
Jelova zeba (Pyrrhula pyrrhula) - Ptica koja se često može naći u borovim i jelovim šumama.
Smeđokrili strnad (Emberiza cia) - Ptica koja se nalazi u suhim, kamenitim planinskim područjima.
Bjeloglavi sup (Gyps fulvus) - Jedan od najpoznatijih lešinara u BiH. Ova ptica se uglavnom nalazi u planinskim područjima i kanjonima.
Crni lešinar (Aegypius monachus) - Rijetka vrsta lešinara koja povremeno naseljava planinske regije BiH.
Sivi sokol (Falco peregrinus) - Iako nije tradicionalni lešinar, ovaj sokol se ponekad hrani strvinom.
Suri orao (Aquila chrysaetos) - Veći orao koji se često hrani strvinom, iako također lovi živu lovinu.
Orao štekavac (Haliaeetus albicilla) - Ovaj veliki orao može se naći blizu vodenih površina, ali se povremeno hrani strvinom.
Sve ovo obitava u BiH...on meni nema ptica
-
melac
#4434 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Sve su u sumskom podrucju. Ja mislim da one sataru brdo ptica svakako kroz godine. Jer se one elise ostecuju od letecih objekata, ptica, komaraca i obih buba, i s vremenom ih treba zamijeniti. Jer to pici ko ludo, mislim da je obodna brizna 300 km/h, ako me sjecanje dobro sluzi, svaki kontakt s elisom je osteti.
-
Bobi
- Forum administrator
#4435 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Bjeloglavi sup (Gyps fulvus) leti...jedri...krstari...trazeci lešine..jadnik ni ne zna da se nesto vrti ispod njega 300 na sat, sta bi sskandinavci dali da imaju takvu ljepotu od zivotinjskog svijeta.melac wrote: ↑30/05/2024 23:48Sve su u sumskom podrucju. Ja mislim da one sataru brdo ptica svakako kroz godine. Jer se one elise ostecuju od letecih objekata, ptica, komaraca i obih buba, i s vremenom ih treba zamijeniti. Jer to pici ko ludo, mislim da je obodna brizna 300 km/h, ako me sjecanje dobro sluzi, svaki kontakt s elisom je osteti.
-
melac
#4436 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Jebes supa, treba elisu mijenjati.Bobi wrote: ↑30/05/2024 23:51Bjeloglavi sup (Gyps fulvus) leti...jedri...krstari...trazeci lešine..jadnik ni ne zna da se nesto vrti ispod njega 300 na sat, sta bi sskandinavci dali da imaju takvu ljepotu od zivotinjskog svijeta.melac wrote: ↑30/05/2024 23:48Sve su u sumskom podrucju. Ja mislim da one sataru brdo ptica svakako kroz godine. Jer se one elise ostecuju od letecih objekata, ptica, komaraca i obih buba, i s vremenom ih treba zamijeniti. Jer to pici ko ludo, mislim da je obodna brizna 300 km/h, ako me sjecanje dobro sluzi, svaki kontakt s elisom je osteti.
- _Reds_
#4437 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Treskavicu ne treba dirati, to treba biti zašticeno.ovo_malo_duse wrote: ↑30/05/2024 23:20Kojih 6,6 MW ? Koji proizvodjac i koja specifikacija… Nevjerujem da je i jedna u BiH veca od 3,3 MW. Znam sigurno da su Ove u Podvelezju Siemens stara DD verzija 3,1 MW. Max 3.3 ako su kupljene sa boost verzijom.
Et.
Treba forsarati golu Jahorinu. Inače iako vecina ne zna, vise od pola Jahorine je u Federaciji, i idealna je za vjertra, samo treba puteve napraviti, prenos.
-
Seawolf
#4438 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Trebalo bi da su ove ....ovo_malo_duse wrote: ↑30/05/2024 23:20SpoilerShowKojih 6,6 MW ? Koji proizvodjac i koja specifikacija… Nevjerujem da je i jedna u BiH veca od 3,3 MW. Znam sigurno da su Ove u Podvelezju Siemens stara DD verzija 3,1 MW. Max 3.3 ako su kupljene sa boost verzijom.
Et.
https://www.siemensgamesa.com/products- ... sg-5-8-155
Ali, naravno, daj ti svoj komentar je li moguće da su te i ako je moguće da su te, daj svoj komentar o izboru tih vjetroturbina (koji neće biti pozitivan, pretpostavljam).
p.s. Da ne bude zabune, ovo se odnosi na ovaj projekat ....
https://www.seebiz.eu/energetika/ve-plo ... je/301496/
-
Bobi
- Forum administrator
#4439 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Zamisli da si sova i sjedis negdje na grani a iznad glave ti zvizdi neso, sad sam izracunao ove od 5 MW pri 15 obr/min imaju preko 400 na sat obodnu brzinu ..lelemelac wrote: ↑30/05/2024 23:48Sve su u sumskom podrucju. Ja mislim da one sataru brdo ptica svakako kroz godine. Jer se one elise ostecuju od letecih objekata, ptica, komaraca i obih buba, i s vremenom ih treba zamijeniti. Jer to pici ko ludo, mislim da je obodna brizna 300 km/h, ako me sjecanje dobro sluzi, svaki kontakt s elisom je osteti.
- ovo_malo_duse
#4440 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Uz duzno postovanje druze Bobi ja mislim da ti veze nemas o cemu pricas. Ni jednu od planina koje sam ja gore nabrojao ocigledno nisi ni na slici vidio a ne da ih posjetis.Bobi wrote: ↑31/05/2024 00:30Zamisli da si sova i sjedis negdje na grani a iznad glave ti zvizdi neso, sad sam izracunao ove od 5 MW pri 15 obr/min imaju preko 400 na sat obodnu brzinu ..lelemelac wrote: ↑30/05/2024 23:48Sve su u sumskom podrucju. Ja mislim da one sataru brdo ptica svakako kroz godine. Jer se one elise ostecuju od letecih objekata, ptica, komaraca i obih buba, i s vremenom ih treba zamijeniti. Jer to pici ko ludo, mislim da je obodna brizna 300 km/h, ako me sjecanje dobro sluzi, svaki kontakt s elisom je osteti., jadna ptica istraumatizira se.
https://www.google.com/search?sca_esv=3 ... 9VOG-6HSyM
Koja bolan suma i ptice, Gola livada pukla od Lisina na jednoj strani do Vranice na drugoj starni ,pomalo borovnica na padinama sa obje strane i to je to.
Haj sad citaj enciklopedije i googlaj koje ptice ovdje zive... To ko se upalio necu da komentarisem to cu ostavit drugima.
Jos da dodam u kompletu i za ovog drugog strucnjaka prvo Vjetrolelektrana se ne postavlja na nacin na koji ti zamisljas postoje pravila visine i udaljenosti zabog turbulencija a i zaklona koje drvece pruza tako da vecina ovoh nabrojanih ptica i ne dolazi ni blizu da ostvari kontakt, bilo da lete ili sjede na drvetu.
Naravno kao i u svemu sto covjek radi postoji odredjeni rizik za odredjene vrste ptica ali to generalno ne utice na habitat i narocito ne na vecinu gore pobrojanih a pogotvo ne na ovim planinama koje sam naveo da bi bile idelane jer kako rekoh tu nema tih ptica.. Ali et nasi Eko strucnjaci sve znaju i svi od Spanije do Svedske koji dzidzaju vejtrolelektrane ko ludi på brdima okolo su budale mi cemo bit pametni kopat ugalj.
https://www.google.com/search?q=spain+w ... 1099DK1100
- ovo_malo_duse
#4441 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Jesu, ovo je nova verzija 5X i generalno je puna problema.Dizajn je baziran na staroj platformi Gemesa vjetroelektrane sa planetarnim mjenjacem i gdje su probali ukomponovat nesto sa DD i napravit hibrid. Uglavnom prodaja nikakva jer ima milion problema i ove koje su uspjeli uvalit, dali su ih vjerovatno po niskoj cijeni al ce proc kamara vremena i retrofita dok budu u finkciji kako treba. One u podvelezju 3 MW su dobre bolje da su njih uzeli ili neku od Vestasovih verzija do 3 MW ili ako hoce big onda onaj tip za more.Seawolf wrote: ↑31/05/2024 00:17Trebalo bi da su ove ....ovo_malo_duse wrote: ↑30/05/2024 23:20SpoilerShowKojih 6,6 MW ? Koji proizvodjac i koja specifikacija… Nevjerujem da je i jedna u BiH veca od 3,3 MW. Znam sigurno da su Ove u Podvelezju Siemens stara DD verzija 3,1 MW. Max 3.3 ako su kupljene sa boost verzijom.
Et.
https://www.siemensgamesa.com/products- ... sg-5-8-155
Ali, naravno, daj ti svoj komentar je li moguće da su te i ako je moguće da su te, daj svoj komentar o izboru tih vjetroturbina (koji neće biti pozitivan, pretpostavljam).
p.s. Da ne bude zabune, ovo se odnosi na ovaj projekat ....
https://www.seebiz.eu/energetika/ve-plo ... je/301496/
Svi problemi koje Siemens Wind divizija ima su od ovih "Gamesa" vjetroelektrana i 5x kao i 4x platforma je 0 bodova.
Zato su upali u onolike dugove i dobili su pocetkom ove godine oko 15 miliardi eura, 8 od Njemacke vlade a 7 od banaka da se oporave. Dok je Offshore part vozio dobro to nije bilo toliko ocito al sad puno velikih igraca na odffshore ( GM, VESTAS ,KINEZI) i offshore ne moze pokriti gubitke. Otpustaju i rezu na sve strane cak se suska da ce ugasit ove obe platforme ako uskoro ne krene prodaja.
Jedno je sigurno Velike offshore turbine se prodaju i idu dobro i rade dobro i to je dokumentovano, ove Gemesa sa Siemens etiketom ne valjaju i niko ih nece. Uskoro ce izabacit novu haman je gotova 18-20 MW, jos se nezna tacno mozda bude i 22 MW al to ce se tek instalirat tamo 2028-2030. Jer svi offshore projekti se zakljucuju 5 godina unaprijed.
Ali u planu je da ce se samo u Europi instalirat oko 250-300 GW do 2030.
Mi imamo sve prirodne preduslove za ovo samo izgleda nema mozga... Klimatski uslovi,nema pjeska u zraku da ostecuje krila,nema soli, pristup solidan, ruze vjetrova dobre iznenadio bi se kako su transport ovih komponenti iako su ogromnih dimenzija napravili da moze gdje god hoces. Tu ide citava brigada ljudi skida i postavlja sve sto smeta.
Ogromna kolicina poslova za lokanu zajednicu pripreme i odrzavanja.
- no_sekirli
#4442 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
@ovo malo duse
Hvala ti druže za ove male lekcije konstrukcija i funkcioniranja VT
Hvala ti druže za ove male lekcije konstrukcija i funkcioniranja VT
-
Bobi
- Forum administrator
#4443 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
A google stručnjakovo_malo_duse wrote: ↑31/05/2024 12:51Uz duzno postovanje druze Bobi ja mislim da ti veze nemas o cemu pricas. Ni jednu od planina koje sam ja gore nabrojao ocigledno nisi ni na slici vidio a ne da ih posjetis.Bobi wrote: ↑31/05/2024 00:30Zamisli da si sova i sjedis negdje na grani a iznad glave ti zvizdi neso, sad sam izracunao ove od 5 MW pri 15 obr/min imaju preko 400 na sat obodnu brzinu ..lelemelac wrote: ↑30/05/2024 23:48
Sve su u sumskom podrucju. Ja mislim da one sataru brdo ptica svakako kroz godine. Jer se one elise ostecuju od letecih objekata, ptica, komaraca i obih buba, i s vremenom ih treba zamijeniti. Jer to pici ko ludo, mislim da je obodna brizna 300 km/h, ako me sjecanje dobro sluzi, svaki kontakt s elisom je osteti., jadna ptica istraumatizira se.
Koja bolan suma i ptice, Gola livada pukla od Lisina na jednoj strani do Vranice na drugoj starni ,pomalo borovnica na padinama sa obje strane i to je to.
Haj sad citaj enciklopedije i googlaj koje ptice ovdje zive... To ko se upalio necu da komentarisem to cu ostavit drugima.
Jos da dodam u kompletu i za ovog drugog strucnjaka prvo Vjetrolelektrana se ne postavlja na nacin na koji ti zamisljas postoje pravila visine i udaljenosti zabog turbulencija a i zaklona koje drvece pruza tako da vecina ovoh nabrojanih ptica i ne dolazi ni blizu da ostvari kontakt, bilo da lete ili sjede na drvetu.
Naravno kao i u svemu sto covjek radi postoji odredjeni rizik za odredjene vrste ptica ali to generalno ne utice na habitat i narocito ne na vecinu gore pobrojanih a pogotvo ne na ovim planinama koje sam naveo da bi bile idelane jer kako rekoh tu nema tih ptica.. Ali et nasi Eko strucnjaci sve znaju i svi od Spanije do Svedske koji dzidzaju vejtrolelektrane ko ludi på brdima okolo su budale mi cemo bit pametni kopat ugalj.
https://www.google.com/search?q=spain+w ... 1099DK1100
- ovo_malo_duse
#4444 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Ups…Druze nemoj ispod pojasa, ne pristoji ti. Pogresna adresa opet moj Bobi, maloljetni pripadnik Armije , Cijeli rat proveo po Bosanskim a djelom i Hercegovackim vukojebinama 95 u septembru usao kroz tunnel u Sarajevo i upisao se na Masinski . Otsao sa 5 godine kad sam vidio da ce se u ovaj drzavi pitat podobni a ne pametni. Sam bez stele i Sad sam tu gdje jesam . Sa svojih 5 prstiju i malo mozga u glavusi.Bobi wrote: ↑31/05/2024 14:18A google stručnjakovo_malo_duse wrote: ↑31/05/2024 12:51Uz duzno postovanje druze Bobi ja mislim da ti veze nemas o cemu pricas. Ni jednu od planina koje sam ja gore nabrojao ocigledno nisi ni na slici vidio a ne da ih posjetis.
https://www.google.com/search?q=spain+w ... 1099DK1100, Bobi je pola Bosne po planinama u ratu proveo a ti google expert koji modelira osovinu sto je seminarski rad studenata malo radi na svom egu i ophodjenju
.
Uzivam u Bosanskim sumama narocito na opisanom potezu, bar 1 godisnje odem. Mogu te odvest ako hoces na mjesta gdje ne cujes nista osim tisine. Al moras bar 2 dana jer tek drugi dan kad ti se mosaik navikne na tisinu Polens uzivati.
To sta sam postavio link sa Google je jednostavano sto mi se nema skidat i upload slike a pametnom je isaret dovoljan.
-
Bobi
- Forum administrator
#4445 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
E i ni jednu pticu nisi vidio, kako kruzi na visini i vrijeba plijen...čudno
?
- ovo_malo_duse
#4446 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Koju ti hrpu stvari navalja .melac wrote: ↑30/05/2024 23:09Ovo meni izgleda kao nekih 50tak metara elisa. Ali to nista ne mora da znaci na ukupnu snagu svake turbine. Recimo Enercon ima specifican dizajn i sa kratkin 40-50m proizvodi gotovo kao i GE sa 80m elisom. Naravno vazno je sve, ali drivetrain je najvazniji za izlaznu snagu turbine.
Radio sam na jednom projektu od 135 turbina izlazne snage od 5,7 MW visine sa elison 200m, sa GE proizvodom ukupno je kostala 3 milijarde eura, tako da dodje jedna turbina 20tak miliona EURA od 5,7 MW sto smo mi imali slucaj.
Kojih bolan nebio 20 MIliona za 5 MW. Sta covjek napisa i osta ziv. Znas li ti koliko bi struja kostala iz turbine po ovaj cijeni. Nema til podsticaja koji bi to napravili isplativo.
Ove kopnene 1,5 - million do 2 miliona euro Max po 1 MW instalirane snage . Sto znaci da 5,7 MW koste otprilike 7,5 -8 miliona Eura Max 10.
I to su High End turbine. Imas jeftinijih kao Nordex ili one Indijske Suzlon sto su kupili Njemacki RE-Power . (Ove ce biti na Ivan Sedlu) te se mogu dobit za 1 milion,Ali dosta zavisi od projekta , politike i interesa
-
melac
#4447 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Kako to se ponasas, je li tako sa svim okolo sebe razgovaras?ovo_malo_duse wrote: ↑31/05/2024 16:04Koju ti hrpu stvari navalja .melac wrote: ↑30/05/2024 23:09Ovo meni izgleda kao nekih 50tak metara elisa. Ali to nista ne mora da znaci na ukupnu snagu svake turbine. Recimo Enercon ima specifican dizajn i sa kratkin 40-50m proizvodi gotovo kao i GE sa 80m elisom. Naravno vazno je sve, ali drivetrain je najvazniji za izlaznu snagu turbine.
Kojih bolan nebio 20 MIliona za 5 MW. Sta covjek napisa i osta ziv. Znas li ti koliko bi struja kostala iz turbine po ovaj cijeni. Nema til podsticaja koji bi to napravili isplativo.
Ove kopnene 1,5 - million do 2 miliona euro Max po 1 MW instalirane snage . Sto znaci da 5,7 MW koste otprilike 7,5 -8 miliona Eura Max 10.
I to su High End turbine. Imas jeftinijih kao Nordex ili one Indijske Suzlon sto su kupili Njemacki RE-Power . (Ove ce biti na Ivan Sedlu) te se mogu dobit za 1 milion,Ali dosta zavisi od projekta , politike i interesa
Evo dajem za pravo da si u pravu, ne znam cifre koliko kostaju turbine, ali znam koliko kosta temelj za njih, hardstand, pristupni put, polozeni kabel i sl. ALi znam da kazu da su gradjevinski radovi oko 4% cijene, a radovi koje smo mi izveli kostali nesto preko 100 miliona Eura.
Jesi ti ikada radio na izgradnji nekog vjetorparka? Znas li nesto vise o tom procesu i zahtjevima?
-
melac
#4448 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Evo nasao sam i koja je turbina GE Cypress 5,5 MW 200m visoka, elisa 80m. Koliko moze kostati turbina, instalirana?
-
saimidin
#4449 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
-
HelaS
#4450 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Valjda će biti malo duše i za mene i moje pitanje, za odgovor: Kako se rade te "vjetro-ptičije" studije, uticaj turbina vjetroelektrna na životinski svijet tog područja, posebno na ptičiji? I onaj ko to radi, kako treba biti stručan, iz koje oblasti?ovo_malo_duse wrote: ↑30/05/2024 23:20 ....za tvoju Informaciju Bobi gore nema Ptica i ako ih ima ovo ne utice na njih 101 studija je uradjena do sad, nema uticaja na zivotnjiski svijet...