host imagesDa dodam. Ovaj ukrajinski dron zaista ima impresivnu nosivost, može povći 250-300 kg eksploziva. Ni ovaj naš nije loš što se tiče nosivosti

host imagesIšli su modelom kao da se montira na bilo koje vozilo po izboru zemlje kupca, sve je to lijepo bajno dok ne dodješ na problem da svako vozilo drugačije reaguje na sam pucanj topa, kao i sam fap što pravi probleme...tramvajtrojka wrote: ↑19/05/2024 22:59Da se postavi na nesto akibetli bila bi iole normalna ovako je Frankenstein
Logično kad im je vecina problema vezana za pribojsko smece na kojoj se nalazi haubica, sami srbijanci su davne 2003 skontali da je fapova sasija smecarsko rjesenje za haubicu , vti i sdpr su zbog toga odabrali kamaz i man za sasiju
Ne bi da se pravim nešto pametan, ali kada sam vidio kako je FAP-ov prednji kraj skoro pa odignut zbog tereta haubice, golim okom je bilo vidljivo da kamion ne može dugo izdržati trzanje. To pogotovo što je inžinjerima moralo biti poznato da mu šasija nije namjenjena za te svrhe. Nadam se da će sa Tatrom bolje proći. Da je samohodka uspjela, zaradili bi opasnu lovu. Mozda ni sada nije kasno.
Ma ludost je bilo i praviti je na FAPu, kad je opalila sam trzaj kamiona koji se odigne od zemlje učini haubicu duplo nepreciznijom, hidraulika je trebala kao apsorbirati ali FAP na žalost nije Toyotaanelsol wrote: ↑19/05/2024 23:29Ne bi da se pravim nešto pametan, ali kada sam vidio kako je FAP-ov prednji kraj skoro pa odignut zbog tereta haubice, golim okom je bilo vidljivo da kamion ne može dugo izdržati trzanje. To pogotovo što je inžinjerima moralo biti poznato da mu šasija nije namjenjena za te svrhe. Nadam se da će sa Tatrom bolje proći. Da je samohodka uspjela, zaradili bi opasnu lovu. Mozda ni sada nije kasno.
Misliš na onu granatu dometa oko 40 km?Iceplayer wrote: ↑19/05/2024 23:49Ma ludost je bilo i praviti je na FAPu, kad je opalila sam trzaj kamiona koji se odigne od zemlje učini haubicu duplo nepreciznijom, hidraulika je trebala kao apsorbirati ali FAP na žalost nije Toyotaanelsol wrote: ↑19/05/2024 23:29Ne bi da se pravim nešto pametan, ali kada sam vidio kako je FAP-ov prednji kraj skoro pa odignut zbog tereta haubice, golim okom je bilo vidljivo da kamion ne može dugo izdržati trzanje. To pogotovo što je inžinjerima moralo biti poznato da mu šasija nije namjenjena za te svrhe. Nadam se da će sa Tatrom bolje proći. Da je samohodka uspjela, zaradili bi opasnu lovu. Mozda ni sada nije kasno.
Izgurat će BNT haubicu samo je već mogla uveliko biti u Ukrajini pogotovo sa novom Pretisovom grenatom koja je odlična.
Da, da na odgovarajučoj platformi ide i 52 km, što je stvarno dobro.anelsol wrote: ↑19/05/2024 23:51Misliš na onu granatu dometa oko 40 km?Iceplayer wrote: ↑19/05/2024 23:49Ma ludost je bilo i praviti je na FAPu, kad je opalila sam trzaj kamiona koji se odigne od zemlje učini haubicu duplo nepreciznijom, hidraulika je trebala kao apsorbirati ali FAP na žalost nije Toyotaanelsol wrote: ↑19/05/2024 23:29
Ne bi da se pravim nešto pametan, ali kada sam vidio kako je FAP-ov prednji kraj skoro pa odignut zbog tereta haubice, golim okom je bilo vidljivo da kamion ne može dugo izdržati trzanje. To pogotovo što je inžinjerima moralo biti poznato da mu šasija nije namjenjena za te svrhe. Nadam se da će sa Tatrom bolje proći. Da je samohodka uspjela, zaradili bi opasnu lovu. Mozda ni sada nije kasno.
Izgurat će BNT haubicu samo je već mogla uveliko biti u Ukrajini pogotovo sa novom Pretisovom grenatom koja je odlična.
iceplayerIceplayer wrote: ↑20/05/2024 00:20Da, da na odgovarajučoj platformi ide i 52 km, što je stvarno dobro.anelsol wrote: ↑19/05/2024 23:51Misliš na onu granatu dometa oko 40 km?Iceplayer wrote: ↑19/05/2024 23:49
Ma ludost je bilo i praviti je na FAPu, kad je opalila sam trzaj kamiona koji se odigne od zemlje učini haubicu duplo nepreciznijom, hidraulika je trebala kao apsorbirati ali FAP na žalost nije Toyota
anelsol wrote: ↑21/05/2024 22:57 Indonežani u BNT-u..
https://notra.ba/index.php/vijesti/6463 ... indonezije
Da nisu iz Pindada slučajnoanelsol wrote: ↑21/05/2024 22:57 Indonežani u BNT-u..
Moguće. Ko će ga znati.GOLDZEN wrote: ↑22/05/2024 00:57Da nisu iz Pindada slučajnoanelsol wrote: ↑21/05/2024 22:57 Indonežani u BNT-u..
Nije isti motor, sto bi i nasim moglo biti zanimljivoanelsol wrote: ↑19/05/2024 23:04 Dalekometni dron samoubica koji Ukrajinci šalju da uništavaju ruske rafinerije neodoljivo podsjeća, u konstrukcijskom smislu, na dron koji je prije par godina prezentovao CNT. Čak mi izgleda da su i dimenzijama u pet deka.
host images
Da dodam. Ovaj ukrajinski dron zaista ima impresivnu nosivost, može povći 250-300 kg eksploziva. Ni ovaj naš nije loš što se tiče nosivosti![]()
Drago mi je da su na dobrom tragu. Ova priča sa dronovima iz CNT-a je po meni pun pogodak, a imajući u vidu da već rade nekih pet godina vjerovatno ima projekata koji još nisu za javnost (osim ukoliko ih Zukan u međuvremenu ne provaliSlo Burner wrote: ↑22/05/2024 09:31Nije isti motor, sto bi i nasim moglo biti zanimljivoanelsol wrote: ↑19/05/2024 23:04 Dalekometni dron samoubica koji Ukrajinci šalju da uništavaju ruske rafinerije neodoljivo podsjeća, u konstrukcijskom smislu, na dron koji je prije par godina prezentovao CNT. Čak mi izgleda da su i dimenzijama u pet deka.
host images
Da dodam. Ovaj ukrajinski dron zaista ima impresivnu nosivost, može povći 250-300 kg eksploziva. Ni ovaj naš nije loš što se tiče nosivosti![]()
Ide više vrsta dronovaanelsol wrote: ↑22/05/2024 10:44Drago mi je da su na dobrom tragu. Ova priča sa dronovima iz CNT-a je po meni pun pogodak, a imajući u vidu da već rade nekih pet godina vjerovatno ima projekata koji još nisu za javnost (osim ukoliko ih Zukan u međuvremenu ne provaliSlo Burner wrote: ↑22/05/2024 09:31Nije isti motor, sto bi i nasim moglo biti zanimljivoanelsol wrote: ↑19/05/2024 23:04 Dalekometni dron samoubica koji Ukrajinci šalju da uništavaju ruske rafinerije neodoljivo podsjeća, u konstrukcijskom smislu, na dron koji je prije par godina prezentovao CNT. Čak mi izgleda da su i dimenzijama u pet deka.
host images
).Još samo da nađu način kako da to rade serijski.

U pitanju su vucene haubice, ne samohodneargyle wrote: ↑27/05/2024 21:03 Izvoz 2023:
3 Samohodne Haubice za Mongoliju
5 Despota za Etijopiju
61.000.000 € za izvoz 6000 minobacaca 120mm u Nato-Njemacku (citaj Ukrajinu)
itd itd
Uvoz 2023
8 transportera iz Kanade (iznos greskom napisano 334.977,00€ koja je cijena 1 kom)
ostale detalje na https://thearmstradetreaty.org/download ... 2abbfd1436
ps: Hvala Momiru i Ministarstvu za vanjske poslove za detaljan izvjestaj
pa znam da je bila nabavka za mup ks al nikad jos nisu ugledali svjetlo dana