Tajvan

karanana

#1 Tajvan

Post by karanana »

Cao raja. Nisam vidio posebnu temu o tajvanu. ima price o njemu na temi WW3, ukrajina, kina....ali nekako mi rastrkano. moderacijo ako ima tema, onda zakljucajte, ali ako ne, hajde da malo protabirimo desavanja i o tome sta bi se moglo desavati u buducnosti. evo i zadnjih par dana neke tenzije, opet neke vjezbe kine. pa hajde da malo i sa vojnog aspekta prokomentarisemo kako bi izgledao taj rat za tajvan, da li bi kina usla u taipei za tri dana? ja cu nadodati neka svoja misljenja i pitanja kasnije, al reko haj da otvorim temu, ako se zakuha da se vidi da sam ja prvi otvorio.
karanana

#2 Re: Tajvan

Post by karanana »

evo da malo osvjezim temu, sad kad sam se iz wc-a vratio....
ja ne mislim da ce kina u neko skorije vrijeme napasti tajvan (ja takodjer nisam vjerovao da ce rusija unici u ukrajinu u februaru 2022).
mislim da ce kina cekati i racunati na neke dodatne geopoliticke uvjete tipa ishoda rata u ukrajini, izbora u sad-u i potencijalnih internih problema u sad-u zbog veoma polarizirane situacije.
vjerovatno ce cekati najmanje jos 4-5 godina.

moram priznati, ne znam puno o tom konfliktu izuzev njegovih pocetaka i bijega ne-komunista na otok, ali me interesuje kakve su perspektive nekih pregovora? tajvan kao zemlju, ako se ne varam nije niko priznao. mozda grijesim. isto, ako se ne varam, tajvan aktivno ni ne trazi priznanje ni nezavisnot i isto ako me sjecanje sluzi, neke ankete na tajvanu pokazuju da samo mali procenat populacije zeli nezavisnost i svi zele biti kina. eh sad ima jedan mali momenat tu....kakva kina? sigurno ne ova kakva je sada. znaci, ima li uopste ikakvih pokusaja da se nesto pregovorima odradi, neka eksteritorijalna jedinica kine, nesto tipa hong konga ali jos autonomnije? ili su stavovi isuvise udaljeni?

vojno....ne mislim da bi kina uzela taipei za 3 dana (takodjer sam mislio da ce rusija uzeti kijev za 3 dana). razlika izmedju kine i rusije i ukrajine i tajvana je da izmedju ovih strana ima jedan maleni morski prolaz od oko 300 kilometara. vidimo kako je dnjepar fina prirodna granica a nije ni kilometar sirine. kako bi izgledala invazija kine na tajvan? ne znam spremnost i motivaciju tajvanaca da se bore, ali hajmo reci kina nagomila hrpu ratnih brodova i brodova za iskrcavanje. hajmo reci 40-50 hiljada kineza se natovari u te brodove i krene na tajvan. prije toga kina krene rokati tajvanske odbrambene resurse sa dalekometnim raketama. to je neka pocetna opcija. kako odgovara tajvan? ja mislim da oni imaju opremu za odgovor. ali bi voli da se neko malo vise ukljuci u diskusiju, interesuje me kako bi ovo vojno izgledalo? nesto kontam da bi tajvan potopio sve to do bi doslo do obale. onda imamo USA faktor, kad i kako bi se oni ukljucili. hajmo malo moji ukri ovde na ovaj front da tabirimo. ono tamo patnja, ovo bi bio shou.
Sanjarko

#3 Re: Tajvan

Post by Sanjarko »

Ovako vide mnogi drugi ljudi:
S 1,5 milijardi padaju na 1 milijardu, možda i manje stanovnika do kraja stoljeća.

Ako ne uvećaju GDP po glavi stanovnika prilično u odnosu na sad u problemima će biti velikim.

Ovaj proizvođač čipova na Tajvanu je minirao sve pogone, tako da će biti kill switch njih da ih se Kinezi u slučaju rata ne domognu.

Ali Kinezi ne žele to pretpostavljam nego u slučaju sranja žele da ne nađu se u pomorskoj blokadi.

A i kad bi osvojili Tajvan bi opet bili u problemima ali ne u pomorskoj blokadi.

Bili bi u izolaciji od strane ostatka svijeta. Trade sa njima bi bila halted.

Ne bi bilo toliko trgovine kao sad, stala bi.
Ovo je šta bi moglo da se desi, realno gledajući:
Nema od toga ništa. Prvo ja kako vidim da će se odvijati ovo jeste da će Kina držati Tajvan u pomorskoj blokadi, to znači nema poluprovodnika tj čipova. Ima da tehnika cjenovno da skoči pravo. Sad hoće li se drzniti i napasti Tajvan ne znam. Ako i napadnu niko neće intervenisati. Nego će pljuštati samo osude, neće možda biti ni sankcija i sličnoga.

Loši ubiše Mi-loše.

Dobro reče Vuk Drašković polarizira se svijet na dva dijela, demokratski svijet koji je koliko toliko još to, i diktatorski svijet gdje te noć može pojesti ako nekome zasmetaš ko od šale.

A reče i da će ovo trajati decenijama.
Last edited by Sanjarko on 24/05/2024 17:12, edited 1 time in total.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#4 Re: Tajvan

Post by Hame_ »

Pa gdje si čeli, nisam te prepoznao :skoljka:

Pu!
karanana

#5 Re: Tajvan

Post by karanana »

Sanjarko wrote: 24/05/2024 17:11 Ovako vide mnogi drugi ljudi:
S 1,5 milijardi padaju na 1 milijardu, možda i manje stanovnika do kraja stoljeća.

Ako ne uvećaju GDP po glavi stanovnika prilično u odnosu na sad u problemima će biti velikim.

Ovaj proizvođač čipova na Tajvanu je minirao sve pogone, tako da će biti kill switch njih da ih se Kinezi u slučaju rata ne domognu.

Ali Kinezi ne žele to pretpostavljam nego u slučaju sranja žele da ne nađu se u pomorskoj blokadi.

A i kad bi osvojili Tajvan bi opet bili u problemima ali ne u pomorskoj blokadi.

Bili bi u izolaciji od strane ostatka svijeta. Trade sa njima bi bila halted.

Ne bi bilo toliko trgovine kao sad, stala bi.
Ovo je šta bi moglo da se desi, realno gledajući:
Nema od toga ništa. Prvo ja kako vidim da će se odvijati ovo jeste da će Kina držati Tajvan u pomorskoj blokadi, to znači nema poluprovodnika tj čipova. Ima da tehnika cjenovno da skoči pravo. Sad hoće li se drzniti i napasti Tajvan ne znam. Ako i napadnu niko neće intervenisati. Nego će pljuštati samo osude, neće možda biti ni sankcija i sličnoga.

Loši ubiše Mi-loše.

Dobro reče Vuk Drašković polarizira se svijet na dva dijela, demokratski svijet koji je koliko toliko još to, i diktatorski svijet gdje te noć može pojesti ako nekome zasmetaš ko od šale.

A reče i da će ovo trajati decenijama.
mislim da je pomorska blokada = oruzani rat. sve ovo dan-dva pet blokada i igranje kine oko ostrva se moze izdrzati ali ako se desi pomorska blokada koja je bas bas blokada i koja potraje mjesec ili vise, mislim da ide rat.

e jebo ga ovo i broj zvijezda na zastavi....
Sanjarko

#6 Re: Tajvan

Post by Sanjarko »

@karanana mogu Kinezi ovako dugo i u intervalima ih držati de fakto u pomorskoj blokadi ali niko to neće reći da je pomorska blokada.

Već ovo traje oko 4 ili 5 dana.

To znači da će dionice tech kompanija i čipova kao i tehnike ići prema gore, a tehnika da će poskupiti.

Cijenu toga će platiti mali čovjek tj narod kroz još veću inflaciju, a Kinezi će pokušati uvaliti svoje čipove i tech još više.

Otvorenog rata mislim da neće biti. U novom smo Hladnom ratu i WW3 ali kroz proksije odavno.
Hendrix

#7 Re: Tajvan

Post by Hendrix »

Tajvan proizvodi 90% naprednih mikrocipova... industrija sa ovakvim monopolom se rijetko moze naci. A samo jedna na svijetu firma pravi mashine za utiskivanje cipova u silikonske vafere...firma iz Holandije. Jedna jedina firma od koje ovisi sav napredak danasnje civilizacije.
Sanjarko

#8 Re: Tajvan

Post by Sanjarko »

Hendrix wrote: 25/05/2024 00:02 Tajvan proizvodi 90% naprednih mikrocipova... industrija sa ovakvim monopolom se rijetko moze naci. A samo jedna na svijetu firma pravi mashine za utiskivanje cipova u silikonske vafere...firma iz Holandije. Jedna jedina firma od koje ovisi sav napredak danasnje civilizacije.
Ne znam za napredne mikrocipove ali proizvodi njihova samo jedna tvornica 50% cipova, za njima je odmah Amerika ne znam koje firme Intel izgleda i jos neka.
It's no surprise that Taiwan boasts such figures, given that it houses the world’s largest dedicated independent semiconductor foundry, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC). TSMC alone is responsible for the production of roughly 50% of the world's semiconductors.
jeza u ledja

#9 Re: Tajvan

Post by jeza u ledja »

Hendrix wrote: 25/05/2024 00:02 Tajvan proizvodi 90% naprednih mikrocipova... industrija sa ovakvim monopolom se rijetko moze naci. A samo jedna na svijetu firma pravi mashine za utiskivanje cipova u silikonske vafere...firma iz Holandije. Jedna jedina firma od koje ovisi sav napredak danasnje civilizacije.
Pa zato su Ameri potpisali CHIP Act prije par godina. Ubrzano se radi na rjesavanju tog problema.
melac

#10 Re: Tajvan

Post by melac »

jeza u ledja wrote: 25/05/2024 00:52
Pa zato su Ameri potpisali CHIP Act prije par godina. Ubrzano se radi na rjesavanju tog problema.
Vidjeti cemo rezultat, kapital imaju i Intel i Nvidia i AMD i ostali, a sigurno i prilicno know-how. Ali rezultate cemo tek vidjeti kroz 5-10 godina.
lajkujMe

#11 Re: Tajvan

Post by lajkujMe »

Ja sve oko Tajvana pratim manje vise 10 godina.
Nazalost Tajvan ovdje nije bitan za temu bitna je Kina.

Kina je ta koja ce pokrenuti rat ili ga nece pokrenuti.
Moje misljenje je da se jos nisu odlucili Kinezi.

Ponajvise zbog Ruso-Ukrajinskog rata gdje je Rusija na papiru trebala pobjediti Ukrajinu za 3 dana.

Ali ne mogu se Tajvan i Ukrajina uzeti u istu pricu.

Za razliku od Ukrajine, Tajvan je mala teritorija, otok.
Geografski izuzetno nepovoljno za danasnje "live" ratove s hiljadama dronova, kamera, satelita i nadzora. Tesko ce se u vecim kolicinama nesto sakriti ili zastiti.
Takodjer navalna blokada Tajvana je za Kinu vrlo laka sto bi moglo proizvesti totalno blokadu otoka od vanjskog svijeta i polagano izgladnjivanje populacije.

Geografski dobra stvar, Tajvan je haman skroz okruzen liticama, vrlo je nepovoljan ga desante sem na par lokacija na juznoj strani otoka.

Jedini razlog zasto Kina nije napala Tajvan od 1949 godine je Amerika.
Nekad 1970tih god Amerika je priznala CCP (komunisticka partija) kao legalnu vladu Kine i priznala Narodnu republiku Kinu. I hajmo reci povukli priznavanje Tajvana kao drzave.
Imaju posebne zakone za Tajvan da ce im "mozda" pruziti pomoc u slucaju napada od strane Kine ali zaj zakon apsolutno ne znaci da su zakonski obavezni pomoci.
A Kina se zadnjih 20 godina priprema za rat za vracanje Tajvana, ali fokus doktrine, tehnologije i razvoja vojske je zarad pobjede nad SAD, Tajvan je sto se Kineza tice nebitan faktor u odbrani otoka.

Drugim rijecima od Americke vlade zavisi da li ce htjeti pomoci vojno.
A materijalno ce tesko pomoci ako Kina odradi Pomorsku blokadu otoka bez da riskiraju svoju motnaricu da probiju blokadu.

E sad gledamo ponasanje Amera s Ruso-Ukrajinskim ratom. Pomazu ali samo toliko da Ukrajinci ne izgube suruju s Putinom u pozadini zarad "deeskalacije" da ne bi doslo do direktnog rata Natoa sa Rusima..
Sadasnja Americka vlast nazalost po meni stajala bi na koncu sa strane. Udarili bi par sankcija i povukli vojsku sto dalje od Tajvana.
Trump bi tu vec drugacije reagovao ja mislim.

S obzirom da Kinezi vec 15 godina konstantno dizu tenzije ne samo prema Tajvanu nego generalno u podrucju Juzno Kineskog mora i stvarno se ozbiljno prpiremaju moja predpostavka je da samo dvije odluke dijeli svijet od 3 svj rata i teskog zajeba.
Odluka Xia da pokrene rat
Odluka Bidena/buduceg predsjednika da brani Tajvan
1Dante1

#12 Re: Tajvan

Post by 1Dante1 »

karanana wrote: 24/05/2024 17:04 evo da malo osvjezim temu, sad kad sam se iz wc-a vratio....
ja ne mislim da ce kina u neko skorije vrijeme napasti tajvan (ja takodjer nisam vjerovao da ce rusija unici u ukrajinu u februaru 2022).
mislim da ce kina cekati i racunati na neke dodatne geopoliticke uvjete tipa ishoda rata u ukrajini, izbora u sad-u i potencijalnih internih problema u sad-u zbog veoma polarizirane situacije.
vjerovatno ce cekati najmanje jos 4-5 godina.

moram priznati, ne znam puno o tom konfliktu izuzev njegovih pocetaka i bijega ne-komunista na otok, ali me interesuje kakve su perspektive nekih pregovora? tajvan kao zemlju, ako se ne varam nije niko priznao. mozda grijesim. isto, ako se ne varam, tajvan aktivno ni ne trazi priznanje ni nezavisnot i isto ako me sjecanje sluzi, neke ankete na tajvanu pokazuju da samo mali procenat populacije zeli nezavisnost i svi zele biti kina. eh sad ima jedan mali momenat tu....kakva kina? sigurno ne ova kakva je sada. znaci, ima li uopste ikakvih pokusaja da se nesto pregovorima odradi, neka eksteritorijalna jedinica kine, nesto tipa hong konga ali jos autonomnije? ili su stavovi isuvise udaljeni?

vojno....ne mislim da bi kina uzela taipei za 3 dana (takodjer sam mislio da ce rusija uzeti kijev za 3 dana). razlika izmedju kine i rusije i ukrajine i tajvana je da izmedju ovih strana ima jedan maleni morski prolaz od oko 300 kilometara. vidimo kako je dnjepar fina prirodna granica a nije ni kilometar sirine. kako bi izgledala invazija kine na tajvan? ne znam spremnost i motivaciju tajvanaca da se bore, ali hajmo reci kina nagomila hrpu ratnih brodova i brodova za iskrcavanje. hajmo reci 40-50 hiljada kineza se natovari u te brodove i krene na tajvan. prije toga kina krene rokati tajvanske odbrambene resurse sa dalekometnim raketama. to je neka pocetna opcija. kako odgovara tajvan? ja mislim da oni imaju opremu za odgovor. ali bi voli da se neko malo vise ukljuci u diskusiju, interesuje me kako bi ovo vojno izgledalo? nesto kontam da bi tajvan potopio sve to do bi doslo do obale. onda imamo USA faktor, kad i kako bi se oni ukljucili. hajmo malo moji ukri ovde na ovaj front da tabirimo. ono tamo patnja, ovo bi bio shou.
Koliko znam, imaju dvije dominantne stranke, Plavi i Zeleni. Zeleni su ti koji guraju nezavisnost i time pogorsavaju odnose s Kinom. Recimo novoizabrani predsjednik je zelenas i eto skoro je davao neke izjave koje je Kina protumacila provokativnim pa pocela neke vojne vjezbe. Plavi bi da izbjegnu sukob po svaku cijenu ali im je popularnost dosta opala u odnosu na proslost prvenstveno zbog korupcije. Rekao bih da i sad ima ogroman broj Tajvanaca koji podrzavaju Plave i voljeli bi izbjeci sukob na bilo koji nacin.
karanana

#13 Re: Tajvan

Post by karanana »

lajkujMe wrote: 30/05/2024 14:30 Ja sve oko Tajvana pratim manje vise 10 godina.

Ponajvise zbog Ruso-Ukrajinskog rata gdje je Rusija na papiru trebala pobjediti Ukrajinu za 3 dana.

Geografski izuzetno nepovoljno za danasnje "live" ratove s hiljadama dronova, kamera, satelita i nadzora. Tesko ce se u vecim kolicinama nesto sakriti ili zastiti.
Takodjer navalna blokada Tajvana je za Kinu vrlo laka sto bi moglo proizvesti totalno blokadu otoka od vanjskog svijeta i polagano izgladnjivanje populacije.

Geografski dobra stvar, Tajvan je haman skroz okruzen liticama, vrlo je nepovoljan ga desante sem na par lokacija na juznoj strani otoka.

Nekad 1970tih god Amerika je priznala CCP (komunisticka partija) kao legalnu vladu Kine i priznala Narodnu republiku Kinu. I hajmo reci povukli priznavanje Tajvana kao drzave.
Imaju posebne zakone za Tajvan da ce im "mozda" pruziti pomoc u slucaju napada od strane Kine ali zaj zakon apsolutno ne znaci da su zakonski obavezni pomoci.
A Kina se zadnjih 20 godina priprema za rat za vracanje Tajvana, ali fokus doktrine, tehnologije i razvoja vojske je zarad pobjede nad SAD, Tajvan je sto se Kineza tice nebitan faktor u odbrani otoka.

A materijalno ce tesko pomoci ako Kina odradi Pomorsku blokadu otoka bez da riskiraju svoju motnaricu da probiju blokadu.

E sad gledamo ponasanje Amera s Ruso-Ukrajinskim ratom. Pomazu ali samo toliko da Ukrajinci ne izgube suruju s Putinom u pozadini zarad "deeskalacije" da ne bi doslo do direktnog rata Natoa sa Rusima..
Sadasnja Americka vlast nazalost po meni stajala bi na koncu sa strane. Udarili bi par sankcija i povukli vojsku sto dalje od Tajvana.

S obzirom da Kinezi vec 15 godina konstantno dizu tenzije ne samo prema Tajvanu nego generalno u podrucju Juzno Kineskog mora i stvarno se ozbiljno prpiremaju moja predpostavka je da samo dvije odluke dijeli svijet od 3 svj rata i teskog zajeba.
kod dijela o eventualnoj pomorskoj blokadi i izgladnjavanju otoka. da, ako je blokada u jednom smjeru gdje nista ne moze uci a stvari mogu normalno izlaziti. ali ja tu vrstu blokade ne vidim. ako bude blokada a vrlo je moguce da ce konflikt tako poceti, onda ce bit potpuna nista ne moze ni uci ni izaci a posto je tajvan, iako mali, veoma vazan trgovacki partner US-a, mislim da nema sanse da se US ne ukljuci u razbijanje blokade i tako pocetka rata.

u slucaju eventualnog napada kine, naravno ne trebas biti lazanski niti baric da skontas da je prednost tajvana to sto su jel oko 300km udaljeni od mainlanda i da nikakvo gomilanje snaga i pokret desantne formacije nece proci neprimjecen. time ce tajvan moci sa vece distance skinuti i potpoiti dosta desantnih brodova. znaju to i kinezi i sigurno imaju drugi plan. vjerovatno ce to sve krenuti sa blokadom kako smo rekli i gdje ce brodovi vec biti na nekih nekoliko kilometara od obale prije objelodanivanja bilo kakvog rata. na primjer, jedna od ovih vjezbi ce ustvari jednog dana postati stvarni sukob jer ce kinezi krenuti. zato su sigurno tajvanci uvijek sa prstom na obaracu a to moze biti rizicno da sta ne opale prvi dok se stvarno vjezba. zajebano im je. pored te geografkse prednosti to je i nedostatak zbog te izoliranosti i moguce blokade i ovih vjezbi, a vjerujem da ce kinezi u slucaju napada koristiti i kombinovane snage i padobrance koji ce probati osigurati beachhead.

nemam podatke, ali iz onog sto vidim, imaju tajvanci solidnu silu za odbranu. imaju nesto solidnih zrakoplova a sigurno su krcati protiv-brodskim raketama. ako kinezi uspiju da naprave beach head, onda je pisi propalo vrlo brzo nakon toga, ako ne bude ukljucenja sad-a.
Sanjarko

#14 Re: Tajvan

Post by Sanjarko »

karanana wrote: 30/05/2024 17:57
lajkujMe wrote: 30/05/2024 14:30 Ja sve oko Tajvana pratim manje vise 10 godina.

kod dijela o eventualnoj pomorskoj blokadi i izgladnjavanju otoka. da, ako je blokada u jednom smjeru gdje nista ne moze uci a stvari mogu normalno izlaziti. ali ja tu vrstu blokade ne vidim. ako bude blokada a vrlo je moguce da ce konflikt tako poceti, onda ce bit potpuna nista ne moze ni uci ni izaci a posto je tajvan, iako mali, veoma vazan trgovacki partner US-a, mislim da nema sanse da se US ne ukljuci u razbijanje blokade i tako pocetka rata.
Neće ići tako, nego kako sam već rekao, mic po mic, malo vojne vježbe, malo kroz njih će provući blokadu itd.

A cijene svega, tehnike će ići gore.
Point.

#15 Re: Tajvan

Post by Point. »

Zanima me je li sebe stanovništvo Tajvana smatra Kinezima?
karanana

#16 Re: Tajvan

Post by karanana »

Point. wrote: 30/05/2024 18:19 Zanima me je li sebe stanovništvo Tajvana smatra Kinezima?
potpuno laicki i bez ikakvog "istrazivanja" cu reci u ogromnoj vecini da. mozda neko dadne kakve konkretnije podatke, mislim mogu i ja u google sad ukucati, ali ne znam koje bi im bile druge opcije...tajvanci?

edit, jos jedna potpuna fula od mene....Nearly three-in-ten (28%) think of themselves as both Taiwanese and Chinese, but the largest share by far (67%) see themselves as primarily Taiwanese. The share of adults in Taiwan who view themselves as at least somewhat Taiwanese has not changed significantly since the Center last asked this question in 2019.

jebote na teritoriji velicine 2/3 bosne i hercegovine zivi skoro 24 miliona ljudi.
Peacean

#17 Re: Tajvan

Post by Peacean »

Da većina sebe smatra kinezima davno bi bilo riješeno pitanje njihovog statusa, što Kina više prijeti to više njih podržava nezavisnost mada su još uvijek podijeljeni što se toga tiče.
karanana

#18 Re: Tajvan

Post by karanana »

ja sam konto da nije problem u tome da su svi kinezi, nego da je problem koja kina i njeno uredjenje i vlada je legitimna i legalna. ali eto, valjda se vremenom i to promjeni.
Peacean

#19 Re: Tajvan

Post by Peacean »

Predugo su bili odvojeni, na svom ostrvu sada su se razvili kao nezavisan narod i nemaju baš želju da se odreknu svog nacionalnog identiteta u korist Kine.
lajkujMe

#20 Re: Tajvan

Post by lajkujMe »

karanana wrote: 30/05/2024 18:54 ja sam konto da nije problem u tome da su svi kinezi, nego da je problem koja kina i njeno uredjenje i vlada je legitimna i legalna. ali eto, valjda se vremenom i to promjeni.
Pored toga malo ko da kaze da je Tajvan zapravo bio pod nekom okupacijom zadnjih 200 godina.
I onda tek kraje 2 svj rata i povlacenjem Japanaca Tajvan je bio Kineski bukvalno samo 4 godine.

Ovo se ne radi ako ne misle da postoji neka opasnost.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21 Re: Tajvan

Post by Truba »

ako se dobro sjećam tajvan je bio kina u vijeću sigurnosti dok nikson nije otvorio kinu
a rusi su isto tražili za ukrajinu... posebno mjesto i za još jednu republiku da imaju 3 glasa :D
ubleha je skontana na početku
tajvan popušio

tajvan je npr kao da su "četnici" pobjegli na vis i tu dočekali kraj rata i defakto 2 države do danas
a svijet nije priznavao tita i juzu samo kraljeve momke
Peacean

#22 Re: Tajvan

Post by Peacean »

Ne može Tajvan nikako sa četnicima da se poredi, tamo su završili oni koji su u hiljadama umirali u borbi protiv imperijalnog Japana dok su mao ce i družina odmarali u planinama i čekali da se ovi iscrpe kako bi im oteli vlast.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#23 Re: Tajvan

Post by Truba »

jesi vidio navodnike
jao_situacije

#24 Re: Tajvan

Post by jao_situacije »

poprilično sam siguran da tajvan ima oružja za masovno uništenje uključujući i nuklearno oružje
Sanjarko

#25 Re: Tajvan

Post by Sanjarko »

jao_situacije wrote: 13/06/2024 20:01 poprilično sam siguran da tajvan ima oružja za masovno uništenje uključujući i nuklearno oružje
Znam da ima rakete kojima moze gadzati duboko u kontinentalnu Kinu.
Post Reply