sehohari wrote: ↑20/05/2024 12:51U biti, bosanski islam je za te ljude da je jedino što možeš imati muslimansko ime. A i to da ne bude Muhamed, Ahmed ili nešto slično.iClass wrote: ↑18/05/2024 14:49 Ne znam je li zlonamjerno ili su ljudi jednostavno glupi ali često čujem pogotovo od ateista kako nemaju ništa protiv "bosanskog islama" ali imaju protiv islama sa strane u Bosni.
I onda kada uđeš u detalje šta je za njih bosanski islam, vidiš da nema veze s vezom. Kod nekih je ekstremizam ako se svinjetina ne jede, za neke je ekstremizam ako otvoriđ kafić bez alkohola (kao ti nemoj pit ali da u kafiću ne daš to je ekstremizam).
Za mene je bosanski islam, praktikovanje islama na način na koji to definiše ulema Islamske zajednice a znam veoma dobro da raznim ateistima, ljubiteljima "bosanskog islama" je i to ekstremizam.
Mislim da je to zlonamjerno, samo idu od pretpostavke da se ovdje kod nas i oni koji 99% nemaju ništa sa vjerom i dalje smatraju muslimanima, da da će se uvrijediti ako im kažeš da nisu muslimani i tkd. Mada ne znam to za svinjetinu, mislim da je to jedna od rijetkih stvari gdje će te većina i u BiH faktički smatrati ne-muslimanom.
U biti, više je neznanje. Isto kao kada neko zastupa tezu da islamu treba reforma kao u hrišćanstvu, a niko da kaže da su hrišćanske denominacije u zapadnim zemljama faktički u fazi izumiranja.
Kada nema prisile, prijetnje po zivot i dobrobit onda samo oni koji zele da budu vjernici se tako deklarisu.
U pola islamskog svjeta ja bi najebo cisto zato sto sam rodjen u muslimanskoj porodici a ne mogu da vjerujem u boga, nije ni to u redu i smatram da je puno bolji evropski moderni pristup, vjeruj ako hoces ako neces nemoj.