Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
broj dva

#6026 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by broj dva »

sehohari wrote: 20/05/2024 12:51
iClass wrote: 18/05/2024 14:49 Ne znam je li zlonamjerno ili su ljudi jednostavno glupi ali često čujem pogotovo od ateista kako nemaju ništa protiv "bosanskog islama" ali imaju protiv islama sa strane u Bosni.

I onda kada uđeš u detalje šta je za njih bosanski islam, vidiš da nema veze s vezom. Kod nekih je ekstremizam ako se svinjetina ne jede, za neke je ekstremizam ako otvoriđ kafić bez alkohola (kao ti nemoj pit ali da u kafiću ne daš to je ekstremizam).

Za mene je bosanski islam, praktikovanje islama na način na koji to definiše ulema Islamske zajednice a znam veoma dobro da raznim ateistima, ljubiteljima "bosanskog islama" je i to ekstremizam.
U biti, bosanski islam je za te ljude da je jedino što možeš imati muslimansko ime. A i to da ne bude Muhamed, Ahmed ili nešto slično.

Mislim da je to zlonamjerno, samo idu od pretpostavke da se ovdje kod nas i oni koji 99% nemaju ništa sa vjerom i dalje smatraju muslimanima, da da će se uvrijediti ako im kažeš da nisu muslimani i tkd. Mada ne znam to za svinjetinu, mislim da je to jedna od rijetkih stvari gdje će te većina i u BiH faktički smatrati ne-muslimanom.

U biti, više je neznanje. Isto kao kada neko zastupa tezu da islamu treba reforma kao u hrišćanstvu, a niko da kaže da su hrišćanske denominacije u zapadnim zemljama faktički u fazi izumiranja.

Kada nema prisile, prijetnje po zivot i dobrobit onda samo oni koji zele da budu vjernici se tako deklarisu.
U pola islamskog svjeta ja bi najebo cisto zato sto sam rodjen u muslimanskoj porodici a ne mogu da vjerujem u boga, nije ni to u redu i smatram da je puno bolji evropski moderni pristup, vjeruj ako hoces ako neces nemoj.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#6027 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by PreWiBa »

iClass wrote: 23/05/2024 14:05 Čitam komentare ljudi na FB vezano za ovu ženu u vojsci sa hidžabom.

Često pokušam da ne sudim Bošnjacima i tom njihovim "praktikovanju" islama. Smatrat ću svakog muslimana, neću suditi ali često se jedva i zadržim u takvom stanju.
Evo sada komentari ljudi, vrijeđaju hidžab, vrijeđaju ženu, islam.

Tačno je uvijek u BiH bila ta granica i jasno su se vidili munafici, ljudi sa muslimanskim imenima koji sebe smatraju muslimanima koji su u Jugi prijavljali hodže, muftije i sl. a evo i sada zajedno sa pripadnicima druge vjere se udružili da pljuju hidžab. Što više posmatram Bošnjake, sve je jasnije koliko su bili upravu oni prije 20 godina kada su kritikovali Bosanske muslimane.
Mislim da se radi o manjini.
Ne bi trebali zbunjivati sebe tim ljudima, niti bi trebali praviti zaključke na osnovu nekih komentara na društvenim mrežama.
Evo, ja sam lično nakon čitanja tvog komentara pregledao nekolicinu komentara na Facebooku najvećih novina, i ne slažem se sa tvojom opservacijom.
Moraš razumjeti da su društvene mreže "eccochamberi", gdje se na jednoj stranici okuplja određena vrsta ljudi, pa ako samo posmatraš njih možeš doći do zaključka koji je skroz drugačiji od realnog života.
Isto kao i ovaj forum, primjera radi.

Postoji ta vrsta ljudi koji su, nažalost, zbog naše veoma komplikovane istorije završili sa teškom krizom identiteta, pa im je danas teško tačno shvatiti ko su, šta su i tkd. Ali ne treba suditi cijelom narodu na osnovu toga.
PreWiBa

#6028 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by PreWiBa »

broj dva wrote: 23/05/2024 14:12
sehohari wrote: 20/05/2024 12:51
iClass wrote: 18/05/2024 14:49 Ne znam je li zlonamjerno ili su ljudi jednostavno glupi ali često čujem pogotovo od ateista kako nemaju ništa protiv "bosanskog islama" ali imaju protiv islama sa strane u Bosni.

I onda kada uđeš u detalje šta je za njih bosanski islam, vidiš da nema veze s vezom. Kod nekih je ekstremizam ako se svinjetina ne jede, za neke je ekstremizam ako otvoriđ kafić bez alkohola (kao ti nemoj pit ali da u kafiću ne daš to je ekstremizam).

Za mene je bosanski islam, praktikovanje islama na način na koji to definiše ulema Islamske zajednice a znam veoma dobro da raznim ateistima, ljubiteljima "bosanskog islama" je i to ekstremizam.
U biti, bosanski islam je za te ljude da je jedino što možeš imati muslimansko ime. A i to da ne bude Muhamed, Ahmed ili nešto slično.

Mislim da je to zlonamjerno, samo idu od pretpostavke da se ovdje kod nas i oni koji 99% nemaju ništa sa vjerom i dalje smatraju muslimanima, da da će se uvrijediti ako im kažeš da nisu muslimani i tkd. Mada ne znam to za svinjetinu, mislim da je to jedna od rijetkih stvari gdje će te većina i u BiH faktički smatrati ne-muslimanom.

U biti, više je neznanje. Isto kao kada neko zastupa tezu da islamu treba reforma kao u hrišćanstvu, a niko da kaže da su hrišćanske denominacije u zapadnim zemljama faktički u fazi izumiranja.

Kada nema prisile, prijetnje po zivot i dobrobit onda samo oni koji zele da budu vjernici se tako deklarisu.
U pola islamskog svjeta ja bi najebo cisto zato sto sam rodjen u muslimanskoj porodici a ne mogu da vjerujem u boga, nije ni to u redu i smatram da je puno bolji evropski moderni pristup, vjeruj ako hoces ako neces nemoj.
Ne razumijem tačno kako to ima veze s onim što sam napisao u citiranom komentaru.

Ja samo govorim da su hvalospjevi "bosanskom islamu" često ne predstavljaju rezultat našeg praktikovanja vjere, već toga što općenito nismo neki vjernici.
broj dva

#6029 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by broj dva »

Više komentar o 'izumiranju' krišćanskih denominacija po zapadu, ne izumiru toliko koliko ne smiju agresivno zahtijevati članstvo...
iClass

#6030 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by iClass »

sehohari wrote: 23/05/2024 14:18
Mislim da se radi o manjini.
Ne bi trebali zbunjivati sebe tim ljudima, niti bi trebali praviti zaključke na osnovu nekih komentara na društvenim mrežama.
Evo, ja sam lično nakon čitanja tvog komentara pregledao nekolicinu komentara na Facebooku najvećih novina, i ne slažem se sa tvojom opservacijom.
Moraš razumjeti da su društvene mreže "eccochamberi", gdje se na jednoj stranici okuplja određena vrsta ljudi, pa ako samo posmatraš njih možeš doći do zaključka koji je skroz drugačiji od realnog života.
Isto kao i ovaj forum, primjera radi.

Postoji ta vrsta ljudi koji su, nažalost, zbog naše veoma komplikovane istorije završili sa teškom krizom identiteta, pa im je danas teško tačno shvatiti ko su, šta su i tkd. Ali ne treba suditi cijelom narodu na osnovu toga.
Iskreno, volio bih da si u pravu. Mada sam više puta vidio poprilično ružne komentare na račun hidžaba od strane ljudi sa "muslimanskim" imenima.
PreWiBa

#6031 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by PreWiBa »

broj dva wrote: 23/05/2024 16:58 Više komentar o 'izumiranju' krišćanskih denominacija po zapadu, ne izumiru toliko koliko ne smiju agresivno zahtijevati članstvo...
Dobro, mislim, ti procesi nisu počeli 70- ili 80-ih već u zadnjih 10-20 godina.

Ne sjećam se da su 90-ih ikoga tjerali da bude u katoličkoj crkvi po zapadnoj evropi.
Refik4

#6032 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Refik4 »

iClass wrote: 23/05/2024 14:05 Čitam komentare ljudi na FB vezano za ovu ženu u vojsci sa hidžabom.

Često pokušam da ne sudim Bošnjacima i tom njihovim "praktikovanju" islama. Smatrat ću svakog muslimana, neću suditi ali često se jedva i zadržim u takvom stanju.

Tačno je uvijek u BiH bila ta granica i jasno su se vidili munafici, ljudi sa muslimanskim imenima koji sebe smatraju muslimanima koji su u Jugi prijavljali hodže, muftije i sl. a evo i sada zajedno sa pripadnicima druge vjere se udružili da pljuju hidžab. Što više posmatram Bošnjake, sve je jasnije koliko su bili upravu oni prije 20 godina kada su kritikovali Bosanske muslimane.
Ko je to njih prije 20 godina kritikovao?
Vjecita_zavrzlama

#6033 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Vjecita_zavrzlama »

Nije bosnjak nuzno i musliman, ti ljudi mozda kazu muslimani smo iz tradicije bez da misle nesto vise,ili pak zaista zele ono na sto su navikli ,light islam i sve preko toga im smeta
canvra888

#6034 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by canvra888 »

Jesi se navadio jarane na islamske teme, kvotaš mjesec dana stare postove. Ima Bošnjaka ateista, ali su rijetki. Uglavnom se takvi izjašnjavaju kao Bosanci.
Vjecita_zavrzlama

#6035 Re: Islam - pitanja i odgovori

canvra888 wrote: 21/06/2024 02:13 Jesi se navadio jarane na islamske teme, kvotaš mjesec dana stare postove. Ima Bošnjaka ateista, ali su rijetki. Uglavnom se takvi izjašnjavaju kao Bosanci.
Nisam gledao kad objavljeno kvota i mene cesto neko mjesec dana kasnije, to ti je forum.

ko kaze da su rijetki? Cak se neki izjasnjavaju kao muslimani , ja sam na proslem popisu upisao Bosnjak-Islam

Nisam razmisljao dubinski, a bio sam istih stavova.Tako i mnogi kad pitas musliman je ali njemu godi samo light islam koji je navikao, zna on da to nije pravi islam ali boli ga briga ili kaze -mi tako u Bosni zivimo ako ti smeta idi u tursku ili gdje vec

Ljudi vjeruju u Boga ali ne bas u teske farzove islama,ili mozda cak i vjeruju ali nece takvo drustvo,vole svoj mali light islam..mevlud,bajramski rucak tu i tamo dzuma.i stop

bosnjaci su od islama napravili sto evropljani od krscanstva, nije ni cudo i mi smo evropljani
ne svi imas ti vjernika prakticara ali oni podrzavaju sve to sto se ovaj zali da ne podrzavaju mnogi sa muslimanskim imenima
Radi toga ne mozes suditi kako ti pokusavas, ljudima sa muslimanski imenima
PreWiBa

#6036 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by PreWiBa »

canvra888 wrote: 21/06/2024 02:13 Jesi se navadio jarane na islamske teme, kvotaš mjesec dana stare postove. Ima Bošnjaka ateista, ali su rijetki. Uglavnom se takvi izjašnjavaju kao Bosanci.
Ne bi ga komentarisao uopšte. Pogledaj mu profil, 90% vezano za islam, navodnu deislamizaciju Bošnjaka, čega sve ne...

Čovjek je teški slučaj, samo ga ovako hranimo.
Vjecita_zavrzlama

#6037 Re: Islam - pitanja i odgovori

sehohari wrote: 21/06/2024 19:10
Ne bi ga komentarisao uopšte. Pogledaj mu profil, 90% vezano za islam, navodnu deislamizaciju Bošnjaka, čega sve ne...

Ludilo :-)
Zar nisi ti rekao ignorisati me? To rece nakon sto sam te pobio dokazima i faktama, ajde bogati ignorisi me i dalje ne muci se citas nesto sto ne volis, i dobijas cireve
canvra888

#6038 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by canvra888 »

Vjecita_zavrzlama wrote: 21/06/2024 08:29
Nisam gledao kad objavljeno kvota i mene cesto neko mjesec dana kasnije, to ti je forum.

ko kaze da su rijetki? Cak se neki izjasnjavaju kao muslimani , ja sam na proslem popisu upisao Bosnjak-Islam

Nisam razmisljao dubinski, a bio sam istih stavova.Tako i mnogi kad pitas musliman je ali njemu godi samo light islam koji je navikao, zna on da to nije pravi islam ali boli ga briga ili kaze -mi tako u Bosni zivimo ako ti smeta idi u tursku ili gdje vec

Ljudi vjeruju u Boga ali ne bas u teske farzove islama,ili mozda cak i vjeruju ali nece takvo drustvo,vole svoj mali light islam..mevlud,bajramski rucak tu i tamo dzuma.i stop

bosnjaci su od islama napravili sto evropljani od krscanstva, nije ni cudo i mi smo evropljani
ne svi imas ti vjernika prakticara ali oni podrzavaju sve to sto se ovaj zali da ne podrzavaju mnogi sa muslimanskim imenima
Radi toga ne mozes suditi kako ti pokusavas, ljudima sa muslimanski imenima
Čuj "teških farzova"... Šta je to, možeš li elaborirati?

Takvo vjerovanje kod Bošnjaka teista svakako liči više na neke verzija omnizma ili čak nekad i agnosticizma. Izjasni se da je musliman samo zato što ima "muslimansko" ime i što potiče iz "muslimanske" porodice.

Realnost je mnogo drugačija.
PreWiBa

#6039 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 22/06/2024 13:53

Zar nisi ti rekao ignorisati me? To rece nakon sto sam te pobio dokazima i faktama, ajde bogati ignorisi me i dalje ne muci se citas nesto sto ne volis, i dobijas cireve
Naravno da te ignorišem.
I ovo ti samo pišem ne bi li te naučio malo bosanski jezik.

Ako kažem da ću te ignorisati, to znači da ti više neću odgovarati na komentare ili ulaziti u diskusije s tobom, a ne da ću prestati pisati o tebi i tvom "fetiširanju"...
DaysleepeR

#6040 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by DaysleepeR »

Kako se uopste dozvolilo da se desi da preko 1000 ljudi umre na hadzu jer nemaju "aranzman" a samim tim pristup klimatiziranim prostorima?
Zar ne bi trebali na hadzu svi ljudi da su isti?
Sta je uopste aranzman, i kako su ljudi stotinama godina isli na hadz bez kojekakvih aranzmana?

Vidi li jos iko problem u ovome?
Vjecita_zavrzlama

#6041 Re: Islam - pitanja i odgovori

sehohari wrote: 22/06/2024 20:16

Naravno da te ignorišem.

Ako kažem da ću te ignorisati, to znači da ti više neću odgovarati na komentare ili ulaziti u diskusije s tobom, a ne da ću prestati pisati o tebi i tvom "fetiširanju"...
Slobodno,ali me ne citiraj molim lijepo,uz to i izmisljas ..ako iko ima fetis to si ti.Dijasporce koje gotovo i mozda rodjeno vani ali mentalno negdje u 1992😛
canvra888

#6042 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by canvra888 »

Vjecita_zavrzlama wrote: 22/06/2024 20:24
sehohari wrote: 22/06/2024 20:16

Naravno da te ignorišem.

Slobodno,ali me ne citiraj molim lijepo,uz to i izmisljas ..ako iko ima fetis to si ti.Dijasporce koje gotovo i mozda rodjeno vani ali mentalno negdje u 1992😛
Ne dobih tvoj elaborat na tvoje tvrdnje?
MarlboroGold

#6043 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by MarlboroGold »

U preko 90% slučajeva oni koji su protiv Islama sa strane su upravo Bošnjaci muslimani iliti tradicionalisti. Ateiste, agnostike i slične uglavnom nije briga, jer se ne brinu o tome što im neko "prlja njihov islam". I oni muslimani koji loču rakiju svako malo, ali drže do osnova, su isto muslimani. Nisu ateisti niti su murtedi.
xenxen

#6044 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by xenxen »

Mene takvi konflikti kao muslimana uopste ne iznenadjuju, jer svaki covjek koji umije da cita i pise, i generalno ima neko osnovno zivotno iskustvo ili kriticko misljenje moze da uzme Kur'an i procita da tamo pise da se zenama propisuje da pokriju prsa (dakle ne kosu) jer su tada zene hodale gole, a zenska djeca ziva zakopavana i da ne nose previse nakita u javnosti ukljucujuci i nakit na nogama da ne bi privukle paznju zvukom kako udaraju nogama.

O cemu se radi - sad cu malo da iskarikiram ali otprilike u Iranu su ovaj ajet protumacili da sve zene moraju da stave maramu na kosu ali da moze da im viri cuperak kose, dok u Arabiji ne smije da viri cuperak kose ali bi marama trebala biti crne boje, dok su u Avganistanu protumaciili da zena treba da pokrije i lice ali da ostavi mrezicu preko ociju da se ne bi zakucala u zid. Danas citam da su u Avganistanu zabranili zenama da pricaju jer je glas "intiman" a one su cvijet u islamu. Jedna recenica o prsima, a minimum tri tumacenja o kosi - rekao bih da se radi o religioznoj halucinaciji.

Islam je samo jedan jer je Kur'an jedan, ali dostupan svakom covjeku. Meni je tuzno koliko velikih potencijala, mladih ljudi umjesto da uzmu i procitaju, dopuste da im neki neobrazovani sektas bude guru kroz zivot. Zato danas imamo 2 milijarde uglavnom neobrazovanih muslimana.

A sto se tice te zene vojnika, meni ona vise lici na baklavarku Benjaminu, nikakvog vojnickog stava i ponasanja, bez obzira na maramu (preferiram autenticne nazive kao autenticni Bosanac i rijec hidzab mi je nepoznata, cak i politikanstvo, da ne kazem preseravanje).

Ja kao musliman bih se zapitao sta je ta vojska uradila u proteklih 20 godina i koliko para su nas kostale tolike hiljade vojnika i u koje svrhe (da li su to oni HALAL zaradili)
Dilibus

#6045 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dilibus »

xenxen wrote: 24/08/2024 21:48

Mene takvi konflikti kao muslimana uopste ne iznenadjuju, jer svaki covjek koji umije da cita i pise, i generalno ima neko osnovno zivotno iskustvo ili kriticko misljenje moze da uzme Kur'an i procita da tamo pise da se zenama propisuje da pokriju prsa (dakle ne kosu) jer su tada zene hodale gole, a zenska djeca ziva zakopavana i da ne nose previse nakita u javnosti ukljucujuci i nakit na nogama da ne bi privukle paznju zvukom kako udaraju nogama.

O cemu se radi - sad cu malo da iskarikiram ali otprilike u Iranu su ovaj ajet protumacili da sve zene moraju da stave maramu na kosu ali da moze da im viri cuperak kose, dok u Arabiji ne smije da viri cuperak kose ali bi marama trebala biti crne boje, dok su u Avganistanu protumaciili da zena treba da pokrije i lice ali da ostavi mrezicu preko ociju da se ne bi zakucala u zid. Danas citam da su u Avganistanu zabranili zenama da pricaju jer je glas "intiman" a one su cvijet u islamu. Jedna recenica o prsima, a minimum tri tumacenja o kosi - rekao bih da se radi o religioznoj halucinaciji.

Islam je samo jedan jer je Kur'an jedan, ali dostupan svakom covjeku. Meni je tuzno koliko velikih potencijala, mladih ljudi umjesto da uzmu i procitaju, dopuste da im neki neobrazovani sektas bude guru kroz zivot. Zato danas imamo 2 milijarde uglavnom neobrazovanih muslimana.

A sto se tice te zene vojnika, meni ona vise lici na baklavarku Benjaminu, nikakvog vojnickog stava i ponasanja, bez obzira na maramu (preferiram autenticne nazive kao autenticni Bosanac i rijec hidzab mi je nepoznata, cak i politikanstvo, da ne kazem preseravanje).

Ja kao musliman bih se zapitao sta je ta vojska uradila u proteklih 20 godina i koliko para su nas kostale tolike hiljade vojnika i u koje svrhe.
Ti ne citas Kur'an nego prevod Kur'ana. Arapski jezik je puno jezgrovitiji i bogatiji do naseg i jako je tesko prevesti adekvatno.
Kada je u pitanju hidžab :
Kada je Allah objavio riječi: 'i neka vela svoja spuste na džujubihinne (tj. svoja tijela, lica, vrat i grudi)', pocijepale su najdeblji dio svog ogrtača i time pokrile svoja lica."
Riječ:humur množina je od riječi: (veo, koprena, pokrivač), a to je ono čime se pokriva preko glave i što ljudi nazivaju: u istom značenju vela i pokrivača. Buharija prenosi da je Aiša, r.a., rekla: "Allah se smilovao prvim ženama muhadžirkama koje su, kad je Allah objavio:

"i neka vela svoja spuste na grudi svoje", pocijepale svoje haljine i njima pokrile glave."

Allah Uzvišeni kaže: "neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim", tj. svojim supružnicima.
Čitav Islamski ummet je nerazdvojan po tome pitanju. Smijesno je iz prevoda Kur'ana donositi neke zaključke o propisima.
Uzmite čitajte biografije Islamske uleme različitih pravaca, nebitno. Vidjet ćete koliko su ti ljudi žrtovali i odricali se tražeći Islamsko znanje.
Najgori je površni pristup bilo čemu pa tako i ovome. Čitav Islamski svijet saglasan oko pokrivanja žena, al Bošnjo zna bolje. On će nam rećo šta je zapravo istina. Izvori u Islamu su Kur'an i sunet. U Kur'anu piše da se slijedi Poslanik.Zna se koje su najvjerdostojniji izvori vjere.Ljudi bi nešta na svoju ruku tumačili. Da Allah je baš dao da čitav ummet bude na zabludi dok se ti ne pojavi da nam to kažeš ovdje na forumu. Smiješno šta ljudi sebi za pravo daju. Još što je najgore ljudi koji su Muslimani.
xenxen

#6046 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by xenxen »

Dilibus wrote: 24/08/2024 22:04
"i neka vela svoja spuste na grudi svoje", pocijepale svoje haljine i njima pokrile glave."
Zasto su pokrile glavu, ako pise da pokriju grudi velom (tkaninom/pokrivacem)?
Izvori u Islamu su Kur'an i sunet. U Kur'anu piše da se slijedi Poslanik.Zna se koje su najvjerdostojniji izvori vjere.Ljudi bi nešta na svoju ruku tumačili. Da Allah je baš dao da čitav ummet bude na zabludi dok se ti ne pojavi da nam to kažeš ovdje na forumu. Smiješno šta ljudi sebi za pravo daju. Još što je najgore ljudi koji su Muslimani.
A zasto mislis da ja nemam pravo da citam i slobodno razmisljam?

I nisam Bošnjo, nego Bosanac :)
Dilibus

#6047 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dilibus »

xenxen wrote: 24/08/2024 22:37
Dilibus wrote: 24/08/2024 22:04
Zasto su pokrile glavu, ako pise da pokriju grudi velom (tkaninom/pokrivacem)?
Izvori u Islamu su Kur'an i sunet. U Kur'anu piše da se slijedi Poslanik.Zna se koje su najvjerdostojniji izvori vjere.Ljudi bi nešta na svoju ruku tumačili. Da Allah je baš dao da čitav ummet bude na zabludi dok se ti ne pojavi da nam to kažeš ovdje na forumu. Smiješno šta ljudi sebi za pravo daju. Još što je najgore ljudi koji su Muslimani.
A zasto mislis da ja nemam pravo da citam i slobodno razmisljam?

I nisam Bošnjo, nego Bosanac :)
Objasnio sam ti u postu iznad. Ti ne znas il ne zelis nesto da razumijes. Imas pravo da citas naravno i da razmisljas. Ali nemas pravo da donosis propise jel treba zena da pokrije samo glavu ili grudi. To je razlika.
xenxen

#6048 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by xenxen »

Naveo si ajet koji govori o pokrivanju grudi, a tvrdis da se treba pokriti kosa.

Nisam donio nikakve propise, iznio sam svoj stav/misljenje i ne namecem ga nikome i zbog mojih stavova niko na svijetu nije ubijen ili pocinio suicid.
Dilibus

#6049 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dilibus »

xenxen wrote: 24/08/2024 23:37 Naveo si ajet koji govori o pokrivanju grudi, a tvrdis da se treba pokriti kosa.

Nisam donio nikakve propise, iznio sam svoj stav/misljenje i ne namecem ga nikome i zbog mojih stavova niko na svijetu nije ubijen ili pocinio suicid.
Na arapskom za rijec veo u ajetu je koristena rijec:
"humur" množina je od riječi: (veo, koprena, pokrivač), a to je ono čime se pokriva preko glave i što ljudi nazivaju: u istom značenju vela i pokrivača.
Kako ces objasniti ovaj ajet. Sta se ovdje odnosi na ukrase:
"I nek’ ukrase svoje ne pokazuju drugima, osim svojim muževima,
ili svojim očevima, ili svojim svekrovima, ili svojim sinovima,
ili sinovima muževa svojih,
ili braći svojoj,
ili sinovima braće svoje,
ili sinovima sestara svojih,
ili prijateljicama svojim,
ili onima što ih posjeduje njihova desnica,
ili slugama muškarcima kojima nisu potrebne žene,
ili djeci koja još ne vide šta je golotinja žena!
I nek’ ne udaraju nogama svojim da bi se znalo za nakit što ga pokrivaju!
I Allahu se svi pokajte, o vjernici, da biste uspjeha imali.“ (En-Nur: 31)
Na kakve se ukrase ovdje misli?

Naravno da se niko nije ubio od tvog misljenja jer je irelevantno
xenxen

#6050 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by xenxen »

Dilibus wrote: 25/08/2024 00:02Naravno da se niko nije ubio od tvog misljenja jer je irelevantno
Sta da radim kad sam "povrsan". :)

Ti imas bas onako dubinski pristup, do kraja sto bi se reklo...
Na kakve se ukrase ovdje misli?
Mogu biti razni ukrasi, zavisi koliko si mastovit, ali ocito se ne misli eksplicitno na kosu.
Last edited by xenxen on 25/08/2024 01:11, edited 1 time in total.
Post Reply