... pa bilo je dogovora mrsko nam učiti haj da svi dobijemo jedinice da ponovi test...
Štrajk prosvjetih radnika
- Laplace
#401 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Sa druge teme (viewtopic.php?t=106263&start=75)
-
suspect_zero
#402 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Ti se baš ubi od posla, stigneš na svaki post odgovoriti nadugo i naširoko.
Znam, sada ćeš naći opravdanje da si druga smjena ili na pauzi ili bla-bla-bla
Stresiran si od djece, roditelja, prevoza, gužve, ljudske gluposti.....potrebno ti je da nam ukažeš na važnost Vas koji obrazujete i kako to radite za džaba i u jako teškim uslovima, kako to neće da radi niko i kako nismo dostigli stepen da Vas uvažavamo.
Znam, sada ćeš naći opravdanje da si druga smjena ili na pauzi ili bla-bla-bla
Stresiran si od djece, roditelja, prevoza, gužve, ljudske gluposti.....potrebno ti je da nam ukažeš na važnost Vas koji obrazujete i kako to radite za džaba i u jako teškim uslovima, kako to neće da radi niko i kako nismo dostigli stepen da Vas uvažavamo.
-
torbica
#403 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Kolika je plata za tih 63% norme? Pretpostavljam da se nikom ne isplati ako nije puna norma, a nema je gdje dopuniti u susjednim školama.Laplace wrote: ↑10/05/2024 09:00 Btw, traži se profesor fizike u visočkoj gimnaziji, 12 časove sedmično (63% norme). Eto prilike za kolege forumaše da se fino uhljebe, malo posla, 13 mjeseci godišnjeg odmora a visoke plate. Može bilo ko, stručnih profesora nema a nema ni studenata. Dakle, bujrum, navali narode.
I ako je 12 časova 63% norme, znači da je puna norma 18 časova, ja koliko znam do prije par godina je bila 30 časova tako da si nešto pobrkao
- holowey
#404 Re: Štrajk prosvjetih radnika
moguce norma za konkretan predmet a ne za uposlenog koji treba da skonta kako da namakne ostatak norme za punu platu...torbica wrote: ↑22/05/2024 12:30Kolika je plata za tih 63% norme? Pretpostavljam da se nikom ne isplati ako nije puna norma, a nema je gdje dopuniti u susjednim školama.Laplace wrote: ↑10/05/2024 09:00 Btw, traži se profesor fizike u visočkoj gimnaziji, 12 časove sedmično (63% norme). Eto prilike za kolege forumaše da se fino uhljebe, malo posla, 13 mjeseci godišnjeg odmora a visoke plate. Može bilo ko, stručnih profesora nema a nema ni studenata. Dakle, bujrum, navali narode.
I ako je 12 časova 63% norme, znači da je puna norma 18 časova, ja koliko znam do prije par godina je bila 30 časova tako da si nešto pobrkao
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#405 Re: Štrajk prosvjetih radnika
brkate sate u nastavi i ostale radne sate
- Laplace
#406 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Jesi li ti u školi imala matematiku? Računanje procenata nije baš viša matematika.torbica wrote: ↑22/05/2024 12:30Kolika je plata za tih 63% norme? Pretpostavljam da se nikom ne isplati ako nije puna norma, a nema je gdje dopuniti u susjednim školama.Laplace wrote: ↑10/05/2024 09:00 Btw, traži se profesor fizike u visočkoj gimnaziji, 12 časove sedmično (63% norme). Eto prilike za kolege forumaše da se fino uhljebe, malo posla, 13 mjeseci godišnjeg odmora a visoke plate. Može bilo ko, stručnih profesora nema a nema ni studenata. Dakle, bujrum, navali narode.
Moj otac radi u prosvjeti od šeudesetih godina prošlog vijeka a ja od 1999. i nikad norma ni za jedan predmet nije bila ,30 časova, tako da nisam ja taj koji je nešto pobrkao.
Kolika god da je plata za 63% norme, za ono kako vi zamišljate rad u prosvjeti (ne radi se ništa, nema nikakve odgovornosti a plate visoke) se isplati.
Mada, i ti dobro znaš da pišeš ublehe. Svima je jasno da ne bi izdržao/la u prosvjeti ni pet godina a kamoli do penzije, nego bitno je praviti se pametan.
- Laplace
#407 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Lupaju se teške budalaštine. Čuj, norma 30 časova. Najviše časova u normi imaju nastavnici praktične nastave (24 časa sedmično), ostali od 18 do 21 (fizika 19). Tako je bilo i u bivšoj Jugoslaviji, tako je i u BiH i u regionu.
Mislim, kad o nekoj temi ne znam dovoljno onda ili ne komentarišem ili priznam da nisam u pravu kad mi se na to ukaže. Odvalim i ja tu i tamo neku budalaštinu, ali priznam i poklopim se.
Čak ni sa radnom sedmicom nije pgodio/la, nije 30 nego 40 radnih sati.
- Laplace
#408 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Nećeš vjerovati, ali u školama se radi u smjenama. Da si išao/išla nekad u školu, to bi znao/la.suspect_zero wrote: ↑21/05/2024 23:14 Ti se baš ubi od posla, stigneš na svaki post odgovoriti nadugo i naširoko.
Znam, sada ćeš naći opravdanje da si druga smjena ili na pauzi ili bla-bla-bla![]()
Također, Zakon o radu propisuje pravo na polusatnu pauzu. Da ne kažem da na posao dolazim najmanje pola sata prije početka radnog vremena.
Pa eto, demantuj me i javi se da radiš tako lagan, dobro plaćen posao bez ikakve odgovornosti, bez stresa i bez traumiranja. Posao iz snova za forumske filozofe.
Što se tiče toga ko je besposlen, evo vremenske linije:
Tvoj komentar: 21 maj 2024, 22:14
Moj odgovor: 21 maj 2024, 22:14
Prema tvojoj matematici, to je nekih pet minuta vremenskog razmaka.
-
torbica
#409 Re: Štrajk prosvjetih radnika
U normu se ne ubrajaju samo časovi redovne nastave nego i časovi pripreme, zato sam napisao 30, pretpostavljam da na tvojih 19 nastave ide 11 pripreme.Laplace wrote: ↑22/05/2024 13:39Jesi li ti u školi imala matematiku? Računanje procenata nije baš viša matematika.torbica wrote: ↑22/05/2024 12:30Kolika je plata za tih 63% norme? Pretpostavljam da se nikom ne isplati ako nije puna norma, a nema je gdje dopuniti u susjednim školama.Laplace wrote: ↑10/05/2024 09:00 Btw, traži se profesor fizike u visočkoj gimnaziji, 12 časove sedmično (63% norme). Eto prilike za kolege forumaše da se fino uhljebe, malo posla, 13 mjeseci godišnjeg odmora a visoke plate. Može bilo ko, stručnih profesora nema a nema ni studenata. Dakle, bujrum, navali narode.
Moj otac radi u prosvjeti od šeudesetih godina prošlog vijeka a ja od 1999. i nikad norma ni za jedan predmet nije bila ,30 časova, tako da nisam ja taj koji je nešto pobrkao.
Kolika god da je plata za 63% norme, za ono kako vi zamišljate rad u prosvjeti (ne radi se ništa, nema nikakve odgovornosti a plate visoke) se isplati.
Mada, i ti dobro znaš da pišeš ublehe. Svima je jasno da ne bi izdržao/la u prosvjeti ni pet godina a kamoli do penzije, nego bitno je praviti se pametan.
Ne znam što izbjegavaš napisati kolika je to plata, pa da vidimo isplati li nam se.
Ne znam kakve ja ublehe pišem, samo kažem realno da niti provedete 11 časova u pripremi, niti dolazite na posao svaki dan na raspustu, ali eto nekad je neko dobio kaznu 500KM zbog nesavjesnog obavljanja posla pa imate najteži posao na svijetu. Evo ja ne znam ni jednog prosvjetnog radnika (osim visokoškolskih) koji je ikad kažnjen zbog prekršaja na radu.
- Laplace
#410 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Eto, ti znaš koliko i kad ja dolazim na posao i koliko radim na pripremama. I opet, lupaš brojke napamet i bez ikakvog znanja kako se do njih dolazi. Odakle si izvukao 11 časova pripreme, iz međumozga?torbica wrote: ↑22/05/2024 16:30U normu se ne ubrajaju samo časovi redovne nastave nego i časovi pripreme, zato sam napisao 30, pretpostavljam da na tvojih 19 nastave ide 11 pripreme.Laplace wrote: ↑22/05/2024 13:39Jesi li ti u školi imala matematiku? Računanje procenata nije baš viša matematika.torbica wrote: ↑22/05/2024 12:30
Kolika je plata za tih 63% norme? Pretpostavljam da se nikom ne isplati ako nije puna norma, a nema je gdje dopuniti u susjednim školama.
Ne znam što izbjegavaš napisati kolika je to plata, pa da vidimo isplati li nam se.
Ne znam kakve ja ublehe pišem, samo kažem realno da niti provedete 11 časova u pripremi, niti dolazite na posao svaki dan na raspustu, ali eto nekad je neko dobio kaznu 500KM zbog nesavjesnog obavljanja posla pa imate najteži posao na svijetu. Evo ja ne znam ni jednog prosvjetnog radnika (osim visokoškolskih) koji je ikad kažnjen zbog prekršaja na radu.
Eto,ako ti ne znaš ikoga ko je kažnjen ispada da niko nije ni kažnjen, logično. Logika koje bi se i Čombe postidio, dostojna tvog poznavanja matematike.
Ne znaš razliku između četrdesetočasovne radne sedmice i nastavne norme. To i ne bi bio problem kad se ne bi hvatao i komentarisao stvari o kojima ništa ne znaš, ovako skačeš iz nebuloze u nebulozu i sa svakim komentarom se sve više brukaš.
A o nesavjesnom obavljanju posla u privatnim firmama za koje niko nije i neće biti kažnjen mogao bih pisati godinama. Doslovno svakodnevno se susrećem sa time.
Ovo "najteži posao na svijetu" si također izvukao iz međumozga, to nikad nisam napisao. Bukvalno u svakom komentaru imaš nekakve izvučene niodakle.
-
suspect_zero
#411 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Danas i jučer, učiteljica trećeg OŠ u 10:55 kući, u razredu ih ukupno 17 kada su svi tu, uvijek prva smjena jer druge nema (ovo će šokirati profu sa teme ali fakat ima škola koje rade samo jednu smjenu ).....i samo je jedan treći razred.
Učiteljica stanuje oko 1 km od škole pa ti sada skontaj koliko joj je loše, plata možda i veća od tvoje, e sada koliko treba pripremiti za sutra
- vjeshalica
#412 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Takvih imas koliko hoces, ona je vec u 11 kuci spremila rucak i dijete za muzicku skolu,mozda ode kasnije malo se provrti oko 14 i najkasnije je do 16h kuci uveliko.
- Laplace
#413 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Kad se uvede osmočasovno radno vrijeme, vidjećemo da li ćete i onda isto ovo pisati (odnosno, vidjećemo da ćete i onda isto ovo pisati).
Ti primjeri koje navodite su rezultat povratne sprege: zašto bi se nastavnici trudili ako će ionako svi pričati kako ništa ne rade? Za istu platu i isto odnos prema poslu je bolje odraditi minimum nego se truditi i biti izjednačen sa neradnicima.
Da, dosta ih ima koji se malo prošetaju po školi i za to dobiju plate, ali sa ovakvim stavom (i iznošenjem raznoraznih budalaština i predrasuda) takvi su postali većina i na kraju će samo oni opstati u obrazovanju.
Tražili ste - eto vam ga.
Ti primjeri koje navodite su rezultat povratne sprege: zašto bi se nastavnici trudili ako će ionako svi pričati kako ništa ne rade? Za istu platu i isto odnos prema poslu je bolje odraditi minimum nego se truditi i biti izjednačen sa neradnicima.
Da, dosta ih ima koji se malo prošetaju po školi i za to dobiju plate, ali sa ovakvim stavom (i iznošenjem raznoraznih budalaština i predrasuda) takvi su postali većina i na kraju će samo oni opstati u obrazovanju.
-
H323
#414 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Last edited by H323 on 22/10/2024 18:18, edited 1 time in total.
-
torbica
#415 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Profa, nije mi bilo mrsko proguglati i naći nešto što se zove "Pedagoški standard za srednju školu Zeničko-Dobojskog kantona" u kojem piše da npr. profesor fizike ima 19 časova redovne nastave, 9.5 časova pripreme i 3 časa za pripremu i ispravljanje pismenih provjera sedmično. Mislio sam da ti koji si cijeli život u prosvjeti znaš da to postoji.Laplace wrote: ↑22/05/2024 18:32 Kad se uvede osmočasovno radno vrijeme, vidjećemo da li ćete i onda isto ovo pisati (odnosno, vidjećemo da ćete i onda isto ovo pisati).
Kad se uvodi osmosatno radno vrijeme za prosvjetu, ko to uopšte spominje kao mogućnost?
Zafrkana je ta povratna sprega, meni naprimjer porodica stalno govori kako slabo radim na poslu, pa sam svom direktoru privatniku rekao kako smanjujem svoj predviđeni mjesečni učinak dok oni ne prestanu sa omalovažavanjem.
- Laplace
#416 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Prije skoro deset godina je u Ze-do kantonu (lobiranjem, očigledno) donesena izmjena kriterija o bodovanju kandidata po konkursu po kojima su inženjerski smjerovi na PMF-u izjednačeni sa nastavničkim smjerovima. Drugačije rečeno, ako je neko završio matematiku ili fiziku na PMF-u (ili nekom drugom, ukoliko ih ima), on se jednako posmatra kao da je završio nastavnički smjer. Ionako (kako čujem od kolega) na nastavničkim smjerovima jedva da ima studenata (a i za njih su male šanse da će raditi u školi).H323 wrote: ↑22/05/2024 18:54Na stranu pitanje koliko ljudi u BiH ima titulu dipl. ing. fizike, šta tačno može? Mogu predavati inžinjeri raznih struka (npr. mašinstva ili elektrotehnike), ili si samo mislio da mogu predavati fizičari svih podvrsta privremeno s obavezom naknadnog polaganja pedagoške grupe predmeta? Isto pitanje i za matematičare.
Zanima me koliko je loše stanje, pretpostavljam lošije nego u KS, gdje se već neko vrijeme šuška o dopuštanju prve opcije zbog nedostatka kadra.
Sve češće radimo po uputstvu za angažovanje nestručnih nastavnika, što je do prije par godina bilo nezamislivo (osim za dva stručno-teorijska predmeta za koja nikad nismo ni imali stručan kadar). Prošle godine je prvi put od 2004. da je za poziciju profesora primljen student. Ove godine smo imali konkursa više nego ikad, na posljednjem se javio samo jedan kandidat - i to student.
Ne pomaže ni to što su plate dosta niže nego u KS pa i oni koji su slobodni radije idu u Sarajevo.
Za zabrinute građane: ne, nisam na času, ostao sam duže da instaliram OS, Office i par programa na jednom računaru pa dok instalacija ide ja odgovaram na poruke.
- Laplace
#417 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Pričao o normi od 30 časova pa onda navodiš normu od 19 časova. Kad sve ovo sabereš, dobićeš 31,5 sat.torbica wrote: ↑22/05/2024 19:17Profa, nije mi bilo mrsko proguglati i naći nešto što se zove "Pedagoški standard za srednju školu Zeničko-Dobojskog kantona" u kojem piše da npr. profesor fizike ima 19 časova redovne nastave, 9.5 časova pripreme i 3 časa za pripremu i ispravljanje pismenih provjera sedmično. Mislio sam da ti koji si cijeli život u prosvjeti znaš da to postoji.Laplace wrote: ↑22/05/2024 18:32 Kad se uvede osmočasovno radno vrijeme, vidjećemo da li ćete i onda isto ovo pisati (odnosno, vidjećemo da ćete i onda isto ovo pisati).
Kad se uvodi osmosatno radno vrijeme za prosvjetu, ko to uopšte spominje kao mogućnost?
Zafrkana je ta povratna sprega, meni naprimjer porodica stalno govori kako slabo radim na poslu, pa sam svom direktoru privatniku rekao kako smanjujem svoj predviđeni mjesečni učinak dok oni ne prestanu sa omalovažavanjem.
E sad, pošto si samo malo proguglala (i time sebe uvjerila da bolje znaš od mene, koji 25 godina radim u prosvjeti i koji sam radio i uvjerenja o četrdesetosatnoj radnoj sedmici), mogla si da se više potrudiš da saznaš na šta ide preostalih 8,5 sati sedmično.
Dakle, opet si dokazala da ne znaš o čemu pričaš. Hoće to kad se petljaš u tođi posao o kojem znaš nešto malo iz razgovora ispred lokalne trgovine sa flašom piva u ruci.
-
H323
#418 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Last edited by H323 on 22/10/2024 18:18, edited 1 time in total.
- duh_sa_sjekirom
#419 Re: Štrajk prosvjetih radnika
U KS, u osnovnoškolskom sistemu, izražen je nedostatak stručnog kadra za matematiku, informatiku, fiziku, njemački jezik, a u zadnje vrijeme i za razrednu nastavu sve je teže naći radnika.
Eto dobre prigode i ovima s foruma, što drobe o lahkoći tuđega posla i kaemovima što kaplju bez trunke znoja...
Ili, kako veli jedan stari pjesnik: "Pos'o je dobar, a para laka..."

Eto dobre prigode i ovima s foruma, što drobe o lahkoći tuđega posla i kaemovima što kaplju bez trunke znoja...
-
corei3
#420 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Koji je fazon na nastavnici/ce u produzenim boravcima stalno nešto polažu a time ih stalno i mjenjaju??? Mislim da je ovaj stariji do sada promjenio 4 a mlađi 2. Taman se naviknu dode neko drugi, smeta to djeci,al ko šljivi djecu
-
profatr
#421 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Prednosti rada u nastavi:
- nisi 8 sati na poslu, pripreme za nastavu i ispravljanje zadaća odradiš kod kuće onda kada tebi odgovara
- imaš siguran i unaprijed poznati termin godišnjeg odmora i posao ne trpi kada si na godišnjem
- za razliku od uvriježenog mišljenja kada su učenici na ferijama da su tada i nastavnici slobodni, to nije tako, u nenastavne dane odrađuju se administrativni poslovi i svašta još nešto ali realno opet to nije 8 sati dnevno
Nedostaci:
- valja izaći na kraj sa maloljetnim delikventima kojima realno ne možeš ništa, pa čak ni jedinicu tek tako zabiberiti
- valja izaći na kraj sa nadobudnim roditeljima koji smatraju da su njihova djeca najpametnija, najbolja itd. a nastavnici to ne znaju prepoznati
- valja izaći na kraj sa direktorima i inspekcijama koji su tu najčešće po partijskim linijama, za struku ih baš briga, bitno samo da se ne talasa
Plaća za visokoobrazovani nastavnički kadar je relativno skromna, činjenica je da se baš i ne otima za taj posao.
Ima tog još ali ovo bi bilo ugrubo.
- nisi 8 sati na poslu, pripreme za nastavu i ispravljanje zadaća odradiš kod kuće onda kada tebi odgovara
- imaš siguran i unaprijed poznati termin godišnjeg odmora i posao ne trpi kada si na godišnjem
- za razliku od uvriježenog mišljenja kada su učenici na ferijama da su tada i nastavnici slobodni, to nije tako, u nenastavne dane odrađuju se administrativni poslovi i svašta još nešto ali realno opet to nije 8 sati dnevno
Nedostaci:
- valja izaći na kraj sa maloljetnim delikventima kojima realno ne možeš ništa, pa čak ni jedinicu tek tako zabiberiti
- valja izaći na kraj sa nadobudnim roditeljima koji smatraju da su njihova djeca najpametnija, najbolja itd. a nastavnici to ne znaju prepoznati
- valja izaći na kraj sa direktorima i inspekcijama koji su tu najčešće po partijskim linijama, za struku ih baš briga, bitno samo da se ne talasa
Plaća za visokoobrazovani nastavnički kadar je relativno skromna, činjenica je da se baš i ne otima za taj posao.
- duh_sa_sjekirom
#422 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Vjerovatno ih primaju na određeno vrijeme, pa se zato često mijenjaju.
Neke škole u produženi boravak šalju radnike koji su tehnološki višak.
-
suspect_zero
#423 Re: Štrajk prosvjetih radnika
profatr wrote: ↑22/05/2024 21:03 Prednosti rada u nastavi:
Nedostaci:
Jedan realan pogled.
Sada napravi usporedbu u realnom sektoru gdje se radi više od 8h dnevno + vikend + nema isključiti mobitel šefu/direktoru ili nekom važnom klijentu, gdje nema kašnjenja na poslu (možeš ali znaš šta slijedi),nema godišnjeg kada hoćeš a ni bolovanja, nerijetko i posao nastavljaš kući do nekih doba, nerijetko i mobing od nadrdanog šefa ili češće šefice, manja plata....
I ovi imaju u dosta slučajeva VSS, čisto da se ne misli da se nisu htjeli školovati.
-
suspect_zero
#424 Re: Štrajk prosvjetih radnika
duh_sa_sjekirom wrote: ↑22/05/2024 20:25 U KS, u osnovnoškolskom sistemu, izražen je nedostatak stručnog kadra za matematiku, informatiku, fiziku, njemački jezik, a u zadnje vrijeme i za razrednu nastavu sve je teže naći radnika.
![]()
Možda zato što su pošteni prema sebi, taj posao ne bi trebao raditi neko ko nema vještine rada sa djecom, ne zna prenositi znanje na drugoga ili jednostavno iz bilo kojeg razloga nije "lud" za djecom.
- duh_sa_sjekirom
#425 Re: Štrajk prosvjetih radnika
Ako si pošten prema sebi, budi pošten i prema drugom...Ako nešto nisi radio pa ne znaš kako je ili ne želiš to raditi, onda ne potcjenjuj tuđi posao, ma kakav bio.suspect_zero wrote: ↑22/05/2024 21:22duh_sa_sjekirom wrote: ↑22/05/2024 20:25 U KS, u osnovnoškolskom sistemu, izražen je nedostatak stručnog kadra za matematiku, informatiku, fiziku, njemački jezik, a u zadnje vrijeme i za razrednu nastavu sve je teže naći radnika.
![]()
Možda zato što su pošteni prema sebi, taj posao ne bi trebao raditi neko ko nema vještine rada sa djecom, ne zna prenositi znanje na drugoga ili jednostavno iz bilo kojeg razloga nije "lud" za djecom.