Ukrajina
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#200826 Re: Ukrajina
Kako Ukrajina koristi različite NATO projektile za ciljanje Kerčkog mosta | Matthew Savill
"Ukrajinci će imati na umu vrstu ciljeva protiv kojih ga žele upotrijebiti, možda su Kerčki mostovi broj jedan na popisu prioriteta."
Njemačka bi mogla biti korak bliže opskrbi projektilima Taurus koje će Ukrajina vjerojatno koristiti za nadogradnju svojih napada na Kerčki most, kaže Matthew Savill iz RUSI-ja.
"Ukrajinci će imati na umu vrstu ciljeva protiv kojih ga žele upotrijebiti, možda su Kerčki mostovi broj jedan na popisu prioriteta."
Njemačka bi mogla biti korak bliže opskrbi projektilima Taurus koje će Ukrajina vjerojatno koristiti za nadogradnju svojih napada na Kerčki most, kaže Matthew Savill iz RUSI-ja.
-
last mohicans
#200827 Re: Ukrajina
Brate, irirantan im ovaj hard rock na klipovima, ja redovno utišam. Ne znam jesu li neke u njihove rodoljubne, al baš pregone sa ovim podlogama. A klipovi su toP.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#200828 Re: Ukrajina
New York Times uhvatio se moje priče.
The Tell s Christine Axsmith za Daily Kos
Utorak, 21. maja 2024.

U februaru sam pisao o influencerici čiji su lik ukrali AI botovi u Kini u propagandne svrhe, a nekoliko mjeseci kasnije o tome piše New York Times.

Najgore je to što su joj ukrali ne samo lice, lik i glas, već i nacionalnost - Ukrajinsku!
Izvor: https://www.dailykos.com/stories/2024/5 ... o-My-Story
The Tell s Christine Axsmith za Daily Kos
Utorak, 21. maja 2024.

U februaru sam pisao o influencerici čiji su lik ukrali AI botovi u Kini u propagandne svrhe, a nekoliko mjeseci kasnije o tome piše New York Times.

Najgore je to što su joj ukrali ne samo lice, lik i glas, već i nacionalnost - Ukrajinsku!
Izvor: https://www.dailykos.com/stories/2024/5 ... o-My-Story
- Hame_
#200829 Re: Ukrajina
EU sklapa dogovor - dobit od ruskih fondova u Ukrajinu. Rusija strahuje od Ukrajinske protuofanzive u Harkovu.
Decimus za Daily Kos
Utorak, 21. maja 2024.

Upravo najavljeno od strane EU. Dobit (Hame: kamate valjda) bi Ukrajini svake godine mogla donijeti oko 3 milijarde eura za vojne i druge svrhe. Prva tranša sredstava mogla bi biti dostupna u julu 2024.
U skladu s onim što bi neki mogli nazvati ušmrkavanjem HOPIJUMA... iako je situacija u sjeveroistočnom Harkivu i dalje teška, čini se da je Ukrajina stabilizirala situaciju i u nekim slučajevima sada vodi borbu s Rusima koji su pretrpjeli značajne gubitke protiv novopridošlih Ukrajinskih rezervi. Rusi shvataju da se više ne bore protiv Ukrajinskih graničara.
--
A Putinova paranoja se povećava - Sada je u toku čistka ruske vojske (aktivne i umirovljene). “Spartacus”… otpušteni general bojnik Ivan Popov upravo je uhapšen pod poznatom zimzelenom optužbom Kremlja za “prevaru”. Njegov jedini zločin bio je progovaranje protiv zloupotrebe njegovih ljudi na terenu.
Decimus za Daily Kos
Utorak, 21. maja 2024.

Upravo najavljeno od strane EU. Dobit (Hame: kamate valjda) bi Ukrajini svake godine mogla donijeti oko 3 milijarde eura za vojne i druge svrhe. Prva tranša sredstava mogla bi biti dostupna u julu 2024.
U skladu s onim što bi neki mogli nazvati ušmrkavanjem HOPIJUMA... iako je situacija u sjeveroistočnom Harkivu i dalje teška, čini se da je Ukrajina stabilizirala situaciju i u nekim slučajevima sada vodi borbu s Rusima koji su pretrpjeli značajne gubitke protiv novopridošlih Ukrajinskih rezervi. Rusi shvataju da se više ne bore protiv Ukrajinskih graničara.
--
A Putinova paranoja se povećava - Sada je u toku čistka ruske vojske (aktivne i umirovljene). “Spartacus”… otpušteni general bojnik Ivan Popov upravo je uhapšen pod poznatom zimzelenom optužbom Kremlja za “prevaru”. Njegov jedini zločin bio je progovaranje protiv zloupotrebe njegovih ljudi na terenu.
- Hame_
#200830 Re: Ukrajina
Jedan ruski general navodno ranjen, drugi zarobljen.
Quaoar za Daily Kos
Utorak, 21. maja 2024.

Lenski stupovi prirodne su stijene duž rijeke Lene u istočnosibirskoj regiji Jakutije.
Ukrajinski SCALP napad na rusku metu u Lugansku jučer je gađao ruski stožer. General pukovnik Gennady Anashkin, koji je nedavno imenovan privremenim zapovjednikom Južnog vojnog okruga, navodi se među ranjenima.
U udaru je poginulo 13 vojnih osoba, a 26 ih je ranjeno.
Napominje se da je pogođena zgrada korištena kao zapovjedno mjesto grupe Trupa (snaga) Jug. U trenutku napada u zgradi se održavao sastanak.
Također, dva međusobno nepovezana izvora javljaju da je ranjen zapovjednik Južnog vojnog okruga, general-pukovnik Genadij Anaškin.
--
Čistke se nastavljaju.
Ovo je isti tip koji je kritizirao ruske ratne napore prošlog ljeta prije nego što je uklonjen iz zapovjedništva.
Quaoar za Daily Kos
Utorak, 21. maja 2024.

Lenski stupovi prirodne su stijene duž rijeke Lene u istočnosibirskoj regiji Jakutije.
Ukrajinski SCALP napad na rusku metu u Lugansku jučer je gađao ruski stožer. General pukovnik Gennady Anashkin, koji je nedavno imenovan privremenim zapovjednikom Južnog vojnog okruga, navodi se među ranjenima.
U udaru je poginulo 13 vojnih osoba, a 26 ih je ranjeno.
Napominje se da je pogođena zgrada korištena kao zapovjedno mjesto grupe Trupa (snaga) Jug. U trenutku napada u zgradi se održavao sastanak.
Također, dva međusobno nepovezana izvora javljaju da je ranjen zapovjednik Južnog vojnog okruga, general-pukovnik Genadij Anaškin.
--
Čistke se nastavljaju.
Ovo je isti tip koji je kritizirao ruske ratne napore prošlog ljeta prije nego što je uklonjen iz zapovjedništva.
- karanana
#200831 Re: Ukrajina
5. Nula gore nula dole manje bitno. 5000 mozda jeste proizvedeno ali aktivno je mozda 2000.drug_profi wrote: ↑21/05/2024 23:21Proizvedeno je skoro 5000 primjeraka F16 i svaki ima bar jednog pilota. Nek 0,1% prihvati mercenary platu i izazov, imace 50 pilota.
Trenutno se 12 ukrajinskih pilota usavrsava na f16kama u sad-u. Ne znam ima li nekih u evropi.
Last edited by karanana on 22/05/2024 03:49, edited 1 time in total.
-
DebelinJoe
#200832 Re: Ukrajina
https://6yka.com/svijet/uhapsen-bivsi-k ... ske-armije

I stavom i uniformama mene ruski vojnici podsjećaju na četničku vojsku devedesetih

I stavom i uniformama mene ruski vojnici podsjećaju na četničku vojsku devedesetih
-
emirolini
#200833 Re: Ukrajina
I jesu, i tada su bili u redovima cetnika a sada su cetnicka djeca u redovima rusista.DebelinJoe wrote: ↑22/05/2024 01:31 https://6yka.com/svijet/uhapsen-bivsi-k ... ske-armije
- Čitalac
#200834 Re: Ukrajina
Grupa kongresmena traži da se Ukrajini dopuste napadi na ciljeve na teritoriji Rusije kao i da se proširi obuka Ukrajinaca za F-16.
Obavještajni odbor američkog Kongresa objavio je apel skupine kongresmena iz obiju stranaka ministru obrane Lloydu Austinu u kojem se poziva da se Ukrajini dopusti napad na ciljeve na ruskom teritoriju i da se proširi obuka Ukrajinaca na američkom lovcu F-16.
Predsjednik obavještajnog odbora republikanski kongresmen Mike Turner rekao je da bi Ukrajina mogla dobiti dopuštenje da gađa strateške ciljeve u Rusiji "pod određenim okolnostima". Zakonodavci vjeruju da se Ukrajinci ne mogu učinkovito braniti zbog politike Bidenove administracije, koja se mora promijeniti.
"Ukrajinski dužnosnici izrazili su ozbiljnu zabrinutost, rekavši da je situacija sada gora nego ikad. Sjedinjene Države trebaju dopustiti Ukrajini da koristi oružje koje može pogoditi mete u Rusiji pod određenim okolnostima te obučavati više ukrajinskih pilota na F-16 i ojačati ukrajinske sustave protuzračne obrane“, rekao je Turner.
U pismu koje je 21. svibnja potpisalo 13 kongresmena stoji: "Naši ukrajinski saveznici traže dopuštenje za korištenje određenih vrsta oružja koje su dale Sjedinjene Države za izvođenje operacija protiv strateških ciljeva u Rusiji. Od ključne je važnosti da Bidenova administracija dopusti ukrajinskim vojnicima da budu u mogućnosti izvesti cijeli niz operacija potrebnih za odgovor na ruski neizazvani napad na njihov suvereni teritorij. Postoji kritična potreba za značajnim brojem obučenih pilota koji bi mogli upravljati zrakoplovima poput F-16 kako bi bili dostupni Ukrajini. Obučiti 12 pilota jednostavno nije dovoljno. Ukrajina je u ratnom stanju i treba biti prioritet u usporedbi s drugim stranim zemljama“.
Zakonodavci također ukazuju da Kijev traži najmanje 7 dodatnih sustava Patriot za zaštitu "velikih urbanih područja" i pozivaju na ubrzanu opskrbu resursima.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#200835 Re: Ukrajina
Nemate sta podsjecati, oni su i inicijatori svog zla na ovim prostorima i desavanjima od hladnog rata na ovamo. Malorusi su bili samo eksperiment za glavnu uvertiru a to je stvaranje ruskog sveta. Teski oblaci se nadvijaju nad europom, koketiranje i ulizivanje kremaljskom kepecu dolazi na naplatu. Samo jedinstveni pod NATO kisobranom, naoruzat se, dovuci silu na orkovske granice, maksimalo pomoci ukrajini i cekat da se zlo raspadne a ako hoce rat, dobit ce ga i to žestok do brisanja s mape.DebelinJoe wrote: ↑22/05/2024 01:31 https://6yka.com/svijet/uhapsen-bivsi-k ... ske-armije
- Čitalac
#200836 Re: Ukrajina
Zelenski prilično ljut u velikom razgovoru za New York Times: Svi drže odškrinuta vrata s Rusijom...
...Zelenski je s mješavinom frustracije i zbunjenosti govorio o nevoljkosti Zapada da poduzme hrabrije korake kako bi osigurao da Ukrajina pobijedi u ratu. Njegove molbe stižu u kritičnom trenutku za ratne napore Ukrajine. Njezina vojska se povlači i novi paket američkog oružja tek treba stići u dovoljnim količinama. Od prvih dana rata Ukrajina se nije suočila s tako ozbiljnim vojnim izazovom, kažu analitičari.
- Kako ćemo odgovoriti kada napadnu naše gradove? Stacionirani su u selima koja su najbliža granici Ukrajine s Rusijom. Oni udaraju odande, znajući da mi nećemo uzvratiti vatru, znajući da koriste civilno stanovništvo kao zaklon, jer se njihovo oružje nalazi među civilnim stanovništvom Ruske Federacije. Ali oni nastavljaju mirno, shvaćajući da nam naši partneri ne daju dopuštenje. Kada govorimo o ATACMS-u ili HIMARS-u, ili o topničkim granatama, ili relevantnim projektilima - Storm Shadow, Scalp itd. - mi nemamo dopuštenje gađati teritorij Ruske Federacije, njihove vojne lokacije, stožere. Kako se možemo zaštititi od ovih napada? Isto je i za protuzračnu obranu. Kako se možemo zaštititi od stalnih udara vođenih bombi, raznih projektila itd, s ruskog teritorija? Nedavni primjer Harkova: razumijete i imate informacije - zahvaljujući našim partnerima koji dijele neke obavještajne podatke, posebno satelitske podatke - znate da duž granice Rusija gomila trupe i snage. Vlakovi dovoze opremu, tenkove i oklopna vozila itd. Iskrcavaju se, između ostalog, u Belgorodskoj oblasti. To znači da sutra neće doći s cvijećem. Oni nam donose smrt. Je li tako? Tako je. Imam pitanje: ako znamo da će sutra doći da nas ubijaju, zašto ih ne možemo oružjem uništiti tamo gdje se gomilaju?
- Akumulirali su 10.000 projektila S-300. Deset tisuća - to je opet njihova prednost. Ima li u svijetu prikladnog oružja da se tome suprotstavi? Da. Postoji li prikladno oružje bolje od onoga što Rusija ima u svom arsenalu? Da. Ima li Ukrajina oba ova elementa — dovoljnu količinu i dozvolu? Ne. Tražio sam dopuštenje od državnog tajnika Blinkena. Poslao sam signale [Savjetniku za nacionalnu sigurnost Jakeu] Sullivanu. Razgovarao sam preko raznih kontakata i obavještajnih kanala. Na istim razinama takve su signale od mene dobivali čelnici drugih savezničkih zemalja, država Europske unije…
- Nema opasnosti od eskalacije. Do eskalacije je već došlo: ruska eskalacija protiv Ukrajine. To je poput sankcija. Govore o riziku ekonomske eskalacije s Rusijom. To pokazuje da se naši partneri načelno boje potpunog prekida odnosa s Ruskom Federacijom...Ako zamrznete, na primjer, njihov kapital, hoće li zamrznuti ruski kapital na EU teritoriji pomoći EU društvo? Ne. Koriste li oni taj novac? Ne. Imaju li oni koristi od ovog novca? Ne. Zamrznut je. Ali oni ne prenose ovaj novac u Ukrajinu. Zašto? Hajdemo zajedno pronaći odgovor: Zato što bi to značilo potpuni prekid ekonomskih odnosa s Ruskom Federacijom. To je slično veleposlanstvima. Jesu li svi zatvorili svoja veleposlanstva? Ne. Jesu li svi poslali ruske diplomate kući iz svojih zemalja? Ne. Jesu li opozvali svoje veleposlanike iz države koja je teroristička? Ne. Pa diplomatske sankcije - jesu li primijenjene 100 posto? Ne. Dakle, ne možemo reći da smo sankcijama diplomatski ili ekonomski pritisnuli Rusiju. Ne, jer nije došlo do potpunog raskida. Zašto? Boje se da ne ostanu bez diplomatskih veza s Ruskom Federacijom. Do izolacije nije došlo.
- A sada prelazimo na pitanje oružja. Ovdje ništa nije drugačije. Zašto se Ukrajini ne može dati mogućnost da ga koristi? Reći će vam da je to eskalacija. Ne, to je potpuni prekid bilo kakvih odnosa s Ruskom Federacijom. Svi drže malo odškrinuta vrata s Rusijom. Lagano odškrinuta. Ne tako otvoreno kao što je bilo nakon 2014, kada je došlo do velike greške. No, svaki od lidera ih je ostavio malo otvorenima. Ne svi, ali mnogi. Misle: “Što ako Ukrajina izgubi? Ne bismo trebali potpuno zatvoriti vrata s Rusijom...”
- Kada je riječ o eskalaciji i nuklearnom oružju, i svim tim narativima o kojima Rusija govori - znate, on je iracionalna osoba. Zato što racionalna osoba ne može pokrenuti pravi rat protiv druge države. Ili je Iracionalan ili je znao da za njega neće biti posljedica, što znači da je bilo razgovora s drugim državama. I ne želim ni razmišljati o tome jer to onda nije partnerstvo, to je igranje drugome iza leđa, i to je izdaja, potpuna izdaja... Pa recimo da on nije imao nikakve dogovore već da je samo iracionalna osoba koja je zaključila da nitko neće braniti Ukrajinu i da može napasti i uništiti nas...
- Pitao sam, možemo li s teritorija zemlje NATO-a, s teritorija naših susjeda, obarati projektile koji lete prema našim energetskim objektima, a da ne uđu u zračni prostor Ukrajine? Tehnički, sve je to moguće. Obaranje ruskih projektila već na ukrajinskom teritoriju, iz njihovih zrakoplova. To je ono što smo vidjeli u Izraelu. Na primjer, plinska mreža u zapadnoj Ukrajini i projektili koji idu u tom smjeru. Dakle, moje pitanje je, u čemu je problem? Zašto ih ne možemo oboriti? Je li to obrana? Da. Je li to napad na Rusiju? Ne. Obarate li ruske zrakoplove i ubijate ruske pilote? Ne. Dakle, što je problem s uključivanjem zemalja NATO-a u rat? To je obrana. Sutra će sve ove rakete letjeti u te (NATO) zemlje. Ne sumnjajte u to. Samo je pitanje vremena. Zašto ne oboriti projektile? Učinimo prvi praktični korak. Srušite ono što je na nebu iznad Ukrajine. I dajte nam oružje da ga upotrijebimo protiv ruskih snaga. Prenio sam svim ključnim partnerima da smatram da je pošteno rušiti ih zrakoplovima...
- Možemo li eventualno dobiti sedam Patriot sustava od NATO zemalja. Sedam. Htjeli bismo zatvoriti zračni prostor nad svim našim regijama i imati 20 do 30. No na to možemo zaboraviti. Možemo li dobiti sedam? Mislite li da je to previše za obljetnički summit NATO-a u Washingtonu? Za zemlju koja od 2008. pokušava postati članica NATO-a? Za zemlju koja se danas bori za slobodu i demokraciju? Sedam sustava. Treba nam i američka odluka da nam da svoje F-16. Jer bez njih Ukrajina neće imati flotu od 130 zrakoplova. Jednostavno neće. A to znači da o tome više nema smisla govoriti, jer neće biti odgovarajuće flote koja bi se mogla boriti protiv ruskog zrakoplovstva...
- pici
#200837 Re: Ukrajina
Ovako izgleda selo u Ukrajini. Rat je u brutalnoj fazi
https://www.index.hr/vijesti/clanak/ova ... sti_prva_d
ruski svet
- drug_profi
#200838 Re: Ukrajina
Ne znam druze @karanana Ima notifikacija da me kvotas ali si mi na foe pa ne vidim. Kad batalis informisanje iz ruske propagande onda cemo se citati.
-
Excel2
#200839 Re: Ukrajina
Headshotdrug_profi wrote: ↑22/05/2024 08:48 Ne znam druze @karanana Ima notifikacija da me kvotas ali si mi na foe pa ne vidim. Kad batalis informisanje iz ruske propagande onda cemo se citati.
- pici
#200840 Re: Ukrajina
Mislim ovakav tepih VBR-a preziviti i biti dobar u glavu, to je za čudo. Šta Ukrajinci sve trpe od sibirskih varvara to je za svaki respekt.
- video
#200841 Re: Ukrajina
kazu da su ovo tukli TOS-om po Bilohorivki
- Čitalac
#200842 Re: Ukrajina
Marijana Bezugla iz parlamentarnog Odbora za odbranu i onomad glavna progoniteljka Zalužnog, sada se okomila na Sirskog i njegove najbliže saradnike. Butusov očekuje hitnu reakciju državnog vrha.
Bezugla:
Bargilevič, Pavljuk, Sirski, Sodol. Frakcija koja upravo sada uništava naše šanse za promjenu i pobjedu…
Bargilevič, načelnik Glavnog stožera: Birokracija se udvostručila. Zatvaranje IT jedinica. Staromodno lobiranje. Miljenik Sirskog.
Pavljuk, zapovjednik Kopnene vojske: Još jedan miljenik sklon živčanim slomovima na podređenima. Obuke ljudi prije slanja u brigade praktički nema. Nastojanje da se stvori što više novih brigada kako bi se opremili stožeri, što više stožera, a ne obuka pješaštva i popuna. Imitacija aktivnosti, to je sve.
Sirski, zapovjednik Oružanih snaga: Prikrivanje istine, podjela jedinica, ručna kontrola, ruska brutalnost i spaljivanje svih konkurenata i kreativaca u vojsci. Smjena zapovjednika brigada i boraca je tako brza da ne stignu upoznati postrojbu, a već su krivi. Uništavanje padobranaca upravo sada da bi ih pretvorili u kopnenu vojsku i još mnogo, mnogo više. Sve u Oružanim snagama sada je lice Sirskog.
Sodol, zapovjednik fronte od veljače 2024: Zakulisni "mesar" koji skriva sve što svakom šefu treba. Nespremna regija Harkov, Avdivka (bio je odgovoran za ovaj smjer jako dugo pod Zalužnim, a sada je odgovoran za gotovo cijelu frontu, koristan general za Centralne komitete).
Što je činiti? Osigurati da sve te kaste odu i nikad više ne donose ključne odluke. Istrgnuti Oružane snage iz njihovih kandži. Potrebna je nova generacija koja je stasala u ratu od 2014, bez moskovskih škola i zvijezda Janukovičevog vremena. Godina 2014. nije dovela do preustroja stožera Oružanih snaga, 2022. godina nije dovela do preustroja stožera Oružanih snaga, ako 2024. ne dovede do toga, gotovi smo. Ne mogu dopustiti takvo obezvređivanje žrtve svih nevjerojatnih vojnika, svih civila koji su obukli vojne odore i vjerovali u Oružane snage.
Butusov:
Zamjenica predsjednika Odbora za obranu Verkhovne Rade dala je izjavu da zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine imenuje nesposobne generale i da je zapovjednik najveće strateške skupine kriminalac. Dužnosnik zadužen za parlamentarni nadzor nad oružanim snagama iznosi optužbe koje vlasti moraju ili opovrgnuti ili potvrditi. Nevjerojatno, ni vrhovni zapovjednik, ni ministar obrane, ni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine nisu komentirali ovu optužbu.
Posebno iznenađuje šutnja rukovodstva Oružanih snaga Ukrajine. Kako to razumjeti? Je li to istina pa se bojite odgovoriti? Imate li hrabrosti i odgovornosti? Imamo li mi ministra obrane? Ili se, kao i uvijek, trudi nigdje ne miješati i ni za što odgovarati?
Predsjednik se, kao i uvijek, skriva. Treba li razumjeti da se slaže s takvom ocjenom? Pa zašto ne smijeni generale koje je postavio? Odluku o imenovanju donio je predsjednik. Ako se ne slaže, zašto ne štiti svoje generale – ili ga više nije briga za vodstvo vojske koje je stalno hvalio?
Sitni strahovi prvi su znak malih ljudi na poslu, ljudi koji se imaju čega bojati i koji se osjećaju krivima. Sutra ću detaljno govoriti o Sirskom i Sodolu, te o problemima i postavljanju naših generala.
- SanskiBiser
#200843 Re: Ukrajina
Ukrajinski rat, 22. svibnja 2024
Sarkastosaurus Tom Cooper
22. svibnja 2024
Pozdrav svima!
Ovo je bilo zamišljeno kao 'kratko' ažuriranje, ali ruska ofenziva je tako masivna i toliko se toga događa da se ovo ne može držati 'kratko'. U biti: Rusi jurišaju cijelom dužinom bojišnice.
ZRAČNI RAT
Prema Ukrajincima koji broje i objavljuju takve statistike na društvenim mrežama, 249 Shaheda pušteno je u ukrajinski zračni prostor u prva tri tjedna svibnja. 242 su oborena.
Kharkiv… Ukrajinci… Čini se da je Syrsky imenovao generala Sodola zapovjedništvom grupe Tavriya. Priča se da je Sodol 'pravi stari mesar sovjetske vojske'. Moram priznati, skeptičan sam prema takvim tvrdnjama: isto je rečeno i za Syrskyja...ali, ne sumnjam da će USA - Amerikanci biti 'sretni' imati posla s njim kao što su 'sretni' kad se radi o Syrskom… (čitaj: nije iznenađenje da američki tisak NIJE pun intervjua i zbora hvale ni za jednog ni za drugog).
Rusi se u međuvremenu žale na velike gubitke i nadmoć ukrajinskog topništva u ovom području: toliko da se neki boje mogućeg ukrajinskog protunapada. Ipak, nema sumnje da napadaju svime što imaju: oko 27 bataljuna VSRF-a u međuvremenu je identificirano kao angažirano u borbi samo u ovoj zoni.
Na zapadu ovog sektora, oni se melju kroz polja prema Lyptsi. BTW, još 14. svibnja, kada je bataljun Kraken razbio dio 2. Spetsnaz brigade na ovom području, Rusi su reagirali tvrdeći da su zarobili i 'više od 60 pripadnika neonacističke formacije/terorističke organizacije Kraken'. … Također su 'porazili Legiju stranaca', eliminirajući 205 njezinog osoblja… hm… Pitam se samo zašto 205…? Zašto ne 204 ili 206…?
U centru su osigurali Buhruvatku, ali to je besmislena pobjeda, jer iz tog kraja ne mogu nikuda: okruženo je močvarama i šumama. Osim što imaju puno vremena i obilje trupa za gubljenje, naravno...
Vovchansk … je veliki nered i bojim se da u međuvremenu nije mnogo ostalo od grada…. Rusi su nastavili napadati frontalno sa sjevera, podržani udarima UMPK, topničkom baražom i obilnim FPV napadima. Najnovija izvješća pokazuju da Rusi dovode svoje inženjerijske postrojbe opremljene PMP pontonskim mostovima u ovo područje: očito, oni namjeravaju bokovati položaje ZSU-a unutar južne strane napadom istočno ili zapadno od Vovčanska.
Rusi tvrde da su došli do središta grada i čini se da su tamo zauzeli upravne zgrade. Barem se to može zaključiti iz prvo gliserskih bombardiranja objekata VKS-a poput Dječjeg vrtića br. 6, zatim ZSU-a koji to isto radi s JDAM-ima ili HAMMER-ima.
Usput, tijekom jednog takvog naleta, 17. svibnja, 831. brigada PSZSU izgubila je svog zamjenika zapovjednika, potpukovnika Denysa Vasylyuka. Čini se da je njegov Su-27 oborio ruski presretač dok se približavao zoni borbenih dejstava kako bi ispalio svoje navođene bombe. S obzirom na veliki intenzitet operacija u ovom području, nije iznenađenje vidjeti MiG-ove 29 naoružane mamacima ADM-160, poput ovog:
VKS gađa to područje s do 30 UMPK napada dnevno, uključujući UMPK temeljene na ODAB-1500:
….a potom i Lanceti: navodno je samo u trećem tjednu svibnja objavljeno 128 videa njihovih napada. Broj FPV napada skočio je na 550 svakog 2. i 3. svibnja, a od tada je u prosjeku oko 250 dnevno. Sigurno je: ovo pogađa mnogo ZSU-ovih vozila: uglavnom različite komunalne kamione, ali i tenkove i borbena vozila pješaštva.
BITKA ZA DONBAS
Lisičansk… još 19. svibnja Rusi su tvrdili da su 'oslobodili' Bilohorivku (onu zapadno od Lisičanska) – i to od strane čečenskih 'specijalaca' Akhmat i Aida. Mogu potvrditi da je bio veliki napad s istoka, ali nisam čuo ništa o padu mjesta ili povlačenju ZSU tamo. Baš naprotiv .
Bahmut… Časiv Jar je neprestano gađan ruskim topništvom: možda je to subjektivan dojam (prema opisima preživjelih, Popasna je bila puno intenzivnija), ali ne sjećam se da sam vidio toliko video snimaka kako se isto mjesto gađa, pogađa, pogađa. , ponovno pogođen ruskim topničkim granatama i topničkim raketama. A ako ovi stanu na minutu, mjesto je pogođeno desecima FPV i Lancet udaraca. Zanimljivo, primarni cilj zadnjih dana bila je istočna strana grada – 'čak ni' Kanalska četvrt, koju Rusi jurišaju i jurišaju bez predaha, ali (prema riječima jednog od njih) ne mogu dobiti, ma koliko se trudili. Južno od grada, Rusi su se vratili napadima na području gdje su imali mostobran preko (podzemnog) lokalnog dijela kanala Siversky Donets – Donbas.
U najmanju ruku jednako zabrinjavajuća je činjenica da su Rusi napali Kliščivku iz dva smjera (sjeverno i jugoistočno), te su još 20. svibnja izvjesili svoju zastavu na jednoj od porušenih zgrada u istočnom dijelu sela. Moram priznati: ovo je neprilično iznenađenje...
Avdiivka-Pokrovsk... Uglavnom, nema kraja ruskim napadima: masa je razbijena, ali oni i dalje dolaze. Nema uspjeha u sjevernom sektoru, ali se približavaju Yasnobrodivki na jugu i možda su zauzeli ostatak Netalove. Tri ili četiri Bradleya su pogođena Lancetima, posljednja dva-tri dana, uz desetak raznih drugih vozila.
Mariinka… Rusi još uvijek napadaju Krasnohorivku i Hoerhivku. Snažno granatiraju Illinku i Kostiantynivku, dok Ukrajinci tuku ruske trupe borbenim bombarderima, GMLRS-ovima i helikopterima.
Vuhledar… iznenađujuće tiho… već danima…
Staromiorsek… Neki to mjesto već danima označavaju kao pod ruskom kontrolom, ali: pa onda ti isti ljudi moraju meni objasniti zašto bi Rusi bombardirali, bombardirali, bombardirali, bombardirali i bombardirali mjesto UMPK-ima – i to 10 dana (najmanje) zaredom - ako je pod njihovom kontrolom?
Robotyne… 15. svibnja, Keystone policajci u Moskvi službeno su objavili 'oslobađanje' Roboynea. Hm… koristeći istu metodu zaključka kao gore, i mjereći ukrajinske FPV udare na Ruse na zapadnoj strani ovog mjesta, 141. pješačka mora da se povukla prema sjeveroistočnoj strani ovog sela.
Krymky… još 20. svibnja Rusi su objavili da su 'oslobodili' mjesto (ili ono što je od njega ostalo). Zamislite, ovo je nešto kao 10. ili 11. najava te vrste. Još nisam vidio nikakve dokaze za to: samo dodatni ukrajinski FPV udari na ruske položaje oko mostobrana. Ipak, ruske bespilotne letjelice pogodile su brojne ukrajinske brodove južnije – a to uključuje tegljač Burun , pogođen FPV-om: on je zapaljen (nisam siguran je li izravno 'potopljen' kako neki tvrde).
- pici
- video
#200845 Re: Ukrajina
I hajde ostani iole normalan nakon ovolikih avio/artiljeriskih napada.
Nas rat je bio igranje ta-ta prema ovome
- DaysleepeR
#200846 Re: Ukrajina
Nažalost vidio sam video aftermath-a ovih udara...
Zar nije ovaj TOS bio otjeran dalekometnom artiljerijom?
- pici
#200847 Re: Ukrajina
Počinje i u europi tihi rat. Kao sto rekoh, nije se smjelo rusima davati nikakve nade za dijalogom. Potpuni embargo i zamrzavanje diplomatskih odnosa isto ko sa nacistickom njemačkom. Nacistička rusija na djelu.Devetero ljudi uhićeno je u akciji poljske policije pod sumnjom na to da su izvršili ili su pripremali razne sabotaže i diverzije diljem Poljske, i to po "zadatku ruskih tajnih službi", rekao je poljski premijer Donald Tusk za tamošnju televizijsku postaju TVN24. Radi se o državljanima Poljske, Ukrajine i Bjelorusije, a uglavnom se bave napadima na ruske političke emigrante te podmetanjem požara.
Donald Tusk naveo je kako je posljednjih tjedana bilo nekoliko "čudnih požara" diljem Poljske te da su istrage potvrdile da se radi o podmetnutim požarima, a "nadležne službe" uspjele su, naveo je kao primjer premijer Tusk, spriječiti pokušaj podmetanja požara u tvornici boja u Vroclavu, nakon čega se odmotalo "klupko ruskih plaćenika". Prema Tusku, radi se o plaćenicima.
Europske obavještajno-sigurnosne službe upozorile su da Rusija šalje i po Europi regrutira ljude, uglavnom iz kriminalnog miljea, za izvršenje sabotaža i diverzija po zemljama EU, pri čemu je posebno naglasio i izdvojio Poljsku, Litvu, Latviju i Švedsku. Tako su i u Litvi naveli da je 9. svibnja podmetnut požar u skladištu IKEA-e kod Vilniusa, za što se također sumnja na "proruske plaćenike i diverzante". No podsjetimo da se istrage vode i o "kupovanju" političara i novinara u zemljama EU koji bi "radili na ruskoj stvari i verziji" u vezi s ratom u Ukrajini.
- pici
#200848 Re: Ukrajina
Pisao sam da je rat u ukrajini i rat u BiH sasvim drugaciji segment ratovanja. Zamisli da su sarajevo tukli i bombardovali avio bombama. Jesu neke djelove na pocetku ali ni blizu ovako. I onda pojedini pljuju NATO a velicaju turke ili iran. Da nisu NATO zemlje zabranile avio letove, bilo bi svasta.
- drndalo
#200849 Re: Ukrajina
Ne bih rekao da imaju "liniju" kakve se mi sjecamo, samim prostranstvima koja mi ne mozemo ni zamisliti to je vjerovatno vise neka razdvajajuca udaljenost izmedju 2 strane, "siva zona" uza ili sira, koja se moze istrazivati iz nekih baza/zemunica/kuca koje su kao centar nekog manjeg rejona.
Sudeci samo po onom nocnom snimku bombardovanja, koji je GIFovanjem i razvlacenjem pixela i vremena dounedogled izgubio svaku mogucnost realne procjene, ja ne bih rekao da je ono TOS, previse mi je (manjih) dotonacija, na presirokom prostoru za TOS-a, posebno iz vizure na njegov svakako omalen domet...DaysleepeR wrote: ↑22/05/2024 11:27 Nažalost vidio sam video aftermath-a ovih udara...
Ja bih prije rekao da je ono standardni GRAD 122mm VBR, ali da gadja baterija, tj. barem 3 orudja. Onda mi ono rasipanje ima smisla.
- drndalo
#200850 Re: Ukrajina
Nego evo nesto potencijalno interesantno za nas "mornare"... Testiranje VBRa 122mm GRAD sa Sea Baby-a...