BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#1551 Re: BiH - Crna hronika

Post by Thorgerson »

Ateista wrote: 21/05/2024 11:17 Da imam tako nekog u uzoj porodici sigurno bih primijetio da nesto nije ok. Nisam strucnjak da mogu dati dijagnozu, ali bih vidio ako nesto nije u redu i nekom treba pomoc.
Sta god da je uzrok, mora biti dobro poremecen covjek da nekog ubije, pogotovo djecu, pogotovo svoju djecu.
Mogu zamisliti svasta da mi se desi, da nekog pozelim da ubijem zbog toga, ali da ubijem bilo cije dijete zbog bilo cega, a tek svoje... :run:
Nemoj druze da pricas napamet. Nemoj. Kod mene se od prijateljice muz ubio, a niko, apsolutno niko od nas pojma nije imao da je lik u depri. I supruga je jedva otkrila. Al onda je i njoj poceo skrivati i praviti se da je sve ok.

Kazem ti. Lik je bio normala. Nasmijan. Inteligentan. Komunikativan. Druzeljubiv.

Ponavljam. Nije to bas ko na filmu. Ono ti u depri i svi vide to. Da je tako to lako oktriti pa niko se ne ubio zbog toga.

Ljudi mogu veoma, ali veoma dobro da glume da je sve ok.
banjaluka078

#1552 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

U stanu krš i lom, očigledno je da je žena pokušavala da spasi djecu i sebe. Djeca sigurno nisu bila tiha, a ni ona, namještaj koji se prevrće po stanu i poremećeni manijak koji vitla sjekirom sigurno proizvode buku.
Šta su radile komšije?!
Opet gledali s balkona ko koga dovozi, kurva li se ko, ali ubistvo u stanu pored, niko ne čuje?
Moenx

#1553 Re: BiH - Crna hronika

Post by Moenx »

Chloe wrote: 21/05/2024 12:30
Moenx wrote: 21/05/2024 11:08
Ja tvrdim jedno i ovdje se tvrdi sasma drugo
Dakle ja govorim sta pogoni ovu i ovakvu situaciju postoji nesto syo se xove kolektivna psiha i tu se isto traze nedostaci.
darius_maximus wrote: 21/05/2024 11:57
Vlast koja u svojim rukama drži poluge tvog svakodnevnog života ne može učiniti ništa osim priče?
Mislim da se zanemaruje koliko dobro uređeno društvo utiče na čovjeka...

Kako opravdavate ovakva i slična ubistva, te samoubistva u uređenim državama, sa dobrim životnim standardom?
Pa veoma jednostavno
Bar sto se mene tice
Postoji potpis italijanske marokanske njemacke mafije
Eteceta
Hocu reci zlocini su svukuda i svakada no specificni
No kod nas smo maltrne natjerani usiljeni da to shvatimo ko kao normalno ko stvar je pojedinca koji treba da ide na kiaze kod psihijatra
Fino treba da policija procesuira kao izvrsna vlast sve oblike krimosa pa.i one glavne i ove u kojim se guse nasi privatni zivoti
Nema pardona oprosta u smislu desava se
Pa i ako se desava desava se moze se to objasniti
Nek se i desava u Londonu Parizu ali oni imaju na sbe te negativne stvari hiljadu vise pozitivnih
Ako cemo porediti
A kod nas samo srljanje u krv i nasilje
Hajde reci ako nije tako
Ateista

#1554 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

Thorgerson wrote: 21/05/2024 13:31
Ateista wrote: 21/05/2024 11:17 Da imam tako nekog u uzoj porodici sigurno bih primijetio da nesto nije ok. Nisam strucnjak da mogu dati dijagnozu, ali bih vidio ako nesto nije u redu i nekom treba pomoc.
Sta god da je uzrok, mora biti dobro poremecen covjek da nekog ubije, pogotovo djecu, pogotovo svoju djecu.
Mogu zamisliti svasta da mi se desi, da nekog pozelim da ubijem zbog toga, ali da ubijem bilo cije dijete zbog bilo cega, a tek svoje... :run:
Nemoj druze da pricas napamet. Nemoj. Kod mene se od prijateljice muz ubio, a niko, apsolutno niko od nas pojma nije imao da je lik u depri. I supruga je jedva otkrila. Al onda je i njoj poceo skrivati i praviti se da je sve ok.

Kazem ti. Lik je bio normala. Nasmijan. Inteligentan. Komunikativan. Druzeljubiv.

Ponavljam. Nije to bas ko na filmu. Ono ti u depri i svi vide to. Da je tako to lako oktriti pa niko se ne ubio zbog toga.

Nismo se razumjeli, objasnio sam vec da ne govorim o samoubistvu i depresiji, za to potpuno razumijem da se ne moze tek tako lako prepoznati, ljudi kriju kako se osjecaju i to moze tinjati u covjeku dugo dok se ne odluci na samoubistvo, znao sam i licno par osoba za koje nikad ne bi covjek rekao da ce to uraditi.
Govorim o hladnokrvnom ubistvu djeteta, mislim da je to nesto puno drugacije od depresije i samoubistva, mislim da se tu mora vidjeti da nesto nije u redu kad je neko sposoban za tako nesto.
nepass1

#1555 Re: BiH - Crna hronika

Post by nepass1 »

Ateista wrote: 21/05/2024 11:17
darius_maximus wrote: 20/05/2024 15:55
Ateista wrote: 20/05/2024 15:19
Ne mislim da ce neko bukvalno skontati - e ovaj ce ubiti svoju porodicu, samo sto smatram da oni koji su spremni da tako nesto urade ne mogu biti normalni ljudi i da na njima mora biti pokazatelja nenormalnog i sociopatskog ponasanja, mora nesto ukazivati na nedostatak empatije i raznih stvari koji iskacu iz okvira.
Ovo vjerovatno ne moze skontati neki komsija koji ga vidi jednom i nekoliko dana, ali zena koja zivi ili je zivjela sa njim, ostatak porodice, nema teorije da ne primijete da nesto nije u redu, problem je sto se takvi pokazatelji cesto ignorisu i takvi se ne upucuju da traze pomoc. Samoubistvo samo po sebi je mislim drugacije, cesto je u pitanju neka depresija i takvi ne moraju pokazivati nikakve druge poremecaje, pa to nekako moze proci puno vise neopazeno, ali ogromna je po meni razlika izmedju depresivnih ljudi koji se odluce za samoubistvo i sociopata koji su u stanju ovako nesto da urade drugoj osobi, pogotovo djeci, i pogotovo svojoj sopstvenoj djeci.
Kao prvo, Bog dragi zna šta se desilo. Preljub, bolest, nešto šesto.
A za ove pokazatelje, postoji razlog zašto je sociopate i psihopate teško prepoznati.
Eto, nagađa se da ih je oko 4%.
Ti misliš da bi od sto ljudi koje znaš prepoznao to četvero (znam da statistika ne funkcionište tako, ali recimo da funkcioniše)?
Da imam tako nekog u uzoj porodici sigurno bih primijetio da nesto nije ok. Nisam strucnjak da mogu dati dijagnozu, ali bih vidio ako nesto nije u redu i nekom treba pomoc.
Ne bi vidio, ni ti ni ja ni peti, deseti

Ovako otprilike
https://youtu.be/tX8TgVR33KM?si=Zoox_Is5ZNNOjmSr
Ateista

#1556 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

nepass1 wrote: 21/05/2024 13:48
Ateista wrote: 21/05/2024 11:17
darius_maximus wrote: 20/05/2024 15:55

Kao prvo, Bog dragi zna šta se desilo. Preljub, bolest, nešto šesto.
A za ove pokazatelje, postoji razlog zašto je sociopate i psihopate teško prepoznati.
Eto, nagađa se da ih je oko 4%.
Ti misliš da bi od sto ljudi koje znaš prepoznao to četvero (znam da statistika ne funkcionište tako, ali recimo da funkcioniše)?
Da imam tako nekog u uzoj porodici sigurno bih primijetio da nesto nije ok. Nisam strucnjak da mogu dati dijagnozu, ali bih vidio ako nesto nije u redu i nekom treba pomoc.
Ne bi vidio, ni ti ni ja ni peti, deseti

Ovako otprilike
https://youtu.be/tX8TgVR33KM?si=Zoox_Is5ZNNOjmSr
Govorim o ubistvu djeteta, ne samoubistvu.
Optimus09

#1557 Re: BiH - Crna hronika

Post by Optimus09 »

Ja sam uvijek govorio da srecu cini porodica,pa onda ne razumijem kako neko istu pobije.
ZoomZoomKiwi

#1558 Re: BiH - Crna hronika

Post by ZoomZoomKiwi »

Zašto djecu, to mi nikad neće biti jasno.

Zašto djecu povedu sa sobom u smrt, bez obzira na motiv. Eno ona na Bentbaši, pa sad ovaj... Zašto jadnu djecu bogganejebo
darius_maximus

#1559 Re: BiH - Crna hronika

Post by darius_maximus »

Ateista wrote: 21/05/2024 13:47

Nismo se razumjeli, objasnio sam vec da ne govorim o samoubistvu i depresiji, za to potpuno razumijem da se ne moze tek tako lako prepoznati, ljudi kriju kako se osjecaju i to moze tinjati u covjeku dugo dok se ne odluci na samoubistvo, znao sam i licno par osoba za koje nikad ne bi covjek rekao da ce to uraditi.
Govorim o hladnokrvnom ubistvu djeteta, mislim da je to nesto puno drugacije od depresije i samoubistva, mislim da se tu mora vidjeti da nesto nije u redu kad je neko sposoban za tako nesto.
Kako ćeš prepoznati nekoga ko je spreman ubiti vlastito dijete?
Pa nisu psihopate kao u filmovima.
To su (uglavnom) naizgled sasvim uobičajeni ljudi, nasmijani i uljudni, dok se nešto ne desi.

Pa u ratovima je uvijek bruku primjera u kojima naizgled normalni ljudi čine zvjerstva, jer se napokon ne moraju pretvarati.
Opet, nakon rata, čovjek bi rekao ne znaju se hljeba najesti, kada opet moraju glumiti pred društvom.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1560 Re: BiH - Crna hronika

Post by mk ultra »

nema kod takvih osoba zašto & zato itd

trigger -> reakcija van kontrole

između nema ništa osim deluzije pojedinca
DaysleepeR

#1561 Re: BiH - Crna hronika

Post by DaysleepeR »

Ne uzimate u obzir potpuno mentalno rastrojstvo.
Ne mora ništa apsolutno biti uzrok.
Šizofreni napad, od vlastite porodice ti se učine čudovišta, pobiješ ih od straha da se odbraniš.
Kasnije kad si vidio šta si uradio, presudiš sam sebi.

Imali smo slučaj ubistva majke u Sarajevu, bez ikakvog razloga, opet šizofrenija.
Tabijat

#1562 Re: BiH - Crna hronika

Post by Tabijat »

DaysleepeR wrote: 21/05/2024 14:03 Ne uzimate u obzir potpuno mentalno rastrojstvo.
Šizofreni napad, od vlastite porodice ti se učine čudovišta, pobiješ ih od straha da se odbraniš.

Imali smo slučaj ubistva majke u Sarajevu, bez ikakvog razloga, opet šizofrenija.
Odeš kući, vidiš čudovišta, odeš kupiš sjekiru, pobiješ čudovišta, napišeš dušmane na zidu što su ti pomogli da odeš u njemačku, odeš u drugi ulaz i skočiš sa zgrade. Sto posto se tako desilo :thumbup:
banjaluka078 wrote: 21/05/2024 13:32 U stanu krš i lom, očigledno je da je žena pokušavala da spasi djecu i sebe. Djeca sigurno nisu bila tiha, a ni ona, namještaj koji se prevrće po stanu i poremećeni manijak koji vitla sjekirom sigurno proizvode buku.
Šta su radile komšije?!
Opet gledali s balkona ko koga dovozi, kurva li se ko, ali ubistvo u stanu pored, niko ne čuje?
Upravo tako. Nit mi zovemo, nit policija dolazi kad zovemo (kazu "to su porodične stvari"), i svi kolektivno se pravimo mahniti. Jebemti vaki život.

Martina Mlinarević
·
Nakon još jednog stravičnog, trostrukog ubojstva u BiH (jedne prelijepe mlade mame i dvoje malodobne djece), koji su ubijeni u stanu zgrade koja je načičkana drugim stanovima, ubijeni svirepo sjekirom, a istraga pokazuje da je u stanu sve bilo ispremještano od silne borbe za život te majke, koja se, istraga dalje kazuje, borila da spasi bar djecu; ne mogu, a da ne upitam, kako se ubije troje ljudi, pritom 2 djece, sjekirom, u borbi, i da nitko ništa ne čuje? Da nitko ne čuje krik, dječje zapomaganje, urlanje, udaranje i poziv upomoć te žene?
Ovo pišem samo da još jednom apeliram - prijavljujte. Sve prijavljujte. Ako čujete neuobičajen plač u susjednom stanu, prijavljujte. Ako čujete neobičnu galamu, prijavljujte. Ako vas nije strah, pokucajte sami na ta vrata. Zovite policiju kao što ih zovete za pasji izmet na travnjaku, krivo parkirano auto ili muziku iz stana pored. Samo ne zatvarajte oči i uši, ne gledajte svoja posla baš u trenu kad se netko bori za dah, kad u svakom drugom trenu volimo da gledamo svačija posla. Prijavite. Svaku naznaku nereda i brutalnih svađa. Vaših ili tuđih. Nećete biti komšija iz noćnih mora ako nekom pokušate spasiti život. Bit ćete onaj koji je pomogao. Koji nije šutio i okrenuo glavu kad ga je onaj najslabiji trebao.
DaysleepeR

#1563 Re: BiH - Crna hronika

Post by DaysleepeR »

Tabijat wrote: 21/05/2024 14:12
DaysleepeR wrote: 21/05/2024 14:03 Ne uzimate u obzir potpuno mentalno rastrojstvo.

Odeš kući, vidiš čudovišta, odeš kupiš sjekiru, pobiješ čudovišta, napišeš dušmane na zidu što su ti pomogli da odeš u njemačku, odeš u drugi ulaz i skočiš sa zgrade. Sto posto se tako desilo :thumbup:
banjaluka078 wrote: 21/05/2024 13:32 U stanu krš i lom, očigledno je da je žena pokušavala da spasi djecu i sebe. Djeca sigurno nisu bila tiha, a ni ona, namještaj koji se prevrće po stanu i poremećeni manijak koji vitla sjekirom sigurno proizvode buku.
Šta su radile komšije?!
Upravo tako. Nit mi zovemo, nit policija dolazi kad zovemo (kazu "to su porodične stvari"), i svi kolektivno se pravimo mahniti. Jebemti vaki život.

Martina Mlinarević
·
Nakon još jednog stravičnog, trostrukog ubojstva u BiH (jedne prelijepe mlade mame i dvoje malodobne djece), koji su ubijeni u stanu zgrade koja je načičkana drugim stanovima, ubijeni svirepo sjekirom, a istraga pokazuje da je u stanu sve bilo ispremještano od silne borbe za život te majke, koja se, istraga dalje kazuje, borila da spasi bar djecu; ne mogu, a da ne upitam, kako se ubije troje ljudi, pritom 2 djece, sjekirom, u borbi, i da nitko ništa ne čuje? Da nitko ne čuje krik, dječje zapomaganje, urlanje, udaranje i poziv upomoć te žene?
Ovo pišem samo da još jednom apeliram - prijavljujte. Sve prijavljujte. Ako čujete neuobičajen plač u susjednom stanu, prijavljujte. Ako čujete neobičnu galamu, prijavljujte. Ako vas nije strah, pokucajte sami na ta vrata. Zovite policiju kao što ih zovete za pasji izmet na travnjaku, krivo parkirano auto ili muziku iz stana pored. Samo ne zatvarajte oči i uši, ne gledajte svoja posla baš u trenu kad se netko bori za dah, kad u svakom drugom trenu volimo da gledamo svačija posla. Prijavite. Svaku naznaku nereda i brutalnih svađa. Vaših ili tuđih. Nećete biti komšija iz noćnih mora ako nekom pokušate spasiti život. Bit ćete onaj koji je pomogao. Koji nije šutio i okrenuo glavu kad ga je onaj najslabiji trebao.
Je li već znamo kao činjenicu da je sjekira kupljena?
Što se tiče pisanja imena, i to se moglo desiti u psihičkom rastrojstvu, a i ne znamo šta znači to što je napisao imena.
Ateista

#1564 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

darius_maximus wrote: 21/05/2024 13:59

To su (uglavnom) naizgled sasvim uobičajeni ljudi, nasmijani i uljudni, dok se nešto ne desi.

Pa u ratovima je uvijek bruku primjera u kojima naizgled normalni ljudi čine zvjerstva, jer se napokon ne moraju pretvarati.
Opet, nakon rata, čovjek bi rekao ne znaju se hljeba najesti, kada opet moraju glumiti pred društvom.
Ne kazem ja da cu prepoznati - ovaj ce ubiti svoje dijete. Samo kazem, ko dobro poznaje takve osobe, znaci bliski ljudi a ne neki usputni prolaznici, moraju vidjeti da sa tom osobom nesto nije u redu i da se upali neki alarm za pomoc. Mislim da nije toliki problem to sto ljudi ne vide problem, to se jako cesto jasno vidi, vec je problem sto se ocigledni problemi ignorisu i stavljaju pod tepih, plus sto je neko vec pomenuo potpuno pogresan nacin tretiranja tih problema (sihire, saljevanje strave, hodze i slicne narodne metode lijecenja psihickih oboljenja) umjesto da se takvi upute na prava mjesta. Puno je oko nas takvih ljudi koji su tempirane bombe, samo se to ignorise i onda kada se nekom pojavi okidac desi se ovo sto se desi. Ne tvrdim da se kod svakog moze vidjeti problem i da se svaki ovaj slucaj moze prevenirati, sigurno je da ne moze, samo hocu da kazem da je kod nas previse ignorisanja psihickih problema, kako od strane pojedinaca za svoje psihicko zdravlje tako i od strane bliskih osoba, i da bi se dobrom edukacijom ljudi. plus boljim reakcijama zdravstvenih radnika moglo ovo znatno smanjiti. Kod reakcija, prvenstveno mislim na procjenu mladih od strane skolskih psihologa, prosvjetnih radnika i slicno, jer to su stvari koje se trebaju rjesavati na vrijeme.
Chloe
Photo mod

#1565 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chloe »

Ateista wrote: 21/05/2024 12:59
Moenx wrote: 21/05/2024 11:08
Ja tvrdim jedno i ovdje se tvrdi sasma drugo
Dakle ja govorim sta pogoni ovu i ovakvu situaciju postoji nesto syo se xove kolektivna psiha i tu se isto traze nedostaci.
darius_maximus wrote: 21/05/2024 11:57
Vlast koja u svojim rukama drži poluge tvog svakodnevnog života ne može učiniti ništa osim priče?
Mislim da se zanemaruje koliko dobro uređeno društvo utiče na čovjeka...

Kako opravdavate ovakva i slična ubistva, te samoubistva u uređenim državama, sa dobrim životnim standardom?
Vlast ne moze nikad u potpunosti eliminisati ovakve slucajeve, ali dobar sistem moze znacajno smanjiti sanse.
Slažem se, može smanjiti, i šta, treba da čekamo uređenje države ( a nije država samo vlast, ako pričamo o kolektivnoj odgovornosti,
svi smo dio nje ) pa ćemo se pozabaviti sa svojim mentalnim zdravljem, a kako ćemo se do tad nositi s životnim prilikama i neprilikama, nema veze, neko ubistvo ili maskr, više - manje, navikamo se ... :-)
Last edited by Chloe on 21/05/2024 14:49, edited 1 time in total.
last mohicans

#1566 Re: BiH - Crna hronika

Post by last mohicans »

Mi smo kao društvo odavno otisli u klinac, ovo je strašno šta se događa. Ništa nije bolje u HR i SrB, svako malo ubio mater, oca, punicu, baš ovih dana, Kosta i sl. Svijet se izopačio. U vezi ovoga sa ubijanjem djece, nemam riječi. Ona na Bentbaši u vjeri bila, cijela porodica, pokrivena, šta se desi u mentalnom sklopu te osobe, valjda samo ona zna i Bog, ko vjeruje u njega. Ona opet u Albaniji pobacala troje djece u Skadar. Gluho bilo, da Bog sačuva takvog iskušenja i dušmanina.
Ateista

#1567 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

Chloe wrote: 21/05/2024 14:38
Ateista wrote: 21/05/2024 12:59

Vlast ne moze nikad u potpunosti eliminisati ovakve slucajeve, ali dobar sistem moze znacajno smanjiti sanse.
Slažem se, može smanjiti, i šta, treba da čekamo uređenje države ( a nije država samo vlast, ako pričamo o kolektivnoj odgovornosti,
svi smo dio nje ) pa ćemo se pozabaviti sa svojim mentalnim zdravljem, a kako ćemo se do tad nositi s životnim prilikama i neprilikama, nema veze, neko ubistvo ili maskr, više - manje, navikamo se ... :-)
Naravno da se ne mozemo pouzdati u drzavu da se uredi, zato i kazem da bi svako trebao prvo pogledati sebe i pozabaviti se svojim psihickim zdravljem, pa onda i bliskih ljudi oko sebe, ako vide da neko nije dobro posavjetovati da trazi pomoc. Nije tu samo u pitanju hoce li neko nekog ubiti, vec generalno treba ljudima uciniti zivot boljim, a moze se mozda i sprijeciti ovako nesto. Problem je ignorisanje problema, mnogi vide da neko ima problema, cesto roditelji ignorisu probleme svoje djece i nece sebi to da priznaju, a ako se na vrijeme reaguje cesto se moze rijesiti ili bar staviti pod kontrolu lijekovima.
Thorgerson

#1568 Re: BiH - Crna hronika

Post by Thorgerson »

Joj ova martina ala sere li sere.

Na drzavnoj grbaci i seri po nama obicnim smrtnicima. Pa ti si halapaco drzavni aparat.

Umjesto da usmjeri energiju u tom pravcu, ona jebe mene u mozak i nama stvara griznju savjesti.

Znaci sad je komsija kriv jer eto nije urgirao. I otkud halapaco znas da nije pozvana policija. Eto ti ces nam reci kada trebamo zvati policiju.

Nije se javljala kad onog tamo ubise i ostavise u sumi ko zadnje pasce. Jok. Tad joj je bilo sve ok.

Zato i jesmo u qrcu. Ne mi. Nego cijeli svijet.

Znamo otprilike svi sta se ovdje moglo desiti. Ja necu da prejudiciram. Ali zna se to. I to je bio okidac. I to je tako. Imas likove koje ce nesto okinuti. Pa taman oni bili najmirniji na svijetu. I ovo nije prvi put da se to desi.
darius_maximus

#1569 Re: BiH - Crna hronika

Post by darius_maximus »

Ateista wrote: 21/05/2024 14:31

Ne kazem ja da cu prepoznati - ovaj ce ubiti svoje dijete. Samo kazem, ko dobro poznaje takve osobe, znaci bliski ljudi a ne neki usputni prolaznici, moraju vidjeti da sa tom osobom nesto nije u redu i da se upali neki alarm za pomoc. Mislim da nije toliki problem to sto ljudi ne vide problem, to se jako cesto jasno vidi, vec je problem sto se ocigledni problemi ignorisu i stavljaju pod tepih, plus sto je neko vec pomenuo potpuno pogresan nacin tretiranja tih problema (sihire, saljevanje strave, hodze i slicne narodne metode lijecenja psihickih oboljenja) umjesto da se takvi upute na prava mjesta. Puno je oko nas takvih ljudi koji su tempirane bombe, samo se to ignorise i onda kada se nekom pojavi okidac desi se ovo sto se desi. Ne tvrdim da se kod svakog moze vidjeti problem i da se svaki ovaj slucaj moze prevenirati, sigurno je da ne moze, samo hocu da kazem da je kod nas previse ignorisanja psihickih problema, kako od strane pojedinaca za svoje psihicko zdravlje tako i od strane bliskih osoba, i da bi se dobrom edukacijom ljudi. plus boljim reakcijama zdravstvenih radnika moglo ovo znatno smanjiti. Kod reakcija, prvenstveno mislim na procjenu mladih od strane skolskih psihologa, prosvjetnih radnika i slicno, jer to su stvari koje se trebaju rjesavati na vrijeme.
Miješamo babe i žabe.

Sociopata/psihopata nema "problem", nema se šta vidjeti, niti se to dešava preko noći.
Ljudi to imaju u sebi, odrastaju, uče kako da se ponašaju u društvu i to je to.
Kako ćeš za čovjeka koji je uvijek bio takav reći "eh, ovdje sada treba obratiti pažnju i potražiti pomoć"?

Druga stvar je depresija, samoubistvo, itd.
Tu možeš vidjeti da se razvija, da se osoba drugačije ponaša u odnosu na npr. prošlu godinu, itd.
Za depresiju postoje i lijekovi, može se nešto uraditi.

Sociopati/psihopati ne možeš dati tabletu da mu bude bolje.
Realno, za njih i ne znaš dok se javno ne otkriju.
Većina ih nikada neće napraviti problem, što dodatno otežava situaciju.

Recimo, da otkriješ sociopatske/psihopatske tendencije kod djeteta, šta da uradiš?
Da mu vežeš zvono, jer to čim se pročuje niko se živ neće htjeti družiti s njim (čime će se sigurno samo pogoršati situacija), ili da ga pokušaš nekako integrisati, da ne dođe do daljnjeg razvoja?
Ne možeš ga zatvoriti u zatvor za nešto što nije uradio i možda nikad ni neće uraditi.

Sad zamisli sva ta pitanja, samo još u našoj mahali.
elcaliente

#1570 Re: BiH - Crna hronika

Post by elcaliente »

Mene interesuje ko ce dobiti taj stan i ko zeljeti zivjeti u tom stanu gdje je pocinjen takav zlocin.
oldtajmer

#1571 Re: BiH - Crna hronika

Post by oldtajmer »

kakvo je to ludilo u pm da ubijes dijete u kreveticu :(
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1572 Re: BiH - Crna hronika

Post by Truba »

elcaliente wrote: 21/05/2024 16:19 Mene interesuje ko ce dobiti taj stan i ko zeljeti zivjeti u tom stanu gdje je pocinjen takav zlocin.
Roditelji i /ili braca i sestre
Ako nisu podatanari
Stim da se nece moci prodati 20 godina

Tuga...lik je prso 100% puko ko kokica
korisnicki

#1573 Re: BiH - Crna hronika

Post by korisnicki »

darius_maximus wrote: 21/05/2024 15:57
Ateista wrote: 21/05/2024 14:31

Miješamo babe i žabe.

Sociopata/psihopata nema "problem", nema se šta vidjeti, niti se to dešava preko noći.
Ljudi to imaju u sebi, odrastaju, uče kako da se ponašaju u društvu i to je to.
Kako ćeš za čovjeka koji je uvijek bio takav reći "eh, ovdje sada treba obratiti pažnju i potražiti pomoć"?

Druga stvar je depresija, samoubistvo, itd.
Tu možeš vidjeti da se razvija, da se osoba drugačije ponaša u odnosu na npr. prošlu godinu, itd.
Za depresiju postoje i lijekovi, može se nešto uraditi.

Sociopati/psihopati ne možeš dati tabletu da mu bude bolje.
Realno, za njih i ne znaš dok se javno ne otkriju.
Većina ih nikada neće napraviti problem, što dodatno otežava situaciju.

Recimo, da otkriješ sociopatske/psihopatske tendencije kod djeteta, šta da uradiš?
Da mu vežeš zvono, jer to čim se pročuje niko se živ neće htjeti družiti s njim (čime će se sigurno samo pogoršati situacija), ili da ga pokušaš nekako integrisati, da ne dođe do daljnjeg razvoja?
Ne možeš ga zatvoriti u zatvor za nešto što nije uradio i možda nikad ni neće uraditi.

Sad zamisli sva ta pitanja, samo još u našoj mahali.
Ko je malo senzibilniji itekako će prepoznati psihopate/sociopate. To su oni šefovi i kolege koji mobinguju koga mogu i smiju, to su oni susjedi koji izazivaju probleme oko ograde i sličnih gluposti, to su oni bukađžije "koji sve znaju i mogu" itd itd.
Thorgerson

#1574 Re: BiH - Crna hronika

Post by Thorgerson »

Truba wrote: 21/05/2024 16:46
elcaliente wrote: 21/05/2024 16:19 Mene interesuje ko ce dobiti taj stan i ko zeljeti zivjeti u tom stanu gdje je pocinjen takav zlocin.
Ako nisu podatanari

Stan gdje je zivio onaj mali sto se ubio na Dobrinji, Mahir je prodan, vise puta. Isto znam za stan gdje je zaklana zena, da je prodan i ljudi tu uredno zive.

Jbg.
zigson

#1575 Re: BiH - Crna hronika

Post by zigson »

Thorgerson wrote: 21/05/2024 19:10
Truba wrote: 21/05/2024 16:46
Ako nisu podatanari

Stan gdje je zivio onaj mali sto se ubio na Dobrinji, Mahir je prodan, vise puta. Isto znam za stan gdje je zaklana zena, da je prodan i ljudi tu uredno zive.

Jbg.
Pa da se to gleda ne bi se po cesti moglo hodati nego bi morali levitirati
Uostalom, zaboravan smo narod, zaboravi se sve za par mjeseci
Post Reply