Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
elcaliente

#19676 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 17/05/2024 09:33
elcaliente wrote: 17/05/2024 09:01
sabanss wrote: 16/05/2024 21:22

Kasko je u najboljem slučaju ako imaš ekstra uslove oko 2.5%, realno oko 3% što je za navedeno auto oko 2000 eura. Nije to baš "200-300" eura.

Govorim o BiH, ne znam koliko je u DE?
Povecanje u prosjeku 200-300 eur na ono sto vec placas.
Mislim da nisi bas ukapirao, ti pricas o poskupljenju od 200-300€, a covjek govori o razlici izmedju kasko i obaveznog osiguranja.

Ako ja imam auto 7 god. starosti, koje sigurno ne vrijedi 70-80 000 € vise, manje ce mi se isplatiti uzeti kasko nego samo obavezno osiguranje (ako kasko postane jos skuplje nego sad). Tj lakse cu prihvatiti rizik.

Eto ti imas informacije iz prve ruke, da li se ove godine u odnosu na proslu godinu povecao ili smanjio odnos obavezno / kasko osiguranje? Tj. cega je sad vise u tom odnosu i kakav je trend?
Ne moze se pricati tako pausalno i olako o cjelokupnoj razlici jer za to treba jako puno podataka. Na cijenu osiguranja utice koliko vozac ima godina, koliko dugo ima vozacku, u kojoj pokrajini zivi, u kojem gradu zivi, u kojem djelu grada zivi, u kojoj ulici zivi, jel ozennjen, ima li djece, gjde parkira auto, koje drzavljanstvo ima i jel vec imao nesrecu ili jel vec prijavio stetu osiguranju.
To su individualne karakteristike.

Onda idu auto karakteristike: koja marka auto, koliko kw, koliko tih auta ima u tom gradu, koliko steta se prijavljuje sa tim autom.

To se izracuna, na to dolaze troskovi reosiguranja i sigurnosni dodatak.

U Njemackoj je vec godinama konstanta da izmedju 30-35 posto privatnih osiguranika ima kasko osiguranje.
Pravna lica uvjek preko 70 posto.

Ne razumijem zasto ti ne bih imao Teilkasko za auto koje je 10 godina staro? Tu je osigurana kradja, stakla, ugriz kunica.
Teilkasko te godisnje npr kosta 250 eur vise, tebi napukne sajba Klarglas ti uzme 1000 eur.

I naravno da nece samo kasko poskupiti, poskupiti ce i ti ovo najosnovnije tako da ce ti razlika biti kao i danas.
perscitus

#19677 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by perscitus »

sumirprimus wrote: 16/05/2024 15:07 Sta ces zivnut, treba te pustit da probas, pa kad se grdno zajebes i pobjegnes glavom bez obzira solit pamet, nako forumski :D
Sumire, nemoj se ljutiti, ali ja ovako nekad s vremena na vrijeme ujutru uz kafu čitam forum umjesto vijesti jer nam je novinarstvo otišlo u kurac pa rekoh da barem vidim šta običan narod priča i moram ti priznati da tvoje znanje o ofanzivama, bunkerima, rovovovima, intifadama i diverzijama po bijelom svijetu premašuju znanje normalnog insana. Da si to vrijeme uložio u nešto kvalitetno možda bi shvatio kako je život u BiH raj na zemlji. Sranja ima ali samo uporedi sranja na tom zapadu sa našim i vidjet ćeš kakvu sreću imaš što si tu gdje jesi. :thumbup: :bih:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#19678 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

:lol: :lol:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#19679 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 17/05/2024 18:01

Nemoj misliti da Nijemci ne reaguju slično. Samo da nije baš preuzela manire njemačke gospode.

https://www.youtube.com/watch?v=RIfzaHWzLTo
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#19680 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Jesi vidio ono kad Nijemica neke Srbe upozorava da ne gase čikove na poklopcu kante :lol:

A oni joj vele pusi ga bre qurvo :lol:
PreWiBa

#19681 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 18/05/2024 11:21 Jesi vidio ono kad Nijemica neke Srbe upozorava da ne gase čikove na poklopcu kante :lol:

Nisam, ali sam se već sada upišao od smijeha :lol:

Ali imam anekdotu
Jednom neki rođak i ja bili u Aldiju, i ti možda isto znaš za njemačku opsjednutost da prikriju broj kartice kada plaćaju.

Kaže ovaj rođi da se makne, ovaj mu odgovorio na najlošijem mogućem njemačkom da se ne boji, niko neće njegovih 20 eura na kontu :lol:
Pola radnje se upišalo od smijeha :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#19682 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

sehohari wrote: 18/05/2024 11:33
_BataZiv_0809 wrote: 18/05/2024 11:21 Jesi vidio ono kad Nijemica neke Srbe upozorava da ne gase čikove na poklopcu kante :lol:

Nisam, ali sam se već sada upišao od smijeha :lol:

Ali imam anekdotu
Jednom neki rođak i ja bili u Aldiju, i ti možda isto znaš za njemačku opsjednutost da prikriju broj kartice kada plaćaju.

Kaže ovaj rođi da se makne, ovaj mu odgovorio na najlošijem mogućem njemačkom da se ne boji, niko neće njegovih 20 eura na kontu :lol:
Pola radnje se upišalo od smijeha :mrgreen:

Evo uzivaj ja sam se preznojio od smijeha, pravi Balkanci

Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#19683 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Entropio »

Image

Lagano.
PreWiBa

#19684 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Entropio wrote: 18/05/2024 11:58 Image

Lagano.
Gdje si našao moje slike sa godišnjeg?
PreWiBa

#19685 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Btw. možete biti sigurni da je hladna voda unutra.
Sonron

#19686 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Sonron »

Entropio wrote: 18/05/2024 11:58 Image

Lagano.
Ovo više liči na Ujedinjeno Kraljevstvo , vjerovatno Rumuni ili Bugari.
Hakiz

#19687 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

perscitus wrote: 17/05/2024 17:19
sumirprimus wrote: 16/05/2024 15:07 Sta ces zivnut, treba te pustit da probas, pa kad se grdno zajebes i pobjegnes glavom bez obzira solit pamet, nako forumski :D
Sumire, nemoj se ljutiti, ali ja ovako nekad s vremena na vrijeme ujutru uz kafu čitam forum umjesto vijesti jer nam je novinarstvo otišlo u kurac pa rekoh da barem vidim šta običan narod priča i moram ti priznati da tvoje znanje o ofanzivama, bunkerima, rovovovima, intifadama i diverzijama po bijelom svijetu premašuju znanje normalnog insana. Da si to vrijeme uložio u nešto kvalitetno možda bi shvatio kako je život u BiH raj na zemlji. Sranja ima ali samo uporedi sranja na tom zapadu sa našim i vidjet ćeš kakvu sreću imaš što si tu gdje jesi. :thumbup: :bih:
Osim ako ti treba šelak :lol:
PreWiBa

#19688 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Samo da ovom prilikom dam neku informaciju o Sloveniji

Čitao sam da tamo kad dođeš, sve dok ne stanuješ deset (10) godina nemaš pravo kupovine nepokretne imovine :-)

Ne znam da li je stvarno tačno, ali je ovo definitivno jedna od dodatnih stvari koje govore protiv odlaska tamo.
BiBi911

#19689 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

sehohari wrote: 18/05/2024 20:45 Samo da ovom prilikom dam neku informaciju o Sloveniji

Čitao sam da tamo kad dođeš, sve dok ne stanuješ deset (10) godina nemaš pravo kupovine nepokretne imovine :-)

Ne znam da li je stvarno tačno, ali je ovo definitivno jedna od dodatnih stvari koje govore protiv odlaska tamo.
Google je tvoj ptijatelj.

Mozes kao ne rezident kupit ali moras dobit jedan papiric od drzave(da nisi terorista, da navijas za izrael, da neces to preprodat i tako umjetno dignut cijenu, da nisi neki konj koji ce to razhebat, dokaz odakle ti pare, sta namjeravas sa nekretninom).
Za obradivo zemljiste tu moras dokazat namjeru jer slovenci stite svoju poljoprivredu, nema promjene namjene nema investiranja za neke Apartment.

Bosna ima taj neki ugovor pa te provjere idu malo brze a i sada smo u pred pregovorima za EU pa su neke procedure(iza vrata) lakse.
PreWiBa

#19690 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

BiBi911 wrote: 18/05/2024 20:52
sehohari wrote: 18/05/2024 20:45 Samo da ovom prilikom dam neku informaciju o Sloveniji

Google je tvoj ptijatelj.

Mozes kao ne rezident kupit ali moras dobit jedan papiric od drzave(da nisi terorista, da navijas za izrael, da neces to preprodat i tako umjetno dignut cijenu, da nisi neki konj koji ce to razhebat, dokaz odakle ti pare, sta namjeravas sa nekretninom).
Za obradivo zemljiste tu moras dokazat namjeru jer slovenci stite svoju poljoprivredu, nema promjene namjene nema investiranja za neke Apartment.

Bosna ima taj neki ugovor pa te provjere idu malo brze a i sada smo u pred pregovorima za EU pa su neke procedure(iza vrata) lakse.
Kao prvo, nadam se onda da Tanja Fajon nije bh. državljanka.

Kao drugo, to samo važi ako države već imaju potpisan ugovor, onda možeš aplicirati za dozvolu i ideš dalje.
BiBi911

#19691 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

Sranja svugdje ima ali me jos niko u DE, PL, AT nije nazvao muslimanom, alijinim bojovnikom, niko se nije pitao jesam li obrezan, cak sto vise pola godine u N Dortmund nikoga nije zanimalo sta cu tu.
Al gle cuda na Dobrinji smeta zastava Kotromanica, u TZ naljepnica FKS, u Lukavici sam onaj iz federacije, u BL sta si tu dosao ovo je Nase, u serviji u zatvoru zbog pasosa BiH jer kao izvinite ne regularan, na kosovu uh ti Zivis u rs garant si servin, kod rodbine slab nikakav musliman dijete komunista, na Alipasinom onaj iz svrakinog.
Dok evo u PL sve normala(a kazu da poljaci ne livo muslimane) zajebancija svaki dan i problemi svaki dan.
Prije ce mi Jazek doci u SA pomoc pokupit sijeno kod tetke no prvi komsija.
Odakle je stari rodom svake zadnje 4 godine kolege dolaze da sa njim piju prave rakiju samo lokalci govore eno dosli muslimani i nacisti(ovi svabe ne znaju rijec Bosanskog a stari rijec njemackog)

Za vrijeme Korona u Bielefeldu( slomim ruku) dvoje komsija mi Isli u prodavnicu, operu sve da eto nisu sta slucajno kaku baju pokupili dok stan u lukavici unisten jer zaboga musliman vlasnik.

2013 radili neki projekat odbiju nas jer je kolega pravoslavac(po toj nekoj logici srbin i ako je 10 koljena unazad zive oko Sarajava) pa ne moze pare srbinu ali mogu tipu iz sda.
U DE me jos niko ne pita koja si stranka u opstini

Policija kada me zaustavi ne pita hocemo li se dogovorit vec pisu ono sto sam zgrijesio.

Nadogradnja stana ne moze ali donesi 5000km i radove mozes poceti sutra

Nisu ni oni savrseni ali da je dobro u Bosni mozda je al 98%ljudi je truhlo i bolesno.
PreWiBa

#19692 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

BiBi911 wrote: 18/05/2024 21:14

Sranja svugdje ima ali me jos niko u DE, PL, AT nije nazvao muslimanom, alijinim bojovnikom, niko se nije pitao jesam li obrezan, cak sto vise pola godine u N Dortmund nikoga nije zanimalo sta cu tu.
Al gle cuda na Dobrinji smeta zastava Kotromanica, u TZ naljepnica FKS, u Lukavici sam onaj iz federacije, u BL sta si tu dosao ovo je Nase, u serviji u zatvoru zbog pasosa BiH jer kao izvinite ne regularan, na kosovu uh ti Zivis u rs garant si servin, kod rodbine slab nikakav musliman dijete komunista, na Alipasinom onaj iz svrakinog.
Dok evo u PL sve normala(a kazu da poljaci ne livo muslimane) zajebancija svaki dan i problemi svaki dan.
Odakle je stari rodom svake zadnje 4 godine kolege dolaze da sa njim piju prave rakiju samo lokalci govore eno dosli muslimani i nacisti(ovi svabe ne znaju rijec Bosanskog a stari rijec njemackog)

Za vrijeme Korona u Bielefeldu( slomim ruku) dvoje komsija mi Isli u prodavnicu, operu sve da eto nisu sta slucajno kaku baju pokupili dok stan u lukavici unisten jer zaboga musliman vlasnik.

2013 radili neki projekat odbiju nas jer je kolega pravoslavac(po toj nekoj logici srbin i ako je 10 koljena unazad zive oko Sarajava) pa ne moze pare srbinu ali mogu tipu iz sda.

Policija kada me zaustavi ne pita hocemo li se dogovorit vec pisu ono sto sam zgrijesio.

Nisu ni oni savrseni ali da je dobro u Bosni mozda je al 98%ljudi je truhlo i bolesno.
Poljaci, makar značajan dio, nas ne doživljava kao muslimane, već ljude iz levantskih država i tkd.
A i ne vidim baš da afirmišeš puno taj identitet tamo, makar ne po ovdašnjim upisima.

Uz dužno poštovanje, ali ne mislim da si baš neki reprezentativan primjer.
BiBi911

#19693 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

sehohari wrote: 18/05/2024 21:20

Poljaci, makar značajan dio, nas ne doživljava kao muslimane, već ljude iz levantskih država i tkd.
A i ne vidim baš da afirmišeš puno taj identitet tamo, makar ne po ovdašnjim upisima.

Pa zar nismo iz levatske drzave(3 precjednika, 3 cjeline, sve po tri i za sve krivimo amerikance).
Za mene su Poljaci super malo ludi, luckasti, madaneki vole i maknut nesto sto nije njihovo.
Mozda nisam al ko je( Dino, alija, bakir, dodik, radovan, onaj sa kosevskog umjetnik politocar).
PreWiBa

#19694 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

BiBi911 wrote: 18/05/2024 21:37
sehohari wrote: 18/05/2024 21:20

Pa zar nismo iz levatske drzave(3 precjednika, 3 cjeline, sve po tri i za sve krivimo amerikance).
Za mene su Poljaci super malo ludi, luckasti, madaneki vole i maknut nesto sto nije njihovo.
Mozda nisam al ko je( Dino, alija, bakir, dodik, radovan, onaj sa kosevskog umjetnik politocar).
Levant, levant. Levant i magreb.
Ispravit ću te jer idem od pretpostavke da stvarno nisi dobro razumio šta sam napisao, a ne da si samo htio da širiš mržnju.

Poljaci su za mene nešto kao Hrvati, samo bez mora. Možda malo sjeverniji po ponašaju, što je i logično.

Evo, mislim da npr. neko ko posti već može dobiti malo glupe komentare.
Naravno, nije svako vjernik, ali nije da ih u Bosni nema.
PreWiBa

#19695 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Plus što su za mene Poljaci ono što bi Nijemci htjeli biti: odlični radnici.

Fakat znaju posao, tačni, sve obave kako treba.
BiBi911

#19696 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

Ja sirim mrznju, sto to.
Slabo ti ja kontam teski Bodanćeros, velika gloVa al poprazna.
Kao Bosanski katolici ili kao Hrvati. Razlika je velika izmedju Dalmatinaca i Slavonaca i onih ih Okoline Zagreba (Hercegovaca).

Poljaci radnici mora da se salis, od njih su samo Njemci veci neradnici(orvi dio recenice je sala drugi dio istina).

kada mi pricaju sta su prozivljavali za vrijeme komunjara i kakav im je zivot bio skontas sto vide spas u radu, skolovanju, napretku.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#19697 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Levant Levat
Irak Iran
Potejto Potato
:D
apsidejzi

#19698 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by apsidejzi »

Evo jedna na ovu temu iz svedske perspektive, ali i cisto ekonomske perspektive. naime, danas su izbacili statistiku broja zaposlenih u BiH i prosjecne plate za mart 2024 i tu pise da je prosjecna plata u BiH bila 1353 KM sto u svedskim krunama dodje oko 8000kr. Naravno, govorimo o netto plati. Posto u Svedskoj ugovaras bruto platu i onda ti otkinu nekih 35-40% na ime poreza, onda govorimo o iznosu 13.000 svedskih kruna. Hajde da u daljem tekstu koristimo 13000kr umjesto 1353KM kako bismo govorili u istim terminima.

Evo liste prosjecnih plata u swe za nekoliko sektora:

IT Specialist: SEK 45,000 – 55,000 per month
Registered Nurse: SEK 30,000 – 40,000 per month
Construction Worker: SEK 28,000 – 35,000 per month
Retail Salesperson: SEK 25,000 – 30,000 per month
Restaurant Server: SEK 20,000 – 25,000 per month
Administrative Worker: SEK 23,000 – 40,874 per month
Chemical Engineer: SEK 30,093 – 56,708 per month

Sad malo ovisi od slucaja do slucaja, ali vecina ljudi u BiH je na neki nacin stambeno obezbdjedjena a odlaskom u Swe to nece biti. Dakle, stan se mora ekstra placati a to je izmedju 5.000-10.000kr NETTO plate. Sto je izmedju 8.000-15.000 bruto plate. Vec sad vidimo problem jer bosanska prosjecna plata ne moze pokriti ni troskove stanarine. Ako si u IT sektoru, to nije problem. Stanarina bude do 1/3 plate i to je podnosljivo. no ako radis u restoranu i imas 20.000kr platu onda moras zivjeti u manjem stanu i skucenim uslovima.

Sta hocu da kazem zapravo? Na ovu prosjecnu platu u BiH od 13.000 kruna, dodaj jos 8.000kr -15.000kr stanarine. Tu dolazimo do nekih 25.000kr u prosjeku sto je break even tj da si na ekonomskoj nuli u odnosu na BiH. Svaka plata ispod te cifre je neisplativa. Bolje je zivjeti u BiH sa prosjecnom platom. Cisto ekonomski. Ako imas primanja veca od 25.000kr onda ti se isplati iseljenje iz BiH u Svedsku cisto matematicki.

No ostaje otvoreno par drugih pitanja a glavno je:

Da li u BiH mozes zaraditi vise od prosjeka? Ako ti i bracni partner imate vise od prosjeka, saberi ta primanja, pomnozi za 1,4 (jer svedi gule na porezu) i pomnozi sa kursnom razlikom u krunama i dodaj jos 12.000 kruna za stanarinu. To je tvoja nulta tacka gdje si na matematickoj nuli. Sad treba dodati troskove puta u BiH za godisnji odmor a mene ni jedan odmor koji sam proveo u BiH nije kostao ispod 40.000 kruna ukljucujuci put, putarine, gorivo i ono sto potrosim u BiH (a ne rasipam se zaista). To ti je jos 3500 kruna na mjesecnom nivou da dodas. mozda opcionalno jer nisu svi nostalgicni.

Sve u svemu, ako ne zaradis / ne zaradite vise od 30.000 kruna onda se ekonomski ne isplati iseliti u Svedsku. Ova cifra je neka "magicna" cifra koja se smatra prosjecnom svedskom platom. Iznad imamo tu podjelu po profesijama gdje vidis koje profesije donose vise ili manje, no vecina ljudi upada u ovu grupu oko 30k. Sto znaci da ce jedan partner raditi za ono sto bi imao u BiH svakako. Tek ce druga plata biti "lukzus" zbog kojeg se iseljavas iz BiH. Naravno, ovdje pricam o prosjecnim platama a na pojedinacnom nivou imamo velike razlike. Imas porodice koje zarade 50k mjesecno, imas one koje zarade 100k mjesecno, a imas i one koje su na 150k (s tim da je ovo vec visa srednja klasa gdje oboje imaju sefovske pozicije u vecim korporacijama - sto je vise tipicno za svedske a ne imigrantske porodice).
512MB

#19699 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Problem je što je bolje živjeti u Švedskoj na socijalnoj pomoći, nego u BiH kao IT ekspert.
zubi

#19700 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zubi »

512MB wrote: 21/05/2024 11:41 Problem je što je bolje živjeti u Švedskoj na socijalnoj pomoći, nego u BiH kao IT ekspert.
:lol:
Post Reply