Ne moze se pricati tako pausalno i olako o cjelokupnoj razlici jer za to treba jako puno podataka. Na cijenu osiguranja utice koliko vozac ima godina, koliko dugo ima vozacku, u kojoj pokrajini zivi, u kojem gradu zivi, u kojem djelu grada zivi, u kojoj ulici zivi, jel ozennjen, ima li djece, gjde parkira auto, koje drzavljanstvo ima i jel vec imao nesrecu ili jel vec prijavio stetu osiguranju.Ozimician wrote: ↑17/05/2024 09:33Mislim da nisi bas ukapirao, ti pricas o poskupljenju od 200-300€, a covjek govori o razlici izmedju kasko i obaveznog osiguranja.
Ako ja imam auto 7 god. starosti, koje sigurno ne vrijedi 70-80 000 € vise, manje ce mi se isplatiti uzeti kasko nego samo obavezno osiguranje (ako kasko postane jos skuplje nego sad). Tj lakse cu prihvatiti rizik.
Eto ti imas informacije iz prve ruke, da li se ove godine u odnosu na proslu godinu povecao ili smanjio odnos obavezno / kasko osiguranje? Tj. cega je sad vise u tom odnosu i kakav je trend?
To su individualne karakteristike.
Onda idu auto karakteristike: koja marka auto, koliko kw, koliko tih auta ima u tom gradu, koliko steta se prijavljuje sa tim autom.
To se izracuna, na to dolaze troskovi reosiguranja i sigurnosni dodatak.
U Njemackoj je vec godinama konstanta da izmedju 30-35 posto privatnih osiguranika ima kasko osiguranje.
Pravna lica uvjek preko 70 posto.
Ne razumijem zasto ti ne bih imao Teilkasko za auto koje je 10 godina staro? Tu je osigurana kradja, stakla, ugriz kunica.
Teilkasko te godisnje npr kosta 250 eur vise, tebi napukne sajba Klarglas ti uzme 1000 eur.
I naravno da nece samo kasko poskupiti, poskupiti ce i ti ovo najosnovnije tako da ce ti razlika biti kao i danas.