Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Logovan

#47176 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Logovan »

Jučer lik iz lijeve trake ulazi u kružni tok i mota odmah desno (nije došao do unutrašnje), hoće u vanjsku traku pa da iz nje izađe na prvi izlaz. :lol: :lol:
Dozer

#47177 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

Logovan wrote: 17/05/2024 12:20 Jučer lik iz lijeve trake ulazi u kružni tok i mota odmah desno (nije došao do unutrašnje), hoće u vanjsku traku pa da iz nje izađe na prvi izlaz. :lol: :lol:
Redovna pojava na pofalickom kruznom je da iz smjera Pofalica-pruge ulaze u kruzni lijevom trakom, sijeku kruzni i iskljucuju se na drugi izlaz, prema FD. Logicno, naprave haos u spici jer tako zauzimaju obe trake kruznog i pri tome zatvaraju ulaz vozilima iz smjera zeljeznicke stanice koja bi usla u lijevu traku i iskljucila se eventulano prema Mercatoru ili dalje, prema Pofalicima-pruzi, ali i onima koji idu iza njih unutrasnjom trakom s ciljem izlaska prema Mercatoru.
petunija

#47178 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by petunija »

Mehemed wrote: 17/05/2024 11:57 To je baš ono što su i planirali. Naravno radari nisu poboljšali sigurnost na autoputu jer to nikada nije ni bio cilj, već da se napuni budžet.
Upravo, cilj je napuniti budžet a ne naša sigurnost.
Ne kontam zašto onda, u tu svrhu, umjesto radara ne postave kamere na raskrsnicama i autobuskim stajalištima? Tu bi dnevno naplatili kazni zbog zaustavljanja "samo da obavi nešto" koliko na AP za godinu dana.
A onda zaredati po trotoarima i proširenjima za odvajanje. Na žalost...ovo je utopija
drug_profi

#47179 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Dozer wrote: 17/05/2024 12:37
Redovna pojava na pofalickom kruznom je da iz smjera Pofalica-pruge ulaze u kruzni lijevom trakom, sijeku kruzni i iskljucuju se na drugi izlaz, prema FD. Logicno, naprave haos u spici jer tako zauzimaju obe trake kruznog i pri tome zatvaraju ulaz vozilima iz smjera zeljeznicke stanice koja bi usla u lijevu traku i iskljucila se eventulano prema Mercatoru ili dalje, prema Pofalicima-pruzi, ali i onima koji idu iza njih unutrasnjom trakom s ciljem izlaska prema Mercatoru.
Da. Hajd da makar ostave prostor da se ide ka unutrašnjoj iz pravca željezničke (pa onda dalje na drugi ili treći izlaz), nego se to nabije na karambolku i onda svi stojimo.
Ateista

#47180 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Na zalost, vecinu vozaca zaboli neka stvar za druge i gledaju samo sebe, a dovoljno je samo malo razmisljanja i solidarnosti da se smanje zastoji.
Laplace

#47181 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 17/05/2024 00:13 Razmisljam danas dok stojim u guzvi (desi mi se taj fenomen ponekad, malo glava boli poslije).
Jucer u 16:30 na Pofalićkom KT nema gužve, ispred mene možda 10 auta. Prošao za minut.
Danas u isto vrijeme, red do izlaza za željezničku. Izgubio 20 minuta da prođem.

Razlog gužvi u saobraćaju, po mom skromnom mišljenju, dakle nije broj vozila na cesti (jer je nevjerovatno da postoji tako velika razlika između dva radna dana u isto vrijeme u otprilike istim meteorološkim uslovima) već je razlog koliki broj bezobraznih ili nesposobnih vozača ima ispred tebe.
I taj se koeficijent onda množi sa brojem vozila.
To i ja kažem. Vjerovatno je razlika između ta dva dana samo to što je drugog dana na čelu bio neko nesposoban, neodlučan ili Instagram vozač.
Mehemed
Vozim: automobil

#47182 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Mehemed »

petunija wrote: 17/05/2024 12:40
Mehemed wrote: 17/05/2024 11:57 To je baš ono što su i planirali. Naravno radari nisu poboljšali sigurnost na autoputu jer to nikada nije ni bio cilj, već da se napuni budžet.
Ne kontam zašto onda, u tu svrhu, umjesto radara ne postave kamere na raskrsnicama i autobuskim stajalištima? Tu bi dnevno naplatili kazni zbog zaustavljanja "samo da obavi nešto" koliko na AP za godinu dana.
A onda zaredati po trotoarima i proširenjima za odvajanje. Na žalost...ovo je utopija
Naša sigurnost nikada nije ni bio cilj, uvijek je bio cilj punjenje džepova političara.
Na mjestu gdje je onaj pokupio tri djevojke kod ulice Dolina na Marindvoru su spustili ograničenje na 50km/h(mislim da je prije bilo 60) da se može još više napuniti budžet i često su tu s ručnim radarom. Hoće li to spriječiti neku pijanu budalu da vozi 100+ km/h tom dionicom? Naravno da neće, ali su to iskoristili pod izgovorom poboljšanja sigurnosti, spustili ograničenje i tu često postave patrolu s radarom da napune budžet, i sam sam naletio tu i platio 25KM u roku 8 dana, mislio da je ograničenje 60, kad ono 50, i tek od raskrsnice ide 60.
Dozer

#47183 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

To su sve ad-hoc "rjesenja" koja ne rjesavaju nista.

Da se mene pita, prvo bi instruktori kandidate morali nauciti da voze, i to na svim cestama, kako po gradu, tako i na magistrali i autoputu. I polaganje bi bilo na svim tim cestama. Ako kandidat nije u stanju pratiti cestu i pored i iza sebe, ako nije u stanju razmisljati i o drugima na cesti i pratiti tempo saobracaja - majstore-ice, ti nisi za voznje.

Ovo kako ih danas uce da voze je katastrofa, i zato i imamo sve vise i vise budalastina po cestama.
Laplace

#47184 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Nekako pomišljam da bi u postupku polaganja, poslije polaganja teastova a prije polaganja vožnje, trebalo uvesti polaganje na simulatoru. On bi bio osmišljen pomalo kao ona Hugo igrica, sa distrakcijama i dešavanjima sa strane koja su manje ili više bitna za vozača. Pa ono, ako hoćeš položiti ne smije tipažnju ometati ništa nebitno, ali ne smiješ previdjeti ni nešto bitno (npr. pješak koji prilazi pješačkom, vozilo koje manevriše pored ceste,...).
Dozer

#47185 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

Prije neki dan instruktor voza kandidata od Vogosce prema gradu. Odron. Ako je 40, on vozi 25, ako je 50, on vozi 30. Kolona iza njega ne vidi joj se kraj, ali nista. Uredno cuclaju tako sve do Bara.
Prvo, ne smije izvesti kandidata na magistralnu cestu ukoliko ovaj nije koliko-toliko savladao voznju.
Drugo, iako je L, mislim da ne smije ometati normalno odvijanje saobracaja na magistrali, i ovo je 100% instruktorova greska. I nije rijetkost.
drug_profi

#47186 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Mene je isntruktor tjerao da vozim minimum 50-60 po magistrali. Veze nemam, tek poligon prošao sa par časova. Išli do Trnova, pa do Hadžića... ma ja u goloj vodi bio... Znači morao sam biti u trećoj ili četvrtoj stalno, jer fićo nije mogao u drugoj do 50
nepass1

#47187 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

petunija wrote: 17/05/2024 12:40
Ja nekad mislim da je saobracaj po sarajevu samo pusten tipa snalazi se, zato nema tih kamera po stajalistima, raskrsnicama.
Zato nema ni policije
nepass1

#47188 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

drug_profi wrote: 17/05/2024 13:42 Mene je isntruktor tjerao da vozim minimum 50-60 po magistrali. Veze nemam, tek poligon prošao sa par časova. Išli do Trnova, pa do Hadžića... ma ja u goloj vodi bio... Znači morao sam biti u trećoj ili četvrtoj stalno, jer fićo nije mogao u drugoj do 50
Mene instruktor tjerao da vozim trecom 100 i da prestizem, polagao na g2.
Dozer

#47189 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

drug_profi wrote: 17/05/2024 13:42 Mene je isntruktor tjerao da vozim minimum 50-60 po magistrali. Veze nemam, tek poligon prošao sa par časova. Išli do Trnova, pa do Hadžića... ma ja u goloj vodi bio... Znači morao sam biti u trećoj ili četvrtoj stalno, jer fićo nije mogao u drugoj do 50
I to je bilo pogresno, al' hajd' :lol:
Ja sam na Yugi 55 stelio, ali me na magistralu izveo tek nakon 7-8 voznje po gradu i poligonu. I islo je to OK. Picio do Visokog i nazad, ali mi nije dao preko 80 nigdje.
drug_profi

#47190 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Dozer wrote: 17/05/2024 13:52
I to je bilo pogresno, al' hajd' :lol:
Ja sam na Yugi 55 stelio, ali me na magistralu izveo tek nakon 7-8 voznje po gradu i poligonu. I islo je to OK. Picio do Visokog i nazad, ali mi nije dao preko 80 nigdje.
U onaj vakat prvo otovrena cesta da se oslobodis i steknes rutinu na mjenjacu, volanu, kocnici, a tek onda gradska guzva. Napominjem da tada nije bilo semafora osim na glavnoj. Valjalo je savladavati sve raskrsnice samo uz pravila saobracaja.
kakaljin

#47191 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

nepass1 wrote: 17/05/2024 13:51
Moj instruktor mi nije dozvolio da vozim ispod ogranicenja ako ima neko iza mene i da na glavnoj vozim srednjom i preticem ostale auto skole i da ne smijem da ometam ostale ucesnike u saobracaju sporom voznjom. i Stalno je insistirao da pratim desavanja oko sebe i da razmisljam unaprijed.
nepass1

#47192 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

kakaljin wrote: 17/05/2024 13:59
Moj instruktor mi nije dozvolio da vozim ispod ogranicenja ako ima neko iza mene i da na glavnoj vozim srednjom i preticem ostale auto skole i da ne smijem da ometam ostale ucesnike u saobracaju sporom voznjom. i Stalno je insistirao da pratim desavanja oko sebe i da razmisljam unaprijed.
Ne sjecam se tih pojedinosti, znam da sam uvjek po ogranicenju vozio, nikad ispod, znam da sam skolski vozio ono motanje u krivinu i raskrsnicu. Znam da me odveo pod rucnu u rikverc samo nebo vidim kroz zadnju sajbu. Sasro se prvi put. Npr ne sjecam se jesam li naprijed pod rucnom kretao, samo je bilo rikverc, svaki drugi cas rikverc pod rucnom. I sjecam se pred kraj obuke, magistrala kaze haj sad gas. jos jos jos. 100 trecom ne moze dvica vise, kaze nemoj da bi saltao tako vozi. I onda jos prestizanja. To me mozda i najvise strah bilo, znam da je bilo znoja na volanu.
Polozio iz prve :D
Dozer

#47193 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

kakaljin wrote: 17/05/2024 13:59
Ista stvar.
Nakon treceg poligona ja parkirao naprijed i nazad po 5x dok su ostali po 2 :lol:
Kaze - ne vuci se naprijed-nazad, nego to fino, brzo, i onda udji bocno. I ja po gasu u svojim linijama i naprijedi nazad :lol:
Ucili su nas i o gabaritima vozila, koliko treba uzeti prostora kad se mota zbog duzine auta, da se gledaju sva 4 coska, a ne samo naprijed ili nazad, linijsko ubrzavanje na semaforima, itd.itd. Danas kandidate ne uce nicemu od ovoga. Pitam se znaju li ovi danasnji instruktori ista od ovoga....
Ateista

#47194 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Laplace wrote: 17/05/2024 13:26 Nekako pomišljam da bi u postupku polaganja, poslije polaganja teastova a prije polaganja vožnje, trebalo uvesti polaganje na simulatoru. On bi bio osmišljen pomalo kao ona Hugo igrica, sa distrakcijama i dešavanjima sa strane koja su manje ili više bitna za vozača. Pa ono, ako hoćeš položiti ne smije tipažnju ometati ništa nebitno, ali ne smiješ previdjeti ni nešto bitno (npr. pješak koji prilazi pješačkom, vozilo koje manevriše pored ceste,...).
To vec imamo, razne simulacije voznje koje djeca igraju prije polagaanja, samo je problem sto tu dobijas bodove ako pogazis pjesake. :D
hopi

#47195 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hopi »

Izleti mi ovo na Instagramu
Ne pratim ovu curu, preletih postove koliko vidim nema ruke, i na ovom klipu vozi?
Svaka joj čast, ali da ovako vozi ne mogu vjerovati da joj je dozvoljeno, a i da je vozila samo kratko da snimi klip nije mi ok? Ili sam ja nesto fulao
Btw Srbija koliko vidim
NediM17

#47196 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Ma nema teorije da ovo moze legalno.
Moze bez jedne ruke, moze bez noge, mozda i bez obje noge, ali bez ruku ne vjerujem da moze ljekarsko dobiti.
Naslovnica

#47197 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

NediM17 wrote: 17/05/2024 19:39 Ma nema teorije da ovo moze legalno.
Moze bez jedne ruke, moze bez noge, mozda i bez obje noge, ali bez ruku ne vjerujem da moze ljekarsko dobiti.
I ja sam to pomislio kada sam vidio.
Apsolutno nema šanse da dobije dozvolu da vozi sa ovakvim invaliditetom.
Niđe veze.
hopi

#47198 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hopi »

Ma ne znam stavrno mi nije jasno
Preletio sam komentare, pišu tipa svaka čast, super voziš itd
Napisala je da vozi do Bačke Palanke (niti znam gdje je to, niti znam odakle vozi)
Ili je ovo neki sarkazam koji ja ne razumijem?
Naslovnica

#47199 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Jedan od komentara je ako se može voziti bez nogu (a može), onda nema razloga da ne može bez ruku...
NediM17

#47200 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Mislim haj' probaj puni namotat jednom rukom a kamoli nogom.
Post Reply