konami666 wrote: ↑17/05/2024 05:58
Inostranstvo, kilometara godisnje apsolutno ne znam, recimo do 10k. Mozda bude vise, vjerovarno ne. Brzine 120km/h i uglavnom ce biti na autoputu i gradakim cestama. Puniti sam mislio i kuci i na poslu. Na oba mjesta imam wallbox. Protiv sam dizela licno jer se pocinju uvoditi kojekakve zabrane za dizel automobile iz godine u godinu. Automatik je obavezan, ne da mi se šaltati.
Ne treba mi pravi 4x4 tipa lada niva ali treba za snijezne ceste ka sjeveru svedske koje nisu uvijek 100% ociscene. Cak se zna nekad desiti i u gradu ili oko grada da poledi pa sa pogonom na 2 tocka krene sverati. Skroz Elektricno auto mi nije opcija jer kad udari minus, kapacitet baterije opadne skroz.
Hmm, steta ne iskoristiti wallboxe a malo kilometara da vratis vecu cijenu plugina, bas dilema.
Posto ce biti cesce 120km/h i grad ja bih tu u najuzi izbor gledao obje RAV4 verzije (2.5 Hybrid AWD i PHEV) i uporedio im cijene, ako je plugin blize 10k eura skuplji onda tesko da ima smisla.
Baci racunicu kolika bi ti bila potrosnja na 100km u novcima ali na 10k kilometara u godini ce obicni uzeti reda 700 litara goriva, nekih 1400 eura pretpostavljam, cak i sa skroz besplatnom strujom ne bi vratio 10k eura razlike u cijeni nikad jer ce i plugin uzeti u najidealnijem slucaju 300 litara.
Kad je puna baterija plugin ima dosta bolje ubrzanje (ali i obicni je sasvim dovoljno brz), vjerovatno ti nije faktor jesi li do 100 za 6 ili 8 sekundi, a i kad je benzinski motor u punom zamahu popit ce plugin goriva pofino.
Najbolje da odes isprobati oba i u uslovima u kojima bi ih vozio, vidjeti kako ti pase interijer i ponasanje cvt-a (za grad i 120km/h autoput bi trebao biti sasvim okej, na 150 bi bio glasan i pio sijaset goriva).
I za sveCke uslove obavezno dodatna antikorozivna zastita podvozja.