BANKE ALL ABOUT!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
nepass1

#3276 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by nepass1 »

Jes jarane zena mi je godine provela na salteru u banci, znam sta pisem.
Pa koliko puta je na ovoj temi bilo rekli jednom jedno a drugom drugo oko iste stvari.
ferratilis

#3277 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by ferratilis »

nepass1 wrote: 10/05/2024 09:38 Na blagajniku je hoce li pratiti proceduru ili nece. Nije to toliko robotizovano.
Niko ga i ne kontrolise oko toga
Da, u mom slucaju sam siguran da je ovo razlog jer svaku novcanicu mora pojedinacno popisati, serijski broj i slicno. Vecini sluzbenika je to mrsko. A vidio sam i par situacija gdje odbijaju neke sitnice. Sve je stvar dobre volje sluzbenika.
alcho

#3278 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by alcho »

nepass1 wrote: 10/05/2024 10:01 Jes jarane zena mi je godine provela na salteru u banci, znam sta pisem.
Pa koliko puta je na ovoj temi bilo rekli jednom jedno a drugom drugo oko iste stvari.
Sta? Da ne moraju postovati procedure? Da ih ne kontrolisu? Ne da ne znas sta pises, nego ocito nisi ni sam nikad radio u nekoj ozbiljnoj firmi. Nije banka pijaca "jarane"
nepass1

#3279 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by nepass1 »

ferratilis wrote: 10/05/2024 10:05
nepass1 wrote: 10/05/2024 09:38 Na blagajniku je hoce li pratiti proceduru ili nece. Nije to toliko robotizovano.
Da, u mom slucaju sam siguran da je ovo razlog jer svaku novcanicu mora pojedinacno popisati, serijski broj i slicno. Vecini sluzbenika je to mrsko. A vidio sam i par situacija gdje odbijaju neke sitnice. Sve je stvar dobre volje sluzbenika.
Pa evo ako ima naroda da prima redovno uplate preko wu koliko puta se desilo da im kazu pao sistem probajte u drugoj banci?
Knjigu bih mogao napisati sta mi je zena pricala sta se sve desava. Od kradje para, pogresne dokumentacije, pogresnih administrativnih zabrana, otvaranja kartica da ljudi i ne znaju zbog bonusa, fals novcanica, pogresne isplate, isplate pogresnim ljudima. Da svaki dan idu na dzumu dzehenem je zagarantovan :lol:
bavi

#3280 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by bavi »

Vidim razlicita iskustva. Sljedeci put u mjenjacnici zavrsiti.
bavi

#3281 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by bavi »

Leverage wrote: 10/05/2024 09:03 Meni se desilo u Unicredit da sam htio na račun uplatiti 2300 KM i reče mi eto ovaj put ću ti uzeti ali da znaš za slijedeći put da ne može u kešu da se uplaćuje preko 2000 bez dokaza o porijeklu. I uzela.
Polog na racun bi trebao ici bez problema do 10 000 KM. Kazes ustedjevina.
Ovo mi je cudno da mozes unijet u zemlju do 10 000 Eur kesa , a imaju manji limit po bankama za mjenjanje tog novca :? Kako da ga potrosim, da placam u Eurima :lol:
oldtajmer

#3282 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by oldtajmer »

ma samo mjenjacnica,jebo banku sa njima samo gnjavaza

sjetih se jednom mjenjao u banci neke devize,zena mi dade lovu nisam gledao ni je li bilo tacno bio u zurbi,nekad iza podne zove zena iz banke mozete li doci u banku do kraja radnog vremena dali smo vam 100 maraka vise da vratite :lol: ja pregledam kad fakat jeste i sta cu spremim se jos sa drugog kraja grada da vratim pare,vjerovatno bi ova na salteru imala problem zbog toga jbg
bavi

#3283 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by bavi »

Svaka čast. :thumbup:
Poslom sam cesto po bankama. Jednom sam se zadesila kad je radnici na salteru zafalilo novca :( Broji, gleda okolo da nije ispalo, vise za sebe govori al je cujes: " Opet ce mi odbit od plate" :(
Collector1946

#3284 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Collector1946 »

nepass1 wrote: 10/05/2024 09:38
alcho wrote: 10/05/2024 09:23
Leverage wrote: 10/05/2024 09:03 Meni se desilo u Unicredit da sam htio na račun uplatiti 2300 KM i reče mi eto ovaj put ću ti uzeti ali da znaš za slijedeći put da ne može u kešu da se uplaćuje preko 2000. I uzela.
Nije se desilo. Jer, kao sto napisah, imaju sistem i imaju pravila kojih se moraju drzati. Jer ako ih ne postuju odbije im se od plate ili dobiju otkaz. A svaki blagajnik se kontrolise visestruko. Sumnjam da bi neko riskirao posao zbog tebe bas.
Ono sto hocu da kazem je da nema tih varijanti da blagajnik odlucuje. Dođeš na šalter i pitas koliko se moze uplatiti. Ili moze ili ne moze. Nema tu "ne moze, ali sad cu ti progledati kroz prste"
Na blagajniku je hoce li pratiti proceduru ili nece. Nije to toliko robotizovano.
Ja ne mogu da vjerujem da ovo neko napise... pa Bog te vidio procedura o blagajnickom poslovanju je medju 3 dokumenta svake banke i toliko je opsiran da se trebas dobro nacitati.

Druga stvar oko zamjene novca, uplate na racun. Od januara ove godine su toliko poostrene procedure da vam ne mogu opisati. 90% transakcija nadlezne sluzbe traze da se dokumentuju. Doduse UCB je davno to poceo praktikovati. Maksimalno je do 5.000,00 KM bilo da je mjenjacnica ili uplata na racun.

Blagajnik je daleko najodgovornija pozicija sto se mene tice, a rijetko gdje je placena. Mislim da nijedan blagajnik nema npr prosjecnu platu u FBiH.
Leverage

#3285 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Leverage »

Leverage wrote: 10/05/2024 09:03 Meni se desilo u Unicredit da sam htio na račun uplatiti 2300 KM i reče mi eto ovaj put ću ti uzeti ali da znaš za slijedeći put da ne može u kešu da se uplaćuje preko 2000. I uzela.
Nije se desilo. Jer, kao sto napisah, imaju sistem i imaju pravila kojih se moraju drzati. Jer ako ih ne postuju odbije im se od plate ili dobiju otkaz. A svaki blagajnik se kontrolise visestruko. Sumnjam da bi neko riskirao posao zbog tebe bas.
Ono sto hocu da kazem je da nema tih varijanti da blagajnik odlucuje. Dođeš na šalter i pitas koliko se moze uplatiti. Ili moze ili ne moze. Nema tu "ne moze, ali sad cu ti progledati kroz prste"
Fino sam ispričao šta se desilo, a ti vjeruj u šta hoćeš.
kB27

#3286 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by kB27 »

Cuj "nije se desilo", on sebi daje za pravo da nekome kaze da se nesto nije njemu desilo. :lol:

:sax: :bih:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3287 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Truba »

Sve je do sluybenika i radi li mu se
noviclan

#3288 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by noviclan »

Spoiler
Show
Leverage wrote: 10/05/2024 19:31
Fino sam ispričao šta se desilo, a ti vjeruj u šta hoćeš.
To mi je nekako bas glupo, npr dodjes da zamijenis novac das dokument i valjda ukucaju i jbg pored broja licne karte u sistem i kada dodjes nakon deset dana samo mu npr izbaci crveno blokada konverzije jos dvadeset dana pomognes i sebi i radniku "samo" treba podeseti i uvezati aplikaciju
drug_profi

#3289 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

Konverzija valute samo ispred Hepoka. Najbolje prođeš kako god.
Truba

#3290 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Truba »

Pa zar to jos postoji
drug_profi

#3291 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

Da. Ja ih prije izbjegavao. Dok nisam vidio da su najpovoljniji i najbolje radno vrijeme imaju :mrgreen: .
kuli1961

#3292 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by kuli1961 »

Čitam ove postove vezane za zamjenu EUR u KM i gotovinske uplate, sve šatro "bankarske" procedure"????
Ma kakve crne bankarke procedure, mater im lopovsku!!!!!!!!
Zakon o sprečavanju pranja novca i finasiranja terorističkih aktivnosti (Sl-list BiH br. 13/24) u članu 12. stav 1 tačka b i c, sasvim jasno odredjuje novcane pragove na 30.000,00 KM i više u jednoj transakciji ili nekoliko njih koje se ČINE povezanim, i na 2000,00 KM- u formi obavljanja povremenih transkacija prenosom ove sume. Povremenih, dakle nekoliko njih u nekom razumnom vremenskom intervalu.
Ova norma NE ZNAČI da banka smije odbiti transakciju, već sasvim suprotno- da je ovlaštena pokrenuti mjere praćenja, ako postoji sumnja na pranje novca.
Prema tome, ako se radi o ovim sumama mora obaviti tu transakciju, ali je ovlaštena tražiti porijeklo novca, ako su ispunjeni zakonski uslovi. Fora je što je većina šalterskih službenika neuko, neobučeno, pa i ne znaju šta treba da rade, pa zato odbijaju da urade transakciju.
Za neke druge beznacajne gluposti bio sam prinudjen debelo se svadjati sa salterskim sluzbneikom i sefom poslovnice, ali je prošlo kako sam htio. Konkretno- punomoćnik sam kćerke na njenom računu. Trebala mi je povrda o stanju sredstava na dan XY (studirau inostranstvu i ta potvrda jep otrebna kod produzemja boravisne dozvole). Rekoše- ne može! Pitao ih-a mogu li podici sav novac, ugasiti račun ili uplatiti neku sumu- reče- može! E tad je nastao hrkljuš, pakao za njih, sefici poslovnice su se zacrvenile uši. Povrdu sam naravno dobio.
Imam račun u UCB Bl i nikada mi se nije desilo da mi za 2 K kemona traže bilo šta, a u par navrata za veće sume - oko 20 K KM gotovine, tražili su mi da potpišem izjavu da pare nisu "preprane", tj da im je izvor- lična uštedjevina.
Već sam pisao- u februaru sam kupovao auto- oko 40.000,00 KM. Imam gotovinu, i u nekoliko uplata na smart ATM napunio sam tom sumom moj račun i kad je došlo vrijeme plaćanja, samo nalogom za prenos na račun auto kuce- i ona ima račun u UCB BL. Od "papira" mi je bila dovoljna ponuda auto kuce na taj iznos i nista vise.
Prema tome, ako su vam pare uredne, dignite glas, svadjajte se i transakciju moraju obaviti, a ako je neophodno, banka moze traziti dokaze da su pare uredne.
noviclan

#3293 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by noviclan »

kuli1961 wrote: 12/05/2024 21:50 Čitam ove postove vezane za zamjenu EUR u KM i gotovinske uplate, sve šatro "bankarske" procedure"????
Ma kakve crne bankarke procedure, mater im lopovsku!!!!!!!!
Zakon o sprečavanju pranja novca i finasiranja terorističkih aktivnosti (Sl-list BiH br. 13/24) u članu 12. stav 1 tačka b i c, sasvim jasno odredjuje novcane pragove na 30.000,00 KM i više u jednoj transakciji ili nekoliko njih koje se ČINE povezanim, i na 2000,00 KM- u formi obavljanja povremenih transkacija prenosom ove sume. Povremenih, dakle nekoliko njih u nekom razumnom vremenskom intervalu.
Ova norma NE ZNAČI da banka smije odbiti transakciju, već sasvim suprotno- da je ovlaštena pokrenuti mjere praćenja, ako postoji sumnja na pranje novca.
Prema tome, ako se radi o ovim sumama mora obaviti tu transakciju, ali je ovlaštena tražiti porijeklo novca, ako su ispunjeni zakonski uslovi. Fora je što je većina šalterskih službenika neuko, neobučeno, pa i ne znaju šta treba da rade, pa zato odbijaju da urade transakciju.
Za neke druge beznacajne gluposti bio sam prinudjen debelo se svadjati sa salterskim sluzbneikom i sefom poslovnice, ali je prošlo kako sam htio. Konkretno- punomoćnik sam kćerke na njenom računu. Trebala mi je povrda o stanju sredstava na dan XY (studirau inostranstvu i ta potvrda jep otrebna kod produzemja boravisne dozvole). Rekoše- ne može! Pitao ih-a mogu li podici sav novac, ugasiti račun ili uplatiti neku sumu- reče- može! E tad je nastao hrkljuš, pakao za njih, sefici poslovnice su se zacrvenile uši. Povrdu sam naravno dobio.
Imam račun u UCB Bl i nikada mi se nije desilo da mi za 2 K kemona traže bilo šta, a u par navrata za veće sume - oko 20 K KM gotovine, tražili su mi da potpišem izjavu da pare nisu "preprane", tj da im je izvor- lična uštedjevina.
Već sam pisao- u februaru sam kupovao auto- oko 40.000,00 KM. Imam gotovinu, i u nekoliko uplata na smart ATM napunio sam tom sumom moj račun i kad je došlo vrijeme plaćanja, samo nalogom za prenos na račun auto kuce- i ona ima račun u UCB BL. Od "papira" mi je bila dovoljna ponuda auto kuce na taj iznos i nista vise.
Prema tome, ako su vam pare uredne, dignite glas, svadjajte se i transakciju moraju obaviti, a ako je neophodno, banka moze traziti dokaze da su pare uredne.
Ma 100% sta me jeves za moje "pare" i sta te interesuje kako sam ih namotao
problemnatravunu

#3294 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by problemnatravunu »

drug_profi wrote: 12/05/2024 01:46 Da. Ja ih prije izbjegavao. Dok nisam vidio da su najpovoljniji i najbolje radno vrijeme imaju :mrgreen: .
"deviza , deviza " čuješ kad hodaš tamo ispred..... :lol:
AdzijaFace

#3295 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by AdzijaFace »

kuli1961 wrote: 12/05/2024 21:50 Prema tome, ako se radi o ovim sumama mora obaviti tu transakciju, ali je ovlaštena tražiti porijeklo novca, ako su ispunjeni zakonski uslovi. Fora je što je većina šalterskih službenika neuko, neobučeno, pa i ne znaju šta treba da rade, pa zato odbijaju da urade transakciju.
Netacno. Imaju naredbe sefova. Ako ti se da testiraj, pa se pozovi na zakon, pa se onda tuzi i javi nam kako prodje. Slazem se ja s tobom, no praksa je jedno, a teorija drugo.

Primjer. Kupovina auta, ja u istoj banci, prodavac u istoj banci. Natezali se na salteru dok neka sefica nije odobrila da platim preko uplatnice, s racuna na racun, pazi sada, jer nemam ovjeren ugovor, koji je original, iz osiguranja, hahahaha. Kaze mora tako, pravila. I sta sam mogao? Na koji se zakon pozvati? Koliko traje?

Rjesenje je bilo da sam rekao da ce mi isplatiti moj novac, a ja cu istog trenutka da ga polozim na racun prodavaca u toj banci. Nakon toga su odobrili uplatnicu :D
Truba

#3296 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Truba »

problemnatravunu wrote: 13/05/2024 06:53
drug_profi wrote: 12/05/2024 01:46 Da. Ja ih prije izbjegavao. Dok nisam vidio da su najpovoljniji i najbolje radno vrijeme imaju :mrgreen: .
bio sam neki dan ništa nisam vidio
gdje se kriju
kuli1961

#3297 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by kuli1961 »

AdzijaFace wrote: 14/05/2024 10:29 Primjer. Kupovina auta, ja u istoj banci, prodavac u istoj banci. Natezali se na salteru dok neka sefica nije odobrila da platim preko uplatnice, s racuna na racun, pazi sada, jer nemam ovjeren ugovor, koji je original, iz osiguranja, hahahaha. Kaze mora tako, pravila. I sta sam mogao? Na koji se zakon pozvati? Koliko traje?
Sve je tačno sta sam napisao, apsolutno:
Banka- Unicreditbanka Banja Luka, kupac -ja, sa parama na računu, prodavac Autoplus Banja Luka, račun takodje u istoj banci. Potrebne isprave- originalna ponuda/predračun, ništa više. Uplata- nalog sa mog na njihov račun. Ende!
Prema tome, zakon je jasan, a riječ je o neznanju sluzbenika, "internim pravilima", "poslovnoj politici"- skupu izmišljotina, budalaština, sakrivanja zbog neznanja i nespremnosti da se makar minimalno poštuje zakon.
Meni je bilo a i bice sasvim dovoljno usmeno pozivanje na važeće norme i usmeni zahtjev- a gdje vam piše to što zovete "internim pravilima, poslovnom politikom"- vas sam komitent, morate mi to učiniti dostupnim. Ako ne znate vi, ko vam je nadredjeni, valjda on zna". Tada okreću ploču i sve, sto je legitimno, može. Testiranje, utuženje, prepuštam tebi i drugima, meni nije potrebno.
AdzijaFace

#3298 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by AdzijaFace »

Ma hajde, sada treba ti i ja da siljimo kitu? Rekao sam da nije neznanje vec naredba. Ko, zasto, kako, ne znam, vjerovatno neko ima vise internih info.

Meni se nije dalo ganjati pravdu, isao sam na najlaksi moguci nacin. Vecina ide tako, pa niko nista ne pokrene.
problemnatravunu

#3299 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by problemnatravunu »

Truba wrote: 14/05/2024 10:33
problemnatravunu wrote: 13/05/2024 06:53
bio sam neki dan ništa nisam vidio
gdje se kriju
ma nemoguće , ja čim pređem na plato ispred gdje se prodaju gaće i ostali asesoari, te papirni ručnici,
čuješ lika-likove kako potiho ponavljaju , deviza , deviza ...... :lol: nema fule
Truba

#3300 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Truba »

Bio sam oko 4 do 6
Post Reply