Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
sime_cipol wrote: ↑10/05/2024 10:52
Moze li mi neko objasniti, glup sam
Zasto EP uopste placa ugalj kad su rudnici, rudari i sve sto ide uz to u njihovom vlasništvu. Rudar iskopa, dobije platu. Vozač prevuce do TE, dobije platu. Radnik izlozi, napravi struju, dobije platu.
Kome EP placa ugalj, kad je njihov?
Kakva trzisna cijena uglja, a ugalj njihov.
Zamisli ja posadim luk, uberem ga i platim ga sam sebi.
Zanimljiv i duhov mi je tvoj komentar
Ako pogledas rudnike oni su ZD-zavisna drustva.
Ako pogledas EP-ona je JP eh vratit cemo se na 2009/10 god.
Koliko ja znam,bila je ideja da se TE i Rudnici spoje u jednu firmu,al tad bi rudnici imali manje administracije i bilo bi ovako kao sto gore pise u tvome komentaru.
Ovako trenutno iako je EP vlasnik,TE i Rudnici funkcionisu odvojeno.
Cuo sam da je u TE regres bio, da je dogovoreno
2.000 KM pomoci u ratama i valjda ima neko da me demantuje ili da potvrdi ovo.
Mislim da su te ideje o neplacanju necega sto je u istom vlasnistvu pokusane u Sovjetskom Savezu, pa su ubrzo skontali da to bas i ne funkcionise. I onda su uveli odredjivanje cijena,
Mislim da su te ideje o neplacanju necega sto je u istom vlasnistvu (drzavnom) pokusane u Sovjetskom Savezu, pa su ubrzo skontali da to bas i ne funkcionise. I onda su uveli odredjivanje cijena - upravo ovo sto se sada radi. Pa nisu znali je li nesta isplativo ili nije, pa su pravili mnoge promasaje ulaganjem u dugorocno neisplative stvari. Isto ko sto sada Vlada radi sa Elektroprovredom.
Cupali su se donekle vertikalnom uvezanosti sto je bilo kod nas prije - rudnik - termoelektrana - struja za Alumij, Zeljezaru, fabrika zice, armature, dalekovoda...pa si mogao pokrivati minuse iz izvoza. Kod nas je to spalo na direktni izvoz struje. Kada izvoza nema, ili je cijena niska - potop.
Zasto EP uopste placa ugalj kad su rudnici, rudari i sve sto ide uz to u njihovom vlasništvu. Rudar iskopa, dobije platu. Vozač prevuce do TE, dobije platu. Radnik izlozi, napravi struju, dobije platu.
Vrhunska teza.
Sve u vecinskom vlasnistvu drzave, drzava placa plate i doprinose i na kraju kao fol drzava u minusu. Ali ne, nece nastradati niitko iz sistema, nadrljaju gradjani kroz povecanje cijene.
Nije ni cudo da pojedini privatnici imaju 100 povezanih drustava, preko kojih kroz fiktivne fakture izvlace milijarde.
Odo isčupati oči na živo, možda mi bol pomogne da zaboravim šta sam pročitao
Ps
Ma kontam da se zajebajete, ali to je preko mjere, nije humano
Neki ljudi su toliko sebični da bi drugima određivali koliko treba da zarade, da li da dobiju regres, koliko vrijedi njihov proizvod i koliko hljeba im je dovoljno.
Naravno ne bi dopustili raspravu o njihovim platama, njihovoj produktivnosti i cijeni njihovih proizvoda.
Imaš proizvod koji je najjeftiniji u Europi, čak i naspram standarda prosječnog stanovnika i ne bi dozvolio da se poslije 9 godina podigne cijena za 10 % iako je u tom periodu prosječna plata rasla 50% a prosječna penzija skoro 70% nego bi da križaš drugom regrese i da praviš uštede u njegovoj kući.
Koliko su ljudi sebični shvatio sam kad je bila korona i kad su odredili da maloljetne osobe i starci ne smiju izlaziti iz kuće. Sjećam se da je većina sebičnjaka podržavala tu glupu odluku. Argumenti nisu bitni, kad si sebičan onda ćeš ih izmisliti.
Nista nije bolje ni kad je tako organizivano a krade se.
Imas primjer TE Ugljevik gdje su rudnik i termoelektrana isto preduzece i nista nije odvojeno niti termoelektrana placa ugalj ali opet je propast zbog kradje isto tako imas TE Stanari koja je privatna ali je visokoprofitabilna
Nista nije bolje ni kad je tako organizivano a krade se.
Imas primjer TE Ugljevik gdje su rudnik i termoelektrana isto preduzece i nista nije odvojeno niti termoelektrana placa ugalj ali opet je propast zbog kradje isto tako imas TE Stanari koja je privatna ali je visokoprofitabilna
Sjećam se kako je prije desetak godina vozač cisterne u firmi koja je prevozila gorivo za TE Tuzla 5-6- puta mjesečno svraćao na jednu benzinsku pumpu i istakao svaki put po tonu-dvije dizela.
Dakle, običan šofer je šišao desetak hiljada KM mjesečno od EP (naravno u talu sa osobom koja je na prijemu u TE), šta li su tek glavešine radile?
Pa to je cijela poenta price.
Krade se nemilice.
Jedni bi da i dalje nastave krasti a da nama potrosacima fakturisu tu kradju.
Ima ovih par koji su u talu i oni bi da nam svima poskupi struja,racunajuci i njih na ustrb tih nekih dionica.
Zašto bih ja tebi plaćao za to?
Tvoj izbor šta ćeš raditi.
Sam padneš, sam se ubiješ.
A ne trošiš 500 maraka struje da ti treba subvencija tih 50.
I ako trošiš, onda sigurno imaš i tih 50 bez problema.
Ja sam ti već obrazložio moje poglede kao dioničara i kao korisnika usluge tog preduzeća.
Ti ne prihvataš argumente.
Držiš se mantre lopovi, lopovi.
I misliš da će se nešto promijeniti?
Može samo firma propasti, a sudiće se dvoji-trojici, ako i toliko.
A ti ćeš kao satisfakciju imati mnogo skuplju struju nego sada.
Moje dionice neće propasti. Novi gazda bi mi čak donio veći profit nego država kao partner.
Stoga bih ja, samo kao dioničar, imao interes da te podržavam u navijanju da firma propadne.
A to li je, zabrinuti ljudi za dionice pa traže povećanje računa dividenda i ostalo. Nije problem što na vrijeme nisu ulagati u druga postrojenja, solar, vjetroelektrane, hidroelektrane, i sad isključivo zavisi o od cijene uglja koja bi mogla raditi. Nije problem viška radnika, nije problem krađa u EP a i u svim JP, dižu cijene odiše dionice. Da prodaju EP dopustio bi odmah 20% zaposlenih sigurno, vjerojatno i više.
El_comadante wrote: ↑12/05/2024 11:43
A to li je, zabrinuti ljudi za dionice pa traže povećanje računa dividenda i ostalo. Nije problem što na vrijeme nisu ulagati u druga postrojenja, solar, vjetroelektrane, hidroelektrane, i sad isključivo zavisi o od cijene uglja koja bi mogla raditi. Nije problem viška radnika, nije problem krađa u EP a i u svim JP, dižu cijene odiše dionice. Da prodaju EP dopustio bi odmah 20% zaposlenih sigurno, vjerojatno i više.
Bezobrazni, traze povećanje cijene a nedavno je poskupjela, nema ni 10 godina.
Sta nas briga sto prave struju iz uglja koji je skuplji od struje, nek prave iz have, pa će biti jeftinije.
Ko da kazeš da pekar u hljeb stavi vise vode a manje brasna pa će mu biti jeftinija proizvodnja.
El_comadante wrote: ↑12/05/2024 11:43
Bezobrazni, traze povećanje cijene a nedavno je poskupjela, nema ni 10 godina.
Sta nas briga sto prave struju iz uglja koji je skuplji od struje, nek prave iz have, pa će biti jeftinije.
Ko da kazeš da pekar u hljeb stavi vise vode a manje brasna pa će mu biti jeftinija proizvodnja.
Zašto ranije nisu mislili o tome pa pravili hidroelektrane, vjetroelektrane i solarne pa danas nebi zavisili termoelektrana i uglja?
Zato sto je struja iz solara skupa i kosta vise nego sto se sad prodaje.
Vjetar je nesto jeftiniji, ali jednako nepouzdan.
HE ne da narod.
TE ne daju ekolozi.
Jedina osnova stabilnog sistema mogu biti HE + TE/NE.
Kakvi ba solari i vjetrenjace. Oni mogu samo nadopuniti sistem da bude efikasniji, ali ne jeftiniji.
drug_profi wrote: ↑12/05/2024 01:23
Zašto bih ja tebi plaćao za to?
Zato sto ti podrzavas lopove u EP koji kradu konstantno i bez mjere i kad god oni ukradu ili naprave sranje,onda oni hoce meni i ostalim gradjanima da fakturisu to.
Ja se protiv toga bunim a ne protiv cijene struje. A ti se ne bunis,ti njih podrzavas...pa daj onda mi refundiraj taj dio koji tvoji haveri ukradu .
I nisam trazio previse...50 KM tebi ocito nije puno a meni nije ni malo,taman.
Jesmo li se dogovorili ?
Ili je odmah druga ploca,kada se tice tvog dzepa ?
drug_profi wrote: ↑12/05/2024 15:15
HE ne da narod.
TE ne daju ekolozi.
Kakvi ba solari i vjetrenjace. Oni mogu samo nadopuniti sistem da bude efikasniji, ali ne jeftiniji.
HE ne da narod.
TE ne daju ekolozi.
šta je riješenje osim poskupljenja struje?
To ti je kao da si rekao prije par godina kada je penzija bila tristo maraka,.. a cijene rasle, inflacija rasla,.. ima li drugog rjesenja osim povećanja penzija?
HE ne da narod.
TE ne daju ekolozi.
šta je riješenje osim poskupljenja struje?
To ti je kao da si rekao prije par godina kada je penzija bila tristo maraka,.. a cijene rasle, inflacija rasla,.. ima li drugog rjesenja osim povećanja penzija?
Hahahha najgluplji komentar na temi definitivno
Prekucao