Relikti kokuzluka

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#426 Re: Relikti kokuzluka

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 08/05/2024 22:12
stubrijez wrote: 08/05/2024 20:09
demagog wrote: 08/05/2024 19:33 Baksis mi zesce ide na zivce i najvise bih volio da ga zakonom zabrane, a svako da dobije odgovarajucu platu.

Ostavljam li baksis? Ostavljam, sta cu.
U Americi manje-vise moras. Zvanicno ne moras, ali se to od tebe ocekuje a konobari zive od baksisa, sa samom platom bi umrli od gladi. Vlasnicima restorana je dozvoljeno da konobarima daju platu 3 puta ispod zakonskog minimuma jer se zna da primaju baksis.

Interesantno je pitanje zasto davati baksis nekim zanimanjima (frizerima, taksistima…) a ne npr. radnicama na kasi ili u trafici. Ne vidim neki logican i dosljedan odgovor… jednostavno kako je, tako je.

:skoljka:
Pa to je jasno, baksis se daje radnicima u servisu, koji ti pruzaju uslugu... neces trgovcu davati baksis.
Btw. konobar je i trgovac,prodaje/nudi ono sto ima...ako zna posao u restoranu,proda ti vino od 200 KM a ti htio od 30 KM ili ribu ili nesto sto je netipicno. Na moru je to glavno,cak ima i bonus ako prodas nesto skupo,tipa bijelu ribu na kg ili skupo vino.
Pa daje se i trgovcu,nisam jednom dobio dok sam radio u toj bransi :D .
[media]I to je usluzna djelatnost i to u nekim vidovima trgovine i jako bitna...npr.odes ti u radnju da kupis novi TV a o televizorima znas jedno veliko nista i onda ti on pojasni,objasni i preporuci nesto dobro za ulozeni novac. Da ti nije preporucio,ti bi uzeo neki ofrlje,bez da imas pojma sta kupujes.
Isto je tako i sa raznim drugim vrstama prodaje...onaj ko zna znanje i ko je ljubazan,ce ti uvijek pomoci da i ti budes zadovoljan a neko to prepozna pa i pocasti necim ili kaze lijepu rijec.[/media]
Ljubaznost i uslužnost su načini da dovedeš kupca u svoju radnju umjesto da ode konkurentu. Ako još očekuješ bakšiš za to, ima konkurencija, kod nje će se kupovati.
Hakiz

#427 Re: Relikti kokuzluka

Post by Hakiz »

Truba wrote: 09/05/2024 12:45 Provlacenje antibiotika kroz recept umjesto da se odmah kupe u apoteci :mrgreen:
To, kupovanje antibiotika bez recepta, je napravilo ogroman problem u liječenju. Rezistentnost.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#428 Re: Relikti kokuzluka

Post by Truba »

imam rececept ali nije digitalno provučen da mi bude dzaba
dobio od stomatologa i umjesto da platim 15
otisao u dom zdravlja i doktorica mi provukla

gubiutak vremena cca 20 minuta
belfy

#429 Re: Relikti kokuzluka

Post by belfy »

dr_Evil wrote: 08/05/2024 12:16
Ozimician wrote: 08/05/2024 12:10
dr_Evil wrote: 08/05/2024 11:56 Meni je od svega ovoga upalo u oci(ha izraza), da zapravo u toj vasoj mrskoj Alemanji se jos uvijek placa kesom. Na mrskom sjeveru nisam vidio nekoga da placa kesom vec godinama.
Ja placam kesom na mjestima gdje planiram ostaviti baksis.

Ali tacno je da ces u Njemackoj na mnogim manjim restoranima, kaficima, pekarama, pa cak i suvenirnicama, vidjeti znak u stilu: Cash only!
Na sjeveru ces na dosta mjesta vidjeti da mozes platiti samo karticom. Sad furaju onaj apple pay pa vise ni kartice ne nosaju nego mobitelJ prislone. U restoranu, kaficu pa i taksiju dobijes terminal na kojem stoji iznos, i onda imas mogucnost da ti sam ukucas koliko zelis da platis, npr 9KM ti ukucas 10 i platis kao napojnicu.

Fukarski skandi su sad uveli porez na napojnice, 10% mislim. :D

P.S. prosjaci vise ne drze casu, nego broj mobitela da im prebacis pare, cvijece stoji na ulici zaduzi buket i preko mobitela posalji pare. Tako tih fazona :D Vecina ovih malih obrta samo broj moba i prebaci pare, nista kartica :D
jel ovo stvarno fol?
dr_Evil

#430 Re: Relikti kokuzluka

Post by dr_Evil »

belfy wrote: 09/05/2024 16:17
Ozimician wrote: 08/05/2024 12:10

Ja placam kesom na mjestima gdje planiram ostaviti baksis.

Ali tacno je da ces u Njemackoj na mnogim manjim restoranima, kaficima, pekarama, pa cak i suvenirnicama, vidjeti znak u stilu: Cash only!
Na sjeveru ces na dosta mjesta vidjeti da mozes platiti samo karticom. Sad furaju onaj apple pay pa vise ni kartice ne nosaju nego mobitelJ prislone. U restoranu, kaficu pa i taksiju dobijes terminal na kojem stoji iznos, i onda imas mogucnost da ti sam ukucas koliko zelis da platis, npr 9KM ti ukucas 10 i platis kao napojnicu.

P.S. prosjaci vise ne drze casu, nego broj mobitela da im prebacis pare, cvijece stoji na ulici zaduzi buket i preko mobitela posalji pare. Tako tih fazona :D Vecina ovih malih obrta samo broj moba i prebaci pare, nista kartica :D
jel ovo stvarno fol?
Jest, poceli su tamo oko 2017-e mislim. Ima Norveska aplikaciju zove se VIPPS, vjerovatno kopija vecih svjetskih aplikacija i tu ukucas samo neciji broj moba i prebacis koliko hoces para, spojeno na racun. Jako prakticno.
jeza u ledja

#431 Re: Relikti kokuzluka

Post by jeza u ledja »

dr_Evil wrote: 10/05/2024 07:05
belfy wrote: 09/05/2024 16:17

jel ovo stvarno fol?
Jest, poceli su tamo oko 2017-e mislim. Ima Norveska aplikaciju zove se VIPPS, vjerovatno kopija vecih svjetskih aplikacija i tu ukucas samo neciji broj moba i prebacis koliko hoces para, spojeno na racun. Jako prakticno.
U Kini se tako placa skoro sve na ulici. WeChat aplikacija, koja je ujedno i njihova aplikacija za porukice, drustvene mreze i svasta nesto. Samo podjele brojeve telefona ili sta li vec i platis banane na ulici recimo.

A kad smo kod elektronskog placanja, sad su kod nas uveli da mozes placati i - rukom, tj. dlanom. Amazon je to uveo u svojim radnjama (Whole Foods).
Ja se sjecam kad sam prvi put platio telefonom, nije mi ni palo napamet. Kupovio svasta nesto u radnji, dosao na kasu, kad ono cvrc zaboravio novcanik. Koje olaksanje kad mi rece da mogu platiti telefonom.

Za ovo uclanjivanje za placanje rukom....jos se nisam odlucio. :o
jeza u ledja

#432 Re: Relikti kokuzluka

Post by jeza u ledja »

Hakiz wrote: 08/05/2024 12:25
moimoi wrote: 08/05/2024 12:14 Cim imamo rijeci napojnica i baksis u nasem jeziku.. glupost je smatrati da se radi o necemu sto nije ucestalo ili nepoznanica u nasoj kulturi.
Naravno da nije nepoznanica. Kao ni kićenje muzičara na proslavama itd.

Ali, neko ko se napije pa počne da kiti muzičare ili ostavi veliki bakšiš konobaru ne radi to da im pomogne jer su malo plaćeni ili misli da treba posebno platiti uslugu koja je već uračunata u cijenu. Nego da bude frajer, a i zbog toga što ga ponesu emocije pa konta, kada sam ja sretan, neka su i drugi sretni, a najviše ću obradovati konobara ili pjevaljku novcem.

Pa ti bakiši dovedu do situacije da kada ti grade kuću moraš stalno pratiti majstore da li će raditi kako treba. I oni očekuju bakšiš pored cijene gradnje. izražen u obliku ili uz litre piva, jagnjad itd. I ako ih ne napijaš i kljukaš, neće ni raditi kako treba. Šta su ti poštenje i dostojanstvo u obavljanju posla.
Znaci onaj ko daje napojnicu u restoranu/baru, on to radi radi sebe, ne radi konobara. Onaj ko mu pak ne ostavi nista, on to radi radi poboljsanja uslova radnika i povecanje njihovih plata.
Ostavis mu pare, ti to radis za sebe. Ne ostavis mu pare, ti to radis za njega.

Hakizova logika. :oops:
Hakiz

#433 Re: Relikti kokuzluka

Post by Hakiz »

jeza u ledja wrote: 10/05/2024 16:36
moimoi wrote: 08/05/2024 12:14 Cim imamo rijeci napojnica i baksis u nasem jeziku.. glupost je smatrati da se radi o necemu sto nije ucestalo ili nepoznanica u nasoj kulturi.

Ali, neko ko se napije pa počne da kiti muzičare ili ostavi veliki bakšiš konobaru ne radi to da im pomogne jer su malo plaćeni ili misli da treba posebno platiti uslugu koja je već uračunata u cijenu. Nego da bude frajer, a i zbog toga što ga ponesu emocije pa konta, kada sam ja sretan, neka su i drugi sretni, a najviše ću obradovati konobara ili pjevaljku novcem.

Pa ti bakiši dovedu do situacije da kada ti grade kuću moraš stalno pratiti majstore da li će raditi kako treba. I oni očekuju bakšiš pored cijene gradnje. izražen u obliku ili uz litre piva, jagnjad itd. I ako ih ne napijaš i kljukaš, neće ni raditi kako treba. Šta su ti poštenje i dostojanstvo u obavljanju posla.
Znaci onaj ko daje napojnicu u restoranu/baru, on to radi radi sebe, ne radi konobara. Onaj ko mu pak ne ostavi nista, on to radi radi poboljsanja uslova radnika i povecanje njihovih plata.

Ovo boldirano nisam ja napisao nigdje. Ti si falsifikovao moje riječi, moj post.

Hinjski ti je to.

Tako da ti je i "duhovita" napomena o logici besmislena.

Ako baš hoćeš, za radnika radi onaj ko mu omogući da od plate pristojno živi. Teško za skontati, zar ne?
jeza u ledja

#434 Re: Relikti kokuzluka

Post by jeza u ledja »

Hakiz wrote: 10/05/2024 19:25

Ovo boldirano nisam ja napisao nigdje. Ti si falsifikovao moje riječi, moj post.

Hinjski ti je to.

Ako baš hoćeš, za radnika radi onaj ko mu omogući da od plate pristojno živi. Teško za skontati, zar ne?
Nisi ti napisao. Ja sam napisao. Ne vidis dobro.
Cuj falsifikovao tvoje rijeci. :lol:
Hakiz

#435 Re: Relikti kokuzluka

Post by Hakiz »

jeza u ledja wrote: 10/05/2024 22:36

Hinjski ti je to.

Falsifikovao jer si uz moje riječi dodao svoje pretpostavke. A koje su, kako izreka kaže, majka zajeba.
paladinka

#436 Re: Relikti kokuzluka

Post by paladinka »

Konobari imaju malu platu , radi toga se uvjek daje baksis!
jeza u ledja

#437 Re: Relikti kokuzluka

Post by jeza u ledja »

Hakiz wrote: 10/05/2024 22:38

Hinjski ti je to.

Falsifikovao jer si uz moje riječi dodao svoje pretpostavke. A koje su, kako izreka kaže, majka zajeba.
Nisu pretpostavke, vec zakljucci. Nista ja nisam falsifikovao.
Hakiz

#438 Re: Relikti kokuzluka

Post by Hakiz »

jeza u ledja wrote: 10/05/2024 23:09
Hakiz wrote: 10/05/2024 22:38

Nisu pretpostavke, vec zakljucci. Nista ja nisam falsifikovao.
Onda si iskoristio moj post da napišeš svoju misao ne odgovarajući meni. Jer, tvoj odgovor nema veze sa onim šta sam ja napiso.

OK, nije to problem.
jeza u ledja

#439 Re: Relikti kokuzluka

Post by jeza u ledja »

Ok, zadrzi kusur.
paladinka

#440 Re: Relikti kokuzluka

Post by paladinka »

Radnici, popravke , elektricari usw.. daje se kafu, ekstra.. Restorani i cafe, kafa se zaokruzi... restorani 10 do 15% od racuna.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#441 Re: Relikti kokuzluka

Post by Romeo 80 »

paladinka wrote: 10/05/2024 22:42 Konobari imaju malu platu , radi toga se uvjek daje baksis!
Onda bi 4 petine Bosne i Hercegovine trebalo primati baksis! Konobari danas imaju sasvim pristojnu platu.
dr_Evil

#442 Re: Relikti kokuzluka

Post by dr_Evil »

Istina je negdje izmedju. Da ostavljamo radi konobara onda bi ostavljali i onoj teti na kasi u Bingu posto radi vise, a zaradjuje manje od konobara.

Ostavljamo da bi mi ispali saso mange.

Dok istovremeno tesko da bi se poboljsao standard konobara da ne ostaljavamo, jer realno kod nas kafane drze sitni kriminalci i stoka.
Ateista

#443 Re: Relikti kokuzluka

Post by Ateista »

Zanimljiva tema, pronasao sam se u mnogim stvarima koje su ovdje napisane. :D Ono sto je tesko reci je za neke stvari da li je stvarno relikt kokuzluka, ili jednostavno pitanje prioriteta, nekako se to dvoje mijesa pa je tesko reci sta je sta. :D
Sto se tice hrane, tu imam odredjene stvari koje su mi cejf i na koje cu dati pare iako to ne vrijedi, ali pored tih nekoliko stvati generalno jako pazim na sta i koliko trosim, u prodavnici cu gledati ako treba u 10-20pf da li je nesto jeftinije izmedju dva brenda i slicno, u restorane rijetko idem, ako i idem onda negdje gdje mi je bas cejf, ali opet zahvaljujuci tome mi moze ostati za neke licne cejfove, od hrane koja mi je cejf do muzicke opreme za koju mi nikad nece biti zao dati pare, cak i kad mi nesto realno ne treba.
Na odjecu isto tako ne dajem velike pare, to je jedna od stvari za koju mi je najzalivije dati pare. Imam kriterije i znam sta mi se svidja, ali da dam za tene preko 100KM nema teoretske sanse, realno mi je 50KM neki limit preko kojeg me to vec boli, za majice je to 20-25KM i slicno, jednostavno mi to nije bitno i ne zelim trositi velike pare na odjecu. Jedino sto stvarno volim od odjece su jakne, ni za to ne dajem neke velike pare ali moram priznati da me povuce kad vidim dobru zimsku jaknu. :D
Ovdje se pominjao taksi, slicno je i kod mene, ako mi je auto kod majstora, trazicu sve moguce nacine da odem negdje ali taksi je zadnja opcija. Nije to sad neka ne znam kolika cijena, ali mi je ostalo da je to bezvezno trosenje para. Mislim da sam u zadnjih desetak godina se mozda dva puta vozio taksijem. Sa druge strane, volim stisnuti gas i svjestan sam da mi to znacajno povecava potrosnju goriva, na mjesecnom nivou puno vise nego sto bih dao par puta za taksi, ali to mi nije zao, za taksi mi jeste zao dati pare. :D
Sve u svemu, tesko je reci da li je to relikt kokuzluka ili jednostavno postavljanje prioriteta. Realno, koliku god neko platu da ima, ona se uvijek moze lako potrositi i potrebno je znati sta su prioriteti i na sta vrijedi trositi a na sta ne, malo ko moze imati bas sve sto pozeli.
mayab

#444 Re: Relikti kokuzluka

Post by mayab »

Ateista wrote: 11/05/2024 09:10 Zanimljiva tema, pronasao sam se u mnogim stvarima koje su ovdje napisane. :D Ono sto je tesko reci je za neke stvari da li je stvarno relikt kokuzluka, ili jednostavno pitanje prioriteta, nekako se to dvoje mijesa pa je tesko reci sta je sta. :D
Sto se tice hrane, tu imam odredjene stvari koje su mi cejf i na koje cu dati pare iako to ne vrijedi, ali pored tih nekoliko stvati generalno jako pazim na sta i koliko trosim, u prodavnici cu gledati ako treba u 10-20pf da li je nesto jeftinije izmedju dva brenda i slicno, u restorane rijetko idem, ako i idem onda negdje gdje mi je bas cejf, ali opet zahvaljujuci tome mi moze ostati za neke licne cejfove, od hrane koja mi je cejf do muzicke opreme za koju mi nikad nece biti zao dati pare, cak i kad mi nesto realno ne treba.
Na odjecu isto tako ne dajem velike pare, to je jedna od stvari za koju mi je najzalivije dati pare. Imam kriterije i znam sta mi se svidja, ali da dam za tene preko 100KM nema teoretske sanse, realno mi je 50KM neki limit preko kojeg me to vec boli, za majice je to 20-25KM i slicno, jednostavno mi to nije bitno i ne zelim trositi velike pare na odjecu. Jedino sto stvarno volim od odjece su jakne, ni za to ne dajem neke velike pare ali moram priznati da me povuce kad vidim dobru zimsku jaknu. :D
Ovdje se pominjao taksi, slicno je i kod mene, ako mi je auto kod majstora, trazicu sve moguce nacine da odem negdje ali taksi je zadnja opcija. Nije to sad neka ne znam kolika cijena, ali mi je ostalo da je to bezvezno trosenje para. Mislim da sam u zadnjih desetak godina se mozda dva puta vozio taksijem. Sa druge strane, volim stisnuti gas i svjestan sam da mi to znacajno povecava potrosnju goriva, na mjesecnom nivou puno vise nego sto bih dao par puta za taksi, ali to mi nije zao, za taksi mi jeste zao dati pare. :D
Sve u svemu, tesko je reci da li je to relikt kokuzluka ili jednostavno postavljanje prioriteta. Realno, koliku god neko platu da ima, ona se uvijek moze lako potrositi i potrebno je znati sta su prioriteti i na sta vrijedi trositi a na sta ne, malo ko moze imati bas sve sto pozeli.
Uh brate , vala ovo za tene ne razumijem , generalno cipele trebaju biti udobne i kvalitetne , a tene pogotovo, zaista ne znam šta kupiti da iole valja a da nije preko 100 KM.
I da , slažem se s tobom , većina nas ne može sebi priuštiti baš sve šta padne na pamet , i onda se postavljaju prioriteti , na jednoj strani se bolesno štedi , da bi na drugoj bilo "raskošno" :mrgreen:
Sanjarko

#445 Re: Relikti kokuzluka

Post by Sanjarko »

Sto se tice patika, nosao godinama Kineske neke, plastika zesca do 40 KM maksimalno kostale, imao problema i imam i dalje zbog toga sa stopalima. Sad kako smo dobili iole kakva takva primanja mozemo priustiti bolje tako da sam platio prije oko 2 godine jedne oko 100 KM s majicom na popustu, majica bila gratis, tako da su patike dosle manje od 100 KM.

Ne znam cije su, Kina vjerojatno opet ali marka bolja, pjenaste itd. Legle mi samo tako, nazalost ne kupi na tom snizenju ni nikako do sada zimske patike, ali ni zime nisu ove bile nesto ostre bas, nije bilo snijega bas.
mali_balon

#446 Re: Relikti kokuzluka

Post by mali_balon »

Kad imam trosim jedan je zivot jbga....kad nemam nemam sta trosit....pruzim se koliko mi je jorgan...ako mi se svidaju tene od 300km i imam love uzimam ih
mist

#447 Re: Relikti kokuzluka

Post by mist »

Kada procitam upise pojedinaca...kao da ce ljudi da zive 300 godina.
Smrt je tu iza coska :evil:
zigson

#448 Re: Relikti kokuzluka

Post by zigson »

mist wrote: 11/05/2024 09:26 Kada procitam upise pojedinaca...kao da ce ljudi da zive 300 godina.
Smrt je tu iza coska :evil:
I blize..
Ateista

#449 Re: Relikti kokuzluka

Post by Ateista »

Baksis je posebna tema, i mene jako nervira kad se to smatra nekom obavezom, mislim da je to jedan od razloga zasto nikad ne bih mogao zivjeti u americi. :D
Nije mi problem dati konobaru koji se stvarno potrudio, bio ljubazan, ali opet ne ono na silu i da mi djeluje da hoce da izvuce baksis, to me tek nervira, vec kad neko djeluje prirodno ljubazan i iskren, nije mi problem nesto ostaviti, ne neke velike pare ali zaokruziti da mi ne vraca kusur mi je OK.
Najveci problem je to kad neko to ocekuje kao obavezu, time se gubi smisao baksisa koji treba da bude dobrovoljan onda kada ja stvarno zelim nekog da pocastim, kad to postane obaveza onda to nije baksis, onda to treba posteno uracunati u cijenu i povecati platu konobaru.
Najvise me nerviralo u Egiptu kako su ljudi dosadni i napadni i za sve zivo traze baksis, znaci bukvalno dodju do tebe i traze, pri tome za nesto sto isto tako nisam ni trazio od njih. To mi je bas dno dna, u neka doba sam postao paranoican i kad god je neko ljubazan prema meni ignorisem ga jer ocekujem da ce traziti baksis, ne volim nametanja i to nije baksis ako ga neko trazi od tebe i namece se. Dijelom je stvar principa, a dijelom i finanijski jer bi to stvarno bilo previse.
Ja u svom poslu nekad dobijem neku vrstu baksisa, s tim sto je to uglavnom bar 100KM a ne neka sica, ali je zato rijetko. Bude mi drago naravno, ali kljucno je to sto ja to ne ocekujem od njih, moja plata je ono sto ocekujem da dobijem, ako se oko nekog potrudim to je stvarno iskreno i bez nekih ocekivanja i nametanja, ako sta dobijem to je neki bonus ali ne ocekujem to i ne racunam na to. Mislim da ovaj moj stav nije vezan za kokuzluk koliko je stvar principa.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#450 Re: Relikti kokuzluka

Post by izvrsni direktor »

Ateista wrote: 11/05/2024 09:10 Zanimljiva tema, pronasao sam se u mnogim stvarima koje su ovdje napisane. :D Ono sto je tesko reci je za neke stvari da li je stvarno relikt kokuzluka, ili jednostavno pitanje prioriteta, nekako se to dvoje mijesa pa je tesko reci sta je sta. :D
Suti ti, ti ides setat kroz park da ne bi teretanu placao
Post Reply