Desavanja u Hrvatskoj

Sanjarko

#25676 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Sanjarko »

kakavdanakneiskustvu wrote: 09/05/2024 17:07
Sanjarko wrote: 09/05/2024 17:04
kakavdanakneiskustvu wrote: 09/05/2024 16:55

Misliš na to, danas si Rom,sutra Srbin,preksutra si Hvat?
Po zakonu našem od popisa do popisa se možeš drugačije izjasniti.

Znači ja sad odem u HR, i nekako ostanem tu, nastanim se i živim itd, nisam Katolik, a dobijem HR državljanstvo ne mogu biti i nisam Hrvat.

Ovdje se dofatili @Truba , @Novak20 i mnogi drugi onog Edina iz Goražda kako nije Hrvat, a čovjek ima HR državljanstvo.

Kako su u Americi i drugdje svi Amerikanci itd.

A mi iz Bosne nismo tolike prelivode kako nam se spočitava.

500 godina i više smo pod udarima koga sve ne i ostado smo Bosanci/Bošnjaci.

Ne kontam tu logiku nikako.
pa nisi hrvat nego si ono što si i ovdje,bošnjak valjda
Prije svega sam valjda čovjek od ljudskog roda, a izjašnjen ne znam kako sam pri popisu 2013 jer se nisam ja izjasnio, popisali me drugi.

Bosanac sam po državljanstvu, po porijeklu Bošnjak, ali nisam tipičan po vjeri, ne religiji uopšte.

Pola deista sam, pola gnostik, ismijavan radi toga ovdje.

Neprakticiram religiju, religija je skroz another ball od vjere i uvjerenja.

Dido mi bio vjerojatno Hrvat po tadašnjim zakonima tako popisivan.

Deda vjerojatno Jugoslaven kad je se moglo tako izjasniti, kako je prije bio popisivan, ne znam.

Znači ja što sad nisam Katolik, a dobijem od HR državljanstvo ne mogu biti Hrvat po nacionalnosti?

Ne etnosu.
kakavdanakneiskustvu

#25677 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kakavdanakneiskustvu »

Sanjarko wrote: 09/05/2024 17:17
Sanjarko wrote: 09/05/2024 17:04

Po zakonu našem od popisa do popisa se možeš drugačije izjasniti.

Znači ja sad odem u HR, i nekako ostanem tu, nastanim se i živim itd, nisam Katolik, a dobijem HR državljanstvo ne mogu biti i nisam Hrvat.

Ovdje se dofatili @Truba , @Novak20 i mnogi drugi onog Edina iz Goražda kako nije Hrvat, a čovjek ima HR državljanstvo.

Kako su u Americi i drugdje svi Amerikanci itd.

A mi iz Bosne nismo tolike prelivode kako nam se spočitava.

500 godina i više smo pod udarima koga sve ne i ostado smo Bosanci/Bošnjaci.

Ne kontam tu logiku nikako.
Prije svega sam valjda čovjek od ljudskog roda, a izjašnjen ne znam kako sam pri popisu 2013 jer se nisam ja izjasnio, popisali me drugi.

Bosanac sam po državljanstvu, po porijeklu Bošnjak, ali nisam tipičan po vjeri, ne religiji uopšte.

Deda vjerojatno Jugoslaven kad je se moglo tako izjasniti, kako je prije bio popisivan, ne znam.

Znači ja što sad nisam Katolik, a dobijem od HR državljanstvo ne mogu biti Hrvat po nacionalnosti?

Ne etnosu.

Možeš biti Hrvat u Hrvatskoj ako se tako izjasniš na popisu,u slučaju kada bi otišao tamo živjeti,ko ti to može zabraniti,niko

i ja sutra mogu se izjasniti Srbinom, a roditelji mi se izjašnjavali Hrvatima oboje, ko mi to može zabraniti,niko
Sanjarko

#25678 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Sanjarko »

kakavdanakneiskustvu wrote: 09/05/2024 17:45

Ne etnosu.

Možeš biti Hrvat u Hrvatskoj ako se tako izjasniš na popisu,u slučaju kada bi otišao tamo živjeti,ko ti to može zabraniti,niko

i ja sutra mogu se izjasniti Srbinom, a roditelji mi se izjašnjavali Hrvatima oboje, ko mi to može zabraniti,niko
Pa to i govorim, znaci slazemo se. Od popisa do popisa po zakonu Bosne i Hercegovine se mozes izjasniti kako hoces. Ja se ako ikad bude novi popis hocu izjasniti drugacije od ostalih jer zivot mi je takav, kokuzan.

Ali @Truba, @Novak20 i drugi to spocitavaju, cak i Edinu ili Nedimu iz Gorazda koji ima HR drzavljanstvo, a ovdje zivi, nije Katolik istina. Po njima je samo Katolik, Hrvat i to Katolik za koga oni odrede da je Hrvat.

Kao da tapiju imaju na to oni i slicni njima.
kakavdanakneiskustvu

#25679 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kakavdanakneiskustvu »

Sanjarko wrote: 09/05/2024 18:16

Ne etnosu.

Pa to i govorim, znaci slazemo se. Od popisa do popisa po zakonu Bosne i Hercegovine se mozes izjasniti kako hoces. Ja se ako ikad bude novi popis hocu izjasniti drugacije od ostalih jer zivot mi je takav, kokuzan.

Ali @Truba, @Novak20 i drugi to spocitavaju, cak i Edinu ili Nedimu iz Gorazda koji ima HR drzavljanstvo, a ovdje zivi, nije Katolik istina. Po njima je samo Katolik, Hrvat i to Katolik za koga oni odrede da je Hrvat.

ti koje oni spominju su se izjašnjavali hrvatima samo zbog izbora,mjesta na izbornim listama i parlamentima,ne zato što su se počeli stvarno izjašnjavati kao hrvati
Sanjarko

#25680 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Sanjarko »

kakavdanakneiskustvu wrote: 09/05/2024 18:41

ti koje oni spominju su se izjašnjavali hrvatima samo zbog izbora,mjesta na izbornim listama i parlamentima,ne zato što su se počeli stvarno izjašnjavati kao hrvati
Ali po zakonu Bosne i Hercegovine imaju pravo na to, znam nije bas uredu ali imaju pravo na to, pogotovo Edin ili Nedim iz Gorazda koji ima HR drzavljanstvo, cak i njemu je @Novak20 spocitavao izjasnjavanje iako je po drzavljanstvu on Hrvat.

Zakoni su takvi kakvi su, i trebamo ih ili postovati ili mijenjati ali opet postovati, krsiti se jedino moze zakon ako je u koaliziji sa idealima i pravima ljudi, kao primjerice Fasisticki i Nacisticki zakoni koje su nametali ovdje tokom II svjetskog rata, i ne samo da se mogu krsiti, nego se mora i boriti protiv takvih zakona i snaga.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#25681 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bobi »

Sanjarko wrote: 09/05/2024 20:06
kakavdanakneiskustvu wrote: 09/05/2024 18:41

Ali po zakonu Bosne i Hercegovine imaju pravo na to, znam nije bas uredu ali imaju pravo na to, pogotovo Edin ili Nedim iz Gorazda koji ima HR drzavljanstvo, cak i njemu je @Novak20 spocitavao izjasnjavanje iako je po drzavljanstvu on Hrvat.

Zakoni su takvi kakvi su, i trebamo ih ili postovati ili mijenjati ali opet postovati, krsiti se jedino moze zakon ako je u koaliziji sa idealima i pravima ljudi, kao primjerice Fasisticki i Nacisticki zakoni koje su nametali ovdje tokom II svjetskog rata, i ne samo da se mogu krsiti, nego se mora i boriti protiv takvih zakona i snaga.
Kako se taj Nedim preziva? Usput..nema svrhe voditi o tome raspravu na ovoij temi, dešavanje nije u Hrvatskoj nego u BiH, mislim da trebate završiti na ovome dokle ste stigli.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#25682 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by sime_cipol »

Truba wrote: 09/05/2024 13:11 nije normalno da manjina određuje većinu
smisao manjina u saboru nije da određuju ko će biti vlast
nego da se bore za prava manjina i daju glas za dobre zakone za njih

mogu li albanci romi talijani makedonci crnogorci u bih išta :D
ne mogu meda ko ni bunjevci u srbiji
samo u hrvatskoj kad je knap ruku dižu se manjinci za koje ne važi jedan glas jedan stas :D

i dosta je više šuplje kod nas NIP u vlasti a ukazujete na DP
Postenije je da manjine odredjuju vecinu u zemlji u kojoj su se rodili, zive i placaju poreze, nego oni sto nisu nijedno od toga :D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#25683 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Domaci izdajnik »

Haris.ba wrote: 26/04/2024 22:12
dječak sa šibicama wrote: 26/04/2024 21:59 Migovi su brzi i to im je jedina prednost, MIG 25 je najbrzi borbeni avion u istoriji, ja mislim nisam siguran.
Avion koji je u to vrijeme zabrinuo zapad, najbrzi presretac na koji NATO nije imao odgovor u vrijeme kad se pojavio.
Mig 25 moze u tom najbrzem modu ni 5 minuta skupiti. Jer, onda nema goriva da se vrati da sleti.

Bilo je brzih od mig 25.

Mig 25 je nebitan, jer ga niko nema u Evropi u upotrebi. Rusi imaju njegovog nasljednika mig 31, i on leti i pravi dar mar po Ukraini. I on je rijesio sve negativnosti mig 25. Ali, to je telativno star avion, bez nekih velikih modernizacija. Niti ga Rusi vise prave.

Mig 25 jeste zabrinuo Zapad dok ga se nisu docepali prebjegom jednog pilota u Japan sa rim avionom. Onda su umrli od sege.

Hrvati sa Rafale imaju vrh u regionu.

Konkretno - u srazu sa mig 29kakve komsije imaju ga mig ne bi ni vidio, a Rafale bi ga sa nekoliko stotina kilometara mogao skinuti.
Rafale je odličan avion, ali mu je održavanje papreno. Hrvatska nije dobila Meteor projektile mislim, što je njegovo najefikasnije oružje (nema se love) :-?

MIG 25 je bio najbrži avion i sada je mađu najbržim i sa najvećom visinom leta (leti u stratosferu), prevashodno je namijenjen skidanju špijunskih aviona USAF kao što je legendarna Blackbird SR-71 ;-) Visinski presretač sa radarom velikog dometa. Max brzinu od skoro 3,5 maha ne može dugo održavati ne samo zbog goriva, nego se i zmaj aviona deformiše.

Kada je sletio u Japan smijali su mu se dok nisu skontali da je njegov trijumf jednostavnost i funkcionalnost. Radar mu je bio velikog dometa, rudimentalne tehnologije koji je koristio alkohol za hlađenje i snagu od skoro 700 kw i kao takav je bio imun na sve vrste ometanja. Nije se smio paliti na stajanci jer je ubijao zečeve i perad ;-) A to koliko je bio smješan treba pitati USA pilote koji su se u Iraku našli u duelu sa njim :mrgreen:

MIG 31 je unaprijeđena verzija, ali to je avion koji poleće u Vladivostoku da bi pokrivao teritoriju do Moskve, za manje zemlje je nepraktičan.

Ako ciljaš na MIG 29 koje ima Srbija oni su neuporedivi sa Rafalom, to su prve verzije tog aviona sa djelimičnom modernizacijom. Kao da porediš Ladu Samaru i Megane GT.
istra_hr

#25684 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by istra_hr »

Meteor projektili (dometa 200 km) došli "u paketu" sa avionima Rafale... 8-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25685 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Truba »

sime_cipol wrote: 10/05/2024 07:44
Truba wrote: 09/05/2024 13:11 nije normalno da manjina određuje većinu
smisao manjina u saboru nije da određuju ko će biti vlast
nego da se bore za prava manjina i daju glas za dobre zakone za njih

mogu li albanci romi talijani makedonci crnogorci u bih išta :D
ne mogu meda ko ni bunjevci u srbiji
samo u hrvatskoj kad je knap ruku dižu se manjinci za koje ne važi jedan glas jedan stas :D

i dosta je više šuplje kod nas NIP u vlasti a ukazujete na DP
Postenije je da manjine odredjuju vecinu u zemlji u kojoj su se rodili, zive i placaju poreze, nego oni sto nisu nijedno od toga :D
Onda trebaju na normalnu listu a ne manjinsku
Pa ko upadne
DaysleepeR

#25686 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by DaysleepeR »

Danas će Zoki veliko govno da pojede i potpiše Plenkiju mandat.

Fail decenije.
Saian

#25687 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Saian »

Zokiju stanu jos 3 - 4 takva u brazo, poglavica teflon-cheek :D potpisat ce i pricat o neobicno toplom vremenu bez da trepne, iza toga su godine i godine relativizacije i racionalizacije poslije kojih ostane samo zelena, amorfna sluz od covjeka.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#25688 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Domaci izdajnik »

istra_hr wrote: 10/05/2024 08:51 Meteor projektili (dometa 200 km) došli "u paketu" sa avionima Rafale... 8-)
Stvarno? Znači odriješila se kesa za pravu namjenu :)
Bobi
Forum administrator

#25689 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bobi »

istra_hr wrote: 10/05/2024 08:51 Meteor projektili (dometa 200 km) došli "u paketu" sa avionima Rafale... 8-)
Izvor?
Bobi
Forum administrator

#25690 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bobi »

DaysleepeR wrote: 10/05/2024 09:23 Danas će Zoki veliko govno da pojede i potpiše Plenkiju mandat.

Fail decenije.
Zasto, izgubili su...ide nova utakmica...naroid se žali pali...moderna arena :D.
putokaz1

#25691 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by putokaz1 »

Plenkovic 12 godina pa on če nadvladat Bakira
swanfilter

#25693 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by swanfilter »

Drago mi je zbog fijaska. Jer ga ja zasluzio, da je tesko opisati rijecima. Sklon buntovnistvu i tucama u mladosti. Da to nije doslo do Zagreba, preslikani Mile.

Ko je malo citao o Zokiju, on je socijaldemokrata samo zbog oca i HDZ.

Porazio sebe najvise. Nakon ovog kroz SDP nema sta da trazi. Nit ce SDP htjeti imati bilo sta sa njim.

Samo da budaletina ne odluci uci u bh politiku. A mogao je kroz SDP do rvackog clana nakon Komsica :lol: .

Al, sta ce Covic onda ....
dale cooper

#25694 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dale cooper »

Zaćerao je i pokopao SDP za vjeke vjekova. Što mi se sad već čini i da nije slučajna posljedica ovog njegovog cirkusa.
fortaleza

#25695 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by fortaleza »

Ne etnosu.
Ubacuješ religiju tamo gdje joj nije mjesto.
Bobi
Forum administrator

#25696 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bobi »

Današnja objava
Image
Truba

#25697 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Truba »

Novak20

#25698 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Novak20 »

Svaka čast i Marku i Vladi.

https://www.dnevnik.ba/vijesti/hrvatska ... ra-2663703
Tehnička hrvatska Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o dodjeli novčane nagrade Marku Purišiću, umjetničkog imena Baby Lasagna, u iznosu od 50.000 eura za uspjeh na ovogodišnjem Eurosongu i kao posebno priznanje Vlade za doprinos promidžbi i međunarodnoj vidljivosti Hrvatske.

OGLAS

"Vlada mu je odlučila za njegov uspjeh na Pjesmi Eurovizije, a osobito za ogromnu promidžbu koju su njegova pjesma, on i sjajan rezultat donijeli Hrvatskoj i našoj međunarodnoj vidljivosti, dodijeliti novčanu nagradu od 50,000 eura", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Čestitao je i zahvalio Purišiću na fascinantnom uspjehu na Eurosongu koji se održao u subotu u Švedskoj, gdje je osvojio najveći broj glasova publike i završio na drugome mjestu.

"To je najbolji uspjeh bilo kojega hrvatskoga predstavnika na Pjesmi Eurovizije od kada je Hrvatska samostalna i neovisna, dakle od onog uspjeha grupe Riva iz 1989. i tadašnje organizacije Eurovizije u Zagrebu. Ovo je fascinantan uspjeh i rezultat", rekao je Plenković.

Zahvalio se Zagrebu i Umagu na prekrasnom dočeku te svim sugrađanima koji su ga došli pozdraviti i čestitati Purišiću.

"Bili su to prekrasni trenuci sjajnog mladog čovjeka i njegovog tima i želimo mu puno uspjeha u daljnjoj karijeri", rekao je Plenković.

U obrazloženju odluke navedeno je kako se projekt Baby Lasagne pokazao kao "izvrstan primjer osmišljene glazbe s etno prizvukom i elementima narodne nošnje te prikaza života na selu i izazova mladih ljudi suočenih s odlukom o odlasku u velike gradove".
Truba

#25699 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Truba »

kažu planula turistička ponuda zbog Lazanje :D
istra_hr

#25700 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by istra_hr »

Marko Purišić/Baby Lasagna... najiskrenije se zahvalio na novčanoj nagradi i poručio da spomenuti iznos ide u dobrtvorne svrhe...

Istrijanska komunjara (kak bi rekao jedan forumaš). 8-)
Post Reply