pa imamo vec Cvijanovicku. zar se ona ne broji?MarlboroGold wrote: ↑09/05/2024 13:30 Isto kao što smo više puta ovdje spomenuli Margaret Thatcher, pa da ne idem po x-ti put u detalje.
Koliko god da su njeni stavovi uglavnom bili konzervativni, desničarski itd. ipak je širom otvorila vrata ženama u politici u Velikoj Britaniji. Naravno, današnje feministkinje se uglavnom ježe na to, ali činjenice su nešto drugo.
Ista stvar u vezi Meloni. Isto bi bilo i da Sebija Izetbegović jednom postane predsjednica iz reda bošnjačkog naroda.
Danasnji "feminizam"
-
belfy
#32926 Re: Danasnji "feminizam"
- MarlboroGold
#32927 Re: Danasnji "feminizam"
Vidi, ja sam taj stav bazirao čisto logički. Da li stavove oko desnice dominantno postavljaju i njeguju muškarci? Ja mislim da postavljaju i mislim da ćeš se i ti složiti.piupiu wrote: ↑09/05/2024 14:47Ne mora ih biti više, statistički je relevantno i da ih ima dovoljno i da obnašaju ozbiljne funkcije.MarlboroGold wrote: ↑09/05/2024 14:28Koja društva? Gdje je to više žena u politici nego muškaraca u svijetu? Norveška i Švedska? Ispod 50%, a veći dio tih 50% se odnosi na ljevičarske stranke. Koliko puta su te zemlje imale ženu kao predsjednicu?
Taj jaz možeš promatrati i kroz novine - na primjer, kroz okršaje kolumnistica ljevice i desnice - po ljevičarskim (mada njih više haman pa i nema, ali haj') i desničarskim (čitaj Murdoch press i slično) novinama. Sve će ti se samo kasti.
Kad bi sad u ovom momentu bilo više žena u politici od muškaraca mislim da sve navodi na to da bi stavovi žena oko desnice bili mnogo manje konzervativni pogotovo kad su u pitanju prava žena.
Dosta toga bi se podrazumijevalo da je normalno, da su rasprave oko toga nepotrebne i slično. Da li bi npr. postojale ovako rigorozne i apsurdne totalne zabrane abortusa u pojedinim zemljama? Ja mislim da ne bi. Tako i o svemu ostalom po pitanju prava žena koja liberali traže, a u vezi kojih se desničari opiru. A to je slučaj jer se uglavnom opiru muškarci na pozicijama moći koncentrisani oko desnice i koji su u velikoj većini.
Last edited by MarlboroGold on 09/05/2024 15:35, edited 1 time in total.
-
kakavdanakneiskustvu
#32928 Re: Danasnji "feminizam"
ne znam, nisam žena, kakav je stav dama na temi, je li treba pisati kandidat ili kandidatkinja, šta bi one bile na izborima?Athlon64 wrote: ↑09/05/2024 15:16E da, kad smo kod toga, znam da je Svetlana Cenić govorila kako je za ženu uvrjedljivo da se zove ministrica ili ministarka, da se isključivo treba zvati ministar.
Po meni je to jedino ispravno, da naziv struke bude "gender neutral"
- MarlboroGold
#32929 Re: Danasnji "feminizam"
Nisam se nje sjetio. Naravno da se i ona broji koliko god da je trn u oku zbog secesionističke politike vrha RS-a.belfy wrote: ↑09/05/2024 15:16pa imamo vec Cvijanovicku. zar se ona ne broji?MarlboroGold wrote: ↑09/05/2024 13:30 Isto kao što smo više puta ovdje spomenuli Margaret Thatcher, pa da ne idem po x-ti put u detalje.
Koliko god da su njeni stavovi uglavnom bili konzervativni, desničarski itd. ipak je širom otvorila vrata ženama u politici u Velikoj Britaniji. Naravno, današnje feministkinje se uglavnom ježe na to, ali činjenice su nešto drugo.
Ista stvar u vezi Meloni. Isto bi bilo i da Sebija Izetbegović jednom postane predsjednica iz reda bošnjačkog naroda.
- piupiu
#32930 Re: Danasnji "feminizam"
Izivni, a iz koje ti to pozicije komentarišeš šta je kvalitetan političar? Šta su ti kriteriji? Mislim, ne znaš ko je Fajon i smatraš ženu koja je zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova Slovenije nekvalitetnom i anonimnom, pa ono - daj neko objašnjenje, pliz?
Ćudićka je u politici. Kvalitetnija je od 99.7 posto političara koje imamo. I - kao što rekoh - glasala bih za nju.
Sanja Vlaisavljević? Za Sanju bih glasala u Predsjedništvo. Jer je sposobna.
Meni se, recimo, dopala Diana Zelenika iz HDZ 1990. I za nju bih glasala.
- Athlon64
#32931 Re: Danasnji "feminizam"
Pa iz pozicije birača.piupiu wrote: ↑09/05/2024 15:34Izivni, a iz koje ti to pozicije komentarišeš šta je kvalitetan političar? Šta su ti kriteriji? Mislim, ne znaš ko je Fajon i smatraš ženu koja je zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova Slovenije nekvalitetnom i anonimnom, pa ono - daj neko objašnjenje, pliz?
Ćudićka je u politici. Kvalitetnija je od 99.7 posto političara koje imamo. I - kao što rekoh - glasala bih za nju.
Sanja Vlaisavljević? Za Sanju bih glasala u Predsjedništvo. Jer je sposobna.
Meni se, recimo, dopala Diana Zelenika iz HDZ 1990. I za nju bih glasala.
- kriterij mi je da je neko Bošnjak i da podržava proBiH i probošnjačku politiku
Ne može neko ko to nije da odlučuje u ime većine u ovoj zemlji, a sve koje si nabrojala ne ispunjavaju taj kriterij.
Zato takvi i nemaju šanse, dok bi recimo Sebija (kao i Cvijanovićka) hladno ušla u predsjedništvo.
Last edited by Athlon64 on 09/05/2024 15:39, edited 1 time in total.
-
John Cleese
#32932 Re: Danasnji "feminizam"
Pa kad je lako pamtljivo imedale cooper wrote: ↑09/05/2024 14:03 Oh fuck, opet priča o Margaret Thatcher.Ženi koja je famozno imala samo jednu ženu ministra u svojih 11 godina vladavine i koja
je svojevremeno spomenula da osim nje same nije vidjela ni jednu ženu dovoljno sposobnu da se probije u politici. Forsirala je patrijahalnu
ulogu žene kao majke, domaćice, stuba domaćinstva, a sama je bila udata u bogatu porodicu u kojoj je imala pomoć služavki, dadilja i
čega sve ne još, što joj je oslobodilo da može da slobodno gura svoju političku karijeru, nešto što većina britanki nije bila u mogućnosti.
Licemjer, elitista i snob.
Da li je bila inspiracija drugim ženama da uđu u politiku samim time što je bila žena? Da, ali tu se sva priča o Margaret Thatcher, feminizmu,
ženama i ženskim pravima...završava, jer nije bila zainteresovana ni za jednu od tih stvari.
- piupiu
#32933 Re: Danasnji "feminizam"
Maggie je toliko štete nanijela radnicima (a i ženama), iz čijeg je pokreta ispilio feministički pokret, da ne vidim kako bi neko uopšte oko nje imati neku dilemu.MarlboroGold wrote: ↑09/05/2024 13:30 Isto kao što smo više puta ovdje spomenuli Margaret Thatcher, pa da ne idem po x-ti put u detalje.
I ova Meloni - sjedi tamo u sobi za koordinaciju genocida sa ostatkom sofisticiranog neofašističkog kružoka za prodaju oružja Izraelu i raspodjelu plinskih resursa u palestinskim teritorijalnim vodama. Žao mi je što je žrtva deep-fake idiotarija i drago mi je što je predsjednica Italije koliko mi je bilo i drago što je Željka ušla u predsjedništvo (stvarno mi je bilo drago kao ženi, mislim da smo čak i ovdje to prokomentarisali negdje). Iz ove perspektive - posebno nakon ispada u UN-u - je li mi trebalo biti drago?
-
kakavdanakneiskustvu
#32934 Re: Danasnji "feminizam"
ne bi vjerovatno mogla glasati i za Vlaisavljevićkiu i za Zeleniku jer bi obe kandidovao HDZ. Treba li spominjati Vlaisavljevićkine stavove oko djeda mraza,svinjetine u Sarajevu?
-
Hakiz
#32935 Re: Danasnji "feminizam"
I meni je Sabina više za takve funkcije, međunarodne, nego naše "interne", operativne. Ne vidim je na funkciji na kojoj rješava problem vodosnabdijevanja kantona ili šuma u federaciji ili poreskih problema u državi itd.
Ali ove stvari kao što su EU, ideološka priča, tamo gdje treba znati "prodati" i BiH i sebe, neku ideju, tu je ekspert.
- Athlon64
#32936 Re: Danasnji "feminizam"
Fetiš na HDZ kandidatkinje.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑09/05/2024 15:42 ne bi vjerovatno mogla glasati i za Vlaisavljevićkiu i za Zeleniku jer bi obe kandidovao HDZ. Treba li spominjati Vlaisavljevićkine stavove oko djeda mraza,svinjetine u Sarajevu?
Možda se glasalo i za Borjanu Krišto.
-
kakavdanakneiskustvu
#32937 Re: Danasnji "feminizam"
sve tri uz Darija Kordića,ratnog zločinca,pametnom dovoljnoAthlon64 wrote: ↑09/05/2024 15:43Fetiš na HDZ kandidatkinje.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑09/05/2024 15:42 ne bi vjerovatno mogla glasati i za Vlaisavljevićkiu i za Zeleniku jer bi obe kandidovao HDZ. Treba li spominjati Vlaisavljevićkine stavove oko djeda mraza,svinjetine u Sarajevu?
Možda se glasalo i za Borjanu Krišto.![]()
- Athlon64
#32938 Re: Danasnji "feminizam"
To su liberalne evropske vrijednosti.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑09/05/2024 15:44sve tri uz Darija Kordića,ratnog zločinca,pametnom dovoljnoAthlon64 wrote: ↑09/05/2024 15:43Fetiš na HDZ kandidatkinje.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑09/05/2024 15:42 ne bi vjerovatno mogla glasati i za Vlaisavljevićkiu i za Zeleniku jer bi obe kandidovao HDZ. Treba li spominjati Vlaisavljevićkine stavove oko djeda mraza,svinjetine u Sarajevu?
Možda se glasalo i za Borjanu Krišto.![]()
- MarlboroGold
#32939 Re: Danasnji "feminizam"
Ja više ne znam ni ko me sve citira ni gdje kad prebaci 50 stranica unazad
De sredite ovo na forumu
De sredite ovo na forumu
Last edited by MarlboroGold on 09/05/2024 15:45, edited 1 time in total.
-
belfy
#32940 Re: Danasnji "feminizam"
tesko je zaboraviti... ali, isto tako, Japanci kazu da tri zene u Predsjednistvu ne bi bile dobro rjesenje...MarlboroGold wrote: ↑09/05/2024 15:32Nisam se nje sjetio. Naravno da se i ona broji koliko god da je trn u oku zbog secesionističke politike vrha RS-a.belfy wrote: ↑09/05/2024 15:16pa imamo vec Cvijanovicku. zar se ona ne broji?MarlboroGold wrote: ↑09/05/2024 13:30 Isto kao što smo više puta ovdje spomenuli Margaret Thatcher, pa da ne idem po x-ti put u detalje.
- MarlboroGold
#32941 Re: Danasnji "feminizam"
Ma kakvi Japanci.belfy wrote: ↑09/05/2024 15:45tesko je zaboraviti... ali, isto tako, Japanci kazu da tri zene u Predsjednistvu ne bi bile dobro rjesenje...MarlboroGold wrote: ↑09/05/2024 15:32Nisam se nje sjetio. Naravno da se i ona broji koliko god da je trn u oku zbog secesionističke politike vrha RS-a.
Japancima su žene sve odvratnije svakako i okreću se lutkama i robotima.
Najveća stopa mortaliteta na svijetu.
- piupiu
#32942 Re: Danasnji "feminizam"
Athlon64 wrote: ↑09/05/2024 15:37 Pa iz pozicije birača.
- kriterij mi je da je neko Bošnjak i da podržava proBiH i probošnjačku politiku
Ne može neko ko to nije da odlučuje u ime većine u ovoj zemlji, a sve koje si nabrojala ne ispunjavaju taj kriterij.
Zato takvi i nemaju šanse, dok bi recimo Sebija (kao i Cvijanovićka) hladno ušla u predsjedništvo.
Početno je pitanje se ticalo žena političarki, za koga bi glasali, ima li kvalitetnih političarki.
Ti još uvijek meni nisi odgovorio na pitanje šta je kvalitet?
Bošnjaštvo nije kvalitet, nego etnička pripadnost.
Recimo da pričamo o idealnom sistemu - nema svetog etničkog trojstva, nego, biramo samo po političkom ubjedjenju i kvaliteti - ima li koja žena da tebi pada na pamet za koju bi glasao? Ima li makar idealni tip - kao meni ovdje Fajon?
-
Hakiz
#32943 Re: Danasnji "feminizam"
Margaret je postala Tatcher zato što se ponašala kao muškarac. Za vrijeme vladavine nije koristila ništa od onoga šta se spominje kao nova vrijednost kiju bi donijele žene da ih je više u politici. Manje nasilja u međunarodnim i domaćim odnosima, sklonost ka kompromisu umjesto ratu, empatiju u oblasti socijalne i drugih oblika pravde itd.
Ona je, zapravo, najbolji primjer da je sva ta priča o tim novim vrijednostima od strane žena na funkcijama (političkim ili poslovnim) šuplja.
Ona je, zapravo, najbolji primjer da je sva ta priča o tim novim vrijednostima od strane žena na funkcijama (političkim ili poslovnim) šuplja.
-
kakavdanakneiskustvu
-
kakavdanakneiskustvu
#32945 Re: Danasnji "feminizam"
ko ženeMarlboroGold wrote: ↑09/05/2024 15:45 Ja više ne znam ni ko me sve citira ni gdje kad prebaci 50 stranica unazad
De sredite ovo na forumu![]()
sad sam gotov
- Athlon64
#32946 Re: Danasnji "feminizam"
Dok je ovakav sistem, etnička pripadnost = kvalitet, da toga nije, ne bi vjerovatno ni postojale ove HDZovke koje si nabrojala.piupiu wrote: ↑09/05/2024 15:48Athlon64 wrote: ↑09/05/2024 15:37 Pa iz pozicije birača.
Početno je pitanje se ticalo žena političarki, za koga bi glasali, ima li kvalitetnih političarki.
Ti još uvijek meni nisi odgovorio na pitanje šta je kvalitet?
Bošnjaštvo nije kvalitet, nego etnička pripadnost.
Recimo da pričamo o idealnom sistemu - nema svetog etničkog trojstva, nego, biramo samo po političkom ubjedjenju i kvaliteti - ima li koja žena da tebi pada na pamet za koju bi glasao? Ima li makar idealni tip - kao meni ovdje Fajon?
One svoj kvalitet crpe iz etničke pripadnosti.
Pa rekao sam već da bih glasao za Sebiju, čak i u ovom sistemu, eto vrati se par postova iznad.
-
belfy
#32947 Re: Danasnji "feminizam"
nisam mislio na to, nego na njihov simbole... elem, ovo:MarlboroGold wrote: ↑09/05/2024 15:47Ma kakvi Japanci.belfy wrote: ↑09/05/2024 15:45tesko je zaboraviti... ali, isto tako, Japanci kazu da tri zene u Predsjednistvu ne bi bile dobro rjesenje...MarlboroGold wrote: ↑09/05/2024 15:32
Nisam se nje sjetio. Naravno da se i ona broji koliko god da je trn u oku zbog secesionističke politike vrha RS-a.
Japancima su žene sve odvratnije svakako i okreću se lutkama i robotima.
Najveća stopa mortaliteta na svijetu.
"女 (woman) and 姦 (noisy) are “similar” because the the latter is made up of the three 女 (woman) radials."
- Athlon64
#32948 Re: Danasnji "feminizam"
100% tačno.Hakiz wrote: ↑09/05/2024 15:49 Margaret je postala Tatcher zato što se ponašala kao muškarac. Za vrijeme vladavine nije koristila ništa od onoga šta se spominje kao nova vrijednost kiju bi donijele žene da ih je više u politici. Manje nasilja u međunarodnim i domaćim odnosima, sklonost ka kompromisu umjesto ratu, empatiju u oblasti socijalne i drugih oblika pravde itd.
Imaš u Njemačkoj dobar primjer Angela Merkel vs. ova zelena ministrica VP.
- dale cooper
#32949 Re: Danasnji "feminizam"
Jedine vrijednosti koje je Thatcherova gajila su vrijednosti i politika Torijevaca i Margaret je bila brutalni izvršitelj te politike.Hakiz wrote: ↑09/05/2024 15:49 Margaret je postala Tatcher zato što se ponašala kao muškarac. Za vrijeme vladavine nije koristila ništa od onoga šta se spominje kao nova vrijednost kiju bi donijele žene da ih je više u politici. Manje nasilja u međunarodnim i domaćim odnosima, sklonost ka kompromisu umjesto ratu, empatiju u oblasti socijalne i drugih oblika pravde itd.
-
John Cleese
#32950 Re: Danasnji "feminizam"
"Ministar" je muski rod, nije "gender neutral"Athlon64 wrote: ↑09/05/2024 15:16E da, kad smo kod toga, znam da je Svetlana Cenić govorila kako je za ženu uvrjedljivo da se zove ministrica ili ministarka, da se isključivo treba zvati ministar.
Po meni je to jedino ispravno, da naziv struke bude "gender neutral"
Zenski rod bi bio "ministarka".
Zanimljivo je da su se zene u Srbiji svojedobno izborile da nose "muska" prezimena koja se umjesto slogovima "(ić)ka" ili "(ić)eva" zavrsavaju samo slogom"ić"