"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
-
giannibelif
#7151 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kao što "ne postoje" developeri u Turskoj koji bi radili za onu šačicu lira koju im daju. Žali se jedan saradnik iz Istanbula, ima veliku firmu, kaže kriza trenutno. Kuka,a administrativna radnica kod mene zaradi više nego njegov senior developer. Naveo me čovjek kukajući na povraćanje. Moj jedan developer generira zaradu kao njegova tri.
- ZoomZoomKiwi
- Copper
#7153 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa ne plaćaju se. Mozda jedino zdravstvo. Ali ostalo sigurno ne, jer znaju da su oni tu u vrh glave 2 godine.vjeshalica wrote: ↑07/05/2024 08:02Ne postoje ljudi koje on hoce.McGradySA wrote: ↑06/05/2024 11:46 Baš me zanima da li će ih platiti više nego domaće.
Pripreme za sezonu: Nepalci će raditi u Neumu
Gostiju imaju, ali radne snage ne te im to predstavlja najveći problem
Gostiju imaju, ali radne snage ne te im to predstavlja najveći problem koga pokušavaju riješiti dovođenjem radnika iz drugih zemalja svijeta.
– Ja sam vlasnik dva hotela i imam zaposlenih oko 80 domaćih ljudi i u procesu sam dovođenja još osam radnica iz Nepala, čistačica i spremačica. Što se tiče radne snage, to je trenutno jedan od najvećih problema u Neumu. Jednostavno se ne može naći. Ne postoje ljudi. Nije samo u hotelijerstvu, to je globalni problem – ističe Lovrić, vlasnik dva hotela
Nije mi jasan dio, kako se placaju doprinosi za strance ovdje?
Jel stvarno mislis da su oni sto ih po Hrvatskoj snimaju onako zadovoljni ili samo su natjerani da budu zadovoljni ko marketing.
- vjeshalica
#7154 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa u tome je zapravo finta. Fakticki to su radnici nacrno. Njima zato i odgovara takav sistem jer su ga uvijek provodili
- Ozimician
#7155 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nema to bas logike, jer sto bi neko trazio radnu dozvolu ako ga dovodi na crno.
Mene recimo zanimaju ove turske poliklinike po Sarajevu, kako ti doktori (Turci) rade tu kao strani drzavljani, da li su morali polagati strucni ispit, da li imaju licence. Itd.
Znam kad je bio onaj slucaj za onu djevojcicu, da je jedan od problema bio sto je doktorica imala licencu u ZDK, a operaciju vrsila u KS.
Sto je takodjer druga krajnost.
Mene recimo zanimaju ove turske poliklinike po Sarajevu, kako ti doktori (Turci) rade tu kao strani drzavljani, da li su morali polagati strucni ispit, da li imaju licence. Itd.
Znam kad je bio onaj slucaj za onu djevojcicu, da je jedan od problema bio sto je doktorica imala licencu u ZDK, a operaciju vrsila u KS.
Sto je takodjer druga krajnost.
-
zippoo87
#7156 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ako ima radnu dozvolu,onda ima otvoren racun u Bh banci i uredno se prima plata na racun i svi ostali se doprinosi uplacuju. Isto kao i za svakog drugog radnika.vjeshalica wrote: ↑07/05/2024 15:53Pa u tome je zapravo finta. Fakticki to su radnici nacrno. Njima zato i odgovara takav sistem jer su ga uvijek provodili
Nema tu rada na crno,mislim ovi koji dobiju dozvolu za rad,oni su legalno tu.
Ne kazem da neko ne dovodi i ne prijavljuje ih,tj. ne radi im radnu dozvolu.
Cooper je ovo bubnuo.
To isto kao da ti odes u Njemacku,dobijes radnu dozvolu i sve papire i onda ne dobijas platu na racun...to ne postoji .
- vjeshalica
#7157 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Znaci braca iz Nepala i Bangladesa podebljavaju PIO fondzippoo87 wrote: ↑07/05/2024 20:05Ako ima radnu dozvolu,onda ima otvoren racun u Bh banci i uredno se prima plata na racun i svi ostali se doprinosi uplacuju. Isto kao i za svakog drugog radnika.vjeshalica wrote: ↑07/05/2024 15:53Pa u tome je zapravo finta. Fakticki to su radnici nacrno. Njima zato i odgovara takav sistem jer su ga uvijek provodili
Cooper je ovo bubnuo.
To isto kao da ti odes u Njemacku,dobijes radnu dozvolu i sve papire i onda ne dobijas platu na racun...to ne postoji .
-
zippoo87
#7158 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Da.Ako odrade par godina i vrate se kuci,kada budu u peMziji,zatraze uvezivanje staza i eto ga,prizna im se.vjeshalica wrote: ↑07/05/2024 20:58Znaci braca iz Nepala i Bangladesa podebljavaju PIO fondzippoo87 wrote: ↑07/05/2024 20:05Ako ima radnu dozvolu,onda ima otvoren racun u Bh banci i uredno se prima plata na racun i svi ostali se doprinosi uplacuju. Isto kao i za svakog drugog radnika.vjeshalica wrote: ↑07/05/2024 15:53
Pa u tome je zapravo finta. Fakticki to su radnici nacrno. Njima zato i odgovara takav sistem jer su ga uvijek provodili
Cooper je ovo bubnuo.
To isto kao da ti odes u Njemacku,dobijes radnu dozvolu i sve papire i onda ne dobijas platu na racun...to ne postoji .![]()
Isto kao i nama kada radimo vani negdje...a ako odradis 5+ godina,onda imas pravo i na peMziju iz drzave u kojoj si radio
- Copper
#7159 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Treba radne snage da pravi rakiju i pekmez.zippoo87 wrote: ↑07/05/2024 21:08Da.Ako odrade par godina i vrate se kuci,kada budu u peMziji,zatraze uvezivanje staza i eto ga,prizna im se.vjeshalica wrote: ↑07/05/2024 20:58Znaci braca iz Nepala i Bangladesa podebljavaju PIO fondzippoo87 wrote: ↑07/05/2024 20:05
Ako ima radnu dozvolu,onda ima otvoren racun u Bh banci i uredno se prima plata na racun i svi ostali se doprinosi uplacuju. Isto kao i za svakog drugog radnika.
Cooper je ovo bubnuo.
To isto kao da ti odes u Njemacku,dobijes radnu dozvolu i sve papire i onda ne dobijas platu na racun...to ne postoji .![]()
Isto kao i nama kada radimo vani negdje...a ako odradis 5+ godina,onda imas pravo i na peMziju iz drzave u kojoj si radio![]()
- Copper
#7160 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa jesu legalno sve je ostalo do gazde.zippoo87 wrote: ↑07/05/2024 20:05Ako ima radnu dozvolu,onda ima otvoren racun u Bh banci i uredno se prima plata na racun i svi ostali se doprinosi uplacuju. Isto kao i za svakog drugog radnika.vjeshalica wrote: ↑07/05/2024 15:53Pa u tome je zapravo finta. Fakticki to su radnici nacrno. Njima zato i odgovara takav sistem jer su ga uvijek provodili
Cooper je ovo bubnuo.
-
belfy
#7161 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
a ti ovo ovako odlucno tvrdis jer znas kako?zippoo87 wrote: ↑07/05/2024 20:05Ako ima radnu dozvolu,onda ima otvoren racun u Bh banci i uredno se prima plata na racun i svi ostali se doprinosi uplacuju. Isto kao i za svakog drugog radnika.vjeshalica wrote: ↑07/05/2024 15:53Pa u tome je zapravo finta. Fakticki to su radnici nacrno. Njima zato i odgovara takav sistem jer su ga uvijek provodili
Cooper je ovo bubnuo.
naravno da postoji. ja dobijao, kao i stotine (da, stotine) ostalih zaposlenih u istoj firmi. o tome mogu roman napisati. no, ovdje prosipanje "pameti" ti je isto kao i na onoj tamo.
P.S. odgovor na tvoje pitanje koje ces postaviti je - "jesam".
-
zippoo87
#7162 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa sto si pristajao raditi na crno ?belfy wrote: ↑08/05/2024 19:37a ti ovo ovako odlucno tvrdis jer znas kako?zippoo87 wrote: ↑07/05/2024 20:05Ako ima radnu dozvolu,onda ima otvoren racun u Bh banci i uredno se prima plata na racun i svi ostali se doprinosi uplacuju. Isto kao i za svakog drugog radnika.vjeshalica wrote: ↑07/05/2024 15:53
Cooper je ovo bubnuo.
naravno da postoji. ja dobijao, kao i stotine (da, stotine) ostalih zaposlenih u istoj firmi. o tome mogu roman napisati. no, ovdje prosipanje "pameti" ti je isto kao i na onoj tamo.
Ponio si te seljacke navike iz BiH i ni u De ih se ne mozes rijesiti ?
Evo i ja radim vani,pa nemam dana na crno...ne znam sto bi radio na crno,kada mozes kao insan biti prijavljen,imati sva prava kao i svaki normalan gradjanin ?
A onda kada bude,pokrao me gazda,dobio zabranu boravka u EU,dobio kaznu...onda je pljuvanje po strancima
-
giannibelif
#7163 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Dosta ljudi se gura u te "crne vode". Iskreno meni je to preveliki rizik za kojim nema potrebe, posebno danas sa bosanskohercegovačkim dokumentima i gdje je kudikamo lakše otići nego prije desetak godina.
-
zippoo87
#7164 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Seljakluka i primitivizma se najteze rijesiti.
Moze on izaci iz opanaka cu cipele ali ne moze opanak iz njega...kaze stara izreka
Znam ih i ja bruku takvih,sto sami sebi zagorcavaju zivot a mogu normalno raditi i zivjeti.
Posebno sada,kao sto kazes,ne mora se ni u Svabiji sve trpiti i raditi na crno za svakoga.
Ali eto,svakom njegovo...manje inteligentni uvijek najebu,kako god okrenes.
P.s.ovdje se ne obracaom ovom belfyju,da se ne upali
Moze on izaci iz opanaka cu cipele ali ne moze opanak iz njega...kaze stara izreka
Znam ih i ja bruku takvih,sto sami sebi zagorcavaju zivot a mogu normalno raditi i zivjeti.
Posebno sada,kao sto kazes,ne mora se ni u Svabiji sve trpiti i raditi na crno za svakoga.
Ali eto,svakom njegovo...manje inteligentni uvijek najebu,kako god okrenes.
P.s.ovdje se ne obracaom ovom belfyju,da se ne upali
-
belfy
#7165 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ko kaze da sam radio na crno? vidis kako ti neke stvari ne mozes ni da pojmis. nemam ni ja dana na crno. ni u BiH ni u De. seljacko je samo tvoje nepoznavanje stvari o kojima bi da pametujes. vjerovatno bi, pored rjesavanja problema u EP i pricajuci ljudima u De kako je nemoguce nesto za sto svi znaju da je dobrano moguce vjerovatno imas savjete i za selektora reprezentacije. e to ti je seljacenje jarane.zippoo87 wrote: ↑08/05/2024 21:04Pa sto si pristajao raditi na crno ?belfy wrote: ↑08/05/2024 19:37a ti ovo ovako odlucno tvrdis jer znas kako?zippoo87 wrote: ↑07/05/2024 20:05
Ako ima radnu dozvolu,onda ima otvoren racun u Bh banci i uredno se prima plata na racun i svi ostali se doprinosi uplacuju. Isto kao i za svakog drugog radnika.
Cooper je ovo bubnuo.
Evo i ja radim vani,pa nemam dana na crno...ne znam sto bi radio na crno,kada mozes kao insan biti prijavljen,imati sva prava kao i svaki normalan gradjanin ?
A onda kada bude,pokrao me gazda,dobio zabranu boravka u EU,dobio kaznu...onda je pljuvanje po strancima![]()
- Copper
#7166 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ovi sto rade po UN-u i EU za projekte po BiH ima ih masa. Svi prijavljeni na biro a dobijaju platu od tih organizacijabelfy wrote: ↑09/05/2024 14:36ko kaze da sam radio na crno? vidis kako ti neke stvari ne mozes ni da pojmis. nemam ni ja dana na crno. ni u BiH ni u De. seljacko je samo tvoje nepoznavanje stvari o kojima bi da pametujes. vjerovatno bi, pored rjesavanja problema u EP i pricajuci ljudima u De kako je nemoguce nesto za sto svi znaju da je dobrano moguce vjerovatno imas savjete i za selektora reprezentacije. e to ti je seljacenje jarane.zippoo87 wrote: ↑08/05/2024 21:04Pa sto si pristajao raditi na crno ?belfy wrote: ↑08/05/2024 19:37
a ti ovo ovako odlucno tvrdis jer znas kako?
A onda kada bude,pokrao me gazda,dobio zabranu boravka u EU,dobio kaznu...onda je pljuvanje po strancima![]()
![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7167 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Na banku ne mogu odmah ih skini s biroa
-
McGradySA
- drndalo
- Ozimician
#7170 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
-
zippoo87
#7171 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne vraca se danas nista gazdi,osim ako gazda ne pere novac preko plata...e onda se vraca ali ne znam takve iz svog okruzenja.
Gazda daje jos u koverti preko minimalca a i to je jadno a praksa je u 90% privatnika. Do sada u zivotu sam radio samo kod jednog malog privatnika,gdje je bilo par zaposlenih i cijela plata je isla na racun.
Ostali svi minimalac + koverta.
- xoklix
#7172 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Vala preko plate sigurno neće prati novac jer na 1000 KM mora platiti oko 700 KM državi,a preko dividende 100 KM.
- oldtajmer
#7173 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ko radi ne boji se gladiSlužba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona objavila je oglas da firma iz Zenice traži radnike za rad u rudniku zlata u Tanzaniji.
- NITAL d.o.o. Zenica raspisuje oglas za prijem radnika rudarske specijalnosti za rad u Republici Tanzaniji za poslove podzemnog rudarstva, uključujući ekstrakciju rude zlata i preradu iste na sljedeće radne pozicije: Rukovodilac podzemnog rudarstva – 1 izvršilac, vodeći specijalista za rudarstvo i iskop i/ili miniranje i ekstrakciju rude – 3 izvršioca, šef održavanja opreme i mehanizacije – 2 izvršioca, rukovodilac postrojenja za preradu rude – 1 izvršilac - ističe se u oglasu.
Navodi se da je potrebno radno iskustvo od najmanje pet godina na istim ili sličnim poslovima te da poslodavac, nudi se stabilan i dinamičan posao, motivirajući lični dohodak, obezbijeđene putne troškove, smještaj, ishranu i zdravstveno osiguranje, radno vrijeme po dogovoru, pravo na korišćenje plaćenog godišnjeg odmora u trajanju od 30 dana nakon 6 mjeseci kontinuiranog rada.
islo se i u doba juge pa sta fali i sad
-
swanfilter
#7174 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Eto, kako odraditi pitanje rudara i javasluka u EP.
- Ozimician
#7175 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
https://www.klix.ba/biznis/posao/objavl ... /240513126
Objavljeni podaci o najtraženijim zanimanjima u Bosni i Hercegovini
http://www.arz.gov.ba/statistika/Izvjes ... %20lat.pdf
http://www.arz.gov.ba/statistika/Izvjes ... %20web.pdf
Objavljeni podaci o najtraženijim zanimanjima u Bosni i Hercegovini
http://www.arz.gov.ba/statistika/Izvjes ... %20lat.pdf
http://www.arz.gov.ba/statistika/Izvjes ... %20web.pdf