Ja jednom davno u hotelu u Sa...znao sam da je poskupo iz mini bara ali nisam znao cijenu...uzmem 1-2 piva...kada na kraju kada sam se odjavljivao...pivo bi 5-6 KM komad
Sve je dobro dok se ne zapijes ili ne izvadis sampanjac ili zesticu
Ja jednom davno u hotelu u Sa...znao sam da je poskupo iz mini bara ali nisam znao cijenu...uzmem 1-2 piva...kada na kraju kada sam se odjavljivao...pivo bi 5-6 KM komad
Da izvines isto
Isti sam po pitanju mini barova, nisam nikad u zivotu nista uzeo iz njih. Ne dozivljavam to kao relikt kokuzluka nego bi, kad bi uzeo, osjecao da su napravili budalu od mene i naplatili mi $10 za nesto sto vrijedi $1.
Ali, realno, iz mojih iskustava piće iz sobnog mini bara je baš uzimanje lopatom , i to onom od Alije Sirotanovića
Ni ja nikad ne dajem bakšišNaslovnica wrote: ↑03/05/2024 13:38Sve OK jarane, niko te ne tjera da daješ bakšiš.Hakiz wrote: ↑03/05/2024 13:28 Kako se odredi koji radnik ima pravo na napojnicu, a koji ne?
Svaki rad (OK, skoro svaki) na kraju meni donese neku korist. Bio to konobar ili neko ko mi na šalteru izdaje potvrdu. Zašto konobar ima pravo na bakšiš, dok radnik na šalteru bi zbog bakšiša mogao biti optužen da prima mito?
Valjda je poenta u tome da svako bude pošteno plaćen za svoj rad, a onaj kojem se ne sviđa da uslužuje ljude, neka taj posao ne radi.
Nastranu to da neko bakšišem moža želi sebi obezbijediti više od standarda. Tada je bakšiš sredstvo kupovine ljudi. Baš kao mito.
O temi: Relikti kokuzluka su smisao za improvizaciju, dobijanje što više sa malim i ograničenim resursima, snalažljivost.
Čitav svijet daje napojnicu konobarima, samo mi vazda najpametniji.
Ja dam napojnicu nakon usluge, a ne kitim nikoga prije da me pripazi.
I ti si jedan od onih što čekaju kusur od 2KM kod frizera?bumerangss wrote: ↑08/05/2024 06:51Ni ja nikad ne dajem bakšišNaslovnica wrote: ↑03/05/2024 13:38Sve OK jarane, niko te ne tjera da daješ bakšiš.Hakiz wrote: ↑03/05/2024 13:28 Kako se odredi koji radnik ima pravo na napojnicu, a koji ne?
Svaki rad (OK, skoro svaki) na kraju meni donese neku korist. Bio to konobar ili neko ko mi na šalteru izdaje potvrdu. Zašto konobar ima pravo na bakšiš, dok radnik na šalteru bi zbog bakšiša mogao biti optužen da prima mito?
Valjda je poenta u tome da svako bude pošteno plaćen za svoj rad, a onaj kojem se ne sviđa da uslužuje ljude, neka taj posao ne radi.
Nastranu to da neko bakšišem moža želi sebi obezbijediti više od standarda. Tada je bakšiš sredstvo kupovine ljudi. Baš kao mito.
O temi: Relikti kokuzluka su smisao za improvizaciju, dobijanje što više sa malim i ograničenim resursima, snalažljivost.
Čitav svijet daje napojnicu konobarima, samo mi vazda najpametniji.
Ja dam napojnicu nakon usluge, a ne kitim nikoga prije da me pripazi.
Sto kaze zasto konobar treba dobiti baksis sto je donio pizzu a onaj tamo majstor sto je tu pizzu napravio ne treba ili radnica koja im je svima ocistila?!
Svako radi za svoju platu
Odlična tema!medvjed23 wrote: ↑01/05/2024 17:57 Naletjeh na zanimljiv članak i zamislih se:
“I Don’t Eat The Last Of Anything”: 45 Habits People Kept From Their Poor Days
Ja sam jedan u mnoštvu onih koji su u ovom društvu, zatrovanom fašizmom, lopovlukom i čime sve ne, iskusili neimaštinu. Bilo - prošlo. Sada mi ide OK. No neki relikti iz tog vremena su ostali. Prvo što mi pada na pamet je korištenje taksi usluga. Kad sam imao malo do nimalo para, najčešće sam se kretao pješke. Ponekad sam se švercao u autobusima i tramvajima. A u zaista rijetkim prilikama, plaćao sam kartu. Taksi nije dolazio u obzir. Taksi je bio, što se kaže, misaona imenica. I evo, i sada, kad se nađem u situaciji gdje bi mi taksi dobro poslužio, javlja se neki otpor. Kontam: đe ću to, kako ću to, jebote, bankrotiraću... I onda se nekako natjeram da podignem ruku. Vozilo se zaustavi. Ja se smjestim, krenemo, stignemo na odredište... I šta bude? Ništa posebno. Platim neki haman zanemariv djelić plate i nastavim za svojim poslom.
Al idući put, opet sve isto. Ista unutrašnja previranja. Isti otpor. Isti napor da se savlada otpor. Isti zaključak: da saam sebi nepotrebno komplikujem život![]()
Vi koji ovo čitate, a u nezavidnom ste finansijskom položaju - uskoro ćete se, nadam se, izvući.
A vi koji ste, poput mene, imali sreće da kokuzluk prevladate, ako nađete vremena, podijelite iskustva. Jeste li u tom nesretnom periodu stekli neke navike koje vas još nisu napustile?
pa kupiš piće iz minibara i napuniš ujutro da se fino ohladi do navečer
Ostavljam uvijek konobarima i majstorima ali me iritira. Zasto ne teti na kasi u Bingu, vise radi i manje je placena od ovih prvih navedenih, zasto ne u pekari kad kupimo slanaca!moimoi wrote: ↑08/05/2024 10:16 Iskreno, ne poznajem nikog da ne daje baksis![]()
Tek sada vidim da ima kod nas ljudi koji ne daju i moram priznati da mi je to cudno
Ok ako popijes samo kafu brzinski,imas tacno da platis.. pa ostavis na stolu i razgulis… ali da sjedis u restoranu/kafani nabijes racun na 102KM i platis tacno ili jos gore… cekas kusur a dao si 110KM.. e to ne mogu da shvatim?![]()
Pa naravno da neces ostaviti nekom ko nije zasluzio.Karikaturist wrote: ↑08/05/2024 10:36 Sto ne bi cekao kusur, tih 8 mariola dodje skoro 10% od racuna.
Plus mozda taj neko pristupom nije zasluzio ni fening baksisa - kao da je zakonom propisano da im se mora nesto ostaviti.
Mislim ostavim uvijek ako je neko uredan ali mogu i da ne ostavim nece me gristi savjest.
Ne ostavljam ni ja u mc i sl restoranima. Tamo gdje ja dodjem, narucim, platim.dr_Evil wrote: ↑08/05/2024 10:47Ostavljam uvijek konobarima i majstorima ali me iritira. Zasto ne teti na kasi u Bingu, vise radi i manje je placena od ovih prvih navedenih, zasto ne u pekari kad kupimo slanaca!moimoi wrote: ↑08/05/2024 10:16 Iskreno, ne poznajem nikog da ne daje baksis![]()
Tek sada vidim da ima kod nas ljudi koji ne daju i moram priznati da mi je to cudno
Ok ako popijes samo kafu brzinski,imas tacno da platis.. pa ostavis na stolu i razgulis… ali da sjedis u restoranu/kafani nabijes racun na 102KM i platis tacno ili jos gore… cekas kusur a dao si 110KM.. e to ne mogu da shvatim?![]()
Dobar konobar treba da te usluzuje. Nigdje u opisu posla ne pise da mora raditi sa osmjehom, da treba biti brz i sl. Pa tako imas one koji se prave da te ne vide. Da dodju nakon 10min., da preko q uzimaju narudzbu i sl… isto kao sto imas one koji dodju svaki put cim podignes ruku sa osmjehom na licu ili svrate povremeno da pitaju je li sve ok? Treba li jos nesto?Karikaturist wrote: ↑08/05/2024 10:58 Pa i konobar ne radi nista sto nije u opisu njegovog posla isto kao i ta kasirka ili neko peti.![]()
jes mi ovo smijesno na istoku... jbt cuo sam na zapadu al na istoku prvi puta. Bzvz... ti sto nosaju kese to je bas bolesno fuj. Neka sirotinja pa im das par dirhama kao ti ga poguro ili on zaradio. Isto ko oni romi ispred Binga i migranti na semaforu sa maramicama. Ne treba niko da mi puni kesu i gura kolica ja cu. Nema veze sa kokuzlukom moze se dati sadaka, baksis je nesto drugo. Ja gledam da ostavim konobaru ili majstoru ako nije bezobrazan. Zavisi gdje si ima ih svakakvih, ali ako ne dobiju baksis moze biti i do mene kokuza a prije ce biti do njega domuza. Treba se potruditi ako pruzas neku uslugu a kod nas je to malo pomaknuto....moimoi wrote: ↑08/05/2024 10:56Ne ostavljam ni ja u mc i sl restoranima. Tamo gdje ja dodjem, narucim, platim.dr_Evil wrote: ↑08/05/2024 10:47Ostavljam uvijek konobarima i majstorima ali me iritira. Zasto ne teti na kasi u Bingu, vise radi i manje je placena od ovih prvih navedenih, zasto ne u pekari kad kupimo slanaca!moimoi wrote: ↑08/05/2024 10:16 Iskreno, ne poznajem nikog da ne daje baksis![]()
Da u Bingu ima neko ko puni kese, odnese ti ih do auta.. dala bi mu markutako je npr na Istoku.. imas ljude koji ti pune kese, odvezu ti kolica, stave u gepek, vrate kolica…
Naravno da ti mozes odbiti njihovu uslugu… ali ti ljudi su tamo zaposeleni da to rade. I sta sad.. ti trebas ispravljati njihov nacin zivota? Jer je tebi to nenormalnostubrijez wrote: ↑08/05/2024 11:18jes mi ovo smijesno na istoku... jbt cuo sam na zapadu al na istoku prvi puta. Bzvz... ti sto nosaju kese to je bas bolesno fuj. Neka sirotinja pa im das par dirhama kao ti ga poguro ili on zaradio. Isto ko oni romi ispred Binga i migranti na semaforu sa maramicama. Ne treba niko da mi puni kesu i gura kolica ja cu. Nema veze sa kokuzlukom moze se dati sadaka, baksis je nesto drugo. Ja gledam da ostavim konobaru ili majstoru ako nije bezobrazan. Zavisi gdje si ima ih svakakvih, ali ako ne dobiju baksis moze biti i do mene kokuza a prije ce biti do njega domuza. Treba se potruditi ako pruzas neku uslugu a kod nas je to malo pomaknuto....
Ma ja ba. Ja sam sam sebe ufatio kad naletim na ljubaznog kad me tako upita ja u sebi skontam: Koji mu je qraz, sta hoce isl... tolko smo izbehani sa nekulturom i nevaspitanoscu. Al nije samo kod nas da se ne lazemo, ima toga i u Njemackoj i u Turskoj i svud. I na zapadu i na istokumoimoi wrote: ↑08/05/2024 11:15Dobar konobar treba da te usluzuje. Nigdje u opisu posla ne pise da mora raditi sa osmjehom, da treba biti brz i sl. Pa tako imas one koji se prave da te ne vide. Da dodju nakon 10min., da preko q uzimaju narudzbu i sl… isto kao sto imas one koji dodju svaki put cim podignes ruku sa osmjehom na licu ili svrate povremeno da pitaju je li sve ok? Treba li jos nesto?Karikaturist wrote: ↑08/05/2024 10:58 Pa i konobar ne radi nista sto nije u opisu njegovog posla isto kao i ta kasirka ili neko peti.![]()
Skolovani konobari znaju. Koliko je takvih?Karikaturist wrote: ↑08/05/2024 11:23 Konobaru je sigurno u opisu posla da bude ljubazan i brz i uvijek na usluzi.
Ti koji rade preko kurca tako i zavrse na kraju.
Ma dobro tipicno "istocnjacki"... ne mozes to ni ispravit, feudalizam. Niza rasa puni kese... joooj kad im nestane nafte.moimoi wrote: ↑08/05/2024 11:25Naravno da ti mozes odbiti njihovu uslugu… ali ti ljudi su tamo zaposeleni da to rade. I sta sad.. ti trebas ispravljati njihov nacin zivota? Jer je tebi to nenormalnostubrijez wrote: ↑08/05/2024 11:18jes mi ovo smijesno na istoku... jbt cuo sam na zapadu al na istoku prvi puta. Bzvz... ti sto nosaju kese to je bas bolesno fuj. Neka sirotinja pa im das par dirhama kao ti ga poguro ili on zaradio. Isto ko oni romi ispred Binga i migranti na semaforu sa maramicama. Ne treba niko da mi puni kesu i gura kolica ja cu. Nema veze sa kokuzlukom moze se dati sadaka, baksis je nesto drugo. Ja gledam da ostavim konobaru ili majstoru ako nije bezobrazan. Zavisi gdje si ima ih svakakvih, ali ako ne dobiju baksis moze biti i do mene kokuza a prije ce biti do njega domuza. Treba se potruditi ako pruzas neku uslugu a kod nas je to malo pomaknuto....