Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

saraxy

#66301 Re: Zeničani

Post by saraxy »

@dacha bosanac Svaku riječ ti potpisujem! I stojim iza svake riječi tvoje....

Ono što ja ne mogu da shvatim, da LJUDI koji su "inteligentna" bića štite svoje "postojanje" tako što će životinje zakonom UBIJATI.
....kakav poraz civilizacije! 😪
..onaj ko zagovara ubisvo drugog da bi on preživjeo je ljudska sramota.
Tako ja gledam na "ideju" eutanizacije životinja.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#66302 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Zamisli, ljudi ubijaju krave i telad da bi rostiljali.. I burek pravili :mrgreen:
jasko_ba

#66303 Re: Zeničani

Post by jasko_ba »

saraxy wrote: 07/05/2024 11:41 @dacha bosanac Svaku riječ ti potpisujem! I stojim iza svake riječi tvoje....

Ono što ja ne mogu da shvatim, da LJUDI koji su "inteligentna" bića štite svoje "postojanje" tako što će životinje zakonom UBIJATI.
....kakav poraz civilizacije! 😪
..onaj ko zagovara ubisvo drugog da bi on preživjeo je ljudska sramota.
Tako ja gledam na "ideju" eutanizacije životinja.
Cak i oni to rade :izet:
Image
Image
ShnjaZZZ

#66304 Re: Zeničani

Post by ShnjaZZZ »

Ove humaniste definitivno nikad nije ujeo pas nit okružio čopor... I meni je žao svakog cuke i mace na ulici, ja od kuće hranu nosim da nahranim kera što se smuca oko posla mi ali molim vas nemojte me ubjeđivati da je ok ovo što se dešava na ulicama grada gdje malo malo čopor zaskoči nekog ili dođe do ujeda. Shvatamo svi da su problem i ljudi i nedostatak dobre zakonske regulative i da rješenje nije ubijanje pasa ali nije ni rješenje da svaki dan neko ili bude ujeden ili fasuje PTSP.

Psa zatvoriti, ako ko od humanista i moralnih vertikala želi da ga spasi ima rok 15 dana. Sasvim dovoljno. Pa budi moralan i dobar insan sa 10 kerova u stanu ili avliji, a ne na ulicama grada.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#66305 Re: Zeničani

Post by Bobi »

gentoo wrote: 07/05/2024 11:57 Zamisli, ljudi ubijaju krave i telad da bi rostiljali.. I burek pravili :mrgreen:
Zamisli da jedu...van konteksta si sto na sat :mrgreen:
Sanjarko

#66306 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Mislim da psima u gradu nije mjesto, barem ne po manjim stanbenim jedinicama.

U avliji i kući uredu, ali po zgradama i stanovima?
dacha bosanac

#66307 Re: Zeničani

Post by dacha bosanac »

ShnjaZZZ wrote: 07/05/2024 13:06 Ove humaniste definitivno nikad nije ujeo pas nit okružio čopor... I meni je žao svakog cuke i mace na ulici, ja od kuće hranu nosim da nahranim kera što se smuca oko posla mi ali molim vas nemojte me ubjeđivati da je ok ovo što se dešava na ulicama grada gdje malo malo čopor zaskoči nekog ili dođe do ujeda. Shvatamo svi da su problem i ljudi i nedostatak dobre zakonske regulative i da rješenje nije ubijanje pasa ali nije ni rješenje da svaki dan neko ili bude ujeden ili fasuje PTSP.

Psa zatvoriti, ako ko od humanista i moralnih vertikala želi da ga spasi ima rok 15 dana. Sasvim dovoljno. Pa budi moralan i dobar insan sa 10 kerova u stanu ili avliji, a ne na ulicama grada.
Otkud ti to znaš? Evo, mene ja napao čopor, moju kćerku je napao, napao je našeg psa.
Niko ovdje ne zagovara postojeće stanje. Ono se mora rješavati, ali ne na način na koji bi to neki htjeli.
Evo, iz prve ruke znam da je nakon posljednjih izbora jedan od političara došao u jednu od veterinarskih stanica i tražio da se ubijaju psi.
Ima načina da se stanje riješi, ali mora se imati i malo više volje od određenih ljudi da se to desi.
dacha bosanac

#66308 Re: Zeničani

Post by dacha bosanac »

Sanjarko wrote: 07/05/2024 13:25 Mislim da psima u gradu nije mjesto, barem ne po manjim stanbenim jedinicama.

A što ne bi bilo? Ako ljudi rade sve kako treba, koga ta životinja/pas ugrožava?
Bobi
Forum administrator

#66309 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Sanjarko wrote: 07/05/2024 13:25 Mislim da psima u gradu nije mjesto, barem ne po manjim stanbenim jedinicama.

Pa vidi, pas je domaća zivotinja koja se moze nauciti nekim stvarima pa tako ostali stanari nece ni primjetiti da u susjednom stanu živi. Kravu ili ovcu ne mozes drzat iz poznatih razloga. Postoje domace zivotinje koje imaju odredjeni stupanj inteligencije da se mogu naviknuti za zivot u stanovima..neke ne.
Sanjarko

#66310 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

dacha bosanac wrote: 07/05/2024 13:27

A što ne bi bilo? Ako ljudi rade sve kako treba, koga ta životinja/pas ugrožava?
Ma ja to s prirodne strane govorim, nisi razumio dobro.

Ono da imaju više slobode itd.

Dok god ne ugrožavaju nikoga meni OK, ne smetaju, i dok je po pravilima.
Sanjarko

#66311 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Bobi wrote: 07/05/2024 13:28

Pa vidi, pas je domaća zivotinja koja se moze nauciti nekim stvarima pa tako ostali stanari nece ni primjetiti da u susjednom stanu živi. Kravu ili ovcu ne mozes drzat iz poznatih razloga. Postoje domace zivotinje koje imaju odredjeni stupanj inteligencije da se mogu naviknuti za zivot u stanovima..neke ne.
Vidi dalji komentar.
saraxy

#66312 Re: Zeničani

Post by saraxy »

ShnjaZZZ wrote: 07/05/2024 13:06 Ove humaniste definitivno nikad nije ujeo pas nit okružio čopor... I meni je žao svakog cuke i mace na ulici, ja od kuće hranu nosim da nahranim kera što se smuca oko posla mi ali molim vas nemojte me ubjeđivati da je ok ovo što se dešava na ulicama grada gdje malo malo čopor zaskoči nekog ili dođe do ujeda. Shvatamo svi da su problem i ljudi i nedostatak dobre zakonske regulative i da rješenje nije ubijanje pasa ali nije ni rješenje da svaki dan neko ili bude ujeden ili fasuje PTSP.

Mene nije ujeo pas, niti me je napao...ali jeste čovjek!
I da,stojim iza riječi da je propast čovječanstva kad "inteligentno" biće kako bi zaštitio sebe traži smaknuće drugog...naglasak na INTELIGENTNOG ( znamo svi sta to podrazujmeva)

Daleko od toga da pritom želim da hodaju lutalice po ulicama i da tražeći hranu napadaju druge. To je smatram barbaskim činom...ali što kaže gore tagovani forumaš to je posljedica čovjekove "inteligencije"
Ljudi su ti koji trebaju biti u stanju da u skladu u vremenu koji žive urede prostor...Zato se zovemo "inteligentnim" bićima zar ne?.. ali nama je puška i "humana eutanizacija životinja" najveća stopa pokazatelja koliko smo inteligentni.

Vezano za PTSP ja već bolujem od istog...kao i 80% bh stanovništva samo što to ljudi još ne znaju. :(

I nisam predstavnik, niti glasnogovornik niti jedne "udruge životinja" niti onih tamo.... Sa svojih 40 godina ne trebam nikakvu udrugu da mi kroji stav i misljenje.
Last edited by saraxy on 07/05/2024 13:39, edited 1 time in total.
Bobi
Forum administrator

#66313 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Ok postoje zakoni, postoje sluzbe koje kontrolisu provedbu istih ali rade ko preko one stvari :D, treba to bolje organizovati i uvesti brze vece novcane kazne za sve koji rade van pravila. Evo uzmimo zenicu, zaposliti dva tri inspektora i platiti policiji za pratnju, vozilo i krenut raditi, obilazit sva kriticna mjesta gdje se uoci krsenje zakona. Manje novca ce oni potrositi nego zbrinjavanje napustenih domacih zivotinja..garantujem. nema chip...1000 maruna, naplatiš jednom u selu..svi ce ostali chipovat, drzanje na lancu, maltretiranja i sve sto nije u skladu samo po džepu..ne mozes napolatit...odmah sjest na imovinu..ima načina ali ono kao briga me ide plata radio ne radio, inace ove nase sluzbe su ono daj sto manje da se umorim, zaposliti ljude bez stela koji su motivisani i dati im primanja bolja od pripadajucih pa da vidimo onda. Znamo sta ljude motiviše :D.
gentoo

#66314 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Bobi wrote: 07/05/2024 13:23 Zamisli da jedu...van konteksta si sto na sat
Samo kazem.. Zasto je pas veca zivotinja od krave ? :mrgreen: Zasto je OK da ubijamo krave i ovce a pse ne ?

I da.. ja sam vlasnik psa vec 10 godina, imam "probleme" sa lutalicama vjerovatno na vecem nivou nego bilo ko od vas. Ne bojim ih se jer za 10 godina naucis im body language :mrgreen: .

Ujedno sam za primjenu EU (ne Njemackih) zakona tj. uhvati-okupaj-vakcinisi-udomi-humano eutaniziraj u 45 dana :evil:
Sanjarko

#66315 Re: Zeničani

Post by Sanjarko »

Bobi wrote: 07/05/2024 13:35 Ok postoje zakoni, postoje sluzbe koje kontrolisu provedbu istih ali rade ko preko one stvari :D, treba to bolje organizovati i uvesti brze vece novcane kazne za sve koji rade van pravila. Evo uzmimo zenicu, zaposliti dva tri inspektora i platiti policiji za pratnju, vozilo i krenut raditi, obilazit sva kriticna mjesta gdje se uoci krsenje zakona. Manje novca ce oni potrositi nego zbrinjavanje napustenih domacih zivotinja..garantujem. nema chip...1000 maruna, naplatiš jednom u selu..svi ce ostali chipovat, drzanje na lancu, maltretiranja i sve sto nije u skladu samo po džepu..ne mozes napolatit...odmah sjest na imovinu..ima načina ali ono kao briga me ide plata radio ne radio, inace ove nase sluzbe su ono daj sto manje da se umorim, zaposliti ljude bez stela koji su motivisani i dati im primanja bolja od pripadajucih pa da vidimo onda. Znamo sta ljude motiviše :D.
Ma moze se uredit i sredit 100%, kad su mogli sirom svijeta ovo uredit, mozemo i mi, ali rekao sam ima li volje itd? Nego sta znate u vezi Bistricaka? Hoce li ga prodat? Jutros bilo na TV.

Kazu zapusten itd. Bio sam prije Korona njesra tamo, bilo svijeta onako, solidno. Ali to je bilo prije oko 5 godina.
Bobi
Forum administrator

#66316 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Sanjarko wrote: 07/05/2024 13:55
Bobi wrote: 07/05/2024 13:35 Ok postoje zakoni, postoje sluzbe koje kontrolisu provedbu istih ali rade ko preko one stvari :D, treba to bolje organizovati i uvesti brze vece novcane kazne za sve koji rade van pravila. Evo uzmimo zenicu, zaposliti dva tri inspektora i platiti policiji za pratnju, vozilo i krenut raditi, obilazit sva kriticna mjesta gdje se uoci krsenje zakona. Manje novca ce oni potrositi nego zbrinjavanje napustenih domacih zivotinja..garantujem. nema chip...1000 maruna, naplatiš jednom u selu..svi ce ostali chipovat, drzanje na lancu, maltretiranja i sve sto nije u skladu samo po džepu..ne mozes napolatit...odmah sjest na imovinu..ima načina ali ono kao briga me ide plata radio ne radio, inace ove nase sluzbe su ono daj sto manje da se umorim, zaposliti ljude bez stela koji su motivisani i dati im primanja bolja od pripadajucih pa da vidimo onda. Znamo sta ljude motiviše :D.
Ma moze se uredit i sredit 100%, kad su mogli sirom svijeta ovo uredit, mozemo i mi, ali rekao sam ima li volje itd? Nego sta znate u vezi Bistricaka? Hoce li ga prodat? Jutros bilo na TV.

Kazu zapusten itd. Bio sam prije Korona njesra tamo, bilo svijeta onako, solidno. Ali to je bilo prije oko 5 godina.
Pa vidi, ko ima novca ako zeli da kupi razmišlja da moze vratiti ulozeno za par godina. nemamo mi tih bogatuna koji bi izkesirali par miliona ono halal bilo pa kad bude pozitiva bude..nek narod uziva.
N.N.

#66317 Re: Zeničani

Post by N.N. »

Grad je svakako u qurcu, kerovi su tu samo bonus :mrgreen:

Đe su mu pare od suficita, neki milioni kamioni !?
Nikakvih radova u gradu.
Cak i one tribine na setalistu vec mjesec napustene.

Jeben je Fadil Opančić.
Bobi
Forum administrator

#66318 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Dobro ljudi, sta treba graditi u gradu osim podzemnih garaza sto je enormno velika investicija a upitno je koliko bi se iste koristile jer ipak treba platit koristenje ?
Ja_Ja

#66319 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

U tranzicijskom drustvu ovaj nas zakon je nakaradan. Nemas uslove da ga ispostujes ali si ga donio i kao rezultat imas problem kojeg smo svi svjesni.

Ima brdo drugih drzava u kojim je dozvoljena eutanazija nakon 15/30 dana, nebi bili prvi sigurno a pomoglo bi u rijesavanju problema. Ne zagovaram eutanaziju kao permanentno rijesenje ali isto tako ne prihvatam argument da me zagovaranje eutanazije stetocina (a psi lutalice to jesu) pravi nekom vrstom anticivilizacijskog isprdka koji je se nasladjuje ubijanjem. A jos manje prihvatljivim smatram humanizaciju psa na nivo ljudskog bica, pa su mi tako morbidni pozivi (ma koliko sarkasticni bili) na eutanaziju ljudi zbog nekih razloga.

Za mene je neprihvatljivo da se copori pasa setkaju okolo po urbanoj sredini, da napadaju ljude i mislim da se to mora ekspresno rijesiti. Bez odlaganja i bez cekanja da se to “generacijski” rijesi. Podjednako neprihvatljivimsmatram i dovozenje pasa i ostavljanje po ulicama i to bih kaznjavao zatvorskim kaznama bas kao i sve one koji drze cuke a ne registruju ih, i ne odrade sve ono sto trebaju da se nebi dalje nekontrolisano razmnozavali ili ugrozavalo ljude.
gentoo

#66320 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Ma smijesno je to dovoditi na nivo "dolazi kombi svake sedmice i istresa kucice".

Neodgovorni ljudi bacaju i smece, lome klupe, obaraju znakove.. Ali zato normalna sredina ima komunalna preduzeca ciji je posao da poprave ta sranja.

Dakle nema ni tih kucica na selu u milionima, svaki put kad neko istrese ti pokupis i rijesis i tako u krug. Za cipiranje i kazne se 100% slazem.
-Chesterfield-

#66321 Re: Zeničani

Post by -Chesterfield- »

Bobi wrote: 07/05/2024 14:34 Dobro ljudi, sta treba graditi u gradu osim podzemnih garaza sto je enormno velika investicija a upitno je koliko bi se iste koristile jer ipak treba platit koristenje ?
Treba graditi stambene objekte. Puno ljudi sa sela čeka nešto povoljno da kupi u gradu.
gentoo

#66322 Re: Zeničani

Post by gentoo »

-Chesterfield- wrote: 07/05/2024 15:15 Treba graditi stambene objekte. Puno ljudi sa sela čeka nešto povoljno da kupi u gradu.
Slazem se 100%. I bar pola kamberovica otkinuti i dobar SPC i parking napraviti. Takodje svako drvo i zelenu povrsinu izmedju zgrada i u naseljima treba poravnati i napraviti parkinge :mrgreen:
Bobi
Forum administrator

#66323 Re: Zeničani

Post by Bobi »

-Chesterfield- wrote: 07/05/2024 15:15
Bobi wrote: 07/05/2024 14:34 Dobro ljudi, sta treba graditi u gradu osim podzemnih garaza sto je enormno velika investicija a upitno je koliko bi se iste koristile jer ipak treba platit koristenje ?
Treba graditi stambene objekte. Puno ljudi sa sela čeka nešto povoljno da kupi u gradu.
Cekam i ja povoljno da uzmem kakvu njivu po marke kvadrat.
kakavdanakneiskustvu

#66324 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

šta ti konkretno smeta kad neko ima malog psa u zgradi?
Bobi
Forum administrator

#66325 Re: Zeničani

Post by Bobi »

kakavdanakneiskustvu wrote: 07/05/2024 16:50

šta ti konkretno smeta kad neko ima malog psa u zgradi?
Ne smeta mu, objasnio je, smatra da psi u stanovima nemaju prostora za svoje aktivnosti i da imaju vise slobode u avlijama kuća.
Post Reply