Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

NediM17

#46826 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Pogresno, mozes u bilo koju, naravno ako se uvjeris da je slobodno i bezbjedno.
Rekoh, isprekidana linija cijelim kruznim tokom.
Da je odijeljeno punom na tom mjestu bilo bi kako ti kazes
Ateista

#46827 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 06/05/2024 09:53 Npr, masa raskrsnica na glavnoj cesti kad dolazis iz sporednih bocnih ulica i hoces pravo preko tramvajskih sina ima jednu traku za pravo a na drugoj strani te docekaju dvije.
U koju traku bi trebali ici po zakonu?
Iskreno, ne znam da li ima neko pravilo za to, ovaj clan se osnosi na skretanje. Za pravo bi hor signalizacija trebala uputiti, ali uglavnom je nema. Fazon je sto tu nema kolizije ni sa kim, jer uglavnom niko drugi ne ide u tu ulicu tad.
NediM17

#46828 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

U bilo koju.
Ateista

#46829 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

AdzijaFace wrote: 06/05/2024 10:10
Ateista wrote: 06/05/2024 09:19 , ali lik je samo hladno vozio pravo, ni da proba malo prikociti ni putanju promijeniti,
Odlicna i sigurna voznja na provm mjestu. Bravo za vozaca ispred tebe.
Cuj bravo, podrzavas gazenje zivotinja?
Ne mislim da treba skrenuti sa puta ili prenaglo kociti, samo malo da je usporio i korigovao putanju jadni mis bi uspio preci ulicu. Uostalom i da je naglo zakocio ima pravo, na meni koji vozim iza njega je da drzim dovoljno odstojanje da mogu reagovari i da pratim sta se desava ispred. Vidio sam misa i bio spreman da kocim ocekujuci da ce i on, ali on je samo nastavio, a ja sam les zaobisao bez ugrozavanja bilo koga i bez prelaska u drugu traku, sto je mogao i on, u njegovom slucaju tad jos uvijek zivo stvorenje. :sad:
Ateista

#46830 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 06/05/2024 12:59 U bilo koju.
Pa vjerovatno da moze u bilo koju ako hor signalizacija ne odredjuje gdje treba ici.
NediM17

#46831 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Pacovi su inace fine, umiljate i korisne zivotinje.
Kad smo kod zivotinja, jedes li mesiku ?
AdzijaFace

#46832 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by AdzijaFace »

Ateista wrote: 06/05/2024 13:00 Cuj bravo, podrzavas gazenje zivotinja?
Ne podrzavam gazenje zivotinja. Ipak, prednost dajem da se ne ucini bilo kakva reakcija ako ista moze dovesti do ometanja drugih ucesnika, ili dodatne opasnosti.

Pri brzini od 120km/h bilo koja radnja za izbjegavanje ptice, ili misa u ovom slucaju je apsolutno nepotrebna. Drzi pravo volan, drzi brinu i nadaj se da ce on proletiti, a ti proci.
Ateista

#46833 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 06/05/2024 13:05 Pacovi su inace fine, umiljate i korisne zivotinje.
Kad smo kod zivotinja, jedes li mesiku ?
Kakve god da su, ne treba ih gaziti. :D
Jedem meso, ali sam protiv ubijanja bez razloga. :D
Last edited by Ateista on 06/05/2024 13:23, edited 1 time in total.
Ateista

#46834 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

AdzijaFace wrote: 06/05/2024 13:08
Ateista wrote: 06/05/2024 13:00 Cuj bravo, podrzavas gazenje zivotinja?
Ne podrzavam gazenje zivotinja. Ipak, prednost dajem da se ne ucini bilo kakva reakcija ako ista moze dovesti do ometanja drugih ucesnika, ili dodatne opasnosti.

Pri brzini od 120km/h bilo koja radnja za izbjegavanje ptice, ili misa u ovom slucaju je apsolutno nepotrebna. Drzi pravo volan, drzi brinu i nadaj se da ce on proletiti, a ti proci.
Slazem se da je bolje pokupiti i zivotinju nego napraviti glupost na cesti i ugroziti sebe i druge. U ovom slucaju brzina je bila 50-60 koliko se uobicajeno vozi kod nas na magistrali i mogao je sasvim bezbjedno izbjeci misa.
AdzijaFace

#46835 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by AdzijaFace »

Da li je mogao ili nije, tesko je znati. Ja podrzavam sto nije napravio neku vecu radnju osim da nastavi istim tempom. Naravno da bi vecu zivotinju izbjegavao, jer bi bilo vise stete, ali mis? Hajde molim te :)
Ateista

#46836 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

AdzijaFace wrote: 06/05/2024 13:27 Da li je mogao ili nije, tesko je znati. Ja podrzavam sto nije napravio neku vecu radnju osim da nastavi istim tempom. Naravno da bi vecu zivotinju izbjegavao, jer bi bilo vise stete, ali mis? Hajde molim te :)
Pa to i jeste tuzno, izbjegao bi zbog svoje stete, broga ga za zivotinju. Meni to nije ok, koja god da je zivotinja, koliko god mi miseve smatrali stetocinama, to je zivo bice i nije mi ok tako ga samo pregaziti, sigurno je mogao izbjeci bez ikakvih posljedica jer je bila bas mala brzina.
AdzijaFace

#46837 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by AdzijaFace »

Opet se ne shvatamo. Pri voznji pa i od 50km/h svaka reakcija moze da donese vise stete, nego koristi. Prema tome ne treba nikoga osudjivati ili prozivvati ako nista ne uradi. Ako uradi, super, ako ne i to je ok.

Nikada ne mozes reci da je neka radnja sigurna, jer eto radi brzine mislis da je bilo sigurno. Brzina ti ne govori da je bilo sigurno, vec je samo jedan od parametara.
Ateista

#46838 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

AdzijaFace wrote: 06/05/2024 13:52 Opet se ne shvatamo. Pri voznji pa i od 50km/h svaka reakcija moze da donese vise stete, nego koristi. Prema tome ne treba nikoga osudjivati ili prozivvati ako nista ne uradi. Ako uradi, super, ako ne i to je ok.

Nikada ne mozes reci da je neka radnja sigurna, jer eto radi brzine mislis da je bilo sigurno. Brzina ti ne govori da je bilo sigurno, vec je samo jedan od parametara.
Brzina jeste jedan od parametara, ali bio sam tu i vidio da se to moglo bezbjedno uraditi, mogao je samo malo usporiti i mis bi prosao, prethidno je presao komplet drugu traku i imao je sasvim dovoljno vremena za reakciju bez naglih promjena.
NediM17

#46839 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Jbt ginu ljudi na cestama k'o zecevi ti se uhvatio misa.
To da se "vlasi ne dosjete" da si opet rizicno pretic'o kolonu, guro ljude s ceste ... :mrgreen:
Qrcis se s tim plastikanerom, da je bar 2.0. :D
kakaljin

#46840 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

AdzijaFace wrote: 06/05/2024 13:52 Opet se ne shvatamo. Pri voznji pa i od 50km/h svaka reakcija moze da donese vise stete, nego koristi. Prema tome ne treba nikoga osudjivati ili prozivvati ako nista ne uradi. Ako uradi, super, ako ne i to je ok.

Ko je skoncentrisan na voznju i prati situaciju u saobracaju na vecoj udaljenost moze bez problema i da naglo manevrise ako je potrebno, jer je spreman na datu sitauciju. A ko to ne radi on i da vozi 20 km/h taj je rizican za sve ostale u saobracaju.
Laplace

#46841 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

escobar__ wrote: 27/04/2024 06:47
Ateista wrote: 26/04/2024 07:01 Opet kazem, incidenti sa biciklistima su jako rijetki jer se isti vecinom korektno ponasaju u saobracaju, za razliku od romobilista.
:lol:

Jako su korektni. :D

Bicikl se vozi ili biciklističkom stazom ili - ako je nema - cestom.

To što se vama ne sviđa i što bi vi zakon prilagođavali sebi je drugi par rukava - na ruku vam svakako ide i bolikurac-policija koja je isključivo fokusirana da prati prekršaje vozača PMV, ostali učesnici u saobraćaju za njih ne postoje.
Kad smo kod korektnosti biciklista, neki dan u Italiji gledam kako dvoje biciklista silaze sa bicikla i guraju ih preko pješačkog prelaza. Kako su poslije prelaska ceste nastavili pješačkom stazom, nastavili su gurati bicikle.

Doduše, to je jedan primjer. Bilo ih je sa biciklima, skuterima pa i autima koje si morao izbjegavati u turističkim dijelovima gradova. Slični su nama po mnogo čemu, samo što ih zakoni i visoke kazne (kao i izvjesnost kazni) tjeraju u disciplinu.
kabal1337

#46842 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

i ja sam gurao kad mi je ispuhana guma :thumbup:
kakaljin

#46843 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

noviclan wrote: 06/05/2024 04:19
preludezalude wrote: 06/05/2024 01:15
mk ultra wrote: 05/05/2024 22:09

Jesam ja dobro pogledao video. Govori se ako i druga, treca ili X traka ima prabo skretanja.

kaznjavali npr u Nedzaricima prema gradu kad se moglo iz 2 trake lijevo. Lijeva u prvu, desna u drugu ili trecu traku smije...

A evo ti konkretno opisana situacija

Clan 48
(1) Vozač vozila koje skreće udesno dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom saobraćajnom trakom koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza, osim ako saobraćajnim znakom ili oznakom na kolovozu nije drugačije određeno.

(2) Vozač vozila koje skreće ulijevo dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom lijevom saobraćajnom trakom koja se proteže uz središnju liniju i uz zamišljeni ili obilježeni luk koji spaja dvije središnje linije bočnih kolovoza, odnosno saobraćajnom trakom koja se proteže uz lijevu ivicu puta s jednosmjernim saobraćajem, osim ako saobraćajnim znakom na putu nije drugačije određeno.

Evo jos jedan zanimljiv clan o situaciji koju jako cesto spominjemo
CLAN 39 STAV3
3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, na putu u naselju s kolovozom na kojem za saobraćaj vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne trake za kretanje vozila, vozač može da koristi i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
Znaci da me je udarila, zagrebala ja bih bio kriv sto sam smotao iz pravca opce odnosno sto je ona smotala iz pravca zeljeznicke stankce
Ko skrece iz Kranjceviceve od zeljznicke Prema Uniticu skrece u prvu desnu traku, Onaj koji skrece od Bolnice skrece u prvu lijevu traku( tj srednju) jer imaju dvije trake prema dole i niko nikome ne smeta jer svako ima svoju traku.
AdzijaFace

#46844 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by AdzijaFace »

kakaljin wrote: 06/05/2024 14:50

Ko je skoncentrisan na voznju i prati situaciju u saobracaju na vecoj udaljenost moze bez problema i da naglo manevrise ako je potrebno, jer je spreman na datu sitauciju. A ko to ne radi on i da vozi 20 km/h taj je rizican za sve ostale u saobracaju.
Ne sporim da se moze. Ipak nemam nista protiv onoga ko drzi automobil u istoj putanji s mislju da ne ugrozi nikoga.

Vozim na AP i leti vrabac. Vidim ga, kalkulisem sta ce se desiti, ali nema potrebe da smanjim brzinu, ili da idem u desnu stranu, jer je potencijalni rizik ogroman.
Dzontra_Volta

#46845 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dzontra_Volta »

NediM17 wrote: 06/05/2024 12:49 Pogresno, mozes u bilo koju, naravno ako se uvjeris da je slobodno i bezbjedno.
Rekoh, isprekidana linija cijelim kruznim tokom.
Da je odijeljeno punom na tom mjestu bilo bi kako ti kazes
U praksi da, i ja to često radim.
Po zakonu ne možeš, nego prvo u desnu, pa s obzirom da je isprekidana, kad si već u kružnom toku, možeš lijevo-desno (unutrašnja-vanjska), kako ti prahne.

I na kružni tok se odnosi član 48. ZOOBS-a:
Clan 48
(1) Vozač vozila koje skreće udesno dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom saobraćajnom trakom koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza, osim ako saobraćajnim znakom ili oznakom na kolovozu nije drugačije određeno.
Laplace

#46846 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 01/05/2024 20:29
BiBi911 wrote: 01/05/2024 20:15
Naslovnica wrote: 01/05/2024 20:05

ima role jubomora bolan ion bi ovako da ima hepek
Traka za hepek je desna i u njoj svi cekaju... ovi voze zaustavnom
Ćuj to, nisam znao?!
:gunjastajl:
Elem, sve uredno, nikome nije spala kruna s glave, dapače.
Korištenje zaustavne je uveliko smanjilo opterećenje i pomoglo i ovoj fukari bez hepeka da prije dođe do rampi.
Hvala i policiji što ima razumijevanja. :thumbup:
Prije jedno mjesec-dva tako stoji lik u desnoj (na naplatnim u Krivoglavcima), iza njega još jedan pa onda ja sa tagom. Obojica su mogli da se prestroje u lijevu (imalo slobodnog prostora a niko nije dolazio ka naplatnim), ali ovi ne kontaju. Ja se baš zainatiio da se isključim po propisima ka trakom za ACC, ali sam na kraju morao da ukradem metar zaustavne trake.

Znači, poprilično neinteligentna vožnja uz filopzofiju "ne žuri se meni a za ostale me nije briga". Mogli su uraditi sasvim bezbjedan i lak manevar i tako omogućiti da neko drugi ne mora čekati, a pri tome oni ne bi ništa ni dobili ni izgubili.

Btw, ovih dana sam baš gledao u Italiji i izgleda da je i kod njih traka za automatsku naplatu krajnja desna traka, a ne neka od srednjih. Meni bi bilo logičnije da ta traka bude u sredini ili krajnja lijeva i krajnja desna a u sredini za ručnu naplatu (s tim da kod njih na ručnoj naplati nema radnika nego automat).
Laplace

#46847 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Ateista wrote: 01/05/2024 20:31
mk ultra wrote: 01/05/2024 20:15
Ateista wrote: 01/05/2024 20:14

Svejedno, ne vidim zasto ne kupe tag, koliko god rijetko koristili autoput u neka doba ce ga otplatiti, manje ce cekati generalno jer i kad nisu ovakve guzve zna se cekati na naplatnim bez taga.
Ako nece,ne moraju, ali ne vidim zasto bi oni koji ga imaju cekali sa svima.
Zato sto autoput koriste 3x godisnje
I ima dosta stranih vozila
Ne koristim ni ja nesto precesto, pa sam ga kupio, ne vidim sto ne bi i oni koji idu par puta godisnje. Za strance ok.
Trebalo bi dodatno destimulirati korištenje ručne naplate. Recimo, da se duplira cijena za ručnu naplatu. Ovako, stimulira se korištenje ACC-a time što dobiješ bonus od 20% (ako ti već nije dovoljna stimulacija to da se ne zaustavljaš), ali to je očigledno nedovoljno našim vozačima.
Laplace

#46848 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

nepass1 wrote: 01/05/2024 20:36
Ateista wrote: 01/05/2024 19:42 Ako imaju tag, potpuno opravdano, ne vidim zasto bi cekali bezveze kao i oni koji stoje na naplatnim, ko im je kriv sto ne kupe tag, da ga ima jedno 80-90% vozaca ne bi bilo ovakvih guzvi na naplatnim.
Kladim se da je samo jedan lik radio na naplatnim. Zasto kad znaju da ce biti lom. Gdje je policija kad znaju da ce biti lom?
Tipično za naše krajeve. slično u supermarketima: za vrijeme gužvi rade dvije od šest kasa. Kako se gužva povećava ili smanjuje, eventualno se mijenja broj aktivnih kasa ali uvijek tako da radi duplo manje kasa nego što je potrebno da se smanje gužve. Tako i u opštinama/gradskim upravama: radi jedan šalter dok radnici sa ostala tri sjede negdje u zgradi ili šta već. Koga briga za smanjivanje gužvi?
noviclan

#46849 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by noviclan »

NediM17 wrote: 06/05/2024 12:59 U bilo koju.
Spoiler
Show
NediM17 wrote: 06/05/2024 09:29
mk ultra wrote: 06/05/2024 08:39
Ateista wrote: 06/05/2024 07:27

Ima ako je jedna traka, ako su dvije onda tu nema prednosti, svako mora u svoju traku.
Udari pa probaj :kiss:
Ne kontaju oni clan 49 stav 2
Nigdje ne kaze jedna traka, dvije, pet, deset...

"Vozac vozila koje na raskrsnici skrece ulijevo duzan je da propusti vozilo koje, dolazeci iz suprotnog smjera, na raskrsnici zadrzava pravac svog kretanja ili skrece udesno, osim ako postavljenim saobracajnim znakom nije drugacije odredjeno".

A na toj gore pomenutoj raskrsnici za ove "lijeve" skretace ja vazda idem pravo. :mrgreen:
Zbog njih, da ih ne bi zavarao moj desni zmigavac pa poletili uzeti prednost.
Spoiler
Show
mk ultra wrote: 06/05/2024 09:59
liaar wrote: 06/05/2024 09:44 Ovo što pišete, ista situacija je stalno u Azize Šaćirbegović, na raskrsnici za prema Bosmalu/Milana Preloga.
Ovi koji silaze od Pekare AS, idu lijevo u prvu lijevu, a ovi što sa Malte dolaze idu u prvu desno.
Ali jok, lijepi divni profesionalni vozači Sarajeva motaju sa Malte desno u lijevu traku, jer svakako moraju da bi išli pravo, a po pravilu bi morali u prvu desnu, pa lijevi žmigavac pa u lijevu traku. Što bi se peglali kad mogu zajebati ovog koji silazi od Pekare AS, i vaditi se na priču "ja ti dolazim sa desne strane, imam prvenstvo" i ostale nebuloze
i kad su šišavci parkirani u desnoj traci, logično
Nije "problem" skrenuti u bilo koju kada si sam u raskrsnici

Image
Image

Evo jedna gdje nema parkiranih, znaci ja vozim dzip od kovacica a ti vozis mazdu od skenderije i hocemo u scc preko mosta ti me udaris u mojoj traci skrecemo u istom trenutku na most suade i olge
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#46850 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Evolution_IV »

ma nidje veze, jebla ih desna strana vise :run:
Post Reply