Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

noviclan

#46801 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by noviclan »

Ateista wrote: 05/05/2024 17:31 Po pravilu se mora u prvu svoju traku, tu nema nikakve dileme. Jednom su mi htjeli pisati kaznu sto nisam isao u prvu traku, i znam jos tih primjera.
Upravo to ima ima vremena ispid bitumenke zaletio ga ja ma vidim jedva na zuto cu proci i nema sanse da u prvu desno smotam prema heci i ilidzi i ja tamo srednja i vidim muriji na autobuskoj ko krenu lizalom a ja iz srednje u lijevu brze bolje kad rotacija kaze prosli ste kroz crveno nisam dobro kaze niste se dobro prestrojili rekoh ne znam mislim da jesam kaze on treba li ste u prvu desnu kontam ja dobro nisam zavrsio u stanici kako sam letio rekoh ne znam ako mislite da sam pogresno postupio pisite do vas je i napisa svjetla hvala hvala
noviclan

#46802 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by noviclan »

mk ultra wrote: 05/05/2024 22:12
Optimist wrote: 05/05/2024 21:54
mk ultra wrote: 05/05/2024 17:46

Posto je instruktor voznje, ne znam koji su uslovi u HR
Instruktori voznje uce kandidate u Sarajevu da prave puni krug vanjskom trakom, tako da ni oni ponekad ne znaju sta pricaju, cim u startu uce kandidate pogresno.
Nije im zabranjeno, osim na par kruznih u gradu gdje postoji signalizacija. Ovuda kuda oni voze po dobrinji, nema nikakve signalizacije.
Nisu za nas kruzni sa dvije ne daj Boze sa tri trake jedna plafon i nema sudara nikada, kako trola udje u kruzni i dino merlin sredinom
NediM17

#46803 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Ateista wrote: 05/05/2024 17:31 Po pravilu se mora u prvu svoju traku, tu nema nikakve dileme. Jednom su mi htjeli pisati kaznu sto nisam isao u prvu traku, i znam jos tih primjera.
Pa sto ti nisu napisali ?
preludezalude

#46804 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by preludezalude »

mk ultra wrote: 05/05/2024 22:09
preludezalude wrote: 05/05/2024 21:48
Ti kao da nisi odgledao video do kraja. Covjek lijepo kaze, ako samo ta traka skrece u tu ulicu onda moze birati u koju ce traku.
Jesam ja dobro pogledao video. Govori se ako i druga, treca ili X traka ima prabo skretanja.

kaznjavali npr u Nedzaricima prema gradu kad se moglo iz 2 trake lijevo. Lijeva u prvu, desna u drugu ili trecu traku smije...

A evo ti konkretno opisana situacija

Clan 48
(1) Vozač vozila koje skreće udesno dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom saobraćajnom trakom koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza, osim ako saobraćajnim znakom ili oznakom na kolovozu nije drugačije određeno.

(2) Vozač vozila koje skreće ulijevo dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom lijevom saobraćajnom trakom koja se proteže uz središnju liniju i uz zamišljeni ili obilježeni luk koji spaja dvije središnje linije bočnih kolovoza, odnosno saobraćajnom trakom koja se proteže uz lijevu ivicu puta s jednosmjernim saobraćajem, osim ako saobraćajnim znakom na putu nije drugačije određeno.

Evo jos jedan zanimljiv clan o situaciji koju jako cesto spominjemo
CLAN 39 STAV3
3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, na putu u naselju s kolovozom na kojem za saobraćaj vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne trake za kretanje vozila, vozač može da koristi i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
noviclan

#46805 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by noviclan »

preludezalude wrote: 06/05/2024 01:15
Ti kao da nisi odgledao video do kraja. Covjek lijepo kaze, ako samo ta traka skrece u tu ulicu onda moze birati u koju ce traku.
Jesam ja dobro pogledao video. Govori se ako i druga, treca ili X traka ima prabo skretanja.

kaznjavali npr u Nedzaricima prema gradu kad se moglo iz 2 trake lijevo. Lijeva u prvu, desna u drugu ili trecu traku smije...

Clan 48
(1) Vozač vozila koje skreće udesno dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom saobraćajnom trakom koja se proteže uz desnu ivicu kolovoza, osim ako saobraćajnim znakom ili oznakom na kolovozu nije drugačije određeno.

(2) Vozač vozila koje skreće ulijevo dužan je da obavi skretanje krećući se krajnjom lijevom saobraćajnom trakom koja se proteže uz središnju liniju i uz zamišljeni ili obilježeni luk koji spaja dvije središnje linije bočnih kolovoza, odnosno saobraćajnom trakom koja se proteže uz lijevu ivicu puta s jednosmjernim saobraćajem, osim ako saobraćajnim znakom na putu nije drugačije određeno.

CLAN 39 STAV3
3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, na putu u naselju s kolovozom na kojem za saobraćaj vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne trake za kretanje vozila, vozač može da koristi i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
Znaci da me je udarila, zagrebala ja bih bio kriv sto sam smotao iz pravca opce odnosno sto je ona smotala iz pravca zeljeznicke stankce
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#46806 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mk ultra »

Skretac desno uvijek ima prednost
Ateista

#46807 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 05/05/2024 22:30
Pa sto ti nisu napisali ?
Pa vecinu kazni mi oproste, pisu ako bas moraju. :D
Tad jos umalo dogovorih posao sa njima, ostavio im broj ali ipak nisu zvali, valjda sam im bio skup, mozda su ocekivali dzaba sto mi nece pisati kaznu. :D
Ateista

#46808 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

mk ultra wrote: 06/05/2024 07:24 Skretac desno uvijek ima prednost
Ima ako je jedna traka, ako su dvije onda tu nema prednosti, svako mora u svoju traku.
Ateista

#46809 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Clan 48

CLAN 39 STAV3
:thumbup: Sve jasno iz clana 48.
mk ultra

#46810 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mk ultra »

Ateista wrote: 06/05/2024 07:27
Ima ako je jedna traka, ako su dvije onda tu nema prednosti, svako mora u svoju traku.
Udari pa probaj :kiss:
Ateista

#46811 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

mk ultra wrote: 06/05/2024 08:39
Stvarno bih volio da cujem konkretno iskustvo u ovakvoj situaciji. Postoji mogucnost da bi se proglasila obostrana krivica, iako mi to bas i nema smisla i logicno bi mi bilo da bude kriv iskljucivo onaj koji nije isao u svoju traku, ali ostavljam tu mogucnost da bi i na ovoga koji je skretao lijevo u svoju traku prebacili dio krivice, ali sam 100% siguran da bi onaj koji skrece desno i ne ide u svoju traku morao imati bar dio krivice. :D
AdzijaFace

#46812 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by AdzijaFace »

A sta ako je njegova traka zauzeta, onda bi trebao pustiti tebe koji skreces lijevo?

Nekako imam utisak da je rijeseno da onaj ko desno skrece uvijek ima prednost, da se ne bi doslo u situaciju da ima previse nedoumica.
Ateista

#46813 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Malo isao do mora, i kao po obicaju uvijek se svega nagledam na putu: Prvo sto me bas iznerviralo je vozac nekog mercedesa koji je bio ispred mene, vidim nekog misa ili pacova kao pretrcava cestu, ja sam bio malo iza pa sam imao bolji pregled ali ga je i on morao vidjeti jer je prethodno pretrcao traku za suprotni smjer i tek onda usao u nasu traku, ali lik je samo hladno vozio pravo, ni da proba malo prikociti ni putanju promijeniti, i naravno jadni mis je zavrsio pod tockom. Ne mogu da shvatim takve ljude, ili je potpuno dekoncentrisan i odsutan pa ga nije vidio, ili ga je vidio ali je u pitanju totalno odsustvo empatije prema drugim zivim bicima i nije ga bilo briga.

Druga situacija, kanjon neretve gdje preticem malo po malo pegle koji voze u prosjeku 60 na sat, priblizim se nekom audiju koji je do tad vozio u koloni i nije preticao ali mu je vjerovatno bilo ispod casti da ga pretekne "francuski plastikaner", dajem zmigavac i krenem u preticanje kad je pocela isprekidana i on samo po gasu i pocne i on da pretice one ispred, nakon sto sam ja vec krenuo i bez zmigavca naravno. Blicnem mu par puta i posto je bilo prostora preteknem i ja sa njim par auta, kako sam bio u zaletu a dug i cist pravac krenem i njega da preteknem, vidim da on na silu ubrzava da mi onemoguci preticanje ali sam ja ipak bio brzi i prodjem ga, kad je on poceo da se ljudi i da blica, kompleksi su stvarno cudo. :lol:
Ateista

#46814 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

AdzijaFace wrote: 06/05/2024 09:15 A sta ako je njegova traka zauzeta, onda bi trebao pustiti tebe koji skreces lijevo?

Nekako imam utisak da je rijeseno da onaj ko desno skrece uvijek ima prednost, da se ne bi doslo u situaciju da ima previse nedoumica.
Ako mu je traka zauzeta, onda bi se trebao ponasati isto kao i u bilo kojoj drugoj situaciji gdje mu se u traci pojavi neka prepreka - dati zmigavac i kad bude slobodno prestrojiti se u drugu traku. Cak i ako je prepreka na samom pocetku njegove trake, to ne mijenja cinjenicu da on treba prvo da udje u svoju traku i onda da se prestroji kad se uvjeri da to moze bezbjedno uraditi. Nije to nikakvo pustanje onoga ko skrece lijevo, vec iskljucivo voznja po propisima gdje kada naidjes na prepreku u svojoj traci prestrojis se u drugu.
NediM17

#46815 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Ne kontaju oni clan 49 stav 2
Nigdje ne kaze jedna traka, dvije, pet, deset...

"Vozac vozila koje na raskrsnici skrece ulijevo duzan je da propusti vozilo koje, dolazeci iz suprotnog smjera, na raskrsnici zadrzava pravac svog kretanja ili skrece udesno, osim ako postavljenim saobracajnim znakom nije drugacije odredjeno".

A na toj gore pomenutoj raskrsnici za ove "lijeve" skretace ja vazda idem pravo. :mrgreen:
Zbog njih, da ih ne bi zavarao moj desni zmigavac pa poletili uzeti prednost.
NediM17

#46816 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

AdzijaFace wrote: 06/05/2024 09:15 A sta ako je njegova traka zauzeta, onda bi trebao pustiti tebe koji skreces lijevo?

Pa tako i jest.
Ateista

#46817 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 06/05/2024 09:29

Ne kontaju oni clan 49 stav 2
Nigdje ne kaze jedna traka, dvije, pet, deset...

"Vozac vozila koje na raskrsnici skrece ulijevo duzan je da propusti vozilo koje, dolazeci iz suprotnog smjera, na raskrsnici zadrzava pravac svog kretanja ili skrece udesno, osim ako postavljenim saobracajnim znakom nije drugacije odredjeno".

A na toj gore pomenutoj raskrsnici za ove "lijeve" skretace ja vazda idem pravo. :mrgreen:
Zbog njih, da ih ne bi zavarao moj desni zmigavac pa poletili uzeti prednost.
Zbog tog clana sam ostavio mogucnost da bude obostrana krivica, ali ne moze nikako biti krivica samo onoga ko skrece lijevo, ima clan koji kaze da moras u prvu traku.
U praksi, kada bi svi pravilno skretali, ovaj clan o kojem ti govoris je bespotreban za ceste sa vise traka. :D
Logovan

#46818 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Logovan »

HelaS wrote: 05/05/2024 17:58 Gdje je vidjela? Prije skretanja nije mogla znati da postoje dvije trake, nema znaka. U trenutku ulaska u desnu ulicu mogla je vidjeti dvije trake podijeljene bijelom linijom. Postoji li ta bijela linija?
Prije skretanja nije mogla znati da imaju dvije trake, ali rekoh već, u toku skretanja mogla je vidjeti da su dvije trake. Ionako je bezveze navoditi da nije vidjela, a ona prigovarala i poslije skretanja. :-) Bijela linija postoji, mislim da se slabije vidi, ali da postoji, postoji.
NediM17 wrote: 05/05/2024 22:22 I ok, skrenuli ste istovremeno i sta dalje ?
Ti se trebas prestrojiti u "njenu" traku jer "tvoja" nestaje na sljedecoj raskrsnici.
Kako šta dalje? Upali desni žmigavac i prestroji se kada ona prođe.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#46819 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by liaar »

Ovo što pišete, ista situacija je stalno u Azize Šaćirbegović, na raskrsnici za prema Bosmalu/Milana Preloga.
Ovi koji silaze od Pekare AS, idu lijevo u prvu lijevu, a ovi što sa Malte dolaze idu u prvu desno.
Ali jok, lijepi divni profesionalni vozači Sarajeva motaju sa Malte desno u lijevu traku, jer svakako moraju da bi išli pravo, a po pravilu bi morali u prvu desnu, pa lijevi žmigavac pa u lijevu traku. Što bi se peglali kad mogu zajebati ovog koji silazi od Pekare AS, i vaditi se na priču "ja ti dolazim sa desne strane, imam prvenstvo" i ostale nebuloze
NediM17

#46820 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Npr, masa raskrsnica na glavnoj cesti kad dolazis iz sporednih bocnih ulica i hoces pravo preko tramvajskih sina ima jednu traku za pravo a na drugoj strani te docekaju dvije.
U koju traku bi trebali ici po zakonu?
mk ultra

#46821 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mk ultra »

liaar wrote: 06/05/2024 09:44 Ovo što pišete, ista situacija je stalno u Azize Šaćirbegović, na raskrsnici za prema Bosmalu/Milana Preloga.
Ovi koji silaze od Pekare AS, idu lijevo u prvu lijevu, a ovi što sa Malte dolaze idu u prvu desno.
Ali jok, lijepi divni profesionalni vozači Sarajeva motaju sa Malte desno u lijevu traku, jer svakako moraju da bi išli pravo, a po pravilu bi morali u prvu desnu, pa lijevi žmigavac pa u lijevu traku. Što bi se peglali kad mogu zajebati ovog koji silazi od Pekare AS, i vaditi se na priču "ja ti dolazim sa desne strane, imam prvenstvo" i ostale nebuloze
i kad su šišavci parkirani u desnoj traci, logično
AdzijaFace

#46822 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by AdzijaFace »

Ateista wrote: 06/05/2024 09:19 , ali lik je samo hladno vozio pravo, ni da proba malo prikociti ni putanju promijeniti,
Odlicna i sigurna voznja na provm mjestu. Bravo za vozaca ispred tebe.
NediM17 wrote: 06/05/2024 09:30

Pa tako i jest.

Pa i ja smatram da jeste, ali ovdje se vode rasprave svaki drugi mjesec oko skretanja desno u ulicu s 2 trake :D

Isto kao i kruzni tok, gdje kazu nisam duzan sacekati da prodje i onaj iz unutrasnje prije nego se ukljucim u kt :D
NediM17

#46823 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Ja mislim da je zbog stakora lik trebao napraviti havariju. :mrgreen:
Sto se tice kruznog, imam i tu pitanje za malce-znalce.
Prilaz kruznom toku je cesta sa jednom trakom.
Kruzni tok ima dvije trake, i unutar kruznog toka je sve isprekidana linija.
U koju traku se mozete ukljuciti u kruzni tok?
preludezalude

#46824 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by preludezalude »

noviclan wrote: 06/05/2024 04:19

Clan 48

CLAN 39 STAV3
Znaci da me je udarila, zagrebala ja bih bio kriv sto sam smotao iz pravca opce odnosno sto je ona smotala iz pravca zeljeznicke stankce
Me neeee...
Ovo sto si zacrnio se odnosi na onu vjecitu pricu o voznji u lijevoj traci ili u desnoj traci. Nema veze sa skretanjem.
Dzontra_Volta

#46825 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dzontra_Volta »

NediM17 wrote: 06/05/2024 10:17 Ja mislim da je zbog stakora lik trebao napraviti havariju. :mrgreen:
Sto se tice kruznog, imam i tu pitanje za malce-znalce.
Prilaz kruznom toku je cesta sa jednom trakom.
Kruzni tok ima dvije trake, i unutar kruznog toka je sve isprekidana linija.
U koju traku se mozete ukljuciti u kruzni tok?
U vanjsku, pa onda dati lijevi žmigavac, ako ima potrebe da se prestrojiš u unutrašnju.
Post Reply