Ja bih vala i 20 kg nabacila da imam sve navedeno.
Antidepresivi, šta i kako?
Moderator: anex
-
no_sikiriki
#201 Re: Antidepresivi, šta i kako?
Pa ako toliko dobro djeluje, što ne pokušaš opet sa Seroxatom, ali uz neku dijetu, da ne bude plus 20 kg
- shape of despair
#202 Re: Antidepresivi, šta i kako?
Kad pogledam svoje fotografije na seroxatu sve mi bude jasno,ko bure,a mogu i ćunu ocvikarit,ta se ne diženo_sikiriki wrote: ↑26/04/2024 18:46 Pa ako toliko dobro djeluje, što ne pokušaš opet sa Seroxatom, ali uz neku dijetu, da ne bude plus 20 kg![]()
Ja bih vala i 20 kg nabacila da imam sve navedeno.![]()
Udebljati se sa 75 na 100kg nije naivno,i ne mogu se skinuti kile nikako ničim. Cim stane terapija za 3-4 mjeseca se vrati kilaža
-
MMM1977
#203 Re: Antidepresivi, šta i kako?
Blizak prijatelj koristi Esram, prije je bio uvijek nervozan i nadrkan sad ga na ranu priviti
Neki dan mi je pričao ono što se ne vidi da je imao mnogo problema sa gušenjem, konstantnom nervozom i strahovima uglavnom raspad sistema. Sada pije 1,5 tbl dnevno.
Koliko se dugo uzima taj Esram? Valjda se poslije prestanka uzimanja ne vrati na staro.
Koliko se dugo uzima taj Esram? Valjda se poslije prestanka uzimanja ne vrati na staro.
-
funeral blues
#204 Re: Antidepresivi, šta i kako?
Najmanje 6 mjeseci za escitaloprame, poslije u dogovoru s doktorom. Skidanje ide postepeno, ne smije odjednom, ali kad prođu krize, onda bude ok, nema nikakvih problema. Hoće li se vratiti na staro, to ne ovisi o lijeku.
- Bluemore
#205 Re: Antidepresivi, šta i kako?
ne znam gdje ste to nasli ali ja sve sto citam je preporuka ko dhasimota i hipo da se uzima asvaganda
- haubica_i_to_teshka
#206 Re: Antidepresivi, šta i kako?
@MMM1977
Koliko dugo je ce je uzimati zavisi od pacijenta (kako reaguje na terapiju, popratne pojave, etc).
pod nadzorom ljekara (kontrola svake 2 sedmice).
Ako je u pitanju osoba mladja od 25g ne bih preporucio, moguce tendencije za samoubistvo (jos jedan belaj u najavi).
6 mjeseci je najkrace vrijeme u kojem pacijenti imaju odredjene simptome da bi se mogla pravilno uspostaviti dijagnoza (po tvom kratkom opisu moguca GAD (generalized anxiety disorder)),a ne najkrace vrijeme uzimanja terapijefuneral blues wrote: ↑01/05/2024 13:33 Najmanje 6 mjeseci za escitaloprame, poslije u dogovoru s doktorom. Skidanje ide postepeno, ne smije odjednom, ali kad prođu krize, onda bude ok, nema nikakvih problema. Hoće li se vratiti na staro, to ne ovisi o lijeku.
Koliko dugo je ce je uzimati zavisi od pacijenta (kako reaguje na terapiju, popratne pojave, etc).
pod nadzorom ljekara (kontrola svake 2 sedmice).
Ako je u pitanju osoba mladja od 25g ne bih preporucio, moguce tendencije za samoubistvo (jos jedan belaj u najavi).
- Dr.medicine
#207 Re: Antidepresivi, šta i kako?
Nađi nekog psihijatra koji se razumije u neželjena dejstva lijeka ili internistu. Imas na Jagomiru internistu, lik je nešto doktorirao oko tih psihijatrijskih lijekova, kontam on garant zna jer radi s tim pacijentimashape of despair wrote: ↑24/04/2024 21:27 Meni escitalopram izgleda slabo djeluje na srce,vrlo rijetka pojava. Osjecam neku nelagodu u prsima,puls veci za oko 20 otkucaja itd. itd. kao produzeni QT interval. E jebi ga reko,super lijek a vamo zajebava
- shape of despair
#208 Re: Antidepresivi, šta i kako?
Ne moze se gore otici tek tako,samo ako si bas slucaj za Jagomir. Iscitao sam pola reddita o esramu i kako zna zezati ljude,te puls ispod 40,te zatezanje u grudima itd. Na 5mg i funkcionisem, na 10 kad umro nisam, puls 38, pritisak 160, stezanje u prsima, nelagoda vrlo ruzna. Cim sam prestao piti za 2-3 dana sve proslo.Dr.medicine wrote: ↑05/05/2024 15:53Nađi nekog psihijatra koji se razumije u neželjena dejstva lijeka ili internistu. Imas na Jagomiru internistu, lik je nešto doktorirao oko tih psihijatrijskih lijekova, kontam on garant zna jer radi s tim pacijentimashape of despair wrote: ↑24/04/2024 21:27 Meni escitalopram izgleda slabo djeluje na srce,vrlo rijetka pojava. Osjecam neku nelagodu u prsima,puls veci za oko 20 otkucaja itd. itd. kao produzeni QT interval. E jebi ga reko,super lijek a vamo zajebava
Inace dobar lijek,jedan od najboljih. Toliko budes dobar da pocnes okolo ljude podjebavati i stavljati ih na njihovo mjesto gdje i pripadaju,a ne samo da se pokunjiš i spustis pogled i sebe proklinjes sto si takav
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#209 Re: Antidepresivi, šta i kako?
Da ti nisi heroin uzimao?shape of despair wrote: ↑26/04/2024 18:38 Efekti Esrama ili Seroxata na mene: prije: socijalna fobija, kratak fitilj, živčanost, ljutnja, blaga depresija, spuštanje pogleda(nesigurnost),konstantna anksioznost 24/7, zabrinutost za sve i svašta.
Poslije: unutrasnji mir i zadovoljstvo,smirenost,sigurnost, samopouzdanje, mozak nije u 24/7 fight modu pa me pocnu zanimati hobiji, uljudnost,ljupkost,toplina......
- shape of despair
#210 Re: Antidepresivi, šta i kako?
Skonto si me, jebi gaEntropio wrote: ↑06/05/2024 04:54Da ti nisi heroin uzimao?shape of despair wrote: ↑26/04/2024 18:38 Efekti Esrama ili Seroxata na mene: prije: socijalna fobija, kratak fitilj, živčanost, ljutnja, blaga depresija, spuštanje pogleda(nesigurnost),konstantna anksioznost 24/7, zabrinutost za sve i svašta.
Poslije: unutrasnji mir i zadovoljstvo,smirenost,sigurnost, samopouzdanje, mozak nije u 24/7 fight modu pa me pocnu zanimati hobiji, uljudnost,ljupkost,toplina......
-
TzAnka
#211 Re: Antidepresivi, šta i kako?
Pozdrav svima. Ja cu malo poduzi post pa se nadam da ne zamjerite. Zadnjih 7 mjeseci se borim sa strasnim napadima panike i bezvoljnosti i to naizmjenicno. Nekada nemam volje da se uopste pokrenem i onda panicarim jer ne mogu nista stici a nemam snage i sve tako u krug. Prije godinu dana sam krenula na psihoterapiju jer sam bila u jako losoj vezi koju sam napustila prije 7 mjeseci. Meðutim, od tada krecu ti naizmjenicni intervali. Dva puta mjesecno imam prave depresivne epizode u smislu da samo sjedim u jednom cosku i dumam o tome kako nemam zivot, kako ne vrijedim iako znam da je to besmisleno jer imam jako bogat socijalni zivot izmeðu tih epizoda. Ali jednostavno te misli me obuzmu i racio mi bude 0 bodova. Zbog svega toga me psiholog poslao paihijatru koji mi je ukljucio Esciteu. Danas mi je 7. dan kako pijem, 6 dana po 5 mg pa danas 10 mg. Ja nisam bolje, i dalje vrtim neke filmove strasne po glavi, osjecaj enormne tuge i nemogucnost da se tome otrgnem. Moje pitanje je: kako cu znati da sam bolje ? Koliko vremena da dam lijeku prije nego sto ga proglasim propalim i zatrazim novi ? Hvala unaprijed!
-
sumirprimus
#212 Re: Antidepresivi, šta i kako?
A da probas sta drugo osim lijekova?
- liyf
#213 Re: Antidepresivi, šta i kako?
Escitalopram u punu funkciju ulazi nakon par sedmica u organizmu, tako da 6-7 dana te ne treba brinuti. Jedan je od najboljih antidepresiva i generalno lijek koji se koristi za anksioznost a i za paniku. Ako ti on ne radi, a veoma je mala vjerovatnoća da neće, onda objektivno ćeš imati velik problem naći lijek koji ti radi.TzAnka wrote: ↑17/06/2024 22:35 Pozdrav svima. Ja cu malo poduzi post pa se nadam da ne zamjerite. Zadnjih 7 mjeseci se borim sa strasnim napadima panike i bezvoljnosti i to naizmjenicno. Nekada nemam volje da se uopste pokrenem i onda panicarim jer ne mogu nista stici a nemam snage i sve tako u krug. Prije godinu dana sam krenula na psihoterapiju jer sam bila u jako losoj vezi koju sam napustila prije 7 mjeseci. Meðutim, od tada krecu ti naizmjenicni intervali. Dva puta mjesecno imam prave depresivne epizode u smislu da samo sjedim u jednom cosku i dumam o tome kako nemam zivot, kako ne vrijedim iako znam da je to besmisleno jer imam jako bogat socijalni zivot izmeðu tih epizoda. Ali jednostavno te misli me obuzmu i racio mi bude 0 bodova. Zbog svega toga me psiholog poslao paihijatru koji mi je ukljucio Esciteu. Danas mi je 7. dan kako pijem, 6 dana po 5 mg pa danas 10 mg. Ja nisam bolje, i dalje vrtim neke filmove strasne po glavi, osjecaj enormne tuge i nemogucnost da se tome otrgnem. Moje pitanje je: kako cu znati da sam bolje ? Koliko vremena da dam lijeku prije nego sto ga proglasim propalim i zatrazim novi ? Hvala unaprijed!
Dakle, ja bih sačekao barem 3 sedmice dok ne bih popričao sa doktorom o tome. Sretno!
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#214 Re: Antidepresivi, šta i kako?
Sacekaj jos nekoliko dana,..to je rano da bi lijek djelovao. Znaces jednostavno da si bolje, kad ti vise od pola tih simptoma nestane....TzAnka wrote: ↑17/06/2024 22:35 Pozdrav svima. Ja cu malo poduzi post pa se nadam da ne zamjerite. Zadnjih 7 mjeseci se borim sa strasnim napadima panike i bezvoljnosti i to naizmjenicno. Nekada nemam volje da se uopste pokrenem i onda panicarim jer ne mogu nista stici a nemam snage i sve tako u krug. Prije godinu dana sam krenula na psihoterapiju jer sam bila u jako losoj vezi koju sam napustila prije 7 mjeseci. Meðutim, od tada krecu ti naizmjenicni intervali. Dva puta mjesecno imam prave depresivne epizode u smislu da samo sjedim u jednom cosku i dumam o tome kako nemam zivot, kako ne vrijedim iako znam da je to besmisleno jer imam jako bogat socijalni zivot izmeðu tih epizoda. Ali jednostavno te misli me obuzmu i racio mi bude 0 bodova. Zbog svega toga me psiholog poslao paihijatru koji mi je ukljucio Esciteu. Danas mi je 7. dan kako pijem, 6 dana po 5 mg pa danas 10 mg. Ja nisam bolje, i dalje vrtim neke filmove strasne po glavi, osjecaj enormne tuge i nemogucnost da se tome otrgnem. Moje pitanje je: kako cu znati da sam bolje ? Koliko vremena da dam lijeku prije nego sto ga proglasim propalim i zatrazim novi ? Hvala unaprijed!
Sretno, nema predaje!!
-
moimoi
#215 Re: Antidepresivi, šta i kako?
Nastavi ti piti terapiju ali uradi i pregled stitne ako vec nisi.TzAnka wrote: ↑17/06/2024 22:35 Pozdrav svima. Ja cu malo poduzi post pa se nadam da ne zamjerite. Zadnjih 7 mjeseci se borim sa strasnim napadima panike i bezvoljnosti i to naizmjenicno. Nekada nemam volje da se uopste pokrenem i onda panicarim jer ne mogu nista stici a nemam snage i sve tako u krug. Prije godinu dana sam krenula na psihoterapiju jer sam bila u jako losoj vezi koju sam napustila prije 7 mjeseci. Meðutim, od tada krecu ti naizmjenicni intervali. Dva puta mjesecno imam prave depresivne epizode u smislu da samo sjedim u jednom cosku i dumam o tome kako nemam zivot, kako ne vrijedim iako znam da je to besmisleno jer imam jako bogat socijalni zivot izmeðu tih epizoda. Ali jednostavno te misli me obuzmu i racio mi bude 0 bodova. Zbog svega toga me psiholog poslao paihijatru koji mi je ukljucio Esciteu. Danas mi je 7. dan kako pijem, 6 dana po 5 mg pa danas 10 mg. Ja nisam bolje, i dalje vrtim neke filmove strasne po glavi, osjecaj enormne tuge i nemogucnost da se tome otrgnem. Moje pitanje je: kako cu znati da sam bolje ? Koliko vremena da dam lijeku prije nego sto ga proglasim propalim i zatrazim novi ? Hvala unaprijed!
-
suspect_zero
#216 Re: Antidepresivi, šta i kako?
Escita meni tek poslije mjesec počela djelovati.....bila sam super u početku, ono u fazonu orilo gorilo jebe mi se za sve, trezveno razmišljanje (čak i previše), samopouzdanje, želja za nekim promjenama i druženjem.....ali imala je jednu caku koja mi se nikako nije dopadala.....nisam nikako mogla da plačem, da se rastužim na tužne događaje, gubila sam empatičnost,...fakat mi to počelo smetati i prestanem na svoju ruku.
Psihijatrici se to nije dopalo kad sam rekla, nalijepila me ....a ja tada još pod dejstvo escite nalijepim nju, izujem ženu jezikom iz cipela....jbg., rastanak nije bio ugodan
Psihijatrici se to nije dopalo kad sam rekla, nalijepila me ....a ja tada još pod dejstvo escite nalijepim nju, izujem ženu jezikom iz cipela....jbg., rastanak nije bio ugodan
-
moimoi
#217 Re: Antidepresivi, šta i kako?
suspect_zero wrote: ↑18/06/2024 18:53 Escita meni tek poslije mjesec počela djelovati.....bila sam super u početku, ono u fazonu orilo gorilo jebe mi se za sve, trezveno razmišljanje (čak i previše), samopouzdanje, želja za nekim promjenama i druženjem.....ali imala je jednu caku koja mi se nikako nije dopadala.....nisam nikako mogla da plačem, da se rastužim na tužne događaje, gubila sam empatičnost,...fakat mi to počelo smetati i prestanem na svoju ruku.
Psihijatrici se to nije dopalo kad sam rekla, nalijepila me ....a ja tada još pod dejstvo escite nalijepim nju, izujem ženu jezikom iz cipela....jbg., rastanak nije bio ugodan![]()
Ni “Lesi se vraca kuci”?
Koliko shvatih ovdje nije primarna anksioznost nego depresija… tj anksioznost je uzrok depresije. Moze bit da bidne stitna.
Meni je recimo anksioznos uzrokovala hernija na zelucu, sto su ustanovili tek par godina nakon. Hernija je vrsila pritisak na srce=ubrzan rad srca=mantanje= napad panike.
-
suspect_zero
#218 Re: Antidepresivi, šta i kako?
Mah, nije da bih sada tako reagovala ali tada mi baš došla na zicer....jbg. ljekari imaju malo veći ego a nije ni meni tada bio mali
....ona meni šta se pravim pametna i prekidan th.na svoju ruku onda kao koja je njena uloga ako ja glumim psihijatra....rek'o naručiješ me za tri mjeseca meni bilo dugo čekati na termin a ne dopada mi se što ne mogu da pokažem emocije....e onda me krene prcat u fazonu eto muka ti što ne možeš da plačeš ko trebam biti zahvalna zbog toga....tu mi padne klapna i pretjeram sa jezičinom.
Inače dijagnozu koju mi je ona bila uspostavila je nešto kao blaži oblik anksioznosti.
Razlog zbog kojeg sam tražila uputnicu psihijatru je bio tada povišen tlak i velika aritmija i stresan period koji se zadesio.
Moguće da je povezano sa hernijom (mada sam od nekih ljekara dobila odgovor da hernija nema veze sa aritmijom)
Herniju sam otkrila nakon toga i fakat stvori takav osjećaj da će srce iskočiti nakon jela ako se izvrneš a to opet dovede do napada panike i nervoze.
Možda je ipak bolje prvo odraditi UZ štitne i abdomena prije posjete psihiću a još bitnije o tome pričati, makar i ovdje
Inače dijagnozu koju mi je ona bila uspostavila je nešto kao blaži oblik anksioznosti.
Razlog zbog kojeg sam tražila uputnicu psihijatru je bio tada povišen tlak i velika aritmija i stresan period koji se zadesio.
Moguće da je povezano sa hernijom (mada sam od nekih ljekara dobila odgovor da hernija nema veze sa aritmijom)
Možda je ipak bolje prvo odraditi UZ štitne i abdomena prije posjete psihiću a još bitnije o tome pričati, makar i ovdje
- konektovan
#219 Re: Antidepresivi, šta i kako?
Cudni su ti psihijatrići. Meni propisala mjesec dana da pijem escitu i da nakon toga dodjem na kontrolu. Popio terapiju i narucio se kod nje...6 dana nakon popijene terapije dobio termin. Dosao i pita me jesam lu nastavio s terapijom? Kako cu nastaviti kad nemam vise tableta a i rekli ste mi da dodjem na kontrolu..nije mi uopste rekla da moram biti "pokriven" terapijom..cijelo vrijeme i da ja trebam guglati kako se koriste antidepresivi... 
- liyf
#220 Re: Antidepresivi, šta i kako?
Mene lično strah pitati za uputnicu psihijatru, reko napašće me žena što je smaram po ambulanti
-
suspect_zero
#221 Re: Antidepresivi, šta i kako?
Šta te ima biti sramota, ona to samo elektronski proslijedi....još ako naletiš na nekog profi psihića
@konektovan kako je na tebe djelovala escita, ovo raje što znam imali slične simptome kao i ja ....ravnodušnost, ravna crta i odsutnost suosjećanja.
Neki su prestali a neki napravili pauzu pa opet.
Imaš li sada th?
- liyf
#222 Re: Antidepresivi, šta i kako?
A žao mi doktorice u ambulanti, svaki vikend de ovo de onosuspect_zero wrote: ↑19/06/2024 18:37Šta te ima biti sramota, ona to samo elektronski proslijedi....još ako naletiš na nekog profi psihića![]()
@konektovan kako je na tebe djelovala escita, ovo raje što znam imali slične simptome kao i ja ....ravnodušnost, ravna crta i odsutnost suosjećanja.
Imaš li sada th?
Nisam konektovan al hbg ne da mi đavo mira. Jesi li pričala sa doktorom o emocijama pri korištenju, ako ti je stvarno velik problem promijeni dozu ili sam lijek, iako to lično ne bih preporučio ako ti i escita teško pomaže. Mislim da je ta tupost emocija i najveća a i najčešća nuspojava escite, jednostavno je jak lijek, direktno utiče na receptore serotonina i zato imaš te nuspojave.
-
suspect_zero
#223 Re: Antidepresivi, šta i kako?
Ja je tada batalila i sada nemam th., mislim više ne idem kod psihijatrica (pročitaj post iznad
).....situacija koja mi je u tom periodu (mislim da je bila 2018/19) uzrokovala stres se promijenila, u međuvremenu sam otkrila da imam herniju želudca tako da znam kako da se ponašam, štitnu još uvijek držim bez th jer je samo mrvicu povećan jedan parametar.
Čim prekipi odoh ili kod psihijatra ili odvjetnika
Mile mi majke ja ne umijem biti bez nervoze.....tačno je sama sebi stvorim , ako je sve potaman onda vidim neku mrvu ili fleku i eto promjene ćehre
Čim prekipi odoh ili kod psihijatra ili odvjetnika
Mile mi majke ja ne umijem biti bez nervoze.....tačno je sama sebi stvorim , ako je sve potaman onda vidim neku mrvu ili fleku i eto promjene ćehre
- konektovan
#224 Re: Antidepresivi, šta i kako?
Ma moje iskystvo sa escitom je onako..i jeste nesto pomoglo, a vise da nije. Ali moram priznati da stvari na koje bih prije sigurno zaplakao ili suzu pustio, sa escitom to nije bio slucaj.suspect_zero wrote: ↑19/06/2024 18:37Šta te ima biti sramota, ona to samo elektronski proslijedi....još ako naletiš na nekog profi psihića![]()
Imaš li sada th?
Nisam na terapiji trenutno,...a trebao bi biti sigurno.
-
suspect_zero
#225 Re: Antidepresivi, šta i kako?
Ako nađeš nekoga dobrog da hoće fino saslušati javi pa da mu se izjadam