Relikti kokuzluka

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ShnjaZZZ

#51 Re: Relikti kokuzluka

Post by ShnjaZZZ »

DebelinJoe wrote: 02/05/2024 08:35
ShnjaZZZ wrote: 01/05/2024 21:14 Nisam siguran je li to relikt kokuzluka ili škrtosti ali imam potrebu da dobroooo iskoristim stvar prije nego je bacim i otvorim novu.

Primjer: gaće, potkošulje, čarape, patike. Trenutno sigurno imam 10 gaća, 10 potkošulja i 40 pari čarapa koje stoje godinama nove, neotpakovane. Neka mi muka otvoriti ih, čuvam ih za "crne dane" a koristim po 5 istih. Naučio sam ušivat pa kad se pojavi rupa zakrpim :roll: roditelje nerviram samo tako, stalno mi galame da navlačim sirotinju na sebe.

Imam tri para patika koje nikad nisam još obukao. Stoje dvije godine, svaku stvar gledam da maksimalno poderem itd.
Ja i pored sasvim solidnog auta i dovoljne količine goriva u rezervoaru sjedem u voz i idem iz Zenice za Sarajevo i obratno. Još kad naidje kondukter pa umjesto da pise kartu on mi kaze: Daj mi dvije marke.

Ljepota. Odeš u Sarajevo, obaviš posao i vratiš se za pet KM umjesto da je platiš gorivo, putarinu i parking u Sarajevu.
Nekad bilo sad se spominjalo. Te šupljake bacaj nekom drugom. Doduše ako su bili sarajevski kondukteri ne čudi me, prije nekog vremena trojica su suspendovana pa dobili otkaze iz sarajevske direkcije kad im je uletila Kontrola prihoda. Zbog 20 maraka otkazi. Sitne duše. Ali sad više ne postoji šansa za krađom...zato više niko neće u konduktere :)
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#52 Re: Relikti kokuzluka

Post by mk ultra »

mayab wrote: 02/05/2024 08:18 Glede "kokuzluka" , kod Nijemaca sam naučio da nije sve u kokuzluku šta mi predstavljamo kokuzlukom ili čak škrtošću.

Njemačka nacija kao ekološki odgovorna radi mnoge stvari koje su nama balkanerosima izgledaju kao kokuzluk ili "ciganluk" :lol: - gašenje svjetla, zatvaranje vode da ne teče uzalud , eto za početak samo te dvije stvari
Skupljanje PVC flaša, i sortiranje ostalog otpada
Iskoristavanje svega do maksimuma
A tek kad se gleda energija, kolika je temp u prostoriji
:run:

Znam jednog pravog Švabu, i taj je dok je korona bila, radio kao i vecina njemaca od kuće
I on je svaki mjesec "fakturisao" firmi i obracunavao do u zadnji kWh trosak hlađenja prostorije u svojoj kući u kojoj je radio i pravio povrat para sebi.
nepass1

#53 Re: Relikti kokuzluka

Post by nepass1 »

dr_Evil wrote: 02/05/2024 07:57
nepass1 wrote: 02/05/2024 06:39
dječak sa šibicama wrote: 01/05/2024 23:20 Pricala mi jedne godine jaranica, otisla u Atlantu zivjeti 2000 i seste sedme ne sjecam se, kaze nevjerovatan osjecaj kad je usla u neki costco ili walmart i ne gleda cijene hrane, kupuje sta hoce, uopce ne obraca paznju na cijenu jer je sve jeftino u odnosu na kolicinu novca u novcaniku.

Mi navikli svaku cijenu mjerkati, hocu li necu li, posebno zene u buticima. Ma hocu, ko ga jebe, kupicu majicu :D
Ja sam mozda 2-3 godine bio kokuz. Ono bukvalno jelo i rezije. I jes mi bilo patnja jer ne mozes otici kafu popiti ili sta pojesti vani. Znam da sam prvo otisao u torte i to popiti kafu i pojesti cizkejk kad sam zaimao :D . Ali opet i danas kad imam ogromno veca primanja nego prije 10-12g ja stedim na svemu. Nema sanse da cu sad u metropolisu pojesti kolac, nema sanse da cu platiti lubenicu 4KM/kg, kad je nikad u zivotu ne bih pojeo, odjecu samo jeftinu kupujem cotton ili waikiki (osim jakne i patika, ali to nosim dok se ne podere), bio bez auta stavim djete na ramena, nosim je po kilometar necu taksi platiti, nosim iste naocale od 2015 jer rade posao, prije bih po cuskijama otisao po hranu ili bih napravio makarone sa pavlakom nego dao pare korpi.
Sta znam meni dovoljno da znam da mogu priustiti.
Najbitnije mi je dodje evo 1.maj i plata mi nece biti do 6.maja a meni svejedno imam para ko da je 5.april.
I sta jos, da se ne dobije dojam samo sjedim kuci i brojim pare, nije tako. Odem ja na put, pa ako nista po bosni negdje, 2-3 puta godisnje pored ljetovanja. Ali sve to prodje meni vise zao sto sam pare potrosio nego drago sto je guzica vidjela puta. I to je taj osjecaj protiv kojeg ja ne mogu.
Zaboravio si da napises svaki mjesec nove Hoka :D ali to svakako dodje ko rezije :D
I to je evo vec 15 dana se prelamam kupiti ili ne. To se kupuje na snizenju pa budu 200-240 i jbg fakat se osjeti razlika pa i vrijedi kupiti
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#54 Re: Relikti kokuzluka

Post by izvrsni direktor »

mk ultra wrote: 02/05/2024 08:51
mayab wrote: 02/05/2024 08:18 Glede "kokuzluka" , kod Nijemaca sam naučio da nije sve u kokuzluku šta mi predstavljamo kokuzlukom ili čak škrtošću.

Njemačka nacija kao ekološki odgovorna radi mnoge stvari koje su nama balkanerosima izgledaju kao kokuzluk ili "ciganluk" :lol: - gašenje svjetla, zatvaranje vode da ne teče uzalud , eto za početak samo te dvije stvari

Ovo kao nesto lose ili?
Kiki_Musampa

#55 Re: Relikti kokuzluka

Post by Kiki_Musampa »

izvrsni direktor wrote: 02/05/2024 09:15

Ovo kao nesto lose ili?
Znaju brate i pretjerati. Prošle godine u Crikvenici ja poranio ribe da uzmem, kad ispred aparata za flaše 3 auta čekaju. To su vreće u gepeku,garant skupljali, a auta od 50000€
dr_Evil

#56 Re: Relikti kokuzluka

Post by dr_Evil »

nepass1 wrote: 02/05/2024 09:06
I to je evo vec 15 dana se prelamam kupiti ili ne. To se kupuje na snizenju pa budu 200-240 i jbg fakat se osjeti razlika pa i vrijedi kupiti
Meni ispadose prije 2 mjesece Mizuno Wave Sky 5 na 70%, odlicne su, sinoc sam 9km sa njima(za tebe zagrijavanje).

Cuj 240 na popustu, skupe tita mi, mislim da su 200 do 250 po punoj na mrskom sjeveru, vjeruj mi da naletim na Hoke za 100KM(doduse ne sjecam se koja tipa, mislim da je clifton zadnji put bio, u jednom outletu sport butiku).
dječak sa šibicama

#57 Re: Relikti kokuzluka

Post by dječak sa šibicama »

Svabe su prosto takvi, nije skrtost samo pragmaticnost, moji djed i baka su bili svabe i znam kako to ide.
Nikad bez para, uvijek ima sa strane, a penzioner. Dobro, njihove penzije su the penzije 🤣 znaju sa parama, za sve ih Bog dao, sjecam se zena u istom danu napravi pet kolaca i sasije dva odijela, i jos usput stedi pare nekako. Kod svabe se hrana ne baca, ne kupuje se na kilu vec na komad, uvijek nesto racunaju ali nisu skrti vec racunaju.

Meni je to blah smor, mada u genetici ostane upisano pa i ti podsvjesno radis tako. Kod slavena posao se razgodi, sabura ba bice zavrsice se polako, kod svabe prvo posao pa onda zabava. Mene crvi jedu ako posao nije gotov, kakav sabur, daj da zavrsim a onda cu da duskam.

Baka je svjetlo gasila "da ne vuce struju" a mi popalimo sve jos spavamo sa svjetlom neka gori jebo mrak, zena kaze vrazi repati i ode skuhat ajnprenj supu kaze ona ih je spasila u onom ratu kad je bila glad. A mozda i to igra ulogu.
dr_Evil

#58 Re: Relikti kokuzluka

Post by dr_Evil »

dječak sa šibicama wrote: 02/05/2024 09:56 Svabe su prosto takvi, nije skrtost samo pragmaticnost, moji djed i baka su bili svabe i znam kako to ide.
Nikad bez para, uvijek ima sa strane, a penzioner. Dobro, njihove penzije su the penzije 🤣 znaju sa parama, za sve ih Bog dao, sjecam se zena u istom danu napravi pet kolaca i sasije dva odijela, i jos usput stedi pare nekako. Kod svabe se hrana ne baca, ne kupuje se na kilu vec na komad, uvijek nesto racunaju ali nisu skrti vec racunaju.

Meni je to blah smor, mada u genetici ostane upisano pa i ti podsvjesno radis tako. Kod slavena posao se razgodi, sabura ba bice zavrsice se polako, kod svabe prvo posao pa onda zabava. Mene crvi jedu ako posao nije gotov, kakav sabur, daj da zavrsim a onda cu da duskam.

Baka je svjetlo gasila "da ne vuce struju" a mi popalimo sve jos spavamo sa svjetlom neka gori jebo mrak, zena kaze vrazi repati i ode skuhat ajnprenj supu kaze ona ih je spasila u onom ratu kad je bila glad. A mozda i to igra ulogu.
Prije da je to, takvi su i moji dedo i nena bili. Nista se nije bacalo bez obzira na primanja.

Procitah nedavno na linkedinu jedan lik napisao da je njegova baba uvijek govorila "jedi sine" i najvise se bojala gladi. Naslijedje iz onog rata kad su bili gladni i nisu znali kad ce ponovo biti nesto za pojest. Doduse njegov zakljucak je bio da je generacije njegove babe bila opsjednuta hranom, dok ce valjda nasa generacija biti opsjednuta informacija i da nece vjerovati nicemu sta vidi na internetu i tv-u. Ne znam kako je to povezao.

Bilo je gladi i u ovome ratu, samo lokalno, ne bas rasprostranjeno kao u proslom.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#59 Re: Relikti kokuzluka

Post by mk ultra »

Ovo kao nesto lose ili?
Nije to lose, ali bih iskreno tih 5€ za X flasa ostavio da neko drugi prikupi
Oni su koliko vidim opsjednuti time
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#60 Re: Relikti kokuzluka

Post by izvrsni direktor »

mk ultra wrote: 02/05/2024 10:13

Ovo kao nesto lose ili?
Nije to lose, ali bih iskreno tih 5€ za X flasa ostavio da neko drugi prikupi
Oni su koliko vidim opsjednuti time
A sortiranje ostalog otpada koji si naveo?
nepass1

#61 Re: Relikti kokuzluka

Post by nepass1 »

dr_Evil wrote: 02/05/2024 09:38
nepass1 wrote: 02/05/2024 09:06
Meni ispadose prije 2 mjesece Mizuno Wave Sky 5 na 70%, odlicne su, sinoc sam 9km sa njima(za tebe zagrijavanje).

Cuj 240 na popustu, skupe tita mi, mislim da su 200 do 250 po punoj na mrskom sjeveru, vjeruj mi da naletim na Hoke za 100KM(doduse ne sjecam se koja tipa, mislim da je clifton zadnji put bio, u jednom outletu sport butiku).
Sto se tice hoke iste su cjene u de i ovde i kad je snizenje isto je u 5KM
Eno brooks glycerin kojima je redovna cjena 170€ na snizenju 63€ ali samo br 40 jbg
Ugl punu cjenu nikad ne placam za patike :D
ShnjaZZZ

#62 Re: Relikti kokuzluka

Post by ShnjaZZZ »

To mi ima smisla ako si Elon Musk ili makar Senad Džambić :D doduše ne znam tvoju situaciju, možda si udata plus djeca, ovo-ono, ja sam sam samcat pa imam i viška vremena :-D
dječak sa šibicama

#63 Re: Relikti kokuzluka

Bacanje hrane je i veliki grijeh, ako si vjernik recimo.

Inace danas su neke stvari pristupacne pa je stvar i lijenosti, ni meni se ne da zabevati sa carapama gacama odnosno i ne znam to krpati niti bih radio, eno carapa tri para dvije ipo marke. Ne vrijedi ta jedna marka truda, a ako je jednom pukla puknut ce i zakrpa.
Nasi stari su krpali, kupi "gace sa greskom" u Jadranu pa uzme konac iglu i prošije, greska je obicno bila neki sitni porub. Mozda su tada gace i carape bile skuplje, ko zna.

Nekad je sataras bio siromasno jelo, danas paprike 6 paradajz 4 marke :D jeftinije uzet mesa nego povrca.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#64 Re: Relikti kokuzluka

Post by Truba »

idemo na jednodnevni izled...miljevina, rudnik, piramide, foča, ustikolina, goražde

ljudi 90% vremena provedu po benzinskim i po kavama...ništa vidjeli nisu
ajde babe i dede što ne mogu hodat
al omladina

čovječe koji je smisao izleta ako ćeš sjediti po kafićima u foči jbt
skupljac_zeljeza

#65 Re: Relikti kokuzluka

Post by skupljac_zeljeza »

dječak sa šibicama wrote: 02/05/2024 09:56 Svabe su prosto takvi, nije skrtost samo pragmaticnost...
Sjećam se kada sam prvi puta otišao u Njemačku i stanodavac koji je bio milioner ušao je nešto u kupatilo da pogleda, a ja prao zube i tekla voda i vrati se uze čašu iz kuhinje, nasu jednu, zavrnu česmu i reče da mi je to dovoljno vode da operem zube. Drugi puta našao mi prozor u spavaćoj na kip i reče mi da se tako zimi ne zrači soba nego se otvori na 5 minuta i zatvori da se zidovi ne hlade jer onda će radijatori da bi ugrijali zidove vući dugo plin. U to vrijeme je bila propaganda i na tv kako treba gasiti tv iz zida, a ne daljinskim jer na taj način cijela Njemačka uštedi struje koliko je potrebno jednom velikom gradu jedan dan. Meni to nije bilo nešto logično jer za Božić oni ukrasi po ulicama i radnjama potroše daleko više za mjesec dana. Bio sam jedne prilike na proslavi Nove godine sa Nijemcima i svi se ono po završetku digli da se očisti iza nas i mene zapadne sudopera i ja ispirao tanjire ispod česme i dođe jedan i napuni mi jednu stranu sudopere mlakom vodom, a drugu hladnom i reče kako trebam u toploj strani prati, a u hladnoj ispirati, a ne pustiti da teče voda. Itd...itd...
dječak sa šibicama

#66 Re: Relikti kokuzluka

Sam odlazak na izlet u Miljevinu je dovoljno depresivan, cudi me da nisu cugali pive na pumpama, ne kafu. Ja bi se nacugo od muke, izbacivao dupe kroz prozor, smirivali me trojica da ne iskocim, blamirao se.
muha_sa

#67 Re: Relikti kokuzluka

Post by muha_sa »

Ne valja ni u cem pretjerivat--u dobru se ne povisi u kokuzluku se ne ponizi i ende :D
dječak sa šibicama

#68 Re: Relikti kokuzluka

Ja se tjesim da vodu zatvorim jer sam ekoloski osvjesten a ne skrt :D
DebelinJoe

#69 Re: Relikti kokuzluka

Post by DebelinJoe »

dječak sa šibicama wrote: 02/05/2024 11:04 Sam odlazak na izlet u Miljevinu je dovoljno depresivan, cudi me da nisu cugali pive na pumpama, ne kafu. Ja bi se nacugo od muke, izbacivao dupe kroz prozor, smirivali me trojica da ne iskocim, blamirao se.
Ja kad dodjem u bilo koje mjesto u RS, prvo sto primjećujem jesu likovi 50 plus, dakle rođeni 1975.i stariji i znam da su u ratu nosili pušku i da su vrlo pedantno radili na radnoj akciji "da bijemo Turke". Ili je pucao sa brda ili je bio posada na minobacaču ili je ubijao, palio i silovao po muslimanskim selima. Ti likovi, koncentrirani u mjestima tipa Miljevine, koja je depra ono bas, imaju taj neki čudan sjaj u ocima koji kao da kaze: Šteta, nismo vas pobili sve 92-95, pa navijamo za reprizu...

Zato kazem, ako je covjek kokuz, ne mora biti budala pa otici na izlet u Miljevinu. Moze se recimo otici u Bihać ili Tesanj ili Jajce.
dr_Evil

#70 Re: Relikti kokuzluka

Post by dr_Evil »

DebelinJoe wrote: 02/05/2024 11:33
dječak sa šibicama wrote: 02/05/2024 11:04 Sam odlazak na izlet u Miljevinu je dovoljno depresivan, cudi me da nisu cugali pive na pumpama, ne kafu. Ja bi se nacugo od muke, izbacivao dupe kroz prozor, smirivali me trojica da ne iskocim, blamirao se.
Ja kad dodjem u bilo koje mjesto u RS, prvo sto primjećujem jesu likovi 50 plus, dakle rođeni 1975.i stariji i znam da su u ratu nosili pušku i da su vrlo pedantno radili na radnoj akciji "da bijemo Turke". Ili je pucao sa brda ili je bio posada na minobacaču ili je ubijao, palio i silovao po muslimanskim selima. Ti likovi, koncentrirani u mjestima tipa Miljevine, koja je depra ono bas, imaju taj neki čudan sjaj u ocima koji kao da kaze: Šteta, nismo vas pobili sve 92-95, pa navijamo za reprizu...

Zato kazem, ako je covjek kokuz, ne mora biti budala pa otici na izlet u Miljevinu. Moze se recimo otici u Bihać ili Tesanj ili Jajce.
Jednom stadoh da pisam i kupim bocu vode u Vlasenici, udjoh na pumpu gdje i prodjoh pokraj starijih cugatora. Isti zakljucak i osjecaj sam imao kao i ti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#71 Re: Relikti kokuzluka

Post by Truba »

DebelinJoe wrote: 02/05/2024 11:33

Image
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#72 Re: Relikti kokuzluka

Post by sime_cipol »

korisnicki wrote: 02/05/2024 07:29 Kakva su vam iskustva sa likovima koji vole posuđivati novac? Primjetim kada dobiju pozajmicu postaju ozareni kao da su na lutriji veliki dobitak ostvarili.
Rijetko kada da će uredno vratiti kao što obećaju.

Nezgodno je davati novac na pozajmicu čak i bližnjima. Nije to stvar samo dobre namjere jer mnogi jednostavno nemaju zdrav i odgovoran odnos prema novcu.
Otkako sam u kreditu za stan niko mi ne trazi pare, valjda misle da nemam :D
A znao sam posudjivati.
Jednom davno, ima skoro 20god, poznanik trazi 100 KM, a maloprije toga cujem ga kako se dogovara da idu na more da se kurce za 1. maj. A ja skupljao pare da sebi kupim auto. Imao par hiljada ustekanih. Imam, dao bih ti, ali pare na banci, orocene (lazem, pare u kuci) moram pisati zahtjev da se dignu. I nekako ga otkacim.
Dodje prijatelj, imas li posuditi vracam za 7 dana? Imam, koliko treba?
5000.
Nije problem, odem do kuce i donesem mu pare. Vratio kako smo se dogovorili. Davno je to bilo.
I danas bih posudio, kad imam, ali bih vagao kome.

I u kreditu sam za stan znao dati pare.
Prije par godina Tetki trebalo, hitno, cijela familija skupljala da joj se pomogne. Dodjose stidljivo pitaju, znamo da si u kreditu, mozes li pogurati? Mogu.
Evo od mene 1500, halal bilo tetka, ne moras nikad vratiti.
Mislim da je najvaznije sa sobom raskrstiti. Nemoj davati ako ne mozes halaliti. Nemoj dati ni 20 KM, ako ne mozes progutati da ih nikad neces dobiti nazad. Koliko mozes halaliti, toliko daj.
korisnicki

#73 Re: Relikti kokuzluka

Post by korisnicki »

muha_sa wrote: 02/05/2024 11:26 Ne valja ni u cem pretjerivat--u dobru se ne povisi u kokuzluku se ne ponizi i ende :D
Htjeo sam nešto napisati po po tom pitanju.
Ljudi se lako ponize, lako se i osile. Oni koji nisu takvi više su izuzeci i "neprilagođeni".

Koliko ih poznajete da u hijerarhiji imaju jednako pošten i korektan odnos prema onima iznad i ispod sebe?
muha_sa

#74 Re: Relikti kokuzluka

Post by muha_sa »

korisnicki wrote: 02/05/2024 13:05
muha_sa wrote: 02/05/2024 11:26 Ne valja ni u cem pretjerivat--u dobru se ne povisi u kokuzluku se ne ponizi i ende :D
Htjeo sam nešto napisati po po tom pitanju.
Ljudi se lako ponize, lako se i osile. Oni koji nisu takvi više su izuzeci i "neprilagođeni".

Koliko ih poznajete da u hijerarhiji imaju jednako pošten i korektan odnos prema onima iznad i ispod sebe?
Sa ovakvim se i družim i kafu popijem--naš forumaš HAVANA je jedan od tih normalnih :thumbup: da ne nabrajam ostale dobrostojece sa foruma koje poznajem a ne kurce se.
DebelinJoe

#75 Re: Relikti kokuzluka

Post by DebelinJoe »

Post Reply