Ukrajina
- karanana
#199501 Re: Ukrajina
jel ima negdje taj sporazum da se vidi? ja sam vidio samo isjecak gdje se od ukrajine trazi smanjenje vojske.
u sustini mislim da zapad nece ponuditi nikakve garancije jer je sigurno da kad bi se smanjenje vojske desilo, rusija bi uletila kad-tad a onda bi to znacilo i ulazak zapada u konflikt a oni to izbjegavaju. licno mislim da je jedini nacin da se rusija pobjedi taj da strane trupe udju u ukrajinu. a s obzirom na ukrajinsku (ne)volju da mobilise sve resurse u rat, ne znam i sto bi ulijeto, iako i nisam bio protiv, pa nek ide sve u picku materinu.
u sustini mislim da zapad nece ponuditi nikakve garancije jer je sigurno da kad bi se smanjenje vojske desilo, rusija bi uletila kad-tad a onda bi to znacilo i ulazak zapada u konflikt a oni to izbjegavaju. licno mislim da je jedini nacin da se rusija pobjedi taj da strane trupe udju u ukrajinu. a s obzirom na ukrajinsku (ne)volju da mobilise sve resurse u rat, ne znam i sto bi ulijeto, iako i nisam bio protiv, pa nek ide sve u picku materinu.
- Čitalac
#199502 Re: Ukrajina
Ovo je objavio Die Welt...
Uvjeti za okončanje rata navedeni su u nacrtu sporazuma na 17 stranica koji su strane dogovorile 15. travnja 2022. Rusija je od Ukrajine tražila neutralnost, te ograničenje broja vojnika, oružja, opreme i zrakoplova.
Ukrajina bi se obvezala održati "trajnu neutralnost" i Kijev bi se odrekao bilo kakvog članstva u vojnim savezima. Ukrajina bi se također obvezala da nikada neće "primiti, proizvoditi ili nabaviti" nuklearno oružje, da neće dopustiti strano oružje i trupe u zemlji, te da neće dopustiti pristup svojoj vojnoj infrastrukturi, uključujući aerodrome i morske luke, nijednoj drugoj zemlji. Osim toga, Kijev bi se morao suzdržati od izvođenja vojnih vježbi sa stranim sudjelovanjem. Prema članku 3. dokumenta, ništa izričito ne bi spriječilo Kijev da postane član EU.
Kao odgovor, Rusija je obećala da više neće napadati Ukrajinu. Kako bi Kijevu dala to jamstvo, Moskva se složila da pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, a to su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Kina i sama Rusija, mogu dati Ukrajini sveobuhvatna sigurnosna jamstva. U članku 5. nacrta ugovora, Kijev i Moskva dogovorili su mehanizam koji podsjeća na odredbe o pomoći NATO-a. U slučaju "oružanog napada na Ukrajinu", zemlje jamci bile bi obvezne pružiti Kijevu potporu u njegovom pravu na samoobranu, sadržanom u Povelji UN-a, u roku od najviše tri dana. Ta bi se pomoć mogla pružiti kroz "zajedničku akciju" svih ili nekih ovlasti jamaca.
Ugovor je morala ratificirati svaka država potpisnica u skladu s međunarodnim pravom. Rusija je također htjela uključiti Bjelorusiju, a Kijev je htio uključiti Tursku.
Krim i luka Sevastopolj trebali su biti izuzeti iz sigurnosnih jamstava. Time bi Kijev praktički predao kontrolu nad poluotokom Rusiji. Kijev bi se također morao složiti isključiti dijelove Donjecke i Luganske oblasti koje je Rusija već okupirala prije agresije. Ruska je delegacija inzistirala da granice odrede osobno Putin i Zelenski i da ih označe na karti. Ukrajinsko izaslanstvo odbilo je tu opciju.
- karanana
#199503 Re: Ukrajina
hmmm, haj ovaj vojni prvi dio, sad bi se sa ove distance moglo reci da su trebali potpisati. ali znaci morali bi se odreci ne samo krima nego i dobrog dijela donbasa. to mi je novost jer ono sto sam ja cuo je da je taj famozni sporazum davao citav donbas nazad ukrajini a krim bi bio poseban status o kojem bi se odlucivalo nakon nekog vremena. ne znam, nisam pametan.
- madner
#199504 Re: Ukrajina
Tada su imali Rusiju i nije bilo smisla razmisljati o tome. Puno zicera fulili, sada se trebaju dobro potruditi.
- Čitalac
#199505 Re: Ukrajina
I Juri Sirotiuk iz 5. jurišne brigade upozorava na kraj maja i „zbivanja u pozadini“. Situacija na frontu, kaže on, nije toliko kritična.
Smatram da se približavamo kritičnom razdoblju rata s Rusijom. To je moje osobno mišljenje. I nije toliko vezano uz trenutačnu situaciju na fronti koliko uz informacijsku, psihološku i diverzantsku akciju koju će Rusija pokušati provesti krajem svibnja ove godine. Iz povijesti dobro znamo da je Rusija vrlo često koristila svakojake unutarnje sabotaže. Čini mi se da bi kraj svibnja, kada će Rusija preko svojih agenata dovesti u pitanje legitimnost vlasti u Ukrajini, mogao biti kritičan i najteži period u čitavoj povijesti ukrajinske neovisnosti.
Rusija se nadala da nećemo dobiti vojnu pomoć na vrijeme, prije predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama. Sada shvaćaju da je dio ovog plana osujećen. Ali mislim da će Rusija svoju ključnu ofenzivnu operaciju provesti u mozgovima Ukrajinaca, pod krinkom gubitka legitimiteta sadašnje vlasti...
Što se tiče kritične situacije na fronti, prošli smo kroz veljaču '22, bila je tri puta kritičnija. A pomoći tada nije bilo, nije bilo oružja. Preživjeli smo veliku rusku ofenzivu u zimu 2022. i početkom 2023, koja je završila gubitkom grada Bahmuta. Stoga, ovo nije točka koja se može smatrati najkritičnijom. Također je potrebno uzeti u obzir određeni psihički umor. Ali sada razumijemo da će se situacija na bojnom polju stabilizirati nakon uvođenja vatrene moći, onoga što smo čuvali za crne dane. Nismo sve ispucali, nešto je čuvano za slučaj da američka pomoć ne stigne. Sada to ide u bitku. Stoga ne vjerujem da će doći do kritične situacije na fronti. Do kritične situacije može doći u pozadini.
-
zigzag
#199506 Re: Ukrajina
U pozadini i jeste najgora mraka.
Defetisti, skidači gaća "potpisuj zelenski", kukavice, profiteri, i svi ostali kojih se ovo kao ne tiče. Ovce koje bi bile putinove korisne budale.
A linija fronta se može pomjerati lijevo desno bez bilo kakvog većeg uspjeha ruske kozmičke sile jer ima i veliki broj branilaca države da im djeca ne bi sutra išla u ruske ratove kao što idu burjati, dagestanci i ostali.
Defetisti, skidači gaća "potpisuj zelenski", kukavice, profiteri, i svi ostali kojih se ovo kao ne tiče. Ovce koje bi bile putinove korisne budale.
A linija fronta se može pomjerati lijevo desno bez bilo kakvog većeg uspjeha ruske kozmičke sile jer ima i veliki broj branilaca države da im djeca ne bi sutra išla u ruske ratove kao što idu burjati, dagestanci i ostali.
-
toska
#199508 Re: Ukrajina
Vrtim film...madner wrote: ↑29/04/2024 18:15
Ovo jednostavno nije tacno. Gubici u brigadama nisu ravnomjerni, najvise trpi pjesadija. Da imaju u brigadama vise ljudi mogli bi rotirati jedinice pod cekicem, jer to dovodi do pada borbene vrijednosti. Da imaju vise brigada mogli bi rotirati brigade. Za to ne treba nuzno vise opreme.
Biti vojnik na direktnom mjestu odbrane, napada ili kombinacije je psihički neizdrživo već prvi dan ali uz trpljenje ide to do 3 ili 4 dana, preko toga stvarno ne znam kako izdržati bez jake discipline tj. prisile.
-
elcaliente
#199509 Re: Ukrajina
Imaju Ukrajinci 300 hiljada vojnika u Minhenskoj bojnoj.
- karanana
#199510 Re: Ukrajina
kazu 15% od ukupnog broja vojno sposobnih muskaraca je u sluzbi.
- madner
#199511 Re: Ukrajina
Ma ne mora biti cak ni direktno mjesto, pjesadija poslje 100 dana izgubi psihicki puno i treba duzi period odmora.toska wrote: ↑29/04/2024 20:51Vrtim film...madner wrote: ↑29/04/2024 18:15
Ovo jednostavno nije tacno. Gubici u brigadama nisu ravnomjerni, najvise trpi pjesadija. Da imaju u brigadama vise ljudi mogli bi rotirati jedinice pod cekicem, jer to dovodi do pada borbene vrijednosti. Da imaju vise brigada mogli bi rotirati brigade. Za to ne treba nuzno vise opreme.
Biti vojnik na direktnom mjestu odbrane, napada ili kombinacije je psihički neizdrživo već prvi dan ali uz trpljenje ide to do 3 ili 4 dana, preko toga stvarno ne znam kako izdržati bez jake discipline tj. prisile.
Opreme ne mora biti vise jos jednom, dodaj dva bataljona svakoj brigadi koji su kod kuce i rotiraju. Samo nesto vise oficira i puno vise ljudi.
- drndalo
#199512 Re: Ukrajina
Mo’s mislit srece potpisati bilo sta sa ruskim “garancijama”...? Kao prijasnje garancije su im jos uvijek vazece, i na nivou...?karanana wrote: ↑29/04/2024 18:51 hmmm, haj ovaj vojni prvi dio, sad bi se sa ove distance moglo reci da su trebali potpisati. ali znaci morali bi se odreci ne samo krima nego i dobrog dijela donbasa. to mi je novost jer ono sto sam ja cuo je da je taj famozni sporazum davao citav donbas nazad ukrajini a krim bi bio poseban status o kojem bi se odlucivalo nakon nekog vremena. ne znam, nisam pametan.
Kao Krim npr... Iako je bio ustupljen Rusiji za crnomorsku flotu za baze... Ma jok, nego se narod samoorganizovao u male zelene....
- drug_profi
#199513 Re: Ukrajina
Danas niko vise niej blesav da sa Rusima nesto potpisuje.
Ko to uradi taj je ili budala ili kupuje vrijeme.
Ko to uradi taj je ili budala ili kupuje vrijeme.
- karanana
#199514 Re: Ukrajina
slazem se. 100% bi rusi udarili za koju godinu ponovo da zadaju zavrsni udarac. ali sta bi znacile ove medjunarodne garancije zastite ukrajine? u praksi nista jelde?drndalo wrote: ↑29/04/2024 22:46Mo’s mislit srece potpisati bilo sta sa ruskim “garancijama”...? Kao prijasnje garancije su im jos uvijek vazece, i na nivou...?karanana wrote: ↑29/04/2024 18:51 hmmm, haj ovaj vojni prvi dio, sad bi se sa ove distance moglo reci da su trebali potpisati. ali znaci morali bi se odreci ne samo krima nego i dobrog dijela donbasa. to mi je novost jer ono sto sam ja cuo je da je taj famozni sporazum davao citav donbas nazad ukrajini a krim bi bio poseban status o kojem bi se odlucivalo nakon nekog vremena. ne znam, nisam pametan.
Kao Krim npr... Iako je bio ustupljen Rusiji za crnomorsku flotu za baze... Ma jok, nego se narod samoorganizovao u male zelene....
-
toska
#199515 Re: Ukrajina
Malo slikovitosti,
Stup, četnici napali i istjerali nas iz utvđenih mjesta, iza su tranšeji u kojima smo se rasporedili kao druga linija odbrane.
Širina glavnog fronta napada max 100 metara.
Smjene u tim prilaznim tranšejima se postavljaju na 4h + 4h odmor.
Četnici su zaustavljeni i ostaje im samo artiljerija da nas istjeraju.
4 sata čučiš (u tranšeju se ne može sjediti, preuski za bočno okretanje i naslanjanje na zid, a ravno sjedenje vas prebacuje unazad) i slušaš baš svako ispaljenje granata koje ciljaju baš to mjesto i tebe.
Svako malo si u tom dimu od granate ali tebe promašuju, nisu svi te sreće.
4h prođu tako i onda pauza pa ponovo isto.
Bilo je psihičih ispadanja i bijega.
Nakon 40 sati naša uspješna kontra, četnici se povukli, nastaje trenutna apsolutna tišina kao da ništa nije bilo.
Stup, četnici napali i istjerali nas iz utvđenih mjesta, iza su tranšeji u kojima smo se rasporedili kao druga linija odbrane.
Širina glavnog fronta napada max 100 metara.
Smjene u tim prilaznim tranšejima se postavljaju na 4h + 4h odmor.
Četnici su zaustavljeni i ostaje im samo artiljerija da nas istjeraju.
4 sata čučiš (u tranšeju se ne može sjediti, preuski za bočno okretanje i naslanjanje na zid, a ravno sjedenje vas prebacuje unazad) i slušaš baš svako ispaljenje granata koje ciljaju baš to mjesto i tebe.
Svako malo si u tom dimu od granate ali tebe promašuju, nisu svi te sreće.
4h prođu tako i onda pauza pa ponovo isto.
Bilo je psihičih ispadanja i bijega.
Nakon 40 sati naša uspješna kontra, četnici se povukli, nastaje trenutna apsolutna tišina kao da ništa nije bilo.
- drug_profi
#199516 Re: Ukrajina
Nadovezao bih:
na veliki napad i upad u naše rovove na debelom brdu u maju 94, kao iznenadni napad koji prekida do tad važeće primirje, uključuje se naša artiljerija.
82, 122...
Ali vjerujte da tek kad je došao babo 2x 120 mm (za njih dovoljno municije za brzu paljbu), nastupio je fajront. I to kod četnika.
Debelo brdo vraćeno.
Silna, precizna i koncentrirana vatra destruira svaki oblik organizovanja kod neiskusnih vojnika. A četnici su došli izgleda za vikend iz Srbije tada. U lov i slikanje.
na veliki napad i upad u naše rovove na debelom brdu u maju 94, kao iznenadni napad koji prekida do tad važeće primirje, uključuje se naša artiljerija.
82, 122...
Ali vjerujte da tek kad je došao babo 2x 120 mm (za njih dovoljno municije za brzu paljbu), nastupio je fajront. I to kod četnika.
Debelo brdo vraćeno.
Silna, precizna i koncentrirana vatra destruira svaki oblik organizovanja kod neiskusnih vojnika. A četnici su došli izgleda za vikend iz Srbije tada. U lov i slikanje.
Last edited by drug_profi on 29/04/2024 23:12, edited 1 time in total.
- drndalo
#199517 Re: Ukrajina
Hm, jedini koji sada rade na ostvarivanju svojih garancija UKR cjelovitosti su USA & UK. Pridrzavaju se obecanog, mada previse paze da se treci potpisnik obaveze ne uvrijedi...karanana wrote: ↑29/04/2024 22:54slazem se. 100% bi rusi udarili za koju godinu ponovo da zadaju zavrsni udarac. ali sta bi znacile ove medjunarodne garancije zastite ukrajine? u praksi nista jelde?drndalo wrote: ↑29/04/2024 22:46Mo’s mislit srece potpisati bilo sta sa ruskim “garancijama”...? Kao prijasnje garancije su im jos uvijek vazece, i na nivou...?karanana wrote: ↑29/04/2024 18:51 hmmm, haj ovaj vojni prvi dio, sad bi se sa ove distance moglo reci da su trebali potpisati. ali znaci morali bi se odreci ne samo krima nego i dobrog dijela donbasa. to mi je novost jer ono sto sam ja cuo je da je taj famozni sporazum davao citav donbas nazad ukrajini a krim bi bio poseban status o kojem bi se odlucivalo nakon nekog vremena. ne znam, nisam pametan.
- drug_profi
#199518 Re: Ukrajina
Pošto je 8. maj Rusima jako važan (i meni je 9. maj) i hoće da se hvale zarobljenim Leopardom, nešto mislim da će im neki događaj zasjeniti tu planiranu paradu.
- Point.
#199519 Re: Ukrajina
Kada je Ukrajina vraćala nuklearke Rusija je obećala da neće remetiti ukrajinsku nezavisnost, samostalnost, pravo na postojanje.
Kad viđu vraga.
Rusija laže. Sa takvima se ne možeš ništa dogovoriti.
Kad viđu vraga.
Rusija laže. Sa takvima se ne možeš ništa dogovoriti.
- drug_profi
#199520 Re: Ukrajina
Ma Ukrajina mora imati sve, i nuklearke, ako žeeli garancije za suverenitet.
Jedino je to suverenitet.
A znaju je napraviti sasvim sigurno. Fol je samo da li će USA zažmiriti na jedno oko.
Jedino je to suverenitet.
A znaju je napraviti sasvim sigurno. Fol je samo da li će USA zažmiriti na jedno oko.
-
toska
#199521 Re: Ukrajina
@drug_profi šta je 2 x 120mm?
a bogme nisu oni slali vikendaše u prve napade.
a bogme nisu oni slali vikendaše u prve napade.
- drug_profi
-
Dangubic
- drug_profi
- Rene Higuita
#199525 Re: Ukrajina
Previse Ukr kalkulisu. Od '14 imaju oruzani sukob u vlastitoj zemlji, a tri godine ratuju u pravom smislu te rijeci. Cemu se nadaju, a nisu u stanju da provedu mobilizaciju u svojoj zemlji. Ako misle da pobijede moraju sve resurse da ukljuce i prebace u ratno stanje. Sta im drzavni aparat radi? Sve ove kvazi izbjeglice, tzv. vojno sposobne muskarce vratiti u zemlju i ukljuciti u odbranu. Ne moze se samo kukati, treba USA, treba Zapada ovo, moraju vise da zapnu. Pocetni momenat su iskoristili i odbranili se, ali sta dalje? Ne moze se pola zemlje praviti kao da se nista ne desava, to nije normalno, i onda se cuditi kako im Rusi 1/5 zemlje ukradose. Nema dovoljno odlucnosti i volje sa njihove strane. Od '14 se zna sta ih sljeduje, a oni opet zateceni, i poslije 3 godine rata opet zateceni, opet im sve nesto fali. Moraju konacno da se uozbilje kao drzava, da se rasciste neke stvari i izvedu na cistac. Pomoci ce njima Zapada, i mora i treba da im pomogne, ali oni najvise sebi sami trebaju da pomognu.