Prijatelju dotakao si se teme koja je nauka za sebe.
Inflacija je generalno za vecinu ljudi (nazalost) apstraktan pojam koji jednostavno ne mogu (i ne zele) da shvate. Imam primjere ljudi u familiji koji imaju zivotna osiguranja od 20-30 godina i ubjedjuju me da su napravili drama odluku jer "ako ne umru" jos ce zaraditi pare prilikom isplate. Dok im objasnis da su njihove pare duplo manje vrijedne u tom periodu i da tih par stotina/hiljada "kamate" nisu nista - izgube se.
Jednostavno misle da postoji jedna fiksna kolicina novca i da onda pare idu "iz ruke u ruku".
Uglavnom, osnovno je da svako ima svoju jedistvenu stopu inflacije koja moze mnogo da varira od "oficijelne". Npr: ja imam auto od firme tako da me cijena goriva na pumpi ne tangira puno. Jedan gamer je pogodjen cijenama graficke karte neko drugi nije. Sve nas pogadja cijena hrane ali neko jede krompir i rizu neko steak i salatu - tako da i tu ima ozbiljna varijacija.
Ali uzmimo EuroStat kao referentan:
purchasing power of EUR 100.00 in January 2004 equals to EUR 239.30 in March 2024.
Znaci sta si proizvoda/usluga u projeku u Januaru 2004 platio ca. 200 KM sada placas ca. 500 KM.
Tvoj primjer Ves masina je jedan rijetki gdje imamo anomaliju (i hajmo realno koliko neko cesto kupuje ves masinu)
Ima isto i argument funkcionalnosti nekog proizvoda/usluge. Npr. Jedan Laptop kosta otprilike isto ili skuplje nego prije 5-10 godina ali ima PUNO bolje performanse - tj. za iste pare dobijes puno vise. Jos jedan primjer je digitalna kamera - doslovno proizvod ne postoji vise jer danas svaki smartphone pravi puno bolje slike itd.
All in all > Zanimljiva ali "streberska" tema