Ukrajina
-
lajkujMe
#199151 Re: Ukrajina
Sjecate se onih Makedonskih rashodovanih SU25 sto smo mislili da su za dijelova?
Lete, Ukrajinci su ih potpuno popravili i osposobili za let
Lete, Ukrajinci su ih potpuno popravili i osposobili za let
- Peacean
#199152 Re: Ukrajina
Pametni dronovi koji samostalno identifikuju i napadaju mete. Moglo bi biti hebeno
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#199153 Re: Ukrajina
Dobra lovca, (koji može pogoditi u letu patku, fazana, prepelicu,...) sa bokericom/dvocijevkom i sačmom, postavit na kupolu i gađaj k'o glinene goluboveA_A_AKCIJA wrote: ↑22/04/2024 09:54Mislim da će se krenuti sa dosta jednostavnim rješenjima.SpoilerShowjanje_ wrote: ↑22/04/2024 09:46Jedan oklopnjak sa ovim iz filma, da stiti par tenkova oko sebe:A_A_AKCIJA wrote: ↑22/04/2024 09:28
Očekujem razvoj aktivne zaštite, poput bacača sačme , kuglica, mreže, potpomognute sa AI, kamerama, termovizijom, posebnim radsrima, na nekim RWS...
Siguran sam da već postoje prototupi granata 40mm koje se ispaljuju ispod cijevi na puškama, za borbu protiv dronova.
![]()
Remote weapon station na tenku, gdje je do sada stajao mitraljez tj PAM, I MK19 40mm, granate sa blizinskim upaljačem, kamerom i nekim radarom, senzorima za zvuk, kamerama koje detektuju elektro magnetno polje, automatiziran, sa fokusom na brzinu.
Mk19 ima domet od 2km, a u visinu vjerujem da može par stotina metara, što je dovoljno.
Dvije vrste municije, sa blizinskim upaljačem za dalje gađanje i sa sačmom, za blisku odbranu, čime dobiješ ogromnu sačmaricu za skidanje dronova, koja može ispaliti skoro 400 metaka u minuti.
- Čitalac
#199154 Re: Ukrajina
Vojni analitičar Oleksandr Kovalenko o ruskoj avijaciji u aprilu.
Prošla su prva tri tjedna travnja i vrijedi sumirati intenzitet uporabe KAB-ova od strane ruskih okupacijskih snaga, koji se, treba napomenuti, ne smanjuje. Tijekom tri tjedna travnja agresorska avijacija upotrijebila je oko 2 tisuće bombi. Najviše 17. travnja - 150 komada i najmanje 16. travnja - 36 komada. Općenito, prosječna stopa korištenja KAB-ova ostaje na razini od 100 po danu. Područje Ocheretyne ostaje intenzivno mjesto za korištenje KAB-a. Ruska avijacija doslovno briše s lica zemlje ovo naselje koje se nalazi na putu prema Pokrovsku na autocesti 0511. Puno se priča o paklenim udarima na Časiv Jar, istina, ruske okupacijske snage pokušavaju i ovaj grad zbrisati s lica zemlje, ali svi šute o Ocheretynu, gdje je višestruko više udara. Tako su samo tijekom dana 18. travnja na području ovog grada korištena 44 KAB-a.
Također, intenzivni udari vrše se i na Novomihajlovku, zahvaljujući čemu ruske okupacijske snage uspijevaju probiti našu obranu i potisnuti obrambene snage s položaja Terni, Skučne, Kalinove, Karlivka. U ostalim selima i naseljima sustavni rad ruskih zračnih snaga je umjeren.
Tu su i NAR (nevođene zračne rakete). Postoji porast korištenja NAR-ova od strane ruskog zrakoplovstva. Jurišni zrakoplovi Su-25 i jurišni helikopteri Ka-52 povećali su borbene letove i intenzitet lansiranja NAR-ova. Ako se ranije ta brojka držala unutar ukupnih ograničenja do 100 jedinica dnevno, sada se približava 200. Jedno od najintenzivnijih područja za korištenje NAR-a je Krynky. Također, sustavni udari uz korištenje NAR-a izvode se u smjeru Sinkivka, Časiv Jar itd. To ukazuje na sve veće povjerenje ruskih pilota da mogu koristiti NAR bez opasnosti za sebe, što je posljedica nedostatka pouzdanog pokrivanja zračnog prostora i mogućnosti prilaska zoni paljbe na niskom prolazu.
Ukratko, neću reći ništa novo. Sve se svodi na pitanje protuzračne obrane. Posebnu pozornost privlači intenziviranje, posljednjih dana, uporabe KAB-a i NAR-a u područjima koja su prioritetna za ruske okupacijske snage, posebice Ocheretyne i Chasiv Yar. Očito je na taj intenzitet utjecalo glasovanje u Kongresu, a zapovjedništvo ruskih okupacijskih snaga smatra da bi njihova dominacija u zraku uskoro mogla završiti, te stoga cijedi sve što se može. Nadajmo se da je tako i da će uskoro doći "crni dani" za rusku avijaciju uz liniju borbenog dodira.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
- apsidejzi
#199156 Re: Ukrajina
Zanimljivo je pratiti kako se i jedni i drugi prilagodjavaju strategijama svog protivnika. Evo sad gledam tweet gdje rusi pokusavaju dimnim zavjesama onemoguciti djelovanje dronova, dok izvode pjesadijski napad. Neki dan je bio tenk prekriven mrezom koji ce sprijeciti udar drona. Ovo sa dimnim zavjesama je poprilicno dobro, mislim. Nije dugorocno ali zasigurno smanjuje broj zrtava. Fakat je interesantno pratiti kako se nadmudruju i pokusavaju razne strategije i jedni i drugi.
- Hame_
#199157 Re: Ukrajina
Ukrajinski vojnici postavili su video na kojem se vidi škola u vrtiću koju je srušio predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, ali s Ukrajinskom i Američkom zastavom i obavezom da ga poraze!

Slava Ukrajini!

Slava Ukrajini!
- TheProfessional
#199158 Re: Ukrajina
- Hame_
#199159 Re: Ukrajina
Misterija.
-
toska
#199160 Re: Ukrajina
Ne vidi dron al ne vidi ni tenkista, ćorabake.apsidejzi wrote: ↑22/04/2024 20:24 Zanimljivo je pratiti kako se i jedni i drugi prilagodjavaju strategijama svog protivnika. Evo sad gledam tweet gdje rusi pokusavaju dimnim zavjesama onemoguciti djelovanje dronova, dok izvode pjesadijski napad. Neki dan je bio tenk prekriven mrezom koji ce sprijeciti udar drona. Ovo sa dimnim zavjesama je poprilicno dobro, mislim. Nije dugorocno ali zasigurno smanjuje broj zrtava. Fakat je interesantno pratiti kako se nadmudruju i pokusavaju razne strategije i jedni i drugi.SpoilerShow
Last edited by toska on 22/04/2024 22:18, edited 1 time in total.
- karanana
#199161 Re: Ukrajina
lose vijesti oko avdivke.
pa jebote, postoji li ijedna druga brigada koja tamo ratuje osim 47. ljudi su razvuceni i na chasiv yaru i zapadno od avdivke. kao da neke brigade odbijaju da idu i nidze ih naci.
pa jebote, postoji li ijedna druga brigada koja tamo ratuje osim 47. ljudi su razvuceni i na chasiv yaru i zapadno od avdivke. kao da neke brigade odbijaju da idu i nidze ih naci.
-
CrveniKuk
#199162 Re: Ukrajina
Ovo sam vise postavio, radi male rasprave oko haubica L118, koje se nalaze u sastavu OS BiH, a koje se vode kao neperspektivne. Ono, sto se može vidjeti je veličina oruđa i poprečna jednostavnost. Za naše terene, koje obiluje planinsko-brdskim terenom, ova haubica je idealna.
-
CrveniKuk
#199163 Re: Ukrajina
Po ovome, ove godine, trebali bi Amerikanci poslati 150 Bradly. Znaci, nekih 5 bataljona. Volio bih, da ovaj izvor griješi, jer bilo bi dobro, kada bi Ukrajinci imali bar nekih 5 mehanizovanih brigadai to onih brigada, koje u svom sastavu imaju po 3 mehanizovana bataljona, kao sto su 24.72.93.
-
zilog
#199164 Re: Ukrajina
Samo ce se povecati prodaja FLIR kamera...apsidejzi wrote: ↑22/04/2024 20:24 Zanimljivo je pratiti kako se i jedni i drugi prilagodjavaju strategijama svog protivnika. Evo sad gledam tweet gdje rusi pokusavaju dimnim zavjesama onemoguciti djelovanje dronova, dok izvode pjesadijski napad. Neki dan je bio tenk prekriven mrezom koji ce sprijeciti udar drona. Ovo sa dimnim zavjesama je poprilicno dobro, mislim. Nije dugorocno ali zasigurno smanjuje broj zrtava. Fakat je interesantno pratiti kako se nadmudruju i pokusavaju razne strategije i jedni i drugi.
- Distortion
#199165 Re: Ukrajina
I Zelenski potvrdio da ce USA dati ATACMS.
- TheProfessional
#199166 Re: Ukrajina
Nadam se da se zezas…drndalo wrote: ↑22/04/2024 16:11De ne panici. Ja za 1/2 sata mogu nahvatati 3 kompletne posade za tu 105-icu, a ako cemo ih raspodijeliti na vise, da imaju 2 koja znaju po orudju, sa dodatkom segrta da uce, to je 12 kom....TheProfessional wrote: ↑21/04/2024 21:13Ma dzaba da ih imas 1000 u rezervi kad nemas nijednu posadu obucenu za koristenje... I ne samo za to vec i za neka perspekrivnija orudja..
Pitaj koliko imamo obucenih posada za perspektivna orudja into pitaj koliko na papiru a koliko zauprave. Do prije par godina imali smo bataljon PZO u kojem su samo 2 covjeka pucala iz Bofors 40mm i jedan S u JNA i jedan B na obuci u Turskoj. Dakle u 10 godina postojanja niko nije ispalio jedan jedini hitac niti zna kako to raditi… Nista bolje nije ni sa D30 ni APR40 nemojte imati tih iluzija. Sto je jos gore ljudi nisu zainteresirani za obuku a jos je gore sto ih nema jer su na strazama… Da se ne lazemo ima par momaka u svakom rodu koji bi tu razvalili obuku al najveci dio jedva prolazo na gadjanju m16. Momak od 22 godine a meta poslije gadjanja mu je … “ko da je na vile nabijao” kako kaze jedan narednik iz Pazarica.
- atmel
#199167 Re: Ukrajina
Neka jih. Ove youtube generacije će to brzo da savladajuCrveniKuk wrote: ↑22/04/2024 22:27Ovo sam vise postavio, radi male rasprave oko haubica L118, koje se nalaze u sastavu OS BiH, a koje se vode kao neperspektivne. Ono, sto se može vidjeti je veličina oruđa i poprečna jednostavnost. Za naše terene, koje obiluje planinsko-brdskim terenom, ova haubica je idealna.
Last edited by atmel on 23/04/2024 07:26, edited 1 time in total.
- apsidejzi
#199168 Re: Ukrajina
Upravo to je i zanimljivo. Jedni druge pokusavaju nadmudriti. Jedna strana uradi nesto, druga pokusava naci rjesenje, onda oni prvi vide da im vise ne funkcionise pa probaju naci nesto trece. A ovi drugi se onda fokusiraju i naprave skroz cetvrti problem ovim prvima. Onda oni pokusavaju naci rjesenje i tako ukrugzilog wrote: ↑22/04/2024 23:09Samo ce se povecati prodaja FLIR kamera...apsidejzi wrote: ↑22/04/2024 20:24 Zanimljivo je pratiti kako se i jedni i drugi prilagodjavaju strategijama svog protivnika. Evo sad gledam tweet gdje rusi pokusavaju dimnim zavjesama onemoguciti djelovanje dronova, dok izvode pjesadijski napad. Neki dan je bio tenk prekriven mrezom koji ce sprijeciti udar drona. Ovo sa dimnim zavjesama je poprilicno dobro, mislim. Nije dugorocno ali zasigurno smanjuje broj zrtava. Fakat je interesantno pratiti kako se nadmudruju i pokusavaju razne strategije i jedni i drugi.
- Distortion
#199169 Re: Ukrajina
I Britanci najavili novu pomoć 617 miliona dolara, najvecu dosad.
- drndalo
#199170 Re: Ukrajina
Naravno da se ne zezam. Znam koliko i kako smo kada je trebalo mi naucili, znam koliko znamo, i znam koliko bi nama trebalo da naucimo nekoga kao instruktori... To sto je sadasnja razmazena omladina raspustena ljudskim pravima, ne znaci da ne moze kad je dur guzici...TheProfessional wrote: ↑23/04/2024 00:29Nadam se da se zezas…drndalo wrote: ↑22/04/2024 16:11De ne panici. Ja za 1/2 sata mogu nahvatati 3 kompletne posade za tu 105-icu, a ako cemo ih raspodijeliti na vise, da imaju 2 koja znaju po orudju, sa dodatkom segrta da uce, to je 12 kom....TheProfessional wrote: ↑21/04/2024 21:13
Ma dzaba da ih imas 1000 u rezervi kad nemas nijednu posadu obucenu za koristenje... I ne samo za to vec i za neka perspekrivnija orudja..
Pitaj koliko imamo obucenih posada za perspektivna orudja into pitaj koliko na papiru a koliko zauprave. Do prije par godina imali smo bataljon PZO u kojem su samo 2 covjeka pucala iz Bofors 40mm i jedan S u JNA i jedan B na obuci u Turskoj. Dakle u 10 godina postojanja niko nije ispalio jedan jedini hitac niti zna kako to raditi… Nista bolje nije ni sa D30 ni APR40 nemojte imati tih iluzija. Sto je jos gore ljudi nisu zainteresirani za obuku a jos je gore sto ih nema jer su na strazama… Da se ne lazemo ima par momaka u svakom rodu koji bi tu razvalili obuku al najveci dio jedva prolazo na gadjanju m16. Momak od 22 godine a meta poslije gadjanja mu je … “ko da je na vile nabijao” kako kaze jedan narednik iz Pazarica.
- video
#199171 Re: Ukrajina
Jednom je baka isla u sipurke a ako zatreba opet bi
-
AdzijaFace
#199172 Re: Ukrajina
Ljudi ne znaju upaliti ves masinu, ono bi nekoga naucilo brzo da rukuje haubicom 
-
sumirprimus
#199173 Re: Ukrajina
Ne razumijem na sta sam tacno nasjeo? Ja zbilja mislim da zeleni mora ici demokratskim putem i sam, ne nuzno sutra odmah ali da teba napraviti put kojim ce sici sa vlasti, i da su ljudi kojim je okruzen a prvenstveno mislim na jermak klan teret, a ne prednost.geralt wrote: ↑22/04/2024 18:28Iskreno ja se ne bojim ruskog uspjeha na frontu (posebno nakon usvajanja paketa pomoci) koliko ovoga. Rade maksimalno na tome da podijele ukrajinsko drustvo, da naprave razdor izmedju "Zelenskijevih" i "Porosenkovih", izmedju "Zaluznijevih" i "Sirskijevih", te da ucine da jedni drugima izgledaju kao veci neprijatelji nego Rusi.
Cak su i neki proukrajinski forumasi ovdje na temi nasjeli na tu pricu (@sumirprimus ).
A Rusi nesto krupno spremaju i samouvjereni su u uspjeh, sto se moze vidjeti iz izjava krmka Nebezye i odbijanja da uopste razmatraju pregovore.
-
sumirprimus
- video
#199175 Re: Ukrajina
Kako bi ih se sve naucilo za 5 dana.