Ukrajina

apsidejzi

#198976 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Ne znam jel neko ovo stavio a i da jeste ne mari :) Gledaj bombardera TU-22M3 sto pada. Ove bombardere pod hitno treba preimenovati u TU-GABOZIJA

sumirprimus

#198977 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

:lol:
apsidejzi

#198978 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

:lol:

Salu na stranu. Ono sto je bitno sa ovim bombarderom je to da je bio cak 300 KILOMETARA iza linije fronta i opet su ga skinuli. Sjetimo se kad je pocelo himarisanje da smo tada pricali o 70 kilometara i kako ce to otezati rusku logistiku. Sada pricamo o 300 kilometara plus sto bombarderi sluze dvojaku ulogu u ruskoj armiji. Ako ukri postave patriot na liniju fronta onda ne mogu braniti Harkiv, Odesu ili ostale gradove koji imaju velike infrastrukturne projekte u sebi. Rusi tada bombarduju elektrane i time pokusavaju usporiti ukrajinsku industriju. Ako pak ukri odvedu patriota u pozadinu onda rusi krkaju sa ovim bombarderima po prvoj liniji i njihovoj pjesadiji je lakse da osvoje par livada. Tako su mic po mic uzeli Avdivku.

Jedina strategija koju ukri imaju je da naizmjenicno salju patriota u pozadinu i na prvu liniju i zajebu ruse kao u ovom slucaju. Da ruskim pilotima bukvalno bude ruski rulet jer ne znaju da li je patriod u Odesi, Hersonu, Zaporozju ili je na prvoj liniji. Ako je na prvoj liniji kao u ovom slucaju, halali huso materi. Vidis kako je lagan plijen.

Ne zna se koliko tacno ukri imaju patriota ali pretpostavka je izmedju 2 i 5. Jedan je sigurno nad Kijevom i taj drugi mozda seta okolo. Sad kad im Njemacka dadne jos jednog bice ih vise na prvoj liniji. Sholc je neki dan rekao da ukrima treba ukupno jos 7 komada i nakon ovog njemackog treba im jos 6 da pokriju sve tacke.

Bernardinac

#198979 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

drndalo wrote: 19/04/2024 11:28
Bernardinac wrote: 19/04/2024 11:14
sumirprimus wrote: 19/04/2024 11:00 sta god da je bilo isplivace kad tad.
Čitam da su i dva člana posade poginula.
Taj avion bi trebao imati 4 clana posade... Ne znam da li je predvidjeno da se sva 4 mogu ispaliti...
Svi se mogu ispaliti ali je to izgleda mana ovog aviona.
Možda ima neki redosljed i sl.
Možda procedura nije bila ispravna ili sjedala nisu radila za ova dva?
Dešava se i kod najboljih a gdje neće kod Rusa.
drndalo

#198980 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Na znam ni ja, najvise sto nadjoh od slika na internetu su bila 3 spustena sjedista ispod Su-22, valjda servis, jer se kod njega katapultiranje obavlja "nizastranu" aviona, tj. nadole... Slike sva 4 sjedista zajedno ne nadjoh...
Labirint

#198981 Re: Ukrajina

Post by Labirint »

Postoje li neke projekcije koliko mordor ima ovih modela ?
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#198982 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ovo je SJAJNA vijest za Ukrajinu!

Nakon sedam mjeseci odgađanja republikanaca MAGA-e, zakazano glasovanje predsjednika Johnsona o vojnoj pomoći Ukrajini održat će se ove subote navečer i ne mogu ga zaustaviti članovi koji podržavaju Rusiju. Sljedeće sedmice o njemu će glasovati Senat i ako republikanci u Senatu ne mogu pronaći 40 članova koji bi se pridružili filibusteru, tada će ga potpisati predsjednik Biden do kraja sljedeće sedmice.
apsidejzi

#198983 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

U proslom postu napisah u vezi patriota i njegove upotrebne vrijednosti a u ovom nazalost mozemo vidjeti i posljedice obaranja ruskog bombardera. Rusi, cim su vidjeli da je patriot na borbenoj liniji i da je oborio bombarder, znaju da taj patriot nije u pozadini i da ne brani civilno stanovnistvo. Zato odmah salju raketu na civile da ih kazne. Ratni zlocin al to ruse nije briga. BItno je kazniti ukre. Ovo je cijena obaranja bombardera...

Peacean

#198984 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Zar nije bombarder oboren modifikovanim S-200 sistemom?
biglebovski

#198985 Re: Ukrajina

Post by biglebovski »

Bernardinac wrote: 19/04/2024 11:49
biglebovski wrote: 19/04/2024 11:05
melac wrote: 17/04/2024 19:41

Jesi ti isto strani agent i primas lovu da prodajes neciju agendu?
Ma nemoj me zajebavat, mene našo pitat jesam li plaćen da pišem po forumu? :lol: :lol: :lol: Ja ne duvam u ničiju frulu, burazeru, a činjenice su činjenice. Nisam ja taj koji se uzbudio što soroševci u Kirgistanu ostadoše bez posla, a Gruzijcima, Ukrajincima, nama i inima malima i većima na granicama istoka i zapada je najbolje graditi dobrosusjedske odnose, najbolji je to put ka prosperitetu i sretnom životu, od mržnje nema ništa, samo smrt i destrukcija.
Fino to zvuči ali to je velikosrpska priča.
Ko nas bre zavadi?
Srpska politika ko fol mi smo za "nesvrstanost" i "neutralnost".
Cilj te politike je da BiH ne uđe u bilo koje zapadne integracije i od BiH napraviti despotije kao što su Bjelorusija, Srbija i sl.
Ruskim parama gurati one političare koji su spremni gurati te politike gdje će ti ruski igrači vladati desetljećima.
Uvesti totalnu vlast, uništiti opoziciju, uvesti kontrolu medija i glasača.
Osiromašiti ljude i napraviti ih ovisnima o despotu jer je zli zapad protiv njih i zbog toga su sirotinja.
Kakva srpska politika, o čemu pričaš? Poziv na građenje dobrosusjedskih odnosa je velikosrpska priča? Šta je ispravna alternativa? Smrt, destrukcija, razvaljeni gradovi, uništeni životi? Bubovi, to je to, jelde, prava alternativa, na to se demokratija svela izgleda.

Gruzija, Kirgistan, srpska politika? Šta sad radi jebenog zakona po kojem se moraju prijaviti finansijske doznake pravnih lica iz inostranstva, zakona kojeg u sličnim formama ima na svim stranama svijeta, ovdje neki navijaju za krvoproliće po Gruziji? Neka izgine pola miliona Gruzijaca, samo Rusima da napakostimo. Bravo. Neka protivnici tog zakona na sljedećim izborima pobijede i stave zakon van snage, ne vidim u čemu je problem? Nije da Gruzija nije imala pro-zapadnu vlast. Ne znam o kakvom se despotu u Gruziji radi? Znam jednog, u njihovom susjedstvu, koji osvaja po 92% i, kako veliš, uvodi totalnu vlast, uništava opoziciju i ima totalnu kontrolu medija i glasača. A opet je rado viđen gost u zapadnim metropolama, niko ga ne spominje, što li?
sumirprimus

#198986 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

biglebovski wrote: 19/04/2024 14:04

Ma nemoj me zajebavat, mene našo pitat jesam li plaćen da pišem po forumu? :lol: :lol: :lol: Ja ne duvam u ničiju frulu, burazeru, a činjenice su činjenice. Nisam ja taj koji se uzbudio što soroševci u Kirgistanu ostadoše bez posla, a Gruzijcima, Ukrajincima, nama i inima malima i većima na granicama istoka i zapada je najbolje graditi dobrosusjedske odnose, najbolji je to put ka prosperitetu i sretnom životu, od mržnje nema ništa, samo smrt i destrukcija.
Ko nas bre zavadi?
Cilj te politike je da BiH ne uđe u bilo koje zapadne integracije i od BiH napraviti despotije kao što su Bjelorusija, Srbija i sl.
Ruskim parama gurati one političare koji su spremni gurati te politike gdje će ti ruski igrači vladati desetljećima.
Osiromašiti ljude i napraviti ih ovisnima o despotu jer je zli zapad protiv njih i zbog toga su sirotinja.
Kakva srpska politika, o čemu pričaš? Poziv na građenje dobrosusjedskih odnosa je velikosrpska priča? Šta je ispravna alternativa? Smrt, destrukcija, razvaljeni gradovi, uništeni životi? Bubovi, to je to, jelde, prava alternativa, na to se demokratija svela izgleda.

Gruzija, Kirgistan, srpska politika? Šta sad radi jebenog zakona po kojem se moraju prijaviti finansijske doznake pravnih lica iz inostranstva, zakona kojeg u sličnim formama ima na svim stranama svijeta, ovdje neki navijaju za krvoproliće po Gruziji? Neka izgine pola miliona Gruzijaca, samo Rusima da napakostimo. Bravo. Neka protivnici tog zakona na sljedećim izborima pobijede i stave zakon van snage, ne vidim u čemu je problem? Nije da Gruzija nije imala pro-zapadnu vlast. Ne znam o kakvom se despotu u Gruziji radi? Znam jednog, u njihovom susjedstvu, koji osvaja po 92% i, kako veliš, uvodi totalnu vlast, uništava opoziciju i ima totalnu kontrolu medija i glasača. A opet je rado viđen gost u zapadnim metropolama, niko ga ne spominje, što li?
Pa sve to sto ti pricas bi imalo smisla da je rusija napadnuta ili srbija, pa susjedi ne zele dobrosusjednske odnose, a surova ralnost je malo drukcia.
Rusija je teritorijalni predator koja napada svoje susjede, sa maosvnim ubicom na celu putlerom. Bubovi su posljedica brutalne agresije i invazije nicim izazvane. Nije ukrajina napala rusiju, niti gruzija nego rusija njih.
Nie bosna napala srbiju, nego srbija, bosnu, hrvatsku i kosovo.
Kada rusija i srbija dozive katarzu i prstanu napadati susjede moze se razgovarati o dobrosusjednskim odnosima, dotad ova prica nema prolaza.
Ovo ko kad bi pricali o posledicama agresije na drzavu bih sa onima koji su izvrisli tu istu agresiju i koji se sada grcevito bore protiv rezolucije o srebrenici u un.
Ne valja ti druze prica al nikako. Koja god da je agenda od ubijanja vremena do ideoloskih razlika.
512MB

#198987 Re: Ukrajina

Post by 512MB »

drug_profi wrote: 19/04/2024 08:23 Od Stavropola do linije fronta ima minimum 500 km.
Ne znam postoji li u arsenalu NATO išta što na toj distanci može oboriti avion.

A opet, način kako pada izgleda kao posljedica eksplozije, jer u ovakav kovitlac se ne upada od kvara motora.
Gori mu rep, a to je poprilično indicirajuće da je uzrok raketa.
Modificirani S200
Čitalac

#198988 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Denis Prokopenko obratio se javnosti kako bi ukazao na činjenicu da Azov i dalje ne dobija zapadno oružje.
Glupost. Ovo je prva riječ koja mi pada na pamet u kontekstu zabrane transfera zapadnog oružja u Azov. Malo ljudi u Ukrajini zna za to, a gotovo nitko ne govori javno. Vrijeme je da se skrene pažnja na ovu kafkijansku situaciju.
Od 2017. do danas, određeni broj američkih zakona o izdvajanjima sadrži sljedeće izmjene i dopune: "Nikakva sredstva predviđena ovim zakonom ne smiju se koristiti za nabavu oružja, obuku ili drugu pomoć bataljunu Azov".
Godine 2015. kongresmen John Conyers Jr., demokrat iz Michigana, predložio je ovaj amandman na Zakon o izdvajanjima za proračun Ministarstva obrane. On je dao prijedlog, napominjući da časopis Foreign Affairs, kao i " drugi mainstream mediji", opisuju bataljun Azov kao "otvoreno neonacistički" i "fašistički"…
...Sve glavne optužbe koje se stavljaju na teret Azovu više su puta opovrgnute činjenicama na internetu i u medijima...Čak i nakon 2022. godine, kada se činilo da je svijet konačno saznao istinu o Azovu, još uvijek nemamo priliku slati svoje vojnike na obuku na zapad i ne dobivamo potrebno naoružanje koje saveznici prebacuju u Ukrajinu...
...Nažalost, Azov je postao ne samo prva jedinica u ukrajinskoj vojsci koja je implementirala zapadne vojne standarde, već i jedna od prvih i glavnih meta moskovske propagande. Od početka rusko-ukrajinskog rata 2014, Ruska Federacija optužuje Azov i druge dobrovoljačke postrojbe za "neonacizam", s ciljem njihovog uništenja. 2022. godine Rusi su htjeli "denacificirati" cijelu Ukrajinu, upisavši cijeli jedan narod kao "naciste". Prije 10 godina nitko nije pomogao Azovu da se odupre utjecaju neprijateljske propagande. Danas je cijela država u istoj situaciji. I kao što je Azov 10 godina, Ukrajina bi se sada mogla suočiti s nedostatkom zapadne pomoći. Naglašavam da sama činjenica postojanja takvih izmjena i zabrana ne samo da ne dopušta Azovu da još učinkovitije izvršava svoje borbene misije, već predstavlja udarac obrambenoj sposobnosti naše države, sramoti imidž Ukrajine u međunarodnoj areni i ponižavajući je za cijelu ukrajinsku vojsku.
Nema dokaza niti potvrda za optužbe kojima ruska propaganda blati Azov već 10 godina. Da postoje, izaslanstva boraca Azova ne bi primali u Sjedinjenim Američkim Državama, u europskim zemljama, u Izraelu. Borci Azova ne bi održavali sastanke s predstavnicima američkog Kongresa i organizacija za ljudska prava. Ne bismo govorili u UN-u, u Vijeću Europe, na najboljim zapadnim sveučilištima. Ne bi davali intervjue vodećim svjetskim medijima, niti sudjelovali u panel raspravama na velikim vojnim konferencijama. Ovo je apsurd situacije: Azov je primljen na najvišoj razini u cijelom zapadnom svijetu, ali mu se još uvijek ne daje oružje.
Azov je navikao sam prevladavati poteškoće. Bili smo prva postrojba u Ukrajini koja je prešla na NATO standarde i to samoinicijativno. Bez zapadnog oružja, u 10 godina, postali smo jedna od najspremnijih jedinica u zemlji. Naši borci se vraćaju u redove nakon ruskog zarobljeništva, tuku neprijatelja i izvršavaju sve postavljene zadatke. Nikakve prepreke nas neće zaustaviti na našem putu. Međutim, pravda zahtijeva odgovore. Koliko još opovrgavanja laži Kremlja moramo pružiti da bi političari na Zapadu konačno otvorili oči ? Dokle će strukturna jedinica Snaga sigurnosti i obrane Ukrajine, podređena vojnom vodstvu države, biti obilježena takvim ponižavajućim amandmanima? I što je najvažnije: koliko još ukrajinskih vojnika, boraca naše brigade, koji brane ne samo slobodu i neovisnost Ukrajine, nego i cijelog slobodnog zapadnog svijeta, od stvarnih, nefiktivnih nacista današnjice, mora poginuti i biti ranjeno, zbog nedostatka potrebnog modernog zapadnog naoružanja, kako bi se Azov konačno skinuo sa svih "crnih lista"?
JMGuti

#198989 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

De nam objasni ova dva dijela gdje tvrdiš da se nisi uzbudio što Šoroševci u Kirgistanu ostadoše bez posla, a totalno neuzbuđen pišeš o tome na temi Ukrajine, i ovaj dio da je najbolje Ukrajincima graditi dobrosusjedske granice na granicama istoka i zapada, to da nam pojasniš s kim tačno, Poljacima, Bjelorusima, Slovacima ili sa ovima što su na njih poslali par stotina hiljada ljudi da im izgrade bolje odnose?
Dupli_skalp

#198990 Re: Ukrajina

Post by Dupli_skalp »

apsidejzi wrote: 19/04/2024 04:04 Izgleda da su ukri dronirali nekakav ruski radar koji je specijalno napraljen da detektuje NATO avione i nuklearnu pretnju. Sad su haman slijepi i ne vide jel nesto ispaljeno na Moskvu. Na slici se vidi koliki je domet ovog radara.
postavlja se isti takav u kalinjingradskoj oblasti.
apsidejzi

#198991 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Dupli_skalp wrote: 19/04/2024 15:09
apsidejzi wrote: 19/04/2024 04:04 Izgleda da su ukri dronirali nekakav ruski radar koji je specijalno napraljen da detektuje NATO avione i nuklearnu pretnju. Sad su haman slijepi i ne vide jel nesto ispaljeno na Moskvu. Na slici se vidi koliki je domet ovog radara.
Spoiler
Show
postavlja se isti takav u kalinjingradskoj oblasti.
Nace se i za njega lijeka.
geralt

#198992 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Ruska izgradnja dobrosusjedskih odnosa:

Snimak je iz bolnice u Chernihivu koja je pogodjena Iskander projektilom, pri cemu je ubijeno 17 civila. Bolnica je nanovo izgradjena nakon sto su je dobri susjedi vec jednom srusili 2022.
biglebovski

#198993 Re: Ukrajina

Post by biglebovski »

JMGuti wrote: 19/04/2024 14:54

De nam objasni ova dva dijela gdje tvrdiš da se nisi uzbudio što Šoroševci u Kirgistanu ostadoše bez posla, a totalno neuzbuđen pišeš o tome na temi Ukrajine, i ovaj dio da je najbolje Ukrajincima graditi dobrosusjedske granice na granicama istoka i zapada, to da nam pojasniš s kim tačno, Poljacima, Bjelorusima, Slovacima ili sa ovima što su na njih poslali par stotina hiljada ljudi da im izgrade bolje odnose?
Ja nisam započeo o Gruziji na temi Ukrajina, link sam dostavio da poduprem tvrdnje da se taj zakon donosi i u drugim državama. I eto, prva NGO koja se povukla iz Kirgistana baš da bude Sorošev Open Society. I čim to spomenuh, eto ti nekih uzbuđenih nikova da se svađaju. I da, Ukrajinci su trebali graditi dobrosusjedske odnose kako unutar Ukrajine tako i sa susjedima, pa i sa Rusima. Sudeći po odazivu spremnih za odbranu im zemlje, vjerujem da velika većina Ukrajinaca, i ne samo njih, nego i Evropljana i Amerikanaca, o ostatku svijeta da ne pričam, dijeli moje mišljenje.
mishic

#198994 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Trumpova "lekcija" Evropi sasvim je na mjestu. Suviše se kalkuliše a više je nego jasno da Putin i Rusija ne namjeravaju stati.
Svako odgađanje pod izgovorom da se izbjegne eskalacija sukoba samo je produženje stradanja i povećanje razmjera štete.
JMGuti

#198995 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

biglebovski wrote: 19/04/2024 15:47
Ja nisam započeo o Gruziji na temi Ukrajina, link sam dostavio da poduprem tvrdnje da se taj zakon donosi i u drugim državama. I eto, prva NGO koja se povukla iz Kirgistana baš da bude Sorošev Open Society. I čim to spomenuh, eto ti nekih uzbuđenih nikova da se svađaju. I da, Ukrajinci su trebali graditi dobrosusjedske odnose kako unutar Ukrajine tako i sa susjedima, pa i sa Rusima. Sudeći po odazivu spremnih za odbranu im zemlje, vjerujem da velika većina Ukrajinaca, i ne samo njih, nego i Evropljana i Amerikanaca, o ostatku svijeta da ne pričam, dijeli moje mišljenje.
Ma samo nam objasni kako se grade dobri odnosi s nekim ko ti je prije 10 godina anektirao dio države, a prije dvije izvršio punu invaziju na tebe. Ili su Ukrajinci krivi zbog svega toga? Nasjeli na nečiju priču?
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#198996 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

lajkujMe wrote: 18/04/2024 22:01[...] Razlika izmedju Zapadne i Ruske avijacije i PVO je ko razlika izmedju Indijanaca i prvih bijelaca s brodovima puskama i topovima. [...]
Eh sad, mislim da nije dobro poređenje ali da bi ih istabanali, bi, i to sada čitav Svijet vidi (i Kina gleda hehe) :izet:
Bernardinac

#198997 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

biglebovski wrote: 19/04/2024 14:04

Ko nas bre zavadi?

Znaš ti dobro da je ne mislim na te kavkaske države već o BiH i nama.
Sve ono što ti nama ovdje pokušavaš umotati u Gruziju i Kirgitan i uvaliti tu foru je veliko-rusko-srpska propaganda.
Sve to Dodik hoće uvesti a poznato je šta je njegov cilj.
Ti burazeru duvaš Dodukovu frulu.
biglebovski

#198998 Re: Ukrajina

Post by biglebovski »

JMGuti wrote: 19/04/2024 15:49
biglebovski wrote: 19/04/2024 15:47
Ma samo nam objasni kako se grade dobri odnosi s nekim ko ti je prije 10 godina anektirao dio države, a prije dvije izvršio punu invaziju na tebe. Ili su Ukrajinci krivi zbog svega toga? Nasjeli na nečiju priču?

Evo RAND Corporation objasnila kako. Više u linku:

https://www.rand.org/pubs/research_briefs/RB10014.html
biglebovski

#198999 Re: Ukrajina

Post by biglebovski »

Bernardinac wrote: 19/04/2024 16:19

Znaš ti dobro da je ne mislim na te kavkaske države već o BiH i nama.
Sve ono što ti nama ovdje pokušavaš umotati u Gruziju i Kirgitan i uvaliti tu foru je veliko-rusko-srpska propaganda.
Sve to Dodik hoće uvesti a poznato je šta je njegov cilj.
Ti burazeru duvaš Dodukovu frulu.
Nešto ne vidim da Dodik poziva na građenje dobrosusjedskih odnosa, al eto, ako ti to tako kažeš, onda mora da je istina. A vidjeli smo i jučer koliko Srba podržava njegovu politiku. Sedam i po hiljada ljudi, kažu stručnjaci, skupa sa autobusima punim nadničara iz Srbije.
sumirprimus

#199000 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Uglavnom oftopici o stvarima koje nemaju veze s temom.

Vratimo se bubovima ovo je rak rana svim antiglobalistima, neutralnim i z simaptizerima.
Znam nije, al poskupice plin, ode mir i ta prica
Post Reply