WaryLiberal za Daily Kos
Četvrtak, 18. aprila 2024.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu, srcu mi je teško zbog patnje toliko nevinih ljudi u Ukrajini. Rat je uvijek tragedija, ali ovaj je posebno dirljiv zbog njegove odnosa: David protiv Golijata - Dobra protiv Zla. Hrabrost ukrajinskog društva, kako vojske tako i civila, bila je nevjerojatna. Od početka ruske invazije bio sam kritičan prema onome što se činilo kao zastrašivanje Zapada Putinovom stalnom nuklearnom ucjenom, zbog koje su SAD usporile podršku i odgodile moćno i učinkovito oružje koje je Ukrajina očajnički trebala za odbranu. Međutim, SAD, kao i NATO, barem su slali Ukrajini dovoljno da ne samo održi liniju, već i da povrati značajne količine teritorija.
Zatim su republikanci ponovno preuzeli Dom. Blokirali su hitne opskrbe i pomoć Ukrajini već mjesecima. Predsjedavajući Johnson, bilo zato što je on osobno na strani Rusije ili zato što se boji pobune MAGA hordi poput Marjorie Taylor Greene, do sada je odbijao dopustiti da dvostranački zakon o pomoći koji je usvojio američki Senat ima glasanje za ili protiv u Zastupničkom domu. U međuvremenu su Rusi počeli preuzimati inicijativu na frontu i Ukrajina se suočila s gotovo nemogućim nedostacima budući da je streljivo njihove vojske ograničeno i/ili im ponestaje. Sad ili nikad treba im pomoći! Zato što je Johnson znao da će paket pomoći lako proći u Zastupničkom domu ako mu se dopusti glasanje. Sada, otprilike godinu dana prekasno, predsjedavajući je konačno pristao ostaviti prijedlog zakona o Ukrajini u Zastupničkom domu. Međutim, umjesto bržeg i učinkovitijeg načina da se pomoć usvoji, već usvojenog zakona u Senatu, on je krenuo svojim uobičajenim igrama. Podijelio je pomoć u 4 odvojena zakona. Jedan za Izrael, jedan za Ukrajinu, jedan za Tajvan i četvrti koji se navodno bavi granicom skrojenom da ublaži bijesne MAGA-e.
Ne znam hoće li ovo uspjeti, ali demokrati su signalizirali spremnost prema tome. Ako je ovo jedini način na koji možemo pomoćiUkrajini prije nego bude prekasno, pretpostavljam da je to najbolje što možemo učiniti. Možda je dobro što je pomoć Izraelu u drugom prijedlogu zakona, jer je mnogim naprednjacima neugodno glasati za to pod sadašnjom politikom Netanyahuovog režima i masovne smrti i gladovanja koji su u toku u Gazi.
Već u subotu moglo bi doći do glasanja o paketu pomoći Ukrajini. Navodno je prijedlog zakona u biti isti kao i zakon koji je usvojio Senat, samo što je podijeljen u zasebne komponente. Nadam se i molim da ova pomoć bude odobrena Ukrajini. Ukrajinska vojska i narod pokazali su nevjerojatnu hrabrost i ustrajnost. Izvrsni dnevnici tolikih Ukrajinca stvarno su me emotivno dirnuli, priče o vojnicima koji se vraćaju svojoj obožavanoj djeci, ljubaznost vojnika prema životinjama, prijateljstvo oko nas i pristojnosti ukrajinske kulture. Nadam se da će ovaj očajnički potreban paket pomoći konačno stići Ukrajini!
Slava Ukrajini!
https://www.dailykos.com/stories/2024/4 ... or-Ukraine