Nije Andelija mogao ugovoriti cijenu trzisnu jer mi ne poslujemo putem berze.The BEN10 wrote: ↑16/04/2024 08:28Sistem se urusava od 2018., a u 2022. i 2023. je pao.Ci-Nick wrote: ↑16/04/2024 06:57 Sistem je takav otprilike,ali ja sam za povecanje cijene struje.
Misljenja sam da je Andelija trebao isto uraditi,i ne prodavati cijenu elektricne energije ispod cijene.
Svjesno su ovim potezom doveli EP u tesku situaciju.
Trenutna uprava je jos vise nesposobna,na kraju ce ispasti najveci "strucnjaci" od tkz.minusa 140M KM do pozitivnog poslovanja.
Naravno,u izvjestaj skuhas svega a onda kad serviras ostavis ono najbolje.
Ono sa cim se ne mogu trenutni nikako hvaliti je slaba matematika.
Gdje je novac koji je ostao poslije mandata Andelije,to bi trebalo istraziti.
Fadil je o tome govorio,a onda ova Vlada zaduzi nas 1,5 milijardu KM.
Ocekivat je do kraja mandata reprizu Nerminovog mandata,deficiti na sve strane.
Npr. 2020. je Elektroprivreda poslovala pozitivno iako su cijene kako za domaćinstva, tako i za privredu i izvoz bile niske, privreda plaćala ispod 50 eura a takva je bila i izvozna cijena. Ali je to bila cijena koja je pokrivala troskove proizvodnje u termoelektranama. Izvoz bio skoro 2 Teravata
Od 2021. cijene svega rastu tako da proizvodnja poskupljuju, raste i izvozna cijena ali izvoz pada na 900 GWh u 2021. Oko 500 u 2022. I samo 150 GWh u 2023.
Nema uglja, Andelija nije uspijevao da podigne proizvodnju.
Kada se u 2021. za 2022 i 2022. za 2023. mogla ugovoriti izvozna cijena od 300 do 400 eura po MWh, Andelija nije ugovorio nista jer je znao da neće biti viskova.
Sam poslovni koncept da izvozom pokrivaš gubitak na domaćinstvima je utopija jer prije ili kasnije će izvozne cijene pasti i ta zarada neće moći pokriti gubitke na domaćinstvima koji su dostigli 150 miliona. Uz to su još ograničavali rast cijene za privredu pa je još jedan potencijalni izvor zarade Elektroprivredi uskraćen.
Privreda u Srbiji je plaćala struju u 2023. preko 125 eura a naša 74 eura.
Al sve će doći na naplatu.
Ispravka, sistem se urušava od 2010 otkako su zaboravljeni Hećo i SBiH uveli rudnike u koncern EPBiH, nekih 20ak dana pred izbore na kojima je Silajdžić bio ozbiljan kandidat za predsjedništvo..
A sa druge strane to je mogucnost da privatne firme zarade ozbiljan novac na preprodaji nase elektricne energije.
Ali uz sve to EP je poslovala pozitivno,uz otpise po 100+ miliona KM rudnicima,uz "stekanje"novca i prikaz manjeg profita a ostavljajuci novac u rezervi.
Ili ulagajuci u "zelenu"energiju,minimalno ili nikako u rudnike a placajuci skupo ugalj u privatnim rudnicima.
I ono sto cu jos napisati,sve se krije u ovoj recenici...
Sam poslovni koncept da izvozom pokrivaš gubitak na domaćinstvima je utopija jer prije ili kasnije će izvozne cijene pasti i ta zarada neće moći pokriti gubitke...
Ovo su radile sve uprave,i ova bi nastavila ali pao je izvoz,(opcenito svega) ali i struje,manja je trzisna cijena struje na berzi i onda nije ostalo nista drugo nego (nepopularno)poskupiti cijenu struje.
Ja cu navesti kablovske operatere,pogledajte koliko su poskupili usluge i to je klasicno svaku godinu i prosjecna plata,penzije je imala rast tako da ne vidim svrhu plakanja za 10ak KM veci racun osim onome koji se grije na struju ili ima bazen.
Al,puno gore ce biti ako od izvoznika postanemo uvoznik ali ocigledno da postoje struje u vlasti koje su spremne i na ovaj potez.